Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 23:17 Maq Re: brukiz
Když vápník není -> nic se nesráží -> není zákal.
Tak kup v drogerii plavenou křídu (CaCO3), spočítej si dávkování, a zkus jí do akvária trochu nasypat. (Pozn.: Ona je málo rozpustná, takže nemůžeš připravovat zásobní roztok. Odměřenou dávku si rozmíchej v deci vody a nalij do akvária před vývod z filtru. Během hodin až pár dní by se měla rozpustit. Rybám ani rostlinám to neublíží.)
Pozn.2: Jsou i jiné, praktičtější způsoby, jak dlouhodobě a méně pracně přidávat vápník = zvyšovat tvrdost. Tento způsob jsem doporučil proto, abys to jednorázově vyzkoušel a podle reakce rostlin tak potvrdil nebo vyvrátil domněnku, že jde o nedostatek vápníku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 22:50 Muž Michalnovas [0] - Rostliny – Eleocharis
Fotka k příspěvku Zdravím potřebuji poradit s eleocharis sp.mini chvilku cca týden až 14 dní se jí v akva daří, ale pak začínají jednotlivé lístečky úplně ztrácet barvu až jsou bílé a jak uhnilé. Hnojim pmdd 3ml 3x týdne, CO2 z kvasnic.

Na foto ve zadní části je vidět jak vypadá a u skla co se z ní stane

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 22:18 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Maq
nějakýho zákalu jsem si nevšim, voda hezky křišťálově čistá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 22:05 Muž brukiz [85] - Rostliny
jako ona se mi až teď víc rozjela, až když jsem přitlačil na co2 a fosfor.. ale pořád se jí dělaj dírky a je docela dost pomačkaná a to mi moc normální nepřijde hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 20:25 Maq Re: Zip
Samozřejmě jsem to myslel jako nedostatek vápníku, ale měl jsem to asi napsat srozumitelněji. Omlouvám se.
Hygrophily ale mívají "pomačkané" listy dost často, i když by podle všeho žádným nedostatkem trpět neměly. Takže doporučuji reagovat zdrženlivě; ty rostliny vypadají vcelku velmi dobře.

EDIT: V jiném vlákně jsem právě odpovídal na otázku "zákalu" po použití hnojiva Easy Life Ferro. Podle mého názoru Easy Life používá chemikálii (mám svůj tip), která reaguje s vápníkem ve vodě a sráží ho. Když je jí hodně, vypadá to jako zákal. Když méně, může uniknout pozornosti, ale výsledek je podobný: odebírá z vody vápník.
Zdůrazňuji, jde jen o domněnku!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 18:19 Muž Zip [277] Re: Angus68
Myslím, že je to myšleno tak, že vápník chybí a je právě nějaký třeba :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 17:32 Angus68 Re: romant
To jsem měl právě na mysli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 17:05 R Muž romant [28001] Re: Angus68
V měkkých vodách bývá právě toho vápníku nedostatek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 17:00 Angus68 Re: Maq
Vápník přece vodu tvrdí,né?Když jí má měkou,tak je to něco jinýho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 16:06 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Maq
měkkou vodu mám no a vápník jsem zatím nijak nesledoval..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2017 16:05 Maq Re: brukiz
Jestli máš měkkou vodu, mohl by to být vápník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2017 15:12 Muž brukiz [85] - Rostliny
Fotka k příspěvku zdravím, nevíte co jí může chybět? ..hnojím Easy Life Profito jednou týdně a Fosfo dle potřeby

