Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 188 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 07:08 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Zabacek
Poznámka o překrmování nebyla určena vám, ale Janě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 07:05 Muž Zabacek [2]
No stim prekrmovanim si nejsem jistej, dostavaj jednou za den a rekl bych ze primerene ale projistotu jim dnes nedam :-). Jinak vzduchovani mam stale zaple mam celkem tri kaminky a kompresurek tetra pro akvaria 150l ja mam 112l kompresor jede na 40-50% stale (i pres noc). Jinak vsimnul jsem si ze ty ryby tak jako rychle dejchaj, ale mozna to je normalni nikdy jsem si toho zase az tak moc nevsimal jinak stado neonek cca 16ks se drzi ve sve lokalite (oblibyly si cast akvarka a po probuzeni tam vytvorej stado a pak se ani nehnou:-)) a k hladine neplavou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 04:07 Muž deathfoe [58] – Re: Zabacek
Pravděpodobně máš v akváriu nedostatek kyslíku. Měl bys zajistit dostatečné čeření hladiny a slušné množství rostlin, pokud ji čeříš a stejně lapají po vzduchu, tak tam máš asi hodně ryb a málo rostlin. Zkus (pokud už to neděláš) přidat vzduchovací kámen a vzduchuj a pozoruj jak se situace mění. Jinak čichavci nadechují z hladiny atmosférický kyslík, takže s kyslíkem jsou v pohodě, dokud mají přístup k volné hladině, jinak se udusí a taky nesmí být moc velký rozdíl teplot mezi teplotou vody a vzduchu nad hladinou, jinak si nachladí labyrint, ale to už píšu mimo téma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 00:42 Žena Hatomi [27] – Re: Jana
A nepřekrmuješ ty rybky? Mě se zrovna živorodky drží u hladiny,když jim tam toho omylem nasypu moc. Zkus jim zmenšit dávky a prováděj pravidelnou údržbu a mělo by se to zlepšit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 00:00 Muž Jrk [143] – Re: evasv
Bakteriální rozpad ploutví (BRP) nemusí rybku do 2 dnů usmrtit, může mít i daleko delší průběh, i několik týdnů. Záleží na tom, jaké má podmínky.
Léčba nemusí být účiná v případě, že se podmínky vzniku BRP nezměnily. Mohou jimi být např.: NO2, NO3, stres, šikana ze strany ostatních rybek, atp.
S Omnipurem zkušenosti nemám (Baktopur direct byl na to perfektí), s bílou skvrnkou u čichavce také ne. Co vím jsem napsal, bohužel víc nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 23:29 Muž Zabacek [2] – Zivorodky plavou tesne pod hladinou
Rad bych se optal, ryby se mi zacaly zdrzovat tesne pod hladinou a to timto zpusobem - pavi ocka se ani nachvilku nepotopi,moly a lyry taky ne, mecovky se obcas potapej, skalary jen zrychlene dychaj a plavou vice u vrchu akvaria (aspon mi to pripadne), cichavci na tento jev nereagujou. Parametry vody jsou takoveto dusitany a dusicnany v norme tvrdost je na hranici mozna trochu pres a kyselost je taky na hranici 7,6-8. Zkousel jsem to vyresit Tetra easy balance a Tetra aqua sefe. Trochu to pomohlo ale jen na chvilku. Nadrz ma externi filtr EHEIM profesional 3 a dno je udrzovano kazdych 14 dni + vymena vody cca 1/3 vody, posledni vymena a luxovani bylo pred tydnem. Rad bych znal nazory cim by tento jev mohl byt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 22:53 Žena evasv [12] – neonky
Neonky se mi bohužel nedaří vyfotit, nechtějí pozovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 22:49 Žena evasv [12] – Omnipur
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak jsem omnipur dala do nádrže včera večer. Zatím se mi zdá stav rybek stejný.
Neonek červených mám pět, z nich 3 mají špatné ploutvičky, horní mají jakoby rozdělenou na dvě - jakoby prořízlou) dvě mají i jakoby udobané ploutvičky dolní ale to mají už dlouho a stav pořád stejný, nedorůstá to ale nezhoršuje se to. Ostatní ryby se zdají být ok. Jen u samičky čichavce medového jsem objevila bílou skvrnu na levém boku a nahoře z pravé strany pod ploutvičkou druhou.
Tak nevím jestli se neporanila v akvárku, sameček má pořás snahy o množení a ona nic...a jestli se ji na tom neudělala plíseň či co...ten omnipur by měl zabrat snad i na toto, aspoň doufám, přidávám foto.
