Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 109 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2010 19:55 Usine – Re: MoMo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 18:59 Žena Varden [0] - Labyrintky – Re: MoMo
Rostlina mění emerzní listy za submerzní..postupně jí uhnijou listy, které měla když jste ji zakoupil a narostou nové už přizpusobené vodnímu životu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 18:56 Muž MoMo [0] - Živorodky – Uhnívající listy - proč?
Fotka k příspěvku Zdravím, jsem začátečník a chtěl bych se zeptat, jestli neví někdo, proč mi uhnívají listy.
Zde přidávám fotky listů kytek. Osvětlení mám Sun Glo sluneční 15 W, 45 cm (101-1590) na 30l vody.
yfrog.com/…
yfrog.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:18 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: PetraR
...Samozřejmě bych se ráda obešla bez CO2 a různých "kravinek" navíc, ale zřejmě to nejde. Aspoň mi teda nikdo nic takovýho neporadil...
Jak na to bez CO2 a různých "kravinek" vám poradil Kyknos.
Je na vás, jakou cestu zvolíte. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 14:55 Žena kobroor [20] – Re: zuzakara
Jo, ale já si nemyslím, že by se trápily. Rostou celkem dobře, ale trápí mě ty řasy a prostě jim "něco" chybí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.09.2010 14:49 zuzakara – Re: PetraR
Samozřejmě, že to jde, ale člověk se musí trochu snažit. Lepší rostliny přesadit, než je trápit v kamenech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 14:42 Žena kobroor [20] – rostliny
Takže... štěrk jsem změřila a jsou tam kamínky od 3mm do asi 1,5cm.... mno, reklamovat ho už nepudu a měnit ho taky nebudu, jak sem už napsala, kytky už jsou zakořeněné. Takže jsem ho trochu odebrala a dosypala jemnějším a odkalováním se to trochu promíchá. Plovoucí kytky dávat nebudu kvůli světlu a taky proto, že se mi tam nevejdou. Mám tam kryt... Takže jsem zkusila zapojit burčák, ale moc to teda nebublá, zřejmě proto, že je momentálně zima... Uvidíme, co to udělá. Samozřejmě bych se ráda obešla bez CO2 a různých "kravinek" navíc, ale zřejmě to nejde. Aspoň mi teda nikdo nic takovýho neporadil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 21:37 Muž Sid [6685] - Rostliny
...Sid jednak zapomíná na alelopatii (kterou vytrvale popírá) a především mluví o nádrži bez výživného dna. V nádrži s výživným dnem rostliny nejsou závislé na čerpání živin z vodního sloupce...
Jistě jste nečetl mé starší příspěvky na toto téma, jinak byste si musel povšimnout, že existenci alelopatie u rostlin využívaných v akvaristice nepopírám. A musel byste také zaregistrovat, že opakovaně zmiňuji i schopnost těchto rostlin bránit se řasám pomocí přírodních algicidů. Takže buďte tak laskav - chcete-li mi něco vytýkat, nejprve si zjistěte můj názor na věc a neargumentujte smyšlenkami. :-)
Co se týče již zmíněné alelopatie, připomínám, že v tomto směru jsou poznatky dosud velmi sporé, a přisuzovat tyto vlastnosti paušálně všem akvakytkám bez relevantních důkazů je přinejmenším bláhové. (Zjistit si výčet rostlin, u nichž byla tato vlastnost prokázána, pro vás jistě nebude problém.)
Co se týče čerpání živin ze dna:
Kdybyste vycházel ze znalosti mých postojů k dané problematice, neuniklo by vám, že na dotaz, jak postupovat při zakládání rostlinného akva, standardně začínám odpověď tak, že základem je úživné dno. (Zbytek si dohledejte, pokud vás zajímají detaily.)
Ovšem debata v tomto vlákně se podle mého názoru nevede o nádrži s výživným substrátem na dně, že ano?!
Rostlinám kořenícím do substrátu kořeny samozřejmě neslouží jen k uchycení v něm, ale i k čerpání živin z něj. Dokonce řada z nich dává přednost čerpání některých živin právě kořeny před jejich čerpání nadzemními částmi, i když jsou tyto ve vodním sloupci obsaženy. Platí to ale i naopak! Rostliny přednostně čerpají některé živiny z vody, přestože jsou obsaženy i v substrátu.
Pokud připustím, že bude fungovat rostlinné akva na "vašich principech" - tedy s minimem živin ve vodním sloupci a živinami dobře zásobeným dnem, pak si troufnu tvrdit, že nikdy nebude vodní sloupec natolik na živiny chudý, aby se v něm nedařilo nějakému druhu řas. A naopak - i v dobře živinami zásobeném vodním sloupci se nemusí řasám vůbec dařit, jak už jsem zmiňoval v souvislosti s intenzivním hnojením do vodního sloupce u rostlinných a holandských akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 19:49 Muž vóťa87 [207] - Rostliny – Re: trodat
Než nasadíte ty rychleji rostoucí rostliny, není od věci si změřit hodnoty dusičnanů, fosforu, případně pokud máte tu možnost tak i železa a draslíku...Příčinou růstu řas je povětšinou špatný poměr základních živin (mluvím zde o NO3,K,P,Fe,Mg a C-tedy CO2 a posléze i světlu) ne přehnojení či naopak nedostatek živin, jak se často tvrdí. V případě dobrého poměru živin, světla a podmínek v nádrži rostou rostliny bez řas i při nízké koncentraci živin, s jediným rozdílem-pomaleji(samozřejmě koncentrace nesmí spadnou na hodnoty, kdy rostliny nebudou mít z čeho "stavět")...Celý princip je pak prostě o hledání rovnováhy, po dvou týdnech od zasazení těch rychle rostoucích rostlin je dobré opět změřit hodnoty živin ve vodě a už uvidíte, co rostliny spotřebovaly, co naopak přebývá, když to neukáží testy, dají to na sobě vědět samy rostliny...A cesta k tomu čím správně přihnojit je pak již otevřená.:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2010 19:19 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Alelopatie u vodních rostlin téměř prokázaná není. A když, tak v měřítku, které se akvárií netýká. I když je tomu v např. "Ecology of the planted aquarium" věnovaná dlouhá kapitola, akvaristů se netýká. Pokud se akvárií něco takového týká, tak odčerpání živin jednou rostlinou rostlinám druhým. A to se může stát při neměnění vody.

