Co se to děje s rostlinami?
kým ti poradí niekto skúsenejší, tak skúsim ja: Piskorky pri hladine značia, že je v akva niečo veľmi zlé, tipol by som na otravu živinami, najskor mikro. Máš veľa rastlín relatívne čistotné ryby, takže ak by akva fungovalo, odsávanie detritu by nemalo byť potrebné, takže mineralizácia asi tiež nejde na 100%, otázne je, v akej koncentrácii mikro to vadí baktériam.
Hygrophila rastie rýchlo a vačšinu živín príjma z vody (na rozdiel od echinod.) a teda skôr ju tie mikro otrávia.
Hodnota NO3 by měla být kolem 20mg/l.
Detrit pravidelně odsavam, nezdá se mi, že by ho bylo nějak moc. A ano při hladině jsou piskorky, nevím proč tam jsou.
hodnota NO3 25mg/l z prezentacie je aktualna?
PO4 by určite stálo za to skontrolovať.
S pridávaním mikro by som bol opatrný a radšej na časť vypustil.
K2SO4 by som jednorázovo zvýšil K o 10mg/l, ale ak to neprinesie efekt, problém nebude v draslíku.
S hromadením detritu nemáš problém? To pri hladine si Piskorky?
0 11.02.2018 15:48
kmara [10] - Cichlidy 
Zdravím, píšu ohledně dírek v listech a opadavani spodnich listu.
Hnojim profitem 10ml 2x týdně, podle návodu.
Dál po každé výměně vody 4 lžičky MgSO4*7H2o
Chystám si teď namíchat K2SO4 pro přidání K. Je to potřeba k tomu profitu? A nebo mi tam budou chybět jen ty fosforečnany, které musím teprve koupit?
Echinace mi jdou pěkně, problém je s Hygrophilou difformis, polyspermou, corymbosou.
Díky
Pokud zastřihneš listy vallisnerie, většinou celé uhnijí. A zkontroluj si, jak ji máš hluboko zasazenou. Pokud je moc hluboko, opět uhnívají listy.
Starší reakce
Jasně asi to moc řeším

Mám několik anubiasů a někdy se mi také udělá malý a zkroucený list, další nové jsou v pohodě a tak dokola. Nevím čím to je, je to vyjímka, tak ho ušmiknu a neřeším
Myslím anubis který mi přijde že má malé a zkroucené nové listy.Heteranthera má občas tmavší zabarvení listů a dočetl jsem se že to může být nedostatkem fosforečnanů???????
No myslím, že najprv upresni, ktorú rastlinu máš na mysli.
Ten anubias, ludwigia, heteranthera a v zásade i tá kryptoška mi prídu vcelku normálne...
Myslím ten anubis má podle mě malé a trochu zkroucené listy.
To je Ludwigia? Teoreticky možno nedostatok vápnika, ale skôr si myslím, že nadbytok mikroprvkov, aspoň z mojich pozorovaní.

Ahoj , nevíte co schází této rostlině díky za rady.Má malé a zkroucené listy

Díky ctibume. Tušil som, že som si zmiešal dve rôzne témy. To bude pondelkom...
@kmara: Tak sorry, to nepatrilo očividne tebe, takže späť.
Pokiaľ by si mal kde zohnať/požičať test na PO4, stálo by to za kontrolu, ale bez neho by som rovno fosforečnanmi nehnojil.
Pokiaľ nie, skúsil by som holt zvýšiť o polovicu dávku. Do týždňa-dvoch by mohlo byť zlepšenie vidieť na nových listoch. Zároveň predpokladám, že meníš vodu, tak ako je v prezentácii.
Tak to nevím. Nic takového jsem nepsal. Fosforečnany bohužel nemám jak změřit.
Zkusím někde sehnat to KH2PO4 a uvidím teda.
Díky
Ešte pred chvíľou som videl príspevok, že máš fosforečnany na nule, kde zmizol?
V každom prípade, ak je to tak, najprv by som začal opatrne KH
2PO
4. Tým pridáš i fosfor i draslík. To Profito fosfor neobsahuje.
Pokiaľ by tie listy i potom ostali také bledé s viditeľnými zelenými žilkami uprostred, pridal by som i horčík.
Edit. Dávku profito by som zatiaľ nezvyšoval, imho tam nemáš takú džungľu, aby bola odporúčaná dávka málo...
Vydal jsi se cestou kdy se s tímto druhem řas budeš setkávat velmi často, což není nic proti ničemu.
Děkuji ti za tip.
Našel jsem tohle.
Hnědá řasa
Název: Hnědá řasa, rozsivka
Obtížnost odstranění: Velmi snadná - lze setřít prsty nebo odstranit např. přípravkem ........ (nechci tu dělat reklamu)
Pravděpodobná příčina: Čpavek po založení akvária a nadbytek křemičitanů ve vodě.
Charakteristika: Hnědé mapy na rostlinnách a substrátu
Prosim o radu... Akva mam nove zalozene. Jedna se o listy Anubiase. Dnes jsem menil 1/3 vody. V prezentaci mam fotku listu. Dekuji za rady
To by mohlo byť dosť.
Čo fosfor, PO4 test nemáš?
Dávám teď 2x týdne 10ml Profito. Co teda přidat?
Dzumigar napsal: No, to ma nenapdlo Slimáky sa mi a v akváriu neudržía. Akara ich zje.
Když se ti tam tak krásně množí odsip jich tam 3/4 a zbytek si nech na další množení.tolik jich nesežere.a budeš mít dost na čištění listů.
No, to ma nenapadlo, že to môže byť tým, aby obžarali riasu z anubiasu. Slimáky sa mi a v akváriu neudržía. Akara ich zje.
To je možný, když koukám na tu fotku
Sem myslel, že porodničku používá jako porodničku a ne jako akvárium v akváriu.
Já bych řek že ty zivule,a mraky těch okruzaku . dělají to co nedělají ty ramirezky.
Sám od sebe se anubias nevycisti.
To musíš vědět ty, na kterém stanovišti je jaké světlo. Je to ale podezřelý faktor, protože je na různých místech ruzný, zatímco voda je pořád stejná, pokud je to klasická děrovaná porodnička.
Myslíš tým menšiu intenzitu svetla?
Voda je stejná, takže asi světlo.

