Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 105 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 15:41 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Designer
Nemám nic proti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 15:16 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Sid
Sam jsem dnes rano nad tim premyslel, ze vlastne na zaklade toho naseho akvaria delam zavery, ktere plati pro konkretni akvarium a ne obecne, ted to ctu a souhlasim, ze ano, ze k necemu takovemu u mne dochazi. Navic uznavam i to, ze jsem jmenoval ve sve mysli PMDD (diky rychlym zmenam k lepsimu po jeho pouziti u nas) na polobozstvo.

Nicmene stejne bych to PMDD zkusil, ono se tim pri pouziti s citem asi nic moc pokazit neda. Rekneme, ze se ho kapne 2 kapky z kapaci lahvicky na kazdych 10l vody (to je tak zhruba 1ml PMDD na 100l vody) kazdy den, a nezanedba se vymena vody. Kdyz to do mesice nepomuze, je celkem jasne, ze tohle neni to, co by pomohlo.

BTW, kdyby Jirkaass chtel, mohu PMDD naplnenou kapaci lahvicku klidne prenechat, ma psanou Prahu, takze se staci dohodnout na prevzeti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 13:32 Muž Sid [6637] - Rostliny
Fotka k příspěvku A takhle se za ten stvol zastyděl. :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 13:27 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Designer
Fotka k příspěvku ...ja si nemyslim, ze pro experimentovani neni duvod, kdyz prikladem treba vodovodni voda je bez drasliku a v PMDD je ho spousta, proc asi?
Omlouvám se, ale nevím, jestli jsem správně pochopil, co mi chcete touto otázkou sdělit. :-O
Vodovodní voda je obvykle na draslík chudá. A protože se obsah K nedá tak snadno "změřit", jako většina ostatních makroprvků a Fe, existuje povědomí, že přidáním K se toho nedá moc pokazit. Takto obvykle argumentuji i já sám. (Zejména, když se objeví na rostlinách známky deficitu tohoto prvku. :))
Jenže - jsou nádrže, kde se bez přidání K obejdete, přesto v nich kytky jeho nedostatkem netrpí. Nebo alespoň ne tak, aby vás jejich stav "donutil" o "zvláštním přídělu" K (a nejen K...) uvažovat...
Vodovodní voda "nějaký" K obsahovat bude. Pokud rostliny "nebičujete" k maximálním "výkonům", při pravidelné výměně části vody nemusí kytky jeho nedostatkem trpět.
Ano - je to hlavně o vlastnostech vstupní vody, ale také o "nastavených" podmínkách, jako jsou intenzita a kvalita osvětlení, teplota, proudění vody, filtrace, poměry mezi živočichy a rostlinami, jejich druhy (rostlin a rybek) a kopa dalších záležitostí...
Když tuto "mozaiku" vhodně poskládáte, "ono to tak nějak funguje samo", aniž byste musel "utrácet za PMDD"... :-D
Pro ilustraci: kytky v této nádrži jsou hnojeny "přes rybky" a výměnou části vody. Výjimkou je ten velký echinodorus, který dostal za uplynulých 11 měsíců několik kuliček Bivoje, naposledy pak nedávno "zásobní hnojivo zn. Matlala-Sid", :) na což reagoval vyhnáním květního stvolu, za což se ze mně neznámého důvodu zarděl... :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 12:57 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Designer
...Dobre, takze rostliny zivori, nejspis kvuli nedostatku svetla, ale take se rozpadaji, protoze jim neco chybi...
Ano, jak jsem napsal - podle mne to základní, co kytkám chybí, je dostatek světla.
A to je podle mne také hlavním důvodem, proč se kytky (zejména ty světla potřebnější) rozpadají. (Nakolik jsou tomuto procesu nápomocni ancistrusově spekulovat nechci. Nebo šneci. :) Ovšem u těch by to byla spíš "úklidová práce" na mrtvé hmotě...)
