Co se to děje s rostlinami?
K môjmu príspevku z 19.1. ešte doplním, že som vybral veľké kamene a koreň za účelom odstránenia riasy z nich. Voda z nich bola tmavozelená až čierna. Žeby povlak bol nakoniec nejaký typ zelenej riasy?
Nejenom amateri

a svobodna volba je znacne ovlivnena tim co si kde prectou,reklamou apod.A protoze zadna univerzalni rada neexistuje,kazda nadrz potrebuje neco jineho,tak ani prehnojovani nemusi vzdy fungovat.Kazda(radoby)Hi-tech(a nejen ta) nadrz je jina,kdo vi jiste,ze ma dost svetla a CO2,cim to zmerili,vetsinou je CO2 malo nebo je nestabilni,svetla zase moc a rovnovaha je v nedohlednu

,pak se dejou ruzne veci.Lidi sviti pres 100 umol na dne,hnoji jak "zemedelec" a roste jim vse a jini se nechyti ani nahodou(tak akurat za hlavu

).
Moje (zprostředkovaná) zkušenost říká, že "amatéři" si metodou "lopata + výplach" dokážou přivodit hodně těžkou hlavu...
Ale každý má právo svobodné volby.

Nemusi,kdyz se vi kolik ceho tam kdo ma,je to spise o pohodlnosti(jednoduchsi obsluze),to tam hazet "lopatou" a jednou za tyden "resetovat" 50% vymenou vody a nic nemerit.Druha verze vyzaduje nekdy vice prace a zkusenosti!

Dyk se vám snažím vysvětlit, že ani do high-tech akvária nemusíte házet hnojivo lopatou.

Dyk pisu ze mam akvaria dve. Do jednoho hnojivo "lopatou", do druheho "aby se nereklo", protoze tam rostliny nemaji sanci tolik spotrebovat, tak proc davat vic. Proste provozuji v nich pravy opak.
Naprosto normální

Tak do low-tech akvária snad nesypete hnojiva stylem EI(?!). Nebo se pletu?!
Moje myšlenka je o tom, že i do rostlinných nádrží, sycených CO2 a osvětlených "silněji, než je v kraji zvykem", není potřeba valit hnojiva "lopatou" a následně je proplachovat "čistou" vodou. Že zhusta stačí to, co jsem popsal v předchozím vstupu.

Pravdu máte v tom, že každého věc, co jak dělá.
tak to je dobrá rada

Já za sebe bych pro začátek poradil zakoupit již připravenou sadu PMDD pro rostlinná akvaria.Ta obsahuje i Kno3.Je k dostaní na e-shopech běžně.
Je to normální. I některé suchozemské rostliny vypouštějí vzdušné kořeny (monstery, orchideje).
0 27.01.2014 12:12 nius – Rostlina

Z rostliny mi rostou tenké kořínky-je něco špatně,nebo je to normální ?
Ale to je prece o vyberu kazdeho, jestli chce low-tech ci high-tech akvarium. Mam doma dve akvaria, kazde na jine strane, a obe funguji dobre.
já ted ale nevidím jiný způsob jak zmátořit své růžkatce ponořené. pelichají a akvárko je plné jejich jehliček
10 27.01.2014 11:20
Sid [6736] - Rostliny Neblázněte, lidi s EI a podobnými experimenty. Nejprve si zjistěte, jaké parametry má vaše vstupní voda a pak eventuelně řešte případnou potřebu nějaké živiny.
S výjimkou jediné nádrže, (mé domácí), kde jak "šafránem" hnojím roztoky vlastní výroby, ve všech ostatních rostlinných nádržích si vystačím s výměnou vody, kmením rybek a občasným přídavkem zásobního hnojiva k velkým solitérům, (echinodorům), a to v podstatě jen s ohledem na pravidelné kvetení a výživu dceřiných rostlin, které jinak mateční rostliny silně oslabují.
(V prezentaci nejsou zdaleka všechna akvária, kterých se to týká.)
Pro představu, jaké parametry má vodovodní voda, která je základem výživy mnou pěstovaných rostlin:
rybicky.net/nadrze/9630 Hnojení je dlouhá kapitola sama o sobě.Na Tvou otázku neexistuje smysluplná odpověď.Je to hodně individuální,nádrž od nádrže.
ale když koupím něco tekutého od sery, tak by to taky mohlo jít, ne?
Hnojim metodou EI, hnojivo si micham.
pravda že

