Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 62 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 21:10 Muž 150koni [653] Re: romant
myslel jsem že soda zvedá alkalitu, ne celkovou tvrdost hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 21:09 R Muž romant [27987] Re: 150koni
Šel bych na to pomocí jedlý sody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 21:01 Muž 150koni [653] Re: vaaclav
Máš konkrétně nějaké doporučení ? Dát třeba do vody nějaký kámen co neodolá octovému testu, nebo něco takového ? KH6 mám ale DH taky. Nevím, jestli jde celková taky zdvihnout nějakým šutrem v akva. Nechce se mi do akvá dávat tu hnusnou Kolínskou vodu. Ani kytky v květináči po ni nechtějí pořádně růst a tak zalévám osozou a jsou v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 20:30 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: 150koni
Doporučil bych ti aby jsi zvedl tvrdosti na dvojnásobek. KH6 DH12 i měkká voda může být jeden z důvodů proč rostliny nerostou tak dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 11:44 Muž 150koni [653] Re: SlavekB
Jaké změny máš konkrétně na mysli ? 13.4.2014 jsem snížil dávkování PMDD a 20.4.2014 jsem denní dávky PMDD vysadil a začal hnojit 1x za týden EASY LIFE + 1x denně EasyCarbo. A začal dávat do osmozy Planta Gainer Pro Hydro Mineral. Potom už žádné změny. A po 4 měsících tento výsledek.

Máš na mysli právě změnu hnojení spolu s přidáváním Planta Gainer Pro Hydro Mineral ?... Je fakt, že před tím jsem při výměnách používal čistou vodu z Osmozy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 11:29 Muž 150koni [653] Re: replikant33
Trubice jsou staré 2 roky ale svítím s nimi teprve cca. 3 měsíce. Každopádně už uvažuji o přechodu z trubic T8 na T5 a také přechod na klasické zářivky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 11:24 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: 150koni
Díval jsem se do deníku. Dost často jsem četl základní poučku - nedělat hodně změn najednou.
pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 10:36 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: 150koni
a jak staré máš ty zářivky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 10:09 Muž 150koni [653] Re: Horác
Bohužel, ani přerybnění nezaručuje rostlinám optimální poměry jednotlivých živin (včetně mikroprvků).
Když to bereš v Globále, tak ano. Ale tenhle model u mne fungoval celkem dobře do doby, než jsem změnil hnojivo a tím vlastně poměr jednotlivých prvků. Takže pak nastala nějaká nerovnováha a časem se projevila. A jak jsi správně poznamenal ...
(samozřejmě záleží na konkrétním hnojivu).
To, proč jsem měnil způsob hnojení je vedlejší ale byla to má velká chyba. A to jaké prvky těm rostlinám pravděpodobně chybí se snažím zjistit tady. Spoustu akvaristů sleduje rostliny pohledem do akvária a podle toho soudí co do akva dají, nebo uberou. Předpokládám že s tím mají zkušenosti a už ví jak vypadají rostliny, když jim něco chybí, nebo naopak přebývá. Jen jsem chtěl vědět na jaké prvky se zaměřit, nebo které si spíše hlídat. Proto jsem si vybral toto vlákno, jak už sám jeho název napovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 09:06 Muž Horác [3942] Re: 150koni
150koni napsal: Jinak to přerybnění by mělo být pro rostliny přeci velké plus ne? Nebo se pletu?Kéž by to bylo takto jednoduché :o) ... Bohužel, ani přerybnění nezaručuje rostlinám optimální poměry jednotlivých živin (včetně mikroprvků). Viz Liebigův zákon minima. Přihnojení umělým hnojivem za této situace pak může (paradoxně) deficit limitující živiny ještě zhoršit (samozřejmě záleží na konkrétním hnojivu).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 00:08 Muž 150koni [653] Re: vaaclav
Netvrdím že dělám všechno dobře Václave ale před tím než jsem změnil hnojivo a režim hnojení, rostliny rostly krásně i při tomto osvětlení, i při těchto výměnách a dokonce i při tomto přerybnění. I když to jsou většinou malé Tetry. Jinak to přerybnění by mělo být pro rostliny přeci velké plus ne? Nebo se pletu? Nemusím přeci alespoň přidávat NO3, jak mi tu bylo naznačeno, že ho nedávám. Tenkrát jsem i šípatkovec rozdával, protože se mi plazil moc po dně. A Ludwigii jsem nestačil ani stříhat. To měření je děláno vlastně v době, kdy jsem přecházel z PMDD na ten EASY LIFE. Testy už mám si myslím prošlé a moc už jim nevěřím, tak teď měřím jen papírky a alkalitu mám oproti prvního měření 6° což mi potvrdili i v akvaristice měřením vodivosti. Prý mám vodu ideální. Tedy co se týče tvrdosti a alkality. a NO3 se mi teď drží mezi 25-50mg/l. Jinak se nic nezměnilo. Také má otázka nezněla proč mi nerostou rostliny ale co by jim dle fotografie mohlo chybět. Jediná, která stávkuje v růstu je ten šípatkovec. Nějak jsem to spíše sebevědomně vypíchl co si myslím že jim chybí a čekal jsem potvrzení, nebo vyvrácení mé doměnky.