Co jsem ale našla o tom bakt. rozpadu ploutví - tak že je to hrozně rychlé že za den,dva rybka zemře. Což na to to teda nevypadá...neonky jsou pořád stejné. Tak pořád nevím co to je...Děkuji všem za rady.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2009 19:53 Muž DavidDizzer [26] – Re: Snowy
moje neonka jednou taky vyzkočila, ale newm zrovna když jsem měl nevhodné podmínky nebo jenom tak chtěla žrat, že se pro krmemní vrhne takhle:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 19:05 Žena Snowy [24]
Shodou okolností se to stalo mně i příteli, jemu vyskočila škvírou pro kabely (má tam jen sklo). Moje samice byla asi venku několik hodin, měla dlouhé ploutve, ty byly oschlé, moc nebyla schopná plavat. Položila jsem ji do malé odchytové síťky, tu "zavěsila" rámem o sklo akva, byla tedy ve vodě a zároveň se stačilo trochu natáhnout a mohla se nadechnout. Po pár hodinách to bylo OK. Pak vyskočila cca za půl roku ještě jednou, taky nechápu jak, neměla se o co odrazit jako v předešlém případě, a skočila mi do sklenice s Big Shockem. coze Mohla tam být max 2 minuty, akorát jsem si odběhla, vrátím se a ryba si plave v energeťáku. hmm Rychle jsem ji vylovila a hodila do akva - nic jí nebylo. No, ještě že se netrefila třeba do čaje. hmm Nu, spokojeně žila a množila se několik dalších měsíců, takže to přežila bez následků, ale přesto jsem pořídila kryt. ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2009 16:21 Žena ustavprochore [567] – Re: Carla
Ty jsou ty 3 betty v 9 litrech fungujících týden, bez filtru, kytek, krytu, apod.? Nevím, čemu se divíte, byla jste tu x lidmi upozorněna, že tyhle podmínky nejsou vyhovující, dostala jste odkazy, kde se o bettách i zakládání akvárka můžete dočíst, tak s tím v zájmu těch rybek koukejte urychleně něco udělat! hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 16:03 Haloska – Re: Carla
Když je více samiček u sebe tak spolu často bojují. Je to z vlastí zkušenosti, ale nevím jestly je to u všech...snad ještě někdo poradí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2009 15:13 Carla – Re: Haloska
Mám 2 samičky a jednoho samečka. Proč??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 14:56 Haloska – Re: Carla
Máš v akva více samiček betty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 14:50 Muž Alexandross [2] – Re: marsz
moc bych tu betku za její skokanské kousky nechválil, když zrejmě vyskočila z důvodu nevyhovujících podmínek v AQ ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 14:42 Muž Kaplan007 [51] – Re: marsz
Já když jsem měnil akva, tak mi zmizel jeden ancistrus. Už je to 2 měsíce a ještě jsem ho nenašel. Jako jediný rozumný vysvětlení mi připadá to, že uhynul a ostatní ho sežrali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 14:16 marsz
Šikovná betta. Samička rájovce mi jednou oschla tak, že se jí po návratu do vody úplně vydrolily ploutve. Za dva měsíce se potom vesele vytřela. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 13:57 Muž Landvir [57]
Ahoj, já byc se tomu ani nedivil me vyskočila i samička čichavce zakrslého. spadla tak z metrové výšky ale do dnes žije. A to bych taky určitě nečekal. Teď už mám ale kryt. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 13:53 Muž PentueR [256]
V jiném tématu jsi psala, že se tvoje betty chovají nějak divně. Teď to vypadá na nevhodné podmínky v akváriu a začínají ho "opouštět". Asi by se chtělo zamyslet nad tím, co je špatně. Pokud jde o "skákání" ryb, určitě jsi viděla, jak se ryby dokáží mrskat na suchu - nemyslím že pro bettu by byl problém "doskákat" si spáchat sebevraždu někam dál od akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 13:33 Carla – Re: LaCheri
Já myslela, že to je poměrně "klidná ryba", myslela jsem, že neskáče. Alespoň doteď nikdy neskákaly.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 13:31 Muž kortezhugo [983] – Re: Carla
Tak to je vykon. palec -dufam ze ti prezije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 13:29 LaCheri
A proč jsi neměla na kava kryt?Betty jsou dobří skokani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2009 13:26 Carla – Záhada
