Co se to děje s rostlinami?
A jak dlouho tam ty neměněný zářivky jsou a co je to zač?
Ahoj,
Potřeboval bych poradit... Dva - tři roky mě kytky rostly nádherně jako o život. (přidávám CO2, hnojím rybičkama)
Poslední měsíce ale vpodstatě všechny kytky včetně rychle rostoucích (Egerie) vykazují úplně stejné znaky chřadnutí. Kytky stále rostou stejně rychle (možná malinko pomaleji než dříve - subjektivní) ale jen vrcholky. Spodní části kytek postupně hnědnou a černají. Mýval jsem houštiny krásně rostoucích kytek a teď všude rostou jen vrcholky a vše pod tím stagnuje a černá.
Nejsem si vědom žádného zásahu do akva, který by to mohl způsobit, pořád měním vodu stejně 7-10 dní, cca polovinu. Krmení mám stejné, teplota je stejná... Zářivky sem neměnil... Dříve jsem občas (zřídka) přidával honojivo PlantaMin, zkusil sem ho přidat, kromě rozjetí chomáčků ruduchy se to na kytkách nijak neprojevilo.
Nenapadá vás něco? Mám dodat foto?
dakujem..budem dufat

Já bych to neřešil, anubisu občas odejde nějaký starší list který je obvykle rychle nahrazen novým mladým listem, který se "vyklube" ve středu růžice. Pokud jsou ostatní listy v pohodě a nežloutne celý tak ho nech jak je ;o)
Po dobrém obědě desert, po dobré večeři koňak.
Proč by se ancík měl chovat jinak. Jako třešinka na dortu mu Echinodory budou chutnat vždy. Jediná cesta je zbavit se jich.
Pokud chceš mít v akvárku kytky, tak se budeš muset těch ancíků zbavit. Jak jednou začnou s okusováním rostlin, tak už je to nikdy, nikdo žádným způsobem neodnaučí. Už jsem to tady psal několikrát, jsou to všežravci a spíš než tou zeleninou bych je přikrmoval masitou stravou, aby ta potřeba žrát jenom zeleninu u nich nebyla tak velká.
0 04.07.2011 16:10 jakubkofi – Jakub
Ja mal som rastliny,a ked som ich kupil tak boli pekné a mali kratke stonky a nadherné zelené listy no po 2 tíždnoch boli strašné mali dlhokanske stonky a listy boli hnedé miestamy zelené ale stonki dosahovali dlšku 125 cm a ked som ich kupil mali iba 10 cm..Môže to byť tým že som mal podomacky robené svetlo???
Tak dostali okurku, ta se jim docela libila soude podle toho, ze na ni byli porad prisati. Po asi 2 dnech jsem pri cisteni nadrze vyndala i zbytek okurky a dneska se divam na akvarko a ancik potvora zase sedi na echinodoru

Tak jsem tam hodila dalsi okurku. Nekde na foru jsem cetla, ze je prikrmujou tou zeleninou jenom tak jednou tydne. Jenze ja potrebuju aspon nejake kytky v akvarku. Nemuzou se tou zeleninou prezrat?
0 03.07.2011 11:20 xxx – anubias žltne
Asi pred týždňom som si kúpila anubias. Všetko bolo v pohode, vyzeralo to tak, že rastlinka je v pohode zelená a zdravá. Viem, že anubias nepotrebuje veľa svetla, ale predsalen niekedy svietim asi 20w žiarovkou. Ale dnes som si všimla na jednom liste(je úplne zakrytý ostatnými listami...možno to bolo preto, že sa k nemu nedostalo svetlo) že je úplne žltý. Zvyšok rastliny vyzerá zdravo(zatial).Tak som ho odcvakla. Teplota vody je okolo 27 stupňov, vodu pred "naliatím do akva" nechávam minimálne 3-4 dni odstáť (odchlórovacej chémii neverím)a svietim primerane s prestávkami. Predavačka v obchode mi radila hnojivo, ale poznáte predavačov, tak som sa nenechala ukecať

Čo mu môže chýbať? Mám hnojiť? HELP

A ancistrus žere pořád takže pro něj není problém za noc sežrat 4 echinodory. Viz. můj případ.
Máš pěkbný výbrus. Ancíci se překonali. Taky jsem koupil nové echinodory a do rána byli všechny vybroušené. Tak jsem listy co byli moc vybroušené ustříhl a nechal třeba jen jeden shopnější za cca 14 dní mi začaly na té samé rostlince růst nové listy takže to jen zastříhni a nechej tak a uvidíš. Jinak ti moji brusiči už to pak nechtěly když to mělo nové listy. Taky mě jedna celkem sympatická prodavačka ve zverimexu tvrdila že ancistrusi to jen tak nesežerou že musí mít důvod. A tvrdila mi že kdyžtřeba rostlinka neroste nebo se jí nedaří tak ji slupnou. Možná právě proto co zasadíš nové rostliny tak si myslí že neroste tak ji vybrousí. A jakmile ten hajzlík zjistí že se nějak zbrchala tak ji nechá aspoň v mém případě to tak je.
Já bych jim spíš přidal masitou stravu(patentky, rybí filé, dafnie, komáří larvy atd.). Proč si z nich zbytečně dělat vegetariány, kteří se potom při nedostatku zelenýho krmení mají o to větší snahu vrhat po rostlinách. Jsou to všežravci, na to je třeba pamatovat.

