Co se to děje s rostlinami?
Změnil jsi jí podmínky, tak zareagovala klasicky kryptokorynovou nemocí.
Nevypadá to na práci ancíka. Tohle jsou rozpadající se listy.
0 04.11.2019 19:02 Galimed – Může to být Ancistrus?
Dobrý den,
mám v akváriu Cryptocoryne nevilli x willissi cca 2 roky. Za tu dobu se celkem rozrostla a "nalepila" se mi na přední sklo. Zkusil jsem ji i se substrátem trochu "šoupnout", což se povedlo. Před asi 2ma měsíci jsem koupil malého Ancistruse sp. jako řasožrouta. Může to být jeho práce ty cáry listů, co jsou na fotkách?
Starší reakce
rybicky.net/fotogalerie.php… - moc ryb málo rostlin. Měla jsi štěstí, že se ti to finálně stabilizovalo bez řas - asi jsi se o to dobře starala.
Mám názor, že akvárium potřebuje ohledně množství ryb "dorůst". Na úvod jen jeden druh ryb, po x měsících možná další. Pomalu. Hodně pomalu. Nechat rostliny růst v přímé úměře k množství ryb. Možná proto jsi i měla řasy, žes dala na úvod ryb moc.
Pracuju s živorodkami. Na úvod jich dám méně a pak je nechám vyrůst a namnožit. V praxi pak mám po třech letech v akváriu trochu menším, než máš ty a bez filtru takovéto množství ryb
www.facebook.com/… Takovéto hejno se v nádrži samo vytvořilo a dlouhodobě funguje (živorodky se nepřemnoží nad kapacitu nádrže). Počet dospělých je zhruba konstantní, mláďata expeduju (ze poslední dva měsíce 30). Takto to jde. Ale po třech letech. Základ je nechtít mít plné akvárium hned. A mám jen jeden druh ryb.
Ancistruse nech v IKEA boxu. Když mohla zelenakapusta vytvorit něco jako Bažinu, ty můžeš taky. Ani tam nepotřebuje filtr.
Neboj, pracuji na tom... něco ještě seženu
už jsem rozhodila sítě
Rozhodně bych ještě přidal rostlinek. Do zadních rohů bych dal dost Vallisnerií, jen ať mají listy na hladině, pokud nechceš nějakou plovoučku co hodí stín. A nejlepší by bylo, udělat z toho na nějakou dobu doslova ,,džungli,,. Vše si sedne, uvidíš, které rostlinky ti půjdou a které ne. A pak to upravíš dle svého.
Co na to říct.. musela jsem si na to přijít... prakticky hned od začátku jsem věděla, že to dno se mi nelíbí...
Začnu od začátku... stojí mě to značné úsilí, peníze i čas ale snad to zvládnu...
proč myslíš že přerybnino? Ancistrus půjde pryč nejspíš, zničí rostliny...
Jedna rada. Pokud změníš podmínky v akva a je šance, že se ti krypty rozpadnou. Tak normálně ostříhat listy nechat jen kořeny a cca 1-2cm dlouhé řapíky a krypty v pohodě obrazí a rostou. Stejně tak Microsoria nebo Bolbitisi. Ostříhat nechat rhizom a ten přilepit, přivázat na místo.
Pro poučení ostatním: Fungovaly ti kryptokoryny, anubias a microsorum, dostala jsi se do stavu, kdy tě neotravovaly řasy, rybí osádka víceméně stabilní. Správné rozhodnutí by v té chvíli bylo nakoupit další rostliny z těch, které prosperují a ještě víc to zastabilizovat. Už i proto, protože tvé akvárium vůbec nebylo snadné. Je tam na můj vkus přerybíno, máš tam ancistruse, ne všem rostlinám se dařilo.
Chtít vyměnit v takové chvíli dno, byla největší blbost, jaká se dala udělat. Proč, proboha?
Zkoušek uč se. Pokus a omyl jsou nejlepší učitelé. Dobré to bude. Sis vyzkoušela že to nejde hned. Bez trpělivosti to zkrátka nejde. Ať se daří
Je mi
to jasný děkuji za rady
zasadim a budu vyčkávat.. ostatní rostlinky by tedy měly být ok.. dnes mi přijde kobercovka, můžu ji tedy bez obav taky zasadit? Platinum soil jsem dávala v pátek, včera jsem ještě dodala bakterie, tak by to mělo být snad ok, ne? Rybky vpustim postupně ke konci týdne...
