Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Dáša ze zoo Braník je už nebere, nechala si udělat pitvu a zjistili že jsou to ryby našimi prostředky neléčitelné.
Nevím, odkud berou medové, ale kdysi jsem tu bral zakrslé a byl to domácí odchov, vypadali moc pěkně ve srovnání s importy, co občas vidím v akvaristikách - ale musel jsem si na ně počkat, docela dlouho
www.akvariumruzicka-eshop.cz/… No až na to, že sehnat v prodejní síti párek tuzemských meďáků je takřka nadlidský úkol, to obykle končívá zklamáním z brzkého úhynu importovaných ryb. Tedy u těch meďáků to takto končívá hodně často.
Tak, taky se pokusím poradit s výběrem. Myslím, že zajímavá kombinace by byl párek čichavců medových a k nim hejno cca dvaceti teter měděných. Mají podobné potřeby, k tvé vodě by sedli a i barevně by k sobě docela ladili.
Tú rasu tam mám. Ale je celkom pod kontrolou. Sklo je čisté. Rastliny tiež, výnimočne sa na niektorých objavia dlhšie vlákna riasy, ale darí sa mi ich likvidovať. Riasa sa mi však drží na kameňoch - získavajú patinu ;). Je to akoby len zafarbenie kameňa, no občas sa objavia aj vláknité riasy. Neritina ich tam dokáže čistiť, ale jedna to nezvláda, tak som dnes dokúpil 2 ďalšie.
V každom prípade zatiaľ tú riasu nevidím ako katastrofu a mám dojem, že je celkom pod kontrolou.
Keď sa do tohto akvária tetry veľmi nehodia, tak čo potom? Alternatívne som uvažoval nad Áziu - razbora espeho + koliza (čichavec) medový. Manželke sa však páči tá cichlidka kakadu a tá by sa do Ázie veľmi nehodila (a osobne si myslím, že ani do tohto akvária).
No aktuálne tam nemám žiadne neonky ani tetry. Mám tam iba 2 gupky na zábeh a 3 slimáky. Tie neonky modré boli prvá rada, čo som do tohto akvária dostal. Len keď pozerám na parametre vody, tak sa mi až také vhodné nezdajú. Preto sa pýtam, či vôbec ísť do nich alebo hľadať náhradu. Chcel by som sa rozhodnúť čím skôr a na konci mesiaca na burze kúpiť rybičky (prípadne menšiu časť aj v polovici mesiaca, aby som tam nedal všetko naraz).
Panciernikov tam teraz veľmi nechcem dávať. Mám tam ostrejšie dno, nerobilo by im dobre. A kým mi zarastie, tak už budem mať iné ryby
.
Já bych nejdřív vyřešil ten problém s řasou co ti tam podle deníku bují.
Rozměry akvária plavcům, jako jsou tetry, příliš nenahrávají.
Za sebe, v tomhle objemu, další tetry a ještě dominantní pár, je moc. Nevím teda, jestli už ty neonky máš. Buď to nech jako jednodruhovku a přidej ještě něco málo neonek a nebo jestli toužíš po tetrách, tak bych měl tip na cca 8 - 10 teter ozdobných. Jsou teda trochu větší, ale myslím, že ti to k modrým neonkám oživí. Chování mají pěkné, bude na co koukat. Vždycky když se potkají, tak zvednou ploutvičku.
Měl jsem je, ale pak šly v rámci snižování počtu druhů pryč.
A nebo dej na dno k těm neonkám nějaké pancéřníčky.
Ale víc jak dva druhy ryb bych do tohohle akvária nedával.
Pomaly sa už musím rozhýbať aké rybky do 96l (60×40×40) akvária. Pôvodne som uvažoval primárne nad neonkami modrými. Moja voda má tak pH 7,5-8,0 a celkovú tvrdosť 12-13 °dH (najlepší odhad). Atlas uvádza pri týchto neonkách pH do 6,5 a tvrdosť do 6 °dH, teda to nespĺňam. Čo by ste teda poradili?
