Co je to za nemoc?
Zřejmě je akvárium stále v procesu ustalování. Vodu měňte častěji.

Dobrý den,
U Betty se na hlavě začaly objevovat červené tečky (vypadá to, jako by ji vypadly šupinky?)
Nevíte někdo, prosím, co by to mohlo být?
Akvarko 27L je založené nově cca měsíc, ale filtr byl již zaběhlý delší dobu z jiného akva. Vodu měním týdně.
Bettu mám cca 14 dnů.
Do vody přidávám Esha Optima + bakterie a hnojivo na kytky, obojí od Seachemu.
Pokud by někdo věděl budu moc vděčná za rady, jak případně dále postupovat. Děkuji
Starší reakce

A k tomu pokud seženu živou, co nejvíc druhů a mraženou...
Ony nemají jeste ani rok a půl, že by žily až tak krátce? A hlavně do teď byl normálně dost aktivní, tohle přišlo z ničeho nic.
Apistogrammy nejsou zas tak dlouhověké rybky, takže pokud nejde o vyloženě špatné podmínky, tipoval bych to na stáří.
Prezentaci mám, je s názvem Velké. Od založení prezentace se nic moc nezměnilo, přibyla jen 1 ryba, mládě právě těch cihlidek, které se mi podařilo po vykulení odchytit a vypiplat.
Zdravím, něco se děje s mým samcem cihlidky, včera jsem si při krmení všimla, že sice plaval kolem ale nesežral vůbec nic, pak odplaval a schoval se do kytek. Dnes při krmení po chvíli sice vylezl ale opět nic nesežral, sice se jednou pokusil krmení chytit ale to se mu nepovedlo. Po chvíli se zase schoval a je zalezlý. Na pohled nejdou vidět žádné známky nemoci, jen plave pomalu, asi trochu apatický. Dýchání klidné. Poslední údržba akva. proběhla před týdnem. Nemáte prosím nápad, čím by to mohlo být?
Starší reakce
Samička pavího očka je v naprostém pořádku,zvětšení břišní dutiny způsobuje vyvoj jiker,v tmavé části jsou vidět zárodky embryí s očními body,tzv. skvrna březosti. K protržení obalu jikry a líhnutí mláďat dojde při vypuzování zralých jiker z těla matky,není vhodné přemisťovat gravidní rybu do nádrže s teplejší vodou,většinou dochází k předčasnému vypuzení nezralých jiker,může dojít k jejich úhynu,mnohdy včetně matky.V lidské terminologii by se obrazně jednalo o následky předčasného porodu.

Čím, prosím? Jeste dostávají spirulinovou tabletu ancitrusy, tak tu si taky daji. Nicméně porad nevim co s touhle, aby nenakazila ostatní. Ale nezda se mi nejak chováním jiná.
Rozhodně bych o dost ,,zpestřil,, stravu...
První týden bude asi rozumné vyměnit každý den třeba 5 litrů vody za čerstvou a pak můžete postupně ubírat.
Výborný nápad! Děkuji moc. To určitě udělám. A pak již nebude třeba tu vodu každý den měnit že? Ale jen 1x týdně 1/3 vyměnit vody že?
Sežeňte si od někoho s dlouhodobě zajetým akváriem použitou akvarijní vodu. On vám ji dá rád a vy v ní získáte přesně ty nitrifikační bakterie, které potřebujete. Rostliny apod. jsou fajn, pomohou, ale je to běh na dlouhou trať. Ta jetá voda to vyřeší víceméně hned.
...Vodu už mám nalitou v čistém kýblu, aby byla ve stejné teplotě... Na to kolik zbývá No2 ve vodě to je třeba pořídit nějaký test že? To asi jen tak dle kondice rostlin nepoznám?...
Aqua Safe opravdu nepotřebujete, za ušetřené peníze nakupte už zmíněné rostliny, případně test na NO2, (např. od fy. Aquar - jednoduchý a funkční).
Do vody určené k výměně přidejte čajovou lžičku kuchyňské soli, (cca 10 g NaCl/10 l vody), tím pomůžete rybám zvládnout případné zbytky dusitanů ve vodě.
Jak bylo doporučeno, ryby dokážou delší dobu hladovět, než odolávat toxickému prostředí.
Vodu měňte co nejčastěji, třeba i víckrát denně, a až přestanou rybky padat, můžete poznenáhlu (!!!) začít rybky přikrmovat.
S výměnou vody přitom polevovat nemusíte.
A na co určitě nezapomeňte - prostudovat si informace z odkazu afc1886. Zvláště pak něco o procesech nitrifikace. Rybky vám budou vděčné.

