Co se to děje s rostlinami?
Pokud jsem se tě nějak dotkl a ty jsi tomu, co jsem napsal nerozuměl, potom se ti omlouvám. Jenom jsem chtěl varovat před jednostranností toho co činíš a to formou kterou jsem zvolil. Pokud máš nízké Kh, řekněme pod 4, už je to napováženou a to praní CO2 do akva by se mohlo neblaze projevit n kondici rybí osádky, takže tvoje prvotní úvaha o nízkém Kh se ubírá, tedy podle mě správným směrem, jenom tomu dáváme, jiný, tedy další rozměr.
Edit:
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/… Pokud je mi známo, tak rostlinky "bublinkují" jen v případě, když je voda nasycená kyslíkem.
Tento úkaz může vzniknout:
1) při výměně vody, když přidáš do akvárka čerstvou (a obvykle i studenější) vodu, která obsahuje mnohem větší množství plynů
2) když máš v akvárku hodně rostlin a silné světlo, které nutí rostliny rychle fotosyntetizovat, a díky tomu stoupne obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě do takové míry, kdy už se kyslík ve vodě nemůže dobře rozpouštět, a proto se začnou na rostlinkách tvořit bublinky
3) když uměle zvýšíš obsah kyslíku ve vodě (např. přidáním peroxidu nebo používáním Twinstaru).
Taky jeden postřeh, řekněme z akvárií. I když rostlin nebublají, neznamená to, že neprosperují jak mají.

Já jen, aby se ve snaze mít z akvária sifón, nestala nějaká nepředloženost.

Řekl bych, že po výměně to nebudou bublinky kyslíku, ale jen se uvolňují rozpuštěné plyny z vody.
Starší reakce
Tak uz je vse namichano a pohnojeno

ted budu sledovat co se bude dit a hlavne delat testy a testy. Snad mi to nezaroste vse rasou
Jasně.Já se ancistrusů zbavil(daroval).Nejvíc mají rádi echinodory.

zdravím, je to okus od L-ka?
zadej si do googlu pmdd kalkulačka a můžeš počítat do aleluja...
Musim ti sdelit,ze jsem tu morskou sul zkousel po dobu asi 2 mesicu a taky bez efektu!

Nemusíš. Základ je to "železo", tzn. Tenso Cocktail. Ten se přidává, pokud chybí železo. (Například, ono je to mnohem složitější. Ale železo je nejviditelnější.) To ostatní snad kromě fosforu už máš, ale je zbytečné to do akvária dávat jen proto, že je to součástí nějakého balíčku. KNO3 přidáváš, když chybí dusík. KH2PO4 přidáváš, když chybí fosfor. MgSO4 přidáváš, když chybí hořčík... Když chybí draslík, tak máš možností více a volíš to, co nadělá nejméně škody a třeba zabije dvě mouchy jednou ranou

Ano, ale nejen železo, ale všechny relevantní mikroprvky ve vhodné kombinaci. Podívej se třeba sem, co a kolik toho objednat:
www.akvarijni-hnojivo.cz/…
www.prirodni-akvarium.cz/…
Prvky je potřeba dodat ve správné formě a v rozumných vzájemných poměrech.
Hlavně abys třeba takový draslík neobjednal čistý a "neuždibl" trochu do vody. To by mohlo vyřešit všechny problémy nádrže způsobem, který by ryby ani rostliny nedocenily (pač by nestihly)

.
Já bych před nějakými zásahy zvážila, jestli není lepší počkat, jak se situace v akváriu vyvine. Pokud dva druhy rostlin neprosperují a jeden odešel úplně, zatímco mnoha dalším druhům se daří dobře, tak bych to nehrotila. Rostliny mají různé nároky na živiny a sladit vše tak, aby prosperoval úplně každý druh, je nemožné (ale jde se tomu přiblížit, to ano).
Jinak ten test 6 v 1 udělej i na vstupní (odstáté) vodě, ten rozdíl oproti vodě z akvária ti něco napoví. A pokud už se rozhodneš měnit chemismus resp. systém hnojení, otestovala bych fosfor a železo. Protože já bych třeba naopak přidala KH2PO4 místo dusíku, když už takhle naslepo...
Naslepo bych to samozřejmě nedělala, pokud nechceš jít snadnou cestou a přizpůsobit se akváriu, tak je lepší si ten fosfor a železo otestovat. A složky PMDD určitě nemíchat dohromady, jak už to zaznělo.
Nevím, jestli jsem to přehlídla, ale jak často a kolik měníš vodu?
Já mořskou sůl zkoušel od konce dubna, ale v mém případě se to na kytkách neprojevilo. Nebyla to tedy sůl, co na ní dával odkaz grunda, ale mám ji z Pepinova útesu. Prý to byla sůl běžná, žádná speciálka.
tak psal jsi něco o hořčíku a grunda ti poradil mořskou sůl,která je bohatá jak na hořčík,tak i vápník

