Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 203 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 19:00 Kahan – Re: johan
A ta nákaza probíhá v ,,Akváriu lenocha"? pokud ano, mohl by být klíčový Váš zápis v akvaristickém deníku z tušim 30.7. ,,Přidán pařes s hnědovkou a jedna větev s hnědovkou "narow". Koupeny parmičky čtyřpruhé (5) a pár dní před tím razbory." Žeby bez karantény?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 18:50 Muž Johan [4945] - Rostliny
A jinak díky za pomoc. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 18:49 Kahan – Re: johan
Hmm...skoro bych tipoval tuberkulózu. Podle propadlých bříšek a nafouknutí + zježení. Jen mě mate ta tlamka. Určitě jsem o nějakém onemocnění četl, že bývá postižena nejprve tlamka, ale u čeho to sakra bylo? Nevím samozřejmě přesně, zda se jedná skutečně o tuberkulózu. Bude asi lepší, když počkáte na příspěvek někoho opravdu zkušeného. HODNĚ STĚSTÍ !!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 18:47 Muž Johan [4945] - Rostliny
Je v tu v tom nějaký zmatek, tak abych to schrnul:
Razbora měla Infekční vodnatelnost (první a druhé foto), z akva zmizelo pár ryb, samice gupky měli stažené ploutve a plavali "vlnitě", samci mají poškožené ocasní a hřbetní ploutve (na konci jakkoby roztřepené, ocasní ploutve bývají různě hluboko vykrojené)(třetí a čtvrté foto), samci jsou ještě pohublí a mívají vypouklé krvavé oči(třetí, pátá, šestá a sedmá fotografie). U jednoho jsem viděl bílý útvar na tlamce(čtvrté foto).

vždy se jedná jen o některé ryby a zatím to sou jen paví očka.

Ryby se nelapají po dechu, nemají nijak zdeformované tělo, ploutve zatím nejsou slepené, a jsou při chuti (nevšim sem si, že by nějaká nežrala).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 18:25 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: @
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pliseň sem myslel jen to, co je na tlamce. Fotky jiných ryb je podle mě asi zbytečné, jak sem psal, krom té jedné /utracené/ razbory problémy nemají. Teď jde jen o gupky. Když se některé drželi stranou a měli u sebe ploutve, tak ty ploutve byly většinou v pořádku, jen je měli stažené a plavaly jakkoby hadovitě. Co se týká špatných ocasních ploutví, tak vypadaj jak na obrázku, akorát jí mají jakoby vytrženou (domyslete si to, co je vidět u první fotky pavího očka). Samice mají ploutve v pořádku, akorát je drželi u sebe... nebavilo mě na ně koukat, tak sem tam nalil FMC a asi se jim ulevilo :-O . Jinak co se týká očí, tak některé gupky mají oči jakkoby podlité krví.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 17:25 @ – Re: johan
omg co to je?:)) se to sem zkopirovalo tolikrat..:)) snad to nekdo smaze..ale hlavne sem chtel neco dodat...ja se spatne podival na tu fotku hlavy a tu bilou tecku sem vydaval za plisen a ty jsi me sam mystifikoval..:)) tak sorry..ale kdyz pises o plisni,videls ji nekde??......to co jsi popsal je proste Spironucleus nebo Hexamita ..."drzej se stranou , plavou tak často spíš vlnitým pohybem a ploutve mívají u sebe"...to vsechno jsou priznaky jedny nemoci...to nafoknuti bude tim zivym krmenim...ale pockej co ti napisou ostatni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 17:16 @ – Re: johan
kamo nechci byt spatnym prorokem ale jde ti to tam do kopru...:( asi to bude vic nemoci ze zanedbani..dle meho to zacal vnitrni bicikovec(to jsou ty rovna briska u zivorodek) a ted se pridal jinej zmetek..asi ta bakterka ,kdyz se ti ted nafoukla ryba..ta plisen to je vzdycky jenom bonus...na to se vykasli...na ty druhy fotce na detajlu oko ,vidim neco v tom oku...spatna fotka??jak to vypada z jinych uhlu??ty ploutve se zuzujou do spicky a nebo se trepej a uhnivaj odzadu??mas tam bilej opar uprostred ploutvi,nebo to bile je jenom na okraji tam kde to je roztrepeny ???kazdopadne vymen pulku vody a nekrm max trosicku granuli nebo ideal nejaka spirulina,taky mozna pockej jestli ti k tomu tady nekdo zkusenej neco napise a jeste pridej foto jiny ryby nez ty gupky ...cuz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 14:09 Muž Johan [4945] - Rostliny
Razbory, tetry, parmičky a pancéřníček se zdají v pořádku. (zatím=()
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 14:07 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: @
