Nedá mi to abych i já přispěl ze svou troškou do mlýna.Po 15letech používání trubic aqua glo, flora glo,sun glo a power glo jsem dospěl k názoru že to je nanic.Nikdy se rostlinám nedařilo, částečně asi taky proto, že mi teče z vodovodu tekutý kotelní kámen.Nicméně mi v lednu obě posaslední trubice vypověděly službu,tak jsem proto zakoupil obyč. nějakou 31.Po měsíci shánění jsem sehnal konečně 830 a 840, na můj vkus je to moc žlutý ale s výběrem v obchodě je to stejný jak za bolševika.(to nejlevněší máme však lidi to chtějí.Trubici za stovku nikdo nekoupí).Kryptokorýnám se rozpadli listy ale už se zmátořily a mají spoustu výhonků a obrážejí nový listy ale amazonce to velice prospělo i v tej vodě se rozrostl,že tak krásnej jsem ho nikdy neměl.Za měsíc udělal pokroky až žasnu.Dám vedle fotku pro názornost
A k těm odstínům: Když to vezmu na západ od našich hranic a plus Amana,tak všichni svítějí výbojkami pokuď to myslej s rostlinami vážně.Je fakt,že mají dost peněz, takže jakmile se tam řasa rozmůže do takový míry,že je to neudržitelný tak likvidace a jede se dál.A výbojky jsou všechny 5 500 k až extremně 8 000 k. to jsou všechny studený odstíny-denní světlo.
Co jsem přečetl s firemních materiálů o zářivkách,jsou 8xx asi nejlepší řešení pro akvária aspoň podle mě(ale samozřejmně se můžu mýlit).9xx a plnospektrální totiž mají menší svítivost. Zjednodušeně řečeno 2ks 860 svítí stejně jako 3 ks 960.V katalogu ,,myslím že Osramu,, se píše,že ač mají barvu která se blíží víc slunci je potřeba vice trubic k docílení stejného světelného toku.Tudíž vice watů a kdo to má pak platit, žé?
Jak která zářivka svítí jsem tu už psal pod nickem Vlado(tudíž neregistrovanej)ve foru o zářivkách.
Takže každej si asi dá zářivku pod kterou se mu to jeho akvárium líbí.Osobně bych dal spíš studenější ale Věřme Václavovi,protože takový akvárium nemá jen tak někdo.Až napíše knížku o rostlinách budu první,kdo si ji koupí i za cenu víc než-li vysokou.