Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
a já se bohužel odpovědi, proč bych se měla bát o neonky, nedočkala
no to ti věřím..
Víš,to v jakých podmínkách se přechovávají ryby v některých,neříkám,že ve všech,ale rozhodně ve většině prodejen,které znám,to je kapitola sama pro sebe
po přečtení této diskuze, mě tak napadá, že v akvaristikách taky nemůžou nastolit úplně perfektní podmínky. sice ty rybky jsou tam krátce, než je prostě někdo koupí, ale i tak to pro ně musí být šok. většinou mají pro každý druh ryby svou nádrž a tam jsou vždy. nějaký systém v tom je, ale už vůbec to, že tam jsou rostliny úplně minimálně, kolikrát i umělé, tak taky to ty rybky tam nemají nejjednodušší. tím nechci říct, že bychom akceptovala nevhodné prostředí pro své rybky, jen prostě tak poukazuju.
stalo se mi, že jsem kupovala tetry černé a voda v které jsem si je přinesla byla akorát, když jsem pak dokupovala v jiné akvaristice zbytek teter černých, tak vodu měli podle mě docela studenou.
Jasně, jen jsem odpovídala na to, kde jsem ty údaje vzala.
LiborSprysl napsal:
...mně je celkem srdečně fuk co má kdo v akváriu, hlavně když se mu to líbí a nádrž prosperuje...
Ano, asi tak nějak
ivaha napsala: Odsud: rainbowfish.angfaqld.org.au/…
Když se podívám zde v atlasu, tak:
- teplota: neonka (20-28), gavůnek g. (23-28)
- pH: neonka (6-7,5), gavůnek g. (6-7,5)
- tvrdost: neonka (3-12), gavůnek g. ( 5-12)
Gavůnci chtějí čistou vodu, takže měnit, to dělám i teď dostatečně a neonky si nestěžujou, že by jim to nějak vadilo. Oba druhy jsou snášenlivé, takže problém taky nevidim.
Ježíš já s tím problém nemám...mně je celkem srdečně fuk co má kdo v akváriu, hlavně když se mu to líbí a nádrž prosperuje...Názor cizího, či nějaké pofiderní hodnocení skladby a podobné ukazatele, jsou zcela k prdu...
malyLibor napsal: Ovšem čemu nevěřím je, že by gavůnek gertrudin přežil pH 3,68 a teplotu 12°C. To by měl problém přežít pstruh
Nevim, jak moc jde ty stránky brát vážně (ten rozptyl údajů je fakt hodně extrémní), ale každopádně v běžných domácích podmínkách tohle stejně doma mít nebudeš
Bych řekla, že většinou celkem postačuje držet se zdejšího atlasu a až pak případně dohledávat další informace.
malyLibor napsal: Jéje. To mne mrzí, že se tě to dotklo. Kdyby sis to přečetla pozorně, tak to vůbec není o tobě. Vždyť tebe by naopak mohli dávat vzorem nejen začínajícím akvaristům. Mně se moc líbí tvůj přístup k rybičkám, že si o nich nejdříve zlistíš všechny dostupné informace a teprve když si jsi jista, že jim můžeš dopřát vše, co potřebují, si je pořídíš.
Ale o to ani nejde. Co jsem psal já je můj názor. Není to nic, co bych chtěl komukoli vnucovat. Je to věc volby každého akvaristy, jaké rybky si vybere a jaké dá spolu do akvárka.
Já to celkem logicky vztáhla na sebe, vyznělo to tak. Ale dobře, OK
. Chválu si taky ale nezasloužim. První ryby se nám doma objevily a nevěděla jsem o nich zhola nic. Jen to, že plavou ve vodě a musim to krmit. Pak AŽ (!!!) po čtvrt roce jsem se do toho položila, našla tyhle stránky a začala zjišťovat, co je blbě. Největší chyby jsou už napravený, ale pořád to ještě chce hodně předělat, není to pořád to pravý ořechový.
Teď začínám mít obavy, že mi manžel zabaví internet, jak furt něco čtu
Budu se muset krotit.
