Co je to za nemoc?

Byla to esha 2000. Spíš mě zaráží, že to vypadá jako by jí ten ocas prostě odumíral.. Protože tělo před ocasem končí jakoby černou čarou a za ní ten ocas skomírá. A je to jakoby uvnitř těla, ne na... Zkouším ještě foto, ale kvalita mizerná.
-sice nepíšete jakou esha jste použila,těchto přípravků je celá řada, ale pokud to zabralo na druhé a pouze u tohoto případu se léčba nedaří, i přes opakovanou léčbu, doporučuji se tím dále nezabývat a jedince utratit,případná další léčba by byla jen a pouze, zátěží pro danného jedince, již za současného apatického stavu, který udáváte, navíc i délky již aplikované léčby.
-pokud i přes výše uvedené chcete provédst léčbu ,ozvěte se

Pokud bílé tečky nepřevyšují velikost 0,3mm,tak se může jednat o Oodinium.

Na plate se mi obevily mali bílý tečky.nejdřív jsem si myslel ze to jsou bublinky ale ted jich má nasobe vic.
Měl bych prosbu,
pokud by šlo po vylovení nafotit a zaslat přes SZ,nebo lépe přímo vložit sem do fora .
Předem dík. M.
Tyhle bleherky jsou přidané jako poslední v červenci a ty dvě jsou takle volezlé už docela dlouho. Údržbu jsem přes léto trochu flákal, vodu jsem měnil po deseti dnech, nejdéle po 14ti. Zkusím ty dvě odlovit a utratit, jen to bude běh na dlouhou trať. Akvárko je zarostlé a bleherky jezdí zleva do prava dost rychle a pořád.
Bleherky, červenoůstky(hlavky) jsou vcelku cíťové na kvalitu vody, velmi rády tzv. šokují při vpouštění do akvária, zhoupnutá voda, prostě nějaká i když zdánlivě nesouvisející chybka a už si to tzv. nesou v sobě a při dalším vykolejení už nemoc(obecně) propuká naplno.
Já se obávám, že nic podobnějšího lymfocystóze, jsem takhle ona fotce z domácího akvária ještě neviděl.
-nic ,jedinec s tímto onemocněním může žít klidně dál,ale vzhledem k nejasnostem spouštěče vzniku ,je lépe tyto ryby utratit, je možný i mechanický přenos.
-osobní názor-oslabení imunity v důsledku preventivních léčebných aplikací, nevhodných léčiv, ve vývojovém stádiu ryby

-sice to z té fotky není přímo zřejmě, ale mohlo by se jednat o Puchýřnatost- Papillomatosis
-jedná se o virové onemocnění,v důsledku oslabeného imunitního systému ryby,
-

Měl jsem kdysi něco hodně podobného, ne-li stejného na jedné platě... Vyhodnotil jsem to jako cosi plísňového. Vyměnil jsem většinu vody a aplikoval eshu exit a akvo docela hodně zasolil... Léčba zabrala, beze ztrát. Ale nevím, co to je...
Nevím, jenom vím že ty ryby časem poplavou na druhej břeh samy.
A víš,co to je? Moc by mě to zajímalo.
Tak to bude zábava na dlouhé zimní večery...
Volil bych tu variantu horší než focení a poslal je na druhej břeh.
Tento desinfekční přípravek obsahující akridinové barvivo některé druhy ryb ,v rámci přecitlivělosti, špatně šnáší.
Pokud je jím léčen pouze jeden druh a navíc v karanténě,nemám proti tomuto léčivu žádné výtky.
Je podstatný rozdíl vícedruhová nádrž,osázena rostlinstvem a karantení nádrž,kdy právě Arciflavin působí i na růst rostlin,rovněž tak nutnost aplikací dalších chemických přípravků, po ukončení léčby. -zkráceně-

