Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 49 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 15:29 R Muž romant [27987] Re: Ell
Čím léčit? No přeci vodoléčbou. ;-) Na bactopur pozor, bude likvidovat užitečné bakterie, aby se neudělalo více škody než užitku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 11:42 Ell Re: Maq
To už jsem udělala,vyměnila jsem dno za nový písek,zlikvidovala původní rostliny,vyčistila akvárium a nechávám znovu zaběhnout.

Rybičky v něm byly jen necelý den a mám je jinde,ale potřebuju vědět čím je mám v tomto případě léčit.

Přemýšlela jsem o SERA BAKTOPUR-protože "léčí infekce způsobené plísněmi".Nebo je vhodnější něco jiného?Děkuju za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 11:25 Maq Re: Ell
Předělat akvárium, na dno čistý písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 10:49 Ell – Hnijící dno a nemoc ryb
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zjistila jsem před několika dny,že v mé nové,3 týdny zaběhnuté nádrži,hnije dno (hlína a na ní písek 1-2mm).Hnědly mi nějaké rostliny,myslela jsem si že by to mohla být součást zabíhání nového akva,ale nebyla jsem si jistá vhodností dna,tak jsem si chtěla odendat trochu hlíny a zjistila jsem že silně páchne jak lejno.Bohužel rybičky tam byly část jednoho dne a také jsem k nim několik dní předtím do dočasné nádrže předala pár rostlin z akvária,abych zjistila jestli se jim jinde bude dařit víc a je tedy chybné dno.Do akvária jsem přidávala i přípravek s nitrifikační mi bakteriemi.

Po několika dnech to rybky odnesly: 1 bojovnice slepené ploutve+bílé lemované (plíseň?) je oddělená od ostatních a 3 dny léčena sera omnipur,dále od včera 4 platy se otírají o předměty.Dále s nimi jsou 4 pancéřníčci a 2 ancistrusové.

Čím je mám léčit,když v té vodě mohlo být z hlíny i něco jiného než plísně?A aby to neublížilo citlivým rybám,a taky 1 plátěné která vypadá že je těhotná(obr.3). Nechci o ně přijít.

Prosím poraďte!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 22:49 ivanhoen Re: Urtman
Co se týče filtru, tak ten byl zakoupen kdysi s akvárkem v setu a ten jsem zde již řešila v sekci "Jaký filtr".
A co se týče čichavců, tak jsem zakupovala pár. Myslím, že pán (akvarista a majitel obchodu s rybičkami by samce a samičku poznat měl). Jinak měli i jinačí hřbetní ploutev, dle které se to dá poznat a momentální fotka nepomůže, když ji má okousanou.
Ale děkuji za další rady a náměty, co zlepšit, na co si dát pozor.

PS: Jinak čichavec se zdá být lepší. Skvrny či kousance už nejsou tolik vidět a sám v kouli ještě plave a "nezešílel" :-) A žádná jiná rybka problém z akvárka nemá.
Doufám, že to tak bude pokračovat dál a bude vše ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:22 Muž Zip [277] Re: romant
Aha, takže jsou v pořádku a plné jiker? Nějaké fotky jsem našel a vypadají tak. To mě nenapadlo. Sice to sem už asi nepatří, ale pokud nemám ambice je odchovávat, co s tím, škodí jim to takto, když teda pominu "estetický" vzhled? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 19:53 R Muž romant [27987] Re: Zip
Pohledej na netu, jak vypadá jikrama zaplněná samička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 19:49 Muž Zip [277] Re: Zip
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Doplnění: výkaly jsem již zahlédl, připadají mně normální, nezdají se mi tenké bílé nitkovité, jako na některých fotkách u příkladu nemocí.
viz. fotky, snad neva takový detail ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 18:39 Muž Zip [277] – Parmičky mechové - zvětšená břicha
Fotka k příspěvku Zdravím,
prosím o radu. Na konci listopadu jsem spozoroval, že má jedna mechovka zvětšené břicho, nepřikládal jsem tomu velkou pozornost(myslel jsem přežranost, jikry), jinak byla normálně živá, přijímala potravu, neotírala se o nic. V prosinci jsem AQ moc nesledoval, přiznám se. Včera jsem se zděsil, že má zvětšené břicho 7 z 10 kusů, viz. video na YT youtu.be/…
Dále jsem si všiml u jedná "bez nafouknutého břicha" že má pokřivenou páteř, viz foto, tu jsem dnes poslal na druhý břeh :-(
O co se jedná? Budou to vnitřní parazité? Hlístice, bičíkovci?
Bohužel výkaly se mi zatím nepodařilo u nich odpozorovat. Ostatní ryby vypadají normálně.
Údržba atd viz profil.
Děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2017 09:39 JoKa Re: ivanhoen
Nejde ani tak moc o čerpadlo, ale o filtrační materiály. Na fotce filtr není vidět, co je to zač?
A ty čichavce bych vyfotil. Pokud jsou to náhodou dva samci, tak je to možná i větší problém, než ty skaláry... Podle čeho soudíš, že je to pár?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2017 21:45 ivanhoen Re: Kaira
Určitě děkuji za další rady.
Skaláry hold půjdou o dům dál a kytky už také řeším, některé už jsem i přidala.