Děkuji za váš čas a veškeré vysvětlení. Ano je to Aqua safe. Vodu už mám nalitou v čistém kýblu, aby byla ve stejné teplotě jako pokojová teplota. Takže týden bez jídla rybky v pohodě zvládnou i když jsou březí? Na to kolik zbývá No2 ve vodě to je třeba pořídit nějaký test že? To asi jen tak dle kondice rostlin nepoznám? Děkuji
Ten přípravek tera-aqua, je co prosím? Jestli je to aqua save, tak to je zbytečný, pokud vám doma teče pitná voda. Na druhou stranu to nic nepokazí. Spíš je potřeba pohlídat si teplotní šok při výměnách takových velkých částí vody. Pokud je to něco na srážení dusíkatých látek, tak to pak má smysl ale neřeší to příčinu.
Vodu to chce měnit dokud nebude NO2 na 0... To může trvat třeba týden ale klidně i déle. Podle toho jak se chytnou rostliny. A až se vše srovná, tak to chce vodu taky měnit pravidelně, ne čekat 3 týdny. Klasika je měnit 1/3 vody jednou týdně. Do filtru ale zasahovat až, když klesne jeho průtok a nechat ho pracovat.
Čajová lžička je strašně moc na nějakých 40 l vody. To, že to ryby sežerou neznamená, že to zase nevyloučí a akvárko je pak plné odpadních látek jejich metabolismu . Nekrmil bych týden. A i pak začal krmit velmi opatrně. Krmivo je podstatná zátěž, ze které vznikají dusíkaté látky, které následně mají v nezaběhlé nádrži za následek otravu. Proto je dobré na čas vynechat. Ryba přežije pár dní o hladu spíš než pobyt v otrávený vodě.
Vzduchování je tedy zajištěno, to je při otravách důležité. Při běžném provozu pak třeba ani nebude potřeba. Teplota je taky v pohodě.

Super! Určitě koupíme rychle rostoucí a velké množství. Potřebujeme, aby tyto ryby přežily. Je k nim příběh a citová vazba.
Ryby bude stresovat víc přelov, než sázení rostlin. A nebo kupte nenáročné rostliny na hladinu.
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum Ty se ani moc sázet nemusí. Buď se nechají volně plavat nebo stačí jeden konec něčím zatížit.
Důležité je, aby rostliny byly rychlerostoucí a byl jich dostatek aby odčerpaly z vody dusíkaté látky.
Děkuji, dávali jsme čajovou lžičku krmení denně. Vzduchování - máme tam od tohoto úterý takový ten vzduchovací kamínek, bublá už hodně. Po kolik dní je vhodné vynechat krmení a proč? Živé kytky dnes koupíme a vyměníme. 50% vody také vyměníme. Teplotu vody nevím, v pokoji je cca 21-22 stupňů. Diky moc za odpovědi
Děkuji moc, živé rostliny dnes koupím a zasadím. Mohu je vyměnit sázet za přítomnosti rybiček či mám ryby dát na chvíli do jiné nádoby s vodou? A po kolik dní mám každý den měnit 50% vody? A očekávám, že vždy po výměně vody tam mám dát i přípravek Tera Aqua na vyměněnou vodu že? Děkuji moc
Děkuji, dnes koupím živé květiny do akvária. A mohu ty kytky měnit v akvárku za přítomnosti rybiček či je mám vyndat do nějaké nádoby s vodou? Z čeho budou mít menší stres? Děkuji
Děkuji moc za odkazy, pročtu je dnes.
- jakékoliv léčivo reaguje nepříznivě s produkty z umělé hmoty, zvláště právě umělé kytky a dekorace, které jsou většinově vyráběny z odpadů, tedy nekvalitní hmoty