Mám je už docela dlouho a kytky hynou až teď. Tak dobře, zkusím jim přihodit kousek zeleniny a uvidím. Nakonec je to nejmíň náročné řešení

díky
To poslední je dobře. Jedná se o typické broušení Echinodorů ancistrusy.
0 30.06.2011 19:42 Spiroo 
Zdravím, něco se mi stalo s Echinodorem - nové listy jsou úzké a dlouhé, staré mají v sobě díry a jsou bledé. Viz foto. Alternanthera na tom taky není moc dobře- malé a zkroucené listy a díry v nich, při tom donedávna to byla jediná rostlina, která v akváriu pořádně rostla

Svítím teď míň (od 6-10 a od 17 - 22) kvůli řasám. Více fotek mám v prezentaci. Myslíte, že bych měla něčím přihnojit? Nezabije mi to rybky? Nebo že by za všechno mohli dva ancistrusy?
Starší reakce
aha no tak s ebudu muset bud rozloučit s ancíkama nebo s kytkama

tak jo dekuji za rady

Té závislosti se Ancistrus nezbaví. Vloni mě sežrali během pár týdnů 40cm Echinodorus. Letos jsem je v únoru vyčlenil z nádrže a mám pokoj. Nový Echinodorus z odnoží už má zase přes 30 cm. Ancistruse do hlavní nádrže s rostlinami již nikdy..... Nahradil jsem je otíky.
okurka nb tak?
chtel bych se zeptat jestli de treba z prebitku rostlin je nejak sparit a podávat je ancitrusum jestli to budou žrat ale aby my nezaly chodit poostatních kytkach
nemít ancistrusy, nemít kytky co jim chutnaj, nebo zajistit aby se nacpaly něčím jiným
Tohle umí ryby. Ancistrus?

Ahojte mám problém s echinodorus red ozelot uplně se nějak rozpadají listy
Starší reakce
O.K. Prostříhej ty odumírající listy, tím jí pomůžeš nejvíc. Jak jsem psal, podle mě se jí u Tebe daří a tohle je jenom projev růstu. Prostě ty listy který jsou teď už nahnědlý, uvolňují místo novým. Teď když se i světelný podmínky venku vylepšily, tak je ta výměna listů rychlejší, taky častěji odstraňuji podobný listy, jako u Tebe.

V akváriu je od samotného založení, vůbec jsem s ní nehýbal. Dřív byla krásně zelená, teď zarostla skoro přes celý kořen a nevypadá zrovna dvakrát nejlépe.
Jasně, tak jsem to myslel.

Ty více hnědnoucí listy odstranit a nechat jí klid a nehejbat s ní z místa na místo, to nesnáší. Pokud se na těch hnědnoucích listech netvoří nový rostlinky ve spodní části listů, tak bych si myslel, že má dostatek světla to hnědnutí je jeden z projevů tzv. rychlejšího růstu a obměny listů, alespoň takovou zkušenost jsem s těmahle kytkama učinil já. Jak dlouho je v tom akvárku?
nemůže to být tím, že hnědovka nemá dost prostoru pro růst? neměl bych ji trochu pročesat?
No na ty Tve Hnedovky vzdycky koukam na fotkach s uzasem, jak to ten chlap dela...
U té Hnědovky bych si myslel, že v nedávné době změnila stanoviště. To co vidím na té fotce jsou postupně odumírající starší listy, který je možno odstranit a rostlině nechat jenom ty novější listy.
Neni proc se omlouvat, a ano, info je stejne, i ten ma submerzni listy vyrazne uzsi, ten list na fotce je s jistotou emerzni. Tedy ten vydreny. Ten vlevo je uz submerzni.
Pokud jde o
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_bleherae , uvedeny ve Tve prezentaci, pak jde podle tvaru listu zcela jiste o emerzni list. Submerzni jsou mnohem uzsi a protahlejsi. Podivej se na fotky u teto rostliny, v prezentaci u mne je velkou dominantou akvaria, a jsem na nej take nalezite pysny.
EDIT: Ale ze Ancistrus vydrel diry, je neco jineho. Vydre stejne dobre zdravy list emerzni i submerzni.
Kvalita fotky je moc nízká, ale vypadá to, že je ancistrus ožral, ancistrusi mají echinodory hodně rádi.

tady ještě jeden problém: nedávno jsem si koupil echinodoruse, ale jako by je ancík rozežíral. Můžete mí to prosím potvrdit nebo jenom rostlině odpadávají emerzní části listů. děkuji za odpověd

ahoj, už mám delší problém s hnědovkou, nejspíš jí něco chybí, nepřijde mi, že za to může můj ancík. děkuji za rady
Starší reakce
Dobře, podívám se a možná si ho koupím
Budete mít zde někdy cestu?