Jak to myslíš s odpadní vodou ? Myslíš s tou co teče z té červené hadice? Nevím jestli je to dobrý nápad, protože když si uvařím čaj z kohoutkové vody, jsou na něm divná mastná oka. Také tvrdost kohoutkové vody je vyšší jak 35°. Takže v odpadu z osmy bude asi humáč. Proto přidávám do vody z osmozy Planta Gainer Pro Hydro Mineral. Jinak jsem uvažoval ještě o mineralizéru k osmóze.

Ten vodní sloupec je taky problém. To už jsem taky zjistil. Pro focení akva je tak málo světla, že fotky nejsou nic moc. Ale třeba Kryptokoryna roste na pařezu pod hladinou a ta má minimální sloupec vody. Vršky listů jsou 10cm pod hladinou a přesto má dírkované a užrané listy. Vycházím z toho, že před změnou hnojení před 4mi měsíci bylo vše s rostlinama OK. Proto jsem se hlavně soustředil na nedostatek prvků, protože dávám zpět hnojením PMDD

Jinak teď čtu znova tvůj příspěvek a zmiňuješ tam CO2 ale to je v archivované nádrži s náhrobním křížkem .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.08.2014 22:09 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: 150koni
Většinou za takovéhle věci může více faktorů které se časem projeví. Máš i na mě poměrně slabé světlo a vysoký vodní sloupec, ne moc vhodné trubice které rychleji ztrácí výkon, výměna 20 litrů vody jednou za 14 dní také není nic moc. (vycházím z údajů v tvé prezentaci) Do takhle osvětlené nádrže ještě používat hnojivo je poměrně riskantní. Na můj vkus máš dost měkkou vodu. Spíše bych vodu z osmózy míchal z odpadní vodou než přidávat prvky uměle. Poměr naměřených hodnot pH a KH je také zajímavý, takový (teoretický) obsah CO2 je divný a v měření je někde chyba. Testy používám na to abych zjistil nějakou změnu ale moc jim nevěřím že ukazují přesnou hodnotu. Používat test na Fe je to samé jen s tím rozdílem že může být chyba ještě větší. EasyCarbo není všelék a může v takhle osvětleném a přerybněném akváriu spíše škodit. 130 ryb na 270 litrů vody je poměrně hodně a experimentovat ještě s hnojením rostlin je podle mě nesmysl. Musíš si vybrat co chceš hodně ryb a krásné rostliny k sobě nejde. Tvoje sebevědomá otázka na důvod proč ti nerostou rostliny je položená špatně. Děláš totiž všechno pro to aby ti nerostly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.08.2014 15:11 Muž jiri609 [91] Re: 150koni
já jsem to pochopil jako laboratorní pokus, vyzkoušet hnojiva z obchodu... takže to chtělo posoudit, co je na nich asi špatně, ne posoudit, co dělá špatně autor 150koní... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 14:05 Muž 150koni [653] Re: Marcel G
