Co se to děje s rostlinami?
zvýšit výkon a svítit tak 12-14 hodin deně
hm, tak to jsem ani necekal...
staci "pridat osvetleni" prodlouzenim doby, nebo je nutny zvysit vykon ?
diky
0 05.01.2008 11:15 Sid – Re: jisve
Přidat na osvětlení, případně vyměnit zářivku za účinnější. Jde o hnědé řasy.
Více o těchto řasách, jejich likvidaci a kvalitě osvětlení si můžete najít na těchto stránkách pomocí vyhledávače.
Zdravim, jsem zacatecnik a prosil bych o radu. Hledal jsem po foru, ale nenasel, pripadne se omlouvam.
Po vysazeni anubiase se asi po 4 dnech na nem udelala predpokladam rasa - viz foto
www.antinova.cz/…
na jinych kytkach neni, aspon zatim
mechanicky se da skoro vsechna setrit, ale samozrejme se vrati.
Predpokladam, ze problem je v novosti nadrze (momentalne cca 2 tydny)
svitim 15W arivka 12 hodin, filtr na minimum
co s tim ? pokud jsem za blbce, rad si to vyslechnu s vysvetlenim
diky, Jirka
Starší reakce
Ano - tyhle rezavé fleky se na echinodorech objevují při zániku emerzních listů.
Mám podobný dotaz. Akvárko založené 24.12., rostliny z Aqua Daho nasázeny 25.12. Podrobnosti u nádrže. Nyní se pouze na echinodorech (blaheare) začaly objevovat fleky. Včera jsem udělala první testy: PH 7,25, celková tvrdost 10,5 (možná uděláno špatně), uhličitanová tvrdost 6, Fe2+ 0,1, Fe3+ 0,2 (celkové železo 0,3), amoniak NH4+ 0,14871, NH3- 0,00129, NO2 0,2, NO3 30. Z Tilmannovy tabulky počítám, že CO2 je mizivé.
Cybí jim něco nebo jde o přeměnu emerzních a submerzních listů? Ostatní kytky O.K.?
Starší reakce
0 28.12.2007 14:12 rolandmynar – Re: bigV
Významově ano, ale evokuje to jiné představy než např. osvětlení.
0 28.12.2007 14:06 rolandmynar – Re: bigV
Myslel jsem to spíše tak, tobě vyzařuje světlo radiaci? To máš doma malinkou Hirošimu?
0 28.12.2007 14:05 Anonym – Re: bigV
místní "kapacity" bezpečně prokázaly, že to není možné
:
rybicky.net/forum/4460
Tak to bude nejspíš nižším tlakem
0 28.12.2007 14:02 DrSova [28] - Rostliny 0 28.12.2007 13:58 rolandmynar – Re: bigV
Dočervena se zbarvíš i ty, když na tebe bude dopadat radiace
0 28.12.2007 13:31 arnie – cervene listy u hladiny
Ahoj,nevite proc maji rostliny u hladiny cervene listy(hygrophila,limnophila,valisneria)
Místo hnojiva zkus změřit UT a Ph podle toho bych zvážil použití Co2.Hemianthus mám taky je s ním dost práce ,zkusil bych akva štěrk 2-5mm.Já jsem drobné vyplavené rostlinky zasadil do nízkého kelímku s trochou zeminy a nechal rozrůst ,pak jsem je znovu zasadil do akva.Pozn.kelímek nechávám volně plavat v akva.
0 25.12.2007 20:43 Sidonius – Re: Vrubouš
0 25.12.2007 20:34 Vrubouš 0 25.12.2007 20:32 Sidonius – Re: Page
V průběhu třech měsíců se mohly podmínky pro pěstování výrazně změnit. Ale tady se pohybujeme na poli spekulací...
Tato rostlinka se určitě dá pěstovat emersně. Ostatně - jsem přesvědčen, že jinak ji pěstírny ani neprodukují.
0 25.12.2007 20:05 Page Nic takového po Vás samozřejmě nechci. Řekněme že časové rozpětí od první koupě bylo cca 3 měsíce. Obě rstlinky byly z Aquadaho. Jen mne spíše zajímá zda se dá tato rostlinka pěstovat nad vodou protože zjevně vypadala uplně jinak než co jsem kupoval dříve. Rozdíly jsem již popsal...
0 25.12.2007 19:06 Sidonius – Re: Page
myslíte že se HC v pěstírnách nepěstuje emerzně
Z něčeho, co jsem napsal, to tak vypadá?
...při zakládání mého "prcka" a rostlinka měla malinkaté lístečky... Žádné hnědnutí jsem na ní nepozoroval...ďo koule do obýváku měla mnohem větší lístečky a méně zelené. Pozoruji na ní hnědnutí... Jak to tedy je?
Na to by nejlépe mohli odpovědět lidé z příslušné pěstírny.
(Byly všechny rostlinky z jedné pěstírny? A v jakém časovém rozpětí byly koupeny?)
