Co je to za nemoc?
Ahoj,
18. 10. jsem Ti radila, proč Tvé neonky nebudou zrovna šťastné ve Tvém akváriu. Prosím předělej si to akvárko, jinak takové dotazy ohledně nemocí zde budeš psát pořád.
Máš špatné dno, žádné rostliny = žádné skrýše, nejspíš silné světlo, filtrace na nic, a tyto faktory neonky stresují. Navíc máš i přerybněno. Tudíž hledejme i příčinu nemoci, nejen léčbu.
Kdo by chtěl Renatě poradit, přečtěte si její příspěvek z 18. 10. v odkazovanem vlakne, je tam i fotka akvarka.
rybicky.net/forum/15…
Ano, rozepsala jsem se tam a vlastně Ti napsala, že máš všechno špatně. Ale věř, že to myslím jak s Tebou, tak i s rybkama nejlíp. Jestli to nezměníš, akvarium bude jen starost, nikoli radost.
Co vše je s jejím akva špatně jsem psala zde:
rybicky.net/forum/15…
Jaký je stáří akvária? Tipuju na nevyvážený podmínky a každopádně, pokud není chyba v těch litrech, tak neonky se do 25l v žádným případě nehodí!
Nemáš fotku? Bez fotky sa to určuje ťažko.
Dobrý den, máme akvárium asi 25l a jedné z neonek se u tlamičky udělal jako by bílí nárůstem nebo flek nevíte co by to mohlo být? Rybička normálně jí a tváří se úplně normálně.
Starší reakce
Založ si prezentaci a přidej nějaké fotky akva a ryb. Příčin může být nekolik, nevhodné podmínky, krmení atd. Těžko se radí bez informací.
Dobrý den prosím o radu ohledne nemoci a umrtí ryb.Mám akvarium cca 60 l Kde jsou sladkovodní krevety,ancistrusy kde je chov a množení bez problemu ale mam zde i paví oka a endlerky. A u techto se stává že zničehonic rybky zacnou hubnout až jsou uplně vyschlé a pak hynou.Prosím o radu jak dále postupovat.Děkuji a hezký večer

Prosím o radu , takto se nám schovava samecek Molly uz 3ti den koupeny pred tydnem ostatní jsou akční tenhle skoro neji a schovává se pod kytky a spíše u dna

Ahoj, poradíte prosím, co se to děje moji rybě a jak ji pomoci?
Mám 2. Akvárium už pár let. 360 listrů. Žádná změna v poslední době neproběhla. :(
Tuším, že tohle nedopadne dobře. :(
Zatím žere a plave normálně.
Má to nateklé a nějak se to začíná rozlézat.
Jo a je to kluk..

Díky za nazor, vím o tom ze to neni optimalni, bohužel jsem neměl jinou možnost protože jsem koupil akvarium použité i s rybami a musel je nekam dat. Akvarium prošlo komplet čištěním a nová dekorace, takže zaběhl nebylo, ale dělal jsem maximum aby to bylo ok. Doposud ale ryby rostly i prosperovaly a všechny ostatní vypadají v pořádku. Trou se, žerou, rostou... ještě mě napada, jack se otira o dekorace občas jakoby mu něco vadilo.
ahoj,
z prvního pohledu myslím, že je hlavní příčina nezaběhnuté akvárium. myslím, že po měsíci je možné dát nějaké menší méně náchylné rybky nebo jiné menší živočichy a ne Cichlidy, které jsou na kvalitu vody velmi citlivé.
ale nechám určitě prostor zkušenějším kolegům: )

