Co se to děje s rostlinami?
Jasné,rozumiem.Čo ty na ten kryt?Dá sa niečo vyšpekulovať?
Egeria pošla ako prvá,kamaráde
Hej,Anubias b.nana určite dám,len som nechcela nosiť nič nové,pokiaľ nevytvorím rozumné podmienky.Verím,že sa mi to s vašou pomocou podarí
To hnojivo co je ve dně am samozřejmě nech. Moje doporučení bylo mířený pouze na to hnojivo, co se aplikuje do vodního sloupce. To že se nedaří kabombě bude spíš tím nedostatečným osvětlením, než nedostatkem živin.
Tekuté som dala len raz,takže s tým teda končím.Je ťažké sa zariadiť podľa toho,čo kto radí,lebo na tú kabombu mi to práve poradili,ked´že berie živiny z vody..A evidentne v nej mám malo živín,ked´ mi kape...Mám však ešte v zemi tie guličky,mám povyberať aj tie?Môžu škodiť?Mením vodu 1x týždenne,klasika,takže zvýšim intenzitu na 2x týždenne napr.?
Vážne vám všetkým moc d´akujem!!
Ďakujem za pomoc...Takže výmenou žiarivky z blata do kaluže..Preto sú sety nahovno,s prepáčením,lebo namontovať tam druhú žiarivku chce veľa úsilia a technickej zručnosti,čo ja nemám,ale ked´že je pre mňa dôležité,aby sa rastlinám darilo,lebo kde sa darí rastlinám,darí sa aj rybám,tak to skúsim nejak vymyslieť.Máš predstavu,ako asi vyzerá kryt Diversy 60ky?Ak áno,povedz mi narovinu,či tam má zmysel niečo skúsiť primontovať al.ho mám rovno vyraziť
Pre istotu dávam foto
Já bych byl ve svém doporučení ještě radikálnější než kolega Designer. To hnojivo bych vysadil úplně a místo toho bych častěji měnil vodu.
Prepocital jsem si plochu hladiny, kolik 15W PowerGlo sviti, a musim rict, ze mi vysla tak hranice toho, kdy vubec muze neco rust. Kdyz uznam, ze je to specialka a sviti pro rostliny a ne pro oci, tedy vezmu beznou hodnotu 15W zarivky, jsem tam, kde se mi tak tak uz darilo, aby neco rostlo, ale zazrak to nebyl, rostlo jen neco.
Chce to vic svetla. Ze tam jsou rasy, tim bych se nenechal mast, ony si potvory vystaci s ledascim. Tekute hnojivo bych pridaval opravdu s citem, protoze pokud rostliny stagnuji kvuli svetlu, hnojim rasy.
A bleherae.
No,ako mi radil tomas3000,dala som štrk do octu a nič sa nedeje,takže dno je v pohode.Opakujem,že biely štrk,čo mám v prezentácii,som vymenila za kremičitý a nešumí.Ďalej som asi dva dni dozadu vymenila žiarivku zo setu za PowerGlo,má 15W.Hnojím 7Kugeln od JBL a kúpila som aj tekuté hnojivo od Tetry Planta Min,kvôli Cabombe..Použila som ho zatiaľ raz.Rybky sú ok,ale rastliny mi začínajú chátrať,akva je založené od decembra min.roku.Ech.bleherae mi kompletne vymenil listy a doteraz bol krásny,ale aj na ňom sa začínajú objavovať diery,aj Ech.Marble Queen ich mal,tak som ostrihala najhoršie listy,ale nepomohlo to,listy má vyblednuté,miestami nahnedlé,na jednom liste je dokonca zelená riasa,vyzerá ako dlhý trávnik,ale nezdá sa mi,že by bola vláknitá.Ten list sa opiera o skalu,na kt.mi tá riasa rastie,na tej skale sa mi to páči,ale aby mi to zase bralo živiny rastline,to nechcem.Alternanthera colorata je úplne v keli,má na sebe silnozelené bodky,takže dalo by sa povedať,že tam mám asi široké spektrum rias
..Vallisnerie zatiaľ iba zhadzujú listy a rašia im nové,ale celkovo mám pocit,že všetky rastliny sú v chaose a neviem,ako mám ich mám dať dokopy.Nechcem prehnojiť.Kde môže byť chyba?Info v prezentácii.