Filtraci jsem řešila už dříve, protože se mi porouchalo čerpadlo a chtěla jsem filtr celý nový. Ale bylo mi porazeno, ať filtrační systém neměním, že by nové jiné čerpadlo samozřejmě fungovalo jinak (asi silnější proud vody apod.), tak pokud je vše ok a čerpadlo půjde opravit, ať nechám filtraci takovou, jaká je. Čerpadlo opravit šlo, a tak jsem to raději nechala.

Jinak čichavec se "léčí" v samostatném malém kulatém akvárku a vypadá dle mého "lépe". Ostatní ryby zatím podobné fleky na sobě nemají (a doufám mít ani nebudou), takže to s největší pravděpodobností asi bylo opravdu okousání buď od samce a nebo od té skaláry.
Uvidíme, jak bude vypadat za týden. Zatím je mimo 5 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   06.01.2017 08:45 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: ivanhoen
Ty skaláry rozhodně udej, nabídni je tady na rybičkách a určitě se najde někdo, kdo si je vezme. Čichavci a ta droboť tam můžou zůstat, ale chce to ty kytky, hodně kytek. A pak ještě filtrace - nevím, co je filtrační set, asi filtr, který byl v setu s akváriem? Pak to asi nebude žádná sláva, to může při té osádce být taky problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.01.2017 08:09 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: sobolman
-původcem je virová nákaza, ale může
také jednat o tzv.
nespecifickou infekční
vodnatelnost, způsobenou
několika druhy bakterií bez
primární virové infekce
-správná volba karanteny,použité léčivo je zcela nevhodné,používají se antibiotika a to pouze v případech včasného podchycení onemocnění
-většinou neléčitelné u tohoto druhu
-vznik a příčina jsou většinou podmínky ve kterých jedinec je, nebo krmením, špatná funkce ledvin,atd. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 04:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ivanhoen
O tom to je. Proto jsi je mohla zatím držet - protože jsi je nekoupila plně velké. Další rok už tak snadný nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 03:04 ivanhoen Re: JirkaŠčobák
Pokud chceš zachovat stávající ryby v stávajícím akváriu, nevím.
Nechat vychcípat, co vychcípat má - líbí se ti víc?
(přidat rostliny - asi tak zčtyřnásobit množství rostlinné hmoty na dně - je dobré vždy, ale nevěřím, že to bude stačit)


Ne, že by se mi to víc líbilo, ale ...


P.S. Ono to je, žes ty ryby asi nekupovala plně vzrostlé. Za rok jsou asi větší.


Přesně tak. Ta jedna skalára je právě hodně velká, vím to a ve snaze jí udat se pokusím uspět, protože je asi tak nevím, 3x větší, než byla?
A ostatní rybky jsou téměř o polovinu větší než byly při koupi. Krom neonek, teter červenohlavých a parmiček Schubertek, které jsou zhruba stejně velké, si myslím.

Každopádně je vždy co zlepšovat, tak se budu snažit ještě víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 02:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ivanhoen
ivanhoen napsala:
Protože dle reakcí mi došlo, že nejideálnější by bylo úplně odstarit z akvária skaláry, přidat hafo rostlin a celkově snížit počet druhů rybek i kusů.

