Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 78 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2013 14:02 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: grunda
To uz by si asi videl,ja to delam jenom dve hodiny a ne tak velky skok(max. je na dne 50 PAR) a cerna mi staurougyne! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2013 08:39 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Kamilstrom
jedu takhle měsíc a zatím pohoda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2013 03:01 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: grunda
Ty 3 hodiny "burst" ti nedela zadne rasy? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2013 00:20 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: lhajek
to co praktikuje vaaclav není nic nového, máš vysokou koncentraci makro živin + CO2 a málo světla, kytky dokáží využít 100% světla a spokojeně rostou.
Já teď praktikuji 7 hodin 108W a 3 hodiny 400W do 800 litrů a funguje to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2013 23:32 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: romant
romant napsal: No podle mě svítí těch 11 hodin, ale nepere tam více než oněch 0,3W/l
Jo jsem zase u toho není 0,3W/L jako 0,3W/L - jaký je zdroj světla a jak daleko nad hladinou? Bez toho je to údaj k ničemu a jedno jestli to svítí 24h denně a nebo jen minutu ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 23:31 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: vaaclav
No nevím připadá mě že jen mudruješ něco neurčitýho, ale nějak komplexně to shrnout ve stylu "instantní akvárium" by nešlo? Já vím že to co jde tobě nepůjde stejně jinýmu protože každý akva je individuál.

Jak mám ale vyzkoušet něco jinýho když nechceš své tajemství podrobněji popsat. V prezentacích máš jen jezírko, takže ani tam se nic nedozvím, a rady rozdáváš jako Šalamoun.

A jinak neomílám zaručené poučky, akva jsem provozoval a provozuji jak s CO2 tak bez něj, jak s hodně světlem tak s méně světlem atd. zkouším a ty máš něco co se mě jeví jako něco dalšího k prostudování, ale z těch útržků co trousíš teda moudrej nejsem ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2013 21:06 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Nesmíš všemu slepě věřit a omílat zaručené poučky dokud si je nevyzkoušíš. Ony totiž vždy tak docela nemusí platit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 19:54 R Muž romant [28001] Re: lhajek
No podle mě svítí těch 11 hodin, ale nepere tam více než oněch 0,3W/l, tedy jestli se to ještě může takto napsat, neb se tady poslední dobou hodně operuje s jinou poučkou, ale protože je kolega klasická "stará škola", tak se mě to tak jeví. :-)
Edit: Má tam taky CO2 z bomby a přisypává sanytr a to je podle mě to celý kouzlo, prostě nic nenormálního bych v tom nehledal. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 18:43 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: vaaclav
Hele a není náhodou poptávka po co2 a dalších živinách dána množstvím světla? Pokud svítím málo tak CO2 i živin není moc potřeba. Nějak mě ten tvůj styl není jasný jak funguje. Mohl bys to nějak víc osvětlit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 18:27 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Asi jsi mě nepochopil já mám sice slabší světlo ale pořádné CO2 + trochu KNO3 a železa a to potom roste docela dobře. Protože mám akvárium v místnosti bez oken svítím asi 11 hodin. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 18:23 Muž ludvik [1082] Re: Kamilstrom
Tak teď čemu věřit. Pokud to aktivuje voda a rychlost určuje teplota, tak to prostě stárnout musí. Nebo to funguje naprosto jinak ...

Také koukam - Osmocote+ je od fy Scotts, kdežto osmocote co dodávají např. rostlinna-akvaria je pokud vím Everris.
Ale princip je u obou stejný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2013 18:17 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: ludvik
Tak mi to nedalo a mluvil jsem se zastupcem company Scotts(vyrobcem Osmocote+) a jeho odpoved na to jestli O+ starne nebo ztraci sve vlastnosti(po otevreni),cituji zde: Nathan: It actually has an indefinite shelf life.It will not loose it power at all.Takze jeste provedu ten pokus pro jistotu! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 15:52 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: amrtin
Ja mam Osmocote plus z Chery krevetkama a vesele se mnozi,hnojivo vsak musi byt co nejhloubeji ve dne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.07.2013 10:58 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Ono je vseobecne znamo, ze Ty Vaclave svitis spis malo, vlastne se tim vubec netajis. A je to jiste jeden ze zpusobu, jak k tomu pristupovat. Echinodory az tak moc svetla nepotrebuji, a pak maji take nizsi spotrebu zivin, a ve vode ktera se jim vymeni a co nadelaji ryby, se vzdycky ta troska stopovych prvku najde, aby se pokryla spotreba. Jiste, hobby akvaristika nejsou dostihy a da se k tomu tak pristupovat.

