Co se to děje s rostlinami?
0 06.11.2009 14:37 Tommys Musíte všichni Jirku ukecat aby si pro mě zajel pro rostliny, já ho k sobě nemůžu dokopat
)Světlo je výborný, pokud nechá celou nádrž více zarůst, Jirka mi psal že nemá kam sázet ale už z fotek je evidentní že místa je tam dostatek, taky jsem mu radil pořádně to posázet stonovkama, na každý pád, přidání solitního množství přebytků z mojí nádrže, přidávání CO2 a za měsíc nemá po řase ani památky a kytky si pod světlem budou lebedit. Zároveň jsem mu poradil ať píchne CO2 přes injekční jehlu do filtru a nechá bublinky lítat přes čerpadlo, tím dosáhne lepšího řešení než s použitím difuzoru a tento druh filtru se k tomu doslova nabízí. A až se stonovky pořádně rozjedou akva stabilizujou, případně se nebudou líbit, pak už není problém jejich počet postupně redukovat na únosnou míru a plevel nahrazovat pomalu rostoucím salátem. a hlavně ne v tuhle chvíli PMDD
...ked ti niekto bude radit "osvetlit" viac ruduchu, tak je to uplna blbost...
Pokud tím "osvetlit viac ruduchu" myslíte nainstalovat silnější osvětlení, než je to vaše (na 112l 18W s reflektorem), pak s vámi nemohu souhlasit.
Rostlin, které si "lebedí" pod tak skromným osvětlením, jako je to vaše, není mnoho. Ovšem ruduchám stačí k "radosti" i méně světla, než uvádíte.
Takže mi doporučení přidat světlo a povzbudit tak rostliny až tak "blbé" jako vám nepřipadne...
To se ale netýká případu Jirky88 - ten má světla v akva s ohledem na podmínky, (především počet kytek), až moc...
...Krmim rovnako ako predtym (3x denne, a vzdy len tolko co ryby zozeru do 3-5 minut), jedina vynimka je na patentky - 1 mrazenu kocku zozeru az po 2-3 hodinach...
Tady bych hledal jednu z příčin, proč se u vás líbilo ruduchám...
0 06.11.2009 11:40 Skanky [26] má taky jeden problém který mně zdá se opět potkává.
jak jsem již v jiných otazkách psal a mám to i v profilu akvarko jsem minulý týden předělával. z části jsem do něj vrátil původní vodu a zbytek dolil jako při klasickém čištění. zpočátku byla voda pěkně čistá ale zas se vrací problém ktarý jsem měl i v původním akva. jestli čeřím nebo nečeřím hladinu vytváří se na ní film který se časem žačne tahat s proudem vody směrem dolů a vytváří to hromadi bílích částeček. problém je v tom jak jsem již pozoroval před tím že to sedá i na listy rostlin a vytváří to na nich takový povlak spíš usazenina jakoby vodního kamene. to samé jsem měl i na skle. je však asi blbost aby se vodní kámen tahal z hladiny. kazdopádně mi to přijde jakoby sse něco na hladině vysráželo a pak to sedalo dolů. včera jsem očistil hladinu (i když ne dokonale) dal pod kryt i kryci sklo a dnes je to opět na hladine a už se to tahá dolů. pres noc tam nemělo co napadat hlavně když tam je to sklo. zatim mi to rostlinky nenapadá ale rád bych tomu předešel. mm obavy že to může rozpumovat i život řas. rozumím i tomu že akvarko potřebuje čas ale tohle jsem měl i v půl roku běžícím akva. mám podezření na vstupnou vodu. je pravdou že tu ji máme šíleně tvrdou. v nové konvici se po 3 ohřátích vody vytvořila skořábka.
přikládám i foto. sice ne moc kvalitní ale líp to nejde. snad napomůže
Souhlasím s Václavem, moc svítíš. Uber.