...Nebavime se o hnojeni jako takovem, bavime se o pridani stopovych prvku do vody a to snad v rozumne mire a pravidelne vymene vody uskodit nemuze...
Pokud se to se stopovými prvky nepřežene, opravdu by neměly uškodit. Zase se ale budu opakovat: pokud nemají kytky dostatek energie ke zpracování živin, přilepšování stopovými prvky nepomůže.
Z celého tohoto vlákna a vašeho přístupu k němu mám dojem, (mohu se, samozřejmě, mýlit!), že máte díky pokroku, který jste zaznamenal ve svém akva po přidání živin, tendenci paušalizovat... Ovšem každé akva je skutečně jiné, jak se neustále v diskusích připomíná. Vaše akva nedostatkem světla netrpělo, proto mohly kytky zareagovat, jak zareagovaly. V případě diskutovaného akva to prostě vidím jinak.
No a k produkci stopových prvků podle mne skutečně stačí potrava, resp. to, co z ní po "použití" rybkami zbyde. :)
Netvrdím, že posílení světla vyřeší veškeré stávající i budoucí problémy, ale jsem přesvědčen, že bez něj se pokrok nedostaví.
Není ale nic snazšího, než v tomto smyslu učinit "pokus". Nechť se Jirkaass řídí vašimi radami (...kdyz neudelam nic, rostliny nerostou, a nejspis neporostou dal. Kdyz ale zkusim neco pridat, a radeji casteji vymenim vodu, aby se mi neco v te vode nehromadilo, casem uvidim, zda se neco deje...) a po čase se uvidí.
Třeba se mýlím a váš přístup mě přiměje přehodnotit názor, že přihnojovat do vodního sloupce akva, které je (IMHO) nedostatečně osvětlené, je koledování si o průšvih. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 23:40 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Sid
Dobre, takze rostliny zivori, nejspis kvuli nedostatku svetla, ale take se rozpadaji, protoze jim neco chybi. Nerostou tim padem ani rostliny, ktere by treba uz rostly, nijak zavratne, ale treba rostly. Nebavime se o hnojeni jako takovem, bavime se o pridani stopovych prvku do vody a to snad v rozumne mire a pravidelne vymene vody uskodit nemuze.

Kdyz neudelam nic, rostliny nerostou, a nejspis neporostou dal. Kdyz ale zkusim neco pridat, a radeji casteji vymenim vodu, aby se mi neco v te vode nehromadilo, casem uvidim, zda se neco deje.

Ja uznavam, ze veci dost casto beru spise selskologickym pristupem, ktery nemusi fungovat, ale to tedy rekneme, ze se nema delat nic, rostliny se maji nechat rozpadnout a ani se nema nic zkusit?

Ryby sice hnojeni poskytnou, ale poskytnou opravdu vsechno, co rostliny potrebuji? Nemuze neco chybet, kdyz se rozpada listi? Tady prece nikdo nerika, pridat dalsi NO3, ale pridat stopove prvky. Muze to snad pri rozumne vymene vody a nizkych davkach uskodit?

Vim ze to tady pro nektere lidi, jako je Sid, neni lehke, kdyz nam stale neco vysvetluji, ale ja si nemyslim, ze pro experimentovani neni duvod, kdyz prikladem treba vodovodni voda je bez drasliku a v PMDD je ho spousta, proc asi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 23:16 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Jirkaass
...v tuhle chvili asi vice svetla nesezenu tk ma cenu davat to PMDD?...
V žádném případě! V akváriu, kde rostliny živoří, ryb je "jako máku" a světla poskrovnu, je přihnojování nejen zbytečné, ale doslova koledováním si o průšvih.
Ani po zvýšení intenzity osvětlení na dvojnásobek není pro experimentování s PMDD důvod!
