Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Tak na nákup mám času dost, i když natěšenost je veliká. Je to jeden z možných kandidátů, dalšá je cichlidka thomasova. Jenom se akarky bojím, aby mi nespásla HCC.
Takhle to vypadá velmi slušně. Ty měchýřovky jsou dost bordeláři, mají nedokonalý "spalování" a jejich výkaly jsou dost eklhaft, ale na začátek na zašpinění akva a podporu nitrifikace, dobrej nápad a potom se uvidí. Jinak co se týká šneků, tak velmi dobrými pomocníky jsou okružáci, levatky a do dna piskořky a když se rozumně krmí a dno udržuje v čistotě, tak udělají spousty užitečný práce, kterou ocení zvláště rostliny. Ty červenoústky bych klidně vyměnil za jinou partu teter, jsou to zdatní plavci a jejich hejnová pospolitost vynikne více v delších a prostornějších nádržích. Můj tip jsou neonky modrý.
složení máš O.K. jen ty šneky vynechej, jsou to prasata, všechny ryby jsou čistotné a mají rády čistou vodu
je to asi trochu passé otázka, ale jednou jsem si místo čichavce omylem přinesla domů akaru zlatou, a byla to super rybka, vhodná do 80ti litrů ( což jsem neměla, proto jsem jí taky vrátila)
je mírná, chce ostatní ryby aby se nebála, což už máš, a dát jednoho nebo max pár ( což nevím, jak poznáš) by mohlo splnit ten účel, co si chtěl
Já jí měla asi 3 dny v nádrži s razborkama, vůbec jim neubližovala, zato šneci jí chutnali. Takže z tohoto ohledu bych jí rozhodně nedávala ke krevetám, přišlo mi, že do pusy bere všechno co se tam vejde
Když přibydou ty živorodky a něco se začne víc rozmnožovat, tak bude i přerybněno, nevím sice kolik jich ma v planu ale i jeden par stačí a za 1rok je to plne ;)
No...zrovna tihle jsou už v akváriích už odchováváni hodně dlouhou dobu a celkem snadno přivykají mrazené, nebývá s nimi problém...Živou budou brát jako sezonní zpestření
Přeryběno nebude. Tetry jsou čistotné celkem. Těch bych se nebál. Otíci a pancíci OK, ramky taky. Teter může být víc.
Ampularky bych vynechal, pokud bude 100l tak jeden pár bych tam dal, 5-8 pancéřníčků, teter 10 a 5 otíků a máš přerybněno, jaka bude litraz ?
100 litříků.
Tak Asie není zcela nutná, ale byly by to body navíc. Díval jsem se na toho ostnáče do atlasu a trochu mě odrazuje to, že špatně přijímá umělá krmiva.
Badis badis...když trváte na té Asii
Ahoj, potřeboval bych poradit nějakou výraznější párovou rybu do svého akvária. Protože jsem v něm rezignoval na krevetky (buď se jim nedaří, nebo jenom v té džungli nejsou vidět - dostanou svoje malý akva), tak bych tam chtěl dát nějakou větší rybku, která by doplnila hejno hengelek. Cílem je tam mít takového toho "vládce" akvária, který pomalu proplouvá akváriem
Z kandidátů mě napadají beťák, ale tady se bojím, zda mu nebude vadit silný proud, který tam mám kvůli rostlinám. Láká mě třeba nějaký pár cichlidek, ale rád bych zůstal spíš u Asie, a mám trochu obavy z případného rozmnožování (nerad bych si do akvária zanesl nějaké teritoriální rozbroje a nechtěné úpravy akvária). Netušíte jak to je u cichlidek, pokud by se koupil jenom samec. Máte s tím nějaké zkušenosti, nerad bych ho trápil samotkou. Uff, raději s těma podmínkama skončím, nebo zjistím, že nic takovýho neplave. Děkuji za každý návrh.
ok,koupím jich asi 20 pro začátek a uvidím,jak se jim u mě bude líbit,díky za postřehy
Samý tvovové čistotný, u mě pořád dobrý.
no je tam tak 14 CRS,ale časem jich bude víc..a 4 Otíci..+ bych chtěl ještě tyhle minirybky
Budou jenom ony? 25 bych se nebál.
