Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku 132 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – Re: kortezhugo
Vypadá to dobře, aspoň by odpadly problémy s krocením zlé zvěře během testů (děti), ale ta cena se mi zdá teda dost coze
 Reagovat na tento příspěvek 1  - mirlun – Re: letfudo
některé filtry obsahují příliš hrubé molitany a ty nemají možnost mít hojně užitečných bakterií, některé filtry mají žalostně málo filtračního materiálu. jinak 8 měsíců by měl být filtr už přiměřeně zajetý, ale dost jste propíral, tak to chce ještě počkat, jak se situace bude vyvíjet, když nebudete propírat vůbec.
a oceňuji, že jste se nenaštval za mou poznámku. palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – Re: mirlun
rád bych odpovídal přesně, ale nejsem doma a zpaměti to nevím, je tam modrý molitan, večer se mrknu a ráno napíšu, co je to zač, zkoušel jsem ho hledat v eshopech, ale nenašel jsem..
A proč myslíš, že by problém mohl být ve filtraci?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: letfudo
...tiez mam kapkove od Rataja - mne sa s nimi mera celkom dobre...sice urcite to nie je "najpresnejsie" ale na nase uceli plne postacuju...
...ako som spominal - nepracujeme v "jadrovej elektrarni"... X-)
...NO3 meraju celkom dobre...

mne osobne sa pacia tieto testy
www.shopakva.sk/…
mas zmerane "vsetko" za par sekund a presnejsie - "netreba nic miesat"
...celkom dobra je aj cena - za ten "konfort"
...keby tam bolo 50 pruzkov v tej cene tak nerozmyslam ani sekundu.... ahoj
jaký je to výrobek? některé mají hrubé molitanové kostky. neuraž se, ale bylo by lépe, kdybys odpovídal na otázky přesně.
filtr je v akva cca 8 měsíců. Budu ho prát tedy méně, popř. pouze přední část, která zachycuje hrubé nečistoty.
filtr- jak dlouho ho zajíždíš?
jakou má hrubost? nejlépe uveď název (výrobce a typ, nebo odkaz na výrobek).
pokud se ti neucpává, tak ho nepropírej tak často(lépe je až tak za pár měsíců). filtr se čistí, až je to nutné.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – Re: všechni
to vaclav:
KH akvarijni vody mi vychází v rozmezí 7-9, zdrojovou vodu jsem neměřil; ano, kapkové testy od Rataje

to mirlun:
filtr vnitřní, molitanový, objem molitanu cca 0,4l, samozřejmě jede nepřetržitě, 1x za 14dní ho propírám v akvarijní vodě, je stažený na min., což je doufám tak 1xobjem nádrže/hod

to Sid:
kapkové testy od Rataje, ale ten na NO3 mi přijde trochu divný - to že se tam přidává "špetka" nějakého prášku - kolik je špetka a změní se výsledek pokud dám 2x větší špetku, nebo je to jedno? (koneckonců proč si to nevyzkouším hmm ?)

Foto dnes ještě nebude - jsem hlava děravá a dnes se asi vrátím z práce až příliš pozdě.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: vaclav
KNO3 - mam s...
-tu je kvalita "zarucena"
www.pgchem.sk/…
...KNO3 som mal v zahradnickych potrebach veeeeelky problem kupit... X-) - cumeli na mna - takto coze
...ale inac mas pravdu - objednat to vsetko naraz a ciste od niekoho co to ma...-"posta je draha"
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Usine – Re: kortezhugo
Takhle jsem to kdysi také zkoušel a nemá to cenu. Jednoduší je to objednat na netu a je to většinou v daleko čistší formě než třeba KNO3 v zahradnictví. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo
... :-) - ja mam tiez rad 0 - ale pri Fosfore... :-)
...NO3 - na 0...ule???
...s tou vymenou vody este uber...
...nieco s PMDD urcite "zabere"
-K2SO4 - zozenies najlahsie
-KNO3 - ;-) - zozenies - "ten bude mat najvecsiu spotrebu na Silvestra"
-MgSO4 7H2O - v lekarni - ak nemaju objednaju
to mas vsetko za par korun a v Kg - na niekolko rokov....

