Co se to děje s rostlinami?
Tak ještě jednou a naposled. Neptal jsem se na to, jestli hnojím, nebo nehnojím špatně. Ptal jsem se na to, jestli je má diagnóza správná. Dal jsem k tomu foto rostlin. Takže počítám s tím, že diskuze se rozvine ve směru co může rostlinám chybět, nebo naopak přebývat. Nikoli to, co dělám, nebo nedělám špatně. Připomínka s typem hnojiva byla jen pro to aby jste měli představu co rostlinám podávám. Když chcete někomu radit, koukněte se na jeho prezentaci dříve, aby jste se vyvaroval příspěvků, nebo souhlasu s příspěvky a následným poukazováním a posměchem na to, že nedodávám rostlinám třeba Dusík. Diskutovat hodlám ale nenechám se jakkoli zesměšňovat, urážet, nebo si nechat kálit na hlavu jen proto, že je někdo líný se kouknout na prezentaci a až poté poradit.
Tak, abychom to uvedli na pravou míru: To, že si za to můžete sám (a že za to nemůže ProFito), jsem neříkal já, ale Lukáš. Váš příspěvek jsem si (myslím) přečetl celkem pozorně (dokonce jsem pátral i ve vaší prezentaci), a reagoval jsem na projevy nedostatku živin vašich rostlin. Vy jste u šípatkovce tipoval nedostatek železa, u kryptokoryn nedostatek draslíku, a u ludwigie nedostatek fosforu. Já jsem se snažil poukázat na to, že diagnóza nedostatku (či přebytku) nějakých živin a jejich přímého vlivu na kondici rostlin je dle mého názoru jen věštěním z křišťálové koule. V tom se mnou můžete a nemusíte souhlasit. Berte to jen jako vyjádření mého názoru (přispění mé trošky do mlýna). Vy ve svém původním příspěvku s fotkou činíte celkem jednoznačné názory ohledně následku a příčiny. Já tohle se svými skromnými znalostmi nedokážu. Nedokážu prostě vidět jasnou souvislost mezi konkrétní podobou té které rostliny na jedné straně, a konkrétní živinou na straně druhé. (Podobně to nedokážu ani u řas.) Z tohoto důvodu vnímám poučky typu "zažloutlé listy = nedostatek železa" nebo "štětičková řasa = nedostatek CO2" jako rady malých dětí, které vidí svět jen v černobílých barvách. To je celé.
první reakce těch co vždy radí je ... založ si prezentaci, protože bez toho ti nedokážeme pořádně poradit. Takže předpokládám že ten kdo chce jakkoli radit se prvni koukne, v jakém prostředí je problém
Mám jedinou aktivní prezentaci
Prosím vás ještě jednou si přečtěte můj příspěvek, všímejte si otazníků.
Nechytejte se stébla v podobě Uhlíku. To je místo CO2.
promiňte ale koukněte se na můj příspěvek a dotazy znova. Neptal jsem se na to, jestli hnojím, nebo nehnojím špatně. Diagnostikoval jsem v prvním příspěvku příčiny a absenci prvků a chtěl jsem to od vás potvrdit, zda má diagnóza byla špatná nebo dobrá.
naopak vy jste mne místo toho napadl, že si za vše můžu sám, že Profito za to nemůže. I když na stránkách slibují bujný růst rostlin. Takže když spoléhám na výrobce a hnojím dle doporučení, tak podle vás hnojím špatně.
OK a proč jsi to nenapsal hned do toho příspěvku s otázkou?Já přece nebudu někde hledat nějaké údaje o tvém akva.Vycházel jsem z toho příspěvku.
