Co se to děje s rostlinami?
3 30.12.2009 15:28 Usine – Re: leak
Koupil jsi si ohromnou mateční rostlinu. Prostě pokračuje v emerzním růstu. Bohužel je to přírodní druh a ty bývají ohromné a rádi i přes veškeré tvoje úsilí porostou k hladině, nebo i nad ní. Jedině trochu drastičtější metody ji trochu zpomalí. Otrhat všechny hladinové listy i staré nefunkční a i ty které směřují k hladině. Doporučuji ti sehnat nějaký (příjemnější co do výšky) kultivar.
Jednak ty listy skutečně vypadají na emersní a dále pak je zcela přirozené, že nejstarší listy rostlin odcházejí a postupně je nahrazují nové.
1 30.12.2009 15:02 bara – moje rostliny
Mě vždycky začne rostlina hnít a pak se rozpadne a rostliny mi vůbec nerostou. Koupili jsme 2 nové rostliny a prodavač v akvaristice říkal že jsou nenáročné ale ani ty nám nerostou. Akvárium má cca 100 litrů, vodu měníme asi jednou za týden nebo jednou za 14 dní. Měníme asi 25 litrů. Ph je v pořádku, NO2 a NO3 taky. Poraďte nám prosím.
Koukni se jestli ti ze stredu trsu vyrustaji nove listy, ktere mají jiný tvar. To budou listy vodní (submersní).
Ty listy co hnednou vidim, ze jsou stale emersni.
1 30.12.2009 14:55 bara – jine naroky
Nemohlo by to být tím že má jiné nároky na vodu než ostatní rostliny?
Ahoj,
Mam takuto Echinodoru ci co to je a moc sa jej nedari. Ostatne rastlinky su na tom vyborne a dari sa im, Neviete co by mohlo chybat tejto? Za 4 mesiace od kedy ju mam uz mohla zmenit listy emerzne na submerzne a stale mam pocit, ze aj nove sa rozpadaju. Co s tym ? CO2
?
Spíš odrbávají řasu. Chutná jim.
1 29.12.2009 18:09 Usine – Re: Prdka27
Ty máš v akváriu pytel mramoru. Jestli je to výhoda při přidávání CO2 to bych silně pochyboval. Když ti to ale poradil Sid tak ho poslechni.
Vite co ale kdybych odstranil to vapencove dno tak bych mel tudis i mekci vodu.A to by se obyvatelum ani rostlinam asi nelibilo ze?
2 29.12.2009 17:30 martina200l – martina200l
plata skvrnitá a black molly a gupky
Co vlastne dela ten vapenec vode?Podle toho testu mam 8dkH.Dnes jsem meril i vodovodni vodu a tam ma 6 dkH.A jeste jedna zajimavost mam na filtru spatne prisavky tak cas od casu to upadne jakoby na dno a ryby se zacnou shromazdovat u hladiny co to znaci?Malo kysliku?
1 29.12.2009 12:15 smik Prdka27 napsal: budu to tam nechavat treba jen par hodin denne a uvidime jak to pujde.
Pro rostliny je důležité při sycení CO2mimo jiné i jeho stabilita. Snažil bych se zajistit aby CO2 běželo stabilně po celou dobu osvitu rostlin. Začít přidávat tak 2 hodiny před rozsvícením světel a vypnout 1 hodinu před zhasnutím světel. S burčákem takové kejkle půjdou těžko, takže podle mého je nejlepší najít si takovou polohu difuzoru (kamínku) aby mohlo CO2 bublat 24 hodin.
2 28.12.2009 21:03 martina200l – okusování limnophyly
zasadila sem do nove zarizeneho akva limnophilu ale rybky ji zacly okusovat cim to je rybky krmim pravidelne vlockove krmivo a (mrazene nitenky se spenatem) i dobre mnozstvi nemuze jim neco chybet prosim poradte
Ale neeeeeeeeeeeeeee zjistil jsem ze me bile kaminky sumeji v octe.Vaclav mi rikal ze kdyz to tak bude nemam co2 ani zkouset.Jsem na...nej.
Je to opravdu tak velky problem?
Ano diky vsem za vasi trpelivost
Zitra zkusim vyrobit co2 a budu to tam nechavat treba jen par hodin denne a uvidime jak to pujde.Na noc to urcite vyndam.Budu kontrolovat jak se chovaji rybky.A kdyby se neco stalo co jako prvni pomoc abych vedel a nepsal sem zas?
