Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
0 13.07.2011 10:12 Max48 – osádka
Jaké rybky a v jakém počtu byste doporučili do akva délka 80cm..objem 77l...k Cichlidkám?
0 12.07.2011 00:00 Mára9 – Tetra neonová a měděná pohromadě?
V akváriu mám pohromadě neonky (15 kousků) a skaláry (po 2) už asi 4 měsíce, neonky byly pořád v klidu, až do poslední doby, kdy jsem přikoupil ještě 6 teter měděných a 2 černé.. Od té doby neonky plavou skoro jen a pouze při zemi a po 140l aquariu se moc nepohybují.. Nevíte někdo čím by toto mohlo být způsobené? Nesnášenlivost těchto dvou druhů? Špatná voda? Špatná teplo? Předem díky moc za rady
Starší reakce
někteří žerou kytky, jiní ne, někteří jsou zas velcí a hodně kazí vodu. Tyhle piskořky vrtaji ve dně takže jsou prospěšné a když jich není opravdu hodně tak o nich skoro nevíš, vylézají hlavně v noci. Není šnek jako šnek
dakujem a ved ja mam nejake slimaky v akva, to nie je jedno aky to je druh ??
mam taky isty problem, ale netusim co za rybky mate na mysli, nemohli by ste mi tie Piskorky a otiky najst v atlase? prosim
velmi pekne dakujem
No hlavně když se budeš o nádrž starat tak žádná velká pomoc nebude třeba. Ti tvorové jsou součástí života nádrže a svým způsobem opravdu pomohou, ovšem ne v případech kdy už je zařasené i dno či při překrmování. Mimochodem jedno souvisí s druhým.
Pomůžou, ale to že v akva jsou ještě neznamená, že všechnu práci za akvaristu zastanou. Slovo "pomůžou" je zde velmi důležitý.
To je jasný ale tak pomůžou mu ne? ...
Obyvatelé nádrže za tebe pracovat nebudou.
Pravidelná péče o nádrž a akvaristova ruka jsou ti správní pomocníci.
A co na řasy a číštění kamenů,kytek otíky a na detrit a zbytky jídla Piskořky?
0 30.06.2011 19:31 adril ano, hlavní koncepce založená na živorodkách..i když možná nechám jen gupky a platy vynechám...řasy rády spořádávají i živorodky ne? Jde mi spíš o zbytky ze dna..i když človk nepřekrmuje, tak tam něco vždy je...tak nevím jestli pancérníček, ancík, otík nebo krevetky?
Plže moc nechci, aby se mi nepustili do kytek.
Podle mne klidne oboji. Otici vam budou alespon trochu cistit rostlinky, ale nejsou to ryby dna, kam bych ty panciky klidne dal. Je to ale na kazdem, co se komu libi, ja treba vse podrizuji pancikum. Pandy nepovazuji za narocne a skvrnite za male.
A musí tam nějaký tzv. žasožrouti být? Co třeba je nahradit šnekama Okružákama do vody a Piskořkama do dna? Řekl bych, že by to lépe zapadalo do Tvojí původní koncepce akvária založené na živorodkách.
Osobně se mi malí pancéřníčci nelíbí, ale pokud nějaké, tak zelené nebo skvrnité, jsou to totiž nejméně náročné druhy. Na větší druhy je akvárium bohužel malé (dlouhovousí jsou ideální, ale ne do 100 litrového akvária).
A místo ancitrusů radši ryby rodů Rineloricaria a Dasyloricaria, na rozdíl od ancitrusů žerou místo rostlin řasy.
Zde udavana teplota pro pandy 18-23C neni korektni, 20-25C i vice je blize realite. (uz jsem zazadal o zmenu v atlasu). Pandy bych nezavrhoval take z toho duvodu, ze jsou z pancernicku jedny z nejaktivnejsich a malo plachych, takze je se na co divat. Navic se pomerne snadno mohou odvdecit rozmnozenim.
Jaky rozsah teplot planujete v akvarku behem roku drzet?
0 30.06.2011 16:32 adril Asi je pravda, že bez hejna pancérníčků by to hezčí nebylo...
A jaký menší druh byste doporučili? Pandy mi nepřijdou vhodné kvůli rozdílným ideálním teplotám od plat a gupek..
Přistupuji k tomu tak, ať si každý dá do akvária to co se mu líbí a na co má v akváriu podmínky, takže ta škoda může být vlastně prospěch.
to sice jo, ale byla by to skoda ;)
Já vím, že ne. K tomu byla spíš ta poznámka ohledně plat.
Ty pancérníčky jsem myslel, jestli se bez nich dá obejít...
Já jsem nemyslel ty pancéřníčky vynechávat. Když se o akvárko budeš normálně starat, tak to bude fungovat.
údržba samozřejmostí a filtrace kvalitní je
Jde vynechat pancérníčky?
Nebo mám raději třeba místo plat tedy dát něco jiného...
Pozor na přerybnění od těch živorodek. Bude to chtít opravdu nezanedbávat údržbu a mít kavlitní filtraci. Pamatovat na to, že pancéřníčci jsou hejnový rybky a těch 5 kousků je minimální počet a zvolit vhodnou frakci dna, čím jemnější, tím lepší.
0 30.06.2011 13:26 adril – 105L
DO 105L - gupky, platy, 5x menší druh pancérníčka, 2x ancsitrus...může být?
Pro živorodky lesklé,které dorůstají samice až 8cm je akvárium příliš malé.