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:50 R Muž vaclav [15007] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Ráda v takovém prostředí zahnívá nebo plesniví. Pokud pod skly není dostatečná mezera od hladiny a není dobře odvětrané tak jí to nesvědčí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:36 Muž derata [11] Re: vaaclav
Tak krycí skla by klidně mohl být ten problém. Díky za rady. Je to moje první akva a nechtěl jsem se zařadit mezi ty co v pondělí napustí akva a v úterý ryby a pak až hledají informace, takže jsem si toho hromadu načetl, ale zkušenosti a léta praxe nejdou nahradit a rozpoznat co rostlině chybí a proč asi není něco co se dá naučit jen čtením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:34 Maq Re: vaaclav
To jí vadí že na ni z krycích skel kape voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:26 R Muž vaclav [15007] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: derata
Pistia je trochu problematičtější rostlina stačí krycí skla nebo silné osvětlení a neroste dobře. Doporučuji ti si tam jednu plovoučku nechat je na ní poznat jak si na tom s živinami. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:01 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: NHKG
Nelze zevšeobecňovat. Mám více druhů plovouček. V některých nádržích mi roste lépe Pistia, jinde Limnobium, všude Salvinia (ale neznám druh) a zatím nejproblematičtější je Phyllanthus. Ale i on se už ve dvou akvárkách uchytil. Jo a mimochodem, je to ve stejné ostravské vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:00 Muž derata [11] Re: Maq
no jo, možná jsem až moc starostlivý smich a chci dát kytkam to nejlepší a je to spíše na škodu.

EDIT: Ten NO3 tam bude nejspíš z osmocote, ale drží se pořád na stejné urovni. NO2 bude z ještě pořádně nezajetého filtru. Ale 0,3 mg/l tam je po týdnu a něco.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 17:58 Muž derata [11] Re: vaaclav
No já tam mam tu plovoučku jen na zajetí akva, pak tam nebudou. Spíše mě zajímala identifikace příčiny, protože to může být i příčina problému u Alternanthera reineckii 'Mini viz pár příspěvku výše nebo foto v mé prezentaci. Na ni se na starých listech začaly tvořit jakoby zelené fleky, ale jen v jednom místě akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 17:56 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaaclav
No z mojí zkušenosti sice limnobilum roste líp jak Pistia, ale ani ono neroste bez hnojení v Ostravské vodě. Paskov bude mít vodu skoro stejnou, ale asi ještě měkčí (takže méně živin). Doporučuju rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_molesta
Obojí klidně za odvoz věnuju. Hnojím PMDD bez KNO3. Pistii s podobnými příznaky mám v akváriu s minimem ryb a minimální údržbou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 17:54 Maq Re: derata
To akvárium je čerstvé. Trošku to vypadá na nedostatek dusíku, a ejhle, Ty tam máš dusičnanů dost, dokonce dusitany.
Tím chci říct, že bych se s tím hnojením neunáhloval. V novém akváriu je spousta těžko definovatelných problémů, na které nepříznivě reagují i rostliny. Shodou okolností ty projevy mohou vypadat jako nedostatek té či oné živiny.
Četl jsem si Tvoji prezentaci, chápu Tvoje starosti o rostliny. Já mívám po založení na rostlinách ztráty taky, a věřím že i ostatní. Radil bych nic do vody nelít a prostě vyčkat. Podle mé zkušenosti případný nedostatek živin není katastrofa, aspoň ne krátkodobě. Nadbytek živin je mnohem horší problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 17:52 R Muž vaclav [15007] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: derata
Sežeň si radši limnobilum. rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum to není tak háklivé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 17:40 Muž derata [11] Re: Maq
Prošly testem - lehce místy šuměly, ale nic závratného (ne více než amano). Vstupní voda je velmi měkka a ty kameny zvednou tvrdost jen lehce po testování.

NO3 je teď 15-20 mg/l
Mohl by to být ten draslík dával jsem jen čtvrtinovou dávku PMDD. Fosfor neměřím a ani zatím nekrmím, takže se tam nemá jak co dostat z žrádla nebo od ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 16:29 Muž MichalV [328] Re: derata
Podľa mna ide o makroživinu, keďže sú postihnuté staré listy, ale skôr by som si tipol fosfor, aj keď príznaky z fotky nie su typické.
Pistia má v sušine 1,8% N a 0,2% P, t.j. výrazný požierač fosforu oproti iným akva rastlinám. toľko fosforu krmivom nedodáš.
Možnosť č. 2 je to NO3 aj PO4 :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 16:20 Maq Re: derata
Heleďse, prošly ty Tvoje krásné šutry v akváriu octovým testem? Mně to připadá jako vápenec...
A to by mohlo mít potom vliv na celkovou rovnováhu živin, jmenovitě příjem draslíku, hořčíku, železa a amonia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 16:11 Muž dudl007 [15] Re: derata
Spíš bych to viděl na NO3 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 15:39 Žena drvi [2963] Re: derata
Podle te Pistie je to nedostatek vsech makroprvku ano , nejen drasliku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 15:32 Muž derata [11] – Rada
Fotka k příspěvku Ahoj, může jít o nedostatek draslíku? Dívám se na www.rostlinna-akvaria.cz/… a snad u všeho je přínakem žloutnutí listů, tak jsem z toho jelen.