Jsem rád, jestli se situace zlepšila, byť ne natolik, abys byl úplně spokojený...
A filtr? Já bych k takovému akva použil třeba ATMAN CF 600. (Nebo něco podobného; Haimdol by mohl poradit.

)
Toho ATMANa mám vyzkoušeného a za ty peníze -

no možná první výměna dna mi trvala rok, ale tu druhou jsem si už naplánoval sám a vybral jsem si výborné dno, s ním jsem nyní spokojen. A co s týče návštěvy, to je také pravda - vše přiznávám. Dělal jsem chyby, ale to již dlouho není můj případ. NA AQ se klidně můžete opět přijet podívat, až zde budete mít cestu, jelikož by mě zajímalo, co je tam pořád špatně

... myslím si ale, že je AQ o 40% na lepší úrovni než jak byl dříve

ale pořád to nemohu doladit, rostliny tím pádem nejedou ani na 70%...
Jaký filtr mi tedy doporučujete?

no Sid si mozno spomenie na moj pokus? -s Vallisneriou
v akva sa jej moc nechcelo
tak som ju dal do 2oj litrovej flase
uz je tomu asi rok....
vodu menim vsetku - cca 1x za tyzden
a ona rastie ovela lepsie ako v mojom akva
a tu to ide z d. svetlom -do obedu tam svieti aj slnko ,bez CO2,bez hnojenia,a este aj voda tam stoji,je tam par levatiek
a to som skusal kadeco pridavat

no prisiel som na to ze v podstate ani nebolo treba
inac uz par mesiacov je tam aj Rotala rotundifolia,Bacopa monnieri,Myriophyllum mattogrossense
na nic sa "nestazuju" -akurat rast je pomerne pomaly -ale aj to ma vyhodu -netreba to tak casto pretrhavat
inac posadene je to vo filtracnej vate -takze vyliatie a napustenie vody trva par sekund
proč bys ho měnil? jen ho nech aspoň takový dva měsíce na pokoji, a až budeš odkalovat tak jen pošolíchej vršek dna abys nevířil kal
Nemyslím si, žes udělal všechno tak, jak jsem ti radil. (Např. jen výměna dna ti trvala zhruba rok.

) Proto jsem to taky vzdal.

ano, to je pravda... ten datum platí... to byla jen taková doba... od té doby jsem vyměnil všechny rostliny a od té doby opět pokračuji s výměnou jako dříve - tj. každý týden až dva...
Omlouvám se, ale tohle jsem už zkoušel 3 roky a nyní jsou to 3 roky co to nepomohlo, proto říkám, že to nepomůže... vy si myslíte, že si nenechám poradit, ale tohle všechno jsem už dělal, co mi poradil např. SID tak vše jsem podle něho udělal, a on je špičkový akvarista. stejně to nepomohlo
ALe ten filtr vyměním! to je jasná věc!
12.12.2010, máš v deníku zápis, že nemáš čas měnit vodu a odkalovat, hnijou ti rostliny, jsou tam velké zbyky krmiva a umíraj z toho ryby.... Chceš furt tvrdit, že tři roky měníš vodu co týden???

tak nevím proč chceš radu když si stejnějně nenecháš poradit. Nemysli si že ti tu někdo řekne jak na 100% pomoct kytkám, aniž bys musel měnit něco jinýho
Měním někdy i více jak 30%. A I když odkaluji každý týden či každý druhý, tak odkaluji převážně přední část a zadní nechávám (přebytečný kal) a rostliny stejně nerostou. V tomhle to není, protože tak je to pořád dokola už 3 roky

Tak teď příjdu s kacířskou myšlenkou. Pokud je toho detritu při odkalování, stále stejně, tak bych tu dobu odkalování klidně prodloužil na měsíc, ale bezpodmínečně měň 30% vody týdně, to v žádným případě neprodlužuj. Ničím jiným než tou výměnou vody a tím prodloužením doby lehkýho odaklování bych nehnojil a uvidíš, jak na to rostliny zareagují. Na hladině těch kytek něměj moc, tak aby byla tzv. porostlá 1/3 hladiny, ná více, zbytek redukuj.

Normálně jednou za týden až dva!
Tak ten filtr přestaň čistit úplně, až do doby než se jeho výkon viditelně sníží, což může trvat měsíce.

Co odkalování, jak často se této záživné činnosti věnuješ? Při odkalování to do dna nechce moc rejpat a jenom to tzv.lechtat.

Vodu měním každý týden již několik měsíců, tím pádem rostliny dostávají pravidelně pěkně čerstvou vodu a to by jim mělo prospět. Co se týče toho filtru, nyní jej čistím už méně, jelikož AQ znečištěné není...
Přidat reakci
1 ...... [103] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164164x