Co se to děje s rostlinami?
Hmm, to by potom ti, jenž provozují metodu El, měli zařasený akvária až hrůza. Obávám se, že v té přemíře živin to nebude.

Když se vyskytla řasa, rozhodně bych přestal přidávat hnojivo. To totiž růst řas jen podporuje. Zřejmě je v akváriu více živin, než stačí spotřebovat ty rostliny, a tak přichází na řadu řasa. Ale důvod může být i jiný.
kolzik napsal:
svítím 12 hodin denně...... hnojení dle návodu od Sera Florena, CO2 nepřidávám
Dlouhá doba osvitu (intenzita?), hnojeno, ale bez CO2 = jeden z možných důvodů vzniku řas. Buďto uprav světlo a hnojení k poměru k CO2 a nebo obráceně...jinak se řasy ve větší míře budou s velkou pravděpodobností vyskytovat stále.
Designer napsal: Nejcastejsi pricina porustani listu rostlin rasou je prilis mnoho svetla na to cim to akvarium jako celek je, tedy co nadelaji ryby, co obsahuje vstupni voda, jak se hnoji, jak se filtruje, jestli a kolik se pridava CO2, jake je proudeni vody, jaka je teplota...
Pokud ma rostlina listu dost, ty zarasene klidne ostrihej a zkus zvazit to co jsem napsal.
svítím 12 hodin denně, vstupní voda odstátá a přidáno agausafe, hnojení dle návodu od Sera Florena, CO2 nepřidávám, proudění vody na střed akvária sila dle filtru nedá se regulovat. Teplota 24-25 stupňů.
Nejcastejsi pricina porustani listu rostlin rasou je prilis mnoho svetla na to cim to akvarium jako celek je, tedy co nadelaji ryby, co obsahuje vstupni voda, jak se hnoji, jak se filtruje, jestli a kolik se pridava CO2, jake je proudeni vody, jaka je teplota...
Pokud ma rostlina listu dost, ty zarasene klidne ostrihej a zkus zvazit to co jsem napsal.
Hledejte info o "hnědé řase".
ok ale jaké mohou být nejčastejší příčiny ?
Bude to nějaká řasa,ale bez dostatečných informací,těžko radit,jak říká kolega udělej prezentaci a k něčemu se určitě doberem

jinak ostatní Bacopa caroliniana spodní lístečky trochu také černají jinak vše v pohodě ale rostliny rostou i tyto co jsem vyfotil tak nevím

ještě jedna

nějaké foto
Kdyz Ti napisu, ze mam cerne nohy, poznas cim to je, jestli jsem cune a nebo mam cerne ponozky?
Prosim, upresni to, jak cernaji, na jakych rostlinach, jak jsou na tom jine rostliny, a jeste lepe porid fotku. A uplne nejlepe udelej prezentaci akvaria, at se nemusime na vsechno ptat.

prosím o radu černají mě listy na rostlinkách nevíte čím to může být ?. Mám komplet od Juwelu 125 litrů. Děkuji
Starší reakce
No3 do 100mg/l,samozřejmě nemusí pro kytky,být zle.Ovšem v případě,že jsou v rovnováze,i ostatní makroživiny,z onoho pověstného trojúhelníku N-P-K.
Ne-e, nezkousim. Nikdy v akvariu nemam tak moc NO3, aby se to nejak mohlo projevit, a myslel jsem si, ze rekneme NO3 do 100mg/l (a mozna i vic, dal uz bych se bal o ryby) nemuze byt problem.
EDIT: Ne ze mne nekdo narkne, ze mam NO3 100mg/l v akvariu, to ani zdaleka, musim doplnovat, pac bez dodavani KNO3 mi zacnou rychle zloutnout plovoucky.
Jestli mě zkoušíš,tak nezkoušej.Vadí.EDIT: Doporučená literatura-Ines Scheurmannová Akvarijní rostliny-Rataj,Hejný,Vodní rostliny v bytě-Rataj,Akvaristika začíná u rostlin-Vaněk,Stodola,Vodní a vlhkomilné rostliny.
Nadbytek dusicnanu? To rostlinam vadi? Mivam jich spis malo, musim dodavat, ale tohle mne zajima. Uz jen proto, ze do litru gelu pro pestovani rostlin davam 1.9g KNO3 (nemam to ze sve hlavy, zatim to jen zkousim), takze kdyz o tom budu vedet vic, budu rad

.
Tipoval bych nadbytek dusičnanů ve vodě.Změř No3.
Starší reakce
Tak tu bu som zvažoval pridať živiny. Máš ako zmerať fosfór? No ale to už by som sa priklonil k nazoru "dvorak"
Ešte by si mohol dať názvy rastlín. To v strede je echinodorus, ale tie dva sú zrejme kryptokoríny. Ak sa mýlim, oprav ma
Podle mě jsou to odcházející emerzní listy.