Raději popřemýšlejte nad zredukováním rybí osádky a pravidelnou výměnou části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 21:25 Muž Jirkaass [35]
j ale stejne svetlo urcite pridám budu rád kdyz to poroste a bude to hezky a zdrave jak pises .. jinak moc diky kdyztak kdybych neco potreboval napisu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 21:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jirkaass
Zkus pridat to PMDD, tem rostlinam vylozene neco chybi a samotne svetlo to taky nespasi, dokud nebudou mit co potrebuji. Treba by zatim aspon lepe prezivaly, pomalicku rostly, coz uz by ale asi stacilo i jako vysledek a ani bys pak to svetlo pridavat nemusel, kdybys ozelel to, co ani tak neporoste. Kdyz nemuzes hned prisvitit, zkus aspon dat rostlinam to ostatni co potrebuji, jestli by se treba nektere nesmilovaly nad tim malem svetla. Nemusis mit prece v akvarku presne urcite rostliny, pokud po nejakych vylozene netouzis, jde o to je mit hezke a zdrave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 20:46 Muž Jirkaass [35]
ok skusim neco splasit diky :)

PS: vydrzi to ta kitka jeste nejakou dobu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 20:14 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jirkaass
Kdyz na tech LED bude aspon 14W prikonu (jako na te zarivce) a budou aspon trosku slusne, pak takove pridani svetla klidne. Ale otazkou je, jak to vyjde cenove. Nebo to lze i zkusit, pridat treba jen 3W LED primo nad urcitou rostlinu a uvidi se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 18:03 Muž Jirkaass [35]
ok mohl bych sehnat leddiodi stacili by?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 18:01 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jirkaass
To je tezke, bez svetla to tezko pujde. Zkus rostliny jako treba Anubias, ty dobre rostou i pri malo svetle, jen zase dost pomalu. Najdi si tady v rostlinach rostliny, ktere nepotrebuji moc svetla. Dokud jsem mel svetla mene nez ted, pridaval jsem stopove prvky a rostlinam se to libilo (tem co rostly), jak jsem prestal, darilo se jim hur. Ale jestli budes PMDD pridavat do slabe osvetleneho akvaria, tak radeji hodne s citem, proste radeji mene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:53 Muž Jirkaass [35]
v tuhle chvili asi vice svetla nesezenu tk ma cenu davat to PMDD?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:51 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jirkaass
Pokud je to to 60l akvarium ze Tve prezentace, pak si myslim, ze by to chtelo vice svetla. V tomto osvetleni porostou jen nektere nenarocne rostliny. Nemas tam rozmer nadrze, takze presneji nereknu, nicmene 14W zarivka na 60l byva obecne malo, tak aspon 2x tolik uz by k necemu mohlo byt. No a pak take muzes pridavat kazdy den PMDD. Je to hodne levne, sezenes ho za par kacek, staci tady projit tema PMDD a take si projit, co z jeho slozek nepotrebujes pridavat, pokud mas v akvariu dost ryb. Pokud budes mit malo svetla, zvol spise spodni hranici doporucovaneho davkovani. Ono kdyz je malo svetla, nicim jinym to u rostlin nedozenes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:25 Muž Jirkaass [35]
jj to prvni co si popisoval tto je pravda takze co mám udelat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:03 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Designer
Fotka k příspěvku A tohle jsou vyhonky nove, uz s PMDD a dostatkem svetla. Zase se omlouvam za kvalitu, ale snad je to i tak videt, chtel jsem to ukazat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:01 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Designer
Fotka k příspěvku Omluvte kvalitu fotek, zasel jsem k akvarku s mobilem, nic lepsiho nemam po ruce a jeste na tak hloupem miste se to fotilo uplne na houby.

