Bude nejspíš nejlepší tomu nechat volný průběh. Vodu otestujte, a zatím radši asi v tomto případě i bez testů občas měňte. Vodovodní by neměla být nějak extra nevhodná, i když rostliny mají většinou rády trošku nižší pH a tvrdost.
Přípravek zatím nepoužívejte (osobně s ním nemám žádné zkušenosti, ale podle toho, co jsem četl před měsícem v bezpečnostních listech, bych asi easy carbo ani nepoužíval(v nevhodných podmínkách kondenzuje na jednodušší polymery, takže jeho efektivnost je spekulativní - raději bych zavedl vzduchování), čímž ovšem nevylučuji, že nemůže být v nízkých koncentracích prospěšný, dokud se neprojevují fyziologické poruchy).
Vallisneria může být poškozena transportem, uschnutím. Počkal bych na nové listy, je to celkem odolná kytka, která se dokáže poměrně dost přizpůsobit(mně taky nejdříve chřadla a žloutla, nehledě na to, že ji ještě k tomu okusovala - no spíš odkusovala celé listy - housenka, které jsem si zezačátku nevšiml

).
To hnědnutí na vrcholech může být způsobené i blokací vápníku - tzn. nedostatek vstřebatelného vápníku, například díky přehnojení.
Hygrophila byla koupena? Dost možná byla původně pěstována "suchozemsky". Za dobrých podmínek v akváriu, by to měly alespoň některé z nich "rozdýchat" na "podvodní režim".
Jinak, zkontroloval bych ve vašem akvárku i dostatek vstřebatelných dusík.látek. Dusičnany přidáváte snad dostatečně vodou.
A ty kuličky... by měly, z hlediska mikroprvků, samy o sobě vystačit na dobu záběhu, proto bych tam už nic dalšího nelil.
S používáním různých látek raději opatrně.
Přidal bych nějaké rychleji rostoucí rostliny, a pak eventuálně prodloužil dobu osvitu i až na 12 hodin.
romant:
Díky za doplnění. Mohl jsem to, pro obecný případ, formulovat podstatně lépe: "pokud tam nejsou a v blízké době nebudou náročnější živočichové(mnohé ryby,krevetky,...) a jedná se tedy o rostlinné akvárium". Pokusím se dávat víc pozor.