Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2019 10:16 Mmm Re: Anthrax
Hnojit zatím nee. Jinak ty testy jsou ve srovnání s vodarnami poměrně přesně, hodnoty seděly, NO2 není 0 ale 0.002, to beru jako totoznou hodnotu. A celková tvrdost je uvedena o 2 nižší, než mi vyšla v testu. No bude to asi ještě zajímavé. Moc děkuji za Tvůj čas :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2019 07:49 Jarden Sk Re: Mmm
Ahoj, Juwel set má slušné osvetlenie aj pre náročné rastliny, tak by ma zaujímalo kolko svietiš a či je to novší s Led osvetlením alebo staršie s trubicami. Na začiatok by si nemala dlho svietiť stačí aj 5-6 hod a ak sa ti nedá stmievať svetlo tak 4-5 hod bude stačiť.Vo vstupnej vode máš 10mg/l NO3 a to stačí, tak môžeš robiť častejšiu výmenu polovice vody ak by stúpalo.Ostatné ti už radili predomnou.Rožkatec nechaj plávať len nech sa množí, vyhodíš neskôr keď sa to zabehne aj s novými rastlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2019 02:33 R Muž Anthrax [4787] Re: Mmm
To právě netuším. Proto se snažím svést vinu na nepřesný test. :-) Brno je tvrdou vodou pověstné, tak uvidíš až koukneš na ten rozbor.
Tvrdost vody ti může zvyšovat i hnojení Mg. Ale to asi teď ještě nepoužíváš. A i kdyby, tak by jsi toho tam musela dodat celkem dost, aby to hnulo vodou o tolik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:56 Mmm Re: Anthrax
Rohatec nemá dírky, ten je spíš zežloutlý a opravdu ve fázi rozkladu, to se bude i blbě otrhavat. Proto přemýšlím, že ho dám úplně pryč,aby to nekazilo vodu. Dírky má ta plovoučka, okraje listů se taky rozpadaly, nicméně ty jsem odtrhala a rostou tomu kořeny, tak s těmi čekám, co to udělá. Rozbory vody si ještě dohledám, to je dobrý tip palec
Edit: Proč mám tvrdší vodu v akvarku, když tam nemám žádný kámen?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:46 R Muž Anthrax [4787] Re: Mmm
Na rostlinách bych i tak přitlačil. A nemáš fotku těch dírek na listu rohatce? Ta kapradina si teprve zvyká na nové podmínky. 5 dní je fakt velmi málo na hodnocení. Jinak že se nebude dařit všem rostlinám je celkem běžné. Lepší je posílit ty kterým se daří, než se zlobit s nečím co ti nejde.
Kořen nemusí vždy osliznout. To není známka toho, jestli něco děláš blbě. :-)
Edit: Spiš koukni na rozbor vody od vodáren. Alespoň uvidíš, jak jsou ty testy přesný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:42 Mmm Re: Kawa
Ahoj. Díky za tip, ale hodnoty Ti ráda pošlu... Protože z toho moc chytrá nejsem. smich