Díky za pomoc, můžu se jenom zeptat, co je špatného na tom Acriflavinu?
-tak jsem to celé znovu projel,včetně doplnění
-nic tak zásadního co by bylo v nesouladu ,či rozporu jsem nenašel
-snad by se dalo namítnou, to první použití Arciflavinu a pouze výměna třetiny ,ale nepovažuji to za až tak podstané pochybení ,které by vedlo k následnému vývoji -odvozeno z neměného stavu ostatních druhů ryb
-aplikace léčiv proběhla z vaší strany v pořádku,léčiva jsou pro danné druhy použitelná,dokonce šetrná ,oproti ostatním obdobným typům léčiv.
-Odkalte dno,opětovně vyměnte třetinu vody,udělejte testy,
-Pokud panceříčci budou vykazovat nadále známky nemoci a neuvidíte zlepšení,odlovit,karantena,
-Regenerace tvorby tkáně trvá cca 28dní, samotná viditelnost zlepšení je cca po 14 dnech od první aplikace léku,pokud je rozšíření ve velikosti cca šupiny ,tak je to v pořádku ,došlo pouze k zbytkovému zastavení již infikované tkáně.
-Bude nutno počítat se změnou režimu údržby, jak již bylo uvedeno.
-Po zjištění skutečnosti stavu se ozvěte
-

Pardon, to je nedorozumnění, špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem, že to druhé doporučené od vás (tj esha 2000) neměli, takže jsem první aplikoval ten exit, po tom, co nezabral jsem sehnal v jiné akvaristice to 2000 a aplikoval jsem to.
- 0 28.10.2016 19:17 honcka [5] – Re: lacewings
Pouzil jsem exit, ted ho aplikuju druhy den, to druhy doporuceny nebylo v mistni akvaristice, na gupkach ani cichavcich to nemam, akorat atakujou pancernicky.
-kolik bylo toho arciflavinu a bylo při jeho použití vzduchováno?
-pro jistotu si to znova projdu a ozvu se.

-Všiml jsem si toho první na 2, kteří to měli větší, kolik jich přesně to mělo, mi určit nešlo, protože jsem viděl tak jednou za 14 dní všech 6 pancéřníčků najednou, většinou jsou venku 2-3, zbytek je zalezlý, bohužel nepoznám jednoho pancéřníčka od druhého, takže to klidně mohli mít 3, ale viděl jsem s tím venku akorát 2.
-o ničem druhým co mi kdo nedoporučil jsem nepsal, ještě jsem si radši projel všechny příspěvky. Léčil jsem to v pořadí
24.10. Acriflavin
25.10. Vymena 1/3 vody 16kapek exit
26.10. 8kapek exit
27.10. 8kapek exit
28.10. Vymena 1/3 vody 20kapek 2000
29.10. 10kapek 2000
30.10. 10kapek 2000
31.10. Vymena 1/3 vody 10kapek 2000
1.11. 10kapek 2000
3.11. výměna 1/3 vody
5.11. výměna 1/3 vody
odkaluju, tak jednou za 14 dní, tam kde to jde, tj z cca 1/3 dna, zbytek je pod kořenem a pod kytkama, ještě skusím změřit dusíkaté látky, to je jedinej test, který mi chybí, ale to až o všední den, kdy budu v Praze, ostatní hodnoty PH/tvrdost/alkalita/teplota je stabilní, akorát mám dost tvrdou a alkalitou vodu, ale mělo by to být dle atlasu v pořádku. Jinak třeba krevetky občas zahlédnu a ty by, co jsem četl, měly být náchylné na kvalitu vody
-to mi celé nějak nesedí
-napřed jste uváděl dva jedince, dnes již tři a čtvrtý to má
-přeléčil jste kombinací esha 2000 a esha exit,což je dostatečně k zamezení případných sekundárních nemocí a zároven dostačující k léčbě.
-náhlé umrtí tří jedinců v tak krátkém časovém rozpětí necelých 24hod bez jakýchkoliv předběžných projevů a příznaků je neobvyklé, navíc i v souvislosti s novou informací o zasažení dalšího jedince,které ještě včera zřejmě nebylo.
-celé mi to přijde zmatečné,rovněž i vámi formulované, ,,to druhé mi nedoporučili,, o jaké se tedy jednalo léčivo, co vám nedoporučili
-pokud skutečně došlo k léčbě ryb popisovaným způsobem, jak uvádíte a následně, k úmrtí a rozvíjejících se příznacích na dalším jedinci,tak bych situaci nepodcenoval,konstatováním ,,Nechám to na přírodě ,, ,protože z chovaných druhů jsou ted na řadě čichavci.
-osobně z mého pohledu jste použil Arciflavin,na který jste se dotazoval, tomu by odpovídal i průběh,který je zde popisován,včetně toho úmrtí.
-pročel jsem si opětovně vaši prezentaci,bohužel jsem nenašel zmínku o odkalování dna. Při počtu cca 30ks živorodek je nutné to dělat pravidelně, v souvislosti s druhy které jsou chovány, je zde možná i souvislost příčiny vzniku a trvání onemocnění
Bohužel někdy i přes léčbu i za použití léčiv, prostě tato situace nastane.
-