Tohle je stary vyhonek, znacne poskozeny, po mesici nepridavani niceho pro rostliny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 16:41 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jirkaass
Ten list ma takovy jakoby sklovity flek uprostred a pak se v nem nekdy udelaji i diry a odpadne, je to tak nejak? Uvedenou rostlinu nemam, ale znam tohle na rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens a rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_cv_nervata . Jak prestanu pridavat stopove prvky (posledne asi na mesic), prvni ma ty listy poskozene jak jsem popsal a castecne opadavaji, te druhe zase uhnivaji listy od okraju a zustavaji hole stonky, vydrzi jen vrchol, navic u te druhe stonek uhnije ve dne a vyplave to. Pred asi tydnem jsem zacal pridavat PMDD, co vyrostlo na vrcholech vypada mnohem lepe. Pri odkalovani nechte vytazeny vrcholek (zbyl z jedne rostliny, tak jsem jej zasadil) mel uz i korinek. Chce to samozrejme i dostatek svetla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 16:28 Muž Jirkaass [35]
Fotka k příspěvku caute mám problem u lidwigia palastris mám jake si ozrane stonky nebo jak to ric a nejake hnijiic listi nebot ak nak dam foto
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 12:52 Muž Mejla [21] – Re: Sid
Fotka k příspěvku tady je fotka pokrouceného listu gigantei. Některé jsou víc, některé méně. Tohle se děje už pár měsíců. Netušim ale jestli se to objevilo až po zahájení úpravy vody.
Jinak jsem si zkusil spočítat kolik Na jsem pravidelně do akva každých zhruba 14 dní přidával a vyšlo mi 11mg/l. A to už po dobu 3 měsíců. To by mohlo dát i 60 mg/l. Netuším jak moc se Na ve vodě spotřebovává a ani jakou hodnotu Na má zdrojová voda.. Jen tak spekuluju :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 11:30 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Mejla
...Navíc mám v akváriu příznaky, krom jiných, které odpovídají nedostatku Ca (hlavně zdeformované listy valisnerie)...
Zkuste udělat nějaké fotky - třeba se z nich někomu podaří na něco přijít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 10:20 Muž Mejla [21] – Re: Mejla
Dík za reakci, četl sem o tom na Kribu. Řeším různé příznaky strádání kytek v mém akvárku a vrtalo mě hlavou, jak by mohly vykazovat nedostatek Ca(pořád to nemám potvrzený). Uvidím po čase, vysadím jedlou sodu jestli se to nějak projeví.
Nevíte někdo, jestli se dělá nějaký test na Na? Zajímalo by mě, pokud se mi to potvrdí, jaký poměr Na:Ca může způsobit zablokování?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:34 Muž Yirka [9126] – Re: jankaskodka
Jakmile mu rostliny zachutnají, už se toho nevzdá. Bude se k tomu periodicky vracet a rostliny nikdy nebudou ve své celé kráse. Na druhou stranu je to příroda.........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:10 jankaskodka
mam tam jedneho ancika a jedneho okruzaka, ale niektore rastliny ako tvrdy anubias je neposkvrneny, a egeria densa ta ide ako diva, aj valinserky, aj mam dufat ze sa tie rastliny spametaju?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:09 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: jankaskodka
ožrali ji nejspíš proto že je to emerzní forma a ty listy by stejně odumřely. Podpořila bych více růst nových částí rostlin, ale myslím že s tímhle setovým osvětlením moc červenolistých rostlin neudržíš, spíš nějaké méně náročné druhy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:07 R Muž romant [27987] – Re: jankaskodka
Spíš bych řekl, že ty okružáci už jenom dokončují, co žačal ten ancík. Čerpal jsem z Tvojí prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:07 Usine – Re: jankaskodka
To ti dělá ancistrus a v noci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:07 jankaskodka
Fotka k příspěvku co je tejto rastline? mam ju asi dva tyzdne, je zla z obchodu? bola bez korenov po kupe... :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:03 jankaskodka
Fotka k příspěvku prosim vas pomozte mi s touto rastlinou, obziera ju takto slimak? :-(
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2011 17:07 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Mejla
Jj, sodík může být problém, pokud je ho ve vodě "hodně"... (Pro zajímavost - kde jste na informaci, kterou popisujete, narazil? :-))
Riziko skokového poklesu pH u vody s alkalitou 3 dKH při sycení CO2 je úměrné intenzitě sycení CO2. :) (Když přidáváte CO2 "s rozumem", riziko je malé.)
