Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 36 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 23:57 Muž Lesha [2] Re: Maq
To PMDD obsahuje
33g MgSO4 * 7H2O p.a. (99%)
14g K2SO4 čistý (98%)
16,4g směs mikroprvků Tenso Cocktail

Chtěl jsem to bez KNO3.

No asi by bylo nejlepší kdyby někdo z Pražáků měl test kapkovej na NO3 a byl mi to schopnej změřit. Možná zajedu do ZOO Braník se vzorkem vody a poprosím je jestli by my to nemohli přeměřit. Jelikož 2 že 2 testů mi ukazují 50mg/L a více nechce se mi utrácet peníze za další testy. Ale jak říkám divné je že kytky v té 7 jdou lépe než v 54. Což by asi svědčilo tomu že v té 54 bude NO3 málo, ale že by oba testy ujeli takovým způsobem?
Ten druhý test co jsem měl půjčený z práce je www.google.cz/…: a nebyl zrovna levny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 23:20 Maq Re: Lesha
To hledím, tak dlouhé kořínky jsem ještě neviděl. Okřehek to je, druh taky nepoznám. Ale jako indikátor vody by měly fungovat všechny snad stejně.
PMDD: To má několik složek, ne? Nejen Tenso a zbytek, ale i ten zbytek je zvlášť, ne? Když to smícháš, zbavíš se možnosti hnojit přesně tím, co Tvoje rostliny potřebují. To je hlavní výhoda sypkých hnojiv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 21:28 Muž Lesha [2] Re: Maq
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 21:13 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Lesha
Pokud jsou ty prášky v suchu, nemělo by jim vadit ani mnohaleté skladování. Já používal cca 10 roků staré sáčky a pomohlo to s problémem u mých rostlin.
Tenso koktejl určitě namíchej samostatně, ideálně do destilky a skladuj v lednici. Makroprvky bez KNO3 můžeš namíchat do normální vodovodní vody.
To odvažování poměrné části jsem také dělal v době kdy jsem hnojil málo. Ale použil jsem obyčejnou kuchyňskou digitální váhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 21:05 Muž Lesha [2] Re: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku PoJojo 3cm. Neříkám že všechny ale některé jsou skutečně 3cm. Přesněji řečeno skoro vsechny kořeny mají 2-3cm. Treba nemám přesně Lemnu Minnor ale jiny druh.Dám foto :) jinak PMDD jsem zakoupil, ještě je v sypké formě, ale trochu se toho bojím. A koukal jsem že je balené loni v dubnu. Nemůže být nějak degradované když už je balené skoro před rokem? Blbé je že na těch 40 litrů bych tu pulitrovku měl na 3 měsíce a všude se píse že by se mělo ideálně do měsíce spotřebovat. Tak si to chci v práci rozdělit na 1/3 na presne gramove vaze. A jen me prekvapilo že všude se píše že bych Tenso cocktail měl mít v sólo lahví, ale tady píšou v návodu že všechny 3 sáčky mám smíchat v jedne lahvi.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 19:24 Maq Re: Lesha
Kořínky 3 cm dlouhé? Mluvíme o stejném okřehku? rybicky.net/atlasrostlin/lemna_minor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2017 19:21 Maq Re: romant
romant napsal: Jen jestli oni ty tekutý nejsou jenom dobře přebalený a s největší pravděpodobností v nižších koncentracích rozpuštěný právě ty sypký.
Já o tom vůbec nepochybuju. Dokonce vidím dva problémy, které je dělají možná ještě horší než jen "ředěné":
1) Výrobní technologie a čistota. Výrobci laboratorních chemikálií musí garantovat jakousi čistotu. Ta už je méně jistá u všelijakých "přesypávačů" (tak jsem onehdy špatně koupil KNO3 - sypké!). A řediči do butylek jsou vůbec mimo kontrolu; nakonec ani nemusejí napsat, co je uvnitř.
V cenách mezi technickými (např. uzenářskými) a laboratorními chemikáliemi jsou ohromné rozdíly. Které z nich asi ti čínští míchači použijí?