Nic jiného ti stejně nezbývá. Zasaď a čekej.
Pozdě.. v rámci paniky a záchrany rostlin jsem je vytáhla a hodila do vody k rybám..
tak je zase zasadit a čekat zda to přežijí?
Kryptokoryny nemají rády změny.Razantní výměny vody. To jsi právě udělala. Jak říká Václav nech je v klidu zase porostou.
Nesahej na ně, ony znovu vyrostou. Pokud je znovu přesadíš bude to ještě horší.
Dobře, to chápu, změna prostředí.. je to citlivá rostlinka.. takže jsem s výměnou dna přišla o cryptocoryny tim, ze jsem jim změnila podmínky, ale ustálí se to? Když se listy rozpadly, můžu je vrátit nebo spíš to co z nich zbylo zpátky do akvárka nebo ne? A určitě se mi nerozpadnou i ostatní (anubiasy, echinodorus...)?
Na rostlinách je nějaká řasa.
0 19.10.2019 14:24 Alex – prosim o radu
Ahoj, Prosím o radu nevěděl by někdo proč tak černají ? hlavně Ludwigia repens 'Rubin'
Starší reakce
To již mi přijde vysloveně jako plíseň. Na hladině nic není a ani pod vodou to žádné chlupy nedělá. Zkusím ještě na to mrknout makrolupou.
dopadá to takto ?
Je fakt že to zelené okolí jsem ještě neviděl ale pokud je to tvrdé a nejde to setřít tak to asi žádná plíseň nebude. BO se dělá i na anubiasech a pak na tom většinou rostou další řasy.
To bylo první, co mě napadlo, ale jednak zrovna na anubiasu bych to nečekal, protože moc rychle rostoucí fakt není. To tmavé okolí je mi podezřelé, moc netuším, jestli tam bývá nebo ne (nevybavuji si). Dělal jsem i test do roztoku kyseliny citronové, co mám v práci (ocet není) a ani náznak bublinky. Ale tak zkusím to světlo ubrat
Takhle jsem to ještě neviděl ale zřejmě se jedná o biogenní odvápění. Uber na světle mebo přidej CO2.
Ahoj,
po letech mě v akváriu překvapilo něco, s čím jsem se ještě nesetkal... Na rostlinách je nějaká nemoc, prazit, plíseň či houba... zkrátka něco. Snažil jsem se googlit dle fotek, ale nemám tušení, co to je. Bez toho je těžké zjistit, jak se toho zbavit.
Začíná to vždy jako list posetý malými bílými tečkami. Postupně se trochu zvětšují a kolem nich se tvoří tmavší okraj. Posléze pokryjí většinu listu. Je to na kryptokorynách i anubiasu. Setřít to nejde.
Starší reakce
Nevadilo by tam dát okružáky kanadské, aby ty listy očistili. Ta řasa samozřejmě rostlinám škodí.
Hnědá řasa. Zatím neřeš. A nejspíš se na tom trochu podíli i odvápnění.
www.vitaplant.cz/… Ahoj,na kytkách se mi objevuje tohle, nevíte co to bude? Je teda to AQ, založeno od 12.9. Hodně se to objevuje na Vallisnerii. Rybky ještě nemám, ani zatím neplánuji . díky za rady.
Starší reakce
Takhle mi zareagovaly cryptocoryny po přidání tekutého CO2, ale u těch se to dá čekat.
Tohle vypadá podle mě i načástečné udušení. Ale co si tak matně pamatuju, tak tohle mi po dávkování toho "CO2" taky udělala.
Ještě jsem se s takovou reakcí nepotkal ale tohle tekuté CO2 je dost jedovatá záležitost a ne všechny rostliny to snášejí dobře. Záleží na tom kolik toho dávkuješ, většinou se vyplatí začít s podstatně slabším koncentrací než je ta doporučená.
0 06.09.2019 17:33 MrMovie – Egeria
Ahoj, může mi někdo poradit, co se mohlo stát s egerií?
Od neděle přidávám tekuté CO2 (seachem flourish excel) dle doporučeného dávkování, kvůli řase. Ostatní rostlinky to zdá se povzbudilo, ale dnes ráno jsem si všiml egerie (od pterka jsem nevěnoval akva moc pozornosti, tak nevím kdy nastal přesně ten zlom), která byla úplně bez barvy a už se začala rozpadat.