to bych to pěkně kazil. omlouvám se, ujela mi čárka, nejsou to dvě desetiny, ale 0,02
Mohu se zeptat čím hnojíš? To s tím okřehkem (a pistií, tu tam chci v kondici kvůli hnízdu) se mi stalo teď taky, ale ve 20 l jen s bettou se tomu není ani proč divit, těch dusíků tam moc není.
Fúha, dusitanov 0,2 mg/l? Akože vcelku dosť (u nás je 0,003), ale keď som pozeral povolené limity, je to OK, povolených je do 0,5. Ale pre rybky je to podľa mňa dosť. To si človek pri výmene vody skôr vodu pokazí

takže dodavetel vody píše 12 mg dusičnanů 0,2 dusitanů na litr vody. nejsem si jist... zkusím nalít hnojivo do vody, když to vypadá že rybičky produkujou malo dusičnanů a uvidíme, jestli budou ještě jehličky nebo ne. zatím díky a rybám zdar

Nechte se mi podarilo z jednoho akvarka do druheho premistit jeden ubohy kousicek Okrehku, ze ho pak vylovim. Za par malo dni jsem lovil 5 kousku. Ale uz jsem zazil i situaci, kdy mi Okrehek zacal zloutnout, coz se od doby co slusne hnojim jeste nestalo. Dobrym indikatorem je i Pistia, ale ta se ne kazdemu pod kryt vejde.
no tak to je ale v podstate samotny jadro problemu. to ze mi ruzkatec, ikdyz neplave, ale je uchycenej ke dnu... prestal jit nahoru zloutne a opadava a ja mam bordel v nadrzi.
Podívej se na stránky dodavatele vody, jaký množství dusičnanů deklaruje a budeš mít rámcovej přehled kolik toho tam jde při výměně vody. Další možnost je mít na hladině nějakou plovoucí rostlinu a podle toho, jak roste(neroste) se dá docela dobře usuzovat na to, jak na tom akvo s dusíkama je. Jak plovoučky žloutnou, nemnoží se, jsou neduživý, tak to je signál, že v akváriu se dusičnanů nedostává. Záměrně uvádím tuto beztestovou možnost. Pozorováním akvária a dávání si věcí do souvislostí se toho dá kolikrát vyzjistit daleko více než civěním do barviček testů.

60 litru 12 kytek 13 ryb po 5 cm.
myslis nedostatek dusicnanu? ja se v ty latkovy vymene zacinam ztracet. ze svoji knizky moudrej moc nejsem
A hodně kytek dovede spořádat hodně dusičnanů, aby se to trošku posunulo.
chapej to tak ze jich je tam podle me hodne, ale ne prilis...

Jak mám chápat tuhle větu?
já bych řekl že rostlin je tak akorát hodně a kytek zhruba taky. 
no rybky nechcípájů, vela rastlin ... já bych řekl že rostlin je tak akorát hodně a kytek zhruba taky. dusíkatý látky sem zatim neměřil.

Děkuju za rozbor

. Ferox (
www.rostlinna-akvaria.cz/… ) jsem už včera přidal, protože ruducha je v podstatě pryč - těch pár zařasených lupenů anubiasu odřu nehtem. Ruduchu jsem se právě snažil vyhladovět nepřidáváním feroxu.
Nejhorší z kytek mi přijde právě ta blyxa, ostatní kytky se vzpamatovaly. Ludwigie má světlejší listy a anubisu kopinatém je vidět žilkování, to by nedostatek železa potvrzovalo, a sem tám díry. PO4 mám 1mg/l, NO3 se snažím držet na 25mg/l.
Tady
rybicky.net/k/forum/550945.jpg je blyxa před měsícem, to ruducha začla stagnovat. Jako přílohu přiadávám aktuální ludwigii, jinak další podrobnosti mám v prezentaci.
Z téhle fotky bych neřekla, nevidím tam nic pokrouceného. Spíš je vidět, že blyxa není zelená a netýká se to jen nejmladších listů, i když tam je to výrazné. Takhle odbarvené a malé nové listy můžou být způsobení jen prachsprostým nedostatkem železa

