Co se to děje s rostlinami?

Zdravím všechny...

Opět bych vás požádal o radu... Před 2 týdny jsem přešel na "Estimative Index" (pořád laboruji s dávkovaním tak proto ty uvozovky) a od té doby mi na některých místech začíná tmavnout mech. Je to momentálně pouze na mechu. Je to nějaká řasa, nebo pouze v určitých místech mění barvu (třeba kvůli železu)? Každopádně se to nerozšiřuje...
Předem děkuji za rady!

Pochybuji, že ti někdo na tvou otázku dokáže zodpovědně odpovědět. Nevím o žádném experimentu, který by to zkoumal. Teoreticky si dokážu představit, že by extrémně vysoká koncentrace CO2 mohla v rostlině nadělat paseku, ale spíše než CO2 může na rostlinu negativně zapůsobit toxicita těžkých kovů, které při nízkém pH mohou vstupovat do hry.
Inhibice fotosyntezy znie reverzibilne.
Môže to byť aj nevratné a spôsobiť odhnitie rastliny?
Moja pravdepodoná koncentrácia bola >80mg/l po dobu asi 2 dní
konrad napsal: Je možné predávkovať CO2 aj rastliny?
Vím minimálně o dvou experimentech, při kterých docházelo u rostlin vystavených extrémně vysoké koncentraci CO2 (nad 40 mg/l) k inhibici fotosyntézy.
Jeden takový experiment je popsán zde:
POKORNÝ, J., J.P. ONDOK a Hana KONČALOVÁ. Photosynthetic Response to Inorganic Carbon in Elodea densa (Planchon) Caspary. Photosynthetica. 1985, roč. 19, č. 3, s. 366-372. ISSN: 0300-3604
Prof. Čížková (dříve Končalová = autorka této studie), s níž jsem o tom mluvil, si to vysvětluje tak, že rostliny se příliš vysokou koncentrací oxidu uhličitého doslova "přiotráví". Dá se ale předpokládat, že různé druhy rostlin budou na vysoké koncentrace CO2 reagovat různým (nestejným, i když třeba podobným) způsobem.
Teoretická úvaha: Je možné predávkovať CO2 aj rastliny?
Časti rastlín, ktoré boli narastené v dobe môjho predávkovania odvtedy stagnujú a sú kompletne pokryté hnedou/čiernou riasou.
Rastové vrcholy to poväčšine prežili a nové čaati sú už normálne.
Predsa len aj rastliny potrebujú dýchať..
Starší reakce
No zkusím tam tedy dát více rostlin. Ikdyz se mi to bohužel nelíbí když je tam prerostlinovano. Jinak v akvaristice mi řekli, že když je Akva napadeno tímto černým povlakem, že je lepší ho založit znovu.Tezkobse toho prý zbavuje. a k tomu tekutemu Co2, tak to používám ten easy carbo a profito jak jsem psal..Což je náhražka jakoby Co2..Tak uvidím..Ale zbavovat se mi těch rostlinek a zakládat znova se mi vážně nechce..Nebyly zrovna nejlevnější..:(
Alternanthera je náročná kytka. U mě okamžitě reaguje na nedostatek železa, fosforu a draslíku. Chce taky hodně světla a ideálně přídavek CO2. Když se jí nelíbí moje péče, shazuje dolní listy, děraví, krní, neroste, má malé deformované nové listy. Rozmysli se, jestli chceš přizpůsobovat akvárium jedné kytce, nebo jestli radši skladbu kytek nepřizpůsobit akváriu.
Starší reakce
Tak jsem všechny listy Helanthia, které byly průhledné, ostříhala. Vypadá teď hrozně. Mezitím odešly další, takže zítra budu pokračovat. Pokud se do týdne neobjeví nový lístek, tak to asi vzdám. Alternanthery mají také podivné nové lístky. Jsou malé a pokřivené. Je možné, že by limnobium během pár dní odčerpalo takové množství živin, že by se to projevilo na rostlinách?

K množství rostlinné hmoty. Obrázek: Moje největší akvárium založené před pěti měsíci. Až teď mám pocit, že se dostávám do stavu, kdy řasy začínají být na stagnaci a možná ústupu (pokud bude rostlinné hmoty dál přibývat). Porovnej se svým akváriem.
Já se zase porovnávám s těmito akvárii
www.akvaportal.cz/… a vidím, že stále nemám rostlinné hmoty dost

.
Vyhodil bych největší kámen, možná oba. Ještě minimálně jeden takový echinodorus. Lépe dva. Pak nějakou rostlinu, co rychle roste.
Zdvojnásob objem rostlinné hmoty.