Zdravé kytky při optimálních podmínkách jsou méně jedovaté a to by bylo v rozporu s tvrzením, že kytky v akváriích při optimálních podmínkách pro jejich růst omezují řasy nebo jiné rostliny pomocí alelopatie. Mnohem více by je totiž potlačovali, kdyby rostly ve špatných podmínkách. Vyplatilo by se jim totiž do tvorby těchto látek investovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2010 17:03 Muž Pepan [5045] - Rostliny – Re: kyknos
Já si myslím, že pokud je sebevýživnější dno, kytky berou část živin i z vodního sloupce. Transport živin je tak pro kytku energeticky méně náročný, než pokud transportují všechny živiny jenom z kořenů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 16:50 kyknos – Re: trodat
Ne, Sid jednak zapomíná na alelopatii (kterou vytrvale popírá) a především mluví o nádrži bez výživného dna. V nádrži s výživným dnem rostliny nejsou závislé na čerpání živin z vodního sloupce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 13:33 trodat – Re: kyknos
takže pokud si dám "proti řasám " rychlerostoucí rostliny,které mě budou z nádrže odčerpávat živiny rychleji,kterých je nadbytek(tvorba řasy),musím zároveň hlídat to ,aby jich neodčeraply příliš mnoho,to by jich byl zase nedostatek (tvorba řasy),takže to tak jak tak musím hlídat,jen s tím rozdílem ,že pokud přidávám CO2 tak celý tento proces urychlím a to měla být pointa příběhu.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2010 13:14 Muž Sid [6685] - Rostliny
...takže pokud tomu dobře rozumím, čím rychleji rostlina roste tím více odčerpává živin a tím méně zbývá na řasu, která potom nemá z čeho růst...
Jak píše Johan, takto to nefunguje. Ve standardně provozovaných rostlinných nebo holandských nádržích díky hnojení nikdy neklesne koncentrace živin ve vodním sloupci natolik, aby tzv. "nezbylo" na řasy. (Už proto, že řasy - jako jednodušší organismy - si naopak vystačí s nižšími koncentracemi živin, než vyžadují jejich konkurenti - vyšší rostliny.) Přesto takové nádrže řasy nesužují. A pokud se objeví, zhusta jde o známku právě poklesu živin pod "kritickou" mez.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2010 09:04 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: trodat
Mě ste se sice na názor neptal, ale i přesto vám budu muset trošku zamotat hlavu. Nevím co Kyknos myslel těmi živinami, když podle něj obsah dušičnanů růst řas neovlivňuje, ale pokud živiny příliš snížíte, řasy se objeví spíš, než když jich budete mít hodně (mluvím např. o dusičnanech). Akvárium je vždy o rovnováze a tu se musíte snažit najít. Spousta lidí má spoustu různých způsobů starání se o akvárium (i protichůdných) a všechny můžou fungovat. V zásadě, pokud máte rostliny, je nejlepší obrana proti řasám zdárný růst těchto rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 07:32 trodat – Re: adydas
takže pokud tomu dobře rozumím, čím rychleji rostlina roste tím více odčerpává živin a tím méně zbývá na řasu ,která potom nemá z čeho růst.škoda že mě takhle neodpověděl kyknos.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 20:09 adamat – Re: trodat
Rychlý růst - rychlý odběr živin pro řasu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 15:50 trodat – Re: kyknos
proč zrovna rychlerostoucí rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 13:37 kyknos – Re: trodat
Tak jak jsem psal, bohaté dno místo hnojení do vodního sloupce, rychlerostoucí vynořené rostliny, přiměřené osvětlení, mírný pohyb vody v nádrži a hlavně nechat kytky růst a moc je nerušit neustálým se rýpáním v akváriu :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 07:30 trodat – Re: trodat
oprava nevyskytovaly......ještě spím. spim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 07:28 trodat – Re: kyknos
děkuji za odpověd ohledně ruduchy a zelené vláknité řasy,jaké by jste navrhoval řešení,aby se tyto řasy v akváriu nevyskytovali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 22:00 R Muž Mrakoplash [1776] – Re: Johan
Hehe, chtěl bych tě u toho vidět jak to motáš na špejli . By sis musel vzít tak násadu od koštěte a moc by ti toho v akváriu nezbylo. smich Jinak ta řasa vypadala celkem dekorativně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 21:47 kyknos – Re: Moucha
Rostliny mají možnost čerpat živiny mimo vodní sloupec (ze dna, vzduchu) - to je kámen úrazu řas. Pokud je nedostatek živin ve vodě, ale dostatek ve dně. řasy mají smůlu. To je důvod proč je písečné dno (obecně dno nevázající živiny) pro rostlinné akvárium nevhodné - daleko lepší je bohaté dno, at už s hlínou ze zahrádky nebo s aquasoil od ady.