Tak, dámi a pani skúste mi poradiť kde robím chybu.
Vytiahol som anubias z pôrodnicky a ten je nádherný ukážkový.
Vložil som do pôrodnicky zariaseny anubias, ktorý sa do dvoch týždňov tiež vyčisti.
Porodnicka je umiestnená v akváriu. Otázka:
Prečo mi rastliny nechcú tak pekne rast v akváriu a len v pôrodnicke? Teraz som sa pustil cestou zmekcovania vody.
Pripajam foto.
Tá dávka v hnojení v prezentácii sedí? Čiže cca polovica odporúčanej dávky?
Edit. Vidím tam i deficit chlorofylu, tipol by som i horčík...
Najprv by som skúsil draslík.
Starší reakce
Asi sem si odpověděl sám

ale netuším správnou odpověď.

Dnes som navštívil tetušky vo výskumnom ústave rastlinnej výroby. Vysychanie pri vlhkosti 95% vylučujú. Podľa svetla v akváriu a vzhľadu listov rastlín ide jednoznačne o nedostatok živín. Mám skúsiť aplikáciu hnojiva pmdd na listy. Tak testujem striekať časť rastlín a uvidím ako to dopadne.

vaaclav napsal: Rostliny byly v živném roztoku a ty jsi je zasadil do inertního substrátu a na ten výživný ani na živiny z vody nedosáhnou. Asi bych ale počkal ono ti asi nic jiného nezbude.
Presne to si myslím, preto som rozmýšľal nad možnosťou rosiť to vodou so správnou koncentráciou hnojiva. Ale na fórach som sa nikde o takejto možnosti nedočítal, len okrajovo. Po priamej otázke takéto hnojenie vylučujú kvôli možnému spáleniu. Každý rieši hnojenie v substráte, alebo radí ako Vy, trpezlivosť, kým korene prerastú k výžive. Suchý štart robí množstvo ľudí, prečítal som si o tom dosť a snažím sa to robiť rovnako podľa odporúčaní. To je vrstva vody, rosenie, teplota, svietenie, vetranie... Ale chápem, že pre amatéra, ktorý nevie aké správanie od rastlín očakávať, je každá zmena vzhľadu veľkou neznámou.
Rostliny byly v živném roztoku a ty jsi je zasadil do inertního substrátu a na ten výživný ani na živiny z vody nedosáhnou. Asi bych ale počkal ono ti asi nic jiného nezbude.

Měl bych strach z houbových chorob. Zahradníci mají pro takové případy spousty přípravků, ale ty by asi působily toxicky na ryby. Těžko radit.

chápem a nejaká rada pre ťažkého amatéra? Vlhkosť skoro 95% a usychajú, nejak tomu nerozumiem. Napustiť teraz nádrž, tak mi polovica rastlín vypláve. Rastlinu HYDROCOTYLE TRIPARTITA som nechal v kelímku tak ako prišla, nejak už nevyšlo miesto a vyzerá v pohode. A k tomu svetlu je najbližšie, lebo je na kameni
Octovým testom prešli všetky, tak uvidíme. Vodu máme mäkkú.
Mezi takové užitečné zkušenosti patří taky nedávat do akvária šutry s obsahem vápence.

Týždeň po sadení začali hnednúť na koncoch listy a niektoré listy žltnú. Rastliny sú kupované ako IN-VITRO. V jednej prezentácii firmy, ktorá pestuje rastliny IN-VITRO uvádzajú, že rastliny sú pestované pri takej vhlkosti, že sa v podstate jedná o submerznú formu. Ja ich teraz mám "na suchu", hoci vlhkosť stále nad 90%, teplota 26-27st C. Rosím 2-3 krát denne vodou a počas toho sa akvárium aj vetrá. Obohatený substrát Tetra + Denerle 9in1 je v hĺbke 3cm pod povrchom. Korene sú miniatúrne, tak dosah k hnojivu zatiaľ asi nemajú. Svietim 12hod 58W LED. Dnes keď som si všimol zmenu na listoch, tak som pridal tablety do dna, bližšie ku koreňom. Je možné hnojiť, ak je toto problém, aj hnojivom vo vode pri rosení rastlín?
PS: suchý štart som neplánoval, ale posadiť tie malé potvory /Hemianthus callitrichoides 'Cuba' a Utricularia Graminifolia do RATAJ VULCANO bolo skoro nemožné. Nabudúce viac čítať skúsenosti iných.

Starší reakce
Jo

Z těch zkratek se mi točí hlava

Projedu net a něco vyberu. Díky

Nejsem nějaký extra hnojič, ale pokud vím, železo se stejně většinou dávkuje zároveň s mikroprvky (platí to i pro ten Ferox). Pak je v PMDD bez KNO3 draslík v podobě K2SO4 a hořčík v podobě MgSO4.
Já hořčík nedávám, takže když to uděláš stejně, budeš i s PMDD dávat železo + mikroprvky + draslík jako s feroxem s tím, že si můžeš ladit poměr železa s mikroprvky ku draslíku.
Ještě si projedu net

Takže mám koupit normální PMDD a nezaměřovat se jen na železo a draslík (tyhle prvky, si myslím, že mým rostlinám chybí)?
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164166x