Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   03.09.2010 13:55 kyknos – Re: RAP
Tak pak nevím, o čem se to tu bavíme :)

Ale je to vlastně jedno, tazatel dostal informaci, že lze řasy zlikvidovat i bez dopingu, a jak s tím naloží je jeho věc. Že to poškozuje něcí ego je mi srdečně u zadku. Ať si každý pěstuje kytky jak chce. A až se z Václava stane skutečný odborník, publikuje nějakou knihu o pěstování rostlin a bude v ní tvrdit něco co je v rozporu s mými zkušenostmi a jinými knihami, třeba si dám tu práci, abych provedl kontrolovaný srovnávací pokus a třeba ho i natočil na časosběrnou kameru. Ale zatím skutečně nemám potřebu mu cokoliv "dokazovat" - může se ale poučit, pokud bude mít sám zájem.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.09.2010 13:47 RAP
kyknos napsal: Ad 2) Znám. Nikdo? Chyběl si u pár diskusí zde :)
Ale nechyběl. To, že nenapíšu příspěvek, neznamená, že ho nesleduji. ;-) Pokud k tomu nemám co napsat nebo to již napsal někdo jiný, není důvod se zapojit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 13:32 kyknos – Re: RAP
Ad 1) Důkazů je plný internet a literatura. Až budu říkat, že neonka potřebuje měkkou vodu, budu také potřebovat vytvářet prezentaci neonkária? :)

Ad 2) Znám. Nikdo? Chyběl si u pár diskusí zde :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 13:28 kyknos – Re: Johan
Myslím, že souhlas skutečných publikujících odborníků má větší váhu :o) Jinak vidím drobný rozpor v nesouhlasu s tím, že kytky není kvůli řasám nutno dopovat, a pěstováním bez dopingu.

Ale když si čtu místní diskuse a sleduji místní svaté krávy jako je neexistence alelopatie, ciste piskove dno pro rostlinna akvaria a podobne, chapu, ze myslenky zpopularizovane v "Ecology of the Planted Aquarium" tu nejsou vrele vitane :). Jenze funguji a to dlouho, protoze tak se pestovaly kytky od pocatku akvaristiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 13:23 RAP
kyknos napsal: A má akvária tě nikdy uspokojit nemohou, protože nepěstuji barevné kultivary echinodorů,
Neznáš Václava, tak jak to můžeš napsat
kyknos napsal:ale pro ryby s Assamu vybŕam kytky z Assamu, coz ty povazujes za blbost.
Vytvořit společnost ryb a rostlin z jedné oblasti nikdo nepovažuje za blbost.

kyknos napsal:Prezentací rostlinných akvárií bez high tech serepeticek najdes na netu i v literature dost, vcetne popisu jejich vyhod. Neomezuj se na me. Nejsemprvni ani jedinny kdo umi pestovat kytky bez dopingu.
Neustále to tu zdůrazňuješ, ale když tě někdo požádá o důkaz(byť by to byla 1fotka v příspěvku), ohradíte se. TAK ŽE JAK JE TO S VÁMI?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 13:11 Muž Johan [4952] - Rostliny – Re: kyknos
Ale já s většinou vašich příspěvků také nesouhlasím a pěstuju kytky bez dopingu... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 12:58 kyknos – Re: vaclav
Ale tady vůbec nejde o má akvŕia Vćlave. Já tu neobhajuju žádné vlastní vynálezy. A má akvária tě nikdy uspokojit nemohou, protože nepěstuji barevné kultivary echinodorů, ale pro ryby s Assamu vybŕam kytky z Assamu, coz ty povazujes za blbost.

