Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
jak už jsem psala, to jestli je náročná je subjektivní. Mohem víc než trochu vyšší tvrdost jí bude vadit nestabilní prostředí v akvárku nebo zvýšené hodnoty dusíkatých látek (jakož ale i ostatním druhům ryb). Já ji sice mám v trochu měkčí vodě (i když nevím kolik přesně má), ale ani tvoje hodnoty by jí neměly vadit.
Neonka modra je, alespon podle atlasu, narocna na vodu.
Ta asi s mou vstupni tvrdou vodou nepripada v uvahu.
Dekuji za tipa na tetru ohnivou.
Jak by se snaseli tetra ohniva a male cihclidky(kakadu pripadne ta borelli) ?
Nebyl by problem potom v "prirozenych ztratach" techto malych teter ?
to jestli jsou ty ryby snadné na chov je dost subjektivní, a dost často záleží jen na zkušenostech toho kdo to napsal do atlasu
zkus místo těch neonek obecných sehnat modré neonky, jsou menší, nebude jim ta malá nádrž až tak vadit, nebo třeba tetry ohnivé
0 27.09.2012 14:58 Beda81 – "mala" amazonie
Zdravim.
Rusim starou osadku v akva a zarizuji znovu (snad uz "dobre").
V 54L nadrzi mi plavali zavojnatky. Uz jsou nastesti darovane do vetsiho akva.
Chci se zeptat/ujistit, ze neudelam zas nejakou botu, kdyz planuji do akva 54l (60x30x30) umistit
z puvodni osadky zustane :
3x krunyrovec jednopruhy
nove bych poridil :
cca 10x neonka obecna
parecek cichlidek kakadu nebo borelliho
mozna misto cichlidek
cca 6x pancernicek drobny
jeste pro upresneni
v atlase prohledavam podle biotopu amazonie
podle vstupni vody ph cca 7,5 tvrdost vody cca 12-15 a chov snadny pripadne pomerne snadny.
Zatim se nechci trapit upravou vody.
Dekuji za podnety
0 25.09.2012 18:00 petr68 [27] - Rostliny Starší reakce
Tak mně zatím parmičky docela fungují, akva je bez řas, ale pravda je, že "kradou" jídlo a hlavně jsou trochu agresivní. Minule jsem jednu přistihla, jak jde bettě po ploutvích. A kromě toho fakt vyrostou... Díky za rady, zvážím otíky.
Přidávám hlas těm otíkům. Mám je teprve krátce, přes den nic moc, ale večer! Celá skupinka lítá po akvárku sem tam, je to ohromně zábavná podívaná
Jeden někam vystřelí a v mžiku celá parta vystartuje za ním. A můžu říct, že po několika týdnech, kdy akvárko bylo bez ancíků i bez přísavky thajský (jen dvě parmičky siamský, který už ale povyrostly a spíš kradou krmení pro ryby, než by "uklízely"), už anubiasy vypadaly dost nevábně. Pár dní s otíkama a už vidím výsledky, povlak pěkně mizí.
Ahoj, abych zkonzultovala ještě sestavu ryb, poptávám radu ohledně osazenstva akva cca 110l čistý objem, 55x50x45:
8x danio pruhované, 20x tetra žhavá, 1x betta splendens, 3x parmoun siamský, 2x ancistrus, 4x tygr, zebra.
Už teď tuším, že ty parmičky nejsou úplně nejšťastnější, mělo by jich být více, ale více už by bylo na toto akva asi příliš. Takže vyměnit za menší výkonné řasožrouty? Nebo pro ně existuje cesta? A shodnout se mi tyto ryby v parametrech vody? Díky.
Bude jich hodně, ale chce si to uvědomit, že to jsou hejnový rybky, takže min. počet bych viděl na 10 a více kusech a min. objem nádrže na 100 a více litrech. Oni se dost často v menších počtech a menších nádržích nudí a velmi rády okusují ostatnímu osazenstvu, zvláštěpak dlouhoploutvému jejich ploutvičky.
Starší reakce
Ok, jen jsem to nechtěl přerybnit
Díky
Těch krvavek klidně více, čím víc tím líp, alespoň se nenudí a nezajímají je tolik ostatní rybky, kterým někdy rády okusují ploutvičky, to není strašení, to je pouze informativní sdělení.
Jen se ujistím: 8x Tetra krvavá, pár Ancistrusů ob. a někdy do budoucna 1+2 Cacatuoides?
0 14.09.2012 14:05 PALVI Dik za radu. A máte skúsenosti ešte s nejakými rybičkami, ktoré sa trú v jaskynkách?
A ak už je reč o razborách, tak má niekto skúsenosť s ich odchovom?
Veľká vďaka-
Neměl by, do původní pidinádrže jsem k němu dostala potěr pavího očka a i tihle prckové v tak stísněném prostoru s ním přežili, takže o rybky se až tak nebojím, víc jsem se bála o rostliny, ale zatím je všechno ok... (Potěr jsem ale nakonec kvůli stísněnosti a plánu chovat ve větší nádrži jiný druh darovala kamarádce, která je chová
)
Vzhledem k rakovi a objemu nádrže, bych další ryby nedával. Razbor bych dal 8÷10 kusů.