Zustavaji Ti zelene zilky, najdi si pojem "chloroza".

a ještě jedna

další
0 02.03.2014 10:16 Těhňajs 
Dobrý den, prosím mohl by mi někdo poradit jaký prvek chybí rostlinám?
Ja som u tej mojej ludwigie spomínal, že rástla v jazierku z dna. Vytiahla sa až nad hladinu a tam už jej lístky boli emerzné a znášali mráz ako som uviedol
Cez zimu som nosieval rastliny do obchodu zabalené v novinách a pvc sáčkoch. Mal som blízko a nosil som ich peši. Cca pol hodiny zniesli v pohode.
Ja som bol až príliš opatrný, pretože ako každý som si myslel, že sú citlivé na zimu, dnes už viem, že nie.
No a túto zimu??? Už asi týždeň mám cez deň aj priesadky paprík a paradajok na balkóne, takže na prevoz akva rastlín vplyv skôr žiadný

Verím, že si ich mal pri prevoze vo vlhku, teda aspoň v sáčku. Uzavretom sáčku. Lístky u tej tvojej rastlinky mi prídu skôr ako emerzné. Takže keď boli pestované nad hladinou tak im tieto lístky odhnijú a narastú nové. Nebál by som sa o túto rastlinku. Tá vie prežiť.
Ak bola pri prevoze na "suchu, tak to dopadne rovnako.
Je trochu rozdíl mít rostliny pod vodou a nasuchu.

a co mohlo poskodit bys nevedel? Choval jsem se k nim velmi pekne..

Pri týchto teplotách ti nenachladne nič, teda rastlinky určite nie. Časom zistíš, že rastlinky uprednostňujú práve chlad, teda chladnejšiu vodu. Ludwigia mi rástla v jazierku nad hladinou ešte pri teplote mínus 2°C.
Chcel som len poukázať, že zima určite rastlinu nepoškodila
OK,všichni se pořád učíme

Díky za vysvětlení.Byl jsem zvědavej protože jsem to ještě neviděl.

Takhle dokáže bublinkovat riccia

Tvoje starosti na mojí hlavu

To jsou bublinky kyslíku,který rostlina vyrábí a už se nestačí ve vodě rozpustit

Protože v něm probíhá fotosyntéza a produkuje kyslík.

Ahoj!
může mi prosím někdo říci nebo vysvětlit proč se mi dělají bublinky na mechu?Díky.
Jeste ne, dneska se na to asi vrhnu

Rikam si, ze kdyz jsou to jednodussi rostlinky, tak ze ucel splni a konecne se budu moct na to akvarko koukat.
0 01.03.2014 14:55 amrtin – Re: Davik59

Ale u toho čerstvýho akva nemáš presentaci,viď?
Ono s rostlinama bývá občas potíž,já si třeba taky myslel,že už nikdy nebudu mít pogostemon,pak sem vsadil na emerzní f. a rázem nevim kam s nim

A můj první pupečník?Ten dopad jak sedláci u chlumce a koukni dneska

hh dik za dodani lepsi nalady

aq je nove zalozene, vse ciste a cerstve. tak snad

) po par zklamanich, tak jako u vetsiny zacatecniku, uz me dochazi napady a trpelivost s rostlinkama. Uz me to malem dohnalo i k myslence vsadit do aq ropu.

ale davam tomu jeste sanci.
Neboj,tenhle pupečník,jakmile má dobrý podmínky roste doslova jak z vody

tak je pravda, ze byly asi 4 hodky v aute, nez jsem je dovezl domu. takze opet muzu cekat i uhyn? :(
anebo ti tak trošku nastydly. Přece jen je teplo jen za sklem, ono venku na teplomilné rostliny je přeci jen zima.
Designer napsal: V Hornbachu je emerzni vsechno, co emerzni byt muze.
No z fleku mě napadá třeba Pogostemon helferi (a nejen ten), který mívají rozhodně submerzní.
Otázkou notně diskutovanou, zda je lepší to či ono...já osobně s emerzem problém nemám, ba naopak. Jsou situace, kdy takovéto rostlinky upřednostňuji.
takze muzu cekat ze me zbydou jen hole stonky?

V Hornbachu je emerzni vsechno, co emerzni byt muze. Oni to do vody sice hodi, ale kdykoli jsem si tam prohlizel Echinodory, mely vsechny emerzni listy.
vim co toje, jen nevim jak.to poznat. jsou z hornbachu, meli je normalne ve vode
Nekúpil si emerzné rastliny? "emerz" si vygoogli
Přidat reakci
1 ...... [70] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164164x