Starší reakce
Otíkem to není...mohl by porušit rostlinu, ale ta rostlina by musela být už poničená něčím jiným...sam zdravou rostlinu neprokouše...zkus si test s octem, pokud je to OK, tak ti nebude bublat...pokud to není tím, tak potom můžeme dál hledat příčiny...
Čiže rybami to nie je a chyba je niekde inde.Skúsim si urobiť nejaké testy na vodu,mala som tam jeden štrk,biely,ten bol pravdepodobne vápenatý,vymenila som ho za kremičitý,ešte som však neskúšala ho dať do octu.
krunýřovec jednopruhý ti to nejspíš nedělá...nemá na porušení rostlinného pletiva uspůsobenou tlamku...hledal bych jinde...vidím, že tam máš lastury...ty do sladkovodního biotopu nepatří...a co písek, byl zkoušen octem?..není vápenatý? to by mohlo mít taky negativní vliv na rust rostlin
A tu je Alternanthera.
Čaute,na mojom Echinodoruse Marble Queen mám diery v strede listov aj na bokoch,ked´že som mala zariasené akva,pridala som 4x Otocinlus affinis,riasy z neho zmizli,ale diery sú dosť veľké,je možné,že to môžu obžierať?Ak áno,ako im nahradiť rast.potravu?Kŕmim sera Wells Chips pre dnové ryby,všetko však vyžerú Botie lohachata 2x,takže predpokladám,že sa to deje asi v noci.
Ďalej mi chátra Alternanthera colorata,asi mesiac sa držala,potom sa zariasila a ostalo to tam.Prikladám foto a veškeré info je na prezentácii.Fotky sú fotené mobilom,čiže kvalita nič moc.Ďakujem za rady.
Starší reakce
0 04.02.2011 14:58 Usine – Re: tomas3000
Já do akvária pouštím vodu namíchanou ze sprchové baterie. Je sice trochu studenější, ale tak o 5-6°C. Pokud tam ale pouštíš rovnou jen studenou tak to může být tím, hlavně teď v zimě.
No, je pravda, ze vodu nijak nenechávám odstávat...nemam ani kde a liji tam jen studenou, protože se kdesi mluvilo o tom, že se do zdroje teple vody můžou dodávat nějaké další chemicke latky na její upravu a tato voda má více dusičnanů, nebo můžu promíchat studenou s teplou?...A možná to jsou končící listy, ale to by zase nebylo i u cryptocoryne nevillii na skoro všech listech, je ješte mlada
že by chybělo třeba železo? jak se to projevuje?
0 03.02.2011 19:29 Usine – Re: tomas3000
Vodou to být nemusí, rostliny nejsou až tak postižené. Třeba jsou to jen staré končící listy, nebo mechanicky poškozené.
Nemusí to souviset vysloveně s chemismem vody, může být např. jiná teplota dolévané vody atd. Kryptokorýny jsou na to haklivé
jen reakce na nějakou změnu v akvariu ....jedine, ceho bych se mohl dopustit je tydeni vymena vody a to 1/3...může to být tím? Myslíte, ze výměna 1/3 vody ve 112L akva je tydne moc...mel bych to protahnout na vymenu vody kazdy druhy tyden?
0 03.02.2011 18:18 Usine – Re: tomas3000
U Echinodoru je to normální, čím barevnější je nový list tím lépe. Zbytek bude Cryptocorynová nemoc. Nemoc to vlastně není, jen reakce na nějakou větší změnu v akváriu.