Akvárium
Chlor 0
pH 6.8
KH 10
GH nad 21
NO2 0
NO3 25

Vodovod
Chlor 0
pH 6.8
KH 10
GH 14
NO2 0
NO3 10

Celkem teda nechápu, proč mám tvrdší vodu v akvarku, když tam nemám žádný kámen... Mimo štěrk, ale ten by to snad zhoršit nijak neměl... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:35 Mmm Re: Anthrax
Ahoj. Valisnerie je za kořenem taky, asi 6 menších trsů, zatím stále nic. Problém mám s plovoučkou, která teda má proděravělé listy,zespodu jako by vyžrané od něčeho (surpanblog.cz/…). Růžkatec mi roste jak blbý, ten bych mohla asi už u řízkovat, ať zhoustne... Ale rohatec je podle mě ve fázi spíš rozkladu. Takže s tím moc nevím... Ten bych ráda zlikvidovala i podle toho, co jsem se dočetla, že je to fakt plevel... Jinak nic zásadního. Anubiasy jedou, ruzkatec jede. Valisnerie nic. Kryptokoryna tam taky je, odspodu už pustila nové listy... Takze ta snad taky dobrý. A pak tam mám takovou červenou vzadu, tu jsem dostala a přesně ani nevím název, ale za porostla dost, ale už se na ni na listech udělala řasa. Nějaká zelená mrcha. Svítím teda 7 hodin denně,to mi doporučili ve sklorexu, že prý optimální start. Kořen mi vůbec neosliznul, tak nevím, jestli nedělám něco fakt úplně blbě. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:22 R Muž Anthrax [4787] Re: Mmm
Rostliny určitě přidej nějaké rychlerostoucí. A klidně hodně. Tak ať osazíš 80 % dna. Třeba taková valisnerka je celkem dobrá.
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_spiralis . Na druhou stranu chvilku ji trvá než se rozjede ale pak jede. :-) Bucky ti teď moc nepomůžou, bahnička tuplem ne.
Jinak neokaluj, akorát tím zpomalíš záběh. Na vyhazování rostlin je brzo. Za těch pár dní se ještě nepozná, které rostliny ti půjdou a které ne.
Pozoruješ už nyní nějaký vyložený problém s rostlinami? Za těch pár dní ti podle mě mohla vzniknout ani řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 23:10 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Mmm
Hoj. Změř NO3 ve vodě z vodovodu. Budeš chytřejší. Rostlin přidej ještě jednou tolik co tam máš. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 22:47 Mmm – Jaké je optimální množství rostlin?
Fotka k příspěvku Ahoj ;-) Jdu si k Vám pro radu. Po přečtení spousty příspěvků začínám být mírně zoufalá. hmm v úterý jsem založila první akvárium s tím, že kamarád tvrdil, že chodil do akvaristiky. Věřila jsem mu, ale po dnešku, kdy jsem zjistila, že nepozná ani ruduchu, se jdu raději zeptat sem, ať nepodělám vše, co jde. Přidávám fotku těsně po založení, pro lepší představu (a slibuji, že pořídím lepší!)