Asi máte pravdu o šlechtěných pavích okách. Chovám pouze přírodní od přítele Romana Slabocha,které letním přes léto venku a moje paví oka přes zimu víc jak 20stC nemají. Phallocery jsou spíš víc háklivé na čistotu vody,vyžadují častější odkalování.Při dobrém vzduchování a čistotě vody mi před 5 léty bez úhony,kdy jsem míval akvária v podkroví přes léto bez úhony přežly několik týdnů teplotu 26 st.C. Mnoha akvaristům uhynuly pro špatnou kvalitu vody i když teploty měli nízké.
0 29.06.2011 19:05 hujerek – 100l osádka?
Nemám vůbec fantazii na osádku 100l nádrže. Poradíte?
Počítám s Ancistrusy 2-3ks a pár Gupek...ale co k nim? Platy? Čichavce? Hejnové ryby?
0 29.06.2011 11:06 JagerMaister ja mám 60l a mám v nej gupky, endlerky a živorodky lesklé na tvojom mieste by som do akvárka dal nejaké divoké živorodky nekrížiace sa s gupkami, ktoré chceš ...atd ... ( viem mne sa krížia guppy a endlerky ale to zvládam ...
a ked chceš z plat skús platy pestré majú nadherné farby
Děkuji, asi máte pravdu a Mečovky a Molly opravdu vynechám. Ale teď tedy váhám jestli zvolit pouze jednu formu plat, nebo více...co bude vypadat lépe..
Tedy ty "živorodky kropenaté" k těm ostatním živorodkám považuji za dost velkou zhůvěřilost...vždyť přece s ohledem na vaše zkušenosti dobře víte, že nejlépe prosperují v akváriu s teplotou pod dvacet stupňů, zatímco ty šlechtěné živorodky především v akváriích s teplotou nad dvacet stupňů
0 28.06.2011 22:49 hujerek – kombinace živorodek na 100l
Zdravím vás, chystám si zase po letech založit akvárko. Chtěl bych se tentokrát zaměřit hlavně na živorodky doplněné o Ancistruse. Ale vůbec se nemůžu rozhodnout pro kombinaci ryb, proto se obracím na vás, ať už z hlediska pohledu a efektu, tak, aby se i co nejlépe snesly.
Určitě chci mít gupky, začít asi 1+2(3) a uvidí se, to je tutovka. Ale dále se nemohu rozhodnout, zda různé barevné formy plat, třeba po dvou. Nebo jen jednu formu platy třeba 5ks a např. jednu formu mečovky a molly v podobném počtu. Zda Mečovky nebo Molly nebudou klidnějším gupkám a platám pít krev a zda se s platami nebudou křížit.
Bavilo by mě mít ty různé formy plat pohromadě a čekat co bude z vrhu za kombinace, ale jetli podle vás nebude mít lepší efekt na oko mít jen jednu formu. Tím pádem bych tu jednu formu doplnil i o Mečovky nebo Molly, ale právě se bojím, aby se s těmi platami nekřížily a neotravovaly(neokusovaly) i gupky.
Možná můj dotaz není ani tak dotaz jako spíše výběr, co z toho, ale děkuji za každou reakci...
Starší reakce
koukni do atlasu menších druhů je hodně, ale v obchodech většinou nejsou tak k sehnání. např: modrá neonka, tetra ohnivá, razborka (galaxy, bornejská, trpasličí...), razbora skvrnoocasá. Ale i tak bych se zamyslela nad těmi mečovkami. Dovolila bych si odhadnout že jedna taková mečovka znečistí vodu mnohem víc než 10 maličkých razborek skvrnoocasých
Jj mám tam 4 a ty si chce odebrat synovec. Já bych je chtěl právě zaměnit za jiný druh nějaké menší rybky.
kdybys tam dal ty čichavce tak o akvárko starat o to víc, nejsou to zrovna odolné ryby vůči dusičnanům a kombinace s mečovkama by jim nemusela dělat dobře (když nebude akvárko správně fungovat a nebude dost častá údržba).
Koukám že v profilu máš ještě razbory klínoskvrnné, proč je ještě nepřidáš? Nebo už je tam nechceš?
Tak prozatím bych zredukoval počet jak těch mečovek tak těch ancistrusů. Mečovek bych si tam nechal max. 1 samečka a 2 samičky a ty ancistrusy bych tam nechal 2 kusy. Ty mečovky do nádrže této velikosti jsou dost na hraně a je potřeba dbát zvýšené hygieny, neb to jsou dost prasátka a jejich výkaly silně znečišťují vodu. Potom bych se podíval třeba na párek Čichavců zakrslých, nebo Medových a třeba na nějaký Razbory, či Razborky jako hejnový rybky.
0 12.06.2011 09:00 Sirano – Jaké rybky ??
Zdravím. Mám v akváriu 5 mečovek zelených, 4 ancistrusy a chtěl bych k nim ještě nějaké menší rybky doplnit. Mohl by mi prosím někdo poradit jaké by se hodili??
Ja jsem prebytkama malych pavich ocek krmil betty. muzes je skusit
.. 1 samec + 2-3 samice
Starší reakce
třeba zrovna red cherry vydrží 28 v pohodě, řekla bych že i 30
v lete mam problem s teplotou vody v akvariu drz sa to cca okolo 28 tak aby sa mi tam neuvarili
tak nad krevetkami vobec neuvazujem :(
známí si nedávno pořizovali dánia, k nim razborky trpašličí a krevetky red cherry jim to pěkně dobarvují, a jsou spokojení. Akvárko je jen o něco větší. Jen pozor na dlouhé ocásky u gupek, dánia si rády kousnou
rybicky.net/nadrze/7691 hm a ake rybky by teda boli vhodne ???
Přidat reakci
1 ...... [133] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199749x