Co se to děje s rostlinami?
Možné to, sice jsem je tam v životě neviděl, ale leccos by to vysvětlovalo

..
Na tom echináči si pochutávaj ancistrusi

zřejmě je špatně krmíš , no jak už bylo nesčetně kráte konstatováno - jak jednou okusí ,už nechtěj jinak

Zdravím.. nevíte co to je s tím echinodorem? Všechny rostliny rostou krásně, jen echinodorům se nedaří. Listy tak rychle jak vyrostou, tak rychle i odcházejí. Ty největší začnou hnědnout hned jak trochu vyrosotu.. přitom mladé řaší furt nové a hezké.
ada je jen předražená značka vsadím se že 90% svých věcí nevyrábí, ale pouze přeprodává, dokonce i jejich slavný substráty pro ně vyrábí firma conrosoil...oni na to hodí jen svoje logo a šup už je to pár stovek dražší

a jak říká marcel..co si doma umícháš to tam máš co ti kdo prodá musíš mu jen a jen věřit že to tam je

ADA je pre mňa niečo, čo naozaj nemusím, teda toto nie. Súhlasím s tým, že treba brať vždy v úvahu živiny, ktoré v akváriu sú aj bez pridávania. No hlavné je, aby si začiatočníci nemýlili hnojivko s liečivom pre poškodené rastliny, verím, že rozumiete o čom hovorím

romant napsal: Nejsou oni ty komerční hnojiva tak trochu tomu PMDD hodně podobný a jenom se liší v koncentraci...?Dovolím si doplnit jednu velkou nevýhodu komerčních hnojiv: není na nich obvykle uváděno, kolik kterého prvku (živiny) obsahují. Takže dávkování komerčních hnojiv se zakládá na důvěře v to, že výrobce ví lépe než kdo jiný, co přesně vaše akvárium potřebuje a kolik toho potřebuje. Tento přístup mě osobně naprosto vůbec nevyhovuje, protože já chci vědět, co do akvária přidávám a v jakém množství. Jen tak totiž můžu mít relativní jistotu v tom, že tam budu mít to, co podle mě rostliny potřebují, a že toho budou mít dostatek. Kromě toho z různých kalkulaček, které jsou na webu, vyplývá, že převážná většina komerčních hnojiv obsahuje těch živin opravdu malé množství, a třeba taková ADA je podle mě už skoro jen homeopatická vodička. Takže opravdu nechápu lidi, kteří si koupí hnojivo ADA, když ve vodovodní vodě je těch živin zpravidla víc než v tom jejich hnojivu.
Da se koupit treba v Bauhauzu, ale v jinych hobbymarketech jsem ho nevidel
pod pojmem "objet všechny co znám" pro mne znamená představu dráž, než poštovné v e-shopu, pokud to teda neobcházím pěšky, nebo na kole

urcite jde ale ja jsem kde bydlim objel vsechny co znam a nikde to nemeli ..
lze koupit v potřebách pro zahrádkáře....
Ja jseem to v zazhradnictvi ani v marketech nesehnal tak jsem to koupil na netu oboje ..asi to vyslo draze nez v tech marketech a lekarne.
dekuji a da se koupit nekde v nejakem rostlinnem obchode nebo je to cisle akva
Diky za odpoved

Me byl doporuceno tohle Osmocote univerzal a nebo Osmocote plus... tak snad to je to prave ..dnes jsem to daval do dna akva v tech rozpustnych kapsulech..
Jeste se zeptam jake Osmocote mam pouzit dival jsem se ze jsou pro ruze, rododendrony, travnik atd.
Dekuji vsem za odpoved

Ak sa začiatočník oboznámi so všetkým, čo som tu už spomínal, tak samozrejme môže. Škoda, že je to práve opak. Nemyslím samozrejme volvika.
Čo sa týka cien, veru je to pravda a smutné je, že u nás to platí dvojnásobne.Nájdu sa aj lacnejšie riešenia, ale už je to OT
Já s komerčníma honojivama problém nemám, až zase takovej nevěřící nejsem, jenom když mrknu na cenovku a někdo po mě chce něco levnějšího, pro tyhle hnojiva ho nepošlu. Osobně si myslím, že právě ta možnost si na internetu vyhledat(na tzv. prověřených stránkách) jak dávkovat, třeba právě ono PMDD nemusí bejt problém ani pro onoho zaklínaného začátečníka. Ale to je jenom můj názor.