PS: Nesežere ten rak ty razbory?
Ahoj, mám čerstvě založené akva a koncem října, až se to trochu zaběhne bych tam chtěla nasadit rybky, nějaké nenáročné, drobnější. Vypadá to, že volba padne na razbory Hengelovy, ale mám dilema, jestli pořídit jen ty nebo ještě jeden druh nějakých kontrastních rybek a JAKÝ CELKOVÝ POČET RYB. Nechci nic, co se pohybuje u dna kvůli rakovi. Napadly mne třeba dania, ale pak jsem se v diskuzi dočetla, že by razborky mohly být stresované tím jejich neustálým plaváním. Poradí někdo, jak se s tím vypořádat než něco koupím? Díky
Popis nádrže mám samozřejmě v prezentaci.
Zkuste rájovčíky třeba...S ohledem na vaši litráž....
0 13.09.2012 10:50 PALVI – Druh na trenie v jaskynkách
Zdravím,
včera som si zrenovoval moje 60l akvárium. (vymenil som štrk, doplnil dekoráciu a pod.). Do zadnej časti akvária som postavil na seba kamene, čím vznikly jaskynky vhodné na trenie rýb.
A tak sa chcem opýtať, že aké nenáročné druhy rýb sa ochotne trú v jaskynkách?
(Prísavníky sa mi už vytreli, ale ja by som bol rád, keby sa mi vytierali aj iné druhy rýb).
Veľká vďaka.
S pozdravom Viliam Paľaga.
Tak já měl při koupi podobné štěstí. Něco přes rok mám akvárko a jako začátečník jsem do něj koupil šest pandíků a mám je dodnes.
Je otázka, jak velký to akvo bude. U parmiček a ancíků bych volil akvo nad 50 litrů a s ancíkama to moc nepřehánět. Parmiček i pancéřníčků hejna o síle min. 6 kusů od každého druhu.
Mohou spolu byt parmicka Mechova a Pancernicek nebo ancistrus
Starší reakce
Pokud to bude slušnej zverimex, tak se Tě zeptají jak daleko s rybkama pojedeš a podle toho třeba i přifouknou kyslík do pytlíku, ale obecně lze řici, že 2-3 hoďky nebudou žádnej problém i bez toho kyslíku, teplotu udržíš event. přidáním pytlíku s rybkama pod bundu.
Dobrý den měl bych otazku když si koupím rybičky ve zverimexu jak dlouho vydrží v auta
Měl jsi štěstí a koupil jsi zjevně zdravé pandy z českého chovu. Já se přiznám bez mučení - já málokdy kupuju rybky v akvaristice. Chci znát původ rybek a většinou si vyhledám přímo chovatele a nakupuji od něj, už kvůli cenným radám, které mi může o rybkách dát. Ale jsou akvaristiky, které mám ověřené a v nichž s klidným srdcem nakoupím.
malyLibor napsal: ...Ale podle toho, co tady na různých vláknech čtu tak hodně lidí píše, že jim hodně umírají, a to velmi brzy po koupi...
Tímto jsem mě malučký překvapil, páč jsem se nějak po informacích kolem nic nepídil. Jsem si 22.6. koupil 6 pand a do dnešního dne je mám všechny. Přežily u prodejce, přežily cestu a navykli si na nové akvárko a potom ještě přežily rozlepení akvárka, kýbl a šoupnutí do čerstvě založeného akvárka s nitrivce. To vše zcela bez ztrát. Kupoval jsem u p. Zemánka v Zábřeze. Tak to jenom taková moje zkušenost s pandama na okraj.
Ten problém nebyl tak docela dobře pochopen...Akvarijní rybky létají kolem celé zeměkoule a pak je vylejou a nechcípnou. Coryny létají z lovišť v Jižní Americe běžně. Ovšem rybky jsou na cestu od dobrých firem dobře připravené, takže aklimatizace v českém velkoobchodu proběhne celkem beze ztrát. Něco jiného je z té opačné strany...Jsou sice jásalové nad tím, jak skvěle a levně umí Asiaté dělat rybky. Já k nim nepatřím! Oni se skutečně naučili dělat ledacos a dokonce levně. A už také coryny různých druhů. Jenže s tou asijskou produkcí se do Evropy dostala taková kvanta bakterií, že je to až hrůza. Nejen že s typickou asijskou pilností nechcípla, ale radostně zmutovala s evropskými. O rezistenci na antibiotika (například) se není třeba nijak zvlášť rozepisovat. V jejich chovech akvarijních ryb jsou antibiotika běžný přídavek krmiv. No a pak se dostanou k českému chovateli a kách...Vždycky je třeba zkoumat původ ryb, které nakupujete. České budou zcela jistě dražší, ale budou větší a nebudou s nimi takové problémy. Je mnoho českých chovatelů, kteří pandy úspěšně množí...A nejen je, desítky druhů corydorasů...
