Co se to děje s rostlinami?
No ja mam akvarium pul roku a vse ok zezacatku malo rostlin sokoupil jsem nove rychle rostouci stonkovy limnophila seslisflora a egeria densa a jeste plovoucku ceratophylum myslim a kytky rostly pak jse tam objeviloneco hnedeho na tech limnphilach predevsim pod plovouckou
rikam si neco neskodneho ted tyden akva jsem nemohl hlidat a polovina limnophil na odpis a egeria uz od zacatku nevypada dobre ale je to pouze muj postreh
Co zatím vidím jsou takové neurčité problémy. Asi se rozbíhají řasy a nějaké nerovnováhy v obsahu živin. Je to celkem normální vývoj, pokud akvárium nezakládá zkušený praktik. Neplaš a s nějakými potížemi počítej.
Na začátku jsem měl jen jedno světlo a problém nebyl,rostliny byly krásně zelené. Přikoupil jsem druhé světlo a hnědne to.
Stejny problem mam ja akrot mi prišlo že mi rostliny hnědnou nejvice pod plovoucimi rostlinami tak jestli nemaš malou intenzitu světla ale ja to taky teprve testuju takže nezaručuju že to bude tim

Zdravím,mám problém s rostlinami.Cca po 3týdnech od založení mi začali hnědnout rostliny.Nové listy jsou krásně zelené a spodní hnědnou.Některé rostliny mají hnědé listy a začínají být průhledné.Z rostlin to setřít nejde. Info o mém akva v mé prezentaci.Svítím od 9:30 do 17:30.
Tydně měním cca 1/3 vody. Začala se mi objevovat hnědá řasa. Po přidání rostlin a 2ks Neritin
to vypadá,že se to zlepšuje. Ale rostliny moc neprosperují
Nevíte někdo čím by to mohlo být? Díky za každou radu.
O rozsivkách to konkrétně nevím. Ale miniorganismy všeho druhu si určitě přijdou na své.
Ale myslím že rozumím logice Tvého dotazu a možná na tom něco bude.

môže nedostatok makro (hlavne dusíka), následné presúvanie živín zo starých listov (v tomto prípade spodky stonkoviek), ich rozpadávanie a uvoľňovanie viazaného uhlíka spôsobovať rozsivky?
Rozsivek je hodně druhů. Teprve pod mikroskopem uvidíš, proč patří do jedné skupiny.
Většinou v přírodě i v akváriích rychle přijdou a rychle zase odejdou. Proto se nepokládají za vážný problém.
Rozsivky přisedlé na rostlinách škodí spíš druhotně, protože okolo nich se rády usazují další mikroorganismy - houby, bakterie a řasy. Ty už rostlinám škodí víc.
To že jdou setřít, jsem se dočetl v článcích o rozsivkach...

Navíc když porovnám příklady fotek rozsivek na ruznych web. strankach, tak není vůbec podobná tomu, co mám v aq...
Rozsivky nejdou setřít. (To jsou ty co mají tu křemičitou schránku.)
Sinice jsou mazlavé, snadno je setřeš, těžko se jich zbavíš.
hubipv napsal: Nemyslím si, že je to rozsivka, protože to nejde setřít
Nepleť si rozsivky a sinice.
Je to článok z roku 2011. Nezmenilo sa niečo v poznaní rias za ten čas? Konkrétne toto som si neni istý: "Vyskytují se nejčastěji v nově založených akváriích s nadbytkem fosforu a křemičitanů nebo v nádržích s nedostatkem světla."