Nie, nieje otázka šťoravá

Myslím si, že NPK je všade, záleží kto a ako to mieša a čím obohacuje samozrejme sú tiež dôležité konzervanty. Nie všetky komerčne predávané hnojivá sú zlé, verte mi. No reklamu robiť nechcem

Jedna šťouravá? Nejsou oni ty komerční hnojiva tak trochu tomu PMDD hodně podobný a jenom se liší v koncentraci, prostě jak bohatej ten roztok výrobce namíchal?

Nemôžem s vami súhlasiť, cez leto (nemám toľko času) hnojím osvedčenými komerčnými hnojivami. Určite viem, čo lejem

Nemám s nimi problém. Spomínate si ešte začiatky s PMDD? Už ste asi zabudli.
Je to všetko na nás, naších skúsenostiach a určite niekto má lepšie s tým, niekto s tým.
Designer, nemôžeš tvrdiť, že pravdu nemám, tak ako ja si nedovolím povedať, že pravdu máš výlučne ty. Je to o skúsenostiach a každý ich určite máme iné, tak ako každé akvárium je iné

Nemas pravdu. S komercnim hnojivem casto neni vubec jasne, kolik ceho pridavas, takze je to prast jak uhod, kdyz nekdo vysype pytliky PMDD do vody a hnoji tim.
Znalosti uspesne pestovani rostlin vyzaduje obecne, ale kdyz je nekdo nema, je uplne fuk, jestli pouzije komercni hnojivo, nebo PMDD, ovsem u PMDD mu v pripade nezdaru dokazeme lepe poradit

.
Rozumím ... Akorát je otázkou, zda komerční hnojivo, u kterého mnohdy neznám složení, je lepší volbou ... Tak trochu mi to zavání alchymií, protože (jako začátečník) 1) netuším, co má akvárko za problém a 2) netuším, co si tam vlastně leju ...
Samozrejme je to na ňom, ale PMDD (aspoň ja to doporučujem) už vyžaduje znalosti v dávkovaní a poznaní samotných prvkov u začiatočníka. Chce to vedieť a poznať parametre vstupnej vody a obsahu prvkov už v akváriu. Niejaké živiny už v akváriu predsa len sú, ťažko bez testov poznať koľko je čoho.
Je to čisto môj názor a rada
cezarmilan napsal: ... Ak budeš však niečo pridávať, tak začni komerčnými hnojivami ...
prečo?
Viac sa tu teraz píše o draslíku samostatnom. Je to to, čo nazývame PMDD a jeho zložky. Jednou z nich je i draslík
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ak budeš však niečo pridávať, tak začni komerčnými hnojivami, ako som už spomenul. Rovnako dobrú radu ti dal romant. Samozrejme aj výmenou vody dodáš niejaké živiny rastlinám. No ak si si prečítal odkaz, vodovodná voda neobsahuje žiadné, alebo zanedbateľné množstvo K.
Ešte ti nik nepovedal, aby si pouvažoval nad zmenou dna-substrátu. Ten tvoj je na živiny a rast rastlín veru dosť hrubý
Dobre diky moc za rady

Tak na to jestli to bude v pohodě ti odpověď nedám, jenom bych nebláznil, nehnal se zbytečně do nějakých experimentů a dal tomu čas. Co bych preferoval, to jsou živiny ve dně a pokud tam nic není, tak hnojivo typu Osmocote by se šiklo.
Už OT, ale: já dávám 12ml dvakrát denně. Jakou mám koncentraci?

