Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 109 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   03.09.2010 18:54 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
Bohužel moc minulost komentovat nemůžu. Sem akvarista něco dost přes deset let. Ale můžu posuzovat podle akvárií lidí, kteří akvárium mají hodně dlouho a nesledují dnešní trendy apod. Akvárka prostě jako to vaše "chovné", jen možná estetičtější, ale na dnešní poměry nic moc.
Nicméně věřím, že se tak dá udělat moc pěkné akvárium, ale i z vlastní zkušenosti vím, že je to o hodně složitější a né pro každého.
Tímto končím, protože se to už bude točit kolem toho samého. Vy si raďte, ostatní budou radit. Však to je jen dobře, ten komu se bude radit si vybere podle svého. (a hádejte podle čeho si bude vybírat.. že by přihlédl k prezentaci? A už sme zase v kruhu... :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 18:52 kyknos – Re: Johan
Můžeš to zkusit, ale obávám se, že mi nemáš co vysvětlovat :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 18:51 kyknos – Re: Johan
Kolika lidem jsme pomohl já? Nepočítal jsem to :) Akvaristiku dělám většinou jinde než na internetu. Nicméně v tomto threadu není doporučování CO2 žádnou pomocí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:47 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
Hádat se tu s váma můžem. Ale kolika lidem ste tu pomohl vy a kolika ti, kteří s váma nesouhlasí. ;-) (nechám na zvážení jiným =))
Nicméně když budete pokračovat diskuzi takto, tak výsledek bude takový, že tazatel s problémem nedostane svojí odpověď a vy si budete trvat zase na svém.

P.S.: Nezáleží natom, jak dlouho je kdo akvarista, ale jaký je akvarista. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 18:42 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
Aha, tak to já si nemyslím. To co ste napsal, tak sem musel uvést na pravou míru a pak už ste nereagoval. ;-)
Problém je v tom, že CO2 je těžší cesta - dopované akvárium je závislé na neustálé péči akvaristy a to často péči, která vyžaduje hodně zkušeností. Já si myslím přesný opak. Vše lépe roste, je to hned a postupně se vytváří i větší rovnováha. Bez něj je to běh na hodně dlouhou trať a u většiny lidí to skončí stylem akvária, které vy máte v prezentaci.
Ano, mé akvárium je normální. Však právě.. Je normální a sem rád. =) (P.S. zrovna v tom na fotkách je jen dno z antuky....)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:34 kyknos – Re: Johan
A já to zdůvodnění založené na nesmyslné představě o monokulturách řádně vyvrátil :)

Problém je v tom, že CO2 je těžší cesta - dopované akvárium je závislé na neustálé péči akvaristy a to často péči, která vyžaduje hodně zkušeností. Radit někomu, kdo si neumí poradit s řasou, ať začne dopovat CO2, je prostě blbost, pravděpodobně dříve či později skončí jen s větším množstvím řasy. I kdyby nakrásně chtěl dopované akvárium, stejně se nejdřív musí naučit to dělat bez CO2.