Díky.
no pravda je že momentálně moc řas tam nemám a dotetka jsem je ničím nepřikrmoval,začnu přikrmovat z tou spirulinou
V tom případě jsem pro otíky.
Asi je v akváriu málo řasy a potřebují přikrmit nějakou tabletou se spirulinou.
Mě to dělají s kryptokorynami, když je zanedbávám s krmením ( i když si myslím, že zrovna v tom akváriu je řasy dost).
nevím do by to mohl požírat jedině šneci,v akvárku jsou otící,neonky,tetra červenohlavá,dánie pruhovaná závojová a paví oka
Vypadá to jako požer. Ale těžko říct, když nevidíme akvárium a neznáme obyvatele.
No ta stauregia repens už je v akvariu poměrně dlouho..jen jsem pridaval kobercovku monte carlo nikdy jsemto na rostlinkach neměl..
Nejsou to emerzní rostliny?
0 02.09.2019 22:23 strejc – rostlinky
Zdravám vás...potřeboval bych poradit co se to děje z rostlinkami...posílám foto ma kterém jsem zakrouškoval rostlinky které maji divné lísty...nevím jestli ji něco chybí,nebo jestli ji něco žere,poradíte co to je.Děkuji všem zkušeným tady..
Souhlasil bych s Wendy2. Mně baští i Cryptocoryny.
0 31.08.2019 15:57 ale – ...
mam jednoho no....
Máš tam ancistrusy? Tipuji na okus...
0 31.08.2019 12:57 Alex – nedostatek co2, NO3 ??
Potřeboval bych poradit prosím ! Co schází nebo proč ty listy bělají a umírají ?? Děkuji za radu.
Starší reakce
V sobotu jsem prodloužila dobu svícení na 7 hodin, tak snad není brzy a neublíží jim to. Ten stolístek jsem zastřihla a ty hezké konce zasadila. To, co na něm uhnívalo jsem odstranila, ale stonky jsem tam zatím nechala jestli se chytnou nebo odejdou úplně. V akváriu se zatím drží bílá i "plíseň" (nebo co to je) na eleocharu, ale snad už do 4 dnů zmizí.
Hele ta nádrž se soilem je založená 3.5.? Dnes je 13.5.? Co čekáš? Že to akva bude za týden vypadat jak od Amana? Takhle to nefunguje. Akvaristika je o trpělivosti a pravidelnosti.
Nevím co znamená to CO2 z perlivé vody. Skoro bych to teda bral jako že non CO2.
Maker tam podle všeho máš dost. Zvážil bych lehounké přihnojení komplexním hnojivem s obsahem mikroprvků a K. S tím palatinem nemám zkušenost, ale myslím, že nějaká makra si z vody natahá.
To akva je natolik čerstvé, že pořádně ještě nefunguje. Na startu se vždycky nějaké potíže objeví. Měň pravidelně vodu, (co vím tak u Palatina se nemusí měnit tak často jako u ADA)
To co tam bude hnít tak se snaž odstaňovat a spíš pozorovat (než se v tom moc hrabat).
Snažit se zasáhnout pouze při nějaké nastupující výrazné kalamitě. Tu tam teď moc nevidím.
BTW já bych čistil filtr ze startu klidně co měsíc v odstáté vodě, ale to se tady moc nenosí
Jo a nic nezakládej znovu.
Je mi jasne, ze jsem hloupa a nepoucitelna. Vzduch v nadrzi mam zapnuty a vodu v nadrzi menim - bohuzel mi vymena vody zatim nepomohla ani v jedne z nadrzi, i kdyz uz ted doplnuji destovou vodou (RO zatim nemam, musim cekat na vyplatu).
Pokud nebude zbyti a kytky odumrou, tak mi nezbude nic jineho, nez zacit od zakladu s piskem (nebo v mem pripade mozna radeji vubec)
Je to zajímavý,ale nejspíš to tím ooravdu bude. Ale štve mě to, zrovna tahle
. Příště si na to dám pozor.
Když tak nad tím přemýšlím, musím dát zapravdu. Oné výměně vody namířené na kryptošku. Dělala mi totéž. A to jsem ji nešetřil (vždy jsem měnil vodu přímo nad ní
).
Kloním se tedy k proudu vody, ať teplé či studené nebo přechlorované.
Ty jo a víš, že jsem ji tentokrát napouštěla taky směrem k té kryptošce?
Přikláním se spíš buď k moc studené vodě nebo moc chlorované vodě, než k nedostatku živin.
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x