Dobře zkusim dát na Vaše rady...jen ten echinodorus je ožranej úplně celej...mam všechny listy ustřihnout a počkat až vyroste nějakej novej?(jeden malej vyčuhuje asi 3mm nad dnem) nebo vyhodit a koupit novou?
myslím, že ty kytky jsou opravdu emerzní a nové listy co vyrostou už budou ok. Ohledně řasy, kromě doporučeného průtoku filtru také sviť o dvě hodiny méně (tj udělej jim pauzu kolem oběda). Mě takováto změna, spolu s uškrcením filtru, výrazně pomohla.
A ako casto odkalujes? Ja som sa ruduchy zbavil po necelom mesiaci tak, ze som 1-2x tyzdenne poctivo odkaloval, a zaroven s tym som vymenil vzdy okolo 20-30% vody. Na 112l akvarko svietim 18W (s reflektorom) a je to uplne v pohode - cize ked ti niekto bude radit "osvetlit" viac ruduchu, tak je to uplna blbost. Podla mna uz aj tymi 72 wattmi uz dost rentgenujes cele akvarko
Krmim rovnako ako predtym (3x denne, a vzdy len tolko co ryby zozeru do 3-5 minut), jedina vynimka je na patentky - 1 mrazenu kocku zozeru az po 2-3 hodinach. Echinodory som maval rovnako okusane od ancikov, pomozu ti rastlinne krmiva pre ryby dna - napr. ja pouzivam Sera Wels-Chips a echinodory su okusane uz len velmi zriedkavo
Popripade este pomoze dokrmovat 2-3x tyzdenne sparenym spenatom alebo salatom...
Ohladom zelenej riasy - ta moze byt sposobena bud silnym svietenim (na tie rastliny v tvojom akvarku kludne staci 0.3-0.5 W/l, pri pouziti reflektorov staci polovica z toho), alebo prebytkom zivin v akvariu. Prebytok zivin odstranis rychlorastucimi rastlinami - napr. Egeria densa, Echinodorus bleherae/i, a hlavne si tam nasad 2-3x tolko rastlin ako tam mas - podla mna ti pri takomto mnozstve ani nemozu vyrabat dostatok kysliku, nieto este odsavat vo velkom NO3 z akvaria... No a este zniz prietok filtru, aspon na 200l/h (idealne okolo 100l/h) - voda bude v akvarku stat, k riasam sa bude dostavat ovela menej zivin, a tym padom sa najprv prestanu mnozit a po case odumru same a odpadnu. Rastlinam to vadit nebude, tym stacia rozlozene vykaly na dne ;) Ten cas je tak mesiac, mozno aj viac, zalezi len na tvojej discipline...
0 05.11.2009 23:11 LopoCz – Re: grizly
Precti si jeho prvni prispevek
"osádka jsou dvě parmičky černopruhé a ancistrus"
Takze to chce vyresit pricinu rustu ras.
1 05.11.2009 23:08 grizly [146] 1 05.11.2009 22:48 LopoCz Ty pruhledné listy okousal ancik to je jasne... Prave proto sel z meho akva pryc.
Podobne problemy s rasou jsem mel take. Take mam pomerne hodne svetla.
Podle meho nazoru mate hodne svetla a malo rostlin.
Tzn. hodne zivin a svetla pro rasy.
Urcite pomuze nekolik rychle rostoucich rostlin a neskodolo by ani co2. (rychlejší růst rostlin, méně živin pro řasy)
0 05.11.2009 22:22 Usine – Re: Jirka88
Podle mě jsou řasy způsobeny nadměrným světlem.
ahoj, moje zkusenost je takova: nevim toho o kytkach tolik abych mohl rozdavat rady ,ale to co vidim na fotkach se mi deje vzdy kdyz si koupim novou kytku ( byvaj pestovany "emerzne" -na suchu ale ve velky vlhkosti-snad jednoduse a spravne receno )po case,asi 7-14 dni, zacnou rust nove listy (neni to dlouhy stonek a na konci rozsireny ale rozviji se uz od zacatku a pak se kytka nadherne rozroste
,vzdycky sem si myslel ze mi kazda kytka chcipne nez semm si precetl podobny clanek.