150koni napsal: Nevidím důvod, proč bych měl cokoli dodávat když výrobce udává ... Díky optimálnímu složení přísad, rostliny mají vše, co potřebují pro nerušené, silný a svěží růst.V tom případě prosím smaž svůj původní dotaz a už se tady nikdy neptej na to, co podle nás tvým rostlinám chybí!!! Sám sis přece právě odpověděl, že jim NIC chybět nemůže, protože vše, co potřebují pro silný a svěží růst už mají! No, vlastně ani nechápu, proč ještě přidáváš tekutý uhlík, když už máš VŠECHNO v tom ProFitu?! Co chceš od nás vlastně slyšet? Žádáš nás tu o čiré věštění z křišťálové koule (diagnostikování chybějících živin není nic jiného), ale naše věštby se ti nelíbí. Tak si dej proboha ty tvoje rostliny do laboratoře, ať ti analyzují obsah všech živin v sušině! A stejně tak si můžeš rovnou nechat udělat laboratorní rozbor akvarijní vody!
Nevidím důvod, proč bych měl cokoli dodávat když výrobce udává ... cituji: Složení ProFito zajišťuje silný, zdravý a bujný růst rostlin. Díky optimálnímu složení přísad, rostliny mají vše, co potřebují pro nerušené, silný a svěží růst. Takže nechápu proč bych měl k tomu co slibují ještě něco přidávat kromě uhlíku, který dodávám. Kdyby jste se kouknul do mé prezentace nádrže, tak zjistíte že Dusíku mi přibližně 100 ryb s nitrifikací zajistí nepřeberné množství. Mívám NO3 v nádrži 25-50mg/l. Takže nechápu, proč bych to tam měl lít ještě v hnojivu.
1) Těžko si můžeš být jistý, co přesně obsahuje ten Planta Gainer (a v jakých koncentracích), takže si těžko můžeš být jistý tím, jestli to rostlinám stačí.
2) U řady rostlin dochází k totální dezintegraci tkáně, takže se jedná o velmi vážný nedostatek nějaké živiny nebo kombinace živin.
Jak už jsem psal, může to být v důsledku nedostatečné koncentrace CO2 ve vztahu k poptávce; může to být v důsledku nedostatku dusíku; nebo máš možná příliš vysoké pH a železo v chelátech nevydrží dost dlouho na to, aby ho rostliny dokázaly zužitkovat; nebo tam máš málo vápníku ... nebo kombinaci více faktorů. Nebo máš možná příliš slabé osvětlení, a tvoje rostliny už nemají žádné zásoby, ze kterých by braly.
A můžu se tě zeptat proč hnojíš pouze Profitem, které obasuje POUZE draslík a mikroprvky?
Takže ostatní makroprvky ti chybí?Dodej nějakým způsobem třeba z toho PMDD dusík a fosfor a mělo by se to zlepšit.
Tohle sis způsobil jen ty sám..EasyLife za to nemůže
Používám vodu z Osmózy, upravenou přípravkem
Planta Gainer Pro Hydro Mineral
www.aqua-obchod.cz/…
a potom už jen zmiňované hnojivo EASY LIFE ProFito 25ml týdně
www.easylife.nl/…
doplněné o EasyCarbo 4ml denně
www.easylife.nl/…
po přechodu z PMDD na EASY LIFE je tento výsledek CO2 nepoužívám
Může to být nedostatek železa, ale i dusíku, vápníku nebo CO2. Diagnostikovat chybějící živiny bez laboratorního rozboru bude vždycky jen hádání! Co takhle přidávat od všeho trochu (v nějaké rozumné míře)? Nemusíš dávát nutně všeho extrémní přebytek (jako u metody EI), ale určitě je rozumné snažit se udržovat nějaké vyvážené množství VŠECH živin => zjistit si, co obsahuje vstupní voda + zbytek pravidelně doplňovat. A pokud nepoužíváš CO2, tak nepoužívat silné osvětlení.
Nazdar kolegové akvaristi. Od konce čtvrtého měsíce jsem vysadil PMDD a začal hnojit komerčním hnojivem EASY LIFE ProFito. Z dlouhodobého hlediska se mi neosvědčilo. Podle mne obsahuja velice málo železa a draslíku, nebo fosforu. Je přímo psáno, že neobsahuje fosfáty. Ne že by mi všechny kytky zkomírali ale třeba "šípatkovec odnožující" to zasáhlo celkem razantně. Zprůhlednili a ztratili se listy. Stagnace růstu a odnožování, listy se stávaly pruhlednými(zesklovatěly) a následná totální likvidace. Známka totální absence železa? Ještě trochu šípatkovce zůstalo, tak přecházím zpět na PMDD. Kryptokorynám se zase dělají dírky a jejich listy jsou jako by užrané. Ale barvu si drží a nežloutnou. Pravděpodobně absence draslíku, nebo fosforu? Ludwigia palustris ... není dne abych nesbítal po hladině hromadu krásných a nepoškozených listů. Že by absence fosforu? Necelý týden přidávám k tomu komerčnímu ještě samotné KH2PO4 a listy na hladině již nesbírám.