Starší reakce
Tak ono to akvárko není pro neonky žádná hitparáda, jsou to plavci a nejlépe vyniknou v řádným prostoru, ale když už tomu tak je, nechal bych tak a ten počet posílil jak zamýšleno. Neonky jsou čistotný rybky a bude i klidně možný tu partu pancéřníčků instalovat. Při dobrý péči, jak již zaznělo to bude fungovat a dělat radost. Ten beťák bude plnit funkci sháněče neonek do hejna, aby držely partu a nepůsobily po akváriu roztřeleně.
Děkuji za pochvalu
Beťák byl klasický nepromyšlený dárek. Synek ho dostal s plastovým mini boxíkem. V prázdém stavu nepůsobil tak depresivně, ale když člověk vysypal pískem dno a zasadil alespoň jednu rostlinku, ryba se pomalu neměla kam hnout. Nemluvě o tom, že i při nejlepší péči a prakticky každodenní výměně 1/3 obsahu se už koncem týdne voda měnila v zavánějíci zakalenou břečku. Takže jsem zkoukla internetové stránky a mazala pro novou výbavu. Skvělý způsob, jak díky jedné rybě za cca 70,- korun a navíc získané darem utratit tisíce
V záchvatu rozmařilosti a výčitek svědomí z předchozího stísněného "kadibudkového" ubytování jsem místo běžně doporučované 20-30l nádržky pro jednu bettu sáhla rovnou po dvojnásobně velkém akváriu. Jenže i poměrně majestátní beťák v padesátce vypadal jaksi ztraceně, tak časem došlo i na spolubydlící. Dneska si říkám, že jsme možná mohli místo neonek rovnou pořídít pandy, ale pozdě bycha honiti... Krmení holt budeme muset trochu natrénovat
.
Ještě bych měla dotaz, zda je v případě, že bych oželela pancéřníčky, vhodné přidat ještě pár kusů neonek (předpokládám, že asi ne víc než 5). Četla jsem, že 10-12 ks je naprosté minimum (nyní jich máme 10 ks) a že ve větším hejnu se cítí lépe. Takže nevím, co je lepší - zda více ryb i na úkor zmenšení prostou nebo větší prostor za cenu menšího hejna... Neonky (alespoň v tomto počtu) si betou vzájemně nepřekáží - drží se ve spodní polovině akvária, zatím co beťák plave většinou v horní.
To nesnědené jídlo když se už dostane na dno bude rozkládáno nitrifikčníma bakteriema, ale pokud bude těch zbytků mnoho, tak to ani bakterie stíhat nebudou a to občasný odkalení dna bude dobré udělat. Na údržbu dna jsou vhodní pomocníci šneci piskořky a jsou i dobrým indikátorem množství toho bordýlku, neb když je jich mnoho(namnoží se), je to známka překrmování ryb. Ryby je dobrý krmit jenom takovou dávkou, kterou stihnou do 20 vteřin skonzumovat a na dno nic, nebo skoro noc nedopadne, krmit klidně vícekrát denně, ale tou mini dávkou, jeden den v týdnu nekrmit. Za výměny vody chválím a jedná-li se o akvárium čerstvě založený měnit klidně častěji.
Dno by se mělo odkalovat pravidelně, akvárku a rybkám tím rozhodně prospějete.