Nejlepší kontrolu řas lze dosáhnout v nádržích s bohatým dnem a množstvím roslin nad hladinou, ideálně kořenících rostlin vyrůstajících nad hladinu (a vypadá to pěkně, jen musí být nad akváriem dost místa).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 21:41 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Fotka k příspěvku Stačí takto?
A co tedy myslíte těmi živinami?
Napište si, které údaje chcete vědět... ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 21:26 kyknos – Re: Johan
To budeš muset s argumenty přitlačit. Fotka na které není nic vidět, bez podrobných údajů, je k ničemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 21:20 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: Moucha
(já se neptám na řešení co by mě pomohlo. To sem si dávno vyřešil. Na nějakých fotkách je i datum a jsou to rok a půl staré fotky. Jen oponuju tvrzení, že zelená řasa a ruducha jsou zapříčiněné "dostatek živin dostupných pro řasy a nedostatek přirozených algicidů produkovaných rostlinami")
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 21:14 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Johan
vlaknita rasa? ta spejli a namotavat, ma skoro stejny naroky jako rostliny..... takze mozna SAE ci mozna japoniky (to se hodlam overit)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:59 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Trochu fantazie. Jsou to řasy. ;-) (krom toho ste se ptal "Jak zarostlá, čím? Ukaž mi tu nádrž.", tak sem radši ukázal fotku, než sáhodlouhý popis=))Mezi Limnophilou a nízkým pařezem s řasokoulí je jakoby zelený "opar, flek či co..". To je žabí vlas. Až si toho všimnete, uvidíte ho po celé zadní stěně.
Zde to je trochu vidět. rybicky.net/nadrz/4818/44.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:55 kyknos – Re: Johan
Já tam žádné řasy nevidím, z poštovní známky věštit neumím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:40 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Fotka k příspěvku A jaké živiny teda myslíte?
Např. toto: (foto)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:38 kyknos – Re: Johan
Hodnota dusičnanů s tím nejspíš nemá co dělat, dusičnany bývají zřídka limitující faktor růstu. Jak zarostlá, čím? Ukaž mi tu nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:30 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
A co když se tyto řasy tvoří v zarostlém akváriu při dusičnanech pod 5 mg/l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 20:27 kyknos – Re: trodat
špatně rostoucí rostliny - dostatek živin dostupných pro řasy a nedostatek přirozených algicidů produkovaných rostlinami
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 19:44 trodat – Re: kyknos
pokud se můžu zeptat,jaká je podle vás příčina,růstu ruduchy a zelené vláknité řasy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 19:27 kyknos – Re: Gordon
Kdyby bylo vše ostatní v pořádku, těch 30W nejspíš stačí. 640 je ale mizerné světlo, vyměň zářivky za nové 8xx nebo 9xx - to bych udělal jako první krok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 19:22 Muž Gordon [22]
Ahoj.
Taky mám problém s růstem rostlin. První problém asi bude, že na 84 l hrubýho objemu mam "jen" 2*15W světla. (označení 640)
Hnojení nepoužívám, protože vždycky vedlo akorát k růstu řas. Voda z vodovodu je měkká. Používám nějaký přípravek na svázání těžkých kovů. Nevím jestli to má nějaký účinek, ale už jsem si na to zvykl :-)
Z rostlin se daří jen anubiasu barteri nana, valisnerii spiralis a hygrophila corymbosa. Cokoliv jako echinodory a limnophila odešly.