Prezentací rostlinných akvárií bez high tech serepeticek najdes na netu i v literature dost, vcetne popisu jejich vyhod. Neomezuj se na me. Nejsemprvni ani jedinny kdo umi pestovat kytky bez dopingu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2010 12:14 Usine – Re: kyknos
Já můžu koukat jen na to co ukážeš v prezentaci a tam toho moc k vidění není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 12:13 Muž Johan [4952] - Rostliny – Re: kyknos
Ale mozna bys mel koukat nikoliv na odchovnicky pro ryby, nybrz na rostlinna akvaria. Nebo si aspon o nich neco precist, naprilklad od Diany Walstad. Možná byste právě vy se měl pochlubit i něčím jiným, než "odchovničkou" a né se pořád ohánět jedním růžkatcem. Zvlášť, když jde o kytku, která roste všude.
Ono nejde o to něco přečíst, ale to, co přečtu pochopit a umět si to začlenit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2010 10:52 RAP – Re: kyknos
Není nad vlastní zkušenosti a těch má Václav dost. Možná je škoda, že se občas nepochlubí svými pokusy z "chodby".
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 09:28 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: PetraR
Změřte to a uvidíme. :-) (To víte - oko z Kašparovy krávy se může mýlit. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 08:20 Žena kobroor [20] – Re: Sid
Tak ten písek jsem vybírala na základě rad tady na Rybičkách a ta velikost byla napsaná na balení. Měřit mě to teda nenapadlo, ale provedu pokus. Uvidíme.
Jediný, co by bylo pak event. možný, že bych část písku z vrchu odebrala a dosypala jemnějším a odkalováním by se to tak nějak promíchalo. Víc nemůžu udělat...
Jediný, co mi vadí, je ta ruducha, protože je fakt vidět a je to hnusný. Zelená mi zas až tak nevadí. Aspoň nemusím dokrmovat otíky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2010 21:57 Usine – Re: kyknos
Tak bezúdržbové, koukám že na fotce doopravdy tak vypadá. Máš ho dva měsíce, to není moc dlouho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 21:42 Muž Sid [6685] - Rostliny
...Lepšího? To záleží na definici...
Myslel jsem, že v tomto vlákně je definice jasná: "Jak postupovat při likvidaci celé sbírky řas v rostlinném akva PetryR?". :-)
Někdo by zvolil na prvním místě algicidy, jiný hnojení do dna a plovoucí rostliny, já posílení vyšších rostlin CO2.
...Je-li cílem téměř bezúdržbové akvárium bez řas a s krásnými rostlinami, jde to, alespoň s většinou běžných rostlin, i bez CO2 - a levněji...
Ano, také pečuji, (případně dlouhodobě konzultuji), rostlinné nádrže dle vaší charakteristiky: s minimálními pořadavky na údržbu, s dobře rostoucími kytkami, bez problémů s řasami a bez přihnojování CO2.
Prezentaci jednoho z nich mám i v profilu... rybicky.net/nadrze/9630
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.09.2010 21:24 Muž Sid [6685] - Rostliny
Už mi nejde předchozí příspěvek editovat, pozdě jsem si všiml, že jsem špatně označil citaci, takže pro přehlednost ještě jednou.
...myslím si, že to dno, těch 3-5 mm, nebude až takový problém, je tu spousta, včetně mě, jiných akvaristů, co mají takovéto dno a AQ jim šlape skvěle, já mám také dno 3-5mm a kytky rostou jako das a rychle...
Jasánku, já také provozuji akva se substrátem z křemičitého štěrkopísku o zrnitosti (cca) 2-5mm, a s tím, jak se v něm daří kytkám, jsem vcelku spokojený. Proto nemám nic proti vašemu konstatování, že "těch 3-5mm nebude až takový problém". Naopak - takovou zrnitost standardně doporučuji. (Možno dohledat.)
Problém je v tom, že to, co vidím v diskutované nádrži kolegyně PetryR, jsou "šutráky", (jak jsem napsal), jejichž průměrná velikost bude "někde jinde", než 3-5mm.
Zkuste požádat PetruR, ať vytáhne z akva pár "průměrných" kamínků a změří je. Ať víme, o čem je řeč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.09.2010 17:05 kyknos – Re: kyknos
Výhodou akvária bez CO2 je že funguje tak nějak samo, není potřeba neustále laborovat a sledovat parametry a kytky rostou přiměřeně, na akvárium není potřeba sekačka, což v některých CO2 dopovaných nádržích skoro ano :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:59 kyknos – Re: Sid
Lepšího? To záleží na definici. Je-li cílem maximální produkce rostlinné biomasy, pak nic lepšího není. Je-li cílem téměř bezúdržbové akvárium bez řas a s krásnými rostlinami, jde to, alespoň s většinou běžných rostlin, i bez CO2 - a levněji. Ostatně v přírodě taky nikdo kytkám nebublá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:50 jasanek29 – Re: Sid
