Co se to děje s rostlinami?
Podle mě nemusíš dělat nic špatně,ale chtělo by to více rychlerostoucích rostlin.Ty lístky jsou podle mě z
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis .Někdy se prostě stane,že ti nějaká rostlinka nepůjde ve tvém akváriu,ale to je normální.Dokup rostlinky,zasaď je a čekej.Uvidíš,že to půjde.

Něco ti tam zahnívá, toto budou následky. Můj standardní recept: Vyměňoval bych 15% vody obden klidně i po dobu dvou, tří týdnů. Jak se to zlepší, přidal bych rostliny. Zčtyřnásobit rostlinnou hmotu.
0 30.06.2016 16:28 zdedo – Rostlinám se nedaří

Mám problém s rostlinami. Akva založeno 1,5 měsíce, po týdnu mi jedna rostlina úplně odešla, z nějakého důvodu začala uhnívat. Ta druhá se zatím drží, ale nevím jak dlouho to ještě vydrží.
Listy, chřadnou, hnědnou, černají. Začíná to u špičky a postupuje na celý list, až to vypadá jako na přiložených fotkách.
Chtěla jsem těch rostlin mnohem víc, ale zase se mi nechce nakupovat rostliny a pak je házet do koše, to je škoda peněz. Ráda bych nejdřív přišla na to, co je špatně.
Při zvednutí krytu akva docela zapáchá, ale když se "vyvětrá", tak není cítit nic.
A na skle se dělá řasa, zelené flíčky.
Co dělám špatně? Jak dát rostliny zase do pořádku? A ta řasa na skle?
Přesně jak píše Václav, zbarvení rostlin závisí na mnoha faktorech. Pokud umíš anglicky a zajímá tě to, tak spoustu zajímavých informací k tomu najdeš v knize:
GOULD, Kevin., Kevin M. DAVIES a Chris. WINEFIELD. Anthocyanins: biosynthesis, functions, and applications. New York: Springer, c2009, 329 s. ISBN 978-038-7773-346.
Pokud tě to zas tak moc nezajímá, tak se asi budeš muset spokojit s tím, že docílit u některých rostlin odlišného zabarvení nemusí být tak jednoduché a přímočaré, jak se může na první pohled zdát.
Česká názvy moc nepoužívám a když je někdo napíše musím se podívat o co jde. Zbarvení rostlin záleží na síle osvětlení jeho spektru a použité vody a hnojiva.

Jen se chci zeptat. Koupil jsem bahnatku vonnou a pri koupi byla nadherne fialova. A ted jde spise do cervena, proc a jak docilit zas fialovych listu?
Starší reakce
Normální jev nových listů, časem, jak budou stárnout se to srovná.
0 18.06.2016 20:52 Bacoun – Microsorum pteropus
Prosím o radu.Dnes jsem zjistil,že na novějších listech Hnědovky křídlaté jsou špičky tmavší oproti zbytku listu,ale při tom je i zároveň průhlednější.Může to být nedostatek železa nebo fosforu?
Provedu.

Bivojem nic nezkazíš, zvlášť u echináčů. A taky bych je trochu povytáhla, srdíčko nesmí být utopené v subtrátu.

Zkus je povytáhnout ze substrátu, aby byly trochu vidět kořeny.
0 17.06.2016 15:05
JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky 