* Ostať pri neónkach modrých (cca 40 ks) a pridať max. párik nejakého iného druhu ako dominantu. Za predpokladu, že znesú moju vodu.
* Skombinovať neónky modré s iným druhom tetier (+ nejaká dominanta). Za predpokladu, že znesú moju vodu.
* Vybrať nejaké malé tetry (<=4 cm), znesúce tieto parametre. Plus nejakú dominantu.
Keď nejaké malé tetry, tak aké. Podľa rozmerov, parametrov... uvažujem nad tetrami červenoústymi, tetrami kráľovskými, tetrami medenými, tetrami krvavými, tetrami neónovými. Tieto by mali podľa atlasu aspoň hranične tolerovať moje parametre vody.
Ktoré by ste do tohto akvária odporúčali? Ako sa reálne správajú? Ideálne by som chcel, aby sa neschovávali/neboli plaché, držali hejno a aby vynikli v akváriu.
Druhá otázka je, že chcel by som okrem tohto húfu aj nejakú dominantu. Manželke sa páči cichlidka kakadu. Bola by vhodná? Parametre podľa atlasu spĺňa, aj veľkosť akvária, no ak má narásť až 10 cm, tak sa mi to nejako nezdá. Prípadne akú inú dominantu? Uvažujem v oblasti Amazonky (nejaké malé Apistogrammy). Prípadne aj viacej kombinácií.
Starší reakce
Asi to tak spravím a v akvariu necham len neonky a krevetky s tým že dám neoniek viac.
Podľa mňa môžeš, nemal by to byť problém. V zásade by si mohol dať aj 20 neoniek modrých + prísavníky.
Inak mám o kúsok väčšie akvárium a pred pár týždňami som tu riešil túto kombináciu. Radili mi skôr, že mám vynechať tých prísavníkov a dať radšej viacej neoniek. Od prísavníkov ma odhovorili (sú háklivý a aj tak toho veľa nenačistia). Stále však nie som rozhodnutý nad finálnou osádkou akvária. Najmä manželke sa teraz páči cichlidka kakadu. Len do 96 litrov sa mi zdá ako overkill, aj keď atlas uvádza 50 litrov ako minimum - no neviem si v tom predstaviť dospelého 10cm samca.
Ahoj, zvažujem 10ks neoniek modrých, 6 ks prísavníkov jednopruhých. Zmeniť dáko tie počty rýb alebo je možné ešte dáky druh pridať (do green beast akvária, viď. prezentáciu) ? Vopred ďakujem za odpoveď.
Starší reakce
Je to blbost, úplná
Dobrý den. Mám jen teoretický dotaz. Mám akva 125l ( délka 80cm, výška 36 cm a hloubka 30 cm ). V tomto akva mám 15 neonek červených, 3 Čichavce zlaté, 2 ancistrusy zlaté, cca 70 krevet red cherry a 1 raka CPO. Bylo by možné k nim přidat asi 2 terčovce ( menšího vzrůstu. Nebo je to blbost??? Děkuji za názory.
Rostliny bych dal na první místo . Podle toho, jaké chceš, budeš přizpůsobovat vše ostatní (v konečném důsledku i ryby). Teprve až budeš vědět: " S týmito rostlinami mi nehrozí žiadne riziká," teprve až v tu chvíli můžeš ubytovat ryby.
S čímž souvisí: 60x40x40. Jaké rostliny do toho chceš dát?
Možná mi nějaké Tvoje příspěvky unikly, ale v tuto chvíli bych Ti poradil, abys upnul pozornost - a eventuálně kladl dotazy - k jiným věcem. Rybky jsou až ta korunovace celé přípravy, ale předtím je potřeba promyslet a nezpackat spoustu věcí. Filtr, osvětlení, topení, zdroj vody, substrát, dekorace, rostliny. Každou z těchto věcí můžeš vyřešit špatně a ty ryby zabít.