PS: ten Draslik sa dost "podcenuje" a vecsinou je to najdvolezitejsia vec co s rastlinami pohne...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid – Re: letfudo
...po testu vody na NO3 mi vyšlo 0...
Čím měříte?
ještě ten filtr??--je to jedna z nejdůležitějších věcí...až pak se dají řešit chemie atd.
(já bych zasadil nějaký echinodor, co dobře proroste dno a odčerpá látky. a pak dál podle rad)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Usine – Re: letfudo
NO3 je poměrně důležitá věc Rataj uvádí že optimum pro pěstování rostlin je 20 - 40mg/l. Neuvedl jsi tu nejdůležitější věc a to KH neboli uhličitanovou tvrdost. Změřit je nutné jak vodu v akváriu tak i její zdroj. Pokud používáš na PH kapkové testy může být výsledek hodně zkreslený. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – Re: letfudo
Ještě dno:
asi ne moc vhodný štěrk frakce cca 4-8mm, min 5cm výšky.
Jako bonus se oproti ustupující ruduše objevuje nějaká štětičková řasa tone
to Johan: - foto zkusim doplnit zitra

to mirlun:
teplota 24-25,
ryby: 1x ancik
5x neonka
5x mlady mecovky (cca 1,5-2cm)
+ šneci - levatky

rostliny:
0,5m růžkatec (u něj je to zařasení zelenou asi nejhorší)
2x malinký anubiasy
5x malý cryptocoryny
10x nevim - původně dlouhý úzký listy až k hladině, normálně se rychle rozrůstá, v atlase jsem ji nenašel, ale jen jsem to tak prolítl)
2x vzrostlý bacopy
Omlouvám se za nepřesnou identifikaci hmm
jaký máš filtr, jak dlouho je zaběhnutý, jaký má objem filtračního media, kolik ryb máš, jakých?
neodkalovat tak často, nebo ne příliš důkladně. jaké a kolik rostlin přesně máš? jakou frakci dna? teplota,....?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – kytky nerostou II
Původní příspěvek:
Ahoj,
mám následující problém:
rostliny nerostou, nebo spíš jejich listy nedosahují standartních rozměrů i přesto, že se nejdená o náročné rostliny (cryptocoryny, dokonce růžkatec-ten roste, ale pomalu). Akvárium před rokoem založené, už od počátku bojuji s řasou (na začátku ruducha, pak víc světla a přidala se zelená )
Teď odkaluji 2X týdně + výměna cca 40% vody, filtr na minimu, svícení s přestávkou, nepřekrmuji.
Akvárium:
54l, málo ryb+málo rostlin (dost jich už padlo), osvětlení 2x15W 840 OSRAM
Zhruba před měsídem jsem začal hnojit CO2 - současná hodnota cca 20-25
Voda: celkovou tvrdost neznám (kde se dá zjistit od vodárny?),
pH 6,8-7,0, NO2 0, P 0, NO3 zjistím, až budu mít destilovanou vodu..
Na rostlinách se tvoří zelená řasa, ruducha se mi zdá že stagnuje spolu s rostlinami.
Ničím kromě co2 nehnojím (měl bych?).
Díky všem za reakce.
Pan začátečník.

Doplnění:
po testu vody na NO3 mi vyšlo 0, když bych měl oči lehce do růžova, tak možná 10mg/l - je to vůbec reálné v nepříliš zarostlé nádrži? - raději to zkusím ještě jednou
-po reakcích jsem snížil intenzitu výměny vody na cca 1/3-1/2 týdně+odkalování, přidal jsem okřehek a růžkatec.
A stejně se mi zdá divné, že ty rostliny pořád chtějí růst - mají nové odnože, ale listy jsou ani ne poloviční k "normálnímu" vzrůstu - jako by jim nšco scházelo..

Děkuji předem za názory a rady a osvětu..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: smik
... :-) urcite len ci to potrebujes - ja napr.kazdy mesiac vyhodim pol vedra rastlin...a to som chcel este pridat svetlo - mam "len" 2x18W/160L vody - pozri osobne foto...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - smik
kortezhugo napsal: ... :-) ...ale X-) nedostatok nie je nedostatok - len rastliny celu dennu davku spotrebuju...tak ze rastliny prosperuju...

Otázka je jestli by například při přidání 2mg/L neprospívaly ještě víc :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid – Re: kortezhugo
...spotreba K je cca taka ista ako NO3...
"Průměrná" :-) rostlina potřebuje asi o 50% více N, než K. Otázkou je, kolik N je rostlinám k dispozici v jiných formách, než NO3... Ale souhlasím s vaším názorem, že K potřebují kytky poměrně "hodně". :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: jirkap
... :-) je to v podstate jednoduche...ked pridavas do akva KNO3-a hodnoty su nemeratelne tak je "jasne" ze je tam nedostatok K aj N...
...ale X-) nedostatok nie je nedostatok - len rastliny celu dennu davku spotrebuju...tak ze rastliny prosperuju...len ide o to ze to musis pridavat kazdy den...-a ked su meratelne hodnoty napr.cca 10mg/l nic sa "nedeje" ak do vody pridavas nieco len raz za cas....