2) Použité sloučeniny, zejména u mikroprvků. Jsou to cheláty nebo jen běžné soli? Těch mikroprvků je řada. Jsou-li tam dva cheláty, už se dá bez uzardění v popisu obsahu užívat množné číslo. Ovšem cheláty jsou většinou docela drahé.
Stejně píší jen kecy, jak to dodá rostlinám všechno pro zdravý růst... to se o hrsti hlíny z pole dá napsat taky... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 18:44 Muž Lesha [2] Re: Maq
No dal jsem tedy zase trochu okrehku do nádrže z té 7 a uvidím. Říkám předtím se tam sice množil ale dost pomalu a dost lístků zloutlo. Mek i krátké kořeny, v té 7 je krásně zelený, mnozí se a kořínky má tak 3cm dlouhé.Teď po předělání celé nádrže bych věřil že tam NO3 moc nebude. Starý Aquasoil sem propral v akvarijní vodě v kýblu a toho detritu co tam bylo původně byl mazec. Udělalo mi to v kýblu 2cm vysokou vrstvu bahnicka. Endlerky se činili. A ten okřehek už tam mám měsíc a verim tomu že předtím NO3 vysoke být mohli protože kytky co stagnují už stagnují přes měsíc. Před Vánoci sem egerii musel stříhat několikrát týdně a už sem ji i vyhazoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2017 18:42 R Muž romant [27983] Re: Maq
Jen jestli oni ty tekutý nejsou jenom dobře přebalený a s největší pravděpodobností v nižších koncentracích rozpuštěný právě ty sypký. :) X-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 18:11 Maq Re: Lesha
Lesha napsal: Ty testy od aquaru jsem viděl a cena je víc než dobrá, ale je na ně možné se spolehnout?
Mám NO3 test od Aquaru a ukazuje mi podivné věci. Okřehek je spolehlivější, i když asi není lehké z něho odečítat přesné hodnoty :-D (sám na to vejrám - ale on určitě nelže, to jenom já to neumím líp přečíst!)
Pokud Ti okřehek nejde, a má dost světla, tak na 90% máš málo dusíku, zbylých 10% pravděpodobnosti dělá nějaká neidentifikovaná katastrofa.
===
A obecně: Pokud to s hnojením myslíš vážně, rychle se odpoutej od tekutých hnojiv a přejdi na prášková hnojiva (PMDD). S tekutými nikdy nebudeš vědět, na čem vlastně jsi.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 17:07 Muž Lesha [2]
No každopádně dnes proběhla další výměna 25% vody, tak jsem dal poloviční dávku (poloviční jen proto že k tomu stále hnojim profitem) Colour FE+ od Rataje a uvidím jestli se budou dít nějaké změny ať už k horšímu či lepšímu. Je mi jasné že změna nebude hned :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 16:57 Muž Lesha [2] Re: romant
Kezby:) Paradox je že mám ještě 7 litrovou nádrž a v ní 2 samice endlerek. Dal jsem okřehek a trošku eleocharis s egerii a riccii i tam a tam se těmto kytkam dari lépe. Filtrací tam nemám a mám tam jen Aquasoil a 2x týdne měním 40-50% vody. Faktem je že tam svitim 11W lampičku a přidávám i trochu CO2 tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 16:50 Muž Lesha [2]
Ty testy od aquaru jsem viděl a cena je víc než dobrá, ale je na ně možné se spolehnout? Přeci jen ta cena je vážně dobrá například na rozdíl od Sery, JBL atd.
