Co se to děje s rostlinami?

te je fotka ? vzdyt je to zeleny flek
nevypada to nejak takto jako muj problem ve vlakne o kousek nize ?
rybicky.net/forum/6122…
Ahojte,mam problém na mém echinodoru argentinesis který roste velice dobře začali objevovat malé dírky nebo spíše pruhledná místa nevím čím by to mohlo být mám v akva ancistury a jeden má 8 cm pravidelně je krmím okurkou a tabletami nevěděl by někdo??Fotku dodám
Pokud to bude zrat jen rasu tak ok ale rad bych vedel co to je.
mě se něco podobného tvořilo na skle u kančíků (akva s přebytekm živni, takže všude samá řasa). myslím, že se nic nedějě a máš dalšího pomocníka s boji s řasou

Tak toto jsem jeste nevidel

Hlavne na tom fotu toho taky moc videt neni budto lepsi foto a nebo jeden list ustrihnout a nofotit venku jestli to nejde lepe v AQ
mě to připomíná list porostlej řasou. a ty bílé fleky, jako kdyby tu řasu něco žralo (houba?)..

Na některých listech Echinodorů se mi behem dvou dnů udělaly takové bíle skvrny nebo sraženiny viz.foto.Voda pH 6,6/KH 4/GH 12/ NO2 nemeřitlené,NO3 10-12mg/l.Asi 14 dní přidávám lehce PMDD(5ml na 400l) a tejden jsem bublal CO2.Předpokládám že jsem to s něčím přehnal.Ještě dělám test na železo ale ten bude až za hodku.Žádám zkušené rostlinkáře o radu.
Starší reakce
0 16.02.2008 20:26 Duny a problém môže byť aj s tekutým hnojivom s tým hnojíš aj riasy
Špatné (mramorové) dno rostlinám nesvědčí. A žádné přidání křemene "k neutralizaci Ca" nepomůže. (Ten "chemik, který upravuje vodu na pitnou", bude asi kapacita...)
Světla na tyhle rostliny (douška, kabomba) málo a ještě zvolíte "extravagantní" Sylvanii Aquastar... Příliš do modra, málo červeného záření.
Omyl, ta Cabomba je už několikrát stříhaná protže už těma výhonka zakrývala kus hladiny, růst se najednou z ničeho nic zmírnil... (skoro zastavil)

Svítim 15W zářivkou
0 16.02.2008 09:31 Pepas – Re: tweety1
divím se že ti ta kabomba v novém akva vydržela tak dlouho,ono je vidět i na fotkách ve složce že tam ty přírustky za ten měsíc nejsou nic moc,změř železo a uvidíš,možná světlo kdo ví těch příčin je několik,tak si snad nějak poradíš

a ještě jedna fotka

Akvárko mám cca měsíc, rostlinkám se z počátku dařilo až moc dobře ale teď po nějaké době začínají u Egeria densa uhnívat(?) listy úplně na vrcholku rostliny... u Hygrophila difformis mě taky uhnívají ale od konců... a Cabomba caroliniana se mi zdá že je až nejak moc křehká, láme se jí strašně lehce stonek... Ph je 7, nic jiného jsem zatím neměřil, mám tam 6 rybek na 50litrů. Teplota vody je kole 25-26C, vodu se snažim měnit 1/4 týdně, ničím nehnojím a nepřidávám Co2, je možné že jim chybí živiny? Jestli jo tak jaké hnojivo by bylo nejlepší? Předem díky za rady
svitit tech cca 12 hodin ale vice zarivkama (to je pridani svetla)
0 15.02.2008 20:22 Derek – Re: Mrakoplash
Hnojil jsem 1x za 14 dní tekutým hnojivem, vysadil jsem hned jak se objevily problémy. Ruducha se uz objevila taky

Myslíte ze bych mel svítit jeste více nez 12 hodin denne? Vzduchování radeji na noc vypínat? Nebo nepoužívat vůbec? Jinak výkon filtru je 300l/hodina a teplota vody 24,5 C.
ono je to na ty fotce teda dost spatne videt, ale rekl bych ze mas taky tak trochu problem s rasama
to hnedy by mohly klidne bejt rozsivky a vzadu takovy ty stetinky to bych si tipnul na ruduchu vousatou
zrejme mas malo svetla a hadam ze si prihnojoval
videl bych to na pravidelnou vymenu vody a pridani svetla
jo a notnou davku trpelivosti
Tak to světlo by mělo stačit. To vzduchování je nutné?
0 15.02.2008 18:03 Derek – Re: včelař
Zářivky 2x18W Osram, jde o rohové akvárium o objemu 100 litrů, svítím 12 hodin denně, vzduchování jede 24hodin jako i filtrace
0 15.02.2008 17:50 Derek – Problém s rostlinami

Ahoj, potřeboval bych radu jak vyzrát na tento problém viz. fota rostlin. Zahnědlé listy se mi začaly objevovat po bezproblémovém půlročním běhu akvária. Nevíte v čem by to mohlo být?
0 13.02.2008 08:33 JeeL – Re: Lorsson
Na test Fe odporúčam použiť iný test ako Ferrin od firmy Rataj - mám podozrenie, že to nemeria správne (respektíve vôbec).
0 13.02.2008 07:16 Lorsson – Re: Sid
Side, zelezo me napadlo take, casto se to tu probira pri podobnem problemu, sezenu test Fe a uvidim, a pak pujdu nekam nahrabat rezave hrebiky