Toto je správně.
Pokud chceš zachovat stávající ryby v stávajícím akváriu, nevím.
Nechat vychcípat, co vychcípat má - líbí se ti víc?
(přidat rostliny - asi tak zčtyřnásobit množství rostlinné hmoty na dně - je dobré vždy, ale nevěřím, že to bude stačit)

P.S. Ono to je, žes ty ryby asi nekupovala plně vzrostlé. Za rok jsou asi větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 02:44 ivanhoen Re: JirkaŠčobák
Ještě jsem se tedy chtěla zeptat, jestli mohu a budete-li chtít mi odpovědět a poradit.
Jakým nejvhodnější způsobem, podle vás, by bylo možné to mé akvárko "vylepšit" (biotop), když bych chěla více méně rybičky v akvárku zachovat (počet druhů rybek i počet kusů)?
Protože dle reakcí mi došlo, že nejideálnější by bylo úplně odstarit z akvária skaláry, přidat hafo rostlin a celkově snížit počet druhů rybek i kusů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 02:29 ivanhoen Re: JirkaŠčobák
Chápu a rozumím, ale prostě reakce na mé akvárkum jsou, že to je jako fakt dost blbě a kdyby to tak bylo, tak jak říkáte, by to vychcípalo už dávno, rybky bych dokupovala jak na běžícím páse a to jako nedělám a akvárium funguje přes rok a nijak rapidní úhyn nebo co já vím jsem neměla. Respektive téměř žádný, kromě jednoho období, kdy se mi tam vyskytla nějaké "neplecha", ale to jsem po měsíční "kúře" - léčení, úspěšně odstranila.

Nevím, možná mám milné představy, ale na to, že jsem totální začátečník, který zdědil výbavu akváriu a snaží se s ním naložit, jak nejlépe zvládne a zároveň něco ze svého osobního volna a nadšení udělat něco pro děti, mi ten první komentář přišel dost drsný.

No, to je jedno. Každopádně dnes jsem se radila s akvaristou osobně, co s tím čichavcem. Co mu přesně je, mi nikdo neřekne, pokud ho nedají pod mikroskop a to už ho jaksi neuvidím, že? Jo, je to jen jedna rybka, ale jen tak se jí nevzdám jen proto že má problém a ještě možná nejspíš právě mou vinou (ovšem bylo by to snažší).
Takže ho mám mimo akvárko, aby si odpočal, zregeneroval a zároveň ho léčím, pokud by to nebylo okousání od samce či té skaláry (nejspíš to je samička, já to 100% nepoznám, hlavně teď, když je tak okousaná), ale nějaká plíseň.
Ale zase kdyby to byla plíseň, mohlo by to mít víc ryb. Což zatím nemá (a doufám, že mít nebude).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2017 02:10 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ivanhoen
To, že jste se "takto dohodli", neznamená, že to takto je dobře.
Koukni, evidentně se nestaráš zle, jinak by ti to v takto zhuštěném prostoru a s tak málo rostlinami vychcípalo už dávno, jen prostě máš vytvořený biotop, který dřív či později část svých chovanců pozabíjí. Postav se na hlavu, je to tak. Příroda dohody lidí neakceptuje.

Rozhlédni se. Akvaristická fóra tady, na FB. Sem tam se najde někdo, kdo akvárium věnuje. Každou chvíli se najde někdo, kdo věnuje rostliny. Hledej a využij. Pro skaláry potřebuješ něco většího. Pro představu, já mám ve 250 litrech dva druhy ryb (žádné skaláry) a krevetky. Děti mají ve škole akvárium, poté, co se jim loni podařilo pozabíjet skoro všechny ryby, jsem dal učitelce radu/příkaz, že pokud nechtějí situaci opakovat, mohou k tomu jedinému přeživšímu sumečkovi dát už jen jeden druh, mají gupky a je to fajn.

K tématu: Zrovna dnes si jedna holka přišla pro nějaké rostliny, kecali jsme. V akváriu jejího dědečka jsou ryby nemocné. Krupička a tak. Ukázal jsem jí kouli (12l), kde jsou pár týdnů dvě živorodky, co jsem koupil se začínajícím bakteriálním rozpadem ploutví. Nepoužil jsem žádná léčiva, žádnou sůl, nic. Dnes jsou zdravé. Podstatné je, že ta koule funguje s těmito rostlinami asi 13 let. Zaběhnutý biotop, fungující biotop. Zárodky nemocí jsou všude, ale v zdravém biotopu se neprojeví. To ti vyjádřil romant. Ty se o akvárium staráš, jak umíš, ale nestačí to. Prostředí (voda) způsobuje, že se kůže tvých ryb stává citlivou. Stav se na hlavu, dokud nevyřešíš svůj biotop jako celek, bude to pokračovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 01:43 ivanhoen Re: romant
Děkuji za upozornění a chápu, že to není ideální osádka, ale nechala jsem si samozřejmě radit, protože nejsem kdo ví jak zkušený akvarista, ale takto jsme to dohodli, aby to jakž takž šlo k sobě a pro ty děti (akvárium je ve školce) to bylo zajímavé a abych to i finančně zvládala (akvárium mám sice ve školce, ale je mé, soukromé, zděděné).