Jinak voda asi má parametry dobré, dosud mi za 5 měsíců uhynula jedna jediná neonka, jedna jediná Cheryna (po velkém zásahu do akva) a jeden Otík (3 dny po zakoupení). Jinak rybky se maji podle pozorování dobre, parmička se neschovavaji, krevetky taky ne a poslední měsíc se začali krevetky slušně množit. Vidím tam spousty i průhledných pár dnů starých prcku. Takže buďto to fakt ožírají otici, protože řasy až na jemňoučky povlak na skle a něco malinko na valisnerii nevidim. A nebo fakt nějaký prvek chybí. Danilla mi ještě poradila ať zkusím tu první fotku poslat ratajovi, že se s tím ještě nesetkala, že kdyby tam byl krunyrovec tak je to jasný, ale že je přesvědčená že otici to nejsou. Zkouknul jsem i jestli ty echinodory nejsou moc hluboko, nejsou na té fotce to moc vidět není ale jsou vidět tak 1-2mm kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 16:36 R Muž romant [27983] Re: Lesha
Ptám se na to protože uvádíš, že se ti okřehek nijak závratně rychle nemnoží a to je sakra dobrá pumpa dusíku, tedy bych to lehce otočil a dal do pléna kacířskou, tedy není to nakonec naopak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 16:32 Muž Lesha [2]
Mám papírový test od JBL 6 in 1. Vím že plno lidí tu tvrdí že tyto testy jsou nepřesné, ale když jsem změřil vstupní vodu sedí to na 90% s tím co uvádí PVK. Půjčil jsem si i v práci co máme kapkové testy na PH a NO3 a PO4 k mořskému akváriu a i tak jsem naměřil ty NO3 vysoke.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 15:52 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lesha
Taky jsem používal testy od Rataje a aquaru když jsem měl hluboko do kapsy. Klidně stačí PH, NO3, PO4, Fe. shop.aquar.cz Kdyby jsi byl Pražák můžeš si je koupit na burze přímo od majitelky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 15:23 R Muž romant [27983] Re: Lesha
Čím tedy to NO3 měříš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 15:02 Muž Lesha [2] Re: vaaclav
Věř tomu Václave že bych rád testy pořídil abych nemusel laborovat, ale když sem jediný člen rodiny co vydělává když žena je na rodičovské a viděl jsem ty ceny těch testů které by měli být kvalitní tak si nemohu do dovolit utratit několik tisíc za testy na železo,mangan, fosfor, draslík, bor a další prvky které rostliny potřebují. Víceméně na ně teď šetřím, ale ještě chvíli to potrvá :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 14:56 Muž Lesha [2]
Jinak co se týče vyměň vody, vodu měním 2x týdne po 10 litrech (25%). Otici od začátku dostávají Green algae waffers. Krmim 5 dní v týdnu, z toho 3 dny Tetra mini granulemi a dva dny jen těmi rasovymi tabletami, rády je okusují i neonky a endlerky a krevety o tech ani nemluvim:) A ano je to týden co jsem předělal celé akva, ale ty vysoké hodnoty NO3 už mám pěkně dlouho, tím ty vysoké hodnoty nebudou. Cryptocoryne roste taky nádherné, což mě udivuje. Z jednoho košíčků jsem udělal 3 rostlinky a ta co je na dostatku světla už je dvakrát tak větší než byla při sázení. Přijde mi divné že kytky které by měli být naročné více méně rostou uspokojivě a ty co by měli růst jako plevel (egeria,Java,Vrbina a bahnicka tam stagnují). Vrbina skoro celá opadala a uhnila, bahnicka sice rostla ale i přesto že měla dost světla tak letěla nahoru jak blázen také nevypadala hezky. A Java se víceméně zastavila a to jsem ji na začátku musel furt odtrhávat a mám ji už bokem 3 flašky od okurek ;) a okřehek se mi teda taky nijak závratné nemnoží, na to jak tady čtu že každý ho má za 14 dní plne akvarium, tak sic se množí ale dost pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2017 09:48 Maq Re: Lesha
Lesha napsal: Na to kolik tam mám kytek nechápu proč mám furt zvýšené NO3.
Je to pár dní co jsi akvárium znova zakládal, dával nový substrát. Ty rostliny nepoznají, že jsou pořád u Nováků, pro ně je to stěhování a zase jim chvíli potrvá, než se rozjedou.