Stalo se mi něco, alespoň pro mě neuvěřitelného. Když jsem ještě ráno krmila ryby, tak vše bylo v pořádku, když jsem se teď vrátila a koukám na ně, zjistila jsem, že jedna Betta chybí, tak jsem ji hledala a nakonec našla na zemi. Nechápu to, musela se dostat z akvária, které je v rohu stolu až na zem, ke konci stolu je to nějakých 68 cm a na zem dalších 74, jak se proboha tak daleko mohla dostat?? Nebo ji třeba nějaká ryba vyhodila??? Já to nechápu, nevíte někdo čím to může být?? A může to ta chuděrka samička přežít?? Nemám vůbec tušení, jak dlouho na té zemi byla, ale zatím žije, i když se ve vodě skoro vůbec nehýbe. Jak dlouho dokáže Betta vlastně přežít na suchu bez vody??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 18:06 Žena evasv [12] – Re: Jrk
Díky bohužel ten tam neměli. Tak mám toto a do obchodu jiného daleko, to teď nemůžu dát jedině až o víkendu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 15:52 Muž Jrk [143] – Re: evasv
Použil bych Baktopur direct (nezaměnit za obyčejný Baktopur!!!). V Sera letáčku o něm sice píší všelico, že by to člověk měl ve společenské nádrži strach použít, ale dal jsem na radu odborníka (prodavače ve Sklorexu), použil asi před týdnem a do 3 dnů jsem měl po problému, beze strát. Osazenstvo: 2 x Ramirézka, 8 x Neonka, 6 x Krunýřovec jednopruhý, takže i na léčiva citlivé rybky. Měl jsem problém pouze u samečka Ramirézky po přelovování, ale bylo mi doporučeno přeléčit celou nádrž. Ať se daří!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 14:12 Žena evasv [12] – Re: Moucha
To ano - ale ale co když to má nějaká další rybka a zatím to není vidět ? Já mám nádrž 54 litrů, takže o spotřebu léčiva nejde - jde o to, zda to léčivo nemůže rybkám ublížit. Četla jsem tu že anc. nějaké léčivo nesmí apod..Tak se ptám proto, zda je lepší přeléčit celé akvárko s tím že je to jistota, nebo zda ne protože to může zlikvidovat osazenstvo. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 13:58 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: evasv
na leceni je dobre mit rezervni karanterni nadrz mensiho objemu.... izolace od ostatnich "zdravich", mensi spotreba leciv atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 13:54 Žena evasv [12] – Sera Omnipur - prosím o radu
Dobrý den, mám u neonek v akvárku poničené ploutvičky. Dvě to mají už dlouho a pořád dobrý. Měla jsem cichlidky -tak jsem brala že je to tím, nezhoršovalo se to, ale teď po dvou měsících cca najednou další dvě....takže si myslím že to bude bak. rozpad ploutví. Ostatní rybky v akva vypadají v pořádku. Letěla jsem pro léčivo - z toho co tam měli mi z letáčku přišlo nejlepší Sera Omnipur - tak jem ho koupila a teď se tak trochu bojím, zda tím nezlikviduju rybky. Mám tam ancíka, otíky, neritiny, párek čichavců medových a panc. pandy. Díky všem za radu, pokud máte s tímto zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 13:39 Muž rjulius [17] – Re: rjulius
Tak zřejmě jste měli pravdu, SAE se zdá opět ok.
Asi měla své dny :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 18:15 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: rjulius
:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 18:14 Muž rjulius [17] – Re: Sid
Jo tak, tak tu jsem měl :-) ... blbost, teď už vím, ale myslím že tím jsem ničemu neublížil.
Zase jsem ho spořádaně zavřel a jak jsem psal výše, kromě té jemné vaty jsem s ničím nic nedělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 17:59 Muž rjulius [17] – Re: Sid
To nevím, jestli jsem měl... prostě jsem se do něj díval a trochu jsem vymáchal tu jemnou filtrační vatu. Podotýkám ve vodě z akva. Toť vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 17:05 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: rjulius
...Filtr už nechám být, stejně tam nebylo co čistit, jsem zjistil...
Vy jste měl u měsíc založeného akva potřebu "drbat" do filtru Eheim Ecco Comfort 2236?! coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 17:02 Muž Yirka [9118] – Re: rjulius
Používám Azotin od Rataje (www.rataj-spk.cz/…). Chce to trochu cvičené oko s barvocitem, ale já jsem s testováním Azotinem spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 16:49 Muž rjulius [17] – Re: vaclav
Zatím vodu měním týdně, nechal jsem se ukolébat tím testem... ale co nejrychleji si tedy seženu přesnější.
Filtr už nechám být, stejně tam nebylo co čistit, jsem zjistil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 16:48 Muž rjulius [17] – Re: TAMY
Může být, ale já mám 4... tak asi v tomto případě ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 16:47 Muž rjulius [17] – Re: beowulfx a václav
Tahle se právě válí pořád, v posledních 2-3 dnech.
