Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 121 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 21:24 johnax – Re: Moucha
Akvárium je dlouhé cca 80 cm a tam tu 90ti centimentrovou nenarvu ani klackem hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 21:15 Muž Dzira [38] - Rostliny – Re: johnax
30W zářivky T8 jsou 90cm dlouhé. T5 nejspíše budou s vyšším výkonem a kratší délkou, ale sem línej se kouknout do katalogu, jaký parametry dělají :-D Takže to přenechám tobě hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:54 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: johnax
jak mas dlouhy akvarko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:44 johnax – hups:D
No ono se asi není čemu divit - osvětlení 0,27W/l je proklatě málo hmm To jsem zvědavej, jestli seženu aspoň 30ti wattové zářivky v mojí velikosti :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:42 johnax – :/
No já mám ve 130ti litrovém akváriu osvětlení 2x 18W, zatím ho zařizuju a proto tam mám jen 2x Egeria Densa (ty rostou fakt nepochopitelně dobře, ale první 3 řady od kořenů jsou trošku nažloutlé, takže musím přidat na osvětlení), pak tam mám klasickej anubis a nějakej echinodorus a ty mě moc nejdou, přitom anubis je míň náročnej než egerie, tak fakt nevím :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:16 Usine – Re: Lada2
Jakmile se dostanou stokové rostliny k hladině k silnějšímu světlu většinou zrůžoví až zčervenají. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:15 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Lada2
U mě přímo pod světlem je krásně zelená X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 20:07 Muž Lada2 [11] – Re: Bob66
hele je u Limnophila sessiliflora normalni ze horni listky kdyz se dostane pod svetlo zacnou hnednout nebo ruzocet nevim proste nejsou zelene:-)))Jede mi taky jak vztekla nejak mi to zbarveni nevadi jen ze jsem nikde nenasel ze by to mela delat:-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 23:44 Muž Lada2 [11] – Re: protein007
jenze jak budou vypadat:-((divim se ze se k tomu jeste nevyjadrily rostlinari
asi to uz vzdaly stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 23:36 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: Lada2
To je jasne, ze sa tahala za svetlom :) Spodne 2 rady listov boli sice zlte, ale kedze som to pretrhaval kazdy tyzden, tak to bolo zajedno. Teraz je tam uz 58W s lepsimi reflektormi, a rastie stale ako diva. Limnophilu sessifloru mam v druhom akva, a musim ju rozdavat :-)

Podstatou bolo to, ze aj pri takom slabom svetle rastu rastliny, takze ked si ich Panter nasadi do akvarka, budu mu rast aj s tym co tam ma ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 22:28 Muž Dzira [38] - Rostliny – Re: Bob66
taky sem si tu cabombu musel dvakrát přečíst, abych uvěřil :-D Ale asi by to dala za tu cenu, že by se vzdala vzhledu a měla 3 patra na akvárko, což není to pravé pěstování cabomby, co by mě bavilo hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 22:22 Muž Lada2 [11] – Re: protein007
jo ona roste 20-30cm za tejden ale protoze se taha za svetlem:-) jak vypadali dolni patra??? nerikej ze byla krasne zelena az dolu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 22:18 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: protein007
Mluvíme o té samé ano Nakonec jsem ji vyměnil za Limnophila sessiliflora a ta jde perfektně, jen podotýkám že to není u terčovců, takže teplotou to není ;-) Osvětlení 0,3W/l X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 22:10 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: Bob66
Mne zasa pri 18W osvetleni na 112 litrov rastla 20-30cm za tyzden :-) Ak teda hovorime o tej istej :) Mal som na mysli Cabomba caroliniana.