To já bych byl raději, kdyby rybky nikomu neumíraly... ale bohužel, i to k životu patří.
tak to jsem rada ze s tema pandama nejsem sama, ti mali prcci hastatusove se mi libi, prvne pridam jen je.
ale moc diky za vycerpavajici odpoved.
Já ty pandy nikdy neměl. Měl jsem různé druhy pancíků, ale pandy nikdy. Ale podle toho, co tady na různých vláknech čtu tak hodně lidí píše, že jim hodně umírají, a to velmi brzy po koupi. LiborSprysl říká, že jsou to často asijské dovozy, takže zřejmě proto. Přeci jen cesta přes půl zeměkoule jim nedělá moc dobře a ty náhlé změny vody asi taky ne. Proto si myslím, že C.hastatus je lepší volba. Navíc jsou to opravdu pancéřníčci klauni, kteří dokáží skvěle pobavit.
Stejný problém je bohužel s otíkama. Jsou to dovozy a často se k nám dostanou ve špatném stavu. Proto je velmi důležité, kde je kupuješ. Osobně bych se nebál koupit je v ZOO Braník, kde velmi dbají na kvalitu rybek a mají tam rybky v nejlepším možném stavu, nebo u Rataje, jestli je prodává, kde je to s kvalitou rybek obdobné. Tyto dvě akvaristiky píšu proto, že je mám osobně vyzkoušené a mohu je s klidným srdcem doporučit. Hodně jsem slyšel i o brněnském Sklorexu, ale tam jsem byl jen dvakrát na otočku a kupoval jsem tam jen techniku, neměl jsem čas si to tam ani prohlédnout.
A ke tvé konkrétní otázce: Díval jsem se na tvé akvárko a jeho osádku a myslím si, že bys klidně 7-8ks C.hastatus a 5ks otíků přidat mohla. Tetry ani tihle malí sumečci nejsou žádné špindíry, budeš-li týdně měnit 1/4 vody, mělo by to být v pohodě.
Edit: Aj, akvárko je o 10 cm užší? Hm... pak je to už k zamyšlení.... Myslím, že při dobré péči by to stále ještě šlo, ale raději bych nejdříve přidal jednu skupinku (asi raději C.hastatus, pokud je seženeš dřív, ale není to tak podstatné), a pak teprve druhou. Je třeba si uvědomit, že oba druhy jsou rybky hejnové, nemělo by být méně než 5ks... takže nejdřív jedno hejnko a když vše bude OK, tak pak třeba po měsíci dvou i druhé hejnko. Rozhodně nespěchat.
cichlida nebo cichlidka, driv jsem chtela ramirezku, ale mela jsem ancistruse a chtela bych neco na dno co mi bude zrat zbytky potravy a tak. nevim nevim. jaky bys mi doporucil ty pancernicky? ti hastatusi jsou dobri. myvala jsem pandicky, ale nejakym zahadnym zpusobem mi nikdy nevydrzeli. mela jsem je vzdy v nejmensim poctu 6 ale nakonec zbyly jen tri a ty se drzeli dlouho ale pak umreli.
Tvoje litráž dává poměrně široký výběr v těch pancéřníčcích a co třeba párek nějakých cichlidek?
dobre dobre. radeji dam na rady zkusenejsiho. porad se jen ucim. a doladuji. díky
To je otázka na kterou neumím odpovědět, jedině snad, že je motivována snahou, aby zazněla odpověď, že "ano". Zkus to jak jsem Ti napsal, vím že se to nečtě dobře, ale už jsem se tady tolikrát setkal s lidma, kteří ač nemaje tolik zkušeností, tak otíkům neodolali a nekončilo to moc dobře. Neber to jako kritiku, spíš snahu, konečný rozhodnutí bude vždycky na Tobě.
ale nejsou oproti pancéřníkům otíci užitečnější?
Osobně bych volil ty pancéřníčky trpasličí, než otíky, jsou to větší cíťové, nechci Tě podceňovat, ale myslím si, že to bude lepší řešení a nedojde k nějakýmu zbytečnýmu sklamání.
a mohla bych treba 7 trpaslicich pancernicku mit se trema otikama? nebo kolik se hodi otiku? do toho myho akva?
8 kousků těch trpasličích.
Cerno pruhych nebo tech trpaslicich
Ja mam este akva 45 l kolik by se mi tam tak veslo pancernicku Mel bych tam jenom je a parek pav.ocek
a nevíte kolik teďka stojí ve sklorexu v brně?
0 06.09.2012 20:14 MíšaV [30] Pripravuji 70 l akva potrebuju rady chtel bych jestli byste mi nepsal druhy
Me Osborne napadly mecovky platy black molly
Tady v tom vlákně se o tom už několik dní bavíme a jak koukám ta rybí osádka se neustále proměňuje, chci věřit tomu, že tam nejsou všechny jmenovaný rybky.
rybicky.net/forum/11330…
Zkus poctivě uvést, jak to Tvoje, snad 45 litrový akvárium vlastně s tou osádkou vypadá a určitě se smysluplné odpovědi dočkáš, takhle to na mě dělá dojem, že jenom lovíš alibi, ale třeba se mýlím.
Přidat reakci
1 ...... [111] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199749x