0 03.02.2011 16:37 Leicu – Světlý povlak na listech
Ahoj, na listech Echinodoru jsem objevila jemný kalně průhledný povlak, co to může být? Jde o nějakou plíseň? Nebo třeba šnečí vajíčka? Celkově se mu moc nedaří, zatím moc neroste, v nádrži je už aspoň dva měsíce.. Nainstalovala jsem CO2, ale zatím je to jen pár dní. Děkuji za tipy..
zde jeste prikládám foto echinodoru bleherae..povšimněte si toho zilkovaní u rostouciho listu uprostred...
chybí jim snad nejakej prvek? konkretne u kryptokoryn se drzim dal s odkalovanim a odkaluji jen kolem...pokud maji kryptokorynovou nemoc a dalsi kytky trpi necim podobny, tak si nejak nejsem vedem, co jsem udelal...odkaluji 1x2tydny a vodu menim kazdy tyden 1/3...standardni udrzba si myslim
a jeste jednou cryptocoryne
další foto kytky cryptocoryne nevillii
Dobrý den...potřeboval bych poradit...na listech rostlin, hlavně kryptokoryn se mi delaji dírky a potom se list jakoby po krajich zacne rozpadat...pozoruji spatny rust i u echinodoru bleherae...nedela uplne zelene listy, ale jakoby ty listy meli v sobe takovy nahnedly zilky..a delaji se mi v nem taky dirky...hnojim 1x2tydny bioflorem a davam tablety sera florenette A. zde prikladam fotky kryptokoryn...jeste zkusim poridit fotku toho listu echinodoru bleherae
Starší reakce
Bude se jednat o tzv. "biogenní odvápnění", hledej to pod tímto názvem.
0 29.01.2011 16:55 DavidH Chtěl bych se zeptat na příčinu a odstranění problému, který se mi snad podaří vložit na fotografii. Jedná se o povlak na listech rostlin, který se mi z ničeho nic udělal po 2,5 letech provozu akvária, aniž bych něco změnil. Vypadá to jako vodní kámen, což je asi blbost a nebo vápenec. Dodávám, že má celkem dost tvrdou vodu.
Starší reakce
Zdravim, mohl bych vědět nějaké bližší parametry o této nádrži? Intenzita světla, objem, počet ryb, zdrojová voda atd.. Prostě abych si mohl udělat ucelenější představu.
pravda
tak diky
Pokud chybi cokoli ve vode, o tom uz jsme se bavili a vlastne se i dohodli.
Jestli tomu chybi svetlo, pak pomuze ji polozit na hladinu primo pod svetlo.
nevite nekdo ? byl bych rad kdybych to stihl zachranit
Caute mám dalsi problem s douskou.. pridam foto
pripadami ze to jakoby hyne nebo uhniva dekuji za rady
njn holt musim neco vyskouset a uvidi se co to bude ale jak sem psal sidovi ze me nepripada ze by byl nedostatek svetla jelikoz jak ko ukam tak spodni listy jsou tak nak zelene a trochu pozkozene nafotim neoc a pridam foto ale mám blby fotak
Nemám nic proti.
Sam jsem dnes rano nad tim premyslel, ze vlastne na zaklade toho naseho akvaria delam zavery, ktere plati pro konkretni akvarium a ne obecne, ted to ctu a souhlasim, ze ano, ze k necemu takovemu u mne dochazi. Navic uznavam i to, ze jsem jmenoval ve sve mysli PMDD (diky rychlym zmenam k lepsimu po jeho pouziti u nas) na polobozstvo.
Nicmene stejne bych to PMDD zkusil, ono se tim pri pouziti s citem asi nic moc pokazit neda. Rekneme, ze se ho kapne 2 kapky z kapaci lahvicky na kazdych 10l vody (to je tak zhruba 1ml PMDD na 100l vody) kazdy den, a nezanedba se vymena vody. Kdyz to do mesice nepomuze, je celkem jasne, ze tohle neni to, co by pomohlo.
BTW, kdyby Jirkaass chtel, mohu PMDD naplnenou kapaci lahvicku klidne prenechat, ma psanou Prahu, takze se staci dohodnout na prevzeti.
...ja si nemyslim, ze pro experimentovani neni duvod, kdyz prikladem treba vodovodni voda je bez drasliku a v PMDD je ho spousta, proc asi?