Este pridam linky o tom, preco nehnojit, ked nevieme pricinu stagnacie rastlin:
maniakva.sweb.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… (cast "ad hnojiva")
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 21:52 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: protein007
Tak zrovna Cabomba mě jako nenáročná na světlo nepřipadá :) Alespoň u mě moc nešla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 21:43 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: Panter
Zelezo tam nepridavaj, a ani ziadne ine hnojivo!!! rozzureny Mas tam minimum svetla, ktore by sice malo stacit, ak by to bola standardna 8xx/9xx ziarivka (aspon na bezne echinodory a "plevelne" rastliny - cabomba, limnophila, hygrophila), ale urcite nie na narocnejsie rastliny. Nehovoriac o tom, ze mozes tam naliat aj to najlepsie hnojivo na svete, a rastliny to nebudu vediet vyuzit - kvoli nedostatku svetla. Zato sa z teba stane uspesny pestovatel rias :) Takze bud zvys svetlo aspon na 2-nasobok, alebo vymen vacsinu rastlin za nenarocne (budes ich musiet ale casto pretrhavat, aby si vzajomne netienili). A tak ci tak daj nad ziarivku reflektor. Vykaly od rybiciek stacia bohato na hnojenie. Ked uz tam chces silou mocou niecim hnojit, tak daj pod echinodory ilove gulicky (napr. gulicky od JBL, Bivoj od Rataja a pod.). A nezabudni menit 1x tyzdenne 30-50% vody, to do akvarka doda zvysne stopove prvky. Za tyzden-dva by si mal vidiet zlepsenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 21:25 Muž pancéřníček [168] – Re: Lada2
Já spíš měl namysli to s těma rostlinama ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 21:23 Muž Lada2 [11] – Re: pancéřníček
byls rychlejsi no:-)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 21:04 Panter – Re: Dzira
Ok, zítra to hned zkusím, snad bude stačit provizorně alobal :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:57 Muž Dzira [38] - Rostliny – Re: Panter
anubis je držák a rostou i pří nižších parametrech. Tak jasný že se tam má skalár dobře a jestli budeš mít v budoucnu větší akva, tak se má aspoň na co těšit :-D A s tím přihnojením to určitě zkusit můžeš, ale opravu opatrně, jelikož se s tím dá udělat více škody nežli užitku. Zatím zkus nějaký alobal nebo zrcadlovou tapetu do krytu a uvidíš, jestli se to na oko více prosvítí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:39 Muž pancéřníček [168]
Panter napsal: Jinak to jedno akvarko s tou specialkou 15W bylo kupovane i s krytem a s osvetlenim takze by to melo vyhovovat...
Právě že nevyhovuje,typická bolest většiny setů :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:38 Muž Yirka [9243] – Re: Panter
Ten ti tam mohl růst, protože je na světlo naprosto nenáročný. Problém je ve světlu ne v hnojení. Pokud přihnojíš a nezměníš světlo, obávám se že přijde větší pohroma a poroste ti tam něco jiného než rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:36 Panter – Re: Dzira
Toho skalára jsem vychoval z jiker a má tělo asi 7cm a daří se mu výborně, koupil jsem mu ještě 6 malých a plánuji 200l akvárko do kterého je pustím, nicméně tyhle dvě akvárka 60l bych chtěl dále používat a fakt netuším proč tam rostliny nechtějí růst, rostl tam i nějaký 25cm anubis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:33 Muž filipsi [1298] – Re: Panter
Malo svetla jeho "specialnim" slozenim nenahradis. Navic, o "specialnosti" a vhodnosti toho svetla by se mohly opet vest nekonecne polemiky, pohledej spoustu mistnich (nejen mistnich) diskuzi o zarivkach (930, 840, -glo ...). Akva se da provozovat i s mene svetlem, ale musi se tomu prizpusobit provoz a vyber druhu rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:32 Panter – Re: Moucha
Jinak to jedno akvarko s tou specialkou 15W bylo kupovane i s krytem a s osvetlenim takze by to melo vyhovovat...a to druhe akvarko kde je ta 11W zarovka bylo pred 5 lety s 9W zarovkou a rostliny tam sly normalne...spis si myslim ze to bude nejakym nedostatkem hnojiva nebo zeleza pac neni mozne aby ve dvou akvarkach se sterkem kupovanym o zrnitosti 5mm nerostl zadny druh rostlin prece
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:31 Muž Dzira [38] - Rostliny – Re: Panter