Set je juwel rio 180. Absolutně plavu v tom, kolik rostlin tam mít. Kamarád říkal, že jich mám moc (hodně jich je za kořenem), nicméně já osobně bych přidala. Dnes jsem zaměřila hodnoty vody, NO3 mám na hodnotě 25,což je hodně. V akváriu jsem objevila šneky, kamaráda se neptám, ale dle mého úsudku jsou to levatky. Absolutně netuším, jestli je z těch pár šneků, kteří mi žerou řasu a rozpadající kousky rostlin takový binec, že mám odkalit dno po těch pár dnech, případně jaká je příčina vysoké hladiny NO3? Některé rostliny mi úplně neprospívají, dokonce ani rohatec, který prý roste rychle. Zato anubias je úplně spokojený, bez řasy, asi jediný. A to jsem na něm tu řasu čekala. :-O Můžu to tedy s rostlinami prehnat a mít jich tam moc? Mám už v tomto stádiu vyhodit ty rostliny, kterým se nedaří? Můžu už rozmnožit růžkatec, který už se táhne až na druhou stranu akvária? A je pro rostliny a ryby velký problém tvrdá voda? GH mám nad 21,ale upřímně po tom, na kolik mě založení akvária a jeho samotná koupě vyšlo, tak se mi nechce řešit to reverzní osmozou, ale bojím se, že rostlinám se dlouhodobě dařit nebude, natož rybám. Do popředí bych později ráda dostala bahničku nízkou, ale byla mi doporučena až po 2 měsících od nasazení ryb... V úterý budu šroubovat druhý kořen k břidlici, protože mi jeden plave, takže tam budou bucephalandry. Na dně je štěrk Flexi 1 až 2 mm. Všem děkuji za rady! potlesk
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2019 21:46 Jarden Sk Re: _ucx_
Súhlas. Ale ak je NO3 po výmene vody cca 30mg a príde k postupnému odčerpaniu počas týždńa svetlom a rastlinami, tak by nemal byť krátkodobý problém s vyšším NO3. Je to problém nastavenia rovnováhy, čo v tomto prípade je možné až na úroveň nedostatku volného CO2 vo vode.Ten je limitný prvok v Low-tech bez pridávania CO2.V preklade -môžme svietiť len tolko, kolko je akva schopné vyprodukovať prirodzeného CO2 a na tom záleží spotreba ostatných živín.Nehovorím o úplne nenáročných rastlinách čo spotrebujú uhlík aj viazaný s hydrogen uhlič. a uhličitanov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2019 21:34 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarden Sk
Ale to platí jen dokud nemáš ryby, které jsou na vyšší množství dusičnanů citlivé. Pak ti naopak nezbyde, než nasadit RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2019 18:12 Jarden Sk Re: vaclav
Súhlas s testami, mám overené.Keď si ale vezmeš že vstupná voda má NO3 27mg/l a to je relevantné info/Mg Ca a Fe sú tam tiež v luxuse/ tak na dodanie dusíku mu aj pri celkovom vyčerpaní NO3 v akva, stačí meniť vodu podľa potreby a nemusí nič dodávať okrem draslíku a mikro a ten draslík je tiež otázny, lebo môže byť aj vo vstupnej vode. S touto vodou ušetrí na hnojive, takže test NO3 má zadara. :) Napr. Mikromix plus obsahuje aj draslík aj ten od Vitaplant, čo som zistil testom nedávno/čo ma dosť nasrdilo/ a nie je uvedený v zložení a ten istý Mikromix plus z akvarijní-hnojivo.cz ho obsahuje tiež, ale majú ho tam uvedený v zložení.Takže to by mohlo stačiť na hnojenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2019 18:01 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Daffyn
Pokud jde o NO3 tak sera nebo jbl. Ty levnější v tomhle případě bych nekupoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 17:39 Muž Daffyn [4] Re: vaclav
A jaky bys doporucil koupit tester? Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 17:38 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Daffyn
Vysledek testu je NO3 50-100 , NO2 je 0 , ph 7.2 , chlor 0 , Kh 6 , Gh asi 10. To vypadá na nějaké papírkové testy a ty hlavně pokud jde o NO3 můžou hodně kecat. Aby jsi pak neměl problém přesně opačný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2019 16:49 Jarden Sk Re: Daffyn
Stačí ti hnojiť striedmo tým Profitom, ale ryby už nepridávaj, ale pridanie rastlín je nutné ako ti už poradili aj plávajúce napr. Pistia ti zrazí dusičnany dolu.Postupne môžeš zvyšovať aj svietenie a keby vystúpali dusičnany tak kludne urob aj väčšiu výmenu vody aj 3/4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 16:26 Muž Daffyn [4] Re: Anthrax
Krmim jednou denne rano..primerene do 5 minut snezeno. Vstupni voda ma parametry: dusicnany:27 , horcik:10,2 , vapnik:77 , zelezo:0.18 , ph:7.2 , je to Boskovicka voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2019 16:00 Jarden Sk Re: Daffyn
Hodina pauza v svietení nemá žiadny význam a na začiatok svietiš moc. Stačí 6-7 hodín, rozdel ich na ráno a večer s prestávkou aspoň 4-5 hod. A urob väčšiu výmenu vody aby si dal dole tie dusičnany a môžeš aj 2x v týždni s hnojivom opatrne.V prezentácii máš, že hnojíš Profitom, ale nechápem kde sa ti vzali tak vysoké dusičnany-v Profite nie sú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2019 15:58 R Muž Anthrax [4787] Re: Petr2711
Já sem z Liberce. Podobnou vodu jsem měl kolejích. Mimochodem stačí na SČVK napsat maila a pošlou ti kompletní rozbor z nejbližšího odběrového místa. Nicméně i tohle jako základ stačí. Je vidět, že výměnou vody moc nepřihnojíš...
Světlo máš celkem slabé, tak si nemyslím, že bude potřeba hnojit nějak vehementně.
Doporučil bych ti přihnojovat jednotlivě MgSO4x7H2O a KNO3. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 15:47 Muž Petr2711 [0] Re: Anthrax
Problém je,že SČVK nemá moc dobrý info na stránkách. Je tam jen: Dusičnany:<1,00 mg/l . Vápník:31,6 mg/l . Hořčík:0,55 mg/l . Tvrdost:0,81 mmol/l . Tvrdost něm. stupně:4,5 °dH .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2019 15:35 R Muž Anthrax [4787] Re: Daffyn
Prvně bych snížil NO3. Ty testy jsou pouze orientační ale ta koncentrace bude vysoká. S tím ti pomohou ty rychlerostoucí rostliny. Jak hodně krmíš? Jakou máš vstupní vodu?
Edit: O rozsivkách se více dočteš zde: rybicky.net/forum/6594 .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 15:31 Muž Daffyn [4] Re: Anthrax
Vysledek testu je NO3 50-100 , NO2 je 0 , ph 7.2 , chlor 0 , Kh 6 , Gh asi 10. Takze pokud je to teda rozsivka tak se s tim da bojovat? Rychlerostouci rostliny dokoupim v pondeli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2019 14:52 R Muž Anthrax [4787] Re: Daffyn
To je rozsivka. To občas v nových nádržích bývá. Jaké jsou výsledky toho testu? Zvolil sis na rozjezd málo rychlerostoucích rostlin podle mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 14:49 Králík Re: Daffyn
Řekl bych, že je to hnědá řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 14:43 Muž Daffyn [4]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobre odpoledne. Presne pred mesicem jsme znovu zalozily akvarium z duvodu odumirajicich rostlin. Koupil jsem nove dno, nove rostliny a vse vypadalo dobre. Ale od pondeli me zacli zase hnednout rostliny. Vodu menim dvakrat tydne po dvaceti litrech. Hnojim 1x tydne. Testy podle prouzku aquatestu esha jsou v poradku. Teplota vody 24.8 stupnu. Svitim od 9:30 do 12 a od 13 do 19:30.Poradite me co je spatne? Dekuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 13:45 Jarden Sk Re: Petr2711
Rastliny musia šlapať od začiatku a keď budeš čakať než si to sedne, tak o polovicu prídeš alebo sa ti to zariasi.Preto je dôležité sadiť vitálne rastliny na začiatku a dodať čo potrebujú, a na to sú tie testy čo tu opakovane vypisujem-pásik je velmi orientačný/nepresný/ a netreba na testoch šetriť na NO3 je dobrá a lacna proti JBL Sera a podobne aj PO4 používam roky.Pozri tú vstupnú vodu na stránke vodární ako ti poradili podľa bydliska a budeš vedieť presne čo je vo vode a čo treba dodať.Meranie vody je najjednoduchší spôsob ako prísť na príčinu problémov a ako vidíš ani Lowtech sa tomu niekedy nevyhne-skúšaním to zaberie viac času, nervov a v konečnom dôsledku aj peňazí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 12:38 R Muž Anthrax [4787] Re: Petr2711
Vodovodní vodu nemusíš měřit testem. Koukni na rozbor. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 12:23 Muž Petr2711 [0] Re: Jarden Sk
Díky za radu,mám málo zarybněné akva a navíc celkem čistotný rybičky, navíc nejsou dospělý.Takže si taky myslím, že je problém v živinách z odpadu.
Zarybňoval jsem cca po dvou týdnech od založení a postupně, nakonec přišli krevetky. Před dvěma týdny jsem daroval živorodky a po pár dnech nasadil razborky.
Možná to moc řešim a chce to jen čas.Můžu zkusit to kompletní hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 12:20 Silviebaris Re: Petr2711
to máš měřenou vodu z akvária nebo kohoutkovou....Z vodáren ti co teče...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 12:18 Muž Petr2711 [0] Re: Anthrax
PH-6,8.KH-6.GH-8.NO2-1.NO3 je 5-10. Měřeno Tetra Test 6v1.Nevím jak moc je to přesný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 07:27 R Muž Anthrax [4787] Re: Petr2711
Jaké máš parametry vstupní vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 06:46 Jarden Sk Re: Petr2711
Ahoj, máš akva set, takže svetla by tam malo byť dosť. Guličky od rataja obsahujú len K+mikro a teda pri nedostatku rýb musíš prihnojiť N a P aby si vytvoril rovnováhu svetlo živiny. Takže kúp test SERA NO3 a komplexné hnojivo aj s dusičnanmi a fosforečnanmi napr. PROFIPLANTS COMPLETE PLUS a hnoj tak, aby si vo vode meral 5-10mg/l NO3. Ak však budeš pridávať viac rýb bude neskôr treba upraviť hnojivo podľa množstva rýb a rastl. hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2019 00:57 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Petr2711
Od kdy jsou tam doopravdy ryby, které máš teď?
Kolik máš malých šneků a jaké druhy?