Ty 3 nevic nemocny dnes rano KO
videl jsem z tech zbylych 3 zatim 2, jeden vypada uplne OK, druhy ma jenom maly flicek, toho zbyleho jsem zatim nenasel, bud byl zalezly, nebo je telicko pod korenem, kde neni videt
Nejspíše půjde o parazitární onemocnění napadení žábrohlísty -Gyrodactylus, Dactylogyrus-
-Příznaky-
- žábry silně prokrvené a skřele odstávají,
- mléčné zabarvení pokožky- lepivý průhledný až mléčný sekret,který vylučuje parazit
- zrychleným dýcháním a lapáním po vzduchu
- snížený ,,částečně,, příjem potravy
- uvedené chování ,,Kardinálky svěsily ocásky a srazily ploutve,a zdržovaly se v proudu z filtru,, naznačuje,že ryby se snaží v proudu zbavit parazitů.
-Léčiva-
-Concurat
-Neguvon,Masoten,
-Sera Cyprinopur,TERAP-FD, Tetra Gyrotox
Důležité- Výše uvedené platí pouze za vypsaných příznaků.
-Pokud je oko zakalené a bílé-bílošedé povlaky na kůži a ploutvích,nejedná se o uváděné parazitární onemocnění
-

-jaké je oko postižených ryb?
-jsou žábry silně prokrvené a skřele odstávají
-ten sliz-sekret je jaké barvy
-jaký je příjem potravy

Zdravím a prosím o radu,
každý dem mi uhynou asi tři, čtyři ryby. Lapají po vzduchu,plavou jako rozhoupaná loďka, pak už jen na boku, nebo se otáčejí břichem nahoru. Kardinálky svěsily ocásky a srazily ploutve,a zdržovaly se v proudu z filtru, neonky jsou jakési "olezlé" U jedné čerstvě uhynulé neonky byla krev či výtok ze žáber.
Akva je ± 100 l čistého objemu, běží více než dva roky, zarostlé tak ze 60% (šípatky, mokřanky,egerie, jávský mech).
Výměna 1/3 vody a odkalení po týdnu až deseti dnech.
Osádka před pohromou:Razborky 7x, neonka obecná cca 17x,kardinálka čínská 10x, panda 3x, ancík, sakura ???x.
Před asi dvěmaa týdnama jsem měla mastnou hladinu, podezření mám na tablety spiruliny, protože totéž i ve třicítce. Pomohlo stahování ubrouskem, výmena vody a přidání vzduchování. Teď je v pořádku. O víkendu jsem přikupovala neonky.
No2 a No3 v pořádku (víc testů nemám)
Nejvíc to odnesly kardinálky -8x, neonky-6x. Razbory a pandy jsou naprosto v pořádku. Stejně tak krevetky vesele nosí vajíčka.
Kdyby byl problém ve vodě, tak by myslím šly jako první, to mě na tom mate.
Netušíte někkdo, co se mi tam děje???
-vložte nové foto,pokud možno
- regenerace je cca 28 dní od aplikace v závislosti na charakteru poškození