Můj pc je bohuzel kaput, tak se snažit to nějak aspoň přes telefon, takže posílám aspoň foto celého Akva. Jinak hnojim profitem+easy carbo, což by mělo všechny živiny obsahovat včetně draslíku. Měřil jsem pomocí Tetry NO3 a ty jsou v mezi 25-50 mg..Ještě mě napadlo že je tam málo světla, ale bohužel do akvaria jdou jen zarivky 742mm a ty více jak 35W nedělají. Díky za reakce..
Pomohlo by, kdybys vytvořil prezentaci toho akvária s více fotkami nebo sem alespoň dal jeden celkový pohled.
No nejdriv to musis promerit kolik ceho taam.maas

A kolik tak dávat a jak dlouho?
0 21.04.2016 19:52 geri1 – Pomoc
Dobře, až ho seženu, tak to vyzkouším, díky moc za reakci

U nás je 90 mg/l Ca a 2 mg/l Mg, tedy poměr 45:1. Hořčík přidávám vždycky po výměně vody. U vás je hořčíku o dost víc, nemyslím, že by to byl zásadní problém. Ale samozřejmě to můžete zkusit, síran hořečnatý skoro nic nestojí. Zkuste třeba měsíc dávkovat hořčík, jestli se listy spraví.
Tak jsem tam šupla kousek tablety FerActivu. Brutus bude další, když Fe nezabere. Bojím se ho tam nalít kvůli řase se kterou válčím.
Zajímavý, to jsme nikdy neviděl

To by měl být on. Teoreticky roční. Ze západního Německa
Je to off topic, ale tvoje přezdívka je boží.
Red Dwarf

On se dělá permanentní test na čpavek?
Právě, že i nové. Včera to bylo ještě O.K. a dnes už fuj. A i na rostlinkách, které jsou na šlahounu a kořeny ani nemají ve dně. Napadlo mne hnijící dno, protože se k němu přes rostliny nedostanu, ale voda nesmrdí a kořen, který prorůstá dno přímo u skla, vypadá zdravě. Navíc permanentní test na čpavek je v "O.K. barevné zóně".
Tak zkus přidat trochu více brutusu co to udělá. Jsou to jen starší listy nebo i nové?

Nemám tucha. Ale voda v akváriu má podle papírkových testů od Eshy i po výměně vody cca 20mg. Nově nasazené plovoučky se po útrpné cestě hned vzpamatovaly a po pár dnech mají nové kořeny cca 15-20 cm, takže nevypadají, že by trpěly nedostatkem NO3. Alespoň jsem tedy někde četla, že se na nich nedostatek NO3 hned projeví. Jsem bezradná

Víš kolik NO3 obsahuje tvoje kohoutková voda?

Zdravím a trochu opráším mé téma z 7.4., konečně se mi podařilo sehnat rozbor vstupní vody. Mám 100mg/l vápníku a 13,7 mg/l hořčíku, tedy cca 7:1. Dle některých rad by měl být poměr cca 3:1 - 4:1. Myslíte, že by to tím mohlo být a mám zkusit přidávat Mg samostatně?
Já si tam koupil tenso dneska. Poznat co schází je někdy problém a může to být i nadbytek než nedostatek. Takže to chce skoušet a měřit. Co s tím dělají speciální substráty je další věc.

Václave, přiznávám. Fotky jsem odfláknul, byl jsem líný jít do skříně pro foťák, tak jsem udělal pouze výřez 1:1 z jedné fotky co jsem udělal den před tím. Jsem si toho vědom...

Co se týče nažloutlé barvy, díky za upozornění.

Já blbec jsem měl ve Photoshopu nastavený barevný profil tiskárny pro předtiskovou přípravu. A nechápu, že jsem si toho vůbec nevšiml.
Jinak vkládám novou fotku. Na Profiplants jsem právě koukal a vyšel mi z toho buď Dusík, ale spíše bych to viděl na Železo. I když se mi nechce věřit, že by tak brzo "došlo", je to přece jenom 4 týden od založení. V substrátu jsou kapsle FE+ od Profiplants. No nic, zítra tam skočím a dokoupím železo.
Co se týče NO3, tak žádná sláva. Osádka zatím není moc velká, takže hnojím s COMPLETE PLUS s dusičnany a drží se na hodnotě 10-15mg.
edit: tak při nahrávání do fóra se fotka ještě pěkně zkomprimovala...

To mě nenapadlo... holt začátečník

vrkal napsal: Takže asi prostrihat a případně pořídit silnější osvětlení?Žádný silnější osvětlení, vtipně zasadit, tedy za něco, aby ten holej spodek nebyl vidět, řešíme to všichni.

Takže asi prostrihat a případně pořídit silnější osvětlení?
Kdyby se ti takhle dělaly díry na horních listech ale u těch spodních je to normální, něco podobného dělá i slabé světlo moc se ho k těm spodním listům nedostane.

Na fotografa dost děsná a mrňavá fotka, musel jsem do prezentace a máš to nějak žluté.
www.profiplants.cz/… co dusičnany NO3?