Budem sa snažiť držať vašich rád. Už cca mesiac čítam a študujem o akvaristike, aby to akvárko neskončilo s rybami hore bruchom. Nechám si to ešte uležať v hlave.
Zatiaľ je to o 2 alebo 3 druhoch. Ako hlavný bude neónka modrá alebo tetra červenoústa alebo tetra kráľovská (15-20 ks). Zbytok nakoniec uvidím. Pozeral som nejaké videá a tieto húfové ryby sú pri počte 10-15 ks dosť ustrašené a schovávajú sa - chcelo by ich aspoň 20-30. Takže rada od afc1886 (20 + cca 6 pancierničkov) vyzerá dosť rozumne (len ešte nie som vnútorne sžitý iba s dvoma druhmi). Rada bobik0cz (15+12+6 alebo 15+15+6) mi zatiaľ sedí viac aj keď možno by som ju s vhodnými druhmi upravil na 20+6+6 alebo 20+6+3. V každom prípade ancíka veľmi nechcem - väčšina je priveľká na 60cm akvárko. Pancierniček malý alebo panda sa mi celkom pozdávajú.
píšeš AQ "pre akvárko 60×40×40?" tak já bych dal buď 2 druhy jak např. píše afc1886 nebo ty 3 co píšeš ty v počtu 15 , 12, 6 ks nebo lépe 15, 15 a místo pancéřníčků 1 ks ancík, lokárii nebo něco jiného většího na dno. Ty pancéřníčci mi přišli strašní divoši (pořád dělali bordel (pohybem))
Jdeš správným směrem. Vybíráš si mezi čistotnýma rybama tak si vyber očima (co se ti líbí), hlavně pozor na čuňata živorodky
Počítáš správně
krevetky dávat nebudu.
Endlerky půjdou pryč. Popravdě jsem si nebyl počtem ryb jistý, aby nedošlo k přerybnění (zkušenosti nulový a každá rada dobrá). Bylo mi několika lidmi schválena jak skladba ryb, tak i počet (nejen zde na fóru). Tak snad nedělám chybu
Práve gulášu a prerybneniu sa chcem vyhnúť. Ideálne to vidím na 3 druhy rýb, len akých. A aj keby som zvolil 15×modrú neonku + 10×tetru červenoústu + 5×pancierníčka panda, tak je to dokopy 30 rýb, čo zaváňa prerybnením. Na druhej strane "hejnovým" rybám nie je dobre ani keď ich je málo. Preto hľadám nejakú ideálnu kombináciu. Ono začnem samozrejme pomenej, ale chcem mať jasnú predstavu o maxime.
Alternatívne ryby:
* tetra kráľovská (je menšia ako červenoústa), tak celkom dobrý kandidát;
* kardinálka vietnamská (+je malá, -vyžaduje chladnejšiu vodu ako ostatné, tak som ju zatiaľ zavrhol);
* gold moly (príliš veľká, tak som ju zatiaľ zavrhol).
Jestli ti do toho můžu kecat, tak bych dal hejno neonek, na dno pancéřníčky a dál bych nic nedával. 96l zase tak moc není a na další hejno jiného druhu teter tam nebude místo. Neonky vyniknou, když jich bude víc a jestli tam bude aspoň 15 pandíků, tak bude o zábavu postaráno.
No podľa toho, čo píšete, tých otíkov radšej vynechám.
Jo a když si to sečteš měl jsi 24 ryb, těď ti něco pochcípalo 5 druhů a celkem 20 ryb (viz prezentace). + nespočet šneků + narveš tam krevetky = podle mě přerybněno
80 litrovej Gulášek každopádně
Ono to s těma otíkama, jako požíračema řas nebude tak horké. Jestli chceš nějaké dříče na řasy, tak tam dej okružáky a levatky. Jestli chceš pořizovat otíky jen kvůli řasám, tak bych se na to vykašlal. Bordelu taky moc nespasou, to jsou zase kromě šneků lepší pancéřníčci. Pořiď si je jen kvůli tomu, když se ti líbí a chceš je pozorovat. Navíc počítej, ztrátovost poměrně vysoká.