Na tu tabulku (nebo kalkulátor) raději zapomeňte.
pH jenom odhadujete a moje zkušenost mi říká, že kapkové testy se liší od reality až o řád. Takže s reálnými čísly byste došel k úplně jiným výsledkům.
A taky ta tabulka platí jen orientačně. Abyste měl koncentraci CO2 někde mezi 15-30mg/l, aniž byste vodu uměle sytil CO2, je nemožné.
Jestli zkusit přidávat CO2, je na vás... Alkalita není tak nízká, jak jste zpočátku (omylem) uváděl, takže po této stránce můžete být v klidu. Přesto je třeba začít případný test opatrně. Ono už malé zvýšení koncentrace CO2 rostlinám přilepší.
Takze podle mereni mam 7-8 dkH...a PH je mezi 6,8-7,1 ta zelena barva se neda moc poznat
a kdyz jsem to hodil do tohoto kalkulatoru tam me vysel obsah co2-OK
Tak co myslite mam zkusit co2 z tech kvasnic??
Díky Raviolce se můžete o alkalitě dovědět vše podstatné tady:
maniakva.sweb.cz/…
A není na škodu si projít její stránky komplet, nejen to, co píše o chemii v akva.
Testy na kH patří k těm levnějším. Třeba od Rataje stojí kolem 70.- a od Sery cca 140.- .
Zkusim zajet do mesta za kolik by meli test kH.
doufam ze ho sezenu tak do 200,-
JO. zacnu s co2 ale zjistil jsem asi moji celkovou tvrdost uhlicitanovou asi nevim.Popipade by nejak musel zvysit tu tvrodst.Jaky by byl nasledek kdybych to neudelal?
Bylo by dobré znát alkalitu...
Nechce se mi pročítat to téma celé, ale pokud se dobře pamatuji, bylo vám doporučeno - chcete-li zkusit experimentovat, začněte raději s CO2, než s PMDD.
Tak jsem asi nasel celkovou tvrdost
Takze asi koupit test na uhlicitanovou..ze?
Ja myslel ze uz zejtra budu vyrabet co2...ale asi ne.Jak tedy zvysit alkalitu??A ty by si mi tedy pak mohl spocitat to PMDD nebo to je jeste moc brzo kdyz nemam jeste ani vyzkousene co2?
...byl bych moc rak kdybys me to spocital...
Cosi spočítat by nebyl problém, ale neměl byste se řídit tím, co se vám tu snažil vysvětlit především DrBolíto? A až se budete zabývat přidáváním CO2, nezapomeňte na zvýšení alkality, ať nemáte o problém navíc.
no podle toho jsem nasel tu moji tvrdost je to asi 2,2 dH a nemel bych pocitat uhlicitanovou tvrdost v dkH??
To je co?
jeste jsem nasel tohle nemel bych vedet hodnotu v dgh??
pitna voda mmol/l
velmi tvrdá >3,75
tvrdá 2,5 - 3,75
středně tvrdá 1,25 - 2,5
měkká 0,5 - 1,25
velmi měkká <0,5
Přepočet na °dH ("německé stupně"): hodnota v mmol/l x 5,6
Sid byl bych moc rak kdybys me to spocital.A jak bych to mel davkovat.Diky
A myslim ze to bude bez KNO3.
Pokud to po mně bude chtít, pak mu to spočítám.
Samozřejmě máš pravdu s cenami, je to děs a hrůza. Tak mu spočítej co a kolik toho má koupit a kolik toho denně lít do akva. Protože až koupí PMDD a chrstne tam denně 5ml, tak tu pak bude nadávat, že má plné akva řas a ryby plavou břichem vzhůru kvůli CO2.
Samozřejmě, že každého nemusí zajímat, co za kolik kupuje. Mně to ale přijde jako "šílenost" dát skoro dvě stě za "skoro čistou vodu". Tak jsem měl potřebu na to upozornit.
Já toto hnojivo používal ze začátku a stačilo to, Echinodorus znatelně pookřál. No popis nebrat vážně kdo ví kdo to překládal. Rozhodně menší zlo než by si sám míchal komponenty a stříkal to tam po decilitrech. Navíc si může sám vybrat jiný produkt, uvedl jsem to, s čím jsem začínal a 100-250ml stačí na vyzkoušení zda to pomůže.
Našel jsem anglický popis:
Hnojivo pro sladkovodní vodní a bahenní rostliny. Odstraňuje nedostatek živin, nahrazuje vyčerpané prvky. Zintenzivňuje barvy rostlin a udržuje zdraví rostlin.
