Co je to za nemoc?
Rozhodně přidat rostlinky,držet se těch výměn vody a skalára bude taky šťastnější jinde.Ten filtr neznám,ale lepší by asi bylo čerpadlo s kostkou bioakvacitu
0 13.12.2015 15:20 Laskonka – Foto z nádrže
Denně měnit min. 1/3 objemu vody a lehce zasolit(pol. lž. na 50 litrů), rozpoustit a nalít roztok do akva, udělat jednorázově a pořídit tu eSHu 2000 a aplikovat dle návodu.
Edit: A abychom se drželi názvu vlákna, tak ta nemoc se jmenuje uspěchaný začáten, nedostatečný záběh nádrže a výsledkem je to zaplísnění. Teplotu klidně kolem 28 st.
Acriflavin není léčivo, které by se mělo lít do hlavní nádrže. Pokud nemáš možnost postiženou rybu odlovit do vhodných podmínek a přeléčit tam, doporučuju koupit něco jiného. Třeba Esha 2000 funguje proti většině plísní a je neškodná vůči rybám, rostlinám i bakteriím ve filtru. Samozřejmě cena je vyšší.
Kromě údržby doporučuju zvážit osádku a filtraci. Nevím jaký tam je filtr, ale většina začátečníků má nevhodný filtr s malým obsahem filtrační náplně. Co se týče osádky, pro skaláru je to hrozně malé. Kominíky bych taky do tak malého akvária nedával, ale spíše kvůli tomu, že dost zaneřádí vodu. U Parmičky záleží na druhu... Celkem je tam těch ryb asi moc.
Týden je na zajetí nádrže málo+nevhodná osádka ryb a problém je tady.Chtělo by to prezentaci,ať víme,jaký tam je filtr,jaké rostlinky atd.Fotka by taky pomohla.
0 13.12.2015 14:25 Laskonka – Plíseň??
Dobrý den, máme asi měsíc založené akvarium, dělali jsme ho pro syny 2,5 a 5 let. Než jsme do něj dali rybky, jelo týden...Máme takový ten set 54l v něm 12 ryb (neonky6,parmičky2,kominíky2,paví očko a skalára), 2 ancitrusy a šneka, nějaké rostlinky.Dnes v noci jsem si všimla, že černý kominík má na sobě bílé chomáčky, drží se spíš nahoře a moc neplave-asi plíseň??....Hned jsem vysála dno a vyměnila 1/3 vody.... Za tu dobu, co jsme synům akvarium pořídili jsme čistili jen jednou.Asi budem muset každý týden, měla jsem za to, že stačí 1x za 14 dní.Koupili jsme Acriflavin..jenže na něm píšou, že vypnout filtr a silně vzduchovat...My máme ale koupený set, kde bylo jen filtrační zařízení a topidlo.Mám tedy koupit ještě vzduchovadlo??? Pak tam píšou, že po aplikaci vyměnit polovinu vody, vyprat filtr a přidat start plus a biofiltr...To jako hned po aplikaci nebo kdy? Prosím poraďte mi přesný postup, nerada bych něco pokazila...Díky moc
V poho,díky moc. Hlavně,že to snad nemoc není.
JJ sory, překlep, myslel jsem půl milimetru...
Tak to jsem se zasmál
Je jim rok.Takže nemusím teplotu zvyšovat?? Díky moc,oddychl jsem si.
Kéž by,snad teda jo. Díky. Ale z té druhé strany,to je ...? Tam modřinu nemá.
Je to možné,někdy se splaší a vyrazej někam... Ale ta na těch druhých fotkách,z druhé strany Akary nemá ty fleky kolem sebe. Půl centimetru? To je 5mm. Myslel jsem,že je krupička mnohem menší!
Jsou potlučený, dobrý podmínky to srovnají.
Mi to podle fotek přijde spíše jako mechanické poškození. Ale že by se zrovna akary hnědé porvaly mi moc pravděpodobné nepřijde. Nemohly se poranit při nějakém hromadném úprky když se vyplaší?
Krupička jsou malé. cca půl centimetru malé jasně bílé body, na tu to fakt nevypadá.
A co teď čekáš že bude? Dobře víš, že křišťálový koule jsou nedostatkový zboží a nebo jsou neustále v opravě, jako třeba ta moje.