Děkuji za odpovědi. Jsem začátečník s prvním akváriem a nerada bych jeho obyvatelůmm způsobovala zbytečnou nepohodu. I proto jsem volila pouze jednoho beťáka (původně bydlel sám v menším AQ, pak jsme mu dopřáli větší prostor) a k němu menší hejno neonek místo x-druhů rybek, i když děcka by samozřejmě raději "od každého něco" a čím víc, tím lépe
O pancéřníčcích jsem přemýšlela spíše jen kvůli údržbě dna. V každém případě si to ještě nechám projít hlavou. Stejně je to teď více-méně akadamická otázka, protože neonky jsem nasadila před relativně krátkou dobou a chci vše nechat zas min. 2-3 týdny "sednout". A za tu dobu možná vychytáme krmení a pancéřníčky ani nebude potřeba - zatím totiž ještě nemáme úplně v oku, o kolik více sypat 11 rybkám oproti původní jedné.
Mohu případně ty zbytky jídla ze dna průběžně odsát hadičkou (mimo běžné každotýdenní výměny 1/3 vody), aby se zbytečně nekazily? Nebo to mám raději nechat být a nestresovat ryby štracháním v akvárku? (
tedy ne že by na dně byl nějaký velký bordel a kupa nesnězeného jídla - jsem jen možná trochu paranoidní a tak se raději zeptám)))
PS to Ičin: O krevetkách jsem neuvažovala, protože některé bojovnice je prý s gustem oškubávají nebo rovnou konzumují - a raději nechci zkoušet, zda náš sameček nepatří mezi ně
teoreticky by to i mohlo fungovat. Jen to chce mít pak opravdu dost kytek, který pomáhaj systému a případně naučit děti nepřekrmovat. Třeba tak, že se jim nasáčkují dávky a oni je tam pak jen vysypou, tím nepřijdou o potěšení, že uvidí rybky papat a nehrozí překrmování
s tímto "pravidlem" opatrně. velice často neplatí. a i pokud ano,tak neonky mají 4-5cm x 10 plus beťák.no moc místa už tam není
žádný problém - vychází to i dle pravidla 1cm ryby - 1 l v akváriu. mám něco podobného, bez problémů. pancéřníčci zvedají kal a ženou ho do filtru, takže akvárium pak vyžaduje minimum údržby.
Osobně bych to radši viděl na nějaké krevety nebo ideálně šneky.
0 18.04.2013 05:35 Leja – 54l - k 10 neonkám a 1 betě pancéřníčci?
Pořídila jsem dětem 54 l akvárium (60x30x30 cm). Nyní v něm plave 1 beťák a 10 neonek obecných. V akva jsou nějaké kytky, dvě kamenné "jeskyňky", filtr a topení (nastaveno na kompromisních 25 C), na dně písek. Jelikož rybky krmí i děti a občas něco zůstane u dna, ráda bych pořídila ještě "úklidovou četu". Uvažuji o malém pancéřníčkovi pandím, ale je to hejnová rybka a nechci nádrž přecpat. Uneslo by akvárium těchto rozměrů doporučené minimim 5-6 pand?
Starší reakce
To mas tezke. Mne se vzajemne zabily 2 samice Betek. Byly v karantence, ze je pak pridam k samci (a dalsim rybam) do 160l akvarka. Par dni si tam samy dve plavaly, hezky zobaly papani, a jednoho krasneho dne, po prichodu z prace, vidim jednu rozervanou jak to jen slo a druhou orvanou tak, ze druhy den odesla za tou prvni. Samice...
Samec byl mezi ostatnimi rybami celkem bez problemu, obcas se na neco najezil, ale jinak nic.
Mam dojem, ze u Bojovnic je to fakt moc ruzne kus od kusu.
O těch samičkách popřemýšlím.A má ještě někdo nějaký nápad?
Furt přemýšlím jestli vůbec tyto ryby mohou být pohromadě delší dobu bez konfliktu.
