Co se to děje s rostlinami?
0 05.12.2007 18:02 matisek161 – Re: vaclav
postaram sa hned ako to bude mozne ...
0 05.12.2007 15:25 matisek161 – cierna rastlinka
caute vsetci

potreboval by som od vas malu pomoc

kedze som akvarista amater co ma iba 3 rybky

ale to nieje podstatne ...podstatne je ze mam rastlinku ktorej bohuzial neviem meno. rastlinka mi zacala cernat na listoch

cim to je ?? poradte mi prosim ..dakujem
0 03.12.2007 23:41 Sidonius – Re: bigV
Jak jsem napsal - zkusil bych opatrně draslík. A protože NO3 máte víc než dost, tak ve formě K2SO4. Já si tento roztok připravuji rozpuštěním 5g hnojiva ve 200ml vody; pak mám v 1 ml roztoku cca 11mg K a cca 14mg SO4. A hnojím po kapkách.
Ale tato čísla nejsou dogma - můžete rozpustit třeba 2g ve 100ml vody. Zjistit, kolik živin je obsaženo v 1ml roztoku, není složité.
Za důležitější než uvedené propočty považuji aplikaci hnojiva. Tady vám neporadím, řídím se spíš citem. Hrubou orientaci získáte ze stránek prodejců PMDD a z řady příspěvků na různých fórech. Je však třeba si uvědomit, že autoři formule (Conlin a Sears) vycházeli z konkrétních podmínek v konrétních akváriích. Nebylo to ale vaše akva, které takto otestovali...
Pokud se tedy rozhodnete experimentovat, používejte raději menší pravidelné dávky a nějakou dobu vydržte - přestože absorpce draslíku je docela rychlá záležitost, a tento je v rostlině pohyblivý, rostlina poškozené listy nevyspraví... Budete muset počkat, zda se poškození přestane projevovat na dalších listech.
To železo (Tenso Cocktail) bych asi též risknul a opatrně bych ho trochu!!! přidával. (Příprava roztoku podobně jako u K2SO4, ale T.C. uchovávejte v lednici.)
A Mn od Rataje v tomto případě dál neaplikujte.
Za pár týdnů by se mohlo ukázat, jestli to pomohlo.
dekuji za rady,budu se jimi řídit

.Dnes sem udelal test na NO3. Koncetrace 30-40mg/l-presne fakt newim(test od rataje). Fosfor test bude pristi tyden.Dukladne sem si procetl problematiku PMDD-jedine co mi neni jasne tak jsou koncetrace. Kolik gramu se muze(musi) rozpustit. Info mam ze stranek:
akva.mrp-cz.com Pokud znate jeste nejake jine,mohl byste poslat odkaz? Budu muset rychle jednat, cryptocoryny zacinaji uhnivat celkem rychle+ 2-4 nove dirky na liste

Něco podobného mi začaly dělat také anubiasy, začaly žloutnout a tvořit se díry na listech a také začaly jakoby rezavět. Svítím 12 hodin: voda má 6,8 ph a 3 dKH ,odkaluji jednou za 3 týdny třetinu vody. Poradí někdo co s tím.
0 01.12.2007 15:27 Sidonius – Re: bigV
Z hnojiv používám jednotlivé složky PMDD. Jako zdroj Fe a dalších stopových prvků - Tenso Cocktail; o zdroji K jsem se zmínil. Až testnete vodu, můžete se posunout dál. Testy kupte od AQUARu. (
www.aquar.cz)
Bublifuk není třeba, druhý filtr utlumte tak, aby moc nehonil vodu. (Kdyby šly rybky k hladině, /neměly by jít/, můžete se vrátit k intenzívnější filtraci).
Egerii saďte "zeleným nahoru". (Některé máte zasazeny růstovými vrcholy do substrátu.)
Výměna vody každý týden+odsávání detritu+doplneni odparene vody=> 20 až 30 l nove vody do toho kazdy tyden naleju.Vzduchuju filtrem(takovy ten bublifuk s molitanem) + vnitrni filtr motorovy prutok max 700 l/h bez vzduchovani, jo a bublam Co2.testy na dusičnany a fosfor nemam.No brzo budou vanoce tak si dam darek uz ted...a koupim a zmerim