Zdravím. Jak píše Sha. Jen doplním, že jde o otravu v nezaběhlé nádrži. Je potřeba dostat z vody jedovaté látky, jako je NO2, které se tam nahromadily. Od toho jsou ty doporučované výměny vody. Takže multi-medical je na nic, ten spíš akva ještě víc zatíží.
Určitě to chce vynechat na čas krmení. To je čajová lžička krmení, co jste dávali nebo jak je velká? Jsou to velké ryby a je jich hodně na takový objem a ta nezaběhlá nádrž to nezvládá. Dřív to fungovalo zjevně ze setrvačnosti, do akva nebyly činěny zásahy.
Edit: Jaká je tam teplota? Je možnost vzduchování nebo filtr aby významně provzdušňoval vodu?
Založili jste nové akvárium. Denně měňte aspoň 50% vody. Umělé rostliny dejte pryč, nakupte rychlerostoucí stonkové a osázejte co možná největší plochu dna. Přimlouval bych se i za odstranění hradu. Nebo zkuste ryby darovat a začněte v klidu znovu.
Starší reakce
Zaprve: DOBRÝ DEN přeji Helenko: )
Zadruhe: prosime o zalozeni prezentace(doplne fotky a co nejvice informaci o nadrzi) a idealne zaslat fotku rybky, jinak vam nikdo nedokaze efektivne poradit

je to takové bledé něco co jí leze z pod žaber jenom na jedné straně. Jinak žere, plave, nic na sobě nemá, žádný sliz nebo krupičku nebo něco jiného... Nevím co s tím.
Starší reakce

Zdravím, chtěl bych požádat o radu.
Chovám Axolotla a před pár dny jsem si všiml, že začíná méně žrát. Tak jsem mu ihned vyčistil akvárko a vyndal všechny možné věci. Nejprve mu velmi zarudl konec ocasu a pak se na něm udělaly takové bílé chomáče, které nemá jinde na těle. Hned jsem mu začal podávat kapky proti plísni, s podezřením, že by to mohla být právě ona. Dnes ráno když jsem se na něj podíval, tak se mi zdá, že úplný konec ocasu je odumřelý. Přikládám fotku. Potřebuji nutně poradit, mám Axolotla teď nechat, ať si s ocasem pořadí? Třeba že si jej sám urve (Zdálo se mi, že si dnes ten ocas nahání a pokouší ukousnout). Nebo mu mám konec ocasu ustřihnout? Moc Vás prosím o pomoc.
Starší reakce
určitě by pomohlo mít informace o vašem akváriu a vytvořit si zde prezentaci. Pokud vás zajímá tedy více, než jen ta "věc" co vám plave v akváriu. Z obrázku mi přijde, že akvárium není v nejlepší kondici a určitě by ostatním pomohlo, kdyby viděli jak vypadá, jak je nadrž stará, jakou děláte údržbu, jakou máte vodu a pod. - na základě těchto dat by již mělo jít lépe poradit příčinu úhynu rybek. (viz. modrý rámeček v horní části této diskuse)

Ahoj, nemyslím si. Moc sem to bohužel nezkoumal, takové věci mi nedělají dobře. Obzvlášť, když v akva leží 2 mrtvé ryby.
Rok nazpět my z akvária vyskočily všechny 3, něco se jim nelíbilo, ale naštěstí sem je našel včas a hodil zpět. Od té doby ok až včera úhyn a tohle plavalo v akváriu. Je to jako střívko, které je částečně naplněné. Vypadá to jako mega dlouhé hov.no, ne moc zdravé, spíše nemocné. Ale díky za postřeh.
nemůže to být kořen nebo mrtvá řasa?