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Výkaly opravdu nenajdu ;-) . Myslím, že se za chvíli rozpadnou. Ale jak si tak stále prohlížím rybky (dlouho sem nebyl doma), tak zjišťuju, že mi min. dvě chyběj (pancéřníček a čichavec zakrslý) a snad každá gupka je "divná". některé jsou pohublé, někteří samci mají roztřepené ocasní ploutve (viz. foto), některé samice jsou jakkoby stranou a když plavou tak často spíš vlnitým pohybem a ploutve mívají u sebe (ale nejsou slepené, možná zatím :-O )
2) stejný samec, detaj tlamky=(. Takže v akva mám něco asi fakt špatně=(. nejvíc mi to pasuje na rybicky.net/nemoc/chilodonella-piscicola plus plíseň=(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 13:07 @ – Re: johan
a drolej se hned i zadku a nebo jsou to takovy sisticky co zustavaj dyl na dne??Ono totiz dokud clovek krmi hodne tak vykaly nejsou bile(to je uz posledni stadium a vetsinou konec)....proste se mi nezda ze by ryba mela Infekcni vodnatelnost protoze ty mas hezky a zajety akvarka ...nebo se pletu??.)jak si tu rybu mel dlouho??Zije furt??jinak pokud by to byla bakterka,tak me se osvedcil Kanamicin,ten je na tohle super...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 08:38 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: @
Bílé výkaly nemají. Žádná z mých ryb. (prostě takové jaké je mají mít)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2008 02:32 @ – Re: johan
ahoj...hele jednu otazku....maj tvoje ryby bile vykaly??prohlidni si vsechny chvili po krmeni(jak kterej druh,nekdy i par hodin)...podle me mas strevni parazity a tohle posledni faze zpusobena tim zivim krmenim(po patentkach se mi takhle nafoukli Ramirezky co meli Spironucleus)...bakterka to dle meho nebude a nebo se pridala ale primarni problem bude ve strevnich parazitech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 13:36 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Snofrev
Tak dík. rybka už je z akva pryč... a budu doufat, že se u mě nelíbilo jen tejdle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 13:31 Muž Snofrev [54] – Re: johan
napadenou okamžitě odstranit, ukončit trápení a doufat, že se nenakazily ostatní
léčit by se to mělo myslím penicilinem, ale moc úspěchů s vyléčením není

k odstartování mohlo dojít právě třeba transportem a následným stresem, nebo se do akva mohl dostat nějaký vir, s kterým si rybky obyčejně poradí, ale tahle mohla být vystresovaná a projevilo se to takto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 13:21 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Snofrev
Zatím jen jedna. No, v akvaristice byli tak půl roku, takže to by se spíš projevilo tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 13:17 Muž Snofrev [54] – Re: johan
jestli se nepletu, tak není známo co přesně jí způsobuje, ale většinou kombinace faktorů
stres, parazit, plíseň nebo nějaký vir
údajně se objevuje nejčastěji s vysokými dusitany

a to tu vodnatelnost maj všechny?

edit: chyba nemusí být u tebe, mohly být něčím nakaženy, pak transport, karanténa a pozvolna se to začlo projevovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 12:59 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Snofrev
A jak to taková ryba dostane.. Když tady čtu v sekci nemoce co to zapříčiňuje: Nemoc propuká u ryb, které mají špatné podmínky v akváriu, jsou stresované z transportu či z nízké teploty a jsou nesprávně živeny. Mám je víc jak měsíc, takže stres moc ne, voda v akva 25C, Živeny převážně živým, a pohublé ani překrmené nejsou, dusitany neměřitelné :-O . No, snad to nedostanou další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 12:54 Muž Snofrev [54] – Re: johan
podle mne jasná volba, jak z učebnice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 12:53 oldkiwinka – Re: johan
Zježené šupiny, nafouknuté bříško. Jasná vodnatelnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2008 12:45 Muž Johan [4945] - Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Je toto vodnatelnost? :-( Nebo co by to mohlo být, případně co s tím? (V sekci nemoci a ve foru se to docela různí :-O )
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2008 21:43 Nobody – Re: Sid
Takto určit nemoc je dost těžké.Chtělo by to rozbor.Dost často se vyskytuje souběh nemocí,které se projevují velmi různě - jedině hádat,když jich bude víc.