60 litrů to je řekněme 50L čistýho objemu(- substrát, dekorace, fitrace a asi to nebude napuštěný až po okraj). To je O,3 a 0,22 W\litr. Je to od oka ale ta čísla jsou tak i tak malá pro větší část akvarijních rostlin. Jedině se zkus kouknout do atlasu na rostliny s malými nároky na osvětlení. Jinak testy na železo? Nula nebo deset to je jedno, podle většiny běžně dostupných testů se řídit nemůžeš, jsou většinou pouze orientační. Ohledně té zářivky, zkus zvýšit osvětlení pomoci nějaké zrcadlové folie nebo reflektoru, ale lepší by bylo zvýšit výkon přidáním zářivky. A skalára bych asi taky z této nádrže vynechal, jestli je odrostlejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:29 Panter – Re: pancéřníček
Ta speciálka je týden nová...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Panter
existuji tu dve skvele sekce a to atlas rostlin a atlas ryb tam najdesh naroky na prostredi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 20:09 Muž pancéřníček [168] – Re: Panter
Sice nepíšeš nic o dně,ale hlavním problémem je světlo.U jednoho máš 0,25W/l a u druhého ani to ne.To je strašně málo.Nehledě na to,že ta speciálka už to může mít za sebou...A skaláry v 60 litrech? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 19:59 Panter – Re: pancéřníček
No nádrže mají obě cca 60 litrů a má v nich parmičky čtyřpruhé a mečovky a ve druhém akvárku mám skaláry, používám pěnový a vnitřní proudový filtr, teplota je 26 a 28°C ale železo ve vodě není. Osvětlení je zářivka pro rostliny 15W a na druhém akvárku úsporkná žárovka 11W...možná by chtělo přihnojit nebo nějak zvýšit obsah toho železa když tam žádné není...osázené akvárko mám liliovníčkem brazilským, potom valisnerii, bakopu nějaký echinodorus a anubis...nic z toho pořádně neroste, ta bakopa ce o cosi snaží ale zbytek stagnuje nebo hyne:(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 19:53 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Panter
1) vetsina rostlin v obchodech jsou v emerzni forme (rostou rychleji, snednejsi pestovani ve velkem), prechod na submerzi formu (podvodni) chvili trva a je provazeno vymenou listu
2) neudal jsi velikost akvaria, jake mas dno, jakou vodu pouzivas, jakou mas fitraci, jake osazenstvo, jake zkousish rostliny (doporucuju se zaregistrovat a spachat prezentaci nadrze)
3) testy na obsah zeleza ve vode jsou velice nepresne, mne to roste svele a test ukazuje taky nulu...

vyzkousel bych zarucene plevele: javsky mech, egerii, rotalu, microsorium
doporucene osvetleni je minimalne 0,25W/L, dno nesmi obsahovat vapenec a nesmi byt hrube,voda musi mit dostatecnou alkalitu a primereny obsah zivin (coz splnuje vetsina vodovodni vody)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 19:45 Muž pancéřníček [168] – Re: Panter
Více se rozepiš o nádrži...s tak málo informacema ti těžko někdo poradí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2010 19:31 Panter – Rostliny nerostou nebo hynou
Chtěl bych se zeptat čím to je že mi nerostou rostliny v akváriu, vždy když koupím novou rostlinu tak se nijak nemění a po nějakém čase začíná hynout, dnes jsem měřil obsah železa a železo ve vodě není žádné, myslíte že je problém zde nevo je třeba i přihnojit? Osvětlení mám zářivkové 15W a trubice by měla být přímo pro rostliny, je nová ale stále rostliny nerostou nebo hynou.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 19:47 Muž 720Martin720 [1] - Živorodky
mám ji asi tak týden ale teprve včera jsem ji zasadil ptže jsem nevěděl jetsli se to mám sadit nebo nechat ve květínáči:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 18:19 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: 720Martin720
Vypadá v pohodě. Kdy jsi ji zasadil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 18:06 Muž 720Martin720 [1] - Živorodky
Aha myslel jsem že když se ty listy kroutí tak to něco znamená
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 18:04 Muž Johan [4957] - Rostliny – Re: 720Martin720
Nevidím na ní nic zvláštního. rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 17:51 Muž 720Martin720 [1] - Živorodky
Prosím pomozte!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 17:12 Muž 720Martin720 [1] - Živorodky
Fotka k příspěvku Ahojte chtěl bych se zeptat jestli je tato rostlinka v pohodě?Nějak jse jí kroutí listy svítím zářivkou : Osram 15w/840
Děkuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 16:37 gargamel – Re: smik
smik: Vždycky, když natočím rampu z filtru směrem do akvária, tak mi hned naskočí vláknitá řasa, když ji mám ke sklu, tak je všechno ok. Nehnojím ale EI. Ono to vysoké proudění funguje asi jen při vysokém dávkování hnojiva, CO2 a světla.
sid: Přidávání fosforu viditelně zabralo. Už asi po pěti dnech jde vidět radikální zlepšení. Už neopadávají spodní listy a nové listy jsou 2krát větší.