Ahoj toto jsem dnes objevil v akváriu společně s dvěmi (že tří) uhynulými gara ruffa. Je to parazit?
Starší reakce
No právě, já už si taky nevím rady a diagnostikovat to lépe nedokážu.
Proto hledám někoho, kdo by se té pitvy a diagnostiky ujal.
Nevím, co to je za nemoc, (bez pitvy by šlo jen o tipovačku), ale jsem si skoro jistý, že nejde o pleistoforozu.
Ta má velmi typické symptomy, (viz gúgl), které zde postrádám.
Vodu menim tydne, nemyslim si ze je akva zanedbane… tak zkusim odstranovat viditelne nemocne kusy a uvidim..
Nemusíš to řešit hned radikálně. Začal bych tím, že bych odstranil evidentně nemocné kusy. Měnit častěji vodu. Možná použít podpůrné vitamíny a prostředky do vody na přírodní bázi. Ne chemii. Pokud by problémy přetrvávaly nechat nádrž bez rybí osádky alespoň tři měsíce. Pak postupně zarybnit a zvolit jine druhy ryb.
Takze zrusit akva, napustit savem vse a zacit od znova? Minimalne by to veterinar pripadne zvladl potvrdit, ne? Je to 240 litru zarostlejch kytkama, likvidovat vse se mi chce pramalo ale tohle je fakt smutek a zmar..

Ahoj, tak jdu ze zoufalstvi s kuzi na trh. Uz delsi dobu se trapim s uhyny ryb. Je to dlouhodoby problem - kdy vzdy z hejna jeden dva kusy viditelne hubnou az uhynou. Ostatni ryby jsou zdanlive v poradku ale kdyz uhynou ty vyhuble preskoci to na jinou a situace se opakuje. Domnivam se ze pujde o nejake parazity, ale ze by z ryby couhaly dlouhe vykaly nebo neco podobneho jsem si nevsiml.
Ryby maji dlouhodobou dietu ze smesi mrazeneho, vlastnorucne lihnute artemie a ruznych druhu krmeni od jhikari, takze si troufam tvrdit, ze hlady a nekvalitni vyzivou nestradaji.
Ani tady nechci rozebirat jak co lecit, spis pozadat o tip na odbornika idealne v Praze, ktery se specializuje na nemoci ryb a dokazal by treba z mrtvolky ci ziveho kusu pripravit preparat a konkretni nemoc diagnostikovat s navrhem lecby.
Starší reakce
Nějak se mi to nezdá. Tady na fotkách nejsou žádné rostliny, v prezentaci jich je vidět hodně, na jedné fotce je nějaký hranatý filtr, v prezentaci Eheim, ryby také moc nesouhlasí s prezentací... Hm?
Mečovka má pod žábrou nějáký krvavý velký puchýř, podezření mám na krupičku u více ryb , paví očko se rozkládá zaživa ... Má zvěčující se otevřené rány/díry po těle a v ocasní ploutví ... Jiné paví očka mají bílé vlásky výkaly a v nich bývají nějaké bílé bubliny ... Skaláře kouká ze zadku bílý jakoby červík ...
Nejdřív poctivá prezentace, potom rada… těžko říct co je špatně bez jakýchkoliv informací. Hádám že nezaběhnuté akvárko a nulová karanténa… výsledek je sajrajt v podobě rozpadu ploutví, možná nějaká vodnatelnost…
Starší reakce
Starší reakce
No používám bakterie do vody od invitalu. Ale použití je v polštině jen co jsem tak pochopil. Tak že 10 ml je na 300 litrů tak dávám necelé asi 3 ml. Ale nevím zda to je i na řasy.
Ahoj. Vždyť to tu již zaznělo. Hlavně výměny části vody pomohou. Ono se to NO2 v zaběhlém a funkčním akváriu díky nitrifikaci přemění na NO3, které není tak jedovaté ale taky akvárium a ryby zatěžuje. S množstvím dusíkatých látek souvisí přiměřené krmení. S tím jde ruku v ruce výběr vhodných druhů a počtu ryb. Viz. vedlejší téma.
A důležitými konzumenty dusíkatých látek jsou rychlerostoucí rostliny. Vidím u tebe Egerii ta je fajn, ta když se jí daří, umí dusíkaté látky srazit hodně. Jenže soudě podle toho jak je porostlá řasami, tak se jí zas tak nedaří. Takže by to chtělo víc rostlin. Např řůžkatec je dobrý a málo náročný.
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
Přidat reakci
[1] ...... 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 201541x