Mam vedle sebe dve akvarka. Nad 200l mam 60W zarivek, nad 54l mam 30W zarivek. V tom 200l neni ani znamka po rase, s vyjimkou stetky na jednom listu Hnedovky (je na te rostline od pocatku), kterou tam v klidu nechavam, protoze se divam, jak se ji to vsechno nelibi a odchazi. Vsechno roste dobre, nove zelene listi, pridavam PMDD spise ke spodni doporucovane hranici a doplnil jsem parkrate KNO3, jak nakonec sam radis, ze se dusik flakat nesmi, a pod Echinodory mam jilove kulicky s hnojivem. Vypada to, ze s timhle svetlem to akvarko od zarizeni k provozu (ma mesic) nabehlo krasne plynule, a mimo rostlin, i poteru Ramirezek se v nem se dari. Takze by se reklo, proc vic svetla a i jen vymena vody pak staci.

V 54l s vyrazne vice svetlem problemy byly, od Jeleniho parohu, pres trosku Sinice a uz to chce se tim vice zabyvat, aby to slapalo jak ma.
Jenze predevcirem jsem dal rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum kus z 200l do tech 54l. Rozdil je patrny okamzite. Ze ve 200l rostl jak sileny, to jsem jeste netusil, co to silenost je. V tech silneji osvetlenych 54l nejen ze roste vyrazne rychleji (je to videt i za tak kratkou dobu, je to sileny narust), ale jeste k tomu ma zlute, jemne do cervena zbarvene vrcholy. rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens je taktez v obou nadrzich. Ve 200l zelena, nacervenala, v 54l s vyrazne ruzovym vrcholem a celkove cervenejsi.

A k tomu jeste musim dodat, v tech 54l se ted sviti jen 6h denne, v tech 200l 10h.

Takze ted jde o to, jestli chci videt tu rudou nadheru nekterych rostlin, nebo mi staci to, ze dobre (i kdyz treba pomaleji) rostou. Pokud nechci CO2, mam sanci prazit sice vic, ale musim kratsi dobu a radeji na 2x denne (Romant to trefne nazval "nadechnout a vydechnout"). Vzdycky jde o limitujici faktor.

Je to jak s tovarnou, kde kdyz do vyrobku chybi jeden blby sroubek, bud se nic nevyrobi, nebo se vyrobi zmetky. Kdyz pustim stroje tak, ze delnici maji mezi kazdym jednim sroubkem cas na kafe a cigaro (malo svetla), ono se tak moc nestane, kdyz se srouby dovezou az zase zitra (nova voda), protoze nestihnou ani vyrobit moc zmetku a ja si vlastne vyrabim pro radost, kdyz mne vyteznost nezajima, takze o co jde?

Mohu ale vyrabet efektivne, takze pridam (svitim vic). Jenze roste spotreba materialu, a jednu matici navic klidne ve skladu jeste najdu nekde zasitou, ale pul vagonu tezko. Takze musim mit skladnika (merit ceho je v akvarku kolik) a ten je drahy (merici sady pro vsechno mozne), abych vedel, co objednat (v akvarku pridat). Vyrobky jsou i lepsi, lide to lepe umi, a mohu si dovolit udelat i veci, ktere pro par kusu nemohu (prirovnejme to k cervenani rostlin atp.), ve fabrice treba tvarove plasty pro mnoho kusu.

Takze propustim skladnika (nebudu merit co je ve vode), protoze zjistim, ze kdyz vsechen material jednou za tyden vyvezu na skladku, a navezu vsechno znovu v mnozstvi, kdy urcite bude stacit, usetrim. A jsem u metod, jako treba EI. V tovarne je to blbost, ale u malo akvarek je to realita. Skladnik (mereni) stoji vic, nez vodu vypustit a dat vzdy co je potreba v mnozstvi, aby nedoslo a zaroven neprebyvalo, kdyz jsem zacal z temer cista znovu.

