Co se to děje s rostlinami?

Ahoj, tato rostlinka mi trochu dělá starosti v této nádrži:
rybicky.net/nadrze/18568
Některé nové listy jsou od začátku růstu částečně hnědé a deformované, i když dosáhnou standardní velikosti. Třeba tento na fotce.
Jiné listy mají malé dírky a jiné listy jsou deformované. Další se začínají jakoby "topit" z jednoho místa a šíří se to, až se rozpadne celý list.
Tyto kryptošky máme v akváriu asi tři měsíce. Překvapilo mne, že jim neopadali původní listy, většina z nich přežila a zůstala zelená. Až doposud. Rostlinka je od Dennerle a koupili jsme ji v akvaristickém obchodě. Takže nevím, jestli byla v emerzní nebo v submerzní formě. Překvapilo mne však, že nevyměnila všechny listy. Ty nové však rostou trochu divně.
Hnojím tak, jak je uvedeno v prezentaci. 3 ml/100 l PMDD (bez KNO3 a bez KH2PO4) denně, k tomu 1 mg/l KH2PO4 za týden. Pod těmito rostlinkami nejsou hnojivé kuličky. Svítím 7.5 hodin denně, 2x8 W T5, hrubý objem nádrže je 25 l. Ostatní nenáročné rostlinky si v této nádrži vedou dobře. Nevíte prosím, co by jim asi mohlo chybět? Díky za jakékoliv názory a přeji hezký den.
0 20.02.2014 19:07 marhe 
Zdravím všechny! Myslíte že to je málo K a Ca?
Zajímavé je, že problém vidím pouze na Hygrophila corymbosa Siamensis a to už delší dobu.
Ostatní rostliny rostou velice rychle, bez viditelných problémů.
Nemám ještě prezentaci tak jen malé info:
AQ 60l dost zarostlé.
CO2 - hodně z bomby
Světlo - dostačující z LED čipů
Hnojení - EI omezuju a přecházím na PMDD
Vodu sem nikdy neřešil, tak snad nebudu muset něco měřit
Díky
A proto jsem zacal:
Designer napsal: Ty myslis tu hnedou rasu, ktera se na listech tvori?

Hnědé fleky můžou být i z jiného důvodu, než že to je řasa. Bazíruju na fotce.

Ty myslis tu hnedou rasu, ktera se na listech tvori? Ona to neni tak uplne rasa (Rozsivka), ale to je fuk, ma rada cpavek, proto se casto objevuje v akvariich pri zabehu (pak zmizi sama), nebo v akvariich, kde je spatna nitrifikace, proste tam, kde filtr nestoji za nic. A v tomhle pripade plati oboji. Medium ve filtru (uboha houbicka) pro nitrifikaci nestaci a neco s tim udelej, driv nez nastane problem. Ted to klidne zvladnes i castejsimi vymenami vody, cele to udrzet (specialne kdyz uz tam jsou ryby), ale jak pisu, chce to resit a cim driv, tim lepe.
Vsem co to ode mne ctou po 100te, se omlouvam, ale on je to tak casty problem, ze to asi ani v budoucnu jine nebude.
EDIT: Ze tam prvni mesic, po dobu zabehu akvaria, nemaji ryby co delat, je Ti uz nejspis jasne, takze ted men casteji vodu, at Tvou chybu nezaplati zivotem...
To je střelba od boku. Ukaž pořádnou nerozmazanou fotku.
Ahojte, mám anubias a začínají se na něm dělat hnědé fleky. Částečně taky na alternantheře. Asi je to normální, má to v akváriu i soused a spoustu akvarií, které jsem vyděl byli taky spíš hnědé než zelené. Přesto se ale ptám: dá se s tím něco dělat?

jak jsi vypočítal hodnoty w/l? to je přeci nesmysl počítat wat na litr i když spousty lidí to stále takto počítá... zkus si pročíst článek
prirodni-akvarium.cz/…
přiznám se,když jsem začínal počítal jsem také w/l

Začínám 0,4w/l a přes poledne 6h 0,6w/l zářivkami T5. Teď jsem zvýšil dávkování CO2 a mám při KH 5-6, PH 6,75-6,8. Hodnoty makroprvků ve vodě- PO4 1mg/l, NO3 kolem 15mg/l, K kolem 20mg/l.
záleží jaké máš osvětlení a zda dodáváš co2,je trochu náročnější.Docela se mi líbí,že bych ji zkusil

0 16.02.2014 19:15 Libcin – Nesaea pedicellata
Zdravím! Jaké máte zkušenosti s touto rostlinkou (Nesaea pedicellata). Nějak se jí nechce růst!