Jak vás tak poslouchám, říkám si, že to musím zaklepat (ťuk, ťuk, ťuk). Tyhle rozpady jsem nepozoroval a doteď si myslel, že největší problém jsou špatně rostoucí zkroucené listy.
ALE! Napadá mě jedna věc!
Substrát v tomto mém akváriu je pouze 1,5 cm vysoký (ok, průměrný akvarista bude omdlévat - nevadí mi). Druhá věc, se kterou jsem u svých tropic bojoval, bylo právě uchycení (zatěžoval jsem je kamínky a tak). Jen dvě jsou zasazené tak, že se listová růžice dotýká substrátu a kořeny nejsou vidět. Ostatní tři trčí pár milimetrů nad substrát. Nerostou hůř, jen trčící kořeny se zabarvily do zelena.
Měl jsem pět rostlinek a mám pět rostlinek. Možná, že ono uhnívání nastává právě náchylností tropic na přílišné hluboké zasazení do substrátu. Vzhledem k tomu, že všechna uhnívání, která vidím na obrázcích, nastávají zespodu, by to mohlo být tak.
Takto jsou zasazené mé dvě tropicy: Růžice jedné se dotýká substrátu, růžice druhé je asi centimetr nad ním.
Já jsem dostala před časem dvě minisazeničky tropiky. A je to jako na houpačce. Nejdříve se rozkoukávaly, pak začaly růst, později začaly chřadnout a zmenšovat se. A zajímavé je, že odešla rostlinka, která měla víc světla, ale byla menší a vypadala hůř. nepomohlo ani hnojivo ke kořenům (jinak hnojím s PMDD). Ta zbylá tropika opět pomaličku chytá slinu, ťuky ťuk, abych to nezakřikla. Tak doufám, že to tak už zůstane.
S tímhle hnojivem nemám zkušenost.
Všeobecně jsem měl (mám) ve svém akvárium hromadu gupek - dostatek základního hnojiva. Hnojivo pro hydroponii jsem přidával hlavně kvůli vyváženému složení minerálů a živin.
Měl sem ji taky chvilku, ale podobně jako Horác
rybicky.net/fotogalerie.php…
jedna starší fotka, myslím, že je v popředí. Už je to dlouho a stopro si jistej nejsem.
Hnojiva ve formě tablet mám-bivoj. Nechtěl jsem je dávat ale můžu vyzkouset.
Zpět k tvému problému: Netuším. Ale myslím si, že kdyby to bylo zaběhnuté akvárium a akvárium s větším množstvím detritu, bordelu a "života" obecně, tak by byla větší šance na uchycení. Možná, že toto je rostlina, která přesně takovéto podmínky preferuje.
P.S. Mě začaly růst okamžitě. Občas jsem jim ke kořínkům přisypával kuličkové hnojivo pro hydroponii:
www.kvetinac.info/…
U mě v tuto chvíli takto.
Viděl jsem to ale skepticky. Nové listy totiž nebyly pěkně oválné, jako emerzní (jeden emerzní list stále trčí ze zadní rostliny), ale taky byly "zmačkané" a tahle zmačkanost způsobovala, že si při růstu překážely. Nakonec se ale rostliny trochu zvětšily a dnes si myslím, že sice ne ideálně, ale porostou. Dokonce přežily můj boj s řasami a sinicí a v tuto chvíli i díky šedesáti krevetkám v nádrži zařasené ani moc nejsou.
S tropicou mám špatné zkušenosti některé rostliny nechtěly vůbec růst. Postupně se zmenšovaly až odešly.

K přechodu na submerz: Mě E. 'Tropica' v akváriu taky totálně změnila listy, ale nebylo to provázeno tímhle (staré, původní listy na rostlině zůstaly, dokud "nezestárly" a nerozpadly se). Rozdíl může být, že já své echinodory sázel do už zaběhnutého akvária.
Vím v cem je rozdíl ale nemyslel jsem si ze " premena" ma takový průběh.
Někde si přečti co jsou to emerzní a submezní akvarijní rostliny a jak se pěstují.

0 17.06.2016 12:55 laKatos – hnede skvrny od stredu listů?

V čem může být problém v nove založeném akváriu s rostlinami přijel jejich hnednuti listů od stredu
Starší reakce
Odkedy som vycistil filter (trochu viac) tak zacaly rastliny stagnovat a hlavne sa mi zacala tvorit GSA riasa.A v poslednom case som mal zvysene NO2.Može to byt dovod tej stagnacie a riasy GSA?
Ja hnojim profitom a pridavam aj kalium.Asi to ma tato rastlina v genoch

deje se mi to samy, tak jsem taky zvedavej. Zacal jsem vcera pridavat hnojivo ( easy-life profito) do ted bez hnojeni, tak mi to snad pomuze

Zdravim.Viete mi poradit preco mi takto odhnivaju spodne listy Alternanthera Splendida?Trva to uz dlho.Ale zbadal som aj na inych rastlianach trocha dierky ale nie tak ako na tej cervenej.
Zeby chybal kalium alebo horcík?
Budou to mozna SAE,ale urcite skalari,me se na blyxe pasou jako kravy,ze pak vypada jako pokoseny travnik.

taky tipuju SAE

No to je i klidně možný, já píšu co mám prokazatelně odsledovaný, ale jen jestli to nebude jako s tím ancákem.

A ještě jednu dám k dobru a to, že tedy taky u mě a to prokazatelně, dokáží skaláry velmi s gustem spásat řasy a to včetně ruduchy a světe div se, ani vláknitá jim nedělá problém.