Skaláry byly zakoupené jako první. Už vyrostly a chtěla jsem je samozřejmě separovat - udat, ale zatím neúspěšně a přece je "nevyhodím" a na další akvárium není místo a finance.
Vím, že třeba tetry, parmičky apod. jsou hejnové ryby a počet 2 - 4 není hejno, ale alespoň takto z hlediska financí.
S možností schovat se to řeším delší dobu, zakoupila jsem kmen na schování a ještě nějaké rostliny. U hladiny mají řasu více rozrostlou než jak mám na fotce (staré 3 měsíce).

O akvárium se snažím starat jak jen umím a samozřejmě se radím, čtu a proto mi přijde docela nemístné mi na dotaz ohledně případné nemoci u rybky či možnosti okusování u jiných poradit stylem - děláš to celé blbě, akvárko máš kompletně blbě a naprd. Vlastně tedy neodpovědět na dotaz a jen schodit celé akvárium.
To si prostě neodpustím a musím to okomentovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2017 22:59 sobolman – Ahoj, nevite nahodou co je tohle
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi před 3 tydny se jedne z mych neonek udělala boule a ta začala rust. Okamžitě šla do karanteny, pouzil sem multimedical hodně vzduchoval, ale neonka se svym outezkem uz to nedavala, tak sem ji to dneska ukoncil. Muzete mi nekdo rict co to bylo, a př. co s tim??
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2017 22:40 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Pupča
řekl bych následek špatných podmínek v akváriu , ten filtr vypadá jako honič vody s nedostatečným filtračním materiálem , hrubé dno - zapadají tam zbytky potravy a pak se to tam rychle kazí ,L213 - pěkní prasáci -nadělaj hroznýho bince - to všechno dohromady dost kazí vodu a pokud filtr nestíhá trpí ryby takovými problémy -plísně -pak se dotoho dá bakterka a už to fičí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2017 22:27 Žena Pupča [0] – Nemoc nebo zranění?
Fotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu s vrčivkou trpasličí. Má na jednom boku jakoby ránu, je trochu na poškozené straně napuchlá. Moc neplave, spíše odpočívá. Lepší foto bohužel nejsem schopná vyrobit...nevíte někdo, co by to mohlo být? Myslím, že v akva nic ostrého nemám o co by se mohla poranit. Akva má 100litrů a jsou v něm ještě parmičky jednopruhé, dania perlové, sumci L213, krevetky červené. Děkuji za jakékoli nápady, co by to mohlo být a ideálně, co s tím dělat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2017 18:11 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: necekjiri
Může jít o genetickou poruchu v důsledku šlechtění,odpovídá tomu i ten porod.
Pokud tam neni třepeni a rozpad ploutví,vředovité útvary,změna chováni,nejedná o nákazové onemocnění. Nedoporučuji zařazovat odchované jedince do chovu v příbuzenské linii ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2017 17:39 Muž necekjiri [2] – Mečovka - světlý pruh na těle
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu. Mečovka má přes tělo světlý pruh, jakoby ztratila pigment. Není apatická, dobře jí, nikde se neukrývá, je společenská. Dne 3.11.2016 se jí narodilo přes 40 mláďat, pak 17.12. měla znovu, jen 4 živá mláďata, pak za 2 dny měla nějaký problém, veškerá zbylá mláďata byla mrtvá (podle mě nedošlo k plnému vývinu a rodila předčasně). Nyní má ten pruh. Nemyslím si, že by byla nějak nemocná, přisuzoval bych to těm problémům s porodem. Nebo co si myslíte? Takto mám pouze tuto rybu. Díky za názory.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2017 22:30 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Wanderer
U těch červenohubek je to běžné,jsou docela citlivé. Pokud nejsou příznaky ,tak bych preventivně nic neaplikoval. Hlídejte pozorněji stav a chování ryb, případně se ozvěte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 21:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
Léčba poruch plyn. měchýře se neprovádí. Je potřeba zlepšit podmínky v akva. Vznik a příčinu jsem popsal v prvním příspěvku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 21:43 Žena Irbis191 [13] Re: lacewings
A nejde to nějak vyléčit? Když ne, tak bych ji v co nejbližší době utratila, ale moc to nejde.musím dlouho přesvědčovat mamku. Jo a šíří se to? Kdyz jo tak jak rychle? Neonka je už na druhym břehu... sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 21:29 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
Svým způsobem se trápí. U tebe je potřeba celá řada věcí a opatření,která byla zanedbána,nebo opomenuta. To se v začátcích stává
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 21:07 Žena Irbis191 [13] – utraceno
Utraceno :-( Byla poslední, jediná... a bříško měla už hodně zaplísněné...
Ještě se chci zeptat trápí se hodně ryba s ( asi) poruchou měchýře ? Jedná moje tetricka jakoby plave rovně a pak ji klesne ocas ke dnu.. Může normál plavat a ptám se jestli ji mám utratit nebo nechat dožít (kdyby ji to jak to říct... nebylo tak závažné ) :-( uz by se mi asi nechtělo utrácet...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 21:04 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
O tu jednu rybu nejde, ale mám něco provést preventivně s akváriem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 20:38 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Wanderer
Pokud je to pouze u toho jednoho jedince červenoústky,tak bych to neřešil a humálně utratil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 20:34 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
Pokud samostaně bez léčiv,tak při výměně vody doplnovat v poměru výměny množství vody. Pokud s léčivem,tak stačí jednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 20:31 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Tetra červenoústá má u tlamky bílou tečku. Všiml jsem si toho včera, ale myslel jsem si, že tahá nějaké krmení. Dneska to samé, tak jsem ji odlovil do karantény. Jinak ryba se chová normálně, vypadá normálně. Objevil jsem to u téhle jediné. Když tak bych to mohl lépe nafotit. O co se jedná? Krupička? Co mám provést? Zasolení nádrže a zvednutí teploty, jak je uvedeno v atlasu nemocí?