Najít odpověď na vaši otázku si netroufnu. Jen přidám jakýsi názor:
Stejná emerzně vypěstovaná rostlina se bude projevovat po zasazení do akvárií s různými podmínkami různě. Zjednodušeně - jedna příjde o své emerzní listy rychle, jiná pomalu. Kdybychom šli do extrému - jedna se uchytí a přizpůsobí velmi dobře, druhá se třeba neuchytí vůbec.
(Ale obdobné to bude i po přesazování submerzních rostlin.)
Nechtějte po mně, prosím, úvahu, co všechno může být příčinou.
0 25.12.2007 14:58 Page Side a myslíte že se HC v pěstírnách nepěstuje emerzně? Koupil jsem si totiž dva košíčky při zakládání mého "prcka" a rostlinka měla malinkaté lístečky... Žádné hnědnutí jsem na ní nepozoroval.
Naopak teď když jsem rostlinku kuoupil do koule do obýváku měla mnohem větší lístečky a méně zelené. Pozoruji na ní hnědnutí... Jak to tedy je?
0 25.12.2007 14:37 Sidonius – Re: jd
Rostlinka (Hemiantus) ne a ne se udržet ve dně. Proto jsem ji zasadil pospolu. Mám ji skusit nyní opět rozdělit na menší skupinky nebo ji nechat tak a čekat jak se s tím popere?
Teď už bych vše asi nechal být a jak jsem napsal - počkal bych, jak se budou věci vyvíjet. Pokud se kytka nechytí, odstranil bych ji a pokusil se o nové vysazení - do skupinek po několika rostlinách.
Takto bych postupoval já, což samozřejmě neznamená, že jde o jediný možný nebo správný postup.
0 25.12.2007 14:08 jd Díky za reakci, na info o sázení po jednotlivých stoncích jsem samozřejmě narazil, proto jsem i tu další trávu takto sadil. Nicméně rostlinka o které jste se zmínil (Hemiantus) ne a ne se udržet ve dně. Proto jsem ji zasadil pospolu. Mám ji skusit nyní opět rozdělit na menší skupinky nebo ji nechat tak a čekat jak se s tím popere? A copak ten Echinodorus? Bude taky ok? Díky za rady.
0 25.12.2007 13:00 Sidonius – Re: jd
Nenarazil jste při čtení rad na myšlenku, že část rostlin vypěstovaných ve skleníku po přesazení do akvária dříve nebo později příjde o původní listy?
A že stonkové rostliny je vhodné sázet po jednotlivých stoncích (nebo několika málo stoncích), protože v "chumlu", v jakém jste vy vysadil Hemiantus, budou mít rostlinky málo světla a začnou rychleji zahnívat?
A na úvahy o vhodnosti substrátu pro pěstování kytek jste nejspíš také nenarazil... Škoda... Ten štěrk to rostlinám neulehčí...
Jakýmkoli hnojením do vody riskujete, že se přemnoží řasy. Vyšší rostliny v této fázi mají starosti samy se sebou. Domnívám se, že živiny ve vodě nejsou tím, co by teď potřebovaly...
Zkuste jim dát čas, ať se mohou víc projevit.
0 25.12.2007 11:47 jd další
0 25.12.2007 11:46 jd a ještě jedna.
0 25.12.2007 11:45 jd – Rostlinkám se nedaří
Hezký den, mám docela čerstvě založené akva. Po přečtení rad na tomto serveru i na dalších, jsem došel k závěru, že bude lepí zpočátku nehnojit. Nicméně po několika dnech mi začínají rostlinky chřadnout viz. foto. Může mi někdo prosím poradit, jestli mám začít hnojit nebo ne popř. čím? Vzhledem k tomu, že jsou svátky, tak asi ani nic nekoupím, nicméně mám Bioflor od Rataje. Mám jej použít? Díky za rady. jd
0 23.12.2007 13:16 Pigi takhle zase vypada Limnobium laevigatum v mém AQ. Ale ancakama to nebude.
0 23.12.2007 12:14 Sidonius – Re: bigV
Podívejte se na téma "Světlo a řasy"...
www.akvarko.cz/…
Myslím, že není co dodávat.
0 22.12.2007 22:54 Sidonius – Re: bigV
Jestliže většina rostlin vám v daných podmínkách roste dobře, zvažte, jestli je kvůli jediné potřeba experimentovat a případně si rozhodit fungující systém.
0 22.12.2007 20:20 DrSova [28] - Rostliny 0 22.12.2007 20:07 Usine – Re: AkvaAmater
Podívej se občas na datum
0 22.12.2007 19:52 AkvaAmater – Re: KejPi
mrkni sem
www.sweb.cz/… - myslim ze slecna vi o cem pise a kdyz ne tak je to hezky napsane ;))
0 22.12.2007 16:43 Sidonius – Re: bigV
Vyhoďte hygrofilu.
ja covam tetry zlate a tiez mi obhrizali rastliny zacal som ich covat aj rastlinnym krmivom a obcas (v lete) aj salat a proste musis si kupovat rastlinky ktore maju tvrdsie listy
Přidat reakci
1 ...... [181] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x