PS:ale ako pise Jrk - niektore rastliny su "žrouty dusičnaů"
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p
jirkap napsal: Dobře. Tak mě trochu zasvěťte. Pokud zvednu hladinu NO3 v akvárku o 1mg/l, přidám tím 0.64mg/l K 0.23mg/l N. Poměr mezi N a K je 3:2. Jak se to tedy počítá?

Svůj příspěvek beru zpět.
Velice zajímavý článek v odkazovaném časopise Akvárium č. 1.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p – Re: kortezhugo
Dobře. Tak mě trochu zasvěťte. Pokud zvednu hladinu NO3 v akvárku o 1mg/l, přidám tím 0.64mg/l K 0.23mg/l N. Poměr mezi N a K je 3:2. Jak se to tedy počítá?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jrk – Re: kortezhugo
Ve vodovodní vodě mám 10 mg/l NO3. I po částečné výměně vody toto relativně rychle klesá - rostlinkám se evidentně daří a mám tam "žrouty dusičnaů" - Lemna minor a Ricca fluitans. Pěkný článek o velké spotřebě dusičnanů plovoucími rostlinami je i v časopise Akvárium č. 1 str. 14-18 issuu.com/… To co je tam psáno musím jen potvrdit - rybek mám spíš víc jak míň, ale NO3 stále na nule :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: jirkap
...skvor malo :-) ale ak mu to "funguje" takto? ziadny problem...
...v podsate ide aj o to cim mensia koncentracia zivin - tim su pre rastliny dostupnejsie...
...spotreba K je cca taka ista ako NO3...
pmdd.mrp-cz.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo – Re: Jrk
...verim tomu co pises...-len aku vodu tam lejes? -lebo ja mam vo vodovodnej cca 10-15 mg/l a v akva "drzim" cca 20-25mg/l
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p – Re: Jrk
Ale touto dávkou zároveň přidáváš každý den 0.64 mg/l draslíku. Není to moc?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jrk – Re: Eff
Fotka k příspěvku Dobrá reakce palec Mohu jen potvrdit přihnojuji pomocí KNO3 tak, abych denně zvýšil hodnotu NO3 o 1 mg/l. Ještě se mi nestalo, že bych se NO3 doměřil - vždy neměřitelné, ale reakce rostlin během měsíce po zahájení hnojení viz foto. A to předtím ten Echinodor rostl asi rok a byl stále stejný - potom se mu dostalo více světla - to nic - a potom KNO3 - a už roste z akvária... Takže i nepatrné, neměřitelné množství NO3 stačí pro zdárný růst rostlin...

Reagovat na tento příspěvek 2  - Eff – Re: jirkap
Pokud by se NO3 bez tvého přičinění drželo na 10mg/l, asi bych se to nesnažil hnát na 20. Jen bych hlídal, jestli nespadne na nulu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p – Re: Eff
Děkuji moc.
Jak už jsem psal Václavovi.
Vyměnil jsem včera večer vodu. Osvětlení jsem omezil. S hnojením na čas přestanu. Budu hlídat KH na hodnotě 4. NO3 budu hlídat na hodnotě 20 mg/l (myslím že to nijak zásadně neublíží - tedy pokud není nadbytek draslíku - ten může vyvolat nedostatek N, Mg, Ca). Na rozstřikovací rampě jsem zaslepil nějaké otvory aby čeřil hladinu. CO2 jsem přidal (teď mám dvě dvoulitrové petky a v každé 200g cukru, 2ml kvasnic a 1.5 l vody). Chci si sehnat pětilitrový kanystr a pak CO2 budu dělat v něm.
Jirka
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff – Re: vaclav
Václav má pravdu v tom, že pokud už nedokážu odvodit, jestli je problém způsobem tím, že je přehnojeno, nebo nějaký prvek chybí či přebývá, nebo je blokován jiným prvkem, je nejvyšší čas s hnojením přestat na nějakou dobu(2-3 týdny?), vyměnit větší část vody a tiše pozorovat co se bude dít. Já bych nedával ani to KNO3.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Usine – Re: jirkap
Z PMDD použiješ jen KNO3 na zvýšení dusičnanů. Pokud máš rozstřikovací rampu dost dlouhou tak ji na konci uzavři, aby šla voda jen otvory a ty natoč k hladině. Jestliže se ti podaří zvýšit obsah CO2 a udržet NO3 tak ti to snad pomůže i při boji se sinicí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p – Re: vaclav
Dobře. Udělám to tak, jak navrhuješ.
Vyměním teď 1/3 vody.
Osvětlení nechám jen 2x24W (830,840) v časech 7-12 hod a 14-21 hod.
KH budu hlídat a případně dorovnávat na 4.
Dusičnany budu řídit pomocí KNO3 na 20mg/l.
A GH nebudu sledovat.
Se sinicí nevím. Ať dělám co dělám, na hladině se u plovoucích rostlin vždy objeví. Možná je to způsobené že se hladina skoro nehýbe. Rozstřikovací rampu mám pár centimetrů pod hladinou a průtok filtrem je 84 l /hod.