Podle mě to "uklízejí" právě ty skaláry, přecijenom, máš tam jenom pár.

Je tam jen jeden pár a nikdy jsem to u nich nepozoroval a to je pár let už mám.

Skaláry.
Edit: Mám prokazatelně odsledovaný, jakmile klesne podíl zelenýho a nemusí to bejt jenom podíl zelenýho, prostě přísun futru, klidně vyplení Mokřanku. Kdy si ani nevzpomenou, je v momentě, kdy mají přísun živýho, tedy u mě to jsou dafnie a jakmile přes zimu nemají a krmím mražákem a sušeným, tak platí co jsem napsal. Tedy u mě rozhodně.

Mám je už rok a zatím to nedělaly, ale asi je už čas je vyměnit. Co takhle mřenky?

Nejvážnějším kandidátem je podle mě SAE ...
Otíky bych určitě vyloučil.

Já bych výběr zúžil na siamku a otíka, možná jeste ancík, nicméně ten pokud už jde na rostlinky, tak na větší listy.
0 30.05.2016 16:24 R
vaclav [15013] - Echinodory + stonkové rostliny 

Tak jsem byl před 14 dny 10 dní mimo Prahu a po návratu mě čekala sežraná blixa a hlavně Hydrocotyle tripartita. Tak jsem pupečník vyměnil za nový a stalo se totéž, Kdo si myslíte že to udělal.
Ancistrus
Botia striata
Cleithracara maronii
Corydoras panda
Crossocheilus siamensis
Otocinclus affinis
Poecilia reticulata
Pterophyllum scalare
tu kytku jsi tam měla nechat, rozpad tkání podpoří záběh akva. Ve sterilním akva se ti moc bakterek nevytvoří
To že se mají dát ryby až po měsíci do akvária je naprostý nesmysl. Pár rybek tam dej klidně hned.

Hygrophila polysperma to není. Podle mě to je
rybicky.net/atlasrostlin/rotala_rotundifolia a ta má ráda více světla. Obě rostliny podle mě mají světla nedostatek, hlavně ta rotala. Je to vidět i na fotce akvária - boky jsou hodně špatně osvětlené. Zasaď je spíš přímo pod zářivku. Do AQ vybírej rostliny nenáročné na světlo - mechy, anubiasy, kryptokoryny - ty mohou v bocích AQ růst. Do AQ dej pár šnečků a trošku jim občas nadrob krmení pro ryby.
Já bych tam dal aspoň pár šnečku.To by rostlinám i celému záběhu pomohlo.
Ano, prezentace je platná. Ryba tam není, protože akvárko jede teprve 2 týdny. Chtěla jsem je tam dát až v půlce června.
Půjdou kytky nějak zachránit? Ta Siamensis vypadá ještě celkem dobře, až na to, že je otrhaná, ale ta mnohosemenka hnědne a docela smrdí
Pokud je prezentace platná nemáš tam žádnou rybu. Takže nikdo nedělá bordel aby ho rostliny mohly spotřebovat. Nemají tedy z čeho růst.

0 27.05.2016 16:51 zdedo – Uhnívání rostlin

Potřebovala bych poradit co dělám špatně.
Hygrophila corymbosa 'Siamensis se rozpadá a Hygrophila polysperma pravděpodobně uhnívá, při doteku okamžitě opadá, je skoro celá hnědá
Starší reakce
Děkuji všem za komentáře, Asi bych se přikláněl k té řase, nemyslím si že by to bylo tím, že nemají světlo. Ono se to zbarvení nachází i na přímo osvětlených místech. Nicméně jsem z jistých důvodu vysadil Makro z Estimative Indexu a dávám místo něho Profiplants Complete + Draslík. Uvidím co to udělá. Subjektivní pocit je že to začalo světlat... Jo a nejde to z mechu sundat.
Kdyby se to nestratilo tak bych využil nabídku od Marcela, kterou si moc cením. Děkuji, ozvu se když tak přes zprávy.

Starší reakce
Řekl bych že to není žádné hnití ale vypadá to spíš na řasu nebo černou sinici. Jde to z toho mechu sundat nebo ne?

to je snad u všech mechů běžné, že vespod hnědne a navrch je pěkný, ne?

Já bych řekl že jeto obyčejný proces spodní mají nedostatek světla tak tmavnou a tak strádají, vrchní světlé jsou nové s dostatkem světla pro růst.
Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164074x