Dobrý den, pročítal jsem zde mnoho vláken, ale nepodařilo se mi dopatrat uspokojivě odpovědi. Mám smíšené akvarium, kde mám převážně cichlidy a hejno teter a 2 ancistrusy, 2 torakaty. Asi před týdnem mi jeden kancik cervenohrdly ochorel, nafouknute břicho a rychle dýchání a do 2 dnů zemřel. Jelikož se jednalo o jednu rybu, říkal jsem si že se snad jednalo jen o nějakou individuální indispozici. Nyní však onemocněl další a má stejné příznaky, oteklé břicho a rychle dýchání a schovava se v rostlinach. Na hřbetu má ale jeste velkou bílou tecku. Dále jeden jack dempsey nepřijímá potravu, je schován a má bílou nebo průhlednou dlouhou stolici. Ta stolice nevím jestli nemůže být způsobena ale krmením mrazenou koretrou, kterou jsem rybám poslední dobou hojně dával. Nechci naslepo lit léčivo do akvaria, chtěl bych se proto zeptat na vás názor pokud se z těchto informací dá něco usoudit. Prikladam fotografii, sice toho není mnoho vidět, ale aspoň ta bílá tečka, hodne zvětšené břicho, což je hlavní symptom, tam ale vidět není.vodu měním 50% týdne + odkaluji voda nyni kalná trochu, možná nalevnik. Předem velice děkuji za případnou radu a pomoc.
V cyklu jsem myslel nezaběhnuté. Nad přemístěním ryb jsem přemýšlel, ale zatím jsem to neudělal, protože mám trochu strach, abych tam nepřemístil ryby, které jsou nemocné, ale nemají žádné známky nemoci a zbytečně tak nezanesl nemoc do nového akvária, kam si chci přikoupit dalších pár rybek.
Z chování to, jestli jsou nemocné nepoznám, protože jedna mečovka má poměrně teritoriální chování, což v tom malém akvárku zapřičiňuje to, že zbytek ryb je někde zalezlý a já tak nedokážu posoudit jestli to znamená nemoc nebo jen šikanu.
Sice nevím, co to je ,,akvárium v cyklu,, ale pokud máš nové akvárko ,,přerostlinkovany,, a s filtrem, tak bych se nebál dát tam rybičky hned, ovšem rybičku s jakoukoli známkou nemoci bych osobně ihned utratil...
Nemáš vytvořenou prezentaci akvária, ale kdybych měl mít ryby v nevhodném akvária o malém objemu, nebo je dát do vyhovujícího akvária i když nezaběhlého, neváhám ani chvíli. Kvalitu prostředí si můžeš pohlídat častými výměnami části vody. Ale jestli bych tam dával i ty nemocné kusy to ti nepovím já nejsem na nemoci odborník.
Já bych osobně ty ryby šetrně utratil. Ale počkej si na názor někoho kdo se vyzná v nemocech.

Dobrý den,
začal jsem s akvaristikou zhruba 2 měsíce zpátky a byl to poměrně výstřel do tmy, takže se mi povedlo udělat snad všechny chyby. Nicméně, postupně mi umíraly ryby. Nejdřív sumeček zhruba po třech dnech od zakoupení, potom postupně 3 ze 4 pavích oček. Tyhle úmrtí jsem svedl na zvýšený stres z přepravy, špatné podmínky v akváriu přerybnění. Na začátku měsíce jsem vyřešil všechny problémy, které akvárko mělo a myslel jsem si, že už to bude v pohodě (dokoupil jsem vzduchování, přerovnal jsem rostliny a hardscape, abych mohl odkalovat). Zhruba tři dny poté se narodily mečovkám miminka. Jelikož mám akvárko jen 30l, tak porodnička zabírá cca. 1/8 akvárka.
Od téhle doby jsem musel odjet na 5 dní a zároveň měl moc práce, takže akvárko dostalo jen nutné minimum a rozhodně jsem nekontroloval všechny ryby. Včera večer jsem přišel na to, že dvě z mečovek vypadají jinak než vypadaly původně, viz. foto. Ráno jsem je našel mrtvé.
Snažil jsem se přijít na to, co by jim mohlo být a jediné na co jsem přišel je tuberkulóza. Soudím tak ze změny stavby těla a prohnutí páteře směrem dolů.
Zároveň pokud by to doopravdy tuberkuloza byla, co s tím dělat. Jelikož mi rybek bylo v malém akváriu líto, koupil jsem a založil 100l, které je aktuálně v cyklu a myslel jsem, že tam ryby po skončení cyklu přesunu.
Díky za případné rady!

Dobrý den, máme necelý týden nové rybičky - tetry červené (víc o akvárku viz prezentace). Jsou to první rybky v akvárku, tak tam šly bez karantény, možná to byla chyba... Je to naše první akvarium, tak v trochu plaveme

. Včera jsme si všimli, že některým z nich leze ze zadečku takové zvláštní hovínko - viz fotka. Snad je to z ní viditelné - jsou v něm takové jakoby "buřtíky". Jinak se rybky chovají normálně. Mohli byste mi poradit, jestli je to normální, co by to mohlo být a případně co s tím. Děkuji
Super dekuju

Určitě nějaké živé nebo mražené. Koretry, komáří larvy

Nemám v prezentaci aktualizované, dáváme vlockove + tablety pro anciky , doporučite něco ?

Ahoj. Podle prezentace krmení: vločkové. To je trochu jednostranná strava.

Co konkrétně neodhadnu, ohnutí tělíčka ale signalizuje brzký konec. U živorodek to bývá rychlé, patrně už zítra nebude naživu. Určitě věnujte zvýšenou pozornost ostatním, popř hodnotám vody apod.

