Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 107 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mejla – Re: xwerty
Zdravim, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že přidáváním NaHCO3 kvůli zvýšení alkality dochází k zablokování příjmu Ca, Mg a K. Četl jsem, že k tomu může docházet v případě NaCl a kationt sodíku je v obou případech(jestli se nepletu). Navíc mám v akváriu příznaky, krom jiných, které odpovídají nedostatku Ca (hlavně zdeformované listy valisnerie).
Celkovou tvrdost sem nemeřil jinak než papírkem a je někde mezi 7-14, údaje z vodárny jsou kolem 7dGH.
Jak velké riziko skokovýho poklesu pH je při sycení vody "tvrdé" 3kH?
A v jakým poměru by měly být prvky K, Ca, Mg, případně Na, pokud se to dá alespoň nějak zobecnit?
Dosud sem nehnojil a zdrojová voda má koncentrace v pořadí výše 3,3 44,6 6,49 mg/l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zsigi
Fotka k příspěvku a ešte jedna fotka

Reagovat na tento příspěvek 0  - zsigi
Fotka k příspěvku Ja mám asi podobný problém. Skúsim priložiť fotku. Vedel by niekto povedať prečo žltnú tie listy?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: maalamut
Jak už vadnou i plastové kytky, to bude brzo konec světa. (Tuším, že to má přijít začátkem října t.r.) :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maalamut – kytky vadnou
Prosím nevíte někdo proč mi vadnou kytky,mají na listech žluté skvrny, a některýjsou uplně žlutý.Na dně mám štěrk smýchaný s jemným pískem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xwerty
Ok, dík, to by tedy bylo vyřešené, jdu se zabývat budováním lepších světelných zítřků. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer – Re: xwerty
Lepsi zarivka Ti nejspis moc nepomuze. Mas 40W zarivkoveho osvetleni na 190l akvarko, to je tma at pouzijes jakoukoli zarivku s timhle prikonem. Nerikam ze neco nemuze rust, ale budou to jen nejake na svetlo nenarocne rostliny. Takze bud rostliny, ktere to snesou, nebo vice svetla. A ze necemu rostliny chutnaji? Ale jo, snekum nase rostliny taky chutnaly, jenze to byl az druhotny problem, sezrano bylo presne to, co uz samo zacinalo odchazet.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - xwerty
Diky moc, víceméně jsem si to myslel, ale chtěl jsem se ujistit, předělání osvětlení nebude až tak jednoduché. Udělám pokus s lepší zářivkou.
Jen pro vysvětlení, k akvariu jsem již přišel hotovému, a teď se jej snazím trochu povylepšit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarioFX – Re: xwerty
Problem muze byt taky v ancikach, kterejm echin. moc chutnaj ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant – Re: xwerty
Ten problém bych viděl v tom osvětlení. Je ho tam pro tyhle kytky prostě málo, jak jsem koukal v profilu, tak je tam ještě anubias a hygrophila a to nejsou na světlo až zase tak náročné kytky a proto se jim tzv. daří.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marek21
nesom odbornik ale sa mi zda ze svietis kratko a bude to aj tym "noname" a aj 40W bude asi malo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Re: xwerty
to takhle svítíš v tý stodevadesátce?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xwerty – Uhnivajici echinodorus
Fotka k příspěvku Zdravím místní odborníky. Mám problém s echinodoroama ( parviflorus a cordifolius ). 3 týdny byly v kbelíku s vodou, dařilo se jim dobře, rostly jim nove lístky. Po přesazeni do akvárka nejprve rostly dál, ale po pár týdnech jim nové lístky zacaly uhnívat ( začaly se tvořit průsvitné mezery až list uhnil celý )rostliny dál vyrážejí nové listy, ale ty po pár dnech začnou dělat to samé. Svítim 14-22h nejakou "noname" 40W zářivkou. Je to spíše nevhodným světlem, nebo nějakou chemickou nerovnováhou ? ( Ostatním kytkám se daří ). Diky za každou radu.

Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala – k pousmání
Tak jsem konečně přišel na to, co těm hygrophyllám chybělo. A budete se smát.
Mám automatické hnojení a hadička držela jen páskou u trubky od filtru, páska se odlepila a hnojivo teklo mimo akva. Já věřil, že hnojím, už na to začali reagovat i pistie, žloutnutím listů. Hledám příčinu už 3 dny a nenapadlo mě podívat se na hadičku od automatického hnojítka :-D Hold bez přísavky příště ani ránu a i tak to budu kontrolovat častěji. smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – Re: stetinka
s tim octem mě to taky napadlo, ale ještě jsem to nezkusila, a asi ani zkoušet nebudu, už je vyhozený ;)))
a děkuji za potvrzení s těmi anubisy
 Reagovat na tento příspěvek 2  - stetinka – Re: Ebro
jen ti chci potvrdit, že ty anubiase v savu máchám často a třeba na ruduchu je to skvělý, na rozsivky to nepomáhá, takže je to různý a anubias to zvládá v pohodě. Jen ho pak pořádně opláchnu pod tekoucí vodou a majznu zpět do akva.
Šutr šlo odzkoušet v octu,ale barva byla podezřelá ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – Re: Ivoš
tak, světlo upraveno, mam tam 3×18W zářivku, ´´obyčejnou bílou´´. kámen by neměl být mramor, ale pro jistotu jsem ho vyhodila, koupen kořen a už se máčí ve vodě, dále chudáčci Anubisové po savové lázni ještě s jednou kytkou. nechám pár dní a když neuvidím změnu k lepšímu, tak zkusim ještě ten prvek Mg... velmi vám všem děkuji za cenné rady. napíšu jak sme dopadli. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gigimasters – Re: Sid
Tak to pak je složité vypozorovat.. čím to je. :-D Každopádně si možná skusím pohrát se světlem. Ale nevím co na to jiné rostliny.
Je pravda že se mi v akváriu dělá vlásčitá řasa. Jsou to takové provázky co vlají na všem ne moc. A dají se lehce vytáhnout. Tak jestli to nemůže mít souvislost. Třeba se světlem..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid
...Dříve to také šlo bez této vymoženosti...
Jde to i dnes. Jen je třeba podmínky v akva vyvážit. Třeba ubráním světla. Nebo výběrem kytek, které se takto výrazně neprojevují. (Mám v akva nesyceném CO2 několik echinodorů a Bolbitis heud. A zatímco echinodory jsou OK, Bolbitis se na osvětlených částech touto krustou pokrývá.)
Ještě bych měl asi dodat, že za povlakem CaCO3 nemusí být asimilace hydro/uhličitanů echinodorem - může to být vinou řas, které se na listu usadily a vesele odvápňují ony.
Takže myslíte že na základě tohoto příznaku by bylo vhodné co2 do mého akvária přidávat? Nebo je to zbytečnost? K Co2 jsem totiž skeptický. Dříve to také šlo bez této vymoženosti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: gigimasters
Větší intenzita ozáření zvyšuje poptávku kytek po CO2 (a ostatních živinách). Je-li volného CO2 málo, dobývají jej rostliny z hydro/uhličitanů.
Ovšem jen ty rostliny, které to umí.
Ale těch je mezi běžnými akvarijními většina. :-)
To máte pravdu že mohu Dříve píšu než myslím někdy :)

No a já myslel když budu mít dostatečně osvětlenou nádrž že mi to tam poroste dobře. a u některých rostlin je to špatně. Takže to zůstane asi tak jak je.

Děkuji za objasnění situace aspoň jsem zase chytřejší
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala – Re: Sid
no jíl tam nemám a už mi ho moc nezbylo, až sleze sníh, musím nadělat.
No, že bylo málo hnojeno? To se mi nezdá, už jemně začíná zelená řasa na starších listech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: gigimasters
Co znamená biogenní odvápnění, (též asimilace uhličitanů), to si můžete dohledat na netu.
V zásadě jsou dvě základní řešení - buď méně světla nebo více volného CO2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: matlala
Když svítíš a bubláš, musíš i dostatečně hnojit.
Co jílové tablety? Máš je pod tou mokřankou?
(Koukám, že se Proserpinaca chytla. palec Divné by bylo, kdyby ne, že? :))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gigimasters – Re: matlala
to mi hygrophilie také dělala.. a nevím proč. Možná málo Fe? Ale jsou tu skušenější na rady..
Díky :) A to znamená co? Lze tomu nějak předejít? Echinodorus byl přesazen do větší čerstvě založené nádrže. ve staré dva roky zaběhlé se mu nic takového nedělo od přesazení(je to asi 3 měsíce) se objevuje toto odvápnění. jinak rostlině se zdá se daří..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala
Fotka k příspěvku a tady 2 patro shora (pár dnů starý list)

Fotka k příspěvku ještě jedna

Fotka k příspěvku připojím dotaz. Co těm hydroškám chybělo nebo přebývalo? Už zase po týdenní pauze (nefunkční automat a já si nevšiml) hnojím denně 5ml PMDD bez KNO3 do 165l čistého-prezentace vytoužených 200l. Vypadá, že se to spravuje, tak uvidíme.

...Je to drsné a po vyjmutí z akvária prakticky hned suché jakoby ta rostlina zdřevnatěla...
Jde o povlak CaCO3, vzniklý v důsledku biogenního odvápnění.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gigimasters – Re: gigimasters
Fotka k příspěvku Tady je druhá fotka. Ten žlutý list byl původně zelený.
Jinak se jedná o Echinodorus amazonicus

Reagovat na tento příspěvek 0  - gigimasters
Fotka k příspěvku Nevíte někdo prosím co je to za nemoc rostliny? Je to drsné a po vyjmutí z akvária prakticky hned suché jakoby ta rostlina zdřevnatěla. Vypadá to jako plíseň na první pohled, ale to že je to drsné jako smirek mě zaráží..

