Co se to děje s rostlinami?
0 22.07.2009 09:25 izzac – Re: FranzFritz
Aha, takže to rozsivky asi budou, protože ta voda opravdu smrdí.

Samozřejmě je pro rozsivky určujícím prvkem křemík, bez kterého se nemohou množit, ale bez ostatních faktorů by se nepřemnožily asi také.
Nikdy jsem se osobně s přemnoženými rozsivkami v kaváriu nesetkal, ale průvodním znakem přemnožených rozsivek je údajně zápach vody.
Na prvním místě křemičitany - křemík je pro rozsivky biogenním prvkem. Všechno ostatní (světlo, teplota, pH, pohyb vody, ostatní organismy) je jen (s trochou nadsázky) "omáčka".
Proto bych v první řadě cílil dotaz na obsah křemičitanů, ne na teplotu ap.

(Omlouvám se, že zase rýpu.

)
Faktory ovlivňující rozvoj nárostů:
- světlo (adaptace na různé světelné podmínky)
- teplota (často limitující faktor)
- chemické složení vody, pH
- pohyb vody, ostatní organismy
0 21.07.2009 18:25 Usine – Re: gogle
Proč bys měl strkat rašelinu do dna. Co od toho očekáváš?

0 21.07.2009 18:24 zeck – Re: gogle
Tak jak chceš.
0 21.07.2009 15:08 izzac – Re: ČUPR
před chvílí jsem měnil vodu takže ted asi 25 ale předtím se šplhala skoro ke třicítce.
Další varianta, která mne nyní napadla: Díky vysokým teplotám posledních dnů se ty rozsivky mohly také vytvořit. Jakou máš v akváriu teplotu?
0 21.07.2009 15:01 izzac – Re: ČUPR
A ještě sem si vzpoměl na jednu věc. Vodu sem nedavno ředil vodou destilovanou abych ji trochu změkčil.
0 21.07.2009 14:55 izzac – Re: ČUPR
A malem bych zapoměl živou potravou nekrmim občas koupim niťenky. Nedavno sem vyměňoval písek za jemnější a ty řasy se množijou docela rychle, rozmnozily se tolik asi za dva dny, kdy sem nebyl doma mi to dokonce ucpalo filtry.
0 21.07.2009 14:50 izzac – Re: ČUPR
To svétlo nebude žádnej promlem, jenom s tema rostlinama to je težší, neboť tam mam jednu rostlinožravou piraňu, která mi všechny rostliny co sem tam kdy měl zlikvidovala.
Jedině že bych tam nasadil nějaky mechy, nebo něco takovyho.
jinak diky za rady .
Mraku, opět jsi byl rychlejší

To vypadá spíš na nějaký druh jednobuněčných řas - rozsivek. Na druhou stranu rozsivky zase nemají rády světlo a ty 3x 15 Watt zářivky na 250 litrů se mi nezdá zase tolik. Jak rychle se množí a jaké zásahy do akvarijní vody jsi dělal v poslední době? Krmíš živou potravou z přírody?
0 21.07.2009 13:47 izzac – Re: Mrakoplash
Takhle rychlou odpověď sem opravdu nečekal
diky moc.

0 21.07.2009 13:44 Mrakoplash – Re: izzac
Z tohohle popisu si tipnu na rozsivky. 3x 15W je na 250 litrů málo.
0 21.07.2009 13:41 izzac – zamořené aqva. neznamou řasou.

Zdravím
-V aqva. se mi rozrostla řasa a já bych potřeboval vědet co je to zač a hlavně jak se této 'havěti' zbavit
-Mám 250 litrů akvárium
-Je osvětleno třemi 15ti watovými zářivkami
-Udržuji v něm teplotu asi 25 stupňů celsia (v letnich obdobich teplota stoupá asi na 27)
-Používám 2 vnitřní filtry (aquael fan-3 plus (Ten druhý opravdu nevím, každopádně je od tetry a výkonostně by se měl přibližovat aquaelu))
-co dodat, snat ještě jakou mam vodu: ph:cca 7 kh:cca 15 gh:cca 20
Předem děkuji všem za vaše rady
ne, ale mival jsem v akva horne dreva z nasich lesu, dost to barvilo + hnojeni od rybek = perfektne se darilo rostlinkam

Hlavne anubiasum
černá řasa(ruducha) a nebo modrá řasa, ale ta je spíše jenom plošně přisedlá.

Spíše ta ruducha!
U mě ruducha. (?)

Zkus popsat podmínky. Teplota, osazenstvo a velikost nádrže, osvětlení atd.
0 21.07.2009 12:01 tom – řasa

Prosím,kolegové,poradí mi někdo s tímto problemem
řasa se množí strašně rychle ale kytky rostou dost dobře

posílám foto
0 21.07.2009 11:07 pepicek – Re: TomasOxx
ne jsem neslysici,voda je 7,5 ,

no to pak urcite egerie+javskej mech + Microsorium
ty mi jdou i bez svetla - plyvatko na stole uprostred kanclu, ale rostou pomalicku
chce se to obrnet trpelivosti nebo vybirat nenarocny plevely a pak strihat to mi pripomina ze budu muset zase zkracovat egerie
no mne zabrala kombinace egerek+ bublinatka + okrehek + javskej mech + rotala rotundifolia + hodne svetla
jsou to vsecko pomerne nenarocny kytky
k okrehku doporucuju ampularku, udrzuje ho na uzde, jen je problem ze obcas zere ji jiny kytky a reje... v odchovne ho skoro vyzrala a jeji trus pak chutna krevetkam (diky nestravenym rostlinnym zbytkum)
jinak v antistresu musim okrehek sbirat nekolikrat tejdne vidlickou
asi neumet moc dobre cesky a asi ani po anglicku....
jake kyti k tercovcum taky resil Romi, proste chce to zkouset jaky kytky ti v tvejch podminkach pujdou, koukam ze jsi Pepicku z praglu takze by jsi mohla zajit s nami do hospudky Dobra trefa tenhle ctvrtek
rybicky.net/forum/10957…
tam se urcite najde nekdo kdo ti poradi.....
Mno, podle popisu nadrze a prispevku na foru v minulosti bude problem s cestinou..
Jestli se nepletu, rostlina je
rybicky.net/atlasrostlin/microsorium_pteropus
Mozna ta teplota okolo 30° neni uz vhodna, ale spis bych si tipnul na spatne slozeni vody, prilis tvrda, jak uz nekdo psal u popisu nadrze. Celkove ty rostlinky a rybky nevypadaji moc spokojene a hlavne tato rostlina chce mekou vodu.
Jsou to jenom takove moje vecne amaterske odhady, tak je kdyztak nekdo odbornejsi potvrdte ci vyvratte

Anebo byl v noci kalit

Hrala si na hoten-toten, nebo byla cizinec a bavila se radeji anglicky ci jinak ?
Vypada to na dotaz, ze v akvariu se nedari rostlinkam a umiraji.
0 21.07.2009 07:41 pepicek – Re: pepicek
0 21.07.2009 07:36 pepicek – Re: Miras

divne rostlina
0 21.07.2009 07:31 pepicek – Re: Miras
porad mene rostlina
??? co to je za dotaz, nějak nechápu

0 21.07.2009 06:59 pepicek – problem rostlina
moje akvarium je 140lit 28-31,tepl,
chtela husta rostlina

Pro příčiny identifikaci poškození listů by pomohla fotografie. Také identifikace "sumečka" by možná příčinu objasnila stejně tak jako více informací o vodě a nádrži.
0 19.07.2009 10:46 kajo mal som este parmicku ciernopruhu ale tu som dal prec lebo som si myslel ze oni okusuju rastliny ale aj tak su dieri..
panciernicek , cihavec nie a skalar tak priatelka ho ma a dost jej okusuje rastlinky ale len Ceratophyllum demersum sumceka tak to nevim a prisavku thajsku mam tiez ale zatial som snou taketo cosi neriesil tak bud tam mas okrem tej piskorky este aj ineho slimaka nebo typnul bych na skalara mozna ze se milim
0 19.07.2009 10:33 kajo teraz sin ich kupil pred 5 dnami ale to su velke dieri priemer aj 1cm..nemozu to obkusavat ryby?
moze to byt aj zivinami a preto sa ti tvoria dierky na listoch
0 19.07.2009 10:20 kajo – dieri v rastlinach
Zdravim dnes som spozoroval na novich rastlinach a na niektorich starich dieri v listoch dost velke ako keby ich rybi zacali jest aj stonky boli ako keby okusane..
ryby mam prysavka thajska skalalr čichavci a pancirovnicky a jednoho sumceka a slimaky-Piskořka Melanoides granifera
Starší reakce
Však jo,ukončíme to,já zkusím udělat akvárku dietu (ne rybám) a snad bude rozdíl.

...pochopte, že i já sám to nevím. Nejsem typ člověka, že má pořád ruce ve vodě, něco testuje apod. b]Tyto věci dělám když už musím...
Chápu vás.

Rozpadající se listy rotaly nejsou důvodem, abyste "něco otestoval". Stejně jako třeba rozhodnutí začít používat PMDD.
Omlouvám se - další debata v podobném duchu je nad mé síly.

Těžko hledat nějaké řešení, když z vás člověk nevymáčkne ani odpověď na otázku, kolik vody a jak často měníte...
(O tom ostatním nemluvě...)
Já Vás noc dobře chápu,ale pochopte,že i já sám to nevím.

Nejsem typ člověka,že má pořád ruce ve vodě,něco testuje apod. Tyto věci dělám když už musím....
kolik vody a jak často měníte...
Na tuto otázku jsem v odpovědi o údržbě zapoměl.Takže 100l cca za 14dní.

Přidat reakci
1 ...... [137] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164061x