Ahoj Side,myslím si,ačkoli Vy jste mnohem lepší a zkušenější akvarista než-li já,že to dno,těch 3-5 mm,nebude až takový problém,je tu spousta,včetně mě,jiných akvaristů,co mají takovéto dno a AQ jim šlape skvěle,já mám také dno 3-5mm a kytky rostou jako das a rychle,spíš bych to viděl na podmínky v AQ,voda a tak....... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:36 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kyknos
...CO2 podpoří i řasu...
CO2 sice podpoří i řasu, ale není nic lepšího, co by "nakoplo" vyšší rostliny k intenzivnímu růstu. (Ještě tak možná FE... :))
A intenzivní růst rostlin je to nejlepší opatření proti řasám. (A není to o "vyčerpání" živin, které tak "nezbudou" na řasy, jak se obvykle argumentuje. Řasy mají obecně(!) jiné "nároky" na koncentrace živin, než vyšší rostliny. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:31 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: PetraR
...dno je křemičitý písek vel. 3-5mm, nebo tak nějak...
Spíš "nebo tak nějak"... :)
3-5mm v žádném případě - jde o kategorii tzv. "šutráků". :-D
A ty jsou jako substrát pro rostliny nevhodné. Jak jsem napsal - tam bych hledal jednu z příčin problémů...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:17 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Aha a bude vadit, když to budu mít celé na zemi pod AQ? Nemám kam jinam to dát...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
2L PET - skrtitko - 0,5L PET(pocitadlo bublin) - difuzor (kaminek, lipove drivko, cigaretovy filtr)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:09 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
OK, takže přidávat asi půl lžičky jedlé sody na zvýšení UT. Když si udělám kvasničovač na 1,5 l petku přes další 1,5 l petku s čistou vodou (i jako počítadlo bublin?) a pak jen třeba lipový dřívko? Je to tak dobře? Potřebuju nějaký škrtítka nebo ventily? Tady je toho tak strašně moc, že se v tom nevyznám... ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 14:27 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: annis
no ono zalezi jakou mas zdrojovou vodu, ano vyskyt ras koresponduje s vyssim obsahem NO3, prazska voda ma jen 25mg/l NO3 takze je v pohode, ale muze zkusit 14denni periodu vymeny vody...uvidi
ja u minicek menim tejdne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 14:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
ja mam minicka a bublam nonstop.... i Vaclav bubula nonstop, jen to chce opatrne s davkovanim, radsi min, diky zasobniku mam stabilni tlak, takze i stabilni davkovani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:55 Žena annis [21] – Re: PetraR
Já ale už měla spuštěné C02.Pokud ti nevyjedou dusitany,nemusíš se bát nějakého toho hovínka navíc..Vše je na sledování,co se v akvárku děje..Až začneš s CO2,hlídej si PH a UT-jak klesne -jedlá soda-já dávám půl č.lžičky-rozmíchat ve vodě a nalít.Přes den nevypínej-malý nedostatek světla nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:41 Žena kobroor [20] – Re: annis
To už jsem jednou zkoušela, ale myslím, že to bylo horší. V substrátu u skla už byl viditelný nános detritu a dělaly se tam bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:38 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Díky za rady. Ještě se zeptám, nebude vadit, že přes den dělám přestávku ve svícení? To mám burčák vypnout asi, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2010 13:36 Žena annis [21] – Re: PetraR
Dostanu tady přes prsty,ale výměna vody jednou týdně? :) Nemáš obvzlášť vysoké NO3 a tak bych určitě zavedla C02 a vodu neměnila.Měla jsem ten samý problém v 8měsíců zajetém-tvoje hodnoty,měnila a měnila kvůli řasám až jednoho dne prostě nemohlo být akvárko na předních místech zájmu a já na 14dní musela na něj zapomenout-jen jsem hlídala dusitany-nehnojila.Po 10ti dnech jsem se divila,že řasy ustupují a po 14ti dnech AQ bez řas-jen anubias se občas zařasí a pak to zase zmizí .Od té doby měním pouze za 14-20 dní-podle situace a po řase ani památky,jen hlídám NO3 protože se dostává k nule.Tak si myslím,že jsem se v tom prostě jen příliš vrtala.Zaběhnuté to máš-každé akvárko je jiné-mě pomohlo tohle.Dokonce teď při zakládání jiného jsem to nechala v klidu-založené měsíc,rostlinky hned náročné,dost světla , CO2 -a hnojené PMDD-po 14dnech 3X týdně,bez výměny + dvě dánia.Z původních 50mg/l NO3 po třech týdnech na 0,ostatní hodnoty středové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
maniakva.sweb.cz/…
zakladni kvasakovy recept je do 2L PET od cocacoly 300gr cukru zalit vodou az po hodni hranu etikety + 1-3ml susenych kvasnic Dr.Oetker, nezapomen na pocitadlo bublin