Nemyslim, ze svitit mene je vseobecne doporucitelne, nechceme vsichni totez, mne se libi cervene vybarveni nekterych rostlin, a navic, nektere rostliny s malem svetla nevystaci, nejsou staveny na to, aby se s vyrobou flakaly, neumi to, neuzivi je to :-) .

Zaverem bych tedy chtel rict, ze to ze rikas, ze Tobe to roste, tak musi kazdemu, je sice pravda, ale rozhodne nemuzeme rict, ze vsichni chceme totez a tak i jine moznosti (svitit vic) nejsou hodne zavrzeni, jen je pak treba o to vic vedet, co delam. Musim ale priznat, ze pro lidi s vecnymi problemy je svitit mene (nerikam skoro vubec, to ani nahodou) tou vhodnejsi cestou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 10:22 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: amrtin
V akva s krevetkama jsem ho nedával, ale vzhledem k tomu že je to hnojivo ve dně a navíc s pozvolným uvolňováním tuším 3-6měsíců, tak by to nemělo krevetkám nic udělat.

Jinak já osobně jsem při použití na dno nezaznamenal lepší růst rostlin, ale hnojím dost i do vodního sloupce a rostliny jako echináče nemám a na nich by se to asi projevilo nejvíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 01:00 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: ludvik
Je sice mozne vsechno,ale kytky stale(po prihnojeni do dna)stejne rostou,letos jsem tim pohnojil i truhliky z venkovnima kytkama a musim rict,ze se jim dari nezvykle dobre!
Nicmene udelam pokus a umistim nekolik kulicek do nadobky z destilkou a premerim po 5 dnech N,P a jeste aspon Fe,uvidime. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.07.2013 00:32 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: MarekP
zkus tento návod.. rybicky.net/clanky/433
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 00:15 Muž kofejn [963] Re: kofejn
Fotka k příspěvku Po rozříznutí jsem vyšťoural tohle.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 00:11 Muž kofejn [963] Re: ludvik
Fotka k příspěvku Osmocote nabyde opravdu hodně. Nevěděl jsem, co se mi občas povaluje po dně, ale po vyloučení všech breberek (ve vlákně o parazitech), zbylo osmocote.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 00:06 Muž ludvik [1082] Re: kofejn
Já to myslel trochu jinak: aktivátorem osmocote je vlhkost. Ale po aktivaci už záleží jen na teplotě, jak se bude rychle uvolňovat vnitřek. Řekl bych, že nebobtnají ani ponořené ve vodě, je to nějaká pryskyřice. A ven to leze "osmotickým tlakem", proto osmocote :-)