Zdravím nevíte co muže být Platě ? Dnes jsem ji takhle objevila v akváriu ????
Starší reakce
Teplotu vody bych, alespoň po dobu aklimatizace, zrovna u tohoto druhu zvedl... Někdy i to stačí aby ryby přestaly být apatické. Nicméně si myslím, že tady to hlavní problém nebude.
...Máme asi měsíc a půl zabehle akvarko, minulý týden jsme pořídili cihlidky...
Po měsíci ani po dvou není akvárium zaběhlé. Zvláště, když s akvaristikou začínáte...
A volba vašich "pokusných" rybek taky nebyla zrovna šťastná.
Asi by to chtělo začít tak, jak bývalo kdysi dobrým zvykem - s nějakými obyčejnými, ("nepřešlechtěnými") pavími oky. Zažijete plno radosti s prvními odchovy, (nejsou nijak pracné

), a když bude akvárium pár měsíců spokojeně fungovat, (mezitím vychytáte pár přešlapů), máte dobře nakročeno pořídit trochu náročnější rybky. Čas potom ukáže, kam až můžete v tomhle hezkém oboru dojít.
Nebo čerpací hlavu s molitanem. Tu mám zas já a jsem spokojená. Ten aquael asap 300 je na nic. Mimochodem v mém 6o l akva mám 1ox víc molitanu než má tazatelka v tom asapu ve 112 l. Takže do budoucna by ji ten filtr stejně dělal problém.
Jinak záleží, kde akvarium je. Myšlenka bublifuku u mě ztroskotala ve chvíli, kdy jsem hledala cenově dostupný tichý vzduchovací motorek. Ovšem to už je každého věc, co je pro něj hlučný nebo tichý motorek a jaký hluk akvária bude respektovat.
Ahoj
Filtr by doporucit tento: AquaEl Turbo Filter 500
Cena je velmi rozumna a filtr dostatecne silny. Urcite bych vyvod filtru dal 5-15cm pod hladinu a namiril nahoru at hezky čeří

- klidne bych k nemu dokoupil i tu rostrikovaci rampu - mam ji tam a slape hezky.
Souhlasim s komentarem o rostlinach - vic vic vic!
Tyhle rybky jsou citlivé na parametry vody a hlavně dusíkaté látky.
Předpisatelé ti poradili co dělat. Jen doplním že bych určitě posílil filtraci. Nemusíš hned kupovat dráhy filtr. Stačí obyčejný bublifuk odvede mnohem lepší práci než ten co tam je. Samozřejmě ho nechej jet dál.Dva filtry budou pracovat spolu.

Dno bych vyměnil, dal pryč ty plastové dekorace. Po výměně dna bych přidal kytky a to hodně (pomůžou odbourávat škodliviny - egerie, růžkatec...). Po výměně dna provádět výměny vody, ať se škodliviny "zředí". Filtr je slabý na takovou nádrž, malý objem filtrační hmoty.
křemičité písky
Nejlevněji se dají koupit třeba k filtraci na bazény. 25kg za 250Kč zrhuba. Dělají se v různých barvách. Přírodní je světlá. Ale zase na ní vyniknou barvy a rostliny.
Fotila jsem při výměně vody v akváriu, mají o 5 cm více, než je na předchozí fotce. První co nás napadlo byla výměna vody. Po testu, část kamínků šumí. Je to tak zásadní, že máme vyměnit kamínky? Nechápu proč to prodávají, když se dávat nemají..

můžete mi teda doporučit, které stoprocentně sumet nebudou? Tyhle byly poměrně drahé a stejně... Ohledně cihlidky mám pocit, že i ztmavla, je to možné? Díky ????
To může být cokoliv. I otrava z vody. Doporučuji si založit prezentaci s fotkama.
Třeba se na tom místě cítí bezpečně. A jinde nemá úkryt.
Ahoj, teplota vody je ok. Na první pohled malá výška hladiny vody, vypadá to na špatně zvolený štěrk (foto není detailní, ale zřejmě černo bílá drť- nebývá vhodná na dno akvária). Vezmi kamínky ze dna a proveď octový test
m.youtube.com/…
Pokud bude šumět nevhodné, zralé na výměnu. Jinak by to chtělo založit a pravdivě vyplnit prezentaci akvária. Celkově se zřejmě bude jednat o nestabilní nádrž. Ale více až po té prezentaci, měřili jste hodnoty akvarijní vody nějakým testem? Ramirezky nejsou obecně vhodné do čerstvě založených nádrží.