Akvárium už funguje nějaký měsíc, vodu jsem naposled měnil před týdnem a dnes. Před Vánocemi jsem dosadil nějaké rostlinky. Naposled jsem ryby přinesl 15.12. dvě skaláry. Žádné vrtání do dna a filtru.

rybicky.net/nadrz/26016/51.jpg…
rybicky.net/nadrz/26016/50.jpg…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 19:58 Žena Irbis191 [13] Re: lacewings
A stačí 1 ta polévková lžíce? nebo víckrát opakovat?
promin že se tak ptám, ale chci mít jasno X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 19:02 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
Anti Mykotin a samotný Acriflavin,trochu rozdíl ,nejen v písmenkách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2017 18:38 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
Ne to ne, žádné rychlé hledání, opět se mýlíte, tomu se říká zkušenost, zrovna minulý týden jsem léčil ocasní plíseň Anti Mykotinem od Hubenu, který zrovna acriflavin obsahuje, tak je to pro mě čerstvé ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 18:10 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
Napřed mi zpochybnujete PL,pak zase ne,následně si rychle vyhletáte info o acriflavinu a jeho účinku na rostliny. Zase poloviční a zavádějící. V souvislostech nepovažuji další vaše vyjádření za relevantní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 17:38 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
Zavádějící mi spíše přijde Vaše měrná jednotka lžíce na 50 litrů, poněvadž taková lžíce může znamenat 10g soli nebo také 20g ;-)
A není náhodou doporučováno při léčbě acriflavinem odstranit rostliny. Jinak já tu lžíci na 50 litrů nezpochybňuju, dá se to načíst všude, jen jsem to téma soli doplnil. A na závěr bych si rád pro sebe ujasnil jednu věc, měl jsem za to, že silné vzduchování při léčbě se užívá z důvodu zvýšené teploty vody, která obsahuje méně O2? jak tedy nahradí vzduchování denní třetinová výměna vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 17:36 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
Dávkování soli ,jak bylo uvedeno je aplikovatelné do společného akvária. Vzduchování u léčiva acriflavin lze nahradit denní výměnou třetiny vody,případně použijte jiné již uvedené náhradní léčivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 17:24 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
Sám aplikujete 2g /l a tady uvádíte lázně v koncetraci mnohonásobně větší. Samotné mé vyjádření o zavádějící informaci považuji za opodstatněné. Nelze vše házet do jednoho pytle,jak jste to udělal svým příspěvkem. Koupele se využívají ,pokud léčba je aplikovatelná k druhu ryby a ve vztahu k nemoci. Už i testovací koupel ,může být pro některé jedince fatální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 17:15 Žena Irbis191 [13] Re: lacewings
No ale jak píšete tak je nutné při užití Acriflavinu (nebo jak se to píše) silné vzduchování a jána jen filtr který občas (v noci více) vyfoukne bublinky, nic víc.. stačilo by to? A není nekalé pečivo které se může užívat ve spolecnaku ? Já nemám žádnou karantenu. .. a sůl se může podávat ve spolecnaku ? Dík ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 17:00 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
Pro doplnění, samozřejmě sůl léčí povrchové zaplísnění, to ale vyplynulo z vašeho příspěvku. Nebudu si na nic hrát, jsem pouhý amatér, čerpám v poslední době z této publikace www.aquabooks.cz/…, kterou jsem si pořídil skrze své Závojnatky :-)