A trošku mě vyděsilo to, že jsem jí zahlédnul se jakoby drbat o ten šutr, na který si lehá.
No možná to nic nebude, třeba si dělá pelech jako pes, když si lehá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 16:45 Muž rjulius [17] – Re: Yirka
Test je kapkový a jednoúčelový, akorát že na stupnici je první barva označená jako <0,3 a další barva je 0,3 a další 0,8.
To jsem netušil, když jsem ho kupoval. Poohlédnu se minimálně po testu na NO2 lepším... akorát že nevím jaký... ale něco vyberu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 16:05 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
No myslím, že to co popisuje, nebude vůbec žáden problém, parmičky mám taky a taky to dělají, nedělají Ti to nahodou povětšinou v podvečer? ;-) Myslím, že ryby nejsou zcela určitě nijak nemocné, a pokud takto neleží celý den tak to nebude nic divného, prostě si dávají šlofíka, a taky čím jsou starší tím méně se jim chce hýbat, už jsem i viděl pěkného macka X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 15:19 Usine
Pokud se SAE něco nelíbí tak se chovají podle mých pozorování jinak. Plavou hlavou vzhůru u čelního skla asi ve 2/3 nádrže na místě a občas se snaží vyskočit. Určitě měň často vodu 1/3 až 1/4 obsahu jen tak zabráníš aby se ryby neotrávily. Filtr nech pokud možno na pokoji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 14:33 Muž Yirka [9118] – Re: rjulius
Nádrž je založena měsíc a konstatuješ že NO2 je neměřitelné, tedy pod 0,3. U relativně nově založené nádrže bych se s tím nespokojil, protože dlouhodoběji stabilní hodnoty nad 0,2 rybkám zcela bezpochyby škodí. Tebou používaný test neznám, ale zrovna na tento parametr bych si pořídil test kapkový a jednoúčelový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 13:47 Usine – Re: rjulius
Fotka k příspěvku Jestli je nějak nemocná, tak to ti nezaručím, ale jinak polehávání na listech nebo kamenech je u nich celkem normální a dělají to často.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 12:29 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Mne toto robila kym bola sama. Takze mozno je problem v tom ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2009 11:49 Muž rjulius [17] – SAE polehává
Přeji hezký den a potřebuji poradit...
Parmička černopruhá už několik dní polehává ve stínu, na kamenech.
Občas když dosedne na kámen, zamele sebou jakoby se drbala... pak už jen leží, ev. odhání jiné ryby. Viditelné změny žádné.
Akva je vcelku čerstvé, viz prezentace, ale vodu pravidelně kontroluji a vyměňuji 1/3 cca.
Dnes parametry:
GH 6, KH 3, pH 7,5
NO3 asi 15, NO2 nezměřitelné, takže pod 0,3 (víc mi ten Tetra test neřekne).
Netušíte někdo co je s ní?
Už jsem musel utratit dvě parmičky čtyřpruhé, viz deník, tyhle SAE jsou pro změnu ze Superzoo Tesco. V akváriu jsou asi 14 dní.
Díky moc za radu, Roman
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 16:21 Muž agent007 [47]
Áááá tak to asi těžko. Foceno před krmením a to krmím jednou denně. Ona je celkově pohublá a bříšní oblasti je jako kdyby deformovaná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 15:46 Muž . : Hunter : . [17]
ta vodnatelnost asi nie je to len na jednom boku a vyzera to ako po kusnuti ale fakt neviem :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 15:40 Muž Yirka [9118] – Re: agent007
Je asi přežraná, u neonek to bývá běžný obrázek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 09:21 Muž agent007 [47]
Fotka k příspěvku Ahojte, jedna neonka má divné břicho. Co to je?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 21:56 Muž Sakul [13] - Cichlidy
U toho dania si myslim, že by mohlo jít o jarní virémii(břišní vodnatelnost) , vypouklé oči a ty krvavý skrvnky a žábry by tomu odpovídaly. To mohou být prvotní příznaky možná se vtomto stavu nechá rybka zachránit. Ale na 100 procent si diagnozou nejsem jistej. Snad se zde k tomu ještě někdo vyjádří... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 19:30 Muž . : Hunter : . [17]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku karasom sa po vypusteni do jazierka objavili cierne flaky je to normalne ??? pretoze jedna zavojnatka to mala tiez ale zmizlo to tak teraz neviem :-O
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [188] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198037x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=9351