Jen nechápu: "...na PMDD se částečně zatím vykašli...". Prozatím nedávkovat, nebo jen nějaké složky.

Děkuji moc.
Tak jak to je možné že když hodně svítíš máš CO2 a hnojíš že ti přestávají růst rostliny, nebo se jim kroutí listy. Zajímavé že jen některým. Mě se to také párkrát stalo i když v menší míře. Prostě jsi to přehnal a podle mě bych začal trochu od znova. CO2 nech, sniž osvětlení, na PMDD se částečně zatím vykašli a v první řadě se snaž zbavit sinice. Určitě bych snížil PH pod 7 (6,6) hlídat si KH okolo 4mg/l a dusičnany na 20mg/l. :-)
Já po pár dnech NO3 nenaměřím.
Ještě z mého prvního příspěvku:
Objem akva 84 l. Hodnoty vody NO2 0 mg/l, NO3 0-5 (nyní spíše neměřitelné) mg/l, GH 1, KH 3, pH 6.4.
Z dalšího:
Hodnoty napouštěné vody NO2 0 mg/l, NO3 10 mg/l, GH 3, KH 4, pH 7
A kvůli sinici tvořící se na hladině jsem NO3 hnal na 20 mg /l. Nicméně ta se tvoří dál. Jen na hladině.
Jak se říká, nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim začít svítit
Ale všude se píše že hnojení ať CO2, tak i PMDD nemé bez světla smysl.
Jak se říká, nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim začít svítit. V akváriu máš běžné rostliny, které tak silné osvětlení nepotřebují a když je ještě přibrzdíš přehnojením tak z toho jsou řasy jedna radost. Ač mám PMDD už pár let tak jsem s ním nikdy takhle neexperimentoval a mám ho vcelku, maximálně bez KNO3 protože po povodních bylo dusičnanů ve vodě v Praze dostatek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p
Eff napsal: Měl jsem za to, že jirkap nijak výrazně nehnojil, navíc má velmi měkkou vodu. Jirko můžeš to uvést na pravou míru(shrnout hnojení a výměny vody za posledních pár týdnů)?

Můj první příspěvek:

Hnojím CO2 - 200g cukru a 2 ml kvasnic. Přidávám PMDD (CSM + KNO3 + MgSO4*7H2O) 2 ml denně. K této dávce ještě přidávám 2 ml KNO3 a 2 ml MgSO4*7H2O. Co se týká ostatní chemie tak jen výluh z olšových šištic a rašeliny. Svítím 7-12 hod a 14-21 hod 2*24W (830+840). K tomu se zapíná 7-9 a 14-16 hod 18W (860).

Potom co jsem debatoval i s "kortezhugo" jsem zvedl dávku KNO3. Zároveň jsem pomocí jedle sody a MgSO4*7H2O dorovnal hladinu GH a KH.

Ještě jsem zapomněl: výměna vody 1x za týden 1/4 objemu.
Takže by na 84 l mohlo stačit 2x24W (0.57)? Ponechám tedy jen 830+840.
No asi takto. V prvním příspěvku jsem psal: "Přidávám PMDD (CSM + KNO3 + MgSO4*7H2O) 2 ml denně. K této dávce ještě přidávám 2 ml KNO3 a 2 ml MgSO4*7H2O"
V návaznosti na naše předešlé debaty jsem zvedl dávku KNO3 - mám také problém se sinicí na hladině. Rostliny které dosáhnou hladiny jsou rázem od sinice.
Takže nyní mám namíchat CSM + K2SO4 + MgSO4*7H20? Nebo raději vše vzlášť? Dávku ponechat 2 ml / 84l?

Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff – Re: vaclav
Měl jsem za to, že jirkap nijak výrazně nehnojil, navíc má velmi měkkou vodu. Jirko můžeš to uvést na pravou míru(shrnout hnojení a výměny vody za posledních pár týdnů)?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff
jirkap napsal: Ještě jedna věc. Pokud bych chtěl držet uvedené hodnoty GH 5, KH 5 a NO3 20mg/l, musel bych do 10 l měněné vody přidávat. 10 ml MgSO4*7H2O, 15ml KNO3, 10 ml roztoku jedlé sody (6g jedlé sody rozpuštěných ve 100 ml).
Mám to takto řešit? Protože po přidání výluhu z olšových šištic, rašeliny, atd. klesnou hodnoty.

Ta čísla mi přijdou pobrovská. Myslím že výměna 1/3 - 1/5 vody jednou za 5 dní a každodenní hnojení PMDD bez KNO3 (3ml) by mělo stačit.
Jakmile se začnou deformovat listy tak je to přehnojením. PMDD bych vysadil a vyměnil třetinu vody. Z PMDD musíš opravdu opatrně. Máš na můj vkus příliš silné osvětlení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff
jirkap napsal:
Budu tedy přidávat jen PMDD. V podstatě jen stopové prvky (CSM) 9.6g rozpuštěných v 500ml.

Naopak, já bych tam nacpal makroprvky. Hlavně draslík. Předpokládám, že K jsi nehnojil, nezmiňoval ses o tom. Jen mi pořád nejde do hlavy že vy tam nebyl vápník. Dal bych komplet PMDD bez KNO3.
Ještě jedna věc. Pokud bych chtěl držet uvedené hodnoty GH 5, KH 5 a NO3 20mg/l, musel bych do 10 l měněné vody přidávat. 10 ml MgSO4*7H2O, 15ml KNO3, 10 ml roztoku jedlé sody (6g jedlé sody rozpuštěných ve 100 ml).
Mám to takto řešit? Protože po přidání výluhu z olšových šištic, rašeliny, atd. klesnou hodnoty.
"...nevypadá to tak zle..."
Souhlasím. Nejvíce co je poškozené: ech. isthmicus, ech. bleherae, vallisneria asiatica. U té asiatici jsou přitom stále nové odnože, ale malého vzrůstu. U bleherae mi to připadá jako když se nové listy začínají deformovat.
Chtěl jsem koupit ten test na Ca. Ale byl jsem tady co mám dostupné akvaristiky a test na Ca měla jen jedna. Od Sery za 370 Kc. Tak chci počkat až budu objednávat v nějakém shopu. Na GH a pH mám od Rataje, KH od Tetry a NO3 od Aquar.
Polovinu vody jsem měnil včera. Dnes ráno jsem přidával jen 0.5 ml PMDD.
Budu tedy přidávat jen PMDD. V podstatě jen stopové prvky (CSM) 9.6g rozpuštěných v 500ml.
Od minulého příspěvku jsem také něco četl o rašelině a jejího vlivu na Mg a Ca. Zároveň vliv na CO2. Z toho tedy pramení můj pokles GH.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff – Re: jirkap
Hmm, nevypadá to tak zle. Znovu bych napsal to, co v minulém příspěvku.
Více fotek jsem udělal. Jsou přiložené u mé prezentace ve složce "Rostliny".
rybicky.net/nadrze/5468
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff – Re: jirkap
Těžko radit. Snad bych hledal problém někde v trojlístku makroprvků K, Ca, Mg. Jestli je to po přidání Mg horší, hádal bych na něpoměr mězi těmito prvky. Dalo by se uvažovat o nedostatku Ca nebo K, tady by se hodil ten Ca test.
Pokud bych měl stejný problém a ten se zhoršoval, zkusil bych vyměnit polovinu vody a každodenně hnojit PMDD bez KNO3 (NO3 tam nějaké je).
Nebylo by víc fotek nádrže a ostatních rostlin?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - letfudo – Re: kaote
Dobrá s výměnami to omezím, uvidíme, co budou dělat kytky + řasy.
Mě se spíš zdá divný, že rostliny se rozrůstají (nové odnože), ale listy mají malé, což by mi samo o sobě nijak zvlášť nevadilo, kdyby se na ně poměrně záhy neusídlily řasy :-O

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [132] ...... 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164675x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=6551