A osvetleni bude lepsi, do tydne chci udelat novy kryt tak pak se to snad zlepsi... Ale ten anubias ma opravdu na svedomi pritelkyne

Podle Hygrophily (polysperma?) na fotce to vypadá na problém ve výživě - chloroza. Možná nedostatek železa? Kdybyste měl víc světla, doporučil bych vám zkusit trochu přihnojit Fe. Ale takhle nevím...?!

nojo ale pochybuju že i na onom vydřeném místě

0 12.02.2008 20:02 Lorsson – Re: logik
rasa zustala

šikovná

hlavně že je řasa pryč

To je zvire

0 12.02.2008 19:52 Lorsson – Re: vaclav
Tak vsechno je jinak, omlouvam se ancikovi, onu diru udelala pritelkyne, chtela udajne smyt z anubiasu rasu a drhla a drhla list az dopadl takhle

takze ne vzdy list okousany ancikem je skutecne okousany ancikem

0 12.02.2008 19:39 Lorsson – Re: vaclav
No u me je to vegetarian na tuty

ale udelam z nej masozravce

0 12.02.2008 19:28 Usine – Re: Lorsson
Nejsou to žádný moc velký vegetariáni. Maso je maso

0 12.02.2008 19:25 Lorsson – Re: vaclav
To je zvire

ja mu zatnu tipec

zkusim ten spenat nebo nejakou zeleninu..
0 12.02.2008 19:15 Usine – Re: Lorsson
Je to jeho práce přes noc dokáže ohoblovat daleko větší kus. Přidávám špenátový protlak + rybí maso(filety) na jemno nakrájené. Nechávám si v akva vždy jen nejmladší pár + nedospělé rybky.

0 12.02.2008 18:22 Lorsson 
Ahoj, na jednom listu anubiasu se mi udelala dira, podeziram krunyrovce, je mozne ze by to udelal on? Ostatni listy jsou v poradku ( a s rasou zatim bojuju

) Jinak voda ma PH7, dKH 2 a tydne menim 1/3 vody..
0 10.02.2008 21:22 Usine – Re: frmol
Záleží v jakém stavu jsi ji koupil a do jakého akvária rostlinu dáš. Mě třeba emerzní listy vydrží i několik měsíců. Jakmile ti vyroste pár nových listů, můžeš staré otrhat. Pozor ať při tom rostlinu nevytrhneš celou.

0 09.02.2008 14:37 Rejpal1 Síru berte s velkou rezervou! Jak jsem napsal - bez detailní znalosti vašeho akva jen zobecňuji, že podobným způsobem se projevuje m.j. i nedostatek SO4.
Kdybych měl ve svém akva takto vypadající rostliny, opatrně bych zkusil přidávat Fe a podle hodnot vody možná i K2SO4 nebo MgSO4.7H2O.
Jakokoli živinu "uberete" zředěním stávající vody vodou demineralizovanou.
Aby to nebylo "až tak jednoduché"

, musíte vzít v úvahu, že nedostatek nějaké živiny může být způsoben blokací vinou nadbytku živiny jiné.
0 09.02.2008 12:16 Roman Akorát by mě tedy zajímalo jak mám tu síru přidat případně ubrat? A tak jak se proti těmto problémům dá bojovat?
U rostlin na druhé fotce tomu tak podle mne bude - odumírání emerzních listů.
Na té první fotce bych tipoval nedostatek železa. (Možná i síry?)
Bez podrobných informací o vašem akvu je to ale jen hádání...
0 09.02.2008 11:54 sakrbleK Klasický děj po vysazení nových rostlin do akvária.Odumírání emerzních listů.Při dobrých podmínkách narostou listy nové,submerzní.
0 09.02.2008 11:49 petak – Roman
Nu mám to samé a řekl bych že se rostlinky přizpůsobují životu pod vodou
0 09.02.2008 10:20 Roman – Další fotka

Další fotka
0 09.02.2008 10:19 Roman – Zahnědlé rostliny

po určitém čase mi rostliny takhle hnědnou ale rostou dál nevíte čim by to mohlo být?
0 08.02.2008 17:10 Andynka Zkus jí přesadit. Třeba jí máš špatně zasazenou a hnijou ti kořínky. Taky se mi to stalo a tohle mi bylo porazeno
sice tam javsky mech uz nemam, ale nedari sa jej. ked som ho vybrala, rozrastli sa mi, no po presadeni stale len hniju a prisavnik mi listy stale ozuzlava... :( neviem co mam robit. pomoze hnojivo? ziadne nepouzivam
ahoj, oni se vzpamatují.
já měla anubisy v odkládacím akvárku bez světla a topítka několik měsíců.
některým se za tu dobu rozpadly kořeny i listy, ale nakonec(v těch hrozných podmínkách) vytvořili kořínky nový a i obrůstali.Takže myslím, že u tebe to zvládnou taky

Přidat reakci
1 ...... [177] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164164x