Pomůže přidávání CO2, nebo si musím taky vyrobit nový kryt s 3 zářivkami?
Rád bych tam měl hodně rychlerostoucích rostlin pro dokonalé zakrytí techniky. Teď je filtr dost vidět, ale Valisnerie je rozlezlá po celém akvárku :-)
Hygrophila patrně z nedostatku světla schazuje vždycky spodní listy a potom nevypadá moc pěkně.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.09.2010 19:04 Usine – Re: kyknos
Je mezi námi trochu rozdíl. O mě si tu můžeš přečíst všechno, se svými zkušenostmi se netajím, můžeš si přečíst jaké jsem měl rostliny a jaké mám, co mám za ryby. Co jsem kde napsal a nenapsal. Jestli se nechceš podělit o své informace je tvoje věc. Tvoje svaté tažení proti CO2 sice nechápu ale to je jedno. Tvůj konfrontační způsob diskuze mě nevyhovuje a nemám ho zapotřebí. Víc nemám co bych řekl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   03.09.2010 18:54 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Bohužel moc minulost komentovat nemůžu. Sem akvarista něco dost přes deset let. Ale můžu posuzovat podle akvárií lidí, kteří akvárium mají hodně dlouho a nesledují dnešní trendy apod. Akvárka prostě jako to vaše "chovné", jen možná estetičtější, ale na dnešní poměry nic moc.
Nicméně věřím, že se tak dá udělat moc pěkné akvárium, ale i z vlastní zkušenosti vím, že je to o hodně složitější a né pro každého.
Tímto končím, protože se to už bude točit kolem toho samého. Vy si raďte, ostatní budou radit. Však to je jen dobře, ten komu se bude radit si vybere podle svého. (a hádejte podle čeho si bude vybírat.. že by přihlédl k prezentaci? A už sme zase v kruhu... :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 18:52 kyknos – Re: Johan
Můžeš to zkusit, ale obávám se, že mi nemáš co vysvětlovat :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.09.2010 18:51 kyknos – Re: Johan
Kolika lidem jsme pomohl já? Nepočítal jsem to :) Akvaristiku dělám většinou jinde než na internetu. Nicméně v tomto threadu není doporučování CO2 žádnou pomocí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:47 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Hádat se tu s váma můžem. Ale kolika lidem ste tu pomohl vy a kolika ti, kteří s váma nesouhlasí. ;-) (nechám na zvážení jiným =))
Nicméně když budete pokračovat diskuzi takto, tak výsledek bude takový, že tazatel s problémem nedostane svojí odpověď a vy si budete trvat zase na svém.