Co vy na to kolegové ? Jaká je vaše diagnoza ? Díky za tipy a názory
Zkus přidávat špenátový protlak s rybím masem 1:1
a to dno na prvni fotce taky nebude delat dobrotu. Moc hrube a ostre hrany
Jako pokojovka je hezký. Pokud se přizpůsobí suššímu vzduchu, je fakt hezký.
Čoveče fakt.. Máš pravdu. Poletí ven. Děkuji za upozornění.
No ale to není Hemigraphis ne ? Vypadá podobně ale vím, že na cedulce bylo určitě něco jiného. I na fotce tady to vypadá podobně.
Ten Hemigraphis na první fotce rozhodně není vhodná kytka do akvária a rozpadá se pod vodou i bez ancíkovy pomoci.
Ancík opravdu takhle dokáže sežrat ( vyžrat ) rostlinu? Jde tomu nějak zabránit aniž bych ho musel utopit?
Kez by to bylo tak jednoduche....
Zbav se ancistruse, na druhé fotce to je klasický jeho požer.
a ještě jedna
Sklovateni listu, nedostatek zeleza.
Dnes kdybych prohlasil, ze univerzalni odpoved ohledne rostlin je nedostatek Fe, asi bych se ani moc nespletl
.
Tak a je to tady.. Nastaly problémy s rostlinami. Prvně jsem zpozoroval plovoucí kousky rostlin na hladině. Pak jsem si všiml, že některé rostlinky ( listy ) začínají být tak nějak průhledné. Když chytnu napadený list do ruky, tak jej v tom místě dvěma prsty rozmělním. Je to jako želé. Fotku bych dodal až večer. Je to hodně špatné? V akváriu jen živorodky, ancitrus. Hnojení nedávám a CO2 taky ne.
Tak som musel dnes dosadiť pár vyplávaných rastlín a pri tej príležitosti som vytiahol koreň jednej postihnutej Alternanthery - korienky sú pekné biele a dosť bohaté, nebude to spálením. Síce som spomínal, že nemám moc rád hnojivové tablety, ale dal som teraz jednu pod časť záhonu Alternanthery, že čo to spraví.
Ďalšia možnosť by bola opäť vrátiť do akvária Twinstar, s ním mi takmer všetky rastliny záhadne bujneli (ešte nemám 100% istotu, že to priamo jeho pôsobením, na rozdiel od vplyvu na riasy), ale ten nechcem používať zbytočne, to má byť len ako taká poistka pre zlé časy
A teraz robím s ním experiment v inom akváriu, ktoré je vo veľmi zlom stave.
Mám akorát fotku kořenů spálených od rašeliny (viz obrázek).
Ako vyzerajú spálené korene? Skontrolujem to, keď najbližšie pôjdem do akvárka niečo robiť. Ešte mi napadla jedna vec: na prízemí akvária som na zopár miest dával hnojivové tabletky Dennerle PowerTabs (to bol len taký pokus pre uhnívajúci Pogostemon, ale i tak mi odhnil), možno preto mi tam Alternanthera Mini nevykazuje problémy - hore na poschodí, kde sú spomínané problémové rastliny, som nedával, možno by som mal dať?
Hnojenie do dna moc neobľubujem, lebo to je ťažko kontrolovateľné a keď niekde dám tabletu, už ju nemôžem vybrať späť.