Chce to taky občas otrhat krajní listy , světlo se pak dostane i do středu a roste to líp, mě taky nerostl když jsem vysadil na čas hnojivo , ted už zase hnojím a roste , pouští i nové šlahouny , při zakoupení byly listy dost široké a delší, skoro celej opadal když přecházel , ted jsou listy kratší a uzší
To by mohlo být ono. Do nedávna Hygrophila polysperma měla dirky v listech, ale to už je měsíc taky ok. Zkusím tedy trochu ještě přidat.
To mi nepřijde, struktura listu je jiná a v atlase se píše "skoro se neliší v emerzní a submerzní formě"
Což jak je vidět původní listy jsou opravdu široké.
NO3 je někde kolem 35. Hnojivo ke kořenům jsem dal k té na první fotce (jde tam vidět i opravdu široký list) a zatím bez úspěchu.
Dej hnojivo ke kořenům a zjisti si kolik máš NO3.

tohle spíš vypadá na šípatkovec odnožující.
Už jí mám v akva 4 měsíce a rostou takto od začátku. Často mi hazí nové a nové šlahouny s novýma rostlinama, ale i ty jsou malé viz fotka.
Nepřechází z emerzní formy?Jinak by to bylo změnou parametrů vody.

Zdravím,
potřeboval bych poradit. Mám šípatkovec amazonský a nové listy jsou oproti starým opravdu úzké. Mají maximálně 1cm. Přikládám i foto. Nevíte čím by to mohlo být? Ostatním rostlinám se daří. Jediný problém je amazonka a pak Vallisneria gigantea, které se nechce růst moc do výšky (viz třetí fotka). Přitom jsem zrovna ani s jednou v minulosti (v jiném akva neměl nikdy problém a rostlo to šíleně rychle. Předtím to ale byla Sokolovská voda, teď je Plzeňská.
Jedná se o akva v mém profilu.
Díky moc.
pokud jde o akva "moje prvé", tak to bude pravděpodobně nedostatečnou filtrací a pokud o "moje malé" tak taky

.
doma mám okrem toho ešte dva akva a tam nemam vobec riasu
Bude to ruducha. Na jeskyni by mě nevadila, na rostlině už jo, to už té rostlině znepříjemňuje život a moří jí. Mrkni do příslušnýho vlákna, je to klasika, zaměřit se na podmínky v akváriu.
Dobrý deň, potreboval by som potom. Mám v akva jaskynku je celá pokrytá takou čiernou riasov niečo vyzerá ako chlapy, je vysoka asi tak 0,5mm. Akože mne sa to páč len problém je v tom že tam mám ešte aj echinodorus a ten ma na končekoch listou tú istú riasu. A neviem či to vadí alebo nie.
9 15.02.2014 07:45 Marcel G – Tvrdost vody
Ono se to ma s tvrdosti tak, ze je ji bezne ve vodovodni vode vetsina zpusobena vapnikem, ale vyrazne mene horcikem, ktery ovsem rostliny potrebuji. Proto se treba PMDD vetsinou pouziva s pridavkem MgSO4*7H2O, aby se horcik dodal. Zvyseni tvrdosti vody pri pravidelnych vymenach vody a beznem davkovani hnojiv je nepatrne. I ty nejsmelejsi metody zvysi pri hnojeni onemi pridavky horciku tvrdost vody o 0.1dGH za den (a jak pisu, to uz je extrem, ktereho nedosahuji ani ja se svou lopatovou metodou hnojeni).
Jinak mam akvarium temer bez ras, musis slusne hledat, abys vubec neco nasel, a akvarium je zivinami dost drsne dopovano. Moc zivin neznamena rasy, a ne ze je to poucka, tak to mam.
Ano, tvrdost je jen jedna a to celková tedy GH. Udávání té uhličitanové jako jedné ze složek celkové mi přijde rozumné vzhledem k tomu že přímo ovlivňuje další vlastnosti vody a jako jediná složka ze zmíněchých má onu pufrovací schopnost.
V akvaristice je v tomto směru docela zmatek. Tvrdost je totiž jen jedna a vyjadřuje...
Zbytek se dá snadno dohledat.