No a s těmito údaji jsi mne překvapila. Nikdy jsem gavůnky nechoval, ale gavůnek gertrudin se mi líbil. Nechoval jsem je z toho důvodu, že jsem o nich četl vždy to, že pochází z Indonésie a potřebují poměrně dost zásaditou a velmi teplou vodu (pH7,5-8,4, teplota 28-30°C). Z toho jsem vycházel v porovnání s neonkama, které rády kyselejší a podstatně chladnější vodu (pH6,2-6,8, teplota 22-24°C). Proto jsem napsal, že podle mne se k sobě nehodí. Ale je možné, že neonka přežije i 28°C... krátce. Ovšem čemu nevěřím je, že by gavůnek gertrudin přežil pH 3,68 a teplotu 12°C. To by měl problém přežít pstruh
Jéje. To mne mrzí, že se tě to dotklo. Kdyby sis to přečetla pozorně, tak to vůbec není o tobě. Vždyť tebe by naopak mohli dávat vzorem nejen začínajícím akvaristům. Mně se moc líbí tvůj přístup k rybičkám, že si o nich nejdříve zlistíš všechny dostupné informace a teprve když si jsi jista, že jim můžeš dopřát vše, co potřebují, si je pořídíš.
Ale o to ani nejde. Co jsem psal já je můj názor. Není to nic, co bych chtěl komukoli vnucovat. Je to věc volby každého akvaristy, jaké rybky si vybere a jaké dá spolu do akvárka.
Taky si myslím
Určitě by neměla
Jinak ten odkaz neberu jako dogma, nebojte, pánové. Jen když jsem tam nedávno tuhle informaci viděla, tak mě to zaujalo. Ale když v jejich domovině byli nalezeni v takto různorodých podmínkách, tak jim moje voda vadit asi nebude, předpokládám.
Odsud:
rainbowfish.angfaqld.org.au/…
Když se podívám zde v atlasu, tak:
- teplota: neonka (20-28), gavůnek g. (23-28)
- pH: neonka (6-7,5), gavůnek g. (6-7,5)
- tvrdost: neonka (3-12), gavůnek g. ( 5-12)
Gavůnci chtějí čistou vodu, takže měnit, to dělám i teď dostatečně a neonky si nestěžujou, že by jim to nějak vadilo. Oba druhy jsou snášenlivé, takže problém taky nevidim.
Stane se
jamajcan napsal: U té konduktivity měl být asi tento údaj 12 – 646 µS/cm.
No kdyk říkám, že akvaristi občas kecaj... To jsem si ani nevšiml.... U té konduktivity měl být asi tento údaj 12 – 646 µS/cm.
Odkud jsou ty údaje?
Ta spodní hranice je možná ještě dobrá, i když je to už brutální kyselina, ale u duhovek na lokalitě pH 9,4...to tak možná v moři nebo "louhu". To určitě žádný pseudomugil nezkousne.
Oni i ti zahraniční akvaristi jsou často také kecalové jako čeští, takže někdy nelze těmi údaji moc argumentovat...
malyLibor napsal: A gavůnek je rybka nádherná, avšak z opačné strany zeměkoule a má trochu jiné nároky na vodu než neonky. Já vím, asi jsem s tím už otravnej, ale já si prostě myslím, že by si člověk měl vybrat rybky ze zhruba stejné oblasti se zhruba stejnými požadavky na vodu. Když tomu ještě přizpůsobí rostlinky, tak si odpustí spoustu zbytečných problémů a rybičkám hromadu trápení...
že se třeba nezajímáš o to, jaké má ivaha parametry vody, jestli jsou pro neonky vhodné. Většina neonek, i jiných ryb, je v akvárku chována ve vodě s ne až tak vhodnými parametry. Třeba když z kohoutku teče tvrdší voda a ne každý je tolik zapálený akvarista aby si kupoval reverzní osmózu, nebo vozil vodu od jinud. V čem je tedy horší dát do akvárka ryby z jiné části světa, které se nijak neohrožují nebo neruší? Mluví jiným jazykem, takže by měly "spoustu zbytečných problémů" a "hromadu trápení"?
A teda... teď jsem Tvůj příspěvek dočetla až do konce, