Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 86 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 16:31 R Muž romant [27987] Re: Feferonka25
Pokud chceš, aby se zde méně spekulovalo a více radilo, dodej fotky. ;-)
Edit: Škoda, když už děkuješ, tak jsi zřejmě rozhodnuta a diagnóza byla již učiněna. Jinak se omlouvám, že do tebe rejpu, ale ono se to podle popisu fakt blbě odhaduje a když si myslíme, že víme, tak ty fotky nás můžou velmi rychle vyvést z omylu. Já za sebe mám velmi nedobrý zkušenosti s radama lidem co nemají prezentaci a snaží se o podrobný popis problému. Již několikrát jsem posléze obdržel vzkaz, mnohdy nepublikovatelný a to jenom proto, že jsem se podle popisu pokusil o odhad situace a ono rup ty boty, skutečnost byla jiná, tak i proto tak tvrdošíjně strvávám v pozici, "bez fotky, raději mlčím". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 15:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Feferonka25
Nevim co popisujes presne v bodech 1 a 2, ale bod 3 mi k tomu celkem jasne rika, ze mas ryby napadeny bakteriemi. Pokud ma jeste nafoukla ryba stredni cast svetlejsi, je to skoro tutovka, a pokud se podivas poradne, a vylezaji ji oci, pak skoro jistota (ty priznaky ale byt nemusi, nebo se mohou objevit az pozdeji). I ryby hodne nafoukle vlivem bakterii jeste zerou a maji v ramci moznosti celkem normalni reflexy.

Pouzij www.akvarista.cz/… , a muzes tomu pomoct krmenim ryb behem leceni vyhradne www.akvarista.cz/… . Tohle krmivo obsahuje stejne antibiotikum, jako to lecivo, a dostanes ho tim krmivem lepe do ryb. Problem ovsem je, ze se ty tablety krmiva po chvili ve vode desne rozpadaji a mnoha rybam ani moc nechutnaji, takze je zacnou zrat az kdyz fakt nic jineho neni a ani to casto nijak s velkou chuti.

Nejspis se Te nebude tykat kombinace s Entizolem, ktera je mozna a ja ji posledne pouzil, protoze jsem si rovnou jednim lecenim ryby osetril i ohledne moznych vnitrnich parazitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 15:49 Žena Turbínka [2558] Re: Feferonka25
Bod 1-3 by to chtělo foto X-) Plus informace o nádrži, litráž, filtrace, údržba, obyvatelé - ještě líp založená prezentace.
1) Nemůže to být prostě jen pigment?
2) Jedna tečka krupičku nedělá, možná vřídek, odřenina, nádor?
3) Nafouklé břicho není nikdy nic dobrýho, odstávají šupiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 15:38 Muž Amras [34] Re: Feferonka25
Zkus se kouknout do odkazu co je tady v modrém rámečku a sem: rybicky.net/nemoc/

Nejsem znalec nemocí, ale bod dvě by mohla být krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 15:34 Feferonka25 – pomoc
Dobrý den po dlouhé době jsem zpět :-D
chtěla bych se zeptat
1 ) moje skaláry ( mám dvě ) mají u horní ploutve asi do 1 cm. takovou červeno prouhu obě skaláry ji mají na stejné straně co to je ? je to taková červeno hnědá prouha příznakem nemoci ?
2) moje skalára má na boční ploutvi takovou 1 mm bílou tečku. ta tečka je velmi viditelná. je to přízrak nemoci ?

3) ;-) ještě moje Parmička oděská , je moooc tlustá má normální hlavu ( normální velikosti hmm ) ale má tlusté břicho takové nafouklé je nemocná ? Předem děkuji za odpověď :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 20:43 R Muž romant [27987] Re: Džouzif
K živorodkám bych to neřešil a prostě šel do tý 201, tam se ten výkon, ze začátku regulovanej bude hodit a projeví se na kvalitě nitrifikace. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 20:35 R Muž Silent [5949] Re: Turbínka
Taky myslím, že by mohla 200 stačit i když ani u 201 bych neviděl problém, protože průtok jde velmi dobře zregulovat. A v průtocích zas takový rozdíl není a možná je lepší mít rezervu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 20:32 Žena Turbínka [2558] Re: Džouzif
Spíš Atmana At 200, 201 je pro větší objem X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2014 20:30 Muž Džouzif [25] Re: Heimdall
To už je fuk, díky moc oběma za rady. Koupím zmíněnou kostku bioakvacitu a nejspíš čerpadlo Atman AT-201. Rozpěstuju rostlinky a snad se časem vytvoří rovnováha. Nebo byste doporučili jiný model čerpadla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 20:07 R Muž Silent [5949] Re: Džouzif
Stejně jako Roman si myslím, že řeší. Kvalitní filtrace se rovná kvalitní voda a tím i kvalitní prostředí pro ryby. Pokud bys změřil dusitany možná by to hodně vysvětlilo. Mimochodem za slovo jsem tě nechytal jen jsem chtěl poukázat na to, že ten rozměr kostky bioakvacitu není tak hrozný jak se jeví. Měl jsem za to, že dovětek o mém chybění ve škole a smajlík to uvedl na pravou míru.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 20:03 Muž Džouzif [25] Re: romant
Děkuju, to jsem potřeboval. Vím teď alespoň co jim pravděpodobně je a podle toho můžu zjednat nápravu. Jen jsem nepotřeboval, aby mě někdo chytal za slovo, že Heimdalle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 19:53 R Muž romant [27987] Re: Džouzif
Podle mě řeší, snažil jsem se to vysvětlit ve svém příspěvku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 19:51 Muž Džouzif [25] Re: Heimdall
Samozřejmě to bylo řečeno obrazně ne , ale pořád to problém který jsem již uvedl neřeší. Až bude mít plnou souvislost filtr s tím co se mi děje s rybama, pak má celá debata o filtru smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 19:35 R Muž Silent [5949] Re: Džouzif
To jsem netušil, že 1,6 litru filtračního objemu kostky 10x10x16 cm je čtvrtina prostoru 84 litrové nádrže. No asi jsem ve škole nedával pozor :-D . Naprostá většina komerčně prodávaných vnitřních filtrů má pro běžně osazenou nádrž naprosto nedostatečný filtrační prostor. Jsou samozřejmě výjimky jako např. Fluvaly řady U nebo Eheimy biopower nebo aquaball a podobné. Nicméně pokud nechceš vnější filtr, nebo závěsný, případně investovat trochu více peněz do kvalitního vnitřního je čerpadlo a bioakvacitová kostka nejlepší řešení. To, že firmy strkají nedostatečné filtry do svých kompletu je problém, ale to tu nevyřešíme. Navíc takový i nedostatečný filtr se dá použít jako pomocný při zakalení vody například při údržbě jako rychlofiltr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.08.2014 19:25 R Muž romant [27987] Re: Džouzif
Ten filtr co tam máš by klidně i stačil, kdyby tam byla jiná osádka orientovaná na daleko menší špindíry a daleko více rostlin, potom si to dovedu představit, jako akvo kde by funkci filtru mělo na triku dno a filtr byl určen pro točení, honění vody na což je i teď a říká se tomu honič vody(s tímto pojmem se jistě setkáš). Ty potřebuješ pořádnou plochu pro nitrifikační bakterie, což bude právě zajištěno tou doporučenou kostkou s čerpací hlavou. Tady je velikost, tedy plocha pro osídlení nitrifikačníma bakteriema výhodou a nějaká vzrůstnější rostlina to spolehlivě zamaskuje. ;-)
Edit: Podle mě ten problém který pozoruješ se jmenuje tzv. kysnoucí voda, nebo-li nestíhající nitrifikace a nezachraňuje to ani ta solidní výměna vody. Prostě slušný množství špindírů, málo rostlin, nestíhající filtr a už to jede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 19:19 Muž Džouzif [25] Re: michalt
Molitan 10x10x16? Dyť mi to zabere 1/4 akva ... Jinak jinou osádku než živorodky duhový a 2 Gold Molly tam nemám. Mimochodem, před časem mi právě Aquael doporučili ve zverimexu, kde vypadalo, že tomu celkem rozumí. Ostatně mám doma ještě nepoužívaný Elite Jet Flo 50, který má ještě menší filtr. Proč to teda prodávají s těma parametrama, když to je nedostačující? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.08.2014 17:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Džouzif
Tady je takova pekna tabulka, jiste neresi vsechno, ale pro rychly prehled fajn:
www.vivarium.cz/…

A s tim filtrem opravdu neco udelej...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   25.08.2014 17:29 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Džouzif
Nevím, co je to za nemoc. Ale zaujalo mě na Tvém příspěvku, že v 84 litrovém akváriu používáš Aquael Fan1 Plus. Když se na něj dívám na webu, zdá se mi pro tohle akvárium nedostačující, obzvlášť když uvážím živorodou osádku, která není zrovna nejčistotnější. Nevíme, jaká je zbývající osádka nádrže. Ale když vidím tu houbičku, která je v tom filtru, nechce se mi věřit, že by pro tuhle nádrž dlouhodobě fungoval spolehlivě. Možná v nádrži vyletěla koncentrace látek obsahujících dusík a rybám to neudělalo dobře. Pouvažoval bych o výměně za Atman čerpadlo a kostku molitanu 10x10x16 cm. Samozřejmě, tohle nevylučuje jiný případný původ nemoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 17:03 Muž Džouzif [25]
Zdravím, momentálně řeším problém s mými pavími očky. Měl jsem jich v akva celkem 13, minulý týden 2 rybky pošly. Plavaly ocasní ploutví dolu, respektive s ní vůbec nehýbaly, byly bledší než jindy, nežraly a po 2 - 3 dnech umřely. Držely se mimo skupinku. Plíseň, rozpad ploutví ani nic jiného neobvyklého na nich vidět nebylo.

Stalo se mi, že jsem dal do osvětlovacího panelu silnou zářivku a ta roztavila plastový kryt a do ryby v akva se toho mohly nadýchat. Kryt mám už nový se slabší zářivkou ale problémy pokračují.

Na to jsem vyměnil komplet vodu, odkalil dno a po dalším týdnu má další rybka stejné příznaky. Na základě toho jsem vyměnil další asi třetinu vody, opět odkalil dno (část vody měním každý týden a přitom odkaluji dno) a teď už nevím co s tím.

Podle příznaků jsem se nedočetl na stránkách ani ve fóru nic konkrétního a nemůžu je léčit jen tak na něco. Ta zatím poslední s těmito příznaky občas parkuje v prostoru hned před filtrem (v proudu) a mezi bublinkama.

Poraďte prosím co by jim mohlo být? Otrava? Stáří? ...

Krmím je 2x denně po troškách vločkami a do akva jsem teď začal přidávat Fishtamin. Myslel jsem že je to otrava ale nemám ponětí čím by se mohly otrávit. Je pravda, že nevím jak jsou staré, koupil jsem je v akvaristice (teď jsem nechal rozmnožit novou osádku)

Moje akva: 84 litrů, týdně výměna 1/3 až 1/2 vody (jednou za měsíc přidávám do měněné vody trochu nitrifikačních bakterií a přípravek na upravu vody od Sery), asi 7 rostlinek (přihnojuji od kořenů tabletami jednou za měsíc), 2x do týdne přidávám 10 kapek Fishtaminu, filtrace Aquael Fan 1 Plus s bublinkama, topení s termostatem (24 stupňů), PH 6,7, tvrdost vody měkčí. CO2, NO3, NO2 neměřím, páč ty testy co jsem koupil byly všechny zahnědlé a nefukční (kromě CO2, ten nemůžu v kamenném obchodě sehnat vůbec).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 16:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: Alferi
Alferi napsal: Díky, vyměním větší množství vody a častěji (NO3 bylo opravdu víc, než obvykle) - mělo by to potom ustoupit?
Oni jsou gavúni hodně citliví na špatnou vodu...asi i "péháčko" bude lítat...Tohle musíte hlídat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 16:10 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Alferi
A kolik si toho NO3 nameril? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 11:13 R Muž romant [27987] Re: Alferi
Uvidíš, někdy ona prostá vodoléčba dokáže divy. Vodu lehce zasolit, pol. lžíci na 50 litrů a bude se vidět. Pokud se to za 3 dny nezačne lepšit, bude nutno přistoupit k léčbě nějakým antibakteriálním přípravkem, ale to nepředbíhejme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 10:55 Muž Alferi [0] Re: LiborSprysl
Díky, vyměním větší množství vody a častěji (NO3 bylo opravdu víc, než obvykle) - mělo by to potom ustoupit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   22.08.2014 22:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: Alferi
Alferi napsal: Asi dva měsíce má samička gavůnka za pravou skřelí poraněné místo bez šupin a jedno vypoulené oko. Jinak se chová celkem normálně, plave, žere ... Z přehledu nemocí to neumím identifikovat.

Zkontrolujte si vodu. Tohle bývá údržbou...Za vředovitostí u gavúnků je voda skoro vždy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 22:38 Muž Alferi [0]
Fotka k příspěvku Asi dva měsíce má samička gavůnka za pravou skřelí poraněné místo bez šupin a jedno vypoulené oko. Jinak se chová celkem normálně, plave, žere ... Z přehledu nemocí to neumím identifikovat.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2014 10:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dansladek
Zkusim to popsat. Rybce se deformuje tlamicka a skrele, nektere ryby maji neprirozene cerne zbarveni hlavne u ritniho otvoru a mezi ritni ploutvi a telem (ten prechod je proste tmavy). U nekterych ryb se prsni ploutve stavaji nepohyblive (treba jen jedna ploutev), trci trvale do boku a na jejim koreni je opet znamka neceho tmaveho.

Jak na tohle uz ted vim, a pokud je to ono, pak to infekcni je, ale kdyz Ti napisu rovnou cim, Ty to udelas bez dalsich informaci (bude to neco jineho) a muzeme zpusobit vic skody nez uzitku.

Fakt to chce fotku... a nebo to aspon popis jak nejlepe umis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 19:52 R Muž romant [27987] Re: dansladek
Nebyla by fotka? Jinak to bude co nejrychlejší pohled do křišťálový koule a tu nemá keždej po ruce? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 19:50 dansladek
Ahoj, potřeboval bych pomoct. Mám tetry černé a u poloviny z nich je na konci ploutví černé tečky, vypadá to jako plíseň, nebo pigment na opravdu divném místě. Jedna z nich má i takovou černou nafouklou tlamu (horní ret). Ostatní rybky jsou v pořádku. Prosím o co nejrychlejší radu, aby to třeba nebylo infekční.

Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 15:09 Žena Turbínka [2558] Re: Adam123
Já bych řekla, že to přidání závojnatky bude ten problém, je to poměrně výkonný rozmetač hnoje a skaláry preferují vodu čistějí, jejich vzájemná agrese by mohla být zakořeněná právě v rozhýbaných N-látkách díky závojnatce. V jak velkém akváriu žijí? Co jiného tam ještě plave? Jak moc je akvárium zarostlé? Tu postiženou přeléčit, možno lehce zasolit jako prevenci rány proti zaplísnění či přidat rašelinový výluh, kvalitně a pestře krmit a pořešit tu osádku - závojnatky a skaláry nejsou nejvhodnější spolubydlící.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 14:49 Adam123 – Prosim pomozte
Dobry den!
Potrebujem pomoct s mojimi rybkami!
Jedba sa o skalarov. Mam 2 skalare uz asi rok. Nedavno som pridal zavojnatku ale to nie je ten problem. No dnes rano ked som ich isiel krmit videl som
ze jeden zacal kusat, pichat a vselako robit zle druhemu. Bolo mi to velmi cudne lebo do tej chvile sa tak nikdy nespravali. (obi dve su samice takze to nepatrilo ku pareniu). Neviem preco to robila a potrebujem s tym pomoct. Teraz su uz oddelene a ta dobita sa sprava dost cudne. Je cela dobita a ma dokusane a potrhane plutvi. Stale plava hore a stratila plachost.
Dakujem za pomoc!
Adam :(


:-( :-( :-( :-( :-( :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MythiQ
Tenhle hnus je mi bohuzel velice povedomy, mel jsem takovy bolak na Ramce a ani Baktopur direct nic nezmohl, a spatne jsem pak zvolil i dalsi antibiotika. Co mam vyzkouseno, ze 500mg Klarithromycinu na 80l vody prvni den, a pak 500mg na 160l kazdy nasledujici den, ryby 7 dni preziji bez uhony. Zachranilo mi to zbytek Fantomu cernych. Hubi to dost siroke spektrum bakterii, takze je sance se trefit, ale bohuzel velice dobre hubi i nitrifikacni bakterie. V kazdem pripade je to jen pokus, ze to urcite zafunguje, to Ti slibit nemohu, mam s tim jen jednu zkusenost, ovsem kladnou. Ryby ktere jeste zerou dokonce drobna zrnicka po rozptyleni v akvariu zerou, z cehoz jsem mel trochu strach, ale nic se ani tak nicemu nestalo. Pokud nemas nic lepsiho, zkus, ztratit asi neni co, specialne kdyz rybu zkusis lecit v separe nadrzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:47 Muž MythiQ [-4] Re: romant
Vyzkouším, děkuju za rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:45 R Muž romant [27987] Re: MythiQ
Vodoléčbu, přisolit, přitopit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:42 Muž MythiQ [-4]
:( Ach jo, 14 denní dovolená udělala svoje... Bactopur direct doma nemám a asi nevím, jestli bych byl schopen ho někde splašit. Takže nejspíš poplave rybička do věčných lovišť :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:34 R Muž romant [27987] Re: MythiQ
Bakteriální infekce ze špatných podmínek, tady s fmc moc nepořídíš. Osobně bych volil Bactopur direct, tedy když bych se do toho chtěl pustit. Čichavci jsou na tyhle nezdoby dot háklivý a výsledky dost nejistý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 13:29 Muž MythiQ [-4] – Čichavec zakrslý
Fotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu, přijel jsem domů a čichavec měl na tlamce takový červený vřed, nevíte, co by to mohlo být? Ještě jsem to na rybě neviděl. Je v separéčku, zvažuju fmc a uvidíme, ale pokud už to někdo z vás viděl, nechám si poradit...

Foceno mobilem tak kvalita nic moc. hmm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2014 16:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Sid napsal: Závěr: v podobných siuacích je lépe vyměnit 90% vody, než 50%. ;-) :-)
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2014 14:45 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...tabulka 1, ktera ukazuje, jak se daji ryby zabit vymenou vody. Rekneme, ze je akvarium dlouho neudrzovane, plne svinciku, a je v nem hodne nizke pH. A nekdo se rozhodne, ze se o akvarium postara, vymeni polovinu vody za vodovodni, s pH rekneme nekam k 8. Cpavek prudce vzroste, a z vymeny vody je katastrofa... Udrzovanemu akvariu, pri pravidelnych a dostatecne castych vymenach vody, se to nestane...
Snažím se představit si takové dlouho neudrzované akvárium s hodně nízkým pH a plne svinčíku, které by splnilo předpoklad pro hrozbu katastrofy vyvolané nárůstem koncentrace "čpavku" po výměně poloviny vody s následným vzestupem pH někam k hodnotě 8, a nějak se mi to nedaří... :-O
A to přesto, že uvažuji o rybí osádce jako dospělých, na amoniak řekněme "citlivějších" druzích ryb, (např. lososovitých, protože kaprovití jsou citliví výrazně méně, a třeba o pavích okách raději ani nemluvě), a teplotě aktuálně docela reálné, řekněme 29°C.
(A to vcelku diskutabilně uvažuji, že i čerstvá voda by měla teplotu 29°C, ačkoli v praxi je běžné využít výměny části vody alespoň k dočasnému snížení teploty v akva o nějakou rozumnou hodnotu, řekněme 2°C...)
A tak mi z toho všeho vychází, že původní koncentrace celkového amoniaku před výměnou vody by se musela pohybovat kolem 12-24(!)mg/l u lososovitých a cca 24-48(!)mg/l u kaprovitých ryb. (Paví oka raději nevzpomínám. :))
A tak se ptám, co by se muselo stát, aby k takové situaci v akváriu (před výměnou vody) mohlo dojít?
Napadá mě jediné - rychlý rozklad velkého objemu organické hmoty, např. při náhlém (a okamžitě neřešeném) úhynu ryb nebo vysypání pixle krmiva do akvária.
Závěr: v podobných siuacích je lépe vyměnit 90% vody, než 50%. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2014 09:29 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: pavelbartek
V tom materialu je take pekna tabulka 1, ktera ukazuje, jak se daji ryby zabit vymenou vody. Rekneme, ze je akvarium dlouho neudrzovane, plne svinciku, a je v nem hodne nizke pH. A nekdo se rozhodne, ze se o akvarium postara, vymeni polovinu vody za vodovodni, s pH rekneme nekam k 8. Cpavek prudce vzroste, a z vymeny vody je katastrofa...

EDIT: Zapomel jsem napsat, co jsem tim chtel rict. Udrzovanemu akvariu, pri pravidelnych a dostatecne castych vymenach vody, se to nestane ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.07.2014 19:10 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: Designer
Dík, koukl jsem na to, našel si i něco sám. Je to zajímavé. Líbí se mi tento referát www.rybarstvi.eu/…
Přiznávám se, že jako starý odpůrce chemie v akvaristice se v tomto případě pohled na věc mění. Omlouvám se za větu " V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské...." Člověk se učí celý život, jistě to neznamená, že budu valit do akva sůl, nepotřebuji to, ale uznávám.... Stále v každém případě platí, že všeho moc škodí, vše s rozumem, hlavně vědět, co dělám. Chápu větu romant "vono jsou lidi děsně chytlavý, pohodlný a lenivý a už slyším ty důvody proč neměnit vodu, když to za nás přeci udělá sůl. Beru to jako extrémní, ale účinné řešení kalamitních stavů" Přeci jen se nesmí zapomínat, že akva není volná příroda, je to jen nádoba s živými tvory, za průsery může jen akvarista, jen on může průserům předcházet, tím samozřejmě nemyslím preventivně solit apod… Chlapi, dík za osvětu
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2014 06:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: pavelbartek
Doporucuji precist rybicky.net/forum/13705 , konkretne 20.02.2013 11:35, a tu sul bych pak az tak nezavrhoval, specialne v pripadech se zanedbanim udrzby akvaria a vzniklymi dusledky pro ryby.

Dale pak: www.stefajir.cz/… , coz je sice o lidech, ale velice pristupnou formou ukazujici, proc nektere smesi lecici bakterie obsahuji i metylenovou modr, ktera sama o sobe nema na bakterie takovy vliv jako malachitova zelen, avsak pomaha rybam se zbavit dusiku navazaneho na hemoglobin, ktery byl zdrojem oslabeni ryb a jejich nasledneho napadeni.

Jsme lide, a mnoho veci si nedokazeme spravne zjednodusit, abychom neco duleziteho nepominuli. Takze se prave jako ted muze stat, ze odsoudime sul jako vec nepotrebnou, ba dokonce jako vec skodlivou, jen proto, ze si nedokazeme do dusledku domyslet, jaky byl jeji puvodni ucel zamysleny nekym, kdo ji doporucil.

A jiste, zrovna ja jsem strelec s obcasnymi ulety, nez abych nekoho kritizoval, takze prosim i tak brat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2014 06:02 Muž LiborSprysl [9015] Re: pavelbartek
pavelbartek napsal: Dle mě se jedná o Apistogramma cacatuoides, samec. Kolik jich je v akváriu a jak velikém? Přijde mi, že je umlácený, samečci jsou k sobě dost nesnášenliví... V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské, jistě bych ji do sladkovodního akva nesypal, rybám tato jistě vadí, vážně ovlivňuje jejich osmoregulační fyziologické procesy v jejich těle.
Tak ono záleží o jakou rybku se jedná...sůl se používala a asi používat bude dál u nás "starců"...v případě jihoamerických malých cichlidek je třeba být výrazně opatrný, neb pochází z vod chemicky téměř neposkvrněných, s nízkým pH i tvrdostí. V případě mnoha živorodek je tomu právě naopak. Viz před pár roky publikovaný článek o rozmnožování BM v mořském akváriu... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 19:05 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: Mortisha
Dle mě se jedná o Apistogramma cacatuoides, samec. Kolik jich je v akváriu a jak velikém? Přijde mi, že je umlácený, samečci jsou k sobě dost nesnášenliví... V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské, jistě bych ji do sladkovodního akva nesypal, rybám tato jistě vadí, vážně ovlivňuje jejich osmoregulační fyziologické procesy v jejich těle. pokud jde o onemocnění (z fotky to nepoznám), bylo by dobré určit o jaké onemocnění jde a zahájit správná opatření(léčbu, odstranit příčinu). Preventivně sůl a podobné jistě ne, ani do doby, než se koupí léčiva (tady raději obden měnit větší část vody)Přes víkend tam budeš solit, zítra koupíš léčivo, horší polévka pak není.... Každopádně určit oč jde, dle mě je pomlácený, nebo uhoněný od jiné ryby, je hezky bojovně vybarvený, plíseň nepozoruji, ploutve vypadají celé.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 14:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Mortisha
Duvodem vypouklych oci a nafouklych ryb je tlak zevnitr, ktery vznika s nejakym vypotkem. A ten zase vznika diky poskozenym vnitrnim organum. No a ty vnitrni organy poskodi nejake bakterie, ktere se do ryby dostaly bud jako nejaka nakaza, ktere ryba nedokaze odolavat, a nebo diky bezne se vyskytujicim bakteriim, ktere ryba neustala v dusledku spatnych podminek, vetsinou dusikatych latek ve vode.

Ta ryba to uz tezko rozplave, takze ostatnim zlepsi podminky (lepsi udrzbou) a pokud se to i pak bude opakovat, zacni resit preleceni celeho akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 13:41 R Muž romant [27987] Re: Sid
Tak tedy dodám a to dokonce i čpavku, ale neuvádím to záměrně, vono jsou lidi děsně chytlavý, pohodlný a lenivý a už slyším ty důvody proč neměnit vodu, když to za nás přeci udělá sůl. Beru to jako extrémní, ale účinné řešení kalamitních stavů. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.07.2014 13:35 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: romant
Jen dodám, že kromě uvedeného sůl dokáže rybám lépe snášet i nepříznivé podmínky v podobě vyšších koncentrací škodlivých N-látek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2014 12:43 R Muž romant [27987] Re: Pivec
Naopak, sůl v rozumném množství udělá velmi dobrou službu, bude podporovat přirozenou imunitu v podobě tvorby slizu, jenž je přítomen na těle ryb, jako takový ochranný obal a na drobné ranky bude působit jako desinfekce. To spíš by to mohlo vadit rostlinám, ale koncentraci jenž jsem doporučil snáší drtivá většina a to včetně mechů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 12:29 Pivec Re: romant
Ahoj díky za radu, jen čistě teoreticky neublíži ta sůl ostatním rybkam??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 11:58 Muž georg [112] - AfrikaRe: Mortisha
Co to je průběžná výměna (jak často), kolik je v aq.ryb, jaké druhy a počty. To, co je v té sitce, se v páru nechová, to rybu stresuje. Odkaluje se dno? Jáká je filtrace... je toho hodně, co zapříčiní spuštění kalamity v nádrži. Karanténou mám rozumět, že ryba je v té stejné nádrži, jen v té sítce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2014 11:49 Mortisha
ano teď je v karanténě proto ta síťka .... vodu měním průběžně ...žádná jiná ryba ani jeho samička však ničím takovým netrpí...Aq 110 L
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [86] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=4251