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Designer
Vím, že řeší, ale jde o to, jak řeší. :)
Pokud by hledal řešení v další "akvaflóraspeciálce", polepšil by si jen málo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer – Re: Sid
Svetla ma vubec docela malo, ale to uz vi a resi ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer – Re: kortezhugo
No vidis, to je dost mozne. Ja mel takove syte zelene zilky se svetle zelenou okolo na listech Echinodorus bleheri a rekl si, ze by to mohlo byt nedostatkem zeleza. Zapichal jsem pod nej rezave hrebiky a kazdy den zacal pridavat Sera flore daydrops 1 kapku na 10 litru. Nove listy uz jsou od te doby O.K. a vubec celkove syteji zelene (spis temi kapkami, ty hrebiky jsem si rekl, ze snad nic nepokazi, ale muzu jen hadat). At uz to je Mg, Fe, nebo klidne chybi i neco dalsiho, zkusit pridat stopove prvky neuskodi. Jen se to projevi az za nejaky cas na novych listech, chce to trpelivost. Jinak existuji i levnejsi pripravky nez ta Sera (treba PMDD), ja to mam, protoze to bylo prvni po ruce v prvnim kramu.
Vyzkoušejte
...svítíme 24W zářivkou ... na akvarijní flóru...
Zkuste vyměnit tu "speciálku na akvaflóru" za nějakou vhodnější, obyčejnou, třeba třípásmovou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Ebro
www.aquariumslife.com/…

podla tohoto to kludne to moze sposobovat aj nedostatok Mg... X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – Re: Ivoš
ok, dnes hned změním podmínky, ty anubisy jsem dostala už od původního majitele takhle ošklivé, ale u mě zošklivěli ještě víc :( o tom kameni nevim, mám ho tam ještě po rodičích, to je už přes 11 let, ale nikdy sme v něm neměli kytky. ok vyhodim kámen, přidám to světlo jak jsem psala
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – Re: Sid
svítíme 24W zářivkou z Bauhasu na akvarijní flóru...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Ebro
Jakýmpak hrůzincem to do akva svítíte? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Ivoš
Pokud se nezmění podmínky v akva, je zbytečné trápit anubias Savem...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš – Re: Ebro
On je ten tvůj anubias vůbec nějakej bledulínovatej...To ho máš na tom šutru, co ho máš na prezentačním fotu vlevo a který vypadá jako čistokrevného mramoru???Ten šutrák dej někomu, koho opravdu nemáš rád a místo něj dej do akva nějaký pěkný kořen... Jinak to, co ti tam roste bude nějaká řesa, dopřej kytce lázeň v Savu tak, jak je doporučováno ((SAVO Original s vodou 1:20, 4 minuty lázeň, potom důkladně osprchovat vodou patřičné teploty a raději ještě nechat 30 minut v nádobě s čistou vodou).)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – anubis
Fotka k příspěvku zde přikládám fotku Anubise..... všimněte si na špičce a okrajích listu šedivého mechu (vypadá to jako plíseň).... co to je? co s tim? děkuju love love love

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebro – málo světla?
Fotka k příspěvku ahoj nevíte někdo prosím co se to s moji kytičkou děje? mam málo světla o půlku, pracuje se na tom, zítra už budou mít 60W na 120 l, myslíte že to je opravdu tím? takhle trpí i ostatní rostliny, vyraší jim nové výhonky, povyrostou a hned začnou chřadnout. že snahu rozrůstat ta kytka má. ale hned pojde. přiložim fotečku a potom na anubisovi se tvoří nějaký povlak ( řasa? potřebuju to potvrdit...) děkuji za radu moc

Reagovat na tento příspěvek 0  - wc – Re: Horác
Fotka k příspěvku Mám trochu podobný problém. Může to být tak tím, že kytka nebyla pěstovaná pod vodou? Co s ní bylo před koupí pochopitelně nevím.

Reagovat na tento příspěvek 0  - DrSova
pro Sid: Měl sem na mysli N. Filtrací se dá výrazně ovlivnit i obsah Fe,potažmo mikroprvků obecně? coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Těhňajs
...no trubic je tam dost -take trojuholnikove solarko :)

ale k veci :-)
osobne bi som trochu zmenil to rozsvecovanie a stmievanie...
pretoze takto nie je vyuzita "spolocna" kapacita trubic
teda rychlejsie rozsvietit a rychlejsie zhasnut -a predlzit cas silnejsieho osvetlenia
"niekto bude namietat ale ked ho tam mas tak ho vyuzi"

Reagovat na tento příspěvek 0  - Těhňajs – Re: kortezhugo
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Těhňajs
...este jedna vec X-) -daj sem foto toho osvetlenia :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [107] ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164326x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=5301