Faktem je,že dnes jsou rybky"doslova"promořeny různými chorobami,parazity atd. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2008 21:31 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Nobody
...Pomáha pravidelná údržba akva (častější) a držet hodnotu pH nad 7...
Nevím, jestli jde o hmyzomorku, (mám zafixovánu jinou podobu této nemoci), ale pokud by skutečně šlo o tuto nemoc, pak bych hlavně doporučoval včas likvidovat napadené jedince. Parazit se do vody uvolňuje po uhynutí hostitele. No a zásadně se vyhnout krmení nítěnkami. Ty jsou častým zdrojem nemoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2008 21:22 Nobody – Re: Tereza i cilkanol
Může se jednat o tzv.neonkovou nemoc,kterou způsobuje prvok Pleistophora hyphessobryconis.
Jedná se o nevylečitelné onemocnění(mikrosporiózu).Pomáha pravidelná údržba akva(častější)a držet hodnotu pH nad 7.
Bohužel je dost chovů těchto rybek u nás tímto"zamořeno". :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2008 18:19 cilkanol – for tereza
takhle mi ubyly uz dve tetry :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2008 10:54 Muž Lucky005 [197] – Re: oldkiwinka
vlocky lion-mix nebo jak se to jmenuje a pak tablety od SERY pro ancitruse a pancernicky a nekdy kolecko okurky, nekdy i mrazene nitenky ale naposledy co sem krmil mrazenym to uz je dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2008 10:53 Muž Lucky005 [197] – Re: Sandpiper
mam tam uz jen 3 mecovky, 4 pancernicky a 5 ancitrusu a zabehle je to uz nekolik let, neni to nove zalozene jestli se ptas na tohle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2008 10:49 oldkiwinka – Re: Lucky005
Čím jsi je krmil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2008 10:42 Muž Lucky005 [197] – nevite co to muze byt
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vcera vecer jsem krmil ryby a niceho jsem si nevsiml a dnes rano rybicka na hladine brichem vzhuru, pred tydnem to bylo to same, zadne predchozi priznaky, normalni chovani i prijmani potravy
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2008 13:13 Muž Miras [111]
jj, vypadá to tak uvídíme snad už to bude v poho :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2008 12:36 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: amirinda
Takže jak předpokládaly Alena.sv, Ustavprochore (a někteří další)... :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2008 12:25 Muž Miras [111]
nenapsal jsem parametry, jelikož jsou v prezentaci, jinak už asi vím, ten predátor byl pestřenec, dal jsem ho pryč tak uvidíme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2008 18:17 Muž iblik [4] - Labyrintky
ja sem si to taky mylel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2008 17:59 Muž Yirka [9126] – Re: iblik
Je úsměvné se ptát na potencionálního agresora, když nevíme co máš za Aq a co v něm. Jedno je však jisté - šneci to nebyli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2008 17:50 Muž iblik [4] - Labyrintky – čím to je čím to je že...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku dneska sem zístit že jedna samička číchavce zakrslého ma pokousanou
ploutev až do masa nevíte kdo to udělal brácha tvrdí že to byly šneci ale ja mu nevěřím mam tam ješte mečovky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2008 20:43 Nobody – Re: amirinda
Zatím jste pořád nenapsal parametry Vaší vody v akva.Proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2008 06:04 Muž Miras [111]
Side:mám tam: 3x Ancistrus, 2x Čichavce, 5x Pancéřníček, 2x Pestřenec a 5x Skalár. Včera jsem je nekrmil a pozoroval z dálky cca.2 hodky a nic jsem nespozoroval tak fakt nevím, čím to je. Je taky možné že se to děje v noci. ale díky, každá rada dobrá.
:) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2008 23:08 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Nobody
Já nevím, jaké další rybky Amirinda s pavími oky chová a nechce se mi po tom pátrat, ale mám takovou zkušenost, že dokud se mrvím okolo akviška, převážná část osazenstva jeví zájem o mne (resp. o potencionální krmení...).
Když ale pozoruji tytéž rybky tak, aby o mně nevěděly, dějí se kolikrát věci... hmm
Velmi dlouho sem žil např. v iluzi, jak spolu krásně nevycházejí rhodostomy s krevetkami... :-O
Realita mě dost překvapila...

Ta paví oka mají podle mne vykousané ploutve. Pokud je v tom něco jiného, nebudu se vztekat. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2008 22:36 Nobody – Re: Sid
Side,Side. :-) Rada opravdu skvělá!
Když to bude skalár,tak ho rovnou sežere.Žádné okusování ploutví. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2008 10:53 Muž Miras [111]
dobrá zkusím ještě na ně juknout, snad na to přijdu, takže předpokládám správně, že ten rozklad to nebude. no uvidíme, díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2008 08:54 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: amirinda
Zkuste pozorovat delší dobu akviško tak, aby o vás rybky nevěděly. Třeba toho zločince, který nemá rád paví oka, načapáte. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2008 06:37 Muž Miras [111]
ahoj všem, díky moc za reakce,vím těch skalárů je tam dost, ale ty ryby jsou takhle spolu už cca.3 měsíce a problém nastal až ted, proto netuším čím to je a docela mě to štve. Pozoruji je už druhý den skoro pořád a že by je něco okusovalo se mi nezdá. Proto prosím jestli někdo ví co těm chudákům je o radu, díky moc všem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 23:29 Nobody – Re: ustavprochore
Na bakteriální rozpad to nevypadá.Napadení jinou baktérkou-možná?Taky bude záležet na vodě.Pokud je měkčí a pod pH 7,tak se ty ploutve mohou rozpadat samovolně-nevyhovující voda.
Já nemám šanci,bez úpravy vody,tyto rybky chovat.Vodivost 120,pH 6,5 a alkalita(uhličitanová tvrdost)1dKH .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 23:19 Žena ustavprochore [567] – Re: Nobody
Njn, to jsem taky zjistila... a co to teda podle Vás je u amirindy? Vykousané nebo bt. rozpad? a jak to řešit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 23:14 Nobody – Re: ustavprochore
Jj.Dělají to hlavně čtyřpruhé i jejich barevné formy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 23:11 Žena ustavprochore [567] – Re: Nobody
Mám 6x parmičku nádhernou a 4x p. duhovou, p. nádherné se sice občas proháněj´, ale jen mezi sebou - čili jsem chtěla říct, že potrhané ocásky jsem u svých pavích ok už dlouho neviděla ;-) Ale dělaly mi to kdysi (u mě) "potvory" p. čtyrpruhé
A amirindyho 7 skalárů v 95 litrech? Hmmm, každý podle svého...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 22:56 Nobody – Re: ustavprochore
Skaláři,pokud je jich 7,se starají a bojují mezi sebou.Není žádný důvod,kromě hladu,který by je nutil sežrat paví očko(když útok,tak smrtelný)samec pavího očka je pomalý.Okusování ploutví...?To sedí spíše na parmičky! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 22:49 Nobody – Re: Alena.sv
Pestřenec,pokud tedy má hlad,rovnou samce p.očka zabije a sežere.Není žádný důvod,aby mu okusoval ploutve. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 22:15 Žena ustavprochore [567] – Re: amirinda
nepovažuji se zkušenou akvaristku, už pár let paví oka mám - ve společenské nádrž s parmičkami a tetrami, rozhodně ne se 7 skalárami a pestřenci! ty tvoje paví oka jsou s největší pravděpodobností vykousané a potrhané právě od nich... no, nádrží máš dost, osobně bych přendala jinam a přidala trochu soli (dávám já, nejsem příznivcem chemie ;-) ) snad to bude ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 22:09 Žena Alena.sv [89]
Taky si myslím,že to je vykousnuté.Koukala jsem na profil,nemáš tam taky pestřence?Nemůže to dělat on?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2008 21:59 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: amirinda
Podle mne jsou ty ploutve vykousané.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [203] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198286x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=10101