Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

Články » Řasy   Vytisknout tuto stránku 

Řasy

Publikováno: 05.11.2007 • Autor: © Killer • Rubrika: Rostliny

Co to vlastně je řasa?

Řasy jsou jednoduché fotosyntetizující organismy. Jsou zařazené mezi nižší rostliny. Ve skutečnosti se jedná se skupinu různých organismů, ze kterých jsou jen některé blízké rostlinám. Existují řasy jednobuněčné a mnohobuněčné, které jsou tvořeny stélkou (primitivní stonek). Vyskytují se hlavně ve vodě. Suchozemské formy jsou malé, nenápadné a rostou ve vlhkém prostředí. Některé řasy žijí v symbióze s houbami a tvoří tak lišejník. Řasy jsou součástí vodních ekosystémů – ruduchy a chaluhy poskytují potravu i úkryt, mikroskopické řasy tvoří fytoplankton. Věda, která studuje řasy, se nazývá algologie. Ve volné přírodě jsou řasy hlavním producentem kyslíku a význam rostlin je mnohonásobně menší. Řas existuje několik set tisíc druhů a jejich přesné botanické zařazení nemá pro akvaristy podstatnější význam, takže se tím nebudeme moc zabývat. Akvaristé rozlišují řasy zjednodušeně podle zbarvení a to na zelené, hnědé a černé štětičkové řasy.

Řasa v akváriu

Akvárium úplně bez řas neexistuje. Řas se nikdy úplně nezbavíme, protože spóry řas jsou pouhých několik tisícin milimetru malé a přenáší se vodou i vzduchem, s rybami, rostlinami i potravou. V každém akváriu je mnoho různých druhů řas, které se pak v příznivých podmínkách dokáží velmi rychle rozrůstat. Při jejich ničení se vyhýbáme použití nejrůznějších chemických přípravků, které omezují nejen řasy, ale škodí i rostlinám. Tímto způsobem řešíme totiž již jen následek přemnožení řas a nikoliv jeho prvotní příčinu. Zabránit nadměrnému růstu řas nám velmi dobře poslouží některé druhy ryb a plži. Nejdůležitějším faktorem bránícím růstu řas je však dostatek zdravých, dobře a rychle rostoucích rostlin. Důležité však je, aby voda v akváriu nestála, tzn. používat filtr a provádět částečnou výměnu vody. Další prevence jsou buď zesílení nebo zeslabení světla, zabránit slunečním paprskům ve svícení do akvária a další. Je nutno si ale říct, že řasy rostou ve všech podmínkách, takže co nevyhovuje jedné řase, to vyhovuje jiné.

Rozdělení řas podle akvaristů

1) hnědé řasy (rozsivky) = Bacillariophyceae

2) zelené řasy =Chlorophyta

a) vláknité zelené řasy

b) plošně přisedlé zelené řasy

c) mikroskopické zelené řasy

3) černé řasy (ruduchy) = Rhodophyta

1)Hnědé řasy - Rozsivky

Vytvářejí tenké hnědé povlaky řas na stěnách, dně i rostlinách. Příčinou jejich růstu je nedostatek světla a pro zabránění jejich výskytu postačí tedy většinou zesílit intenzitu osvětlení. Požírají je plži i ryby - hlavně krunýřovci.

F

2)Zelené řasy - Chlorophyta

Akvaristi rozlišují 3 základní typy zelených řas

a) vláknité zelené řasy

Patří sem zelené řasy s různou délkou jednotlivých vláken, od kratších přisedlých řas rostoucích v souvislých plochách, přes různé zelené chomáče, až po velmi dlouhé vláknité řasy. Některé řasy tohoto typu jsou velmi jemné („žabí vlas“), jiné podstatně hrubější a na omak tvrdší. Mezi příčiny přemnožení těchto řas patří příliš silné osvětlení nebo nadbytek dopadajícího slunečního světla, přehnojení umělými hnojivy pro rostliny. Tyto zelené řasy mají stejné nebo podobné nároky jako vodní rostliny. K jejich potlačení nám poslouží mnohé druhy ryb, pro které jsou řasy nezbytnou složkou potravy, jako např. živorodky ostrotlamé Black Molly Poecilia sphenops, mečovky Xiphophorus helleri, krunýřovci Ancistrus, Otocinclus, parmičky Crossocheilus, Epalzeorhynchus, Garra nebo čichavci líbající Helostoma temmincki. Ze skla se tyto řasy dají lehce mechanicky odstraňovat magnetickou nebo molitanovou stěrkou, volně plovoucí velmi dlouhá vlákna řas namotáváme na dřevěnou špejli nebo nepoužitý zubní kartáček.