drtí všeho možného co neprozradím

:))) další "odborník" s tajnými recepty - co výjimečného má být výsledkem těch tajných ingrediencí? ja vidím normalní akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 18:26 Usine – Re: kyknos
Já se pořád snažím aby jsi nám ukázal něco z toho co tvrdíš. Co máš vyzkoušené vyfocené, z tvé vlastní zkušenosti. Mě nezajímá co je napsané někde na internetu. Roky jsem měl nádrž bez CO2 tak trochu vím o čem mluvím a už mě to prostě přestalo bavit. Mluvit o věcech které jsem si někde přečetl a sám nevyzkoušel, můžu tomu věřit a nemusím. Mě v první řadě zajímají tvoje osobní zkušenosti.
Já se z tebou snažím mluvit slušně, takže bych to samé očekávám i od tebe. Nejsem žádná místní svatá kráva.
Čas od času se tu objeví nějaký odborník, který rozdává rozumy. Někdy to dokonce i odborník je, jen se neumí chovat a nenadělá si víc, nechci říct nepřátel, než přátel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:10 Muž Johan [4945] - Rostliny
Fotka k příspěvku nebo takto...
(ale zase to není low-tech akvárium, jako ho p. Walstad představuje, ale není - jak to vy říkáte - dopované)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:09 Muž Johan [4945] - Rostliny
Fotka k příspěvku Já si např. low-tech akvárium představuju třeba takto:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:05 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
To, že to je "blbost" (dávání ryb a rostlin ze stejné geografické oblasti) sem napsal já, ale řádně sem to zdůvodnil. ;-) Psal sem, že je to blbost, jak si to představujete vy. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:03 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
le když si čtu místní diskuse a sleduji místní svaté krávy jako je neexistence alelopatie, ciste piskove dno pro rostlinna akvaria a podobne, chapu, ze myslenky zpopularizovane v "Ecology of the Planted Aquarium" tu nejsou vrele vitane :). Jenze funguji a to dlouho, protoze tak se pestovaly kytky od pocatku akvaristiky. Neignorujte mé akvária s pískem o velikosti pod 0,5 mm, jílem a drtí všeho možného co neprozradím....
Místní diskuze jsou se začátečníkama a proč jim přehazovat těžší variantu, když jim můžeme poskytnout rady k jednoduší a zaručenější cestě a jako bonus to bude i hezké. Kdežto vaše akvárko, které tu prezentujete není ani low-tech, jak ho p. Welstad představuje, ale pouze akvárium s neuspořádanou rostlinou, které není ani hezké, ani stabilní.
A poukazování na pěstování kytek na začátku akvaristiky je trošku zbytečné. Jednak se pěstovalo pár kytek (zbytek se jen v literatuře cituje), kdežto dnes jich je bezpočet (ani zdejší atlas neobsahuje všechny) a myslím, že dřív to oproti dnešku moc úspěch v pěstoávní nebyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 14:40 kyknos – Re: Haimdol
A to tu celou dobu tvrdím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 14:36 R Muž Silent [5949]
kyknos napsal: dopovat CO2 jen kvůli likvidaci řas je nesmysl. S tím souhlasím. Nicméně pokud je v nádrži nedostatek CO2 (a to z jakékoli nevyváženosti) může jeho přidávání druhotně působit proti řasám. I když je jednoduší napravit podmínky v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 14:29 kyknos – Re: Haimdol
To nic nemění na tom, že dopovat CO2 jen kvůli likvidaci řas je nesmysl. Tazatelka neměla v úmyslu ani vytvářet holandské akvárium, ani pěstovat trávníček extrémě náročných kobercovek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 14:26 R Muž Silent [5949] – Re: kyknos
Jenže problém je v tom, že kolikrát to co popíšou odborníci v knihách je obecné, nebo platí jen v určitých směrech. Ani poznatky uvedené v literatuře se nedají paušalizovat. Každá nádrž je jiná a jsou v ní jiné podmínky. A proto je dobře, že jsou tu odborníci typu Václava nebo Sida, kteří dokážou poradit k té, či oné nádrži, byť třeba velkou oklikou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 14:19 kyknos – Re: RAP
Proč zrovna tyhle, je jich samozřejmě mnohem víc, třeba teplota. Navíc CO2 je živina. Ale hlavně nevím, co tím chceš říci. Kytky samozřejmě potřebují CO2. Jenže to není ve většině případů potřeba dodávat umělě. CO2 je produkováno živočichy, bakteriemi a ve vyváženém akvarijním ekosystému je ho dost. Uměle dodávat CO2 je potřeba u holandských akváríí apod, nikoli však v běžném rostlinném akváriu.

No a je zřejmě jen otázka přesvědčení, zda nevyvážený ekosystém vyvážit... nebo začít dopovat CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 14:18 R Muž Silent [5949]
kyknos napsal: Tak pak nevím, o čem se to tu bavíme :)

A až se z Václava stane skutečný odborník, publikuje nějakou knihu o pěstování rostlin

Václav je skutečný odborník ať si myslíš co chceš. A ne každý odborník má nutkání napsat knihu. Nemá zapotřebí si honit ego.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 14:11 RAP – Re: kyknos
No pokud vím já, tak zjednodušeně řečeno jsou 3hlavní faktory pro růst rostlin: světlo, živiny a obsah CO2 ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   03.09.2010 13:55 kyknos – Re: RAP
Tak pak nevím, o čem se to tu bavíme :)

Ale je to vlastně jedno, tazatel dostal informaci, že lze řasy zlikvidovat i bez dopingu, a jak s tím naloží je jeho věc. Že to poškozuje něcí ego je mi srdečně u zadku. Ať si každý pěstuje kytky jak chce. A až se z Václava stane skutečný odborník, publikuje nějakou knihu o pěstování rostlin a bude v ní tvrdit něco co je v rozporu s mými zkušenostmi a jinými knihami, třeba si dám tu práci, abych provedl kontrolovaný srovnávací pokus a třeba ho i natočil na časosběrnou kameru. Ale zatím skutečně nemám potřebu mu cokoliv "dokazovat" - může se ale poučit, pokud bude mít sám zájem.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.09.2010 13:47 RAP
kyknos napsal: Ad 2) Znám. Nikdo? Chyběl si u pár diskusí zde :)
Ale nechyběl. To, že nenapíšu příspěvek, neznamená, že ho nesleduji. ;-) Pokud k tomu nemám co napsat nebo to již napsal někdo jiný, není důvod se zapojit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 13:32 kyknos – Re: RAP
Ad 1) Důkazů je plný internet a literatura. Až budu říkat, že neonka potřebuje měkkou vodu, budu také potřebovat vytvářet prezentaci neonkária? :)