Viděl bych to asi tak, že jedna vlašťovička jaro nedělá, těch možností je povícero, hoď sem fotku a třeba se to vyjasní.
0 13.12.2015 10:57 Jindras – Bílá tečka
Tak jsem to asi zakřikl,na boku Akary se mi objevila bílá tečka. Jen jedna a jen u té jedné. Vím,že takhle to určit asi nejde,ale co by to mohlo být?? Krupička? Dal jsem do vody sůl,2 pol.lžíce a zvyšuju teplotu na 29st. Jiné ryby to nemají.
K žebrovníkovi? Jedině jiný žebrovník - bohužel to není tvor do společenského akvária, je v dospělosti celkem velký (cca 20 cm), malé rybičky (i drápatečky) může sežrat a vyžaduje nevytápěné akvárium vhodné velikosti.
Drápatečky s menšími rybičkami normálně být můžou, ale ne, když zrovna do akvária přidáváš léčiva, dej je na čas jinam. Spíš na delší čas, než se po vyléčení akvárium výměnami vody od chemikálií aspoň trochu pročistí...
děkuju
jo poradil pán na burze, prý v tom není žádný problém..., asi chtěl jenom udat co měl
, zkusím odchytnout co by nepřežilo a Esha 2000 v kombinaci s esha exit, uvidíme co to udělá.
btw nějakej typ co by sedělo k žebrovníkovi? s nim bych se nerad loučil
Káždopádně žebrovníci, drápatečky a obojživelníci vůbec jsou na medikamenty ještě citlivější než ancíci a jiní sumečci, takže je těmi léčivy nejspíš spolehlivě pošleš na věčnost. Pokud o ně nechceš přijít, z léčeného akvária je odlov, krupičkou netrpí - je to nemoc ryb. Volba osádky je příšernost sama, ten žebrovník to korunuje - chladnomilný velký mlok s malými tropickými rybičkami? To ti poradil kdo? Hm, asi ten hodný prodavač na burze, kdo jiný
Jeden tip do budoucna - to menší akvárium používej jako karanténu. Nově nakoupené ryby v něm vždy aspoň na měsíc nechávej na pozorování, než je pustíš k ostatním - zvláště ty z burz a jiných nejistých zdrojů.
Esha 2000 v kombinaci s esha exit. Léčit v původním akva, žádné přelovování, jen zvednout teplotu a řídit se návodem...
A taky to chce zamyslet se nad osádkou, to co tam máš je katastrofa z mnoha důvodů. Jinak vyřešíš krupici a přijde nemoc jiná. Je to dlpuhodobě neudržitelný stav co tam máš...
Jak dlouho bylo to 70 litrové akvárium v provozu, než tam přišly první ryby? Jaký je tam filtr a jak se udržuje? Nádrž se musí pořádně zaběhnout, když tam ryby přijdou příliš brzy, nemusí unést toxické prostředí a spolu se stresem z transportu a z burzy můžou snadno onemocnět.
Po druhé, krupička se musí vyléčit v akváriu, kde vznikla. Zárodky parazita spadnou na dno, kde v pokoji čekají, až v jiné nádrži ryby vyléčíš a pak je znovu napadnou. Ryby tedy nepřelovovat, přípravkem specifickým na krupičku vyléčit celou nádrž.
Počkejme, co řeknou zkušenější uživatelé, ale jestli ta nádrž nebyla zaběhnutá, je potřeba skloubit dvě věci dohromady: Léčit krupičku a zabíhat filtraci, co je trochu ošemetná situace.
Za mě plán dobrý. Udělej to tak a uvidí se... Třeba se mezitím ještě někdo ozve... Nevidím v tom ale nic smrtelného nebo dramatického...
0 10.12.2015 14:17 Kucas – Recese
ahoj, nevim co dál tak to vysvětlím tady a snad někdo bude vědět co s tim. Akvárko mam 2 měsíce takže moc zkušeností nemám.
Nejdřív jsem měl malé akvárko 20l (2 umělý kytky, kus dřeva, 6 pavích oček, ancistrus), začlo mě to bavit tak sem šel do většího 70l, přikoupil pár pavích oček, žebrovníka, drápatečky, živé rostliny, vše OK, po tejdnu se objevila krupička a u jedný rybky BRP, i přesto, že ve vodě byla přidána trocha soli, voda 1 tejdně odkalovaná a dolita odstátou vodou, dostatečně filtrováno i okysličeno.