Dobry dwn oběvil jse mi na rostlinach nějaky hnědy povlak a rostliny opadavaji nwvite co to muže znamenat
Starší reakce

Tohle mi teď během týdne udělal třetí stonek Cuby. Během jednoho, dvou dnů - v úseku cca 2 cm zčerná stonek a pak se zlomí. Zbytek rostliny je přitom OK, v patě níže položených listů začíná znovu rašit. Možná souvislost je, že jsem před časem úplně vysadil tekuté CO2 a že jí to prostě chybí. Druhá možnost - trpí tím vrcholy rostliny, vlastně když se dostanou do cesty proudu z rozstřikovací rampy.
Nebyl Eleocharis z in-vitro kultury? Myslim ze je to normalni barva. Proc by meli byt koreny bile? Tusim, ze by meli byt nazloutle/nahnedle.
Ono to moc nejde odfotiť, ale ked som ich tam daval boli biele, teraz su niektoré tmavohnedé

Nezdá se, že by ty eleocharisy měly nějaký vážný problém. Může to být jen železný plak.
Starší reakce
ahoj Xklop,to je ok, nezdvorily neznamena uprimny

Zanedbana z me strany neni, menim 2x tydne a filtr cistim 1x tydne.Nakonec to bude mit pricinu v osadce, puvodni byla osadka 1 betta spl. a 4 razbory, v lete betta a 1 razbora chcipla ,pro cisteni jsem kdysi na doporuceni vehlasne akvaristiky jeste dokoupila otika,neritinu.Jenze..pred necelym rokem jsem od taty dostala nevyzadaneho ancistruse,uvazovala jsem vraceni,ted lituju..po procitani dalsich diskuzi zjistuju,ze to asi neni aancik,ale nej. obr varianta,ted ma 17cm,takze mozna pricina bude zde,hodne mi znecistuje dno

A to jsem zrovna pro anc.domluvila nove ubytovani v min.100l,jenze pokud je to kr.sitovany apod.,tak ho tam dat nemuzu. Takze az se zbavim krunyrovce,mozna budou rostliny ok, jdu dat foto do jine diskuze k identif.ryby..jeste jednou dik
Ahoj, nechci byt nezdvorili, ale z fotek to vypadá pouze na zanedbanou udrzbu. Zadne biogenní odvápnění a spol. Krom toho že fotky nejsou moc kvalitní, tak je to nedokonala filtrace a údržba.
Ano, Praha 5 a vubec jizni strana, tam je hodne mekka voda, to se jinak udrzovala koupelna a varns konvice..bere se ze Zelivky, avsak na severu Prahy je stredne tvrda, bere se z vice zdroju, ale ano, urcite to neni hodne tvrda voda

Já teda nevím o místě v Praze s tvrdou vodou. Pokud vím dle pvk je všude měkká až hodně měkká.

To je dobrá zpráva

Jen jeste doplnim, voda je z vodovodu Praha 9, bere se od Brandysa nad Labem, tusim Karany, tvrdost vody by mela byt spise tvrdsi, nechavam 24 a vice odstat, je to akva od Dennerle cube set 30l, cili svetlo je myslim Nano Light 11W, jen jsem vymenila filtr a dala Aquael Fan mini plus,o tom biogennim odvapneni slysim vubec poprve, zkusim tedy prozatim mene svitit, vsem dekuji za nazory! udelam dle doporuceni prezentaci

Změřil bych si hodnoty vody

Ve velmi měkké se taky všem rostlinám nedaří

Nežere.
Toto mi Egeria najas dělá v krevetáriu s hodně měkkou vodou, po vyčerpání živin ve vodě, v kombinaci s intenzivním světlem pod hladinou. V nádrži jsou jen malé krevetky, takže kytky jinak nemá co žrát. To zařasení/obalení je myslím až následný důsledek špatně prosperující rostliny. Když jsem šlahouny přendal do jiné, více "vyhnojené" nádrže, vzpamatoval se a začal růst normálně. Každopádně popis/fotky nádrže a základní parametry vody napoví víc.
Mne sa to javí ako tzv. biogénne odvápnenie (to na listoch je vyzrážaný kalcit, ak dobre vidím). Znamená to, že máš príliš intenzívne osvetlenie vzhľadom na obsah CO2 vo vode.
Ten Echinodorus vyzerá buď na zmenu olistenia (emerz/submerz) alebo na nedostatok draslíka (nevieme, ako dlho je v nádrži). Okrem toho sa mi zdá, že je to Echinodorus "Tropica", čo nie je úplne bezproblémová rastlina.
Ako písal kolega Anthrax, najlepšie bude, ak sa zaregistruješ, vytvoríš prezentáciu akvárka a uvedieš maximum údajov. Potom sa bude dať radiť presnejšie.
Diky, zkusim najit cas na prezentaci akva