Tak ještě jednou a naposled. Neptal jsem se na to, jestli hnojím, nebo nehnojím špatně. Ptal jsem se na to, jestli je má diagnóza správná. Dal jsem k tomu foto rostlin. Takže počítám s tím, že diskuze se rozvine ve směru co může rostlinám chybět, nebo naopak přebývat. Nikoli to, co dělám, nebo nedělám špatně. Připomínka s typem hnojiva byla jen pro to aby jste měli představu co rostlinám podávám. Když chcete někomu radit, koukněte se na jeho prezentaci dříve, aby jste se vyvaroval příspěvků, nebo souhlasu s příspěvky a následným poukazováním a posměchem na to, že nedodávám rostlinám třeba Dusík. Diskutovat hodlám ale nenechám se jakkoli zesměšňovat, urážet, nebo si nechat kálit na hlavu jen proto, že je někdo líný se kouknout na prezentaci a až poté poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2014 13:21 Marcel G Re: 150koni
Tak, abychom to uvedli na pravou míru: To, že si za to můžete sám (a že za to nemůže ProFito), jsem neříkal já, ale Lukáš. Váš příspěvek jsem si (myslím) přečetl celkem pozorně (dokonce jsem pátral i ve vaší prezentaci), a reagoval jsem na projevy nedostatku živin vašich rostlin. Vy jste u šípatkovce tipoval nedostatek železa, u kryptokoryn nedostatek draslíku, a u ludwigie nedostatek fosforu. Já jsem se snažil poukázat na to, že diagnóza nedostatku (či přebytku) nějakých živin a jejich přímého vlivu na kondici rostlin je dle mého názoru jen věštěním z křišťálové koule. V tom se mnou můžete a nemusíte souhlasit. Berte to jen jako vyjádření mého názoru (přispění mé trošky do mlýna). Vy ve svém původním příspěvku s fotkou činíte celkem jednoznačné názory ohledně následku a příčiny. Já tohle se svými skromnými znalostmi nedokážu. Nedokážu prostě vidět jasnou souvislost mezi konkrétní podobou té které rostliny na jedné straně, a konkrétní živinou na straně druhé. (Podobně to nedokážu ani u řas.) Z tohoto důvodu vnímám poučky typu "zažloutlé listy = nedostatek železa" nebo "štětičková řasa = nedostatek CO2" jako rady malých dětí, které vidí svět jen v černobílých barvách. To je celé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2014 13:15 Muž 150koni [653] Re: Burik
první reakce těch co vždy radí je ... založ si prezentaci, protože bez toho ti nedokážeme pořádně poradit. Takže předpokládám že ten kdo chce jakkoli radit se prvni koukne, v jakém prostředí je problém :-) Mám jedinou aktivní prezentaci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 13:09 Muž 150koni [653] Re: Marcel G
Prosím vás ještě jednou si přečtěte můj příspěvek, všímejte si otazníků.

Nechytejte se stébla v podobě Uhlíku. To je místo CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2014 13:04 Muž 150koni [653] Re: Marcel G
promiňte ale koukněte se na můj příspěvek a dotazy znova. Neptal jsem se na to, jestli hnojím, nebo nehnojím špatně. Diagnostikoval jsem v prvním příspěvku příčiny a absenci prvků a chtěl jsem to od vás potvrdit, zda má diagnóza byla špatná nebo dobrá.