orinetacni potreba bublin se spocte:
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50

viz. rybicky.net/forum/12754
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.09.2010 13:23 kyknos – Re: PetraR
Plovoucí rostliny jsou proti řasám ve výhodě právě proto, že mají dost CO2 ze vzduchu, zatímco řasy ho nemají (pokud se nedodává). Tenhle způsob péče o nádrž spolehlivě likviduje i tu vláknitou řasu či ruduchu, o které mluvil moucha.

S CO2 to jde ale samozřejmě taky, ale je to víc práce, chce to víc zkušeností a řasy ohrožují nádrž více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:19 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Ruduchu tam mám snad od začátku, ale s tím dnem už teď asi nic neudělám... Kytky jsou zakořeněné a překopávat to rozhodně nehodlám.
Vláknitá řasa se mi udělala teď o prázdninách. Možná to souvisí se zvýšenou teplotou, která mi dosahovala až ke 30st. Jo a taky mi do akva svítí z boku sluníčko, ale v létě jsem zatahovala žaluzky, aby tam nesvítilo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:16 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Rostlin tam mám dost a plovoucí tam dávat nebudu, protože tam nemám zase až tak moc světla, že bych to mohla ještě zastínit plovoucíma kytkama. Zkusila bych spíše CO2 a uvidíme. Kolik bych měla dát té sody na 98 l hrubýho? A jaké poměry na CO2 do jaké petky? Moc děkuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:08 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: kyknos
pokud je pro rostliny limitni faktor obsah CO2 tak ti hnojeni nepomuze, a z vlastni zkusenosti se stejnou vodou muzu potvrdit dobry vliv co2

asi tahle ruducha - nerozlozene organicke latky (spatne dno, hodne detritu)
zelena rasa - moc No3, pomohou dobre fungujici rostliny, ktere no3 spotrebuji
vlaknita rasa - tu jen tak neodstranis, ma podobne naroky jako rostliny, jedine namotavat na spejli, je vitanym spestrenim nekterych druhu rasozravych rab a bezobratlich

planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.09.2010 13:02 kyknos – Re: Sid
CO2 podpoří i řasu. Je potřeba zvýhodnit kytky nad řasou. Takže rychlerostoucí plovoucí rostliny na hladinu a hnojit ke kořenům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:02 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
no UT zvednes jedlou sodou ci pridas trosku vapence ci sepiovou kost (mam taky prazskou vodu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 12:41 Žena kobroor [20] – Re: Sid
To dno je křemičitý písek vel. 3-5mm, nebo tak nějak. Myslela jsem, že je to tak akorát. Reflektory tam jsou. Zaexperimentovat jsem ochotna, ale nebude vadit UT?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 12:24 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: PetraR
To hrubé dno je problém - umožňuje větší kumulaci organického odpadu, než je zdrávo...
Recept na likvidaci řas spočívá v podpoře vyšších rostlin. Máte nad zářivkami reflektory?
Jste ochotna zaexperimentovat se sycením CO2?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   02.09.2010 11:55 zuzakara – Re: PetraR
Dno je jen ten hrubý štěrk? Přidal bych výživný substrát do dna - asi stačí různé ty tablety či kuličky, co se zahrabávají k rostlinám, ale pro příště bych použil dno na bázi páleného jílu nebo alespoň jemnější písek. Přidal bych plovoucí rostliny (nebo nějakou pokojovou liánu kořeny do akvária) a dobře na ně svítil (možná by stálo za to přidat jednu trubici), vytáhnou živiny z vody a řasy nebudou mít z čeho růst, rostliny budou růst ze dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 11:47 Žena kobroor [20] – Re: Sid
Počet i druh rybek souhlasí. Odkaluju skutečně 1x týdně odkalovacím zvonem z povrchu štěrku. Tam, kde nejsou kytky, strčím zvon hlouběji do štěrku. Odkalím tak jeden kýbl vody, tj. asi 10 litrů?? Někdy 2 kýble.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 11:36 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: PetraR
Skuteně odkalujete 1x týdně, jak píšete v profilu? Jak přitom postupujete?
Počet a druhy rybek taky souhlasí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 10:23 Žena kobroor [20]
Fotka k příspěvku omluvte kvalitu (foceno mobilem)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 10:22 Žena kobroor [20]
Fotka k příspěvku zelená vláknitá

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 10:22 Žena kobroor [20]
Fotka k příspěvku a další... ruducha

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 10:21 Žena kobroor [20] – Něco tomu schází
Fotka k příspěvku Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám AQ založené asi rok a půl..a mám problém s rostlinkami, prostě jim něco schází. Sice rostou, ale nejsou nic extra. Taky mám řasy, a to ruduchu, zelenou a zelenou vláknitou. Bližší info v profilu. Vstupní voda tvrdost 1,08 mmol, PH 7,79, NO2 0,01, NO3 26,5 mg/l, železo 0,13 mg/l. Voda v AQ UT 2,5, PH 7,4-7,6 (berte to s rezervou... :-) ) Mám něčím přihnojit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 15:36 MarioAndre Re: Masarowitch
Fotka k příspěvku Hmm. Potvory. A to dostávaj tablety i zeleninu. Mám tu ale i jiné problémy s kytičkama ( viz. foto ).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.08.2010 15:02 Muž Masarowitch [24] - RostlinyRe: MarioAndre
Myslim, že na obrázku je i viník. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 14:42 MarioAndre
Fotka k příspěvku jsem na tom obdobně

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 09:44 Usine – Re: radim
Mám je už dlouho a samozřejmě jsou vidět i ve dne. Že ti ožraly rostliny se ale dozvíš až když se ti akvárium rozsvítí.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 23:42 radim – Re: vaclav
no dobře jsou to noční ryby to vim, ale spousta lidí potvrdí že jsou aktivní i přes den...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 201

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=5456