I když se uvádí u přírodních vod poměr Ca:Mg někde kolem cca 3-4:1, vašich 7:1 je (IMHO) pro kytky "v normě". Draslíku by mohlo být víc; řekněme, že v poměru k Ca přibližně 1:1.
(Doporučená koncentrace K bývá obvykle kolem 30mg/l. Čímž netvrdím, že byste měl Ca "ubrat".)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2011 16:47 Muž Mejla [21] – Re: xwerty
Zdravim, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že přidáváním NaHCO3 kvůli zvýšení alkality dochází k zablokování příjmu Ca, Mg a K. Četl jsem, že k tomu může docházet v případě NaCl a kationt sodíku je v obou případech(jestli se nepletu). Navíc mám v akváriu příznaky, krom jiných, které odpovídají nedostatku Ca (hlavně zdeformované listy valisnerie).
Celkovou tvrdost sem nemeřil jinak než papírkem a je někde mezi 7-14, údaje z vodárny jsou kolem 7dGH.
Jak velké riziko skokovýho poklesu pH je při sycení vody "tvrdé" 3kH?
A v jakým poměru by měly být prvky K, Ca, Mg, případně Na, pokud se to dá alespoň nějak zobecnit?
Dosud sem nehnojil a zdrojová voda má koncentrace v pořadí výše 3,3 44,6 6,49 mg/l

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2011 23:14 zsigi
Fotka k příspěvku a ešte jedna fotka
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2011 23:14 zsigi
Fotka k příspěvku Ja mám asi podobný problém. Skúsim priložiť fotku. Vedel by niekto povedať prečo žltnú tie listy?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2011 22:55 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: maalamut
Jak už vadnou i plastové kytky, to bude brzo konec světa. (Tuším, že to má přijít začátkem října t.r.) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2011 21:18 Muž maalamut [3] - Raci, krabi, krevetky – kytky vadnou
Prosím nevíte někdo proč mi vadnou kytky,mají na listech žluté skvrny, a některýjsou uplně žlutý.Na dně mám štěrk smýchaný s jemným pískem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:48 Muž xwerty [1]
Ok, dík, to by tedy bylo vyřešené, jdu se zabývat budováním lepších světelných zítřků. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:44 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: xwerty
Lepsi zarivka Ti nejspis moc nepomuze. Mas 40W zarivkoveho osvetleni na 190l akvarko, to je tma at pouzijes jakoukoli zarivku s timhle prikonem. Nerikam ze neco nemuze rust, ale budou to jen nejake na svetlo nenarocne rostliny. Takze bud rostliny, ktere to snesou, nebo vice svetla. A ze necemu rostliny chutnaji? Ale jo, snekum nase rostliny taky chutnaly, jenze to byl az druhotny problem, sezrano bylo presne to, co uz samo zacinalo odchazet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2011 14:32 Muž xwerty [1]
Diky moc, víceméně jsem si to myslel, ale chtěl jsem se ujistit, předělání osvětlení nebude až tak jednoduché. Udělám pokus s lepší zářivkou.