1 27.12.2009 21:40 smik – Re: DrBolíto
No když už se tady objevily fotky při různém osvětlení. Tak jen toto je akvárko 240L s osvětlením 2x39W a i s tak relativně nízkým osvětlením to celkem jde. Voda je dostatečně vyhnojená a nasycená CO2.
Mistra Amano např. používá CO2 ve všech svých nádržích a nemálo jich má s nízkým osvětlením.
U MRPa si koupíte 1g Fe-EDTA za 9,15 Kč, 1g Fe-DTPA za 16,30 Kč a Fe-EDDHA za 39,70 Kč. Taky bez poštovného...
Kdo je MRP??
...můžeš pak za 14dní zkusit koupit třeba Nutrafin Plant Gro...
Není škoda peněz za něco zakového?
...Obsahuje důležité stopové prvky, které absorbují škodlivé látky, jež rostliny produkují do uzavřeného akvarijního prostředí. S extra obsahem chelátového železa... 10 ml obsahuje 0,3 mg železa...
Když opomenu ten blábol o absorpci škodlivých látek stopovými prvky, zaujalo mě toto:
500ml balení obsahuje 15mg chelatovaného Fe. Při ceně 193,- to znamená, že
1g chelatovaného Fe přijde na nějakých 12.867,-... (Bez poštovného)!
U MRPa si koupíte 1g Fe-EDTA za 9,15 Kč, 1g Fe-DTPA za 16,30 Kč a Fe-EDDHA za 39,70 Kč. Taky bez poštovného...
1 27.12.2009 19:26 Usine – Re: Jrk
Jenže ten první obrázek je z celého akvária a ten druhý jen jeho část a to ještě těsně pod hladinou
Začni tedy od CO2, můžeš pak za 14dní zkusit koupit třeba Nutrafin Plant Gro a pak přidat zářivku protože je to nejdražší věc.
Akvarium c. 2
Na rostlinách takový stav poznáte a odlišíte od situací, kdy
rostliny strádají nedostatkem některého makro- nebo
mikroprvku. Různé skvrny, žloutnoucí, hnědnoucí nebo
nenormálně červenající listy, listové deformace, dírky apod.
nesvědčí o nedostatku CO2. Proto se je ani nesnažte vyřešit
jeho přidáváním.
„Hladová“ rostlina roste, sice pomalu, ale přece. Nové listy
jsou většinou velmi malé, s delšími řapíky, u stonkových
rostlin jsou přesleny listů chudé. Velmi podobné příznaky se
objevují při nedostatečném osvětlení. Je to proto, že aby
mohly rostliny účinně využít CO2, potřebují jistou intenzitu
osvětlení. Z tohoto důvodu se v různých růstových pokusech
v akvarijních podmínkách dosáhly velmi podobné výsledky
jak při zvýšení intenzity osvětlení (rostliny tak lépe dokázaly
využít stávající koncentraci CO2), tak při zvýšení množství CO2 (rostliny dokázaly nějaké CO2 získat i při horším světle).
Samozřejmě, pokud došlo ke zvýšení intenzity osvětlení a
zároveň k přidávání CO2, byl růst rostlin významně rychlejší,
než v předešlých případech.
Takze tedy:
1.moznost: koupit 3. zarivku
2.moznost: vyzkouset hnojivo s Fe
3.moznost: vyzkouset CO2 (pokus-omyl)
4.moznost: uz vazne nevim co delat
Tak já to beru naopak protože ve vhodných podmínkách a na přímém slunci ty kytky musí vypadat jak "rozmazlený fracek". To máš jak se ženskou jedna je krev a mléko a druhá ala Anorexie, kterou by si si vybral? Anorektička nějakou dobu taky přežívá, ale mnoho krásy na ní není. Pokud sestavuješ nějaký herbář pak je dobře, že fotíš tam, kde obvykle rostou. Nicméně je to jako s atlasem hub, kde jsou obrázky a mnohdy se nepodobají skutečnosti, protože jedna houba může mít různá zabarvení podle místa nálezu.
Myslis ze ta zakrnetost anubiasu a zlute listy jsou priznakem nedostatku zeleza?? Stala by za pokus zarivka nebo prvni co2? Jo a jeste nevim jestli to ma neco s rostlinama ale kdyz mi spadne filtr z uchytek a je tam dyl nez si toho vsimnu nebo nemam cas ho vratit tak rybky nekdy jsou u hladiny.Nedostatek kysliku?
Je to složité téma opravdu by to chtělo provést fundovaný pokus. Jinak díky za chybějící informace.
Myslel jsem vzrůst ne zbarvení.
Přidat reakci
1 ...... [124] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x