Přijde mi spíš, že se to rozšiřuje, na jiných rybách to není, bubu měnit vodu a uvidím.
Ahoj, i okus jinou rybou se neda vyloucit, vzhledem k tomu, ze se jedna o nevhodne druhy do daneho objemu a tudiz stisnene podminky, ktere mohou vytvaret vic stresu. (soudim, ze se jedna o to akvarko v prezentaci - 25 l, neonky modre + r. Hengelovy) ...
-jak nefungovala jak to víte?
-regenerace a vytvoření nových tkání se nevytvoří v tak časovém
krátkém intervalu.
-spíše napište zda se to již nerozšířilo případně se změnila barva
-kýbl denně nemusíte, stačí 3x do týdne třetinu vody

Po tom, co Esha Exit nefungovala, nasazoval jsem ted po 5 dnu Esha 2000 a nic, skusim to nechat asi prirode, akorat budu kazdy den menit kybl vody.
Díky moc za radu, prověřím to a ozvu se. Ostré hrany vylučuji, jelikož toto hejno plave v horní části nádrže, kde je naprosto mimo dosah kamenů. Setká se tam maximálne s rostlinami. Podívám se na ty oči, ale ráno jsem to pozoroval a nezdálo se mě na rybách nic divného a ani na jejich struktuře... uvidíme jak to bude pokračovat.
-prošel jsem si opětovně vaši prezentaci a neshledal jsem nějaké zásadní nedostatky,
-vzal jsem v potaz i vytýkané ostré hrany u kameniva,které jsou opodstatněné, v jejich důsledku může, docházet k mechanickému poškožení
-píšete úbytek,tim bych teda vyloučil to mechanické poškození-ploutve by byly pouze roztřepené, bude se tedy nejspíše jednat o počátek rozvíjecí se nemoci
-podívejte se u postiženích ryb na oko,zda není zakalené či jinak odlišné od ostatních ryb

ano, ano jsem si jistý že jí měla, bohužel úbytek zadní ploutve pozoruji ještě u jedné ryby...

toho samého druhu...
-může jít i o vývojovou vadu ,
-měla ji a jste si jist? tím bych asi začal

Dobrý den, musíte ještě doplnit počty rybiček do prezentace, výměny vody, měření (pokud probíhá) a tak

Čím přesnější info o akváriu dodcáte, tím lépe vám místní poradí

-okamžitě utratit,v této fázi neléčitelné
-to je ryba z té 120-tky?

Začínající bakteriální infekce. Chce to častěji měnit vodu. Jakmile se zlepší kvalita vody, zmizne to do týdne samo.

Zdravím, potřebuji poradit...mám rok starou závojnatku s vypouklýma očima a před pár dny se jí začala jakoby olupovat kůže kolem oka a včera jí zcela vypadlo, zůstala jen blanka překrývající oko, visí na kousku. ...druhé oko začíná dělat to samé :( poraďte mi, prosím, co to je? Dala jsem jí do karantény

Ahoj, mam v akvarku Razboru Hengelovu a vsiml jsem si, ze u jedne schazi ploutev a ma tam jen bocni vedeni ploutve, nevite jestli je to nejaka nemoc nebo je proste predmetem sikany ostatnich? Mockrat diky za jakoukoliv radu.
-z fota to není zřejmé
-spíše mi to popište, ta světlá břišní tkán je
-lesklá a souvislá
-matná s povrchem připomínající samet,
-nebo to tvoří útvary které jsou ohraničeny jako-by věnečkem,nutno použít lupu
-nebo vybledlé prosvítající.
-vložte foto celého akva a objem
-jak dlouho to má?
-přijde mi to spíše, jako nová tvorba, nové břišní tkáně ,
-krátce, jen co vidíte,žádná slohová cvičení

Jo, pardon. Neocaridina d. var. Orange, ale na foto už je teď pozdě, přidám zítra...
No a třeba taky prd.

Ono když neuvedeš o jakou kevetku se jedná a vůbec nejlepší je dát fotku tzv. postiženého jedince a třeba se najde někdo, kdo bude vědět.

Ahoj, co znamená červená tečka u hlavy krevetky? Díky
Přidat reakci
1 ...... 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 204403x