- což bych tipla, i kdybys nezmínil ten ferox. Nevím, co je ferox, ale zní to železitě
Celkově odbarvená blyxa může být i nadbytkem světla, obzvlášť pokud je málo fosforu, ale tam to nebude tak nápadné u těch nejnovějších listů. Naopak nejčervenější bývají konce, resp. špičky starších listů. V tomto případě to ale nemusí být a také asi nebude problém jediného prvku, pokud řešíš ruduchu a taky tam vidím nějaký zařasený list, blyxa bez šťávy…
Stav ostatních rostlin dost napoví, pokud se řeší podobný problém. Na nedostatek bóru bývají typicky háklivé vyloženě růstové vrcholy a je patrná ta deformace, listy se kroutí do strany a bývají takové ošklivé, nejen malé.
P.S. Ještě se doplním s tím blednutím a nedostatkem železa. Taky to může být přesně naopak, že železa je moc a rostlinám proto chybí mangan. K tomu je dobré občas vodu otestovat nebo znát historii hnojení a akvária vůbec, a nebo aspoň pozorovat příznaky na jiných rostlinách, které mají trochu "čitelnější" listy. Třeba nějaký echinodor by byl fajn… ale ten pochopitelně může být v téhle fázi ještě naprosto v pohodě, to je druhá věc...

Takhle mám pokroucené listy na blyxe, mohl by to být tedy nedostatek boru? Když jsem se zbavoval ruduchy, přestal jsem přidávat ferox a vodu mám měkkou.
raděj to zítra nafotím, rostliny jsou ok, barva v pohodě, jde jen o velikost a tvar nových listů - takže přidat na cms+B děkuji
Nedostatek fosforu vypadá jinak, rostlina mj. celkově mění barvu a hlavně je to poznat na nejstarších listech.
Kroucené a menší nejnovější lístky bych tipovala na nedostatek bóru. Případně pokud listy opravdu výrazně blednou a rostlina je křehká, tak může chybět i vápník. Ale začala bych od bóru.
Nie, NO3- nie je až taký jed a určité malé množstvo je priam žiadúce pre rastliny. Ak je priveľa rastlín na množstvo rýb, tak je NO3- príliš nízke a rastliny môžu strádať (a žltnúť). Naopak, ak by bolo NO3- priveľa, hnojenie s dusičnanmi by bolo veľmi riskantné a mohlo by ublížiť rybkám. Pri rozhodovaní, či a čím hnojiť, je dobré zmerať NO3-, ale i fosforečnany, príp. železo. Ak chcípajú rybky, treba vyšetriť NH4+, NO2- a NO3-.
mmm. to nedělám, ale kdyby to tam bylo, tak by mi chcípli ryby, ne? minulej tejden jedna neonka teda chcípla, ale jinak jsou v pohodě

Na ten nedostatek fosforu by poukazovalo taky to, že v nádrži nejsou rybky (jestli je to aktuální informace). Ani JBL Aquabasis neobsahuje fosfáty. Měl jsem podobnou zkušenost s nádrží, kde je jen jedna rybka. Taky chyběl fosfor, taky podobné symptomy.
To by chybel fosfor. Ale jen podle obecnych teorii.
EDIT: Myslim tim, ze si to jen takhle nedovolim tvrdit jako nejakou "neomylnou pravdu".
0 24.01.2014 16:13
Ciffik [761] - Rostliny Zdravím, jedná se o mojí stonkovku
rybicky.net/nadrze/19064
má teď 3 měsíce, rostliny jedou jak utržené - poslední týden však registruju, že nové lístky jsou podstatně menší a deformované resp. kroucené - nedostatek/nadbytek jakého prvku?
Díky
A co NO3?

testy dělám sem tam. a pořád vychází stejně. pH 7, UT 8 KH, CT 10 GH
Aha, nejak jsem to minul.

Ruzkatec nemam, do toho se nepletu.

zni to logicky. asi to bude pravda. já na ty kytky taky nejsem - vůbec tohle sou první o který se starám. nevypadaj že by nějak zahnívali. ikdyž sem tam jemný náznak hnědé barvy na listu je. dám jim každopádně čas

bavíme se i o růžkatci

nepotřebuje, ale než začneš hnojit, tak si udělej ty testy vody
Nemyslim, ze je to stonovka, vytvari listovou ruzici.

tak to abych jim tam něco nalil... měl sem jí za plevel, kterej moc hnojit nepotřebuje...

Přidat reakci
1 ...... [74] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164061x