Co se to děje s rostlinami?
0 14.03.2007 17:19 matlala [798] - Rostliny 0 14.03.2007 15:31 blek – čí to asi bude
Příčinu bych viděl v emerzních rostlinách, vápnu ve dně, a rybách přetěžujícím ekosystém nezaběhnuté nádrže. Se světlem to nemá mnoho společného.
... má hektolitr...
0 14.03.2007 12:20 Jana To bude něčím jiným,protože anubias je rostlina,která roste i když má méně světla a dokonce ani vysoká teplota jí nevadí
Jednou z příčin může být slabé osvětlení.Rostlinky pak špatně rostou.
Mam nove zalozene akva asi 20dni. vsimol som si ze mi zacali na anubiase odhnivat listy. vzdy ked sa rano pozriem do akva tak na hladine plavaju 2-3 listy. vsimol som si ze najprv zacnu byt stonky uplne bielle a neskor odpadnu. myslim ze odhnivaju ale neviem preco.
svietim 12h/15W,
0 12.03.2007 22:56 Radek Jee to je super tolik rad.Tady prikládám foto s mým filtrem.Je to foce ve tmě.no bublinky bych mohl určo zcela odbourat a nechat jen čeřit vodu ale to čeření je skoro neovladatelné.na té trubici co vidíte od filtru vyletují bublinky a jde i celkem silný proud ale bublinky jdou odstranit a proud z přední části též ale když proud uberu ze předu tak z boku má tenhle filtr otvor kterým jde též proud ale tenhle hned naráží na sklo.myslíte že se rostlinky vzpamatují?nerad bych je vyhazoval,ba naopak rád bych akva víc "zalesnil"
ale určo si nechám rád poradit.
Konečně Václave, už jsem si myslel, že mne v tom necháte samotného! Na rostlinky zrovna odborník nejsem...
Co mne napadá jako první, skutečně pustit ten filtr na minimum, i to přivzdušňování vypněte. Nechte to jen tak co nejpomaleji proudit aby se jen mírně čeřila hladina, přesně jako v tom "sotva probublávajícím" filtru. Mimochodem, já ve svých nádržkách tlumím proud z filtrů co nejvíc to jen jde. Rostinky se vzpamatují, jen to chce čas a trpělivost, ale to asi znáte.
0 12.03.2007 14:55 Radek JJ vím že akva je složitý systém a od 12let chovám rybky a stále mě něco nového překvapuje atd. No proudění vody je tam asi dost silné abych řekl pravdu mám filtr který bokem vyfoukává velký proud vody ale to naráží hned na boční skolo a ze předu vyletují bublinky(okysličení) které je též pod velkým proudem.ale proud nenaráží přímo do rostlinek.v akvaristice mi řekli že rostlinky utrpěli šok že prostě byly přesazeny a tak jsme si koupil přípravek který by tomu měl pomoct na dohnojení vody atd.obsahuje to nějaké železo atd.tak snad to zabere. Jinak světla bych řekl že je dostatek.mám pocit že čím víc se o akva starám tím hůř.to co jsem měl v pokoji jsem se o něj nestaral byla tam obyč žárovka,filtr co zaledva odfukoval bublinky a rostliny růstly jak steklé.tak nevím no.
Na rostlinky nejsem nějak extra odborník... určitě však byla změna prostředí pro ně tak významná, že došlo k jejich poškození. Třeba je v nové nádrži silné proudění vody? Nebo, je otázka zda nedošlo při přesazování k poškození kořenového systému rostlin? Nepřidával jste do vody nějakou desinfekci ve větším množství (preventin, acriflavin...)? Nebo jinou "chemii)? Mají rostliny přiměřeně světla (nemyslím boční sluneční)? Akvárium je složitý systém...
0 12.03.2007 10:55 Anonym bohužel složení dna není stejné.zapomněl jsem tam dát substrát a výživu rostli ale aspoň jsem dodatečně k rostlinkám dal tzv.hnojící kuličky,rybičky jsem nějaké přikoupil,jsou tam mečovky,neonky,čichavecci,sumeček.no asi 45L je z toho 60l akvaria,nějakych 30l je z toho původního kde byly tlamovci a zbytek je nová voda.Dobu svícení zkrátím,odpoledne budu zatahovat v obývaku žaluzie aby na akva nesvítilo slunce ale vypadá to že roztlinky se mi začínaj rozpadat.teda alespon ty co mají listy.nemůže to býti i okysličováním???
Pokud jde o řasy, zkuste zkrátit dobu svícení. V tropech jsou prakticky den i noc stejně dlouhé - 12 hodin. Sviťe např od 10:00 do 22:15. Přímé sluneční světlo se na tom "podepíše" také.
Voda v novém akváriu je ze stejného zdroje, jako voda ve Vámi uváděné 60 litrové nádrži? Je stejné složení dna, jaké jsou použity dekorace, nejsou rozdílné světelné podmínky, co ozázení rybami, jejich počet, druh...?
BTW žádné akvárium není identické...
0 11.03.2007 22:25 Radek – Nevím čím to
Potřebuji poradit.Měl jsem 60L akva a vůůbec jsem ho nehnojil žádná chemie prostě nic.Pak jsem ho zrušil a již do zaběhlého 120l jsem ty rostlinky co byly v 60L a ještě další jsem si přikoupil a vypadá to že se jim nedaří.Jako by tvrdly a rozpadali se.Nevím čím to co mi doporučíte abych udělal?a taky v tom 60L se mi na čelním skle skoro netvořili řasy a v tomhle 120L se tvoří.V akvariu svítím od 6:30 do 22:15, ve studni máme tvrdou vodu odpoledne pokud není pod mrakem padá na akwa sluneční svit.