Přestaň zmatkovat s hnojením, otíkům dej spirulinu nebo něco takového, vydechni a dej tomu čas.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 09:47 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lesha
Egeria v měkké vodě moc dobře neroste. Stačí si ale koupit testy a nemusíš hádat co ti schází a co přebývá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 09:37 Muž Lesha [2]
Byl jsem včera v Zoo Braník a Danilla mě řekla že to vypadá přesně jak od krunyrovcu. Poradila mi že v Praze je voda chudá na železo a že Profito obsahuje dost málo železa a tak jsem koupil železo od Rataje. Na noc jsem dal 3 kolečka okurky a faktem je že ráno jsou okurky docela ohlodané. Listy asi jsou oslabené, jsou to ještě emerzi. Některé kytky rostou dost rychle (Ludwigii, Alternanthery i polysperma a didiplis) a jiny jako treba egerie poměrně stagnují. Takže možná je to i skutečně nedostatkem některých prvků. Na to kolik tam mám kytek nechápu proč mám furt zvýšené NO3. Myslím že některé kytky stagnují a proto ty vysoké hodnoty NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 09:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: lenkalor
Já jsem podobný rozpad listů jako na fotce 1 viděl v akváriu, kde není žádný krunýřovec a je tam z řasožravých ryb jen přísavka thajská a parmička černopruhá. Ale bylo to jen na těch nejstarších listech, takže ryby možná jen dorazily už umírající listy. Krunýřovci u mě preferovali ty nejmladší a ty starší žrali až mladé nebyly.
Ale trochu jsem googlil a zjistil jsem, že asi i otíci můžou výjimečně ničit rostliny. A stejně jak ancitrusi, jak se to jednou naučí, nikdy s tím nepřestanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.02.2017 00:11 lenkalor Re: Lesha
Já vím, že otíci tohle normálně nedělají, ale ta první fotka je jasný požer od krunýřovce. A protože tam ancistruse nemáš, tak zbývají jedině ti otíci. Možná máš tak málo řasy,že jim nezbývá nic jiného než tohle. Nevím, jestli krmíš i něco se spirulinou, ale mě to pomohlo, aby mi ancistrus nechal na pokoji kryptokoryny.
A ano, ty listy už předtím nemusely být v dobré kondici a proto také s nimi začali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 22:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Lesha
Nevím, ale otíci ti to na 99% nedělají. Jak moc měníš vodu? Může být nejenom nedostatek nějaké živiny, ale také nadbytek. Být tebou, měním vodu 2x týdně cca 30%. U 54l akvária to jsou necelé 2 kyble. Mi taková výměna zabere maximálně 10minut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 14:17 Muž Lesha [2]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám dotaz. Je možné že by Otíci hoblovali Echinodory a Alternanthery? Mám 5 otíků a dost často je vidím polehávat právě na těchto kytkách + Ještě na Valisnerii. Echinodory i Alternanthry mám v akva chvíli, cca 14 dní. Původně jsem si říkal že kytky shazují listy kvůli přechodu, ale přestávám tomu tak trochu věřit. Nebo je možné že by byl něčeho v akváriu nedostatek? Hnojím denně 1ml Profita a Co2 je taky dost. Akva jsem před týdnem předělávával a do dna jsem i dal Osmocote (4g na litr dna). Fotky snad víc napoví. Děkuji za rady a názory.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.02.2017 16:56 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: puccini
V tvém AQ se daří rostlinám, které zvládají slabší světlo. Být tebou, tak ty rostliny, kterým se nedaří, přesadím přímo pod osvětlení (střed nádrže). A kryptokoryny a anubias nechám po bocích. Mám takový pocit z té celkové fotky, že AQ je nejvíce osvětleno uprostřed a po stranách je spíš šero. Možná by to mohlo zabrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.02.2017 17:29 Maq Re: DavFM
Televizi nemám. Už mnoho let. Jedním z důvodů je to, co se v posledních dekádách stalo s médii. Osvětu konají jen vysoce specializovaná a řádně draze placená média.
Jestliže v TV nebo jiném běžném médiu vznikne "osvětový" pořad nebo článek, můžeme vzít jed na to, že to někdo sponzoruje nebo "sponzoruje".
Komu by prospěla osvěta ve smyslu: "Není žádná zkratka, akvarista se musí naučit rozumět tomu, co se v jeho akváriu děje, a podle toho eventuálně někdy použít techniku, hnojiva, vodičky atd."? Nelíbila by se ani divákům/čtenářům. A žádný vydavatel nechce publikovat něco, co se lidem nelíbí.