I přesto se chci ale ještě zaměřit na to lehké zvýšení tvrdosti, protože Mg a Ca tam bude asi pořád málo-teda aspoň to usuzuju z toho, že některé okraje listů jsou průhledné. Uvažuju o tom, že začnu aplikovat heptahydrát síranu hořečnatého-alespoň 4ml 33g rozpuštěných v 400 ml vody.Ca není potřeba nijak dodávat? Protože součásti balení PMDD nebylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 10:14 Muž Sid [6736] - Rostliny – Re: Pepan
Nebyl. Nechtějte po mně, abych to "odedřel" za vás - jen si to pohledejte sám. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 10:07 Muž Pepan [5045] - Rostliny – Re - Sid
Hledal jsem, nenašel. Asi hledám blbě. Fakt by nebyl odkaz?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 09:33 Muž Sid [6736] - Rostliny – Re: Pepan
Už jsem to na těchto a dalších stránkách popsal mnohokrát. :-) Zkuste pohledat. :-)
("Vygumičkuje" = odstraní, zlikviduje.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 09:29 Muž Pepan [5045] - Rostliny – Re - Sid
Já netvrdím, že to bylo nejjednodušší řešení. Jinou metodu jsem neznal a bylo mi těch vyhozených kytek líto. Můžu se zeptat, jak se ta řasa vygumičkuje? Nebo je tu někde na tuhle metodu odkaz? Moc díky za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 09:21 Muž Sid [6736] - Rostliny – Re: Pepan
...Určitě je to levnější a elegantnější řešení...
Pro mě je elegantním řešením "vygumičkovat" ruduchu z akva, ne kvůli ní pěstovat kytky emerzně. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 08:58 Muž Pepan [5045] - Rostliny – Re - Ninco
Ne každý těm symbolům rozumí a třeba začínající akvarista si myslí, že když je kytka nabízena v akváriu, tak tam skutečně poroste. Tady bych se trochu zastal prodejců v Hornbachu, kdy jsem byl přítomen tomu, že když si zákazník vybral Hemigraphis, který pod vodou jenom přetrvává, byl prodavačem upozorněn, že tato kytka je pro trvalé pěstování pod vodou nevhodná. Jenomže pokud prodavač ani nezabučí a jenom položku namarkuje, tak to asi není v pořádku. Tady se liší prodavači od podavačů. Ti druzí jenom podají a to je dneska trochu málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 08:42 Muž Pepan [5045] - Rostliny – Re - pancéřníček
Možná se bude zdát, že jsem "punťa", ale pořád si budu stát za tím, že kryptokoryna, která stojí nějakých 160 korun by měla být v pořádku a ne zaneřáděná od černých štětek. Pokud totiž nebudeme na prodejce tlačit, aby prodávali kvalitní zboží, tak námza chvíli prodají bůhvíjaké svinstvo.
Na závěr jeden postřeh ohledně této řasy,nebo zpíše zkušenost. Pokud se objeví nakytkách, které se dají pěstovat emerzně, dá se jich zbavit převodem na "sucho" Kamarád má velké akvárium , kde má mimo jiné velký trs C. pontederiifolia a všechny kytky má doslova oblepeny černými štětkami. Když minule vyhazoval celý kbelík olepených kryptokoryn, vzal jsem si je, převedl je doma na emerz a rok je tak pěstoval. Dneska mám skupinu vzrostlých C. pontederiifolia v dvousetlitrovém akváriu a není na nich ani štětička. Určitě je to levnější a elegantnější řešení než nacpat do akvária hromadu chemie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2010 08:01 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky – Re: pipan
Ta rostlinka má na štítku označení jezírková/bahenní. Je na ní kapr nebo něco takového. Někde na akváriu s rostlinami visí ceník a na něm to je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2010 23:30 zrada
Pepan napsal: Vaše rada je hodně obecná ...

Myslím si opak. Rada je celkem vyčerpávající. Je jedno co si domů přineseš. Jde jen o ty podmínky. Buď roste nebo ne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2010 22:29 Muž pancéřníček [168] – Re: Pepan
Samozřejmě,že by seriozní prodejce vůbec neměl takovéto rostliny nabízet,to souhlasím.Ale jinak si za tím stojím,nic obecného mi za tím nepřijde.Taky sem měl ruduchu-keříčkovou a chvíli i klasickou štětku,ale moc dlouho se u mě neohřály.Neměly u mě dobré podmínky k životu a daly mi pápá :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [121] ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164061x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=6001