No rostlině se moc nedaří. Ale těžko řekne nekdo proč. Nic o nádrži nevíme

Dekuji za komentar, toho oskubani jsem si vsimla, myslela jsem, ze se nejak rozpada, ale co ten svetly povlak, leda ze by to okusovani rostlinu nejak oslabovalo

Plíseň by nebyla asi nic hrozného. Řekl bych, že ti ty egerie někdo žere ale fotka není moc kvalitní

0 29.11.2018 23:24 Jane – Plisen nebo rasa?

Dobry vecer, prosim o shlednuti prilozenych foto, muzete prosim poradit, co by to mohlo byt? Na prvni fotce je spise nasedly porost, fotka trochu zkresluje, obavam se, aby to nebyla plisen, jine kytky, viz foto 2, mi zas sem tam odejdou tak, ze hnednou listy a jakoby se rozpadaji, jindy zase zacnou hnednout okraje. Zpocatku rostliny prospivaji a pak cca po 2 az 5 mesicich odejdou. Asi jde o nerovnovahu v akva, je jen 30l, menim az 2x tydne 1/3 vody, rybky jsou v poradku.Dekuji
Starší reakce
By mě zajímalo, zda se někomu povedlo tuhle Hygrophilu dostat pod vodu. Já to zkoušel už asi pětkrát.
Zato na v podstatě jižní lodžii paneláku v květináči se jí dařilo fakt skvěle.
Přidat světlo i pro tu Ludwigii

Pestovaná emerzne a prehadzuje na subemerz, málo svetla?
0 25.11.2018 15:28
Marcelko [-3] - Rostliny 
Od 14.11.2018 mam "Hygrophilu species red" kupenu cez
www.rostlinna-akvaria.cz/… a prave vyzera takto.
Co sa to s nou deje a co jej chyba? - listy deraveju a rozpadaju sa.
Starší reakce
Tahle kytka ti bettarko úplně zaroste, možná i roztrhne

No, bude to ON, tedy ten ancák.
Já tedy nevím, ale mně spíš připadnou obroušené od ancistruse. Pořídila jsi mu docela drahé krmení.
Tady pomůže jen radikální řez.Znovu založení nádrže,jinak se budeš trápit dookola.Vypustit,rostliny vyhodit,pokud chceš použít stávající štěrk,tak pořádně proprat a dát do trouby propéct.To i v případě nového štěrku.Pořádně vydesinfikovat nádrž Savem.Až budeš dávat štěrk zpět tak žádné hnojiva,hlínu ,jíl-čistý štěrk.Napustit vodu a tiše se na bednu dívat 7dní.Koupit nebo vyškemrat Vodní mor a zasadit do zadních rohů ,po 4-5 ks.Pokud se další týden nebude nic dít,můžeš pustit ryby event.doplnit rostliny.Celou dobu od začátku puštěný filtr.Ještě jednou :do dna žádný sajrajt,čistý štěrk,do vody žádná tekutá hnojiva.Na to je dost času.Ty rybky vykoupat vTripaflavinu myslím ,že se to tak jmenuje,nebo zrnko Hypermanganu.To jsem nikdy nedělal.
Starší reakce
Jasne, to je v návode. Ja môžem použiť aj vodovodnú, ta ma 0 a nepotrebujem ani destilku. Nebavíme sa ale o teste, ale o fosfore a limnophile. Ja som týmto meraním mal 5+ mg/l
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164164x