Takže zamražení by mělo přibrzdit uvolňování. Ale už jsem nikde nenašel tabulku o kolik. Všechno bylo pro teploty nad nulou. V každém případě prý výrobce tvrdí, že úplně zastavit to nelze, proto by se rozdělané balení mělo spotřebovat nejlépe naráz.
Tedy to, že to vypadá dobře nemusí znamenat, že to ještě k něčemu je ... nebo že to bude mít smysl déle než pár týdnů v akva.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 23:33 amrtin Re: kofejn
Já mám dotaz:koukal jsem sice na to složení,ale má někdo zkušenost s Osmocote a krevetkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 23:20 Muž kofejn [963] Re: Kamilstrom
Mražení jsem zkoušel, když mi došly tablety a nic moc. Než jsem to do liaporu zapíchl, v pinzetě se mi led často rozpadnul. Mrazil jsem tak dvě vrstvy kuliček, zalité akorát vodou.
Osmocote mám už skoro rok v mrazáku a je OK. V mrazáku moc vlhkosti není :) a kuličky nebobtnají. Kapsle kupuju v lékárně, s nimi je to pohoda.
Blbé je, že mi z liaporu osmocote vyrejvaj piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2013 22:54 Muž ludvik [1082] Re: Kamilstrom
Problém je, že jak to rozbalíš, stárne to (tedy - začne to fungovat, "hnojit"). Takže nějaké velké balení pro normální akvaristu je vlastně k ničemu. Sice funguje prý zamražení, ale kdo ví na jak dlouho.
Osobně bych řekl, že už to asi nemáš :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 22:37 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: lhajek
Vidim dobre 20 tablet 70 kc? hmm
Ja pred dvema lety koupil 2kg baleni Osmocote plus za asi $30(ted jsem ho videl online za $24) a tisic kapsli za $9,z tech dvou kg udelam tak pres 2000 kapsli. :-O Jinak se nemusi pouzivat jen gel.kapsle,staci osmocote zamrazit do ledovych kostek v mrazaku a pak je natlacit hluboko do dna a 3 mesice je klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 20:38 Muž MarekP [812] - MalawiRe: lhajek
Až to spotřebuju, tak se určitě podívám po něčem takovém, dík za tip. A co se týče těch zverimexů, tak tam je to prostě hrozný. Mám zkušenost z několika měst od malých až po velké. Všude je to stejný. Pomalu zázrak, aby s něčím poradili nebo něco měli. Nějaké technické výrobky nebo třeba když jsem potřeboval něco proti nějaké nemoci a nemohl jsem to sehnat, tak jsem si to taky vždycky kupoval přes internet. Tohle jsem chtěl ale vyřešit co nejdřív, tak jsem šel do zverimexu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 20:33 kokesch09 Re: Oko
Myslím, že to tak moc zlé není rostlinky nejsou tak moc drahé.ale jestli je to tak moc problematické dávej jim (podle druhu) např. spařený salát,špenátové listy... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 20:23 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: MarekP
Proto jsem doporučoval substral osmococe v těch želatinových tabletách. Tabletu pinzetou zapíchneš hluboko do dna dřív než se rozpadne. ( www.rostlinna-akvaria.cz/… )

Co se týče hnojiva nebo testů, tak už dávno do zverimexů nechodím a jednou za čas udělám objednávku z nějakého e-shopu. Možná ve větších městech je to jiné, ale moc tomu nevěřím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 19:52 Muž MarekP [812] - MalawiRe: acik
Chtěl jsem to vyzkoušet, tak jsem to koupil. Ale je to opravdu jen orientační.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 19:51 Muž MarekP [812] - Malawi – Markova šedesátka
Tak už jsem ty Echinodory zpátky zasadil a ke každému z nich jsem dal 1 jílovou kuličku. Ostříhal jsem jim všechny kořeny a nechal jsem tam teda jenom ty úplně bílý, bylo jich jen pár. Zkrátil jsem je na těch cca 5 cm. Další 2 kuličky jsem dal i pod jiné rostliny. I když jsem ty kuličky zahrabal co nejrychleji, tak stejně stihly zakalit vodu v akváriu. Trochu vody jsem vyměnil. Tak snad to poroste líp. Díky všem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 18:57 Muž acik [416] Re: MarekP
vyprdni se na tyhle papírky a kup kapkový testy,jsou presnejsi třeba od sery...
MarekP napsal: Díky, udělám to tak, ještě jsem nic nezačal. Akorát jsem si změřil ty hodnoty a absolutně nepoznám, jakej je výsledek. Asi jsem barvoslepej. Poznáte to někdo? :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 18:54 Muž MarekP [812] - MalawiRe: vaaclav
Tak jsem ty dva Echinodorory vytáhl a udělal jsem pár fotek, jak vypadají, tak se, prosím, mrkněte rybicky.net/nadrze/12961 Těch hnědých kořenů je většina, to je mám opravdu odstranit a nechat tam jen pár těch úplně bílých?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 18:28 Muž MarekP [812] - MalawiRe: vaaclav
Fotka k příspěvku Díky, udělám to tak, ještě jsem nic nezačal. Akorát jsem si změřil ty hodnoty a absolutně nepoznám, jakej je výsledek. Asi jsem barvoslepej. Poznáte to někdo? :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2013 18:04 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MarekP
Než tam začneš něco cpát tak se na echinodor nejdřív podívej. Vytrhni ho a podle barvy kořenů poznáš jak se mu daří. Jestli jsou hnědé až černé a jen málo kořenů je bílých, tak ti může zahnívat dno. Do hloubky vysát dát trochu hnojiva do dna, odstranit všechny kořeny které nejsou bílé a i ty zkrať na délku asi 5 cm a zasaď rostlinu tak aby růžice nebyla pod substrátem. Pokud jde O hnojivo mělo by stačit měnit 1/3 vody týdně a nebo si koupit v drogerii sanytr (KNO3). Nejdříve bych si ale vodu na NO3 změřil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 17:59 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Ok, díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 17:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Te medi byva v techto vecech tak malo, ze to nema vliv.

EDIT: Ale nakonec vzdyt se mrkni sam, bezne ty kulicky obsahuji neco takoveho: www.yaraagri.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 17:52 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Tak jsem stihl jít akorát do jednoho zverimixu a tam o PMDD v životě neslyšeli...takže se jindy zajdu podívat jinam. Nicméně koupil jsem si tam ty jílový kuličky rybicky.net/vyrobky/956-bivoj-hnojivo--kulicky , tak je zkusím zahrabat k tomu Echinodoru, obsahují K, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo. Nebude ta měď škodlivá pro Clea Heleny? Chtěl jsem si koupit i testy na NO3, ale ty taky "překvapivě" neměli. Koupil jsem si testy na pH, KH, GH rybicky.net/vyrobky/1238-3in1
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 16:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: rudolf
No dulezite je, ze funguje, at uz ta metoda, nebo tou metodou zhotovene hnojivo, a ze kdyz se napise PMDD, vime o co jde :-) .

Ted aby clovek psal: "Pouzij PMDD." a kazdy si uz vybere sam, jestli pouzije PMDD metodu, nebo PMDD hnojivo :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2013 16:24 Muž rudolf [5005] Re: lhajek
OT: To je zajímavé, že všechny tři citované odkazy hovoří o PMDD jako o hnojivu, nikoli jako o metodě ;-) Opravdu to není metoda, ale hnojivo, které ale může mít podle konkrétního výrobce trochu odlišné složení :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Nevim od kud jsi, nemas uvedeno, ale kdybys to napsal, tak se treba nekdo v okoli najde, kdo vi kam si zajit ;-) .

EDIT: A nebo Ti treba aspon trosku odlije na vyzkouseni, ci prenecha z vlastnich zasob.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:23 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Děkuji za cenné rady. Možná se stihnu zastavit ve zverimexu ještě dneska, tak snad něco budou mít. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Poor Man's Dosing Drops
Ze by davkovani kapek chudakem? smich

Ale vetsinou se spis uvadi
Poor Man's Dupla Drops
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:05 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lhajek
Osobne bych zabijel, kdyz nekdo rekne, ze ma doma Internet. Ma tak maximalne pripojeni k nemu, ale tezko se mi povede, aby to lide rikali tak slozite.

Jezne ja byt totalni vul nechci, takze to beru a budu se o tom napriste vyjadrovat jako o metode PMDD.

EDIT: Kdyz jsme to nacali, je tedy spravne: "Koupit baleni chemikalii pro metodu PMDD"? Je to trosku dlouhe, jak bys to nazval lepe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:00 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Designer
Prosím nepiš o PMDD jako o hnojivu. Aspoň mě to z toho tak připadá.
PMDD je metoda hnojení, takže i slovní spojení "koupit PMDD" je nesmysl. Kdo kdy z nás za to aby se dozvěděl jak ta metoda funguje zaplatil?
Jinak něco o metodě hnojení PMDD třeba zde:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
pmdd.mrp-cz.com/…
pmdd-hnojivo.cz/…

Pokud tomu echináči něco chybí tak bych to řešil hnojivem do dna a s hnojením do vodního sloupce bych se nezabýval když zbytek prý roste bez problémů. Krom jílových kuliček lze použít do dna i Substral Osmocote v želatinových tobolkách.

A osobně hnojivo přidávám jednou týdně po výměně vody a rozdíl proti hnojení každý den jsem žádný nezaznamenal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 14:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Prvni co udelej, pod Echinodorus a korenici rostliny si dej jilove hnojivove kulicky. Jednu pod velkou rostlinu. www.akvarista.cz/…
Muzes koupit i jilove kulicky s PMDD. Vem co nejsaz koupis, funguje to stejne.

Merit prakticky nemusis vlastne nic, protoze Ty menis tydne (jak jsi napsal) 50-70% vody. Tim padem muzes klidne zacit rovnou s PMDD, zpocatku radeji opatrne, a kdyby se neco hromadilo, srovna se to temi vymenami vody. Co by se Ti mohlo hodit, je test na NO3, abys vedel, jestli je ho dost a take Ti muze rict, ze je ho v akvariu moc a mel bys pritlacit s vymenami vody. Ja ted test koupil na burze za 40Kc, bezne je od 100Kc, lepsi testy az par set Kc.

PMDD koupis jako pytliky chemikalii zabalene spolecne v jednom pytliku.
www.akvarista.cz/…
Ale dnes uz to muzes obcas koupit i v kamenne prodejne, treba ja PMDD koupil v ZOO Branik, ted na burze, proste da se ledaskde, je to pomerne rozsirena vec.

Nedodava se k tomu bezne dusik (v podobe KNO3) a fosfor (jako KH2PO4), dodavaji se vetsinou zvlast, protoze tech ma vetsina akvarii dost. Pokud je potrebujes, nebo chces kdyby nahodou, prikoupis je zvlast. Ty chemikalie se rozpusti ve vode (u vsech co jsem mel, byl navod v sacku pribalen). Idealni stav je rozpustit si zakladni chemikalie PMDD v jedne lahvi a az budes potrebovat (pokud), rozpustit si KNO3 a KH2PO4 jeste zvlast ve dvou dalsich lahvich. Ale nejspis je ani nebudes rozpoustet a schovas do skrine co kdyby... (za ty prachy at si to klidne lezi)

Kolik davat kazde rano, najdes doporuceno v navodu (rozsah od do), stejne jako v jakem mnozstvi vody rozpustit (uz jsem mel 2 ruzne balena PMDD, v ruznem mnozstvi). Zacni pak hnojit minimem, protoze Ty s rostlinami jak pises nejaky extra problem nemas, a pak za tyden az 14 dni uvidis (jak u ktere rostliny, rostou a reaguji ruzne rychle), jak to funguje. Pochopitelne rychlerostouci zareaguji uz za par dni, a pochopitelne na novych prirustcich, rostliny na rozdil od zivocichu neregeneruji poskozene casti, dorustaji jim cele nove (treba listy).

Muzes si nakoupit chemikalie i zvlast, ale za ty penize se vetsine lidi nevyplati nic jineho, nez koupit pripravene pytliky. Je to otazka 40 az 70Kc za baleni.

A ze je otrava kazdy den hnojit? Ja uz to povazuji za ritual a rikam si, ze jsem kazdy den pro sve akvarko udelal aspon to minimum. Jen kdyz pojedes na dovolenou, nikomu z neakvaristu to nesveruj. Nech to klidne 14dni bez hnojeni, je to lepsi (a zdrave rostliny to zvladnou), nez kdyz Ti to nekdo "vylepsi" (treba blbe cte cos mu napsal na papir a leje 10x tolik, nebo Te poslouchal jednim uchem) a hnoji a hnoji, kdyz vubec nepozna, ze se neco divneho deje.

PMDD je paradni a levna vec. Vis co do akvaria lejes a vis i kolik, coz u nekterych komercnich hnojiv v hezkych lahvickach nevis ani nahodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 13:44 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Díky za rady. Nic takové jsem tam nedal, to ses dočetl správně, hnojení nechává pouze na rybách, o kytky se nijak zvlášť nestarám. Všechny ostatní kytky prosperují dobře, rostou doslova jak z vody. Jestli mám hodně světla, tak dlouhodobě bych řekl, že určitě ne, protože svítím pouze jednou 25W bodovkou. Normální žárovka, proto je taky možný, že se ti ta Cabomba zdá na fotkách trochu nažloutlá, těžko říct. Pouze z krátkodobého hlediska je možné, že tam opravdu přemíru světla mám, protože od pátku (26. 7.) tam mám výjimečně místo 25W žárovky 40W žárovku, jinou jsem v ten pátek nesehnal. To ale napravím, každopádně problém s tím Echinodorem jsem měl už předtím.

