Že může mít nadbytek světla vliv na rozvoj ruduchy, jsem si ověřil zcela nedávno a důsledky ještě řeším... (Dík za zeptání - už je
to téměř O.K.!

)
Pár měsíců normálně fungující akviško, slušně rostoucí rostlinky, řasy pod kontrolou...
Mezi vánočními svátky se objevila na hnědovce vousatá ruducha. Nebylo jí zpočátku moc, sem tam chomáček chlupů, (v akváriích je tato
řasa běžná - vždycky se nějak do akva dostane; a nemusí to být jen s novými rostlinami; a dokud nemá podmínky, pochrupuje a čeká...), ale
postupně začala přibývat a naskákala i na didiplis... Na rostlinkách bylo vidět, že se jim daří stále hůř, na řase že stále líp.
Na pravděpodobnou příčinu jsem přišel náhodou...
Akva je umístěno v pracovních prostorách a je osvětlováno přes spínací hodiny, nastavené na interval 7,30 - 19,30. Na tomto pracovišti se
pracuje po-pá od 7,45 do 17,00, a tak jen shodou okolností jsem zjistil, že ještě okolo 21. hodiny se nad ním svítí!
Vloudila se chybička - při manipulaci s časovým spínačem jsem nedopatřením nastavil přepínač do polohy "trvale zapnuto"... Takže
v akva se zhruba 10 dní svítilo non-stop! Rostliny dostaly zabrat - žádná temnostní fáze fotosyntézy. A evidentně jim to narozdíl od řas
nesedlo...
Takže nadbytek světla může také být jednou z příčin rozvoje ruduch, ale nejpravděpodobněji pouze jako v tomto případě - příčinou
nepřímou.
Jinak jsou podle mne ruduchy co se světla týče skutečně nevybíravé. Uvádí se, že některé druhy mořských ruduch se vyskytují i v
hloubkách okolo 100 m pod hladinou.