naopak vy jste mne místo toho napadl, že si za vše můžu sám, že Profito za to nemůže. I když na stránkách slibují bujný růst rostlin. Takže když spoléhám na výrobce a hnojím dle doporučení, tak podle vás hnojím špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 13:03 Muž Burik [727] - AquascapingRe: 150koni
OK a proč jsi to nenapsal hned do toho příspěvku s otázkou?Já přece nebudu někde hledat nějaké údaje o tvém akva.Vycházel jsem z toho příspěvku.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.08.2014 12:59 Marcel G Re: 150koni
150koni napsal: Nevidím důvod, proč bych měl cokoli dodávat když výrobce udává ... Díky optimálnímu složení přísad, rostliny mají vše, co potřebují pro nerušené, silný a svěží růst.V tom případě prosím smaž svůj původní dotaz a už se tady nikdy neptej na to, co podle nás tvým rostlinám chybí!!! Sám sis přece právě odpověděl, že jim NIC chybět nemůže, protože vše, co potřebují pro silný a svěží růst už mají! No, vlastně ani nechápu, proč ještě přidáváš tekutý uhlík, když už máš VŠECHNO v tom ProFitu?! Co chceš od nás vlastně slyšet? Žádáš nás tu o čiré věštění z křišťálové koule (diagnostikování chybějících živin není nic jiného), ale naše věštby se ti nelíbí. Tak si dej proboha ty tvoje rostliny do laboratoře, ať ti analyzují obsah všech živin v sušině! A stejně tak si můžeš rovnou nechat udělat laboratorní rozbor akvarijní vody!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2014 12:49 Muž 150koni [653] Re: Burik
Nevidím důvod, proč bych měl cokoli dodávat když výrobce udává ... cituji: Složení ProFito zajišťuje silný, zdravý a bujný růst rostlin. Díky optimálnímu složení přísad, rostliny mají vše, co potřebují pro nerušené, silný a svěží růst. Takže nechápu proč bych měl k tomu co slibují ještě něco přidávat kromě uhlíku, který dodávám. Kdyby jste se kouknul do mé prezentace nádrže, tak zjistíte že Dusíku mi přibližně 100 ryb s nitrifikací zajistí nepřeberné množství. Mívám NO3 v nádrži 25-50mg/l. Takže nechápu, proč bych to tam měl lít ještě v hnojivu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 12:13 Marcel G Re: 150koni
1) Těžko si můžeš být jistý, co přesně obsahuje ten Planta Gainer (a v jakých koncentracích), takže si těžko můžeš být jistý tím, jestli to rostlinám stačí.
2) U řady rostlin dochází k totální dezintegraci tkáně, takže se jedná o velmi vážný nedostatek nějaké živiny nebo kombinace živin.
Jak už jsem psal, může to být v důsledku nedostatečné koncentrace CO2 ve vztahu k poptávce; může to být v důsledku nedostatku dusíku; nebo máš možná příliš vysoké pH a železo v chelátech nevydrží dost dlouho na to, aby ho rostliny dokázaly zužitkovat; nebo tam máš málo vápníku ... nebo kombinaci více faktorů. Nebo máš možná příliš slabé osvětlení, a tvoje rostliny už nemají žádné zásoby, ze kterých by braly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2014 11:37 Muž Burik [727] - AquascapingRe: 150koni
A můžu se tě zeptat proč hnojíš pouze Profitem, které obasuje POUZE draslík a mikroprvky?
Takže ostatní makroprvky ti chybí?Dodej nějakým způsobem třeba z toho PMDD dusík a fosfor a mělo by se to zlepšit.
Tohle sis způsobil jen ty sám..EasyLife za to nemůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 11:20 Muž 150koni [653] Re: Marcel G
Používám vodu z Osmózy, upravenou přípravkem
Planta Gainer Pro Hydro Mineral
www.aqua-obchod.cz/…

a potom už jen zmiňované hnojivo EASY LIFE ProFito 25ml týdně
www.easylife.nl/…

doplněné o EasyCarbo 4ml denně
www.easylife.nl/…

po přechodu z PMDD na EASY LIFE je tento výsledek CO2 nepoužívám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 11:04 Marcel G Re: 150koni
Může to být nedostatek železa, ale i dusíku, vápníku nebo CO2. Diagnostikovat chybějící živiny bez laboratorního rozboru bude vždycky jen hádání! Co takhle přidávat od všeho trochu (v nějaké rozumné míře)? Nemusíš dávát nutně všeho extrémní přebytek (jako u metody EI), ale určitě je rozumné snažit se udržovat nějaké vyvážené množství VŠECH živin => zjistit si, co obsahuje vstupní voda + zbytek pravidelně doplňovat. A pokud nepoužíváš CO2, tak nepoužívat silné osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 10:54 Muž 150koni [653]
Fotka k příspěvku Nazdar kolegové akvaristi. Od konce čtvrtého měsíce jsem vysadil PMDD a začal hnojit komerčním hnojivem EASY LIFE ProFito. Z dlouhodobého hlediska se mi neosvědčilo. Podle mne obsahuja velice málo železa a draslíku, nebo fosforu. Je přímo psáno, že neobsahuje fosfáty. Ne že by mi všechny kytky zkomírali ale třeba "šípatkovec odnožující" to zasáhlo celkem razantně. Zprůhlednili a ztratili se listy. Stagnace růstu a odnožování, listy se stávaly pruhlednými(zesklovatěly) a následná totální likvidace. Známka totální absence železa? Ještě trochu šípatkovce zůstalo, tak přecházím zpět na PMDD. Kryptokorynám se zase dělají dírky a jejich listy jsou jako by užrané. Ale barvu si drží a nežloutnou. Pravděpodobně absence draslíku, nebo fosforu? Ludwigia palustris ... není dne abych nesbítal po hladině hromadu krásných a nepoškozených listů. Že by absence fosforu? Necelý týden přidávám k tomu komerčnímu ještě samotné KH2PO4 a listy na hladině již nesbírám.

