Co se to děje s rostlinami?
0 18.03.2009 14:37 Peťura – Re: Yirka
Dobře,napíšu je sem jen co je udu mít a zatím děkuji.
Cilem je, aby se akvarium zabehlo. Rychle rostouci rostliny jsou pro tento pripad urcite vice nez zadouci. Vymenu bych doporucoval klidne po dobu 1 mesice dvakrat tydne po mensich castech (10-20%). CO2 bych opravdu nedoporucoval. A pridal bych rostlin, kdyz se divam na to akvarium jako celek v predchozich prispevcich, ktere jsem predtim opominul..
Vodu bych měnil klidně 2x týdně 20-30l. Ty hodnoty pak dej vědět, třeba napoví.
0 18.03.2009 14:30 Peťura – Re: Yirka
Rychle rostoucí rostliny jsem tam dával,mám tam i tu egerii a nějaké mokřanky a vodu mám na testech v akvaristice k večeru jsi jdu pro výsledky.A koukám co člověk to jiný názor,co2 mi bylo taky doporučeno.
0 18.03.2009 14:27 Peťura – Re: Chem
omlouvám se,ale prvně jsem si to neuvědomil,dával jsem to tam jen jednou a úplně jsem na to zapomněl.Takže mi radíte,abych odpojil co2 a vodu mněnil jak často?Jednou týdně nebo častěji.
Na odpověď k mému příspěvku jsi napsal "Nehnojím ničím" a za 10 minut jsi napsal Yirkovi, že jsi přidával hnojivo, takže je předně třeba zjistit, jestli jsi hnojil či ne. V případě, že ano, trvám si za svým názorem, že je to způsobeno hnojivem a je třeba nějakou dobu častěji vyměňovat vodu. CO2 bych stejně jako Yirka povazoval za kontraproduktivní záležitost v tomto stavu.
Podle mých zkušeností je PH do 7,6 pro rostliny akceptovatelné bez větších problémů (pokud tedy nemáš nějaké speciality). Opravdu bych teď do nádrže žádnou chemii nedával-podporuje totiž nejen růst rostlin, ale i toho co nechceš. K tomu co jsem psal bych teď ještě dodal, že pomůže přidání nějakých rychlerostoucích rostlin (Egeria densa) a častá výměna vody. Určitě by teďstálo za to změřit hodnoty N-látek.
0 18.03.2009 14:09 Peťura – Re: Yirka
Přidával jsem jen minulí týden tekuté hnojivo pro kytky,ale už nevím jak se jmenuje už došlo a nemám lahvičku.Ph 7,2 mně bylo řečeno od několika na sobě nezávislích lidí,že je moc vysoké.
Akvárium je především o trpělivosti. To znamená, že když změny tak postupné. Jednak když je změn hodně a stav se výrazně zlepší či jako v tvém případě zhorší, nevíš pak která ze změn změnu stavu způsobila.
Proto se budu opět spíše ptát. Ph 7,2 se ti zdá mnoho?-vždyť je to vcelku normální hodnota, kterou budoe akceptovat velká většina ryb i rostlin. Obávám se ře přidání CO2 tak bylo v tomto stavu kontraproduktivní. Přidaná zářivky určitě neuškodila, já bych však před tou tvou dal přednost obyčejné třípásmové. Nepřidával jsi ještě nějakou jinou chemii?
0 18.03.2009 13:57 Peťura – Re: Chem
Nehnojím ničím a vše je popsáno dolejc ve starších příspěvcích,už jsem tady byl minulí týden je tam vše i foto celého akvárka.
Zalezi na tom, co vsechno do akvaria davas a kolik tam mas rostlin. Z fotek (ze kterych bohuzel neni patrne kolik je rostlin na cele akvarium) bych odhadoval, ze mas velmi malo rostlin, coz znamena prilezitost pro rasy. Hnojis necim? Pokud ano, zacal bych s castou vymenou vody a nepridavat hnojiva. Zalezi i na tom jak moc filtrujes apod..
0 18.03.2009 13:53 Peťura – petrpokorny
0 18.03.2009 13:49 Peťura – petrpokorny
0 18.03.2009 13:45 Peťura – petrpokorny
0 18.03.2009 13:42 Peťura – Re: petrpokorny
0 18.03.2009 13:41 Peťura – Re: Yirka
Dobrý den,tak jsem uposlechl vašich rad a přidal další 25w zářivku,tantokrát aqua glo.Přidal jsem ještě co2,protože se mi stále níčím nedařilo snížit ph z 7,2 a teď už je na 6,8.Teď jsem akvárko dva dny neviděl a dnes jsem se nestačil divit.Všude plno řas,jak na kytkách tak na skle a dně,hnědé,zelené,prostě všude,není do akvárka skoro vidět.Na hladině je jakoby mástná skvrna a všude plno bublinek nebo pěny,nevím jak to popsat,prostě akvárium humus.Již si s tím nevím rady,opravdu nevím co dál.Prosím o jakoukoliv radu a posílám pár foto.Děkuji moc.