Zdravím, echináč na obrázku 3 je na 100% zničený od ancíka. Důvěrně to znám ze svého akva.
...pri corymbosach je to normalne...
...a Hygrophila polysperma - to je "diabol" to ti porastie aj vyhadzovat budes...
...podla mna to nechaj trochu "stabilizovat"...
...toto je divne "anubias stratil asi 1/3 listů"
-to nie je sranda - je to dost huzevnata rastlina a rastie skoro "vsade"...
Svítím 12 hodin. Mám to na spínací hodiny.
Ano testoval jsem to dvakrát a ani jednou nešumí...
0 05.11.2009 18:04 Usine – Re: Čendik
Jak dlouho svítíš.
Můžu nějak pomoct zasazeným rostlinám do čerstvě založeného akvária aby se snadno uchytily? Asi před dvěma týdny jsem osázel akvárko a zdá se mi že se rostlinkám moc nedaří. Jediná která roste a neopadávají ji listy je Hygrophila polysperma. Dočetl jsem se že opadávání je normální, že vyměňují listy za submerzní. Ale co když tam zbudou jen stonky? To už asi nerozchodí že? Mám strach abych něco nezanedbal. Osvětlení mám asi 33W/100l. PH 6,5 KH 8,5. Ostatní parametry jsem neměřil. Bublám jim CO2. Na tomto odkazu je porovnání. Horní fotka 2 dny po osázení, spodní 14 dní po osázení.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Nejvíc opadala Hyg. corymbosa a anubias stratil asi 1/3 listů. Ostatním listy žloutnou a rozpadají se.
Málo kytek a tomu dnu bych nevěřil. Skutečně jde o křemičitý písek, jak uvádíte v prezentaci?
Zkuste test s octem a dejte vědět.
4
3
Zdravim, mam akvárko založený asi dva měsíc a mam problémy s řasou...konkrétně se zelenou a na echinodorech s ruduchou, vodu měnim každý týden 20%, osvětlení 72W na 112L 12 hodin denně, osádka jsou dvě parmičky černopruhé a ancistrus...další podrobnosti jsou u mě v prezentaci...mam ted problém že bacopa monieri začíná žloutnout a už moc neroste a echinodorus osiris má skoro průhledný listy(všechny, jsou v něm dírky a někde je jen jemná vrstva listu)...mohl ten echinodorus udělat ancistrus?co ta bacopa?nevíte jakej prvek by mi mohl chybět v akva...příkládam fotky...
Já bych taky vsadil na ancíky
Ten můj mně takhle zlikvidoval hromadu listů u echinodoru odnož. trvalo to dlouho než jsem ho přistihl
takže musel pryč, na kytí jsem alergickej
Mě to teda ti ancistrusi dělali.Do té doby než jsem jim tam dával kolečko brambory.Od té doby mám pokoj.
Můžu nějak pomoct zasazeným rostlinám do čerstvě založeného akvária aby se snadno uchytily? Asi před dvěma týdny jsem osázel akvárko a zdá se mi že se rostlinkám moc nedaří. Jediná která roste a neopadávají ji listy je Hygrophila polysperma. Dočetl jsem se že opadávání je normální, že vyměňují listy za submerzní. Ale co když tam zbudou jen stonky? To už asi nerozchodí že? Mám strach abych něco nezanedbal. Osvětlení mám asi 33W/100l. PH 6,5 KH 8,5. Ostatní parametry jsem neměřil. Bublám jim CO2. Na tomto odkazu je porovnání. Horní fotka 2 dny po osázení, spodní 14 dní po osázení.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Nejvíc opadala Hyg. corymbosa a anubias stratil asi 1/3 listů. Ostatním listy žloutnou a rozpadají se.