Toť moje zkušenost.
Sám jsem začátečník, přesne před pěti měsíci jsem založil akvárium. Bylo mi doporučeno jít postupně. Akva 80x35x40. Měsíc po založení jsem dal endlerky,jen samce 6ks, aby se nemnožily, půjdou časem pryč. Po cca třech týdnech jsem přidal pandy (6ks) ...po další době, když bylo vše ok, jsem si přidal lorikárie (4ks). Po více jak 4 měsících jsem přidal otíky(4ks) Podívej se ke mě do prezentace. S kytkami jsem si donesl okružáky a levatky. Časem sehnal i věžovky a v neděli dodám krom modrých neonek i šneka clithon ( na řasy)
S otíkama určitě počkej (uvidíš, jak ti bude nádrž prosperovat) a nějaké šneky (okružáky, levatky) dej hned na začátku, pomůžou s případnou řasou, ale hlavně se pustí do všelijakých povlaků nebo odumřelých částí rostlin. Nemusíš tam narvat všechny plánované ryby naráz...až to budeš mít zajeté, pěkně to poroste, vypusť své favoritky neonky... pak pomalu přidávej, ale jestli půjdeš do pancéřníčků, tři je moc málo, nejsou to žádná čuňátka, spíš naopak a podle mě se zrovna na ně nějaké počítání cm/l moc nehodí. Větších (třeba těch Pand) minimálně šest, Pygmejáků bych řekla minimálně deset. Úplně s klidem.
Ak sa mi podarí, akvárium napustím budúci týždeň a ryby nasadím o mesiac neskôr. A ak by sa mu darilo, tak by som na Vianoce pridal aj krevetky.
Ok, pozriem. Ono tých 15 ks sa mi zdá málo. Aj 30 je na hejno málo, ale zase veľkosť akvária veľmi nepustí a nechcem mať jednodruhové akvárium. Môžem ešte urobiť to, že zvolím len jeden hejnový druh a k nemu nejaké iné druhy s menším počtom. Len aké? Mne sa páči napríklad zlatá molly, ale dorastá do 8 cm a to je dosť pre 60cm akvárko. Preto som ju pôvodne zavrhol. Aké počty týchto (alebo podobných) druhov by ste volili vy pre akvárko 60×40×40?
Toho "otíka" som vyberal preto, aby prirodzeným spôsobom pomohol s čistením akvária. V atlase je v popise "Patří mezi známé ožírače řas a konzumenty zbytků potravy". Skôr ako na zbytky potravy som ho videl ako prevenciu pred riasami - preto alternatívne uvažujem nad slimákmi. Pancierníkov som zvažoval tiež - pancierniček malý (Corydoras pygmaeus) ale i "panda" vyzerá zaujímavo. Všetky tieto ryby by som bral ako "doplnok" pre správne fungovanie akvária. Preto sa tu radím, čo bude najlepšie, aby akvárko dobre prosperovalo. Osobne nemám problém dať 3 otíkov a 3 pancierníkov, len sa obávam že by sa cítili "osamelo" a pri vačšom počte rýb krát väčší počet druhov by zase došlo k prerybneniu.
Otíci nejsou rybky do čerstvých nádrží, pár měsíců bych s nimi počkal. Jsou to odchyty a i v dobře zajetých nádržích můžou být někdy velké ztráty.
Souhlasím s Tamarou, mám Otíky pár týdnů a na dně jsou minimálně. Já pro dno volil pancéřníčky pandy. Jinak co jsem se dočetl, a nejen tady, je lepší mít jeden druh hejnových ryb. Můžeš jich mít víc...15ks se podle mě ztratí i v 90litrech. Za dva dny budu pořizovat neonky modrý, tak se pak podívej ke mě, jak to bude vypadat
S Tetrami neporadím, ale mám poznámku k těm Otíkům...nejsou to ryby dna, budou 'čistit' kytky, kořeny, kameny, vybavení i skla, ale na na dně je moc neuvidíš...jestli jsi je zamýšlel jako dojídače krmení, co spadne na dno, poohlédni se po nějakých Pancéřníčcích...i v menších druzích je velký výběr.