Stále platí, že by rostlin mělo být 2x tolik a kryptokoryny rozsázené po jednotlivých rostlinách.
EDIT- Začni krmit mraženým žrádlem. Rostou po něm lépe rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 22:22 Muž Klof [4] Re: Petr2711
Hele mám akva necelý měsíc a mám sám problém s rostlinami, ale co je to řasa ZATÍM nevím a tuším že to je díky tekutému CO2. Možná by to stálo za zkoušku, tak uvidíme, co na to řeknou zkušenější akvaristé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 22:11 Muž Petr2711 [0] Re: JirkaŠčobák
Nahrál jsem aktuální foto. Osádku jsem tam nepřidal najednou. Byli tam zajížděcí rybičky 6 ks, které jsem daroval.Krevetky tam jsou cca 3 týdny.Hlavně mam zelenou řasu na skle a trošku řasa na rostlinkách.Není to nic hroznýho.Spíš mi vadí, že to neroste a listy jsou světle zelený.Rostlina uprostřed je hygrophila corymbosa.Rybičky jsou maličký,takže velká zátěž to asi nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 21:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Petr2711
Přidej 2x tolik rostlin, než co máš. Přidej jen ty druhy, které ti rostou!!!
1) Nové kryptokoryny rozsaď po jednotlivých rostlinách.
2) Rostlina, kterou máš uprostřed, ze stran kolem kamene, mi nepřipadne být akvarijní. Víš název?