Máme asi měsíc a půl zabehle akvarko, minulý týden jsme pořídili cihlidky, ale dnes jedna vypadá nějak zvláštně. Má nafouknute břicho. Prosím co by to mohlo být. Polehava u hladiny a je víceméně taková apaticka.

Ahojte akvaristi.mam parmičku a má bulku na ocasní ploutvi.ma tak 0.5mm a narostla tam po hryznuti druhou parmickou.aspon myslím.boule se zvětšuje.co stim.rybycka stim normálně funguje již několik týdnů.
Starší reakce
Starší reakce
Rybkám se na tlamičce tvoří bílé nárůstky a pak se znetvoří tlamička a po čase hynou. Co prosím s tím?
Vodu čistím jednou za týden a filtr jednou až dvakrát do měsíce.
Toto je třeba upřesnit a ideální by bylo vytvořit zde prezentaci. Nicméně to čištění filtru je podezřelé o čištění vody nemluvě. Voda se nečistí, voda se vyměňuje(její část).
Starší reakce
Bohužel diagnostika jen tak od oka není jednoduchá. Dělává se to, že se léčí skupiny parazitů vhodným léčivem.
Dá se léčit třeba komplexníma léčivama. Jedno ale třeba stojí 800Kč. Anebo pilulema či vodičkama. Ale když nevíš přesně co léčíš, nemusíš se trefit. Také není vhodné léčit hned po sobě. Ryby se nechávají pár týdnů odpočinout, je li to vhodné k situaci.
Také pozorované věci již mohou být jen následky boje uvnitř ryby. Sekundární a další infekce.
A také je vhodné budovat odolnost ryb. A nejjednodušší je prevence. Mít zdravé silné jedince, dobře krmit, dobré prostředí, ...
A pokud již léčíš, tak v tom pokračuj a dokonči to. Hodně štěstí.
A živorodky už nejsou co bejvaly. Jsou velmi choulostivé.
Děkuji. Z čistoty jsme ubrali, aktualne pouze menime vodu a prejedeme skla. Max lehounce odkalime. Na filtr budeme mene sahat. Uz vime, ze je tam moc cisto. Cerne uhli jsme prozatim vyndali a bezi to bez nej. Neco v tom akvu řádí, ale už nevíme co. Měli bílé vykaly. Po kontultaci s akvaristikou jsme dali Entizol (1,5 tablety). S léky se nemá krmit, ale domluvili jsme se ze, jak rozpouštím Entizol ve vodě (odstáté) tak v tom malinko žrádla nechávám odlezet. Pořadne to spolu promicham, nez jim to vyleju do akva, aby se na zradlo neco nalepilo. Nicmene nam to asi nepomaha. Posledni dobou trus malokdy zachytim. Vim ze tento xifi ma stale bily kal (5 dni entizolu za nama, dnes 6ty den). Kolem rany ma takovy tmavy stin jakoby. Takovy tmavsi okraj. Jinak se nedrbe, je kontaktni, zajima se. Ale bohuzel ostatní jsou na tom hur. Co to sakra je? Samice paviho ocka mela asi druhy den, kdy jsme dali entizol rude zabry a dost dost odstavali. Treti den uz byla hodne zla, prislo mi jako by kolem zabry byla rana. Museli jsme ji trapeni ulehcit, jen kousek od hladiny se pohupovala ale nic. Dnes mi prijde ze to mozna ma dalsi ale nejsem si jista. Asi to vypada jako ranka vedle zabry ale neodstavaji ji. Dve neonky lezi schovane nize v akva. Jeden rasbory byl schovany u filtru. Z venku na nic nemuzu od oka nic najit. Jeden samec paviho ocka se dnes drbal o zem a jeden pancernicek take. Prijde mi, jako by kazda ryba mela neco jineho. Pozoruji je, ale ani u nich nevidim vyslovene nic na tele. Ale neco v tom akva je. Mam tu eshu 2000 a exit jeste jako leciva. Ale nevim cim jim pomoct. Premyslela jsem jestli to mohou byt zabrohlisti.