F

 

b) plošně přisedlé zelené řasy

Jsou kulatého tvaru pevně přirostlé na podkladu. Vznikají jako malé světle nebo tmavě zelené tečky, které se velmi pomalu rozšiřují, až mohou vytvořit souvislý povrch. Řasa jde z podkladu špatně odstranit –ze skla ji seškrábneme stěrkou se žiletkou, z kamenů kartáčem, z listů rostlin odstranit nejde, ryby jí nepožírají plži jí sice požírají, ale jen v případě, že nemají jiný zdroj obživy. Na rychleji rostoucích rostlinách nemá čas se uchytit. Rostou ve stejných podmínkách jako vláknité řasy.

F

 

c) mikroskopické zelené řasy

Tzv. zelený zákal (zelená voda) vody vzniká při přemnožení různých druhů plovoucích mikroskopických řas, kdy se voda pak podobá neprůhledné zelené kaši. Hlavním faktorem vzniku této řasy je nadbytek živin (fosfor, dusík) a silné přirozené nebo umělé osvětlení. Při vypnutí či zatemnění akvária a puštěném filtru na vysoký výkon s maximálním okysličováním po několika dnech zmizí (max. 5-7 dnů). Potom je třeba nádrž odkalit a provést částečnou výměnu vody. Zákal se může objevit znovu, pokud nezměníme podmínky v akváriu (množství živin a světla – délku či intenzitu).

 

3)černé řasy (ruduchy)

Existuje přibližně 200 druhů vyskytujících se ve sladkých. Nejčastějšími zástupci v akváriích jsou tyto 2 druhy: „černá štětičková řasa“ a „černá vousatá řasa“. Jsou to řasy,které se pevně přichytnou na podklad. Bez poškození listů je nedostaneme z rostlin dolů. Ryby a plži si jich téměř nevšímají, až na parmičku černopruhou.

„Černá štětičková řasa“ Tato řasa vzniká ve „staré vodě“. Jedním z faktorů ovlivňujících růst těchto ruduch skutečně podporují nerozložené organické látky ve vodním prostředí. Její růst také podporuje zvýšená hladina železa ve vodě.

F

„Černá vousatá řasa“

Růst této řasy podporuje nahromadění rozkládajících se organických látek ve vodním sloupci, proto roste v akváriích, kde se zanedbává částečná výměna vody a odkalování. Vytváří husté, i přes 1 cm dlouhé hrubší „vousaté“ porosty, zpočátku jen na okrajích starých listů nižších rostlin, při silném napadení i na plochách listů, později také u vyšších akvarijních rostlin.

F

 

obrázky:

Petr Česák, Jan Ševčík

zdroje:

Akvarium Pelikán

AQUA-VAI

© Petr Česák



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 29x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 05.11.2007 Upraveno: 05.11.2007 Přečteno: 32541x

Schválili: alpaka **** 26.11.12 • Bob66 *** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
08.06.2012*****Jávský mech vs. Singapurský mech2063x
28.03.2013*****Pistie, pozorování růstu828x
30.12.2023*****Malý atlas mechů2651x
26.02.2018*****Přehled cen komerčních hnojiv929x
16.11.2021*****Akvarijní rostliny - nákup, vybalení, ošetření a sázení256x
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
25.03.2016*****Nákup rostlin v Aqua-Daho Šumperk144x
07.12.2017*****Ceratophyllum demersum: Variabilita a potřeby akvarijního "plevele"635x
21.04.2019*****Strategie hnojení akvarijních rostlin3464x
02.09.2012*****Akvarijní rostliny - nedostatek živin a jak hnojit4836x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
23.03.2009*****Tlamovci z jezera Malawi7319x
30.05.2008*****Krunýřovci rodu Panaque5592x
02.05.2008*****Krunýřovci rodu Ancistrus20990x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10433x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/480-rasy