Jen pro vysvětlení, k akvariu jsem již přišel hotovému, a teď se jej snazím trochu povylepšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:26 Muž MarioFX [1] – Re: xwerty
Problem muze byt taky v ancikach, kterejm echin. moc chutnaj ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:12 R Muž romant [27987] – Re: xwerty
Ten problém bych viděl v tom osvětlení. Je ho tam pro tyhle kytky prostě málo, jak jsem koukal v profilu, tak je tam ještě anubias a hygrophila a to nejsou na světlo až zase tak náročné kytky a proto se jim tzv. daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:10 Muž marek21 [16]
nesom odbornik ale sa mi zda ze svietis kratko a bude to aj tym "noname" a aj 40W bude asi malo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:10 Žena stetinka [270] – Re: xwerty
to takhle svítíš v tý stodevadesátce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 14:02 Muž xwerty [1] – Uhnivajici echinodorus
Fotka k příspěvku Zdravím místní odborníky. Mám problém s echinodoroama ( parviflorus a cordifolius ). 3 týdny byly v kbelíku s vodou, dařilo se jim dobře, rostly jim nove lístky. Po přesazeni do akvárka nejprve rostly dál, ale po pár týdnech jim nové lístky zacaly uhnívat ( začaly se tvořit průsvitné mezery až list uhnil celý )rostliny dál vyrážejí nové listy, ale ty po pár dnech začnou dělat to samé. Svítim 14-22h nejakou "noname" 40W zářivkou. Je to spíše nevhodným světlem, nebo nějakou chemickou nerovnováhou ? ( Ostatním kytkám se daří ). Diky za každou radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 15:57 Muž matlala [798] - Rostliny – k pousmání
Tak jsem konečně přišel na to, co těm hygrophyllám chybělo. A budete se smát.
Mám automatické hnojení a hadička držela jen páskou u trubky od filtru, páska se odlepila a hnojivo teklo mimo akva. Já věřil, že hnojím, už na to začali reagovat i pistie, žloutnutím listů. Hledám příčinu už 3 dny a nenapadlo mě podívat se na hadičku od automatického hnojítka :-D Hold bez přísavky příště ani ránu a i tak to budu kontrolovat častěji. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2010 19:04 Žena Ebro [0] - Živorodky – Re: stetinka
s tim octem mě to taky napadlo, ale ještě jsem to nezkusila, a asi ani zkoušet nebudu, už je vyhozený ;)))
a děkuji za potvrzení s těmi anubisy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2010 18:48 Žena stetinka [270] – Re: Ebro
jen ti chci potvrdit, že ty anubiase v savu máchám často a třeba na ruduchu je to skvělý, na rozsivky to nepomáhá, takže je to různý a anubias to zvládá v pohodě. Jen ho pak pořádně opláchnu pod tekoucí vodou a majznu zpět do akva.
Šutr šlo odzkoušet v octu,ale barva byla podezřelá ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2010 18:35 Žena Ebro [0] - Živorodky – Re: Ivoš
tak, světlo upraveno, mam tam 3×18W zářivku, ´´obyčejnou bílou´´. kámen by neměl být mramor, ale pro jistotu jsem ho vyhodila, koupen kořen a už se máčí ve vodě, dále chudáčci Anubisové po savové lázni ještě s jednou kytkou. nechám pár dní a když neuvidím změnu k lepšímu, tak zkusim ještě ten prvek Mg... velmi vám všem děkuji za cenné rady. napíšu jak sme dopadli. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2010 00:21 Muž gigimasters [8] – Re: Sid
Tak to pak je složité vypozorovat.. čím to je. :-D Každopádně si možná skusím pohrát se světlem. Ale nevím co na to jiné rostliny.
Je pravda že se mi v akváriu dělá vlásčitá řasa. Jsou to takové provázky co vlají na všem ne moc. A dají se lehce vytáhnout. Tak jestli to nemůže mít souvislost. Třeba se světlem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2010 22:29 Muž Sid [6637] - Rostliny
...Dříve to také šlo bez této vymoženosti...
Jde to i dnes. Jen je třeba podmínky v akva vyvážit. Třeba ubráním světla. Nebo výběrem kytek, které se takto výrazně neprojevují. (Mám v akva nesyceném CO2 několik echinodorů a Bolbitis heud. A zatímco echinodory jsou OK, Bolbitis se na osvětlených částech touto krustou pokrývá.)
Ještě bych měl asi dodat, že za povlakem CaCO3 nemusí být asimilace hydro/uhličitanů echinodorem - může to být vinou řas, které se na listu usadily a vesele odvápňují ony.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [105] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=5201