Body 1 a 2 bych ti řekl v čase založení. Dnes dodávám:
3) Dej aktuální fotografii celého akvária!

P.S. Hnojení ne. Máš tam 20 ryb, 17 krevet, má to 100l a něco přes měsíc. Všechny ryby a krevety jsi tam dal před třemi dny a nemáš šajnu, co to udělá s akváriem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 21:02 Muž Petr2711 [0] – Stagnace rostlin
Ahoj,mám problém se stagnací rostlin. Akvarko založené cca 6 týdnů, ze začátku všechno pěkně rostlo a teď mi rostliny stagnujou a objevuje se řasa.Zdá se,že podle příznaků mi chybí fosfor a dusík.Mám to řešit přihnojováním, nebo počkat.Svítím 6 hodin denně.
Děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 19:52 Muž Klof [4] Re: Lister
V něčem jsem se už polepšil. Vodu měním obden nebo jednou za tři dny cca třetinu. Vzduchování půjde pryč jen co dorazí rampa s větším molitanem, mám objednáno. Tu hrůzu uprostřed si vymínila manželka, jí se to tak líbí, osobně jsem chtěl klasickej pořádnej kořen. Kytky jsem objednal z Invitalu a podle fotek se to těžko vybírá, tak třeba tam časem ještě něco přidám, ale kupovat už budu jen to co uvidím na vlastní oči. Světlo je 70 cm dlouhá led zářivka 17 W, což by mělo na tu kubaturu stačit, ty rostlinky mají být nenáročné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 19:31 Muž Lister [169] Re: Klof
S pH je to tak že mám vstupní vodu kolem 6.3 a v tom akváriu to po ránu bylo pod 6, ale ani to by úplně problém nevysvetlovalo. Nevím co se to tam dělo, ale už si to začíná sedat.

Dívám se na tvoje akva a tak nějak si říkám že potenciál dna jsi teda moc nevyužil. Chtělo by to osázet tak ex tolik, vyhodit tu hrůzu uprostřed (ale je to tvoje akva, pokud se ti to líbí...). Hnojení se asi nevyhnes. On ten substrát sice něco obsahuje, ale ne vše. Jestli je ta rybí osádka tak malá tak bych zkusil nějaké komplexní hnojivo, klidně i s dusikem a pomalinku začal dávkovat.

Filtr nech bez vzduchování to tam máš úplně zbytečně. Světlo asi nebude z nejsilnějších - ta Ludwigie se fest vytahuje za světlem.

Jo a ryby ti podle mě hynou protože měníš málo často vodu. U toho substrátů to chce první 2 měsíce aspoň 2x týdne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 19:16 Muž Klof [4] Re: Lister
Zatím nehnojím vůbec, ale třeba časem začnu, pokud to bude nutné. Jak je špatná voda, je to problém. O nízkém pH jsem
ještě nečetl. Co se s tím dělá? Pokud se nepletu tak platinum powder soil je na snížení pH? Akva mám necelý měsíc tak sbírám informace. Za tu dobu mi stonkovky vyrostly trojnásobně, a ty co se jim kazí listy se šíří šlahouny po dně taky slušně, jen kdyby hned neodcházely listy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 18:56 Muž Lister [169] Re: Klof
Buď rád že ti tam nějaký zbyl. Jak jsem řešil svuj problem níže tak můj se úplně rozpustil a přišel jako něj. Tenelus dostal taky zabrat, ale snad to dá - začal vyhazovat další výhonky.

Je pravda že jsem tekuté CO 2 taky používal, ale jen lehce a už delší dobu jsem ho nedával než se mi začali rostliny rozkládat. Teď má akvárium odpočinek, sníží jsem intenzitu světla na minimum, nehnojím, snažím se udělat reset. O víkendu bude velká výměna a zase začnu hnojit.

