Co se to děje s rostlinami?
Ano, na tento poměr bychom se měli snažit dostat.
este som narazil na toto "V prirodzených vodách je vzájomný pomer obidvoch prvkov 2-3 : 1 - Ca:Mg"
...fosfor...na ten bacha - pridavat len v minimalnych mnozstvach... ja ho "drzim" na cca 0.2-0.3 mg-/l max...-vecsinou skoro nemeratelne...
Obsah fosforu podle testu Rataj 0 mg/l.
Zkusím se po testu podívat. Hledám na netu a našel jsem tuto diskusi
www.akvarko.cz/…
Ca umí měřit například test Aquar Ca, z čehož pak lze odvodit i množství Mg
Děkuji. Zkusím to. Budu hodnotu GH postupně zvyšovat. Najednou by to nebylo dobré.
1 0 – 7 °d mäkká
2 7 – 14 °d stredne tvrdá
3 14 – 21 °d tvrdá
4 nad 21 °d veľmi tvrdá
...7-8 stupnov je take optimum...
Jak tedy prověřím nebo jak zjistím obsah Ca?
Mám tedy nejprve vyzkoušet zvednout GH pomocí MgSO4*7H2O? Na jakou hodnotu se dostat aby to bylo optimální pro rostlinky?
...ved som pisal - netreba to "prepisknut" ale ked mal GH-1??? - tak je malo aj Mg aj Ca....
...a ked bude pridavat iba Mg tak dostane Ca uplne na 0...
Pozor ná vápenaté vody, Ca tam může být i při nízkém GH ale problém bude nejspíš v Mg.
...ved to...-treba to sledovat - ta krieda to zvisi "naraz" a uz to nestupa...vsetko ma svoje +-...
Vyzkouším to a budu sledovat hodnoty vody.
Děkuji.
...da sa to pouzit len je otazne - ako rychlo sa to bude rozpustat - netreba to "prepisknut"
Co korálová drť? Do pytlíčku a dát to k vyústění filtru.
...najrychlejsie kriedov...-len opatrne...
Hodnoty napouštěné vody NO2 0 mg/l, NO3 10 mg/l, GH 3, KH 4, pH 7.
Pomocí KNO3 už jsem hladinu NO3 vyrovnal na 10 mg/l.
Čím doplnit Ca?
...ono aj ta voda je strasne "mekka" GH-1??? ...
...nedostatok - Ca aj Mg...
PS: este otazka vodu co napustate - ake su hodnoty???
A to ostatní? Myslím tím "...žloutnou listy a také jako by byla narušena struktura listů...". Nedostatek "Mg"?
...ono kazdy ma ine podmienky v aqua - ja drzim NO3 na cca 25mg/l v pohode...
...pisete ze pridavate KNO3 a ked su hodnoty NO3 nizke az nemeratelne tak to bude podobne aj s K -Draslikom...
...ako som povedal - KNO3 mozte pridat jednorazovo...
...mne napr. z vodovodu tecie cca 10-15 mg/l NO3 a este to zvysujem...
...nestihol som upravit prispevok...
to KNO3 kludne pridat jednorazovo cca 1.5gramu rozpustit vo vode...
K2SO4 nepřidávám. "K" doplňuji spolu s KNO3. Vím že to jsou sinice. Ale nevím zda mohu zvednout dávku KNO3 právě kvůli "K". Dále mě také zajímá "...žloutnou listy a také jako by byla narušena struktura listů..."
...ten zeleny slizky povlak - su sinice - urcite pomoze NO3 zvysit na cca 10mg/L - pridat KNO3...
...a K2SO4 - nepridavate ?
Ještě jedno foto.
Chtěl jsem požádat o radu zkušenější. Mám problém s rostlinkama. Přiložím foto. U ech. isthmicus a vallisneria americana žloutnou listy a také jako by byla narušena struktura listů. Žluté flíčky se začínají objevovat i na listech ech. bleherae. Na rostlinkách které dosáhnou hladiny se tvoří zelený slizský povlak. Ostatní rostlinky bez problémů. Objem akva 84 l. Hodnoty vody NO2 0 mg/l, NO3 0-5 (nyní spíše neměřitelné) mg/l, GH 1, KH 3, pH 6.4. Hnojím CO2 - 200g cukru a 2 ml kvasnic. Přidávám PMDD (CSM + KNO3 + MgSO4*7H2O) 2 ml denně. K této dávce ještě přidávám 2 ml KNO3 a 2 ml MgSO4*7H2O. Co se týká ostatní chemie tak jen výluh z olšových šištic a rašeliny. Svítím 7-12 hod a 14-21 hod 2*24W (830+840). K tomu se zapíná 7-9 a 14-16 hod 18W (860).
CO2 urcite pomoze ale netreba zabudat na toto...
pmdd.mrp-cz.com/…
...ta Cabomba ma pekne velku spotrebu K-Drasliku - a to maju "vsetky" rychlorastuce...-niekto tu na fore
pisal ze mu narastie cca 20cm za tyzden...
Naopak, těm stonkovkám (limnophilla, cabomba) moc nepomohou tablety ke kořenům, ale to CO2 by pomoct mohlo.
je to fakt, limnophilla, cabomba ty se pohly nejvíce ihned po založení akva(i s dobře zajetým filtrem a už bohatým dnem), ale valisnerie a další(především kořenící rostliny) se pohly později a ty první přestaly jít. dát jim ke kořenům tabletu? je tam už dost kalu v substrátu, CO2 jim asi výrazně nepomůže. nebo měnit méně často část vody? nebo naopak? na co jsem zapomněl?
Při dobrých podmínkách se snášejí všechny. Podle druhů rostlin které ti nejdou to typuji na nedostatečné osvětlení, ale těch faktorů může být samozřejmě víc. Ideální by bylo napsat o jak velkou nádrž jde, s jakým osvětlením a údržbou.