A ta mi pomuze k cemu? Morska sul pro akvaria asi neni stejna jako morska sul do kuchyne vid?
Kup si v drogerii sanytr (KNO3) je to na nakládání masa před uzením. Odměř si 30g a to rozdělej místo těch 6g. Doporučuji mít jednotlivé prvka zvlášť a draslík bych potom vynechal.

Navys ten horcik, tim zvysis tvrdost a rostliny jej potrebuji. Vapnik nejaky taky chteji, ale ten by treba mohl stacit i co je.
Dnes jsem udelal vymenil polovinu vody a zitra udelal dalsi test. Hnojim pmdd pro rostlinna aq kde je na obalu uvedeno 6g kno3 14g k2so4 a 33g mgso4. Mam to rozdelany v pul litru vody. A ted davam denne do aq 6 ml. Kolik mam teda pridat? A cim zvysim ty dve tvrdosti. Budu vam moc vdecny za odpovedi. Objem aq cca 350 l
2x více tvrdosti jsi psal mi

určitě to chce přidat na NO3 aspoň 20-30 mg/l a obě tvrdosti tak 2x více ale to jsem ti asi už jednou psal.

Neviem ako moc presný je ten test, ale hodnoty vyzerajú byť v poriadku, snáď by nezaškodilo i trošku viac dusičnanov a ak sa používa reverzná osmóza, tak trochu ubrať, 3°dKH je už asi aj málo, či nie? Podľa pH a KH sa zdá, že vo vode je pomerne málo CO2, ale veril by som viac permanentnému testu CO2, ak je tam prítomný.
Tak jsem si udelal test 6 v 1 jbl a vyslo mi no3 10, no2 0, gh >4d, kh3, ph 6,8. Samozrejme testy budu opakovat. Ktere hodnoty jsou divne a na co se mam zamerit. Muj stav v aq porad pretrvava. Ted jeste menim vsech 5 zarivek za nove, jestli to pomuze. Dekuji
Řasy nemusí okupovat komplet celé akvárium, protože stejně jako jiné organismy si dovedou vybírat ideální podmínky ke své vegetaci. Jako třeba odumírající listy rostlin.
Mně to tedy jako řasy připadlo, ale oko se dá lehce ošálit.
Pravdou ale je, že i kdyby to na té fotce byly řasy, pak je třeba příčinu jejich objevení hledat přednostně v chybě ve výživě rostlin. A na toto téma zde už jakási doporučení padla.
Chemie a chemie je rozdíl. Akvárium samotné není příroda a jestli chceme, aby prosperovalo na přírodní báze (nitrifikace, metabolismus rostlin), je potřeba na tyto procesy dodat výživu.
Tady se mluví jen o dodání nějakých solí a sloučenin mikroprvků v docela nízkých koncentracích. Jejich chemické reakce jsou dobře známé stejně jako reakce živých organizmů na ně. Tady se stačí držet základních pravidel o nepřekračování osvědčených limitů a neflákání údržby. Pak žádné nepříjemné překvapení nenastane.
Ta skutečná "chemie" ve smyslu akvaristické alchymie, kdy se do vody lijí vodičky se zázračnými účinky, začíná u lahviček s nejasným složením a všeléčivým účinkem (proti řasám do týdne, zaběhnutí nádrže za den nebo upravovače vody).
Když už to CO2 máš, nevypínal bych jej (sám nemám, ale rád bych) a místo toho bych dodával i zbytek chybějících živin. Třeba PMDD v malé dávce nebo rovnou EI metodou. Nejdřív méně, sledovat, jak budou rostlinky reagovat a pak v případě potřeby zvyšovat.
bigbob napsal: ... a mel sem asi zustat u prirody bez dodatecne 'chemie'Chemie se neboj, ale vzdycky se poradne podivej, o co jde a co to dela.