Koupil sem FMC, všechny rybky (krom žebrovníka a žab) sem hodil do jinýho akvárka, zvyšil teplotu, vzduchoval nesvítil, vše dle navodu. z pavích oček zustali 3, ancistrus po 5ti minutách v FMC tuhej. Než sem vrátil ryby zpět tak sem vyměnil půlku vody, odkalil, a kápnul maličko FMC. V akva byly 3 zbylý rybky z5 v 70l akvárku a spolu s žebrovníkem u dna, žábama schovanejma kdesi akvárko vypadalo docela ryboprázdně.
Čekal jsem na burzu rybek, dokoupil sem 10x tetra, 10x neonka, 3x ancistrus, 2x pancéřníček + paví očka se mezi tím rozmnožili. Všechno v pohodě, po tejdnu se objevila krupička na neonkách a tetrách - ihned odchyceno -> do jiného akvárka a léčba s FMC výsledkem bylo že neonky do 2 dnu všechny mrtvý a koncem léčby jedna tetra KO.
Doléčil sem a vrátil do akvárka, opět všechno v pohodě (stav v akvárku 10 pavích oček, 9x tetra 3x ancistrus, 2x pancéřníček, 2x drápatečka a žebrovník)
po tejdnu zase krupička na 5ti pavích okách a ted sou v akvárku na léčbu.
nejradši bych to FMC nalil i do velkýho akvárka, ale je mi jasný, že ancistrusy to nezvládnou a nevim co to udělá s kytkama, mlokem, panceřníčkama a drápatečkama.
Snad sem to napsal srozumitelně a někoho něco napadne. Díky za každou radu, mě už to přestává bavit
Ahoj,díky za reakci...
doléčil jsem někdy před 7-10dny a voda už měněná byla (ikdyž v návodu píšou, že se měnit nemusí) a hodil jsem jim tam 1 lžíci soli, teplota 30°C.
Teď se je snažim pořádně vykrmit (žerou s obrovským apetitem), aby byli silní na další kolo léčby. nicméně zatím se to nijak nelepší ani nehorší...
můj plán je teď jim dát (pokud se nic nezmění) chvilku času, ještě tak týden, aby se z léčiv a hlavně z 5-denní hladovky trošku vzpamatovali a přeléčit aq znovu. pak už nevím.
Mně to připadá spíš jako mechanické zranění. Pokud byla zasažená krupicí, tak se mohla otírat o dekorace, způsobit si zranění a to zaplísnit... Počkej ale na další názory, každopádně tou eshou si nic nepokazil... Už je doléčenoo a po léčbě vyměněná voda??
přidávám 2fotky, ale moc to není vidět. jak píši níže - pupínky nejsou bílé, ale spíše průhledné... 5dní léčení Exitem a eSHa2000 krupičku téměř vyléčilo, pouze 1 ryba má pořád trochu na boční ploutvi. Nevěděl by někdo, co by ty pupínky mohly být zač?
Díky, Jirka.
George77 napsal: Ahoj, 26.11. mi dorazila zásilka od Glasera 6ks Satanoperca Daemon. Hned jak jsem je vrazil do "karanténího" aq - jsou tam endlerky a pár corrydoras, všimnul jsem si krupičky, kterou jsem začal téměř bezprostředně na to léčit, protože se začala rychle množit. Použit EXIT + eSHa 2000. léčil jsem 5dní. zároveň s krupičkou měla 1 ryba 2 pupínky (jeden asi 1mm a druhý 0,5mm, oba v barvě kůže (ne bílé), až bych řekl možná jako puchýřek nebo bublinka,průhledný ale stále nepraskající. ten větší má těsně pod hřbetní ploutví a druhý o kus dál níže na boku. před několika dny se objevil další na jiném Daemonovi u kořene ocasu. Fotku momentálně k dispozici nemám (budu mít k dispozici za pár dní). Neměl by někdo dle popisu ponětí, co by to mohlo být?
Děkuji za reakce! jirka.