1 07.10.2009 12:49 martina prosím mužete mi poradit jak se snáší rostliny: limnophila sessiliflora, alternanthera reineckii, cryptocoryne wenditii, cabomba carolinianaa vallisneria spiralis ? protože cabomba limnophila a alternanthera už uplne zmizely a nebo tam mam jen nejaky malinky rostlinky ktery vubec nerostou nevite cim to muze byt prosim odpovezte
0 06.10.2009 18:06 filipsi – Re: švíco
Nezavazne bych si tipnul dusik
0 06.10.2009 18:00 švíco – Re: l3nka
Já jsem kdysi míval krásnou bujně rostoucí pistii a ikdyž mám 0,75W/l, tak mi taky začala žloutnout až uplně zmizela komplet. Taky nevím čím to bylo...
U pistie se to stává při nedostatečném osvětlení.
0 06.10.2009 16:06 l3nka [13] - Rostliny Starší reakce
0 01.10.2009 18:01 Eliska79 – Re: ustavprochore
No doufam, ze pavi ocka budou tim spravnym resenim
Jen ted vybrat dobre akva, abych jeste nepritahla neco s rybickama.... To uz bych se pak mohla jit odstrelit
Zkusim krmit stridme, myslim, ze v tom akva si jidla najdou dost...
Rostlinky vám nesežerou, "nitky" budou nejspíš neškodné neparazitické hlístice. První rybky (až budou) je s chutí zdlábnou.
Já bych postupovala tak, že bych chemii vynechala úplně, občas vyměnila část vody a dala tam 2 nějaké nenáročné "zajížděcí" rybky (ty nejméně náročné, které máte v plánu), které bych třeba obden velmi střídmě krmila. A jak psal Eff, zapomenout, že akva existuje, i když to jde těžko.
0 01.10.2009 08:52 Eliska79 – Re: Eff
Kdyz jsem ty cerviky popsala kamaradovi, tak mi sdelil, ze pridal teplotu a "proud" a potvurky pochcipaly. Tak zkousim. Nechci aby mi sezrali vsechny rostlinky
0 30.09.2009 22:16 Eliska79 – Re: rupa
bylo mi receno at zkusim dat teplotu na 28 stupnu na pul dne a provzdusnovat. (ale ja nemam rybicky)...
Dobry vecer,taky jsem dnes objevil nezvane obyvatele meho akva,jsou to tenke bile jakoby hlistice nebo cervy,maji cca. 10mm a kdyz jsem se podival lip tak bylo videt i 485 malych noziček podel celeho tela
poradi nekdo co je to zač,jak se tam vzali a jak je dostat pryč?Jsou vetsinou ve dne,nektere plavou a dokazou taky lezt po skle...
Jinak jsem posledni dobou trochu zanedbal odkalovani,takze to vypada,ze tam je prebytek organickych latek,objevila se taky ruducha....priste budu odkalovat fakt kyzdy tyden...
Na rybach jsem zatim zadne symptomy napadeni parazitem nepozoroval,akorat ancici meli obcas bile vykaly,ale myslel jsem ,ze to bylo z tech brambor ,kteryma se preziraji....
Ono to s tím odstáváním vody není tak horké a šnek se hnojivem neživí.... Kolik jsi toho hnojiva dala?
0 30.09.2009 18:04 Eliska79 – Re: Eff
Akvajas jsem jeste nedala. Jen mi tu lezi. Omlouvam se za mystifikaci.
Pockam 2 dny, co udela snek a pak vymenim? Mam strach se vrhnout do vymeny vody, kdyz tu nemam odstatou.
Aquasafe by mi nevadil, ikdyž je zbytečný. Máš tam ale napsán Akvajas. Hnojivo do vody rozhodně do akvária při založení nepatří. Osobně bych tu vodu opravdu vyměnil za čerstvou a pak už jen čekal a na nic nesahal.
0 30.09.2009 17:37 Eliska79 – Re: Eff
Dala jsem tam to hnojeni na rostliny a aquasafe. Spatne?! Je tu dost tvrda voda, vsude se pise, ze pri zakladani to tam mam dat. Rostlinky jsem nijak nehnojila, tak jsem tam hodila to hnojivo. Vzdyt si nemaji z ceho brat ziviny, nebo se pletu? :( Nektere rostlinky vypadaji, ze se jim vylozene dari, ale ty dve, co jsem psala nevypadaji stastne....
Jen teda doufám, že jsi tam nenalila ty kouzelné přípravky, které máš napsány v prezentaci v položce Chemie. Pokud ano, pro jistotu bych vyměnil většinu vody za čerstvou.
To akvárko vypadá, že bylo založeno dobře, postupoval bych stejně. Já bych tam nechal tu Měchýřovku, ryby tam zatím nedávej. Asi nejlepší péče o něj v příštích 2-3týdnech bude tato:
-Klid
-Trpělivost
-Žádnou paniku
-Nejlépe zapomenout že nějaké akvárko máš
0 30.09.2009 17:05 Eliska79 – Prosba o POMOC !!!!
Hezky den,
mam 6 dnu zalozene akvarium (zatim bez rybek). Zrejme jsem si s rostlinkama pritahla nejake parazity, protoze se mi tam zacaly objevovat takove "bile nitky", ktere se prisavaji napr. k topeni a nekterym rostlinkam - Hygrophila corymbosa a Samolus valerandi se zacaly objevovat diry v listech a kousky odpadavaji :( Poridila jsem dnes mechyrovku vychodni. Pomuze to? Nebo tam uz mam vypustit pancernicky?? Nebo ancystruse?? MOC Dekuju za rady
Eliska
Přidat reakci
1 ...... [133] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x