1 04.11.2009 08:17 smik – Re: filipsi
no já vycházel tak nějak z toho
Taky jsem ty stránky viděl, ale neuložil...
Přesně, jak píšete: test, který neukáže vůbec nic tam, kde by měl "něco" ukázat, je test na dvě věci... U AQUARU jsem měl jistotu, že (tolikrát zmiňované) trendy "zdokumentovat" uměl...
.....I se spatnymi vysledky se da zit, kdyz jsou pokazde spatne stejne.....
A vo tom to je.
Kdesi (ale fakt me zabijte, kde to uz nevim, myslim ze jsem to nekde odkazoval a pak uspesne zapomenel) jsem narazil i na test asi peti dostupnych no3 testu (dostupnych v zahranici, myslim usa). Vysledky o stovky procent v absolutnich hodnotach i odchylkach od reality ruzne.
Ale to neni pripad toho nestastneho diskutovaneho, ktery jaksi jak pisete netestuje vubec. I se spatnymi vysledky se da zit, kdyz jsou pokazde spatne stejne.
Ten můj AZOTAN vyroben 5.3.2009, "záruka"
1 rok...
S tím článkem si Martin vyhrál,
ale ten je věnován pH; mně dělá starost měření NO3...
1 03.11.2009 10:17 smik – Re: Sid
Jen jsem se kouknul jaký je datum výroby na testech, které vlastním. Jeden je 4.4 2008 (smozřejmě že jsem ho kupoval někdy před rokem a nepoužívám), druhý 4.1.2009. Oba k prdu.
Jj,díky.
Ja by som to tipol na nedostatok železa,alebo molybdénu. Ale tak ako píšeš,skús guličky ku koreňom a uvidíš. Mali by pomôcť.
Expiraci jsem nezkoumal, nicméně jsem ho kupoval před cca měsícem, ale radši se mrknu. Co se týká správnosti postupu, tak na to bych si celkem věřil i když jsem nechodil do kroužku malého chemika.
Je to tak, byl jsem jedním z diskutujících, dalším byl tuším Sid.
Kdysi jsem nefunkční NO3 test od Rataje řešil taky v jiném foru. Tehdy jsme se s jednym uživatelem shodli ze to bude výrobní dávkou. Měl ten samí vyrobní datum ako ja a test mu taky nefungoval.
V našem případě se jednalo o datum někdy ze začátku roku. Přesně si už nepamatuju ale někdy tak leden, únor.
Jsi si naprosto jist že ten test děláš dobře? Pokud ano, tak reklamuj. Není prošlá expirace?
Ok,díky,No3 mám 10.
Zkusím to s těmi kuličkami a pak se uvidí.
1 02.11.2009 10:02 smik – Re: letfudo
no nedělám si iluze o testech, ale celkem dobře v hodnocení vycházeli dobře testy od Salifertu (sehnat se dá na Pepinův útes). Nejlíp vyšli testy od RedSea, ale ty se u nás asi neprodávají. Pravda ceny jsou o něco vyšší, ale jak koupit 3xAzotan k prdu tak je možnost vyzkoušet tyhle.
0 02.11.2009 08:34 Benko – Re: protein007
OK.
Tak jsem si o víkendu zkusil referenční roztok na 50mg/l NO3 a výsledek.... 0mg/l
Představoval bych si o malinko bližší hodnotu...
Moze to byt aj tym, ze mas obojzivelne rastliny vypestovane nad vodou (emerznym sposobom). Normalne sa take listy vo vode rozpadnu a odhniju do zopar tyzdnov a narastu nove, podvodne (submerzne). A kedze mas este aj malo svetla, tak ten cely proces bezi pomalsie. Ja na 100l vody svietim 18W s reflektorom (co je naozaj nutne minimum), a po 3 mesiacoch este stale mam nejake listy na echinodoroch, ktore este neodhnili
Přidat reakci
1 ...... [129] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x