Uprimne, kdyz nekomu reknu, ze muze pouzit na rozpusteni leciva aceton v takovem mnozstvi, aby vysledne nepresahl v akvariu 10mg/l, asi mne tady nejmin ukrizuji (pro nektere vodni organismy je to smrtelna davka, ne ze to zase nekdo...) Ale jedy typu "tekute CO2" tam klidne lije kde kdo, a jeste si klidne navysi koncentraci nad doporucenou. Kdyz chemii, musis mit aspon snahu neco si zjistit, ne to delat totalne nepouceny.
Ok diky za rady. Zkusim vysadit co2 a uvidime. Mam nenarocny rostlinky tak snad to bude ok..
no , mým laickým odhadem , je toho půl roku na zásobní substrát tak akorát k vyčerpání , ale osobní zkušenost s těmito komerčními substráty nemám , mě to funguje s osmocote slušně , přidávám do vody jen mikroprvky , problén s řasou nemám , rostliny rostou úměrně k intenzitě světla , co2 přidávám z burčáku a spokojenost ...
Ok.mrknu.. mam to zalozene sotva 1/2 roku. Asi zkusim schvalne vysadit co2 jestli se to zlepsi..Puvodne sem do toho nechtel moc zasahovat a mel sem asi zustat u prirody bez dodatecne 'chemie'
i zásobní substrát se co se týká živin jednou vyčerpá , mám dobrou zkušenost s Osmocotte , vyhledej tady na fóru
Nic vic nepridavam, nehnojim.Mam jen pod sterkem vyzivovy substrat Denerle..Mozna sem s tim co2 nemel ani zacinat.Jake hnojeni bys mi doporucil nebo radsi prestat s co2?
Diky
no a co další živiny ? dodáváš taky ? v nádržích bez přidávání CO2 je hlad po živinách menší pač limitním prvkem bývá většinou ten uhlík , a když ho začneš dodávat budou chybět zase jiné živiny , četl jsem teorii že rostliny dokáží živiny do nových přírustků přesunovat ze starých listů ,pokud je jich v substrátu nebo vodě nedostatek , ty se pak takto rozpadaj, v podstatě mám i něco takového odpozorováno ve svých akváriích , ke se například o dovolené nehnojilo , tak jako normálně , i takové pleveli jako je polysperma se začaly rozpadat (žloutnout, hnědnout a děrovatět ) staré listy
To se mi nezda, je to jen na teto rostline, jinde ne..
Vypadá to na napadení řasami, ne?

Ahoj, dokazete mi prosim nekdo poradit co se deje s temi listy? Zda se mi ze to zacalo kdyz sem zacal pridavat CO2 vital od rataje..predtim to v tak velke mire nebylo..
Diky za rady
V pohode se pestuji rostlinky(ne vsechny) i v Ph nizsim jak 6,zalezi pak na kH.

V atlasech se většinou uvádí optimální pH ne mezní hranice.

aha, já žiju pořád v domění že pro rostliny je nejideálnější neutrálních 7pH, spodní hranice 6,5pH a při pH6 už pro ně není moc přijatelné.
Spíše bych řekl že je to optimální pH a ne spodní hranice.

Jestli se nepletu, tak 6,5 pH je spodní hranice únosnosti rostlin. Ale tohle mé tvrzení musí potvrdit spíše rostlináři

Já jsem jen věčný laik.
pH tak vysoké mít nebude. Alespoň podle toho, co píše o aplikaci CO2.
co se týče železa v PMDD nezáleží na tom jaké železo v tom PMDD má ve vztahu k PH vody v akváriu ? Pokud je vysoké PH, nezoxiduje a zůstane ho v akváriu vůbec dostatek ? Nebo jsem něco špatně pochopil ?
Přidat reakci
1 ...... [62] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164164x