Musím letět, čekají mne.

Sírany, sloučeniny vápníku, horčíku, atd. V součtu jejich suma je většinou menší než uhličitanů, tedy pokud někdo nemá dno vystlaný vápencovou drtí. Nebo se mýlím?
...GH je celková tvrdost vody součet všech látek přítomných ve vodě, které přímo tvrdost vody ovlivňují...
A které to jsou? (Ono jich zase tak moc není...

)
Hned jsem moudřejší

Ale za snahu děkuji.

Tam raděj nechoď, slovo "purf" mě vyděsilo poprvé ve druháku na medině. Jde o to, že některé látky tedy pufry mohu na sebe vázat H+ nebo naopak je uvolňovat a tím přímo ovlivňovat pH vody nebo jakékoliv tekutiny. Ve vztahu k vodě se při pufrovací reakci, kterou mají na svědomí právě uhličitany (tedy hodnota KH) spolu s pH mění i koncentrace CO2.
...Živiny by měly spotřebovat rostliny tak, aby se na řasy už nedostalo...
A je to tu zase.

Umíte si představit takové podmínky, kdy je ve vodním sloupci tak málo živin, že
se už nedostane na řasy? A z čeho budou vegetovat rostliny? Jen ze živin v substrátu?!
A co si potom myslíte o všech těch doporučeních stran "optimálních" koncentrací jednotlivých makro a mikroživin v akvarijní vodě?
...CO2 z vody vyhání vzduchování (neplést si s pohybem hladiny od filtru)...
Takže vzduchování CO2 z vody vyhání, ale
pohyb hladiny od filtru ne?!
To jsou mi věci...

Asi budu muset ještě do školy,chemie my někam utekla

Myslím, že ve vztahu k rostlinám je důležitější KH, díky aktivní pufrovací schopnosti uhličitanů, což ovlivňuje koncentraci CO2 ve vodě.
GH je celková tvrdost vody součet všech látek přítomných ve vodě, které přímo tvrdost vody ovlivňují. KH je součástí GH, ale udává jen hodnotu uhličitanů
Ancistrusi já vím,přemýšlím je vyměnit za otíky,ale žena nechce slyšet
Jaký je rozdíl KH a GH v tomto ještě tápu

Pokud nebude KH extrémně nízké tak bych jen sledoval jestli se některé parametry nemění a moc na akvárium nesahal. Podívej se také na dobu svícení a zkusil bych trochu ubrat. Asi bych se ale zbavil ancistrusů trochu ti asi poškozují rostliny.

GH 10
PH 7,5
NO3 30
A KH nemá test
Zjisti jaké má tvoje vstupní a voda v akváriu pH, KH, NO3.

Máš na mysli nějaké konkrétni prvky? ve vodě co třeba vědět,přiznám se že jsem to doposud moc neřešil a tudíž vím prdlačky o hnojení.
Cpát do akvária celé PMDD je nesmysl. Jak na to, je na některých stránkách popsáno, lze toho spoustu vynechat, protože některé složky ti mohou spíš uškodit než pomoci. Stačí si hlídat obsah dusičnanů a podle toho buď používat KNO3 nebo jen draslík v minimálních dávkách a podle rostlin postupně třeba i zkusit zvyšovat. Trocha mikroprvků také neuškodí. Než s tím začneš měl by jsi něco vědět o vstupní vodě.

Tak něco vyhazuji,už teď,ale jen ty rychlerostoucí

Možná bych zkusil CO2,ale nechci zbytečně moc investovat,když nevím co to bude dělat. A ty podomácku dělaný lahve,do toho se my taky moc nechce. Čím to vyrábíš ty?
Napsal sem ti názor do komentů k akvárku

Už jsem nad tím párkrát uvažoval,ale zatím nemám jasný názor Ano či Ne
Edit a druhá věc jak na to technicky

A to si neviděl(nebo možná viděl?)to moje miníčko:
rybicky.net/nadrze/19749
Zkus ho a nebylo by od věci uvažovat nad cočkem

To jsi takový kuchař přes kytky

Asi zase zkusím to PMMD mám ho doma.
Přidat reakci
1 ...... [72] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164167x