Ad 2) Znám. Nikdo? Chyběl si u pár diskusí zde :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 13:28 kyknos – Re: Johan
Myslím, že souhlas skutečných publikujících odborníků má větší váhu :o) Jinak vidím drobný rozpor v nesouhlasu s tím, že kytky není kvůli řasám nutno dopovat, a pěstováním bez dopingu.

Ale když si čtu místní diskuse a sleduji místní svaté krávy jako je neexistence alelopatie, ciste piskove dno pro rostlinna akvaria a podobne, chapu, ze myslenky zpopularizovane v "Ecology of the Planted Aquarium" tu nejsou vrele vitane :). Jenze funguji a to dlouho, protoze tak se pestovaly kytky od pocatku akvaristiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 13:23 RAP
kyknos napsal: A má akvária tě nikdy uspokojit nemohou, protože nepěstuji barevné kultivary echinodorů,
Neznáš Václava, tak jak to můžeš napsat
kyknos napsal:ale pro ryby s Assamu vybŕam kytky z Assamu, coz ty povazujes za blbost.
Vytvořit společnost ryb a rostlin z jedné oblasti nikdo nepovažuje za blbost.

kyknos napsal:Prezentací rostlinných akvárií bez high tech serepeticek najdes na netu i v literature dost, vcetne popisu jejich vyhod. Neomezuj se na me. Nejsemprvni ani jedinny kdo umi pestovat kytky bez dopingu.
Neustále to tu zdůrazňuješ, ale když tě někdo požádá o důkaz(byť by to byla 1fotka v příspěvku), ohradíte se. TAK ŽE JAK JE TO S VÁMI?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 13:11 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
Ale já s většinou vašich příspěvků také nesouhlasím a pěstuju kytky bez dopingu... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 12:58 kyknos – Re: vaclav
Ale tady vůbec nejde o má akvŕia Vćlave. Já tu neobhajuju žádné vlastní vynálezy. A má akvária tě nikdy uspokojit nemohou, protože nepěstuji barevné kultivary echinodorů, ale pro ryby s Assamu vybŕam kytky z Assamu, coz ty povazujes za blbost.