To samé dělá i egeria najasa mě. Začala jsem přidávat PMDD a zatím dobré, tak uvidíme. Jo a tvoje trubice jsou docela drahé, používám Phillipsky, stojí míň a víc vydrží. Mrkni na
www.akvarijni.cz/… . Je tam pěkná tabulka s osvětlením. V akvaristikách ti "poradí", protože potřebují naše penízky
odstřihnout se dá a neublíží mu to
nad vodou nejspíš zaschne a tím bude konec
pokud chcete nové rostlinky, tak ten šlahoun udržte pod vodou a časem se v přeslenech začnou tvořit lístečky a pak i kořínky
0 17.03.2009 21:50 andrej850 – Echinodorus major
Prosím poradet mi ze co mam robit s majorom, zacal kvitnut (aspon si myslim) ma dlhu stonku uprostred, ktorá mi vyčnieva z akva asi dva centimetre. Zajtra sa uz oprie o osvetlenie akvaria. Na aku dlzku je schopna tato stonka dorast ? Akeho tvaru, velkosti bude kvet, alebo zakoncenie stonky ? Moze sa tento kvet odstrihnut ? Neublizi to majorovi ?
0 17.03.2009 13:07 1trebor – Re: Sid
Rozdělují se na dvě skupiny, ty, co mají rostliny a s řasama problém nemají - neřeší ho, a ty, co problém mají a neví co s ním
Zkusím kuličku pod valisnerky, ale rostliny přidávat nebudu. Když se to nepodaří tak půjdou všechny ven.
Přihnojit ani ne!
Spíš bych přidal jednou tolik valisnerií a asi i toho ancistruse. Jako Tanganyika bude vaše valisneriemi zarostlá nádrž spíš výjimkou, ale proč to nezkusit?
Pod každou druhou rostlinu dát kuličku jílu, (např. Bivoj), pak by měly kytky z čeho vegetovat.
Ovšem je otázkou, nakolik má to vaše rybí osazenstvo kytky v lásce...
A co kdybyste se spíš poptal kolegů, co se věnují "Africe", jak to dělají, že nemají (větší) problémy s řasami?
0 17.03.2009 12:28 1trebor – Re: Sid
Doporučujete mi tedy přihnojit ?
a nebudou na minimu tím, že je ty řasy spotřebujou?
Jemu jde o to, aby se zbavil řas. Neritina to jak vidím zvládá perfektně. Až jí zlikvydují, musí v AQ vytvořit podmínky jako mají jíní kde jim neroste řasa. Já dal jen radu jak se jí efektivně zbavit. Co bude dál je na něm.
To minimum živin vás v souvislosti s řasami nemusí až tak moc zarážet.
Vemte to tak: jsou řasy, které dokážou čerpat živiny z nižších koncentrací, než vývojově vyšší rostliny.
Už jsem tu párkrát vzpomněl, že některé druhy řas jsou příznakem právě nedostatku živin, kdy se vyšší rostliny "seknou" a řasy "rozjedou"...
(Ale to platí především pro rostlinná akviška!)
0 17.03.2009 12:04 1trebor Podívejte se co jsem psal, podle testů tam téměř žádné železo ani fosfor není, NO3 taky minimální, rostliny nerostou ale řasy ano. Zaráží mě právě to minimum živin.
To snad vyzere rasu? a uz dal rasa neporoste? Neni to trochu hloupost? Obzvlaste v akvariu kde je minimum rostli. Kde je neustale dostatek zivin. Nerita je v tomhle nepouzitelne reseni.