Díky

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 12:36 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: NHKG
NHKG napsal: L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
Taky se přikláním k tomu, že je to mechanické poškození a asi jsi správně označil "autora". potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.02.2017 12:29 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: laKatos
L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
EDIT: Bylo by dobré před položením dotazu aktualizovat nádrže. Já mechanické poškození vyloučil a nic tu nepsal s tím, že nemáš v akváriu živočichy, co by ho mohli způsobit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 12:10 laKatos Re: dudl007
Sneky nemam, ancika mam jen jednoho a to L200, takoveto projevy se obevily i na nepresazovanych rostlinach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 11:56 Muž dudl007 [15] Re: laKatos
Ancistrus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 21:16 Muž Driv3r [236] Re: laKatos
Takhle se mi rozpadali anubiasi po presazeni a nepřišlo se nato proč krom anciku.ze ho zhoblujou mám ještě v akva malí šnečky ale ty doufám to dělat nemůžou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 20:23 laKatos – Diry v listech
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pridavam dalsi fotky....
V cem muze byt problem

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:52 Muž Ermack [0] - Rostliny
Jo PO4 je nutnost. Ze začátku jsem se bál dávat víc fosfátů ale zkusil jsem i 5 mg/l a začalo víc zelenat a růst a řasa ze skla zmizela
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:49 Muž Jarry [1440] Re: Maq
No u nás spravuje vodu a ČOV obec, nespadáme pod žádné frantíky atd., což má zásadní výhodu ve výrazně levnější vodě, ale třeba se šetří na rozborech, nebo možná jenom vše nezveřejňují. Poptám se večer v hospodě, pokud tam bude člověk, co to tu má na starosti :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:46 Muž Jarry [1440] Re: zervan
Ok diky mrknu na to, zítra budu měřit a míchat novou směs, snad se zadaří. Ale mám dojem, že zakopaný pes bude pořád někde jinde - možná to bude nějaká kombinace faktorů, pamatuju si, že když jsem úplně na začátku hnojil PPMD (bez fosforečnanů), tak byla na všech listech i na skle GSA a pak to po přechodu na PPS Pro přešlo v tuhle aktuální řasu. Možná zkusím i ty slabší zářivky, pokud bych byl někde na 0,5W/l se 49W T5 zářivkama, tak by to snad mělo být dostatečné, i kdyby nebyly rostliny tolik dočervena. A zpomalení růstu stonkovek bych i docela uvítal:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:43 Maq Re: Jarry
Se divím. Myslel jsem že je to povinný údaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:41 Muž Jarry [1440] Re: Maq
Tak to tam taky nemám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:26 Maq Re: Jarry
Jarry napsal: KH pořád 12 - ale měřeno Dajana testem, možná to vrací nesmysly, v rozborech vody tenhle údaj nemám.
V rozborech vodovodní vody je tenhle údaj "schovaný" pod pojmem "kyselinová neutralizační kapacita" zkr. KNK a udaná v mmol na litr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 17:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Jarry
Ono je v tom trochu chaos, opisoval som to v starom príspevku z 22. 4. 2014: rybicky.net/forum/19443…
+ tie 2 kvapky (0,1 ml) vidno aj tu: sites.google.com/…
Čiže klasické PPS Classic dáva za týždeň 0,1 mg/l, z neho vychádzajúce PPS Pro aspoň spočiatku uvádza rovnaké množstvo, potom neskôr sa to nejako začalo motať a zrazu 10-krát toľko...

