Co se to děje s rostlinami?
Tropica Aquarium Soil je spíš pro zkušené akvaristy. Čeká tě měření, hnojení, chemie a hlavně testování...
Najdi si, co jsou rozsivky a sinice. Máš tam málo rychle rostoucích rostlin a ten substrát je spíš určený na přidávání CO2, protože snižuje alkalitu až k nule.
Dopbrý den chtěl jsem se zeptat,jak zjistit u rostlinek jaká prvek jim schází?Mám založené akvárium jeden měsíc a rostlinkám se kroutí listy a je na nich hnědý a místy modrý povlak.Jsou to nenáročné rostlinky a akvárium je Lowtech takže nepřidávám Co2 jen hnojení jednou za 14 dní BioFlor Ratai.Co2 jsem přidával ze začátku a oběvila se řasa,tak jsem ho zrušil.Řasa už není.
Děkuji za rady.
Starší reakce
Áno fotku aktualizujem rovnako aj v prezentácii ktorej som sa už dlhšie nevenoval, akvárko vyzerá už dosť inak
testom a celkovo hnojeniu som sa chcel čo najviac vyhýbať, jedine ak niečo všeobecne prihnojiť bez testovania a podobne
To som sa dočítal aj ja na internete, no práveže jediná vec čo viem o vode čo mi doma tečie je že železa tam je viac než dosť , tak mi to nesedelo
zrejme pôjdem cestou čo radí Roger, dám jej šancu nech sa sama pozviecha, a ak nie tak pôjde kade ľahšie
vďaka za odpovede hoši
Jestli ostatní kytky prosperují jak píšeš tak bych to neřešil a dal jí pryč, jinak Ti hrozí akorát to, že se s prvky zamotáš do kolotoče a nebudou ti prosperovat žádné. Být Tebou tak volím jednodušší cestu
Zdravím. Po dlhej dobe sa obraciam opäť s otázkou. Čo prosím vás chýba tejto rastlinke? Všetky ostatné prosperujú a strihať ani nestíham, no lobelia akosi chradne, nové listy tlačí a aj rastie do výšky, no staršie listy sa postupne rozpadajú. Vyblednuté, spriesvitnejú a nakoniec odpadnú, takto opadali už takmer celé stonky rastlinky. Čo jej pravdepodobne chýba? Ďakujem za rady
Starší reakce
U některých kytek mám tohle taky a to mají všeho dle měření dost
Neřeším, hlavně, že vršky vypadají dobře. S řasou mi dost pomohlo vypínání CO2 na noc, ze začátku jsem se bál, jelikož v Č.B. máme velmi měkkou vodu,ale když se to s citem nastaví, včetně lehkého čeření hladiny,je to v pohodě. PH pak tak nekolísá......
Pokud se ti tohle dělá jen na jednom max dvou druzích rostlin tak bych v tom nehledal nějaký nedostatek spíš těmhle typům rostlin nevyhovuje úplně složení vody. Nikdy ti neporoste všechno, co zasadíš, a to i při přidávání CO2 a hnojiva.
Zdravím všechny akvaristy, mohl bych poprosit o vaši, co chybí mé rostlině (stejný problém jako u Alternathera Reineckii Mini). V prezentaci mám veškeré info. Staré listy žloutnou a objevují se v nich dírky. Nové jsou krásné a červené. V akva mám problémy se Staghornem (je vidět na bucephalandře). Předem Dekuji za rady.
Starší reakce
Přečti si nějaký článek o hnojení je několik způsobů jak na to. Potřebuješ dodávat makro živiny a stopové prvky s železem to ale musíš mít v akváriu několika násobně více rostlin a aspoň přibližně si něco změřit.
Teraz som prestala kvoli riase.. Tazke uz to ide mesiac bez fosforu a inych hnojiv, stale ide iba co2
Ty přidáváš jenom fosfor?
Dobrý večer, prosím poradte... Mok eleocharis parvulus je v akvariu asi 2mesiace a az teraz zacal zhnednut... Ide aj co2, bojovala som s riasou, takisto aj rotale sa nedarí... Na fotke hnedu farbu dost nevidno nazivo je to velmi viditelne
Starší reakce
Po založení se rostliny musejí nejdříve "rozkoukat", takže kolikrát vypadají nevábně. Možná vyběhne i řasa. Ne vždy je nově založené akvárium ke koukání. Až si sednou podmínky, tak bude lépe. Je to o trpělivosti a spoustě času.
A teď co vidím. Do tak malého akvária ancistrusové nepatří. Zaslouží si alespoň 100 litrů, až povyrostou, daruj je někomu, kdo má opravdu velké AQ. Navíc jsou nasazeni příliš brzy a ke všemu to akvárium ještě nefunguje. Když už tam jsou, tak jim měň alespoň 2x týdně 1/3 vody. S rybami se vyplatí počkat na dobu, kdy to akvárko bude fungovat - viditelně dobře porostou rostliny, což je tak za 6 - 8 týdnů (nejdříve). I déle, pokud AQ nefunguje.
Nemám dobrý pocit z té bílé drti, která je součástí dna. Dělá na mě dojem vápence, což rostlinám ve dně neprospívá. Odeber trochu bílé drtě, dej do misky a zalij octem, nech působit. Jestli bude šumět, je to vápenec.
Rostliny - echinodorus je emerzní (pěstovaný na suchu), takže ty listy odejdou, pokud budou růst nové, bude to OK. Ty staré odstraňuj průběžně, až budou cca z poloviny špatné. U stonkových rostlin, když je zkrátíš, spodky nevypadají moc dobře, protože se připravují na růst nových stonků (jsou oslabené), takže se mohou zařasit, listy odcházejí...