A jedna poznámka - při rozkládání rostlin opravdu opatrně s hnojením. Já jsem to svoje akva úplně totálně pohnojil, dával jsem dusík podle návodu a na konci týdne to odskakal jeden Panda. Nevím kolik dusíku tam bylo, ale bylo ho asi hodně, krevety to naštěstí přežily.

Takže pokud dojde k velkému rozkladu s hnojením opatrně, i když se provádí sestřih, tak se toho uvolní fakt dost.

S pH je to tak že já třeba bojuju s úplně necim jiným než většina akvaristů - mám ho hodně nízké. Zakládal jsem akva s paltinum soil a než si to sedlo tak byla voda tak měkká a nestabilní že v tom nic nerostlo a vše se rozpadalo. Až teď po 3 měsících a dvou doplnění rostlina si to sedlo a začínají se objevovat nové lišty. Stonkovky za ty 3 měsíce prakticky vůbec nevyrostly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 18:43 Muž Klof [4] Re: sajfrdík
Ahoj, mám dno z japonského substrátu powder soil, který pH stabilizuje. Pohybuju se kolem 7, ale to měření od Dajany není moc přesné. Ale věřím tomu, že kyselá voda může dělat divy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2019 18:39 Muž Klof [4] Re: JirkaŠčobák
Jj, přesně. Co akvarista to trochu jiný názor. Každýmu holt funguje něco jiného. Aspoň že ty ostatní zatím rostou. To kvítko ve sklenici je velice originální, pěkné... potlesk o VZV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 18:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Klof
Koukám do prezentace sklenice rybicky.net/nadrze/25220-sklenice-i-na-severnim-okne Od srpna 2018 do ledna 2019 jsem vodu jen doléval. Zapisuju každou výměnu, podívej se do deníku, kolik jich reálně bylo. H. quadricostatus :). Je fakt, že v tom nemám ryby, nicméně i tam, kde ryby mám, měním nejčastěji 10-25% a to ještě podle potřeby toho kterého druhu.

V reálu jde o to, na co je to, které akvárium nastavené. Někteří akvaristé doopravdy týdné mění 50%, registroval jsem i 80% vody. Když to akvárium takto šlape rok, dva a vše žije, dobře. Každé jedno akvárium je specifické. Můj styl je po založení nádrže čekat klidně i 1-3 měsíce, než vložím první ryby, během té doby pozoruji a měním vodu, jen, když je to třeba. Spíš neměním.

Pokud tobě rostou ostatní rostliny, jsi na tom ještě dobře a je možné, že to H. quadricostatus je doopravdy náchylnější. Taky bych si tipnul, že jeho rozklad dodává jiným rostlinám živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 18:15 Muž Klof [4] Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku No vidíš, a podle jiných akvaristů je třetina málo a doporučovali mi měnit polovinu vody... Těch rostlinek rychle přibývá, ale to listí strašně odchází...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 17:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Klof
1/3 vody je podle mě moc. Menší množství stačí - můj přístup.
Světlo - podle mě důležitější, než délka svícení, je intenzita. Pokud ti ostatní rostliny rostou, je ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 17:15 Muž sajfrdík [14]
Měl jsem teď také problém s rostlinama-chřadly,rozpadaly se a začala se dělat sinice..Častější měnění vody moc nepomáhalo a nedostatkem živin počítám že to nebylo,neboť je jich ve vodovodní vodě dost..Přidal jsem ale punčochu s rašelinou a začíná se to viditelně lepšit..Myslím tedy,že byl problém jenom v pH,tudíž v tom,v jaké formě se živiny nacházely..Nevím,jestli je to k aktuálnímu tématu,je to jen poznatek. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 17:03 Muž Klof [4] Re: JirkaŠčobák
Vzhledem k úhynu dvou pavích ok měním teď obden až jednou za tři dny 1/3 vody. Nejspíš uhynuly z důvodu nemoci ale kdoví... Světla jsem už ubral tak nevím, jestli to teda nedat zpět na 10 hod denně? CO2 bych zkusil přednostně, dává to logiku. Hodně svítím, nehnojím, rybiček mám relativně pár, ostatní kytky rostou pěkně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 16:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Jsou to přeci spojené nádoby. Jedna věc je dávat méně CO2, druhá vyměnit několikrát 10% vody. Souvisí to. Chemii, kterou dosud vložil, by bylo dobré dostat alespoň v nějaké míře ven.

Taky nemyslím, že Klof dosud vodu neměnil. Pravděpodobne měnil, ale nepomohlo to.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=701