Velmi podobný problém jsem měl s Alternatherou a Rotalou, když jsem je přesadil do akvárka bez CO2, kde jsem navíc hnojil jen hodně málo, a měl tam poměrně silné osvětlení. Také se mi listy začaly takto rozpadat. Nechci tvrdit, že to musí být nutně problém s nedostatkem CO2 nebo NO3, ale kombinace obojího (při silnějším osvětlení) mi připadá asi nejpravděpodobnější. Zkontroloval bych pro jistotu i kořeny těch rostlinek, abych vyloučil nějaký problém v substrátu (spálené kořeny?).
Mám problém s Alternanthera reineckii 'Rot' (1. na obrázku), Alternanthera reineckii 'Rosanervig' (2. na obrázku) a Ludwigia palustris 'Super Red' (3. na obrázku) - na listoch vidno odhnívanie. Pritom Alternanthera reineckii 'Mini' nevykazuje tieto problémy a ani Ludwigia repens 'Rubin'. Vie niekto identifikovať, čo je to za problém?
Čo stavu predchádzalo: Alternanthery mi nikdy nerástli nejako oslnivo, ale rástli. Dávnejšie bol problém s nedostatkom bóru (takmer na všetkých druhoch rastlín boli nové listy pokrútené a malé), ale ten som vyriešil jeho pridávaním, potom dokonca i Alternanthery rástli (na moje pomery) obstojne. Na Ludwigii repens (ako aj na iných rastlinách) boli malé dierky typické pri nedostatku draslíka, ten som zvyšoval, už to vyzerá v poriadku. Tá mi inak vždy rástla mimoriadne rýchlo. Pred časom som však začal držať dusičnany nižšie (pod 10 mg/l), pravdepodobne kvôli tomu Ludwigia repens prestala rásť, Ludwigia palustris začala miznúť a Alternanthery vykazovať vo väčšej miere tieto problémy. Dusičnany som asi pred 2 týždňami zvýšil, Ludwigia repens začala opäť rásť, ale tie nafotené problémy neustali zatiaľ (fotené sú novšie listy, všetky zničené som odstránil pri poslednej údržbe).
Snažil som sa vyhodnotiť stav podľa:
deficiencyfinder.com
www.prirodni-akvarium.cz/…
akvarijni-hnojivo.cz/…
Na tých prvých dvoch fotkách mi to pripadá stále ako nedostatok draslíka, lenže už ho dávam pomerne dosť (týždenne 18 mg/l), nezdá sa mi to. Hnedý koniec listu na 3. fotke je asi ešte z predošlého deficitu dusíka?
Starší reakce
Ja to(Osmocote+) davam do 00 gel. kapsli a 15 cm od sebe a zahrabavam to az uplne naspod dna,Osmocote+ je lehky a ma tendenci plavat(z pocatku),nekdo pouziva kostky ledu(z mrazaku)jako nosice a zahrabe je.Zahrabavat po jedne kulicce,cesta do madhouse.
okey, myslel som si to. vďaka
kolem rastlín ku koreňom ale určite zahrabať.
aha, aha diskuze se rozvinula... jinak když teda osmocote chci doplnit, tak to mám dát jen kolem květin na dno, a nebo to do toho dna zahrabat ke kořenům, někde kolem stonku?
Starší reakce
Membrana zustane hodne dlouho,rozpousti se strasne nerada
,v akvariu,kdyz je prazdny,tak je krehky,ze lehce praskne a nic v nem neni,kdyz ho rozmacknes po 2 mesicich tak je videt jak se znej jeste neco uvolnuje,ale po trech mes.jsem uz nic nepozoroval.Davam nove kapsle kazde 3 mesice. V kvetinaci to trva dele.
A není možné, že v akváriu se ty pryskyřicové membrány (které obalují granule) rozpouštějí snáze než v květináčích? Třeba jsou ty granule v květináčích už dávno "vyschlé", ale z nějakého důvodu se tam špatně rozpouští jejich obal. [Jen spekuluju.]