Co vy na to kolegové ? Jaká je vaše diagnoza ? Díky za tipy a názory pivo
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 18:21 jamajcan
Pokud si jednou zvyknou na kytky,můžeš jim dávat klidně nadívané labutí krky a slavičí jazýčky a stejně půjdou po rostlinách :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 18:15 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TitanArmy
Zkus přidávat špenátový protlak s rybím masem 1:1 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 09:50 Muž riso [129] - CichlidyRe: TitanArmy
a to dno na prvni fotce taky nebude delat dobrotu. Moc hrube a ostre hrany X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 08:41 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: TitanArmy
Jako pokojovka je hezký. Pokud se přizpůsobí suššímu vzduchu, je fakt hezký.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 08:35 Muž TitanArmy [4] Re: Pepan
Čoveče fakt.. Máš pravdu. Poletí ven. Děkuji za upozornění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 08:31 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: TitanArmy
rybicky.net/atlasrostlin/hemigraphis_alternata
Cedulka mohla být z jiné kytky. Taky už jsem koupil kytku, která byla deklarovaná jako Hygrophila polysperma a v košíčku byl Anubias.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 08:24 Muž TitanArmy [4] Re: Pepan
No ale to není Hemigraphis ne ? Vypadá podobně ale vím, že na cedulce bylo určitě něco jiného. I na fotce tady to vypadá podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 08:02 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: TitanArmy
Ten Hemigraphis na první fotce rozhodně není vhodná kytka do akvária a rozpadá se pod vodou i bez ancíkovy pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 06:52 Muž TitanArmy [4] Re: vaaclav
Ancík opravdu takhle dokáže sežrat ( vyžrat ) rostlinu? Jde tomu nějak zabránit aniž bych ho musel utopit? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 21:03 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Designer
Kez by to bylo tak jednoduche.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 19:20 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TitanArmy
Zbav se ancistruse, na druhé fotce to je klasický jeho požer. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 19:00 Muž TitanArmy [4] Re: Designer
Fotka k příspěvku a ještě jedna
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 18:59 Muž TitanArmy [4] Re: Designer
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 12:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: TitanArmy
Sklovateni listu, nedostatek zeleza.

Dnes kdybych prohlasil, ze univerzalni odpoved ohledne rostlin je nedostatek Fe, asi bych se ani moc nespletl :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 11:54 Muž TitanArmy [4] – co se to děje
Tak a je to tady.. Nastaly problémy s rostlinami. Prvně jsem zpozoroval plovoucí kousky rostlin na hladině. Pak jsem si všiml, že některé rostlinky ( listy ) začínají být tak nějak průhledné. Když chytnu napadený list do ruky, tak jej v tom místě dvěma prsty rozmělním. Je to jako želé. Fotku bych dodal až večer. Je to hodně špatné? V akváriu jen živorodky, ancitrus. Hnojení nedávám a CO2 taky ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2014 15:16 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Tak som musel dnes dosadiť pár vyplávaných rastlín a pri tej príležitosti som vytiahol koreň jednej postihnutej Alternanthery - korienky sú pekné biele a dosť bohaté, nebude to spálením. Síce som spomínal, že nemám moc rád hnojivové tablety, ale dal som teraz jednu pod časť záhonu Alternanthery, že čo to spraví.