Prezentací rostlinných akvárií bez high tech serepeticek najdes na netu i v literature dost, vcetne popisu jejich vyhod. Neomezuj se na me. Nejsemprvni ani jedinny kdo umi pestovat kytky bez dopingu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2010 12:14 Usine – Re: kyknos
Já můžu koukat jen na to co ukážeš v prezentaci a tam toho moc k vidění není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 12:13 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: kyknos
Ale mozna bys mel koukat nikoliv na odchovnicky pro ryby, nybrz na rostlinna akvaria. Nebo si aspon o nich neco precist, naprilklad od Diany Walstad. Možná byste právě vy se měl pochlubit i něčím jiným, než "odchovničkou" a né se pořád ohánět jedním růžkatcem. Zvlášť, když jde o kytku, která roste všude.
Ono nejde o to něco přečíst, ale to, co přečtu pochopit a umět si to začlenit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2010 10:52 RAP – Re: kyknos
Není nad vlastní zkušenosti a těch má Václav dost. Možná je škoda, že se občas nepochlubí svými pokusy z "chodby".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 09:28 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: PetraR
Změřte to a uvidíme. :-) (To víte - oko z Kašparovy krávy se může mýlit. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 08:20 Žena kobroor [20] – Re: Sid
Tak ten písek jsem vybírala na základě rad tady na Rybičkách a ta velikost byla napsaná na balení. Měřit mě to teda nenapadlo, ale provedu pokus. Uvidíme.
Jediný, co by bylo pak event. možný, že bych část písku z vrchu odebrala a dosypala jemnějším a odkalováním by se to tak nějak promíchalo. Víc nemůžu udělat...
Jediný, co mi vadí, je ta ruducha, protože je fakt vidět a je to hnusný. Zelená mi zas až tak nevadí. Aspoň nemusím dokrmovat otíky...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2010 21:57 Usine – Re: kyknos
Tak bezúdržbové, koukám že na fotce doopravdy tak vypadá. Máš ho dva měsíce, to není moc dlouho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 21:42 Muž Sid [6634] - Rostliny
...Lepšího? To záleží na definici...
Myslel jsem, že v tomto vlákně je definice jasná: "Jak postupovat při likvidaci celé sbírky řas v rostlinném akva PetryR?". :-)
Někdo by zvolil na prvním místě algicidy, jiný hnojení do dna a plovoucí rostliny, já posílení vyšších rostlin CO2.
...Je-li cílem téměř bezúdržbové akvárium bez řas a s krásnými rostlinami, jde to, alespoň s většinou běžných rostlin, i bez CO2 - a levněji...
Ano, také pečuji, (případně dlouhodobě konzultuji), rostlinné nádrže dle vaší charakteristiky: s minimálními pořadavky na údržbu, s dobře rostoucími kytkami, bez problémů s řasami a bez přihnojování CO2.
Prezentaci jednoho z nich mám i v profilu... rybicky.net/nadrze/9630
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.09.2010 21:24 Muž Sid [6634] - Rostliny
Už mi nejde předchozí příspěvek editovat, pozdě jsem si všiml, že jsem špatně označil citaci, takže pro přehlednost ještě jednou.
...myslím si, že to dno, těch 3-5 mm, nebude až takový problém, je tu spousta, včetně mě, jiných akvaristů, co mají takovéto dno a AQ jim šlape skvěle, já mám také dno 3-5mm a kytky rostou jako das a rychle...
Jasánku, já také provozuji akva se substrátem z křemičitého štěrkopísku o zrnitosti (cca) 2-5mm, a s tím, jak se v něm daří kytkám, jsem vcelku spokojený. Proto nemám nic proti vašemu konstatování, že "těch 3-5mm nebude až takový problém". Naopak - takovou zrnitost standardně doporučuji. (Možno dohledat.)
Problém je v tom, že to, co vidím v diskutované nádrži kolegyně PetryR, jsou "šutráky", (jak jsem napsal), jejichž průměrná velikost bude "někde jinde", než 3-5mm.
Zkuste požádat PetruR, ať vytáhne z akva pár "průměrných" kamínků a změří je. Ať víme, o čem je řeč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.09.2010 17:05 kyknos – Re: kyknos
Výhodou akvária bez CO2 je že funguje tak nějak samo, není potřeba neustále laborovat a sledovat parametry a kytky rostou přiměřeně, na akvárium není potřeba sekačka, což v některých CO2 dopovaných nádržích skoro ano :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:59 kyknos – Re: Sid
Lepšího? To záleží na definici. Je-li cílem maximální produkce rostlinné biomasy, pak nic lepšího není. Je-li cílem téměř bezúdržbové akvárium bez řas a s krásnými rostlinami, jde to, alespoň s většinou běžných rostlin, i bez CO2 - a levněji. Ostatně v přírodě taky nikdo kytkám nebublá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:50 jasanek29 – Re: Sid
Ahoj Side,myslím si,ačkoli Vy jste mnohem lepší a zkušenější akvarista než-li já,že to dno,těch 3-5 mm,nebude až takový problém,je tu spousta,včetně mě,jiných akvaristů,co mají takovéto dno a AQ jim šlape skvěle,já mám také dno 3-5mm a kytky rostou jako das a rychle,spíš bych to viděl na podmínky v AQ,voda a tak....... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:36 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: kyknos
...CO2 podpoří i řasu...
CO2 sice podpoří i řasu, ale není nic lepšího, co by "nakoplo" vyšší rostliny k intenzivnímu růstu. (Ještě tak možná FE... :))