Zato z opačného konce... to je paráda! Domluvíme se s výrobci všelijakých hejblat a sraček, a oni už budou vědět, co lidem poradit. A ještě nás finančně podpoří (nejčastěji zadají reklamu, někdy přímo spolufinancují výrobu pořadu/článku).
Rozumní lidé většinou vědí, že to existuje. Ale dokud do toho nestrčíte nos (což se svého času "poštěstilo mně"), nedovedete si představit, jak totálně jsou média nastavená na tuhle logiku.
Smutné na tom je, že stát po nás žádá daň na "veřejnoprávní" média, která se ovšem chovají úplně stejně (a v politické oblasti ještě hůř).
Zpátky k akvaristice: Nikdo kdo dělá v byznysu nepustí žádnou informaci v tom smyslu, že žádoucí metou akvaristovou je vytvořit systém, který většinu svých problémů vyřeší sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   20.02.2017 13:23 Marcel G Re: Maq
Maq napsal: NHKG: "Co máte pořád s rostlinama? Stačí měnit vodu a kvalitní filtr."
Tak já asi nepatřím mezi "starší tohoto fóra", protože jsem výše uvedený názor nepodpořil. :-D Jinak jedná se o příspěvek v diskuzi o "Zakládání akvária" ( rybicky.net/forum/13369… ze dne 27.01.2017, 23:47). Osobně si myslím, že obecně existují dva druhy lidí. První typ bere akvaristiku spíše jako učebnici, druhý typ ji bere spíše jako stavebnici. Pro první typ bude určitě dobré a užitečné, když si vyzkouší akvaristiku nejprve úplně bez techniky, a to z jednoho prostého důvodu: naučí se mnohem lépe chápat, jak takové akvárium funguje (jaké jsou jeho přirozené potřeby či zákonitosti). Technika může leccos zamaskovat nebo některé problémy naopak umocnit. Když začnu hned od začátku s přidávání CO2, tak ani nezjistím, jaké z mých rostlin ho opravdu potřebují (pokud vůbec nějaké). Díky Twinstaru nebo častým výměnám vody zase klidně budu moci přehnojovat, aniž bych zjistil, jaká rizika jsou s tím spojená. V akváriu bez filtrace a bez nejrůznějších pomůcek se budu nucen naučit o čistotu vody pečovat mnohem lépe. To mě chtě nechtě přivede k nutnosti používat velké množství rostlin a malé množství střídmě krmených ryb. A to jsou zcela jistě dobré základy. Nicméně pro druhý typ akvaristů bude tohle všechno zbytečné. Pokud není jejich cílem něco se naučit a osvojit si dobré základy, ale pouze mít doma něco pěkného, na co se dá koukat, tak je pro ně technika víceméně nutná, protože jim pomůže nahradit chybějící znalosti. Systém ADA je v podstatě vymyšlený jako stavebnice na klíč. Za drahé peníze si nakoupíte všechno potřebné (optiwhite akvárium, světlo přesně vyrobené na konkrétní velikost akvária, přesně nadimenzovanou filtraci, vyladěný substrát, stanovené množství rostlin), vše podle návodu poskládáte, zapojíte a obsloužíte, a výsledkem bude pěkné rostlinné akvárium. Není třeba ničemu rozumět a s ničím si lámat hlavu ... dokud to funguje. Jsou to dvě základní cesty, z nichž každá má ve světě své místo. Někteří se nechtějí potápět do hloubky, jiní zase nechtějí klouzat po povrchu. Já mám očividně radši to potápění, ale zase nejsem tak dobrý designér a nedokážu vytvářet tak pěkné podvodní scenérie, jako jiní lidé (aquascapeři). Oni mají ale zase na všechno manuál a nedej bože, když se jim přihodí něco, co v tom manuálu není (nebo jim ty poučky třeba nefungují podle očekávání). tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 12:18 Muž paulo [58] Re: vaaclav
No právě že háže jeden list za druhým ale roste jak sipatkovec, strašně krátké řapíky, listy z hladiny teda odstraním
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 10:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: puccini
Ok. Návod, co udělat:
1) Zařiď si další, stejně velké akvárium. Hoď tam na okrasu menší anubias a celé to zakryj egerii nebo najasem. Vykašli se na filtr. Akvárium čistě na světlo. Použij vodu z tohoto akvária. Až se za měsíc zaběhne, přehoď tam minimálně všechny živorodky. Tak odlehčíš stávající nádrži.