Ještě mě tak napadlo že kdyby jsi do tvého akvária dal třeba dvě samičky.Tak by se ten beťák soustředil na ně a ostatní by měli klid.Jestli jsem to spočítal dobře tak máš 30 rybiček a tak by ty samičky ještě to tvoje akvárium uneslo.
počkej až se ti ty ramky vytřou a uvidíš, jak se to obrátí....mám také betu která ze začátku dominovala, ale po té co se mu kakadu vytřeli a začali "hlídat", tak je to ona kdo se schovává.
teda záleží jak moc šikanuje, a pokud to přehání a ohrozilo by to ostatní osazenstvo,tak je asi lepší jí dát pryč...
Máme ve stejně velkém akváriu beťáka bez problémů. Ježí se akorát, když potká čichavce nebo mečovku, ale sám je nevyhledává. Dánií ani pancíků si nevšímá vůbec. Taky bych řekla, že je to hlavně o temperamentu konkrétního jedince.
Zdravím.Zeptat se určitě můžeš
Já mám taky a v menším akváriu dánia,pancéřníčky(panda),betu a pár ramirézek.
Sice zatím jen třetí den,ale zatím sem zaznamenal jen jednou že beta přijela k ramkám a oni pláchli.A ostatních si zatím nevšímá.Jinak si myslím že je to taky tak trošku o povaze té dané rybičky(jedna může být klidná a jiná magor).I mi lidé jsme každý jiný(někdo magor a jiný pohodář)V jednom akváriu to může být v pohodě a v druhém to nemusí fungovat.
Ale uvidíš co ti napíší ostatní zkušenější akvaristi.
0 09.04.2013 05:06 Marťa – Beta v AQ 100*30*40
Ahoj mám takový problém.
Mohu se zeptat?
V mém AQ mám 10 pancéřníčků , 1 Ancitruse ,jeden pár ramirézek , 1 Parmičku Siamskou , 15 dánijí pruhovaných se závojem. AQ mám celkem hodně zarostlé se spoustou úkrytů,teplota 25 stupňů.Asi před čtrnácti dny jsem vyděl nádhernou Bettu (samec)a tak jsem ji koupil.První týden nebyl žádný problém.Ale potom když beta uviděla ramky tak se naježila a začala je prohánět.Teď už si začíná dovolovat i na dánia když kolem ní proplavou a ramky dokonce vyhledává.Před nákupem bety vše OK.A tak se chci zeptat jestli mohu být vůbec tyto rybičky pohromadě?Myslel sem si že by se měly v pohodě snést a taky první týden bylo vše ok.Beta je moc pěkná(taková dvoubarevná).Co mohu udělat pro to aby se zase měly rybičky rády?
Platí co jsem Ti psal včera, současný status quo.
Edit: Tedy ne Tobě, ale uživateli t1tomas.
To si mužem oponovat, když se to akvarium dobře uděla, coz není jen taky jednoduché, tak by se tam dali dat i 3 druhy apistogam, ale zase zaleží na velikosti, a z vlastní zkušenosti vím, že když se agassi nas*rou tak dokažou podraždit celé akvarko
( a moji polovičce zas umírají cherry ale ten šneci se rozmnožili... Možná by pomohlo míň krmit... A pestřeji.
Já bych taky nějake šneky klidně přidal, ale záleží i na podmínkách...protože já třeba hrozně chtěl tylomelanii, ale když jsem si ji pořídil tak se ji vůbec nedařilo...asi moc kyselá voda nebo nvm...:( a moji polovičce zas umírají cherry ale ten šneci se rozmnožili...
Já už bych tam rozhodně žádnou další rybu nedávala, ale šneka klidně. Ale záleží taky jakýho
Já myslím, že nebude nutné je oddělat...
No tak jsi holt ukecal Ty mě.
Na ty cichlidky, mě neukecáš.
Ten stop stav je zřejmě myšlen celkově že. Nebo se vztahuje jen na počet cichlidek? Co kdyby jsem dal pryč po jedné samičce od těch dvou druhů, to by asi nepomohlo co?
Přidat reakci
1 ...... [90] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199750x