A intenzivní růst rostlin je to nejlepší opatření proti řasám. (A není to o "vyčerpání" živin, které tak "nezbudou" na řasy, jak se obvykle argumentuje. Řasy mají obecně(!) jiné "nároky" na koncentrace živin, než vyšší rostliny. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 16:31 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: PetraR
...dno je křemičitý písek vel. 3-5mm, nebo tak nějak...
Spíš "nebo tak nějak"... :)
3-5mm v žádném případě - jde o kategorii tzv. "šutráků". :-D
A ty jsou jako substrát pro rostliny nevhodné. Jak jsem napsal - tam bych hledal jednu z příčin problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:17 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Aha a bude vadit, když to budu mít celé na zemi pod AQ? Nemám kam jinam to dát...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
2L PET - skrtitko - 0,5L PET(pocitadlo bublin) - difuzor (kaminek, lipove drivko, cigaretovy filtr)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 15:09 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
OK, takže přidávat asi půl lžičky jedlé sody na zvýšení UT. Když si udělám kvasničovač na 1,5 l petku přes další 1,5 l petku s čistou vodou (i jako počítadlo bublin?) a pak jen třeba lipový dřívko? Je to tak dobře? Potřebuju nějaký škrtítka nebo ventily? Tady je toho tak strašně moc, že se v tom nevyznám... ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 14:27 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: annis
no ono zalezi jakou mas zdrojovou vodu, ano vyskyt ras koresponduje s vyssim obsahem NO3, prazska voda ma jen 25mg/l NO3 takze je v pohode, ale muze zkusit 14denni periodu vymeny vody...uvidi
ja u minicek menim tejdne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 14:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
ja mam minicka a bublam nonstop.... i Vaclav bubula nonstop, jen to chce opatrne s davkovanim, radsi min, diky zasobniku mam stabilni tlak, takze i stabilni davkovani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:55 Žena annis [21] – Re: PetraR
Já ale už měla spuštěné C02.Pokud ti nevyjedou dusitany,nemusíš se bát nějakého toho hovínka navíc..Vše je na sledování,co se v akvárku děje..Až začneš s CO2,hlídej si PH a UT-jak klesne -jedlá soda-já dávám půl č.lžičky-rozmíchat ve vodě a nalít.Přes den nevypínej-malý nedostatek světla nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:41 Žena kobroor [20] – Re: annis
To už jsem jednou zkoušela, ale myslím, že to bylo horší. V substrátu u skla už byl viditelný nános detritu a dělaly se tam bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:38 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Díky za rady. Ještě se zeptám, nebude vadit, že přes den dělám přestávku ve svícení? To mám burčák vypnout asi, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2010 13:36 Žena annis [21] – Re: PetraR
Dostanu tady přes prsty,ale výměna vody jednou týdně? :) Nemáš obvzlášť vysoké NO3 a tak bych určitě zavedla C02 a vodu neměnila.Měla jsem ten samý problém v 8měsíců zajetém-tvoje hodnoty,měnila a měnila kvůli řasám až jednoho dne prostě nemohlo být akvárko na předních místech zájmu a já na 14dní musela na něj zapomenout-jen jsem hlídala dusitany-nehnojila.Po 10ti dnech jsem se divila,že řasy ustupují a po 14ti dnech AQ bez řas-jen anubias se občas zařasí a pak to zase zmizí .Od té doby měním pouze za 14-20 dní-podle situace a po řase ani památky,jen hlídám NO3 protože se dostává k nule.Tak si myslím,že jsem se v tom prostě jen příliš vrtala.Zaběhnuté to máš-každé akvárko je jiné-mě pomohlo tohle.Dokonce teď při zakládání jiného jsem to nechala v klidu-založené měsíc,rostlinky hned náročné,dost světla , CO2 -a hnojené PMDD-po 14dnech 3X týdně,bez výměny + dvě dánia.Z původních 50mg/l NO3 po třech týdnech na 0,ostatní hodnoty středové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: PetraR
maniakva.sweb.cz/…
zakladni kvasakovy recept je do 2L PET od cocacoly 300gr cukru zalit vodou az po hodni hranu etikety + 1-3ml susenych kvasnic Dr.Oetker, nezapomen na pocitadlo bublin

orinetacni potreba bublin se spocte:
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50

viz. rybicky.net/forum/12754
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.09.2010 13:23 kyknos – Re: PetraR
Plovoucí rostliny jsou proti řasám ve výhodě právě proto, že mají dost CO2 ze vzduchu, zatímco řasy ho nemají (pokud se nedodává). Tenhle způsob péče o nádrž spolehlivě likviduje i tu vláknitou řasu či ruduchu, o které mluvil moucha.

S CO2 to jde ale samozřejmě taky, ale je to víc práce, chce to víc zkušeností a řasy ohrožují nádrž více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2010 13:19 Žena kobroor [20] – Re: Moucha
Ruduchu tam mám snad od začátku, ale s tím dnem už teď asi nic neudělám... Kytky jsou zakořeněné a překopávat to rozhodně nehodlám.
Vláknitá řasa se mi udělala teď o prázdninách. Možná to souvisí se zvýšenou teplotou, která mi dosahovala až ke 30st. Jo a taky mi do akva svítí z boku sluníčko, ale v létě jsem zatahovala žaluzky, aby tam nesvítilo...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [109] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161573x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=5401