Kryptokoryny jsou citlivé na změny - reagují rozpadem listů, případně celé rostliny. Pokud zbyde jen oddenek, nevyhazuj - obroste.
Šípatka - pokud rostou nové listy, je to OK. Ty odumřelé odstraňuj.Když se jí bude dařit, tak má cca 30 cm i víc. Nehodí se k přednímu sklu. Přesadila bych jí, až vyroste, teď jí dej čas, aby si zvykla.
Do AQ bych přidala malé šnečky (okružáky, levatky). Jsou to pomocníci - živí se odpadem a odcházejícími rostlinami. Zdravé nedokážou žrát.
A rada na závěr - jeden druh rostlin sázej vždy jen na jedno místo, vypadá to lépe.
Máš ,,mladé,, akvárium a musí si ,,sednout,,. Přidal bych rostlinek a počkal, jak se která ,,odrůda,, chytne...
0 15.05.2021 14:10 Mia1993 – Rostliny
Starší reakce
To máš asi nějaký jiný, než já u mě trojka není.
JBL test
Zajímalo by mě jak těch 3 NO3 měříš.
Dobrá děkuji za radu, upřímně mě to ani nenapadlo, protože jsem měl za to, že když se mi konstantně drží hladina NO3 na 3 mg/l, tak Rotala nebude strádat (ostatní rostlinky jsou v pohodě)
Co to NO3 jestli máš skoro 0 tak bych se nedivil.
Dobrý den, prosím o radu. Nevíte jaká živina chybí Rotale na obrázku? Zdroj vody: Želivka.
Momentální hnojení: Invital sypké hnojiva Ferox, K, PO4. Celková tvrdost vody GH > 14˚.
Předem děkuji za odpověď.
To je taky pravda, dám jí 14 dní a když se nevzpamatuje tak je vyměnim radši za deuhy které se drží.
Protože ne vždy se daří všemu. Buď s tím můžeš bojovat a riskovat, že to rozhodíš celé, nebo se s tím smíříš, ten jeden druh dáš pryč a zkusíš jiný
I to mě napadlo, potom ale otázka. Proč ty dvě rostliny vepředu, jako jediné vypadají hrozně
Nemôžeš to mať prehnojene? Na 2 fotke na rastline sa ti tvori zelena vlaknita riasa. Ak mas aj zasobny substrat neprihnojovala by som fourishom. Mas tam priveľa živín. To biela môže byť aj z nepretrepaneho hnojiva.
Seachem fluorish - s dávkováním at odpovídá cca 100l a dávám 1x týdně. Jinak mám pod štěrkem zásobní substrát.
Krásnou sobotu všem. Prosím co se to děje s mými rostlinami viz foto. Již po druhé, kdy jsem přidal dle dávkování hnojivo se na druhý den po celém akváriu rozplave takový bílý povlak, který se i drží na kytkách. Všechny kytky až na jeden druh viz foto prosperují dle mě. Díky za rady!
Starší reakce
Říká se tomu advetivní neboli náhodné kořeny a u stonkových rostlin normální věc. Někdo tvrdí že je lze omezit přidáním fosforu.
Je to normální a můžeš to klidně ustřihnout, když se ti to nelíbí. Ale dlouho tě to bavit nebude
.
Ahoj, lidi, mám na Vás možná zvláštní dotaz ale ještě jsem se s tím nikdy nesetkal. Všimnul jsem si že mi rostou kořeny u rostlinek i na květech nahoře a to skoro u všech stonkových. Nevíte jak je to možný a nebo zda je to normální? Popřípadě pomůže to jen ustřihnout a bude to v pohodě? Přikládám i foto.
Předem moc díky za odpovědi.
Starší reakce
Děkuji, jen jsem nikde nedohledala jak se toho zbavit? Mám odstranit ty napadené části rostliny?
Ahojky, zhruba ano, jen některé jsou takové větší... Nejde mi to bohužel lépe vyfotit
0 16.02.2021 20:29 TerkaSob – Bílé krupky na rostlině
Ahojky, prosím co to může být?,,vyrostlo'' nám to na rostlině a vůbec teda netušíme co to je... Takové bílé jakoby krupičky... Děkuji ????
Starší reakce
To mě nenapadlo protože CO2 přidávám a drochecker mám zelený.
Fosfor to nejspis nebude. Myslim si, ze to bude OEDOGONIUM, coz je rasa, ktera vznika nedostatkem uhliku...
Me se objevila ted po udrzbe, coz muze byt i pricina vzniku teto rasy
Ten mech byl trikrat tak vetsi v prosinci, pred svatkama sem ho protrhal, ale jeste ho klidne ostriham, nemam strach ze se nerozroste, mam ho uz pres 20 let
Jinak momentalne se mi rostliny kupovat nechce za ty penize, tak cekam az nekdo ze znamych bude delat udrzbu a neco malo mi da...
Puvodne mi rostl mech volne, ale pak se prichytil na korenu a celej pekne obrostl, tak sem to tak nechal. Pred nejakou dobou sem koren otrhal a zatim se mi nedari aby zase zarostl, tak sem tam mech zkusil uchytit...slo mi hlavne o to, jestli to neni nejaka plisen...
Zatiaľ som to nechával tak nech si rastie ako chce, aby sa poriadne uchytil a rozrástol, no určite ho ostrihám
Tvůj problém bude podobný jako má SanelOne. Ten mech bych občas ostříhal.
Samozřejmě mám všechno načtené a prostudované. Proto jsem psal, že si myslím, že je to nedostatkem fosforu. Ale s fosforem se musí opatrně tak bych to nerad pohnojil. Třeba má někdo názor at to neřeším.
Já myslím, že hodně práce udělají ty krevetky.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x