A k té druhové reakci máte pravdu, proto sem psal po předchozí zkoušce snášenliosti, já mám za sebou lázeň Závojnatky 2g/l 28 °C po dobu dvou dnů, bez negativní reakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2017 16:44 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
Ten výtah aplikací solných lázní je v tomto podání zavádějící. Uvedte i zdroj, at je zřejmé odkud čerpáte. Je podstatný rozdíl užití u studenovodních ryb a ryb chovaných v akváriích, při zcela jiných teplotách,nemluvě o druhu některych ryb,u kterých je tento typ koupele zcela nevyhovující. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2017 16:29 R Muž romant [27987] Re: Petan26
To co popisuješ se týká vždy samostatných, separé nádrží, kde je ona koupel prováděna. Reaguji na to z důvodu, aby si někdo nevyložil tvoje doporučení, jako že může do akvárka nasypat to či ono množství soli a ve finále se tím nadělá více škody než užitku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 16:20 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby – sůl
Rád bych doplnil krátký výcuc k solným léčebným lázním, uvádí se dvě formy solných koupelí po předchozím testu snášenlivosti koupelí a to krátkodobá 10 až 30 g NaCl/ 1 litr vody po dobu 15 - 30 minut max. 1 hodina, a dlouhodobá 1 až 2 g/ litr vody po dobu tří dnů. Koupele se mohou u většiny ryb opakovat. Účinně působí mimo jiné při nálezu bičíkovců napadajících kůži a žábry, to stejné u nálevníků napadajících kůži a žábry, menší účinnost je u červů parazitujících na kůži jako jsou třeba pijavky, kapřivci apodobně.
EDIT: platí pro léčbu v oddělené nádrži (karanténě) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2017 11:48 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
Sůl je základní léčivo v akvaristice. Používá se běžná kuchynská. Ve vašem případě bych volil kombinaci soli a acriflavinu, vzhledem k nastoleným podmínkám. Sůl dávkujte 1PL rozpuštené soli na 50l vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 07:40 Žena Irbis191 [13] Re: Irbis191
A ta sůl se dávkuje jak? A je to normální sůl Nebo nějaká spešl? Je nutná? Díky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2017 04:39 R Muž romant [27987] Re: ivanhoen
Ne zcela vhodná osádka v nevyhovujícím prostoru, to se potom dějou věci. Nemožnost se schovat, no je toho hodně, chtělo by to začít od začátku, jít do atlasu, podívat se na jednotlivý karty ryb, zjistit jejeich nároky a podle toho stavět osádku do ani ne 100 litrovýho akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2017 03:47 ivanhoen – Čichavec
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého čichavce. Všimla jsem si teď po Vánocích, že jeden z mých čichavců je buď nějaký okousaný nebo má na těle nějakou vyrážku. Spíš bych tipla to první a ráda bych se poradila, PROČ teď, NAJEDNOU z ničeho nic?
Rybky jsem přes svátky krmila jako obvykle. Žádná změna nenastala.
V akváriu mám momentálně cca 25 - 30 rybek. Z tou jsou dva čichavci (asi pár) a dvě skaláry.

Zajímalo by mne, zda toho čichavce tedy třeba neokusuje ta skalára, případně zda je možná, že ten druhý čichavec. Pořád toho druhého honí po celém akváriu.

Děkuji za odpověď.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [49] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198232x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=2401