Zakladám nové 96 l akvárium (60×40×40). Čistý objem vody rátam tak 75-80 l plus dosť rastlín (ale žiadna džungľa ako holandské akváriá). Preto som podľa atlasu vyberal nenáročné a menšie ryby (<4 cm) do max 60 l akvária. Uvažujem nad:
* neónkami modrými (Paracheirodon simulans) 10-15 ks a
* tetrami červenoústymi (Hemigrammus rhodostomus) tiež cca 10-15 ks (alternatívne tetra kráľovská),
* na dno ešte uvažujem 6 × prísavník jednopruhý (Otocinclus Afinis) - osobne radšej menej alebo nejaké slimáky (Neritina natalensis) a neskôr krevetky (neocaridina davidi).
Čo myslíte nad touto kombináciou? Prípadne niečo nahradiť/zredukovať, aby sa mali rybky dobre?
Starší reakce
Já v tomto zásadně nesouhlasím se svým váženým kolegou Jirkou Ščobákem: Nezkoušej rostlinnou monokulturu.
Nejde o to, že bych nevěřil jeho zkušenostem. Spíš to ale u novoty a začátečníků bývá tak, že hodně druhů rostlin odejde - jenže nikdo Ti dopředu neřekne, které to budou. Proto si stále myslím, že je lepší na začátek dát cca šest až deset druhů běžných, nenáročných a rychle rostoucích rostlin. Pak se uvidí, kolika a kterým z nich se u Tebe bude dařit.
Nevím, jak ostatní, ale zásadně neměním, so funguje. Pokud jsou anubiasy zaběhnuté, nech je na místech a jen doplňuj. Problém s ancistrusem je, že mnohé rostliny (anubiasy jsou ok) by s ním nefungovaly. Ožíral by je. Takže ancistruse darovat a přemýšlet, jak vylepšit, co máš.
0 20.08.2018 13:48 Šárka – Co do akvaria 126l?
Rostliny klidně zruším a nasadím úplně nové, když poradíte jaké. Ancistrus byl dědův miláček, takže ho nemůžu dat pryč. Já ho zdědila i s akvárkem. Změním cokoli,ale on tam musí být.
V tomto stavu žádné nové ryby. Máš tam samé pomalu rostoucí anubiasy a asi jeden nevhodný ophiopogon, který hoď do bahnitého květináče na okno.
Toto je na zamyšlení, jaké rostliny přidat. Volil bych jen jeden druh rostlin. Možná lekníny, ale to by ses musela nejprve zbavit labea a ancistruse a možná vyhodit filtr (samotné neonky v tomto akváriu bez filtru v pohodě). Můžeš si dovolit rostliny, které anubias trochu zastíní.
Přečti si:
dennikn.sk/…
"Rostlinám se nejlépe daří v monokultuře nebo v malém počtu druhů. Dejte mnoho druhů dohromady a riskujete, že nic neporoste pořádně (minimálně z počátku). A to je ještě ten menší problém. Mnohé rostliny (často třetina – závisí na velikosti sortimentu akvaristiky) jsou akvarijní, ale na rozběhnutí akvária se nehodí a pravděpodobně uhynou (buďme upřímní – pokud nevíte, co s nimi, uhynuly by vám i později). Další rostliny, jako například všechny druhy anubiasů, pomalu rostou. Jsou masivní, hodně vydrží, ale právě tím, že jejich listy „žijí“ dlouho, přitahují řasy a zejména černou štětičkovou (kterou téměř vůbec nic nežere) jako magnet."
0 20.08.2018 13:05 Šárka – Co do akvaria 126l?