Mohl byste mi doporučit nejake hnojivo? PMDD,Rataj,Diana??? Mam z chemie celkem strach, nikdy sem ji nejak zvlast nepotreboval.Je fakt ze sem nikdy nemel tak huste zarostle akva...
3 01.12.2007 14:39 Sidonius – Re: bigV
Ty tečky na hygrophile jsou jen u starších listu-jako kdyby je nemohla utahnout.
To je hodně pravděpodobné.
I když Fe naměříte, nemusí to nutně znamenat, že je rostlinám k dispozici. Ty hygrofily to docela signalizují. Mohlo by jít o indukovanou chlorózu...
PO4 byste změřit nemohl? (Máte test?)
Na ty dírky v hygrofilách bych zkusil opatrně draslík. Podle koncentrace NO3 buď v podobě KNO3 nebo K2SO4.
A to železo bych asi též risknul a trochu!!! bych ho přidával - pár kapek denně ve formě chelátu. Za 2-3 týdny by se mohlo ukázat, jestli to pomohlo.
Jinak údržba jako dosud. (Neodpověděl jste mi, jak provádíte výměnu vody!)
Přivzdušňujete vodu filtrem?
pH v akvariu je 7,1 tvrdost uhličitanová 16°dKH,používám teď vodovodní vodu.Studniční jen v létě-Uhl.tvrdost 20°dKH i víc.Ted sem delal test na Fe, něco tam je ale nicmoc O,3mg/l. Ty tečky na hygrophile jsou jen u starších listu-jako kdyby je nemohla utahnout.Anubias sem rozstrihnul-takze uz mam dva oba se ujali.Listy na okrajich žloutnou a ke konci uplne uhnije mezi žilkama a upadne.
0 01.12.2007 14:11 Petr1 Cca před týdnem jsem si všiml, že se mi na listech anubiasu začaly dělat ty samé skrvnky. Nový, světle zelený list a na něm se začínaly objevovat světlejší tečky rozrůstající se do flíčků (1-2 mm v průměru). Čumím tam každý den, takže jsem si všiml hned a řešil den po tom, co to začalo být znatelné. Koupil jsem test na železo a v akva byla nula. Nalil jsem tam podle návodu hnojivo od Sery. Teď, tři dny po akci, nažloutlé flíčky zmizely a listy jsou zase v pohodě jednolitě světle zelené. Neříkám, že je to železem, ale v každém případě pomohlo přiměřené pohnojení.
0 01.12.2007 13:59 Sidonius – Re: bigV
Hodně jste mi pomohl... Na rostlinkách je evidentní, že nejsou čerstvě z pěstírny - proto ta otázka. Napíšete-li do prezentace Založení akvária: 16. 11. 2007, docela to mate.
Ještě mi dešifrujte tohle: Voda: vodovodní pH stabilně na 7,0, tvrdost 16°dKH studniční-karbonová hodně přes 20°dKH celkovou newim Jde o tvrdost nebo alkalitu? A jde o dva různé zdroje vody? Vodovod a studnu? A který zdroj používáte? Jak často měníte a kolik vody?
Tu hygrofilu máte delší dobu?
0 01.12.2007 13:44 Sidonius – Re: bigV
Akvárium máte založeno tři týdny. Rostlinky máte odkud?
Mrkněte na to. Co jim chybí-prvky, máte stejny podobny problem???Poradte
Starší reakce
Obavam se, ze jsou jen 3 rozumna reseni - osmoza, demi, nebo jiny zdroj vody.
Treba tohle:
cgi.ebay.com/…
to jde, ne?
0 27.11.2007 10:50
MiHl [55] - Cichlidy 
myslím, že kdyby to udělali šneci, vypadalo by to trochu jinak
Od ampulárky jsme měli vysloveně velký vyžraný kruh, hezky kulatý... asi tak jako když něco ožírá housenka
Od ancíků (připravili mi překvapení za necelé 4 dny, kdy jsem odjel a nedostali nažrat) to vypadalo viz fotka (moje). Ohrizali čtvrtinu kytek, grrr
PS:tím vzduchovacím kamínkem jsem je pak od kytek odháněl(běžně ho v akva nemám), než se rozmrazilo rajče aby dostali něco k snědku.
mě šneci ožírají mokřanku a vypadá to jinak...
Podle rataje malo Mn,pridavam Mn+,stále stejné. Koukněte na foto a reknete co si myslíte. Já to svádím na šneky.
Starší reakce
Možná mám hodně blbý dotaz, ale dá se někde najít něco jako "seznam jemnolistých rostlin"?

0 19.11.2007 22:24 Sidonius to je ta správná voda na váš mlýn, co?

0 19.11.2007 16:48 Sári – zpět kt ématu
mám tedy ty kytičky nějak hnojit? Oni se mi totiž ty plouvoucí jaksi potopily a teď pod hladinou hnědnou a hnijí, ale zase jsem objevila nový výrostky, který jsou svěže zelený.
0 19.11.2007 16:42
bunda [28] 
já nechci tvrdit že rostou i při svíčce, ale myslím že světlo není to jediný co určuje jestli rostlina prospívá nebo ne
0 19.11.2007 16:10 happy85 happy85: Mám 80l akva, 15W zářivku a červenou kyti, roste super akorát nevim jak se jmenuje..
To nevadí, že nevíte, jak se jmenuje - stačí ukázat fotku.
Mám ji asi třikrát vyfocenou v profilu.. Ď
Přidat reakci
1 ...... [183] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164166x