2) V stávající nádrži to vypadá, že se daří kryptokorynám. Kup ještě 3-4 rostliny od druhu, co už máš a asi 15 nějakých menších (C. wendtii, C. affinis). To můžeš udělat hned. Následně vyhazuj druhy, kterým se nedaří a nahrazuj dalšími kryptokorynami (zkus i větší druh). Práce na cca 4 měsíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 10:13 MichalNecek Re: Maq
Nádrž je kompletně předělávaná cca týden, ale tyhle hnědé pupínky byli již dříve.
Otrhával jsem je v domění, abych rostlince pomohl, aby nevyživovala zbytečně ,,napadené" listy a soustředila se na doplnění kořenového systému.

Jinak na nějaké rady tady a následné načtení literatur o Dusičnanu a draslíku si myslím, že je to projev nedostatečného množství právě těchto látek.
Dnes si budu shánět nějaké testy a hnojiva a více si o tom ještě načtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 09:28 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq, DavFM
Maq: On má NHKG pravdu v tom, že to bez rostlin jde (jinak by spousta cichlidářů, jejichž nádrže jsou daleko od rostlinných akvárií, nemohla existovat). Jenže na to člověk musí být "nastavený". Musí si uvědomovat specifika. Musí se učit. Umět. Přičemž ta specifika leží docela daleko od toho, co je začátečníkům prezentováno jako akvaristický standard.

DavFM: Neviděl jsem a nelituji (asi). Nicméně v lidské společnosti, ve které nejvíc zaujmeš, když jim řekneš, kolik něco stojí, má jeho prohlášení určitou logiku: "Utraťte za to prachy a budete si toho vážit."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 08:29 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: JirkaŠčobák
V reakci na tvou poslední větu bych ti vřele doporučil včerejší pořad "Po lopatě", celkem dost o akváriích.
Po shlédnutí příspěvku p.Votavy (nic proti němu, výsledky má)jsem si říkal, že to všechno vypustím a začnu znovu. Protože podle něj je základ v kvalitní technice ve značném množství, protože jedině tak se dá vytvořit biologická rovnováha. Jeho závěr byl: musíte do toho dost nainvestovat, pak to bude fungovat.

EDIT:moc to z mého postu nevyplývá, ale tohle já považuju za úplnou 3,14čovinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 08:08 Maq Re: JirkaŠčobák
Já s Tebou v tomto zcela souhlasím. Je to tak jasné a jednoduché. A přesto, onehdy ve kterémsi vlákně vstoupil do diskuse NHKG s námitkou: "Co máte pořád s rostlinama? Stačí měnit vodu a kvalitní filtr. Začátečníkům rostliny stejně nerostou." Starší tohoto fóra ho v tom víceméně podpořili. Hleděl jsem jak zajíček ve své jamce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2017 23:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: puccini
"Přetížené akvárium." Jaká je velikost? Cca 40l? A v tom tři druhy ryb? To je samo o sobě moc. Navíc na ono množství ryb málo rostlin - není to vyloženě málo, ale potřeboval bys ideálně dvojnásobek rostlinné hmoty. Plus - kolik tam máš rostlinných druhů? Vidím čtyři. A kolik ti doopravdy prosperuje?
Mám 60l, v tom jeden druh ryb, jeden krevetek a co se rostlin týče, vždy jsem čekal, až dva druhy budou dominantní (a pak doplňoval dalšími).
Ty řasy jsou indicie. Akvárium, které ideálně nefunguje, je příčina.