Tak či onak, skúsil by som ubrať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 17:31 Muž Jarry [1440] Re: zervan
Test na Fe jsem si nekoupil (měl jsem), ale je pravda, že v dávkování směsi nemám moc jasno. Řídím se tímto popisem z webu, kde jsem to kupoval: "5g rozpustit ve 250ml vody a dávkovat 3ml hnojiva na 100 litru vody za den nebo 10ml obden. Takováto dávka Vám zvedne hladinu zeleza o 0,02mg/l."
PPS Pro říká, že by se mělo přidat 0,5mg/l železa týdně. Dávám spíše o trochu míň, ve svém "receptu" tu mám 15g do 250ml vody a dávám 10ml denně na cca 400l vody, což by mělo denně přidat 0,05mg/l, jestli dobře počítám.
Ale je pravda, že do roztoku nepřidávám žádný stabilizátor, tak je otázka, co z toho po pár dnech vlastně do akvária leze. V kohoutkové vodě by mělo být železa 0,018.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.02.2017 16:51 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Jarry napsal: Železo dodávám ve formě MICROMIX PLUS, mám trochu vyšší pH vstupní vody (7,4). A koľko tej zmesi za týždeň, nie je tam priveľa? Podľa originál receptúry PPS Pro by to malo byť na úrovni 0,1 mg/l železa. Tiež by som trochu ubral fosforečnanov.

vaaclav napsal: Ten draslík je opravdu hodně, jen by mě zajímalo jak jsi to změřil, já mám test na K od JBL a stupnice je max 15mg/l. :-) Nariedi sa destilkou alebo RO vodou ;-) Ešte sa dá aj ušetriť: rybicky.net/soubory/225.pdf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 15:47 Muž Jarry [1440] Re: Ermack
Vodovodní měřená stejným testem také 12. Je možné, že vzhledem k intenzitě světla bylo předtím CO2 málo - to je totiž společně se světlem asi jediná věc, kterou jsem po celou dobu neměnil. Svítím 9 hodin, ale z toho první hodinu jenom jednou zářivkou a poslední 2 hodiny 3mi zářivkami ze 4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 15:36 Muž Ermack [0] - Rostliny
KH 12 neni ještě tak hrozný je fakt že kytky maj radši míň. Kolik má vodovodní voda taky 12? Já mám KH 6 PH před co2 6,8 a po co2 6 drop checker je žlutozelenej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 15:26 Muž Jarry [1440] Re: vaaclav
Teď změřeno, pH=7, KH pořád 12 - ale měřeno Dajana testem, možná to vrací nesmysly, v rozborech vody tenhle údaj nemám. Po nedávném přidání více CO2 (dropchecker opravdu světle zelený, dříve jsem ho držel na sytější zelené) je pH nižší, dříve jsem měřil tak 7,2. Vstupní voda má pH 7,4 i dle rozborů vody, tam test vypadá, že ukazuje celkem přesně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 15:05 Muž Ermack [0] - Rostliny
K se skoro předávkovat nedá a řasy z toho nebudou, já držím PO4 kolem 3-4 mg jinak se mi právě na Alternanthera reineckii mini udělaj zelený tečky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 14:54 R Muž vaclav [15007] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
Máš poměrně vysoké KH říká se že pro CO2 je dobré tak do 10. CO2 by ti s ním mělo hnout a dostat pH pod 7 jestli to pak není špatně zvolenými mikroprvky. Jak jsi na tom s pH a KH v akváriu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 14:46 Muž Jarry [1440] Re: vaaclav
To je pravda, měřil jsem to někdy v noci, dlouho po vypnutí světel. Od té doby je hnojení vypnuté a dneska nebo zítra udělám další měření, podle rozdílu pak namíchám novou směs - předpokládám, že to vyjde tak, že vynechám to K2SO4, KH2PO4 sundám na polovinu a KNO3 nechám, jak je. Ale to se dostanu na úroveň, jakou jsem dávkoval předtím (kromě K2SO4 to jsem dával vždy) a staré listy na tom byly úplně stejně.
Divné mi je ale to, že 6kg CO2 láhev už jede bez pár dní 8 měsíců a pořád nedochází, přijde mi to nějak dlouho. Jestli jsem nekoupil nějakou vadnou várku náplně do dropcheckeru :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 14:37 R Muž vaclav [15007] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
U té Alternanthera 'Splendia' je to normální, na koukání je jen vrchní část. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164061x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=1901