Taky jí tam nemusí mít napořád, jak udělá Neritina svoji práci, může jí dát jinam.
zebra je sice z afriky, ale z řek, nevim jestli žije i v jezerech a tím pádem jestli by jí chtěl do tanganyiky
Pořiď si šnečky Neritinky a máš vyhráno. Jsou to ti nejlepší bojovníci s řasou
0 17.03.2009 09:14 1trebor – Zdravíčko,
po přidání osvětlení se rostliny nezlepšily, moc nerostou a řasy se množí, jednou převládne hnědá, potom zelená a sinice. Některé listy valisnerek mají drsný povrch(žloutnou,tvrdnou). provedl jsem opakovaně test od rataje na fosfor a železo. Hodnoty jsou nulové. Železo se nezbarvilo vůbec, fosfor jen velmi jemně( v podstatě zůstala barva bílá). Svítím 1x 18W 865, 1x 18W 640 s deflektory v délce 12 hodin. Vodu měním 1x týdně cca 1/4. PH 7,6 - 8, NO3 cca 35, NO2 0, od zaběhnutí akva klesly hodnoty KH 12, GH 17 přibližně na KH 10, GH 12, teplota 25.
Poradí někdo jak dál ? Co ancistrus na řasy a přihnojit ?
Průměrná hodnota pro většinu rostlin je 0,5W/l
0 16.03.2009 18:42 kasa – Re: Yirka
aha ok.. kolik by to teda podle tebe mělo mít?
Obé je možné, záleží na tom co je pro tebe technicky a finančně dostupnější.
0 16.03.2009 15:43 kasa – Re: Yirka
A myslíte že by stačilo jen zářivku a nebo celou zářivku i s krytem?
Prosímtě zkus si dát trochu toho štěrku na dně do skleničky s octem, jestli nebude šumět. Tohle potřebujeme vědět jako první.
0 16.03.2009 08:46 yanilishka – Re: marcela
0 15.03.2009 22:50 marcela – mám problém kdo poradí ?
při každém odčerpáváni vody, asi 1/4 vody se mi voda zakalí do mlečna. Jde stím něco udělat a co to spusobuje ? Jde stím něco udělat ? Děkuji za odpověd.
To je opravdu málo, chtělo by to dvojnásobek.
0 15.03.2009 21:02 kasa – Re: Jurasek
15W na 70litrů
0 15.03.2009 20:51 rasto – Re: rasto
Tu je foto egerie a este dodavam,ze osvetlujem aqua glo a sun glo ako mi poradili v predajni.
0 15.03.2009 20:30 rasto – Re: Eff
Tu je pohlad na akva zhora
Lepší bude měnit každý týden 30-40 litrů, z toho jednou měsíčně odkalením. Neznám parametry vody a množství rostlin, ale s hnojením bych na nějakou dobu přestal. Chtělo by to fotku.
0 15.03.2009 19:36 rasto – cistenie a hnojenie
Vodu odkalujem raz za mesiac okolo 60 litrov. Voda sa mi nezda zakalena. Hnojim raz do mesiaca florapurom. Mal som aj rastlinu Alternanthera cv. Roseafolia, ale tu som musel vyhodit,lebo mi z nej zostali len stonky
Osvětlením to nebude. Viděl bych to spíše na vodu, buď málo některé živiny, nebo moc odpadních látek ve vodě. Chce to zkoušet jak hnojení tak častější údržbu.
0 15.03.2009 18:50 Usine – Re: rasto
Pokud ji zkrátíš moc, tak konec už neroste. Nech jí delší, konec sice zčerná, ale časem vyroste níž boční výhon a někdy je jich i více. Potom odstřihni rostlinu těsně nad výhonem aby opět nezčernal. Pokud ji máš ale dost, tak zasaď jen vrchní část a zbytek vyhoď.
0 15.03.2009 13:34 rasto – Problem
Ako mam strihat egeriu najas,tak aby uz potom dalej vyrastal ten vyhonok. Ked odstrihnem zhora,tak stonka scernie a uz viac nerastu nove listy. Mam akva 90, 33, 50 okolo 150 litrov. Predna obrazovka akvaria je vypukla,takze sirka v najuzsom mieste je 33 a v najsirsom 38,5. Vyska je napustena tak cca do 46-47 cm. Mam tam osvetlenie 2krat 25W a zacali mi zltnut listy a listy su dierkovane najme u echinodora blaheri,bacopy ta navrchu aj scervenala, valisnerii. Je chyba v osvetleni alebo v dacom inom??
Kolik Wattů zářivky na jaký objem akvárka?
0 14.03.2009 14:44 kasa – Re: Chem
no svítim celej den.. zářivkou ale předtim byla v menšim akva s klasickou malou lampičkou... já už fakt nevim co sní ani ve zveráku to neví
Je to nějaký echinodorus. To že mu hnědnou listy je normální - jsou to emerzní listy. Je zvláští, že ale netvoří další listy. Jak moc svítíš? Může to být mj. nedostatkem světla, pokud dosud nevyhnal žádný submerzní list.
Přidat reakci
1 ...... [148] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x