Prezentace vytvorena pod názvem "Co do akvaria 126l?"
Pokud nechceš ubližovat rybkám, zredukuj svá očekávání na minimum. Už teď tam máš tři druhy ryb. Daroval bych ancistruse a labeo bicolor, nechal jen neonky a přemýšlel POUZE NAD JEDNÍM DRUHEM, kterým bych osádku doplnil.
Ještě předtím udělej prezentaci, kterou navrhuje Wanderer, ať víme, v jakém máš akvárium stavu.
Šárko, začal bych rostlinami a vytvořením vhodných podmínek. Ten tvůj seznam rybek je až na konci toho všeho.
Takže registrace a vyplnění prezentace akvária by dost pomohla.
1 20.08.2018 12:18 Šárka – Co do akvaria 126l?
Dobrý den, dostala jsem akvarium 126l. Je v něm i několik rybek: 1xancistrus 12cm., 6xneonka a 1xparmička červenoocasá.
Napíši, co se mi libi a moc prosím o pomoc: co a čeho kolik.
Libi se mi: pancéřníček panda, pancéřníček leopardí, tetra krvavá a královská, čichavec modrý a zlatý, parmička duhová a jiné parmičky.
Chci mít akvárko pěkně živé, ale nechci rybkám ublížit.
Předem děkuji za pomoc. Šárka
Starší reakce
0 14.08.2018 18:22 dúhovárybka –
Re: Maq Och, tak ok
a sledovala som tie neonky a zas sa ďalšia oddelila od hejna a pred hornou plutvičkou má nejaký povlak taký biely až telový a takto to bolo už niekoľký krát a vždy sa takto oddelili...mám ju nejako humánne zabiť? A čo tie ostatné? Mám ju radšej vybrať z akva?
dúhovárybka napsala: A prečo ale zatiaľ pomreli len neonky a pandy nie?
Proč v kanálech přežijí potkani a ne veverky?
Nejspíš sis přinesla neonky nějak už nalomené, a šok z nového prostředí je dorazil. Nákup nových ryb je vždy riziko, ale menší, pokud nakupuješ do zaběhlého a dobře vedeného akvária.
Tak fajn. Ďakujem...A prečo ale zatiaľ pomreli len neonky a pandy nie?
Závisí na tom, kolik ryb chceš zabít.
Netušíš, proč uhynuly. Teď si představ, že to byla infekce a ty dáš další ryby. Ještě jsem nepotkal akvaristu, který by populaci vyléčil tak, že by do ní přidal ryby nové.
Přidej rychlerostoucí rostliny, které ti poradila GabrielaS a nekupuj nic nové. Pozoruj.
0 14.08.2018 17:42 dúhovárybka – Neonky a iné tetry
Dobrý deň! Prosím Vás, poradili by ste mi? Mám v akváriu o 126L 9x pancierníčkov panda a včera som si priniesla 10x neonky obecnej ale v noci mi zomreli 3 a dnes ešte jedna...chcem vedieť či mám dokúpiť ďalšie neonky a že čo robím zle...údaje o mojom akva-v prezentácii. Lebo pancierníčkom sa nič nestalo a ani jeden nepomrel tak neviem, je chyba v zverimexe odkisľ to mám či jak? Mám dokúpiť iné? Lebo možno by som chcela ešte ďalšie tetry..nejaké malé a napadlo ma....mohla by som mať k corydoras panda a neonky obecnej aj nejakú väčšiu rybu? Nejakú 8-10 cm? ale tak aby sa nemuseli dávať páry ale len jeden... lebo síce som pozerala atlasy, no nijaká mi nefrnkla do nosu...
To si moc nevybereš. Jsou to bojovnice. Můžou se ti napadat bez ohledu na pohlaví.
0 14.08.2018 14:15 Eilen – Akvárium
Premýšľala som aj nad samičkami bojovníc, v minulosti som mala samčeka, ale dočítala som sa, že samičky spolu byť môžu za istých podmienok teda...
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199749x