Konečná. A ten druhý půjde za chvíli za ním, jestli ho necháš v tom grcálku...
Ahoj, 26.11. mi dorazila zásilka od Glasera 6ks Satanoperca Daemon. Hned jak jsem je vrazil do "karanténího" aq - jsou tam endlerky a pár corrydoras, všimnul jsem si krupičky, kterou jsem začal téměř bezprostředně na to léčit, protože se začala rychle množit. Použit EXIT + eSHa 2000. léčil jsem 5dní. zároveň s krupičkou měla 1 ryba 2 pupínky (jeden asi 1mm a druhý 0,5mm, oba v barvě kůže (ne bílé), až bych řekl možná jako puchýřek nebo bublinka,průhledný ale stále nepraskající. ten větší má těsně pod hřbetní ploutví a druhý o kus dál níže na boku. před několika dny se objevil další na jiném Daemonovi u kořene ocasu. Fotku momentálně k dispozici nemám (budu mít k dispozici za pár dní). Neměl by někdo dle popisu ponětí, co by to mohlo být?
Děkuji za reakce! jirka.
Tu rybu pošli co nejrychleji na druhej břeh.
Počkejme, co řeknou zkušenější uživatelé fóra. Mně se zdá, že to už je rozjetá nějaká bakteriální infekce a tam už protiplísňové léčivo moc nezabere. Obecně platí, že zježené šupiny jsou, bohužel, znakem toho, že je ryba v posledním tažení, ostatní popsané symptomy tomu taky napovídají.
Dakujem za odpoved. No bohuzial, uz su tam dva, chcela by som ho vyliecit a pripadne niekomu podarovat. Su to ako keby vacsie biele skvrny, niektore su ruzove, ma to po celom tele, najviac na hlave a z boku pri ziabroch a na chvoste. Zjezene supiny a je apaticky, ale drzi sa uz tyzden takto. pridavam este jednu fotku z boku. Viem kvalita nieje bohvieco.
Z uvedených fotek zcela nevidím, co by to mohlo být. Ale 20 litrů je příliš malý objem i na jednoho ancáka, a už vůbec na dva. Jestli se jej i povede vyléčit, tyhle problémy se můžou snadno pořád vracet. Já bych v takovémhle objemu nechal jen toho beťáka.
0 08.12.2015 13:24 Eva – nemocny ancitrus
Starší reakce
Klidně, hlavně ty vitamíny, tedy ten Fishtamin a aplikovat, jak jsem psal, ne do vody, ale do krmení.
A mam koupit oboje ? Cos mi doporučil?
Děkuju. Trochu si mě uklidnil.
Já koupim cos mi poradil.
První co mě napadlo bylo nakapat exit. Mam pokračovat ?
To chce klid, ono s něčím obdobným se setkal snad každej chovatel skalár a divočáků obzvlášť.
To mě docela překvapuje. Když jsem četla co může byt přičinou..snažim krmit rozmanitě, vodu menim pravidelně..
Do krmení před podáváním kápni několik kapek Fishtaminu.
Edit: Mrkni na tohle a můžeš lehce přidat.
www.sera.de/… Prosim o radu. Plíseň?
Bičíkovec zhoubný (Ichthyobodo necatrix)
0 03.12.2015 15:45 Raptor181 – Mečovka - nemoc
Zdravím,
potřeboval bych poradit s určením nemoci mojí Mečovky. Příznaky jsou následující: zdržuje se neustále na jednom místě (většinou rohy nádrže), její pohyb po akvárium je minimální, má stažené ploutve, bílý povlak na těle. Přikládám obrázek. Rybička je také zrovna březí. Je nějaká šance na její záchranu?
Děkuji za odpovědi.
Všem děkuji za názory. Vyřeším to asi tak, že tři zdravé rybky se pokusím darovat někomu, kdo pro ně bude mít lepší možnosti (větší akvárium a více znalostí). Nemocnou rybku se pokusím vykulírovat samotnou v akváriu a pokud se dá dohromady, udělám totéž i s ní
Nic jiného mě nenapadá, neboť ty možnost opravdu nyní nemám, ani na investici do zařízení velkého akvária a nerad bych, aby to rybky odnesly. Takže ještě jednou všem díky
Přidat reakci
1 ...... [69] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200758x