Spodní listy polyspermy začínají od středu žloutnout a vytvářejí se tečky s hnědým okrajem. postupně se dírky rozšiřují po celém listu. Vyfotil jsem to na ustřihlých listech i s fotky z akva je patrné, že horní patra jsou OK. Hnojím Feroxem ale nevím zda je dostatek mikroprvků.....?? Ostatní rostliny vypadají OK a zdravě.

Nedostatek draslíku? Železo?
Hnojím 15 kapek (cca. 0,75ml) K+ a Complete+ od Profiplants denně...
Předem díky za rady!

Starší reakce
Bahnatka roste jak divá, Kryptokoryna taky má nové lístečky a zdá se mi ,že tan anubis má taky dva malé lístečky,akorát z jiné části rostlinky (ty 3 listy odpadly na konci rostliny,tak nevím jestli třeba nedošlo k poškození než jsem je tam zasadila). Z těch šípatek zbývají ještě 4 rostlinky,tak se třeba chytí. Uvidím a počkám jak se to vyvine.
Na větší akva nebylo místo.Bydlím v paneláku. Dík za radu.
Takhle brzo po založení akvária těžko říct. Kytky mohly být vypěstovány na suchu a teď se přizpůsobují. Zkus počkat. Je možné, že tam nejsou dobré podmínky ve dně a některým kytkám uhnívají kořeny. Pokud kytka neroste nebo se zhoršuje, zkus ji vytáhnout a koukni jí na kořeny. To platí pro akvarijní kytky stejně jako pro pokojovky nebo třeba epifytní orchideje a sukulentní kaktusy.
Tak malé akvárium udržet čisté, nezahnívající, je umění. Já bych do nanoakvária osobně nešel.

nevím co se děje,ale cca po týdnu od umístění rostlin se části některých rostlin dělá průsvitný mléčný povlak a odchází listy. Dnes jsem odstranila 3 horní listy u anubise a pomalu odchází šípatky. Dvě rostlinky už odešly (jako by uhnily) a u další to probíhá. Jediné co vypadá,že roste je bahnatka vzadu a vpředu kryptokoryna už má taky nové lístky. Tak nevím čím by to mohlo být.Celý poslední týden bylo akvárium jakoby plné prachu,takové zamlžené (nikoli mléčné). v sobotu jsem vyměnila cca 8l vody a asi 2 dny je voda již krásně čirá. Jedno za týden dělám easytest od JBL a vše se zdá být v pořádku. Nevím jestli se mám začít bát, nebo je to normální po osázení akva.
Dík za radu.
No tak ty zářivky budou těžce za zenitem. Zkus je vyměnit, ale jak Ti radí afc, tak postupně. Pokud je změna světla moc prudká, rozjedou se tam řasy. A ze začátku ani nemusíš přidávat ty reflektory. Žádné prudké změny.
To topítko opravdu nebude mít vliv. Já je mám taky zarostlé mezi kytkama. Ono není horké, má sotva vyšší teplotu než ta voda, spíš úplně tu samou.
Co ten filtr? Píšeš, že má moc velký proud ... není to nějaké honítko vody jako třeba vnitřní Atman?
Zkus založit pořádný profil akvária a pečlivě tam popiš, co v akva máš a co s ním děláš, ať nemusíme tápat.
Zářivky určitě vyměn,ale ne najednou.
Vodni kamen na zarivkach otri hadrem navlhcenym v octu, ale asi bych tu stovku do vymeny investoval.
Pokud mas alespon mirne proudeni v akvariu, kytky teplo od topitka neovlivni, pokud teda nevaris rybi polivku

kryt ma vyrobne oznacenie s datumom 6.9.2015 a tie trubice su urcite od vyroby este. Su uz aj dost zanesene tak zvazim tu vymenu kedze miestami je nanich biely pivlak (pocitam ze vodny kamen). Ked zavriem kryt tak je to celkom v pohode a svetlo mi pride dostatocne. Zajtra zmenim profilovku akva tak zhodnotite.
Zaujima ma este ci moze ohrievac ovplyvnovat rast rastlin. Teda ak je v blizkosti rastliny. Mam ho na jednej strane a teplomer na druhej. Je lepsie dat ho mimo nejake centimetre napr. 10cm a dalej. Je tam tusim len 25w
Pokud má zářivka 60 cm, tak máš vyhráno. Je to standardní rozměr pro T8, což znamená, že jednak jsou ty trubice lehce k dostání, a jednak jsou velmi levné, cca kolem 50 Kč.
Jestli je ten kryt nový, tak si je tam zatím nech a vyměň je časem. Ty Anuby nejsou na světlo náročné.
Bílá barva a hliníkové reflektory jsou nesrovnatelné věci. Reflektory jsou jednoznačně super věc

Přidat reakci
1 ...... [48] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164166x