Surdo napsal: ak si kúpim Osmocote a nechám ho 1/2 roka na poličke tak zostane bez živín Pouze za předpokladu, že ho rozbalíš z originálního obalu. To uvolňování živin se "spouští" stykem s vodou. Hnojivo je v těch granulích v suché podobě, a dokud tak zůstane, živiny se uvolňovat nezačnou. Jakmile ale hnojivo rozbalíš, a ke granulím se dostane voda (stačí ze vzdušné vlhkosti!), tak se suché živiny (chemikálie) uvnitř granulí rozpustí a vznikne kašovitá hmota, která se začne okamžitě díky rozdílnému osmotickému tlaku tlačit ven z granule přes membránu na její povrch, odkud si ty živiny mohou brát rostliny svými kořeny (nebo se z toho povrchu mohou ty živiny rozpouštět do vody, pokud jsou ty granule přímo ve vodě). To je taky důvod, proč není rozumné kupovat si tohle hnojivo někde z druhé ruky. Nikdy totiž nevíš, jak dlouho to někde někomu leží, a kolik živin se už z těch granulí uvolnilo. Jelikož rychlost uvolňování živin (= propustnost membrány) závisí pouze na teplotě, chceš-li si rozbalené balení hnojiva uchovat co nejdéle, je dobré ho dát po rozbalení do mrazáku (tím se proces uvolňování živin spomalí na minimum).
Ok Marceli je to mozne,na obale je teda zivotnost 6 a vice mesicu pri teplote(jak tvrdis)21C,ja mam dejme tomu v nadrzich prumernou teplotu 24C a pouzivam Osmocote+ neco pres 4 roky a mam vypozorovano,ze po 3 mesicich je "kapsle" prazdna,puzivam Osmocote+ v kvetinacich(venku) a tam vydrzi cele leto(i dele) cca 5-6 mesicu(tady).
Rychlost uvolňování živin z hnojiva Osmocote závisí výhradně jen a pouze na teplotě, nikoli vlhkosti (nebo čemkoli jiném). Takže tomu hnojivu je úplně jedno, jestli je v květináči nebo v akváriu. Důležité na jeho "životnost" je pouze teplota prostředí, ve kterém se nachází. PS: Údaje o životnosti na obale platí pro teplotu 21°C. Při teplotě 25°C bude životnost o pár desítek procent kratší!
Osmocote+ ve vode(akvariu)je "spotrebovan" za 3 mesice.To co pisi na obalu,je doba po kterou vydrzi v pude,tudiz neni porad ve vode.
vysoké teploty samozřjmě mají na některé rostliny neblahý vliv ,nedostatek CO2 určitě taky , osmocotte používám, myslím že na obalu byla doba uvolnování 6 měsíců až rok ,jak píše kolega ,hrubé dno nemaj rádi pancéřníčci , rostlinám taky moc nelahodí , ty shozené spodní listy můžou být nedostatkem světla ve spodní části akvárka ,ale i nedostatkem nějaké konkrétní živiny , koukám na ten echináč vlevo , má zařesené starší listy , tady
rybicky.net/fotogalerie.php… vidím nějakou vláknitou řasu , 15W na tohle akvo by mohlo stačit i bez reflektoru , problém bude v nevyváženosti světla a živin ,jak dlouho se nad akvem svítí ? měl jsem to podobně , vyhnojil jsem dno tím osmocotte a do vody přidávám jen mikroprvky , rostliny se zbláznily a i při slabším světle rostou jak o závod
mám tam osmocote exact. a dával jsem ho tam v prosinci. začalo to vadnout od května, tak mě zajímá váš názor, jestli náhodou nemůže na tom mít podíl, že je akva naproti jižnímu oknu a že ted zvýšená letní teplota. nebo jestli si myslíte že to je jen živinami a třebars co2, které sem teda nikdy nedával. a jestli je normální že to opadává takhle odspodu
No, mě laikovi, to připadá podobné, né-li stejné
Zkušenější oko asi pozná :/ Třeba taky jednou prozřu.
Něco velmi vzdáleně podobného.
Hnojící kuličky ? a jaké ? no každá zásoba hnojiva v substrátu jednou dojde , moje zkušenost s jílovými kuličkami není vůbec dobrá, spíš bych je považoval jen za doplněk , moc živin v nich asi nebude a to jsem kupoval předražené JBL , skus si tady na fóru vyhledat pojem Osmocotte , mě to po něm roste jak blbé
Přidat reakci
1 ...... [63] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x