Omlouvám se, ale nevím, jestli jsem správně pochopil, co mi chcete touto otázkou sdělit.
Vodovodní voda je obvykle na draslík chudá. A protože se obsah K nedá tak snadno "změřit", jako většina ostatních makroprvků a Fe, existuje povědomí, že přidáním K se toho nedá moc pokazit. Takto obvykle argumentuji i já sám. (Zejména, když se objeví na rostlinách známky deficitu tohoto prvku.
)
Jenže - jsou nádrže, kde se bez přidání K obejdete, přesto v nich kytky jeho nedostatkem netrpí. Nebo alespoň ne tak, aby vás jejich stav "donutil" o "zvláštním přídělu" K (a nejen K...) uvažovat...
Vodovodní voda "nějaký" K obsahovat bude. Pokud rostliny "nebičujete" k maximálním "výkonům", při pravidelné výměně části vody nemusí kytky jeho nedostatkem trpět.
Ano - je to hlavně o vlastnostech vstupní vody, ale také o "nastavených" podmínkách, jako jsou intenzita a kvalita osvětlení, teplota, proudění vody, filtrace, poměry mezi živočichy a rostlinami, jejich druhy (rostlin a rybek) a kopa dalších záležitostí...
Když tuto "mozaiku" vhodně poskládáte, "ono to tak nějak funguje samo", aniž byste musel "utrácet za PMDD"...
Pro ilustraci: kytky v této nádrži jsou hnojeny "přes rybky" a výměnou části vody. Výjimkou je ten velký echinodorus, který dostal za uplynulých 11 měsíců několik kuliček Bivoje, naposledy pak nedávno "zásobní hnojivo zn. Matlala-Sid",
na což reagoval vyhnáním květního stvolu, za což se ze mně neznámého důvodu zarděl...
...Dobre, takze rostliny zivori, nejspis kvuli nedostatku svetla, ale take se rozpadaji, protoze jim neco chybi...
Ano, jak jsem napsal - podle mne to základní, co kytkám chybí, je dostatek světla.
A to je podle mne také hlavním důvodem, proč se kytky (zejména ty světla potřebnější) rozpadají. (Nakolik jsou tomuto procesu nápomocni ancistrusově spekulovat nechci. Nebo šneci.
Ovšem u těch by to byla spíš "úklidová práce" na mrtvé hmotě...)
...Nebavime se o hnojeni jako takovem, bavime se o pridani stopovych prvku do vody a to snad v rozumne mire a pravidelne vymene vody uskodit nemuze...
Pokud se to se stopovými prvky nepřežene, opravdu by neměly uškodit. Zase se ale budu opakovat: pokud nemají kytky dostatek energie ke zpracování živin, přilepšování stopovými prvky nepomůže.
Z celého tohoto vlákna a vašeho přístupu k němu mám dojem, (mohu se, samozřejmě, mýlit!), že máte díky pokroku, který jste zaznamenal ve svém akva po přidání živin, tendenci paušalizovat... Ovšem každé akva je skutečně jiné, jak se neustále v diskusích připomíná. Vaše akva nedostatkem světla netrpělo, proto mohly kytky zareagovat, jak zareagovaly. V případě diskutovaného akva to prostě vidím jinak.
No a k produkci stopových prvků podle mne skutečně stačí potrava, resp. to, co z ní po "použití" rybkami zbyde.
Netvrdím, že posílení světla vyřeší veškeré stávající i budoucí problémy, ale jsem přesvědčen, že bez něj se pokrok nedostaví.
Není ale nic snazšího, než v tomto smyslu učinit "pokus". Nechť se Jirkaass řídí vašimi radami (
...kdyz neudelam nic, rostliny nerostou, a nejspis neporostou dal. Kdyz ale zkusim neco pridat, a radeji casteji vymenim vodu, aby se mi neco v te vode nehromadilo, casem uvidim, zda se neco deje...) a po čase se uvidí.
Třeba se mýlím a váš přístup mě přiměje přehodnotit názor, že přihnojovat do vodního sloupce akva, které je (IMHO) nedostatečně osvětlené, je koledování si o průšvih.