Co se týká té přemíry péče, tak si nemyslím, že bych se staral až moc. Jednou za 7-10 dní měním 50-70% vody, čistím stěny akvária, vysávám nečistoty a třeba odpadlé kousky rostlin atd. Více mám v deníku, kam píšu všechno, co v akváriu dělám, abych měl přehled. Teď v těch vedrech kromě této údržby každý den doplňuju do akvária studenou čerstvou vodu, cca 1-2 litry denně. Tu vodu nevyměňuji, pouze doplňuji to, co se vypaří, mám tam chlazení, tak se vypařuje hodně. Přidal jsem dnes další fotky do prezentace, fotil jsem rostliny, aby bylo vidět, jak to s nimi vypadá. Kromě toho Echinodoru se daří opravdu všem, všechny se rozmnožují a nové odstřižky rostou rychle, například Egeria Densa, kterou jsem odstřihnul 10. 7., mi vyrostla za těch 20 dní z 5 cm na 24 cm. Včera jsem přidával fotky rostlin, které jsem odstřihnul a zasadil včera, je tam lépe vidět barva rostlin, protože jsou vytažené z akvária a jsou osvětleny bílou zářivkou.

Nikdy jsem akvárium nehnojil, nemám s tím žádnou zkušenost. Stejně tak jsem si nikdy nezjišťoval obsah různých látek ve vodě. I když se ostatním rostlinám daří, rozumím, že ten Echinodorus je třeba náročnější nebo vyžaduje o něco více některých látek. Můžeš mi (nebo někdo jiný) tedy poradit, jaké hnojivo a které testy na jaké látky bych si měl koupit? Nebo se dá hnojivo i lehce vyrobit? A taky jak hnojit? Nevím o tom prakticky nic. Nevyžadoval jsem nutné přihnojovat, když se všem ostatním rostlinám daří dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 13:14 amrtin Re: lhajek
No,je mě jasný že i ze vzduchu se může udělat,ale to "trochu déle" může trvat opravdu hoooodně dlouho.Lepší je to naočkovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 09:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
BTW, dals pod Echinodorus jilovou hnojivovou kulicku? Jestli ne, a ani nic jineho, tak to udelej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 09:29 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Hele, dobry to uplne neni. Ty listy, ktere maji cerveny stred, nejsou emerzni, tohle je typicky submerzni list, protoze ma cerne vzory, to emerzni listy nemaji. List je dole pruhledny, odchazi dole u ruzice, emerzni listi ale ohniva nejprve od okraju listu tak, ze hnedne. Ta cervena by rikala, ze je hodne svetla, coz potvrzuje i zacatek vyskytu zelene rasy. Zaroven je videt na Cabombe, ze me nektere listky do zluta, to zdrava nema, je bud tmave zelena (pri mene svetle), nebo svezeji zelena pri vice. Echinodorus nema zadne nove listky ve stredu listove koruny. Nedari se mu, po mesici by mel vypadat jinak. Neco Ti v jeho vyzive chybi.

V prezentaci pises, ze nehnojis a o vsechno se postaraji ryby. A tohle vypada na nedostatek dusiku, coz je divne... Ze by premira pece? No a ver mi, o draslik se ryby nepostaraji, neni ani ve vodovodni vode, neni ho kde brat. Myslim, ze dozral cas zmerit NO3 a zacit hnojit PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   30.07.2013 08:50 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: amrtin
amrtin napsal: A z čeho by se ta řasa jako měla udělat-ze vzduchu? :-D
ANO, akorát to trvá trochu déle. Není na tom nic k smíchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 01:27 amrtin Re: MarekP
A z čeho by se ta řasa jako měla udělat-ze vzduchu? :-D To se musí naočkovat,tzn.někde v akvárku vzít kousek řasy a tu dát do sklenice s vodou na slunko.Ideál je jí trochu přihnojit:Já mám na okně (uvnitř) plastovou 1l nádobu od zmrzliny,v ní kousek řasy,přidal jsem kapku PMFE,kapku PMDD,dolívám vodu a za týden byla víc než dvojnásobná.Po kouskách jí dávám krevetkám-ty si šmakujou ano :-D

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [78] ...... 201

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=3851