P.S.: Nezáleží natom, jak dlouho je kdo akvarista, ale jaký je akvarista. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 18:42 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
Aha, tak to já si nemyslím. To co ste napsal, tak sem musel uvést na pravou míru a pak už ste nereagoval. ;-)
Problém je v tom, že CO2 je těžší cesta - dopované akvárium je závislé na neustálé péči akvaristy a to často péči, která vyžaduje hodně zkušeností. Já si myslím přesný opak. Vše lépe roste, je to hned a postupně se vytváří i větší rovnováha. Bez něj je to běh na hodně dlouhou trať a u většiny lidí to skončí stylem akvária, které vy máte v prezentaci.
Ano, mé akvárium je normální. Však právě.. Je normální a sem rád. =) (P.S. zrovna v tom na fotkách je jen dno z antuky....)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:34 kyknos – Re: Johan
A já to zdůvodnění založené na nesmyslné představě o monokulturách řádně vyvrátil :)

Problém je v tom, že CO2 je těžší cesta - dopované akvárium je závislé na neustálé péči akvaristy a to často péči, která vyžaduje hodně zkušeností. Radit někomu, kdo si neumí poradit s řasou, ať začne dopovat CO2, je prostě blbost, pravděpodobně dříve či později skončí jen s větším množstvím řasy. I kdyby nakrásně chtěl dopované akvárium, stejně se nejdřív musí naučit to dělat bez CO2.

drtí všeho možného co neprozradím

:))) další "odborník" s tajnými recepty - co výjimečného má být výsledkem těch tajných ingrediencí? ja vidím normalní akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2010 18:26 Usine – Re: kyknos
Já se pořád snažím aby jsi nám ukázal něco z toho co tvrdíš. Co máš vyzkoušené vyfocené, z tvé vlastní zkušenosti. Mě nezajímá co je napsané někde na internetu. Roky jsem měl nádrž bez CO2 tak trochu vím o čem mluvím a už mě to prostě přestalo bavit. Mluvit o věcech které jsem si někde přečetl a sám nevyzkoušel, můžu tomu věřit a nemusím. Mě v první řadě zajímají tvoje osobní zkušenosti.
Já se z tebou snažím mluvit slušně, takže bych to samé očekávám i od tebe. Nejsem žádná místní svatá kráva.
Čas od času se tu objeví nějaký odborník, který rozdává rozumy. Někdy to dokonce i odborník je, jen se neumí chovat a nenadělá si víc, nechci říct nepřátel, než přátel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:10 Muž Johan [4950] - Rostliny
Fotka k příspěvku nebo takto...
(ale zase to není low-tech akvárium, jako ho p. Walstad představuje, ale není - jak to vy říkáte - dopované)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 18:09 Muž Johan [4950] - Rostliny
Fotka k příspěvku Já si např. low-tech akvárium představuju třeba takto:

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:05 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
To, že to je "blbost" (dávání ryb a rostlin ze stejné geografické oblasti) sem napsal já, ale řádně sem to zdůvodnil. ;-) Psal sem, že je to blbost, jak si to představujete vy. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 18:03 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: kyknos
le když si čtu místní diskuse a sleduji místní svaté krávy jako je neexistence alelopatie, ciste piskove dno pro rostlinna akvaria a podobne, chapu, ze myslenky zpopularizovane v "Ecology of the Planted Aquarium" tu nejsou vrele vitane :). Jenze funguji a to dlouho, protoze tak se pestovaly kytky od pocatku akvaristiky. Neignorujte mé akvária s pískem o velikosti pod 0,5 mm, jílem a drtí všeho možného co neprozradím....
Místní diskuze jsou se začátečníkama a proč jim přehazovat těžší variantu, když jim můžeme poskytnout rady k jednoduší a zaručenější cestě a jako bonus to bude i hezké. Kdežto vaše akvárko, které tu prezentujete není ani low-tech, jak ho p. Welstad představuje, ale pouze akvárium s neuspořádanou rostlinou, které není ani hezké, ani stabilní.
A poukazování na pěstování kytek na začátku akvaristiky je trošku zbytečné. Jednak se pěstovalo pár kytek (zbytek se jen v literatuře cituje), kdežto dnes jich je bezpočet (ani zdejší atlas neobsahuje všechny) a myslím, že dřív to oproti dnešku moc úspěch v pěstoávní nebyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 14:40 kyknos – Re: Haimdol
A to tu celou dobu tvrdím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 14:36 R Muž Silent [5949]
kyknos napsal: dopovat CO2 jen kvůli likvidaci řas je nesmysl. S tím souhlasím. Nicméně pokud je v nádrži nedostatek CO2 (a to z jakékoli nevyváženosti) může jeho přidávání druhotně působit proti řasám. I když je jednoduší napravit podmínky v akváriu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [109] ...... 201

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=5401