Dobre, takze rostliny zivori, nejspis kvuli nedostatku svetla, ale take se rozpadaji, protoze jim neco chybi. Nerostou tim padem ani rostliny, ktere by treba uz rostly, nijak zavratne, ale treba rostly. Nebavime se o hnojeni jako takovem, bavime se o pridani stopovych prvku do vody a to snad v rozumne mire a pravidelne vymene vody uskodit nemuze.
Kdyz neudelam nic, rostliny nerostou, a nejspis neporostou dal. Kdyz ale zkusim neco pridat, a radeji casteji vymenim vodu, aby se mi neco v te vode nehromadilo, casem uvidim, zda se neco deje.
Ja uznavam, ze veci dost casto beru spise selskologickym pristupem, ktery nemusi fungovat, ale to tedy rekneme, ze se nema delat nic, rostliny se maji nechat rozpadnout a ani se nema nic zkusit?
Ryby sice hnojeni poskytnou, ale poskytnou opravdu vsechno, co rostliny potrebuji? Nemuze neco chybet, kdyz se rozpada listi? Tady prece nikdo nerika, pridat dalsi NO3, ale pridat stopove prvky. Muze to snad pri rozumne vymene vody a nizkych davkach uskodit?
Vim ze to tady pro nektere lidi, jako je Sid, neni lehke, kdyz nam stale neco vysvetluji, ale ja si nemyslim, ze pro experimentovani neni duvod, kdyz prikladem treba vodovodni voda je bez drasliku a v PMDD je ho spousta, proc asi?
...v tuhle chvili asi vice svetla nesezenu tk ma cenu davat to PMDD?...
V žádném případě! V akváriu, kde rostliny živoří, ryb je "jako máku" a světla poskrovnu, je přihnojování nejen zbytečné, ale doslova koledováním si o průšvih.
Ani po zvýšení intenzity osvětlení na dvojnásobek není pro experimentování s PMDD důvod!
Raději popřemýšlejte nad zredukováním rybí osádky a pravidelnou výměnou části vody.
j ale stejne svetlo urcite pridám budu rád kdyz to poroste a bude to hezky a zdrave jak pises .. jinak moc diky kdyztak kdybych neco potreboval napisu
Zkus pridat to PMDD, tem rostlinam vylozene neco chybi a samotne svetlo to taky nespasi, dokud nebudou mit co potrebuji. Treba by zatim aspon lepe prezivaly, pomalicku rostly, coz uz by ale asi stacilo i jako vysledek a ani bys pak to svetlo pridavat nemusel, kdybys ozelel to, co ani tak neporoste. Kdyz nemuzes hned prisvitit, zkus aspon dat rostlinam to ostatni co potrebuji, jestli by se treba nektere nesmilovaly nad tim malem svetla. Nemusis mit prece v akvarku presne urcite rostliny, pokud po nejakych vylozene netouzis, jde o to je mit hezke a zdrave.
ok skusim neco splasit diky
PS: vydrzi to ta kitka jeste nejakou dobu?
Kdyz na tech LED bude aspon 14W prikonu (jako na te zarivce) a budou aspon trosku slusne, pak takove pridani svetla klidne. Ale otazkou je, jak to vyjde cenove. Nebo to lze i zkusit, pridat treba jen 3W LED primo nad urcitou rostlinu a uvidi se.
ok mohl bych sehnat leddiodi stacili by?
To je tezke, bez svetla to tezko pujde. Zkus rostliny jako treba Anubias, ty dobre rostou i pri malo svetle, jen zase dost pomalu. Najdi si tady v rostlinach rostliny, ktere nepotrebuji moc svetla. Dokud jsem mel svetla mene nez ted, pridaval jsem stopove prvky a rostlinam se to libilo (tem co rostly), jak jsem prestal, darilo se jim hur. Ale jestli budes PMDD pridavat do slabe osvetleneho akvaria, tak radeji hodne s citem, proste radeji mene.
Přidat reakci
1 ...... [105] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x