Starší reakce
0 05.03.2007 10:03 Sidonius Mám v tom nějaký hokej - Yama-Tau?!?
Při takové intenzitě světla to na ty rozsivky moc nevypadá...
Tak nevím...
Jde to setřít promnutím mezi prsty?
0 04.03.2007 22:19 Sidonius Rozsivky?
Co to je za světlo - 2*55W?
0 04.03.2007 11:50 tau [14] Starší reakce
na relativne novem (koupil jsem ho cca pred 2-3tydny) anubiu (anubiasu?) se tvori rezave skvrny. reznou primo listy (neni to rasa). reznou vicemene kdekoli, po cele plose listu. nevite cim to? malo nejake ziviny? dik
Starší reakce
Bumbasi, znáš pěstírnu akvarijních rostlin AQUA-DAHO? (
www.aqua-daho.cz/…). Tato renomovaná pěstírna nabízí kromě čistě vodních a obojživelných rostlin též rostliny rodů Acorus, Aglaonema, Gymnocoronis, Hemigraphis, Justicia, Ophiopogon, Selaginella, Syngonium a další. Tyto rostliny pod vodou dlouhodobě nerostou, spíše jen živoří a dříve či později chcípnou. A to bez ohledu na to, že Ti je prodala pěstírna AKVARIJNÍCH rostlin. Je mi líto, ale tvůj "důkaz" není žádným důkazem ...
... znáte to o tom hrachu a zdi!
Ono Bumbase přesvědčí až vlatní zkušenost...
Ale co mne u dracény zaujalo: "...V létě hojná, v zimě mírná. Nesnáší nahromadění vody v květináči ani přeschnutí zemního balu. Dracény se hodí pro hydroponní pěstování...." Zdroj zde:
www.celysvet.cz/…
Ta hydroponie stojí za pozornost, tedy alespoň mně...
3 25.02.2007 14:59 Sidonius Bumbasi,
nejen MÍŠA nebo Hrombác, ale nejspíš všichni prodejci akvarijních rostlin jsou schopni prodávat suchozemské rostliny jako vodní. Přitom využívají (nebo zneužívají?) neznalosti kupujících (např. tebe!), aby jim za nemalý peníz vnutili něco, co nemůže fungovat - rostliny, které dokážou přežít ponořené pod vodní hladinu jen krátkodobě. Takové rostliny nejsou geneticky vybavené k náhradě suchozemských listů za vodní, jak je tomu u rostlin "obojživelných".
Nikdy nebude indický slon ptákem, ani kdyby se MÍŠA, Hrombác nebo FIGA na uši stavěly.
0 25.02.2007 14:12 Bumbas9 Starší reakce
Na ukázku jak vypadá květ po třech týdnech. Délka stvolu je cca 40-50 cm, lístky se pořád netvoří.
Shodou okolností mám podobný problém. Najednou z nějakého důvodu se mi během několika dnů úplně rozložily všechny listy v jedno trsu Sagitarie. Ale od ancistruse to určitě není, ten má dost vlastní zeleniny a hlavně se listy rozpadnou kompletně. Musel jsem ten trs odstranit. Překvapivě ale kořeny byly naprosto v pořádku krásně bílé a tuhé, včetně vlásečnic.
Jediné co jsem našel, tak že mi na Sagitarii ze skla přeskočila zelená vláknitá řasa. Ale tu mám i na některých listech echinodorů a ty jsou v pořádku.
Tak nevím, máte někdo nějaký nápad?
3 18.02.2007 10:09 Sidonius Bumbasi, ani nákup v Hrombachu nic nezmění na tom, že dracéna není vodní rostlinou!
Tu hnědovku povytáhněte z toho štěrku tak, ať nemá zasypaný oddenek - jinak začne uhnívat.
A ten štěrk zkuste octem otestovat, jestli neobsahuje vápník. Nebo ho zrovna vyměňte za normální křemičitý písek. Ten sice není tak "krásný", ale pro rostliny a ryby je určitě vhodnější.
0 18.02.2007 09:25 Bumbas9 0 18.02.2007 09:24 Bumbas9 dík za informaci a s tou dracenou vim ale oni jsou i vodní druhy ja jí kupoval v hornbachu kde jí měli mezi vodníma kytkama a vypadala dobře
0 18.02.2007 08:51 Sidonius Není to nemoc - jsou to rozmnožovací orgány.
(Dracéna je pokojová rostlina - zavčas z vody ven!
)
0 18.02.2007 08:22 Dussy pokud vim tak dracena neni akvarijni kytka, nebo sem o ni neslysel....
0 18.02.2007 07:35 Bumbas9 – je to nemoc?
Koupil jsem si 3 nový akvarijní kytky Dracenu, Anubias lancheolata, a MICROSORUIM PTEROPUS a ten mi prijde nejakej divnej ma ze spoda listu hnedy fleky tak by me zajimalo jestly je to u tehle kytek normální nebo jestly je to nejaka nemoc?
0 17.02.2007 22:40 tonik666 Na tom lze těžko poznat, zda je to Sagittaria nebo Echinodorus. Rozdíly jsou v pevnosti listů. Když vyndáte Sagittarii z akvária, tak listy drží tvar. Echinodorus (bolivianus a jemu podobné) splihne.
Já bych tipoval ancistruse.
jinak ryba je fantom, jak už bylo řečeno výše.
Přidat reakci
1 ...... [195] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x