Ďalšia možnosť by bola opäť vrátiť do akvária Twinstar, s ním mi takmer všetky rastliny záhadne bujneli (ešte nemám 100% istotu, že to priamo jeho pôsobením, na rozdiel od vplyvu na riasy), ale ten nechcem používať zbytočne, to má byť len ako taká poistka pre zlé časy :) A teraz robím s ním experiment v inom akváriu, ktoré je vo veľmi zlom stave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2014 20:04 Marcel G Re: zervan
Fotka k příspěvku Mám akorát fotku kořenů spálených od rašeliny (viz obrázek).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2014 19:54 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Ako vyzerajú spálené korene? Skontrolujem to, keď najbližšie pôjdem do akvárka niečo robiť. Ešte mi napadla jedna vec: na prízemí akvária som na zopár miest dával hnojivové tabletky Dennerle PowerTabs (to bol len taký pokus pre uhnívajúci Pogostemon, ale i tak mi odhnil), možno preto mi tam Alternanthera Mini nevykazuje problémy - hore na poschodí, kde sú spomínané problémové rastliny, som nedával, možno by som mal dať? :-O Hnojenie do dna moc neobľubujem, lebo to je ťažko kontrolovateľné a keď niekde dám tabletu, už ju nemôžem vybrať späť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2014 18:24 Marcel G Re: zervan
Velmi podobný problém jsem měl s Alternatherou a Rotalou, když jsem je přesadil do akvárka bez CO2, kde jsem navíc hnojil jen hodně málo, a měl tam poměrně silné osvětlení. Také se mi listy začaly takto rozpadat. Nechci tvrdit, že to musí být nutně problém s nedostatkem CO2 nebo NO3, ale kombinace obojího (při silnějším osvětlení) mi připadá asi nejpravděpodobnější. Zkontroloval bych pro jistotu i kořeny těch rostlinek, abych vyloučil nějaký problém v substrátu (spálené kořeny?).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2014 14:17 Muž zervan [1123] - Rostliny – problém s Alternantherami a Ludwigiou
Fotka k příspěvku Mám problém s Alternanthera reineckii 'Rot' (1. na obrázku), Alternanthera reineckii 'Rosanervig' (2. na obrázku) a Ludwigia palustris 'Super Red' (3. na obrázku) - na listoch vidno odhnívanie. Pritom Alternanthera reineckii 'Mini' nevykazuje tieto problémy a ani Ludwigia repens 'Rubin'. Vie niekto identifikovať, čo je to za problém?

Čo stavu predchádzalo: Alternanthery mi nikdy nerástli nejako oslnivo, ale rástli. Dávnejšie bol problém s nedostatkom bóru (takmer na všetkých druhoch rastlín boli nové listy pokrútené a malé), ale ten som vyriešil jeho pridávaním, potom dokonca i Alternanthery rástli (na moje pomery) obstojne. Na Ludwigii repens (ako aj na iných rastlinách) boli malé dierky typické pri nedostatku draslíka, ten som zvyšoval, už to vyzerá v poriadku. Tá mi inak vždy rástla mimoriadne rýchlo. Pred časom som však začal držať dusičnany nižšie (pod 10 mg/l), pravdepodobne kvôli tomu Ludwigia repens prestala rásť, Ludwigia palustris začala miznúť a Alternanthery vykazovať vo väčšej miere tieto problémy. Dusičnany som asi pred 2 týždňami zvýšil, Ludwigia repens začala opäť rásť, ale tie nafotené problémy neustali zatiaľ (fotené sú novšie listy, všetky zničené som odstránil pri poslednej údržbe).

Snažil som sa vyhodnotiť stav podľa:
deficiencyfinder.com
www.prirodni-akvarium.cz/…
akvarijni-hnojivo.cz/…

Na tých prvých dvoch fotkách mi to pripadá stále ako nedostatok draslíka, lenže už ho dávam pomerne dosť (týždenne 18 mg/l), nezdá sa mi to. Hnedý koniec listu na 3. fotke je asi ešte z predošlého deficitu dusíka?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 05:54 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Pítik
Ja to(Osmocote+) davam do 00 gel. kapsli a 15 cm od sebe a zahrabavam to az uplne naspod dna,Osmocote+ je lehky a ma tendenci plavat(z pocatku),nekdo pouziva kostky ledu(z mrazaku)jako nosice a zahrabe je.Zahrabavat po jedne kulicce,cesta do madhouse. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 21:44 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: Surdo
okey, myslel som si to. vďaka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 21:31 Muž Surdo [35] Re: Pítik
kolem rastlín ku koreňom ale určite zahrabať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 21:09 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: Kamilstrom
aha, aha diskuze se rozvinula... jinak když teda osmocote chci doplnit, tak to mám dát jen kolem květin na dno, a nebo to do toho dna zahrabat ke kořenům, někde kolem stonku?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [62] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=3051