aha takze normalne udrzba kazdy tyden menit vodu atd. a bude to v pohode

litr je především objemová jednotka. A jako taková jde použít na všechno, co má nějaký objem ... pevné látky, tekutiny, plyny ... nejspíš i na plasmu.
A každý kdo míchá, ten se drží cílové koncentrace. Není důležité (v rámci určitých mantinelů, jako např. rozpustnost) jak koncentrovaný roztok udělám, ani kolik ho tam chrstnu. Důležité je, jaká koncentrace je výsledek v akváriu.
Robo napsal: Já nevím ale když napíšu že přidávám 5ml tak ml je většinou jednotka pro tekutiny. A většinou tady každý míchá. Kdybych napsal že to tam sypu tak bych byl tady asi za blázna
Ok tak jinak když přidávám týdně 24mg/l mám tam dírky když přidávám 42mg/l týdně mám tam dírky
To co jsi napsal v 18:48 je už to, co jsme po tobě chtěli ... Ale není to vysvětlení, neboť dle všeho je to dostatečné vysvětlení toho, že tvoje dírky jsou draslíkem nevysvětlitelné.
Klasické přelistování, nepanikařil bych, staré odumřou, nové narostou, měnil bych vodu jak jsem psal a dal tomu čas.
Presne tak. Dopln info, kolik K2SO4 jsi rozmichal v jakem mnozstvi vody, z cehoz pak beres tech 5ml, at si to muzeme predstavit, kolik to dela na Tve akvarium

.
To máš sice pravdu. Na druhou stranu, když se nad tím zamyslím, tak jsem se nedočetl a tím pádem nikdo netuší, jak silný koncentrát je těch tvých 5ml

Já nevím ale když napíšu že přidávám 5ml tak ml je většinou jednotka pro tekutiny. A většinou tady každý míchá. Kdybych napsal že to tam sypu tak bych byl tady asi za blázna

Ok tak jinak když přidávám týdně 24mg/l mám tam dírky když přidávám 42mg/l týdně mám tam dírky
To máš těžké ... bez fotky. I když já bych to nepoznal ani z fotky.
Ale ani neuvádíš, kolik hnojíš. Jestli přidáváš 5ml K2SO4, co to je? To je váha surového prášku? Nebo už nějaké namíchané koncentrace? A do jakého objemu to přidáváš?
5ml (čajová lžička) surového K2SO4 by měla ve 100l udělat cca 23mg/l. Ale moc se mi nezdá, že bys to tam jen tak sypal.
Metoda EI doporučuje přidávat dokonce 30mg/l draslíku týdně. Já byl ve stavu 12mg/l a dírkovaly mi pořád (Hygrophila corymbosa Siamensis). Vyměnil jsem je za var. minima a ty vypadají tak nějak lépe.
Jo to já vím jenže jak tomu zabránit
Dírky jednou vzniklé se již nezacelí ...
jo, corymbosy na to vyloženě trpí.
O jake rostliny se jedna?Muzes tu dat foto?

Veď preto som spomenul tie možnosti. Myslím, že Rataj by ťa vyšiel najlacnejšie. Jasné, že existuje Hnojivo PMDD, ale to už chce o ňom a jeho používaní dosť vedieť. Skús tu pohľadať
shop.rataj-spk.cz/…=
Ak si ešte nikdy neprihnojoval, tak by som ti poradil začať s komerčnými hnojivami od Rataja, Dennerle, Easy Life...., podľa svojích možností
Tak já ač nejsem rostlinář, bych v této fázi vývoje doporučil častější výměny vody, zjistitl bych si u dodavatele parametry vstupní vody a posléze bych lehce začal přihnojovat KNO3(dusičnan draselný, sanytr). Však uvidíš, co k tomu bude mít někdo další.
Edit: Šikla by se fotka toho postižení.
A jak jim dodam vice drasliku???
A nebo taky se může jednat o listy předurčený k odumření, neb by mohlo jít o listy emersní, tedy když přihlédnu k datu založení akvária, takže je tam klidně i málo dusíku a jiných prvků.

Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164061x