Ono je vseobecne znamo, ze Ty Vaclave svitis spis malo, vlastne se tim vubec netajis. A je to jiste jeden ze zpusobu, jak k tomu pristupovat. Echinodory az tak moc svetla nepotrebuji, a pak maji take nizsi spotrebu zivin, a ve vode ktera se jim vymeni a co nadelaji ryby, se vzdycky ta troska stopovych prvku najde, aby se pokryla spotreba. Jiste, hobby akvaristika nejsou dostihy a da se k tomu tak pristupovat.
Mam vedle sebe dve akvarka. Nad 200l mam 60W zarivek, nad 54l mam 30W zarivek. V tom 200l neni ani znamka po rase, s vyjimkou stetky na jednom listu Hnedovky (je na te rostline od pocatku), kterou tam v klidu nechavam, protoze se divam, jak se ji to vsechno nelibi a odchazi. Vsechno roste dobre, nove zelene listi, pridavam PMDD spise ke spodni doporucovane hranici a doplnil jsem parkrate KNO3, jak nakonec sam radis, ze se dusik flakat nesmi, a pod Echinodory mam jilove kulicky s hnojivem. Vypada to, ze s timhle svetlem to akvarko od zarizeni k provozu (ma mesic) nabehlo krasne plynule, a mimo rostlin, i poteru Ramirezek se v nem se dari. Takze by se reklo, proc vic svetla a i jen vymena vody pak staci.
V 54l s vyrazne vice svetlem problemy byly, od Jeleniho parohu, pres trosku Sinice a uz to chce se tim vice zabyvat, aby to slapalo jak ma.
Jenze predevcirem jsem dal
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum kus z 200l do tech 54l. Rozdil je patrny okamzite. Ze ve 200l rostl jak sileny, to jsem jeste netusil, co to silenost je. V tech silneji osvetlenych 54l nejen ze roste vyrazne rychleji (je to videt i za tak kratkou dobu, je to sileny narust), ale jeste k tomu ma zlute, jemne do cervena zbarvene vrcholy.
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens je taktez v obou nadrzich. Ve 200l zelena, nacervenala, v 54l s vyrazne ruzovym vrcholem a celkove cervenejsi.
A k tomu jeste musim dodat, v tech 54l se ted sviti jen 6h denne, v tech 200l 10h.
Takze ted jde o to, jestli chci videt tu rudou nadheru nekterych rostlin, nebo mi staci to, ze dobre (i kdyz treba pomaleji) rostou. Pokud nechci CO2, mam sanci prazit sice vic, ale musim kratsi dobu a radeji na 2x denne (Romant to trefne nazval "nadechnout a vydechnout"). Vzdycky jde o limitujici faktor.
Je to jak s tovarnou, kde kdyz do vyrobku chybi jeden blby sroubek, bud se nic nevyrobi, nebo se vyrobi zmetky. Kdyz pustim stroje tak, ze delnici maji mezi kazdym jednim sroubkem cas na kafe a cigaro (malo svetla), ono se tak moc nestane, kdyz se srouby dovezou az zase zitra (nova voda), protoze nestihnou ani vyrobit moc zmetku a ja si vlastne vyrabim pro radost, kdyz mne vyteznost nezajima, takze o co jde?
Mohu ale vyrabet efektivne, takze pridam (svitim vic). Jenze roste spotreba materialu, a jednu matici navic klidne ve skladu jeste najdu nekde zasitou, ale pul vagonu tezko. Takze musim mit skladnika (merit ceho je v akvarku kolik) a ten je drahy (merici sady pro vsechno mozne), abych vedel, co objednat (v akvarku pridat). Vyrobky jsou i lepsi, lide to lepe umi, a mohu si dovolit udelat i veci, ktere pro par kusu nemohu (prirovnejme to k cervenani rostlin atp.), ve fabrice treba tvarove plasty pro mnoho kusu.
Takze propustim skladnika (nebudu merit co je ve vode), protoze zjistim, ze kdyz vsechen material jednou za tyden vyvezu na skladku, a navezu vsechno znovu v mnozstvi, kdy urcite bude stacit, usetrim. A jsem u metod, jako treba EI. V tovarne je to blbost, ale u malo akvarek je to realita. Skladnik (mereni) stoji vic, nez vodu vypustit a dat vzdy co je potreba v mnozstvi, aby nedoslo a zaroven neprebyvalo, kdyz jsem zacal z temer cista znovu.
Nemyslim, ze svitit mene je vseobecne doporucitelne, nechceme vsichni totez, mne se libi cervene vybarveni nekterych rostlin, a navic, nektere rostliny s malem svetla nevystaci, nejsou staveny na to, aby se s vyrobou flakaly, neumi to, neuzivi je to
.
Zaverem bych tedy chtel rict, ze to ze rikas, ze Tobe to roste, tak musi kazdemu, je sice pravda, ale rozhodne nemuzeme rict, ze vsichni chceme totez a tak i jine moznosti (svitit vic) nejsou hodne zavrzeni, jen je pak treba o to vic vedet, co delam. Musim ale priznat, ze pro lidi s vecnymi problemy je svitit mene (nerikam skoro vubec, to ani nahodou) tou vhodnejsi cestou.