P.S. Dělám akvária bez filtru. A pořád slýchám, jak to není pro začátečníky a tak. Jenže v praxi rostlinné akvárium "potřebuje být" rostlinné akvárium tak, jako tak. Že tam má být určité množství rostlinné hmoty, aby rozložila odpad ryb, že dávat víc druhů ryb do nádrže menší, než 60l, znamená koledovat si o komplikace - toto se prostě neokašle. Lidé jsou povzbuzováni: "Dejte ten a ten filtr, můžete dát tolik a tolik druhů," ale ona to je kravina! Falešný pocit bezpečí! Filtr neudělá nic víc, než, že urychlý rozklad živin bakteriemi pro rostliny, ale když tam těch rostlin není dost a pořádně nefungují - bohužel! Chce se mi říci, aby lidé přestali začátečníkům říkat: "Technika First".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 23:29 puccini – Cerny povlak
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, rad bych pozadal o radu, proc se nam dela na rostlinach cerny povlak ci co to je.
Co je spatne? Kde delame chybu?
Diky za rady...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.02.2017 22:48 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalNecek
Bacha na ten tekutý uhlík a na nějaké hnojivo nemáš dost rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:28 Maq Re: MichalNecek
Listy které jsou z 90% živé a zdravé neotrhávej, nebuď takový perfekcionista.
Mně z Tvé prezentace není moc jasné, jak je akvárium vlastně staré a jak dlouho máš ty rostliny. Asi jsi to v poslední době několikrát důkladně předělal. To je pak těžké radit, co zrovna teď rostlinám chybí nebo přebývá. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:15 MichalNecek Re: Maq
Na těch listech to jsou takové malé hnědé tečky byli tam již dříve, postupně otrhavam ,, napadené" listy. Co se týká vody, je dost tvrdá, ale raději bych to měl asi změřit. A co tedy potom s tím? A čím to nejlépe a nejpřesněji změřit? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:10 MichalNecek Re: vaaclav
No to ani nevím, jelikoz tyto hodnoty nemerim,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:04 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalNecek
V prezentaci máš napsáno PMDD bez KNO3 to ho máš tolik ve vstupní vodě? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 21:40 Maq Re: MichalNecek
První fotka: Takhle to vypadá na drobné mechanické poškození. (Asi od manipulace v té drrrrti.)
Druhá a další: Chybí vápník nebo bór. Pokud máš měkkou vodu, spíš ten vápník. Pokud tvrdou, naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 20:16 MichalNecek Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku A mám jeste jeden dotaz, na pár listech jsou takové hnědé pupínky viz prvni foto a některé listy jsou takové jako kdyby zcvrkle, viz ostatní fota, nevíte jaka je příčina? Dekuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 19:24 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: paulo
Vypadá to že to jeden leknín zabalil. Koukni se jestli je tam ještě hlíza. Mě se takhle válela několik měsíců v akváriu než začala růst. Pokud ji ale nenajdeš je po něm. Leknín potřebuje hodně živin pokud je nemá roste z hlízy a až ji vyčerpá končí. Jinak ty listy co směřují k hladině stříhej. Neměl by poznat kde je hladina jinak bude vytvářet jen hladinové listy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 19:23 R Muž romant [27983] Re: MichalNecek
Nechci tě děsit, ale možný problém je právě v tom kamenlomu skryt, tedy v podobě velmi špatné možnosti odkalit tuto drť, což může za nějaký čas být jak časovaná bomba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 19:19 MichalNecek Re: romant
Světlou jsem úplně vyhodil a prisel jen černý ale ten byl takto lehce namixovany s občasným bylim sterkem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 19:17 MichalNecek Re: Maq
Fotka k příspěvku No neměl jsem problém s touto zrnitosti nikdy, takze jsem sel do stejné, většina je hrubá v mixu s jemným pískem. Tak jsem rád, ze se jim daří. Dekuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 16:15 R Muž romant [27983] Re: MichalNecek
Ty jsi tu černou drť překryl tím štěrkem a nebo to zkresluje a tu černou nahradila světlá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.02.2017 16:13 Maq Re: MichalNecek
Předpona "akva-" se dá dát před cokoli, zejména když chceme něco prodat. I s předponou je ten substrát nevhodný.
Ale ty mokřanky Ti červenají pěkně, všechna čest.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [36] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161564x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=1751