Starší reakce
Já bych ještě pár věcí udělal jinak, byť část z nich s nemocí nepomůže. Vzduchování se světlem nedává smysl, v tu chvíli rostliny dělají samy kyslík, naopak vzduchování pomůže, když je tma, ale osobně si myslím, že je to úplná zbytečnost, když je tam filtr.
Uhlí dává smysl pouze po nějaké léčbě, aby odstranilo zbytky chemie, ale pokud se nikdy neměnilo, tak se stejně po dvou týdnech vyčerpalo a teď nedělá nic.
Filtr má smysl čistit, až se zanese a výrazně se sníží průtok, doporučil bych vyměnit uhlí a vatu za biomolitan, který v této sestavě udělá nejlepší službu. Ba co víc, jak píše RAP, mělo by to pomoct zaběhnutí akvária. Kapání bakterií je úplná zbytečnost, ničemu to nepomůže, to samý AquaSafe, zvlášť u odstáté vody.
A hlavně nic z akvária nevyndávat a nečistit, už od pohledu akvárium vypadá tak čistě, jako by bylo založeno před týdnem.
Podle prezentace není akva zaběhlé, zejména pokud čistíte filtr co týden 14dní.
Pokud dáváte léčivo, tak vyndat z filtru aktivní uhlí.
Přidejte rychlerostoucí stonkovky(Egeria, Hygrophila) a vodu měňte častěji.
Starší reakce
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Už od založení akvaria (rok a 3 měsíce) se nam v akvarku střídají různé nemoci. Jediné, co se mi kdy povedlo vyléčit byla krupička a vyboulene a zakalene oči u betty samičky. Absolutně nevím, čim to je a i když se vzdycky opravdu hodně snažím nemoci prelecit, tak se to moc nedaří.
Nyní mam teplotu v akvariu 24°C, voda je pořád čirá, filtr funguje, snažím se krmit pestře (akorat živou stravu nedavam vzhledem ke strachu, že si jim tam donesu jeste nejakou dalsi nemoc) a mam tam i spoustu rostlin. Testy mi vycházejí také dobře.
V karanténne mam ted opet bettu samici a 2 blackmolly. Betta se mi zdala nafoukla a protože mi Sameček betty 3 tydny zpět zemrel na vodnatelnost (nejspíš), tak mam podezření i u ni a radsi jsem ji dala vedle (take uz cca mesic trpi tim, ze se ji udela boule, ktera sem tam krvaci a odstavaji jí supiny - uz ale dlouhp nekrvaci a ani boule nema, jen na tech postižených místech nema uplne v poradku šupiny; take se ji obcas jakoby nafouknou a zakali oči/oko). Blackmolly maji u řitniho otvoru divne bile skvrny (jikry to nejsou) a samec se mi zda, ze tam ma snad i bilou diru v sobě (pomerne velkou, ale tezko říct). Chovani maji ale vcelku normalni všichni. Nemuzu na těch blackmollach přesně nic vypozorovat, jak jsou tmavé. Každopádně všechny 3 ted mam 5 den v karantenne se serou omnipur a asi nevidim zadnou zmenu. Kdyby jste nekdo mohl nejak poradit, jen do toho.
Take zminim, ze nejakou dobu rybky maji pruhledne vykaly. Ne porad, ne celé. Cetla jsem, ze je to i normální, ale nevím.
Tohle vse ale pisu, protože bych chtela pozadat o radu, čím a jak prelecit cele akvarium, kdyz nevím, co tam vlastně mam za bakterie a parazity, a kdyz tam zaroven mam ancistruse. Taky bych nerada, aby mi to zlikvidovalo rostliny. Esha 2000 nepomaha a omnipur zatim taky nic moc....Často se pise "vydezinfikujte akvarium", ale jak se to dela? Chci mít zdravé ryby, tak prosím, napište mi jakykoli nazor, radu. Děkuji
PS: Vše o akvariu + fotografie najdete v prezentaci.
Starší reakce
tohle jsem už projížděl, spíše mě udivuje jak rychlé to bylo, v sobotu dobrý,neděle taky žrala, a od pondělí schovávání od ostatních, dal jsem do vody esha 2000 a esha exit a dneska jsem jí vylovil a flek měla už po celé zadní části, tohle jsem viděl poprvé, spíše se bojím zda to můžu čekat u dalších a co dělat?
už si zakládám prezentaci
Hádám že bičíkovec zhoubný (Ichthyobodo necatrix, syn. Costia necatrix).
Nezjistíš jestli si to přinesl nebo to máš v akva a vlivem stresu ryba podléhá.
Vydržel u tebe 4 dny, o akvárku nic nevíme, zřejmě se nedokázal přizpůsobit novým podmínkám...

Dobrý den,mohl by mi někdo pomoci,dneska jsem vylovil z AQ, čichavce zakrslého,měl jsme ho od soboty,kdy jsem si ho přivezl z burzy,akvárium mám skoro 3 roky zajeté,parametry vody ph 6.20,tvrdost kolem 147ppm , zarostlé objem 120litru. Ostatní ryby jsou v pohodě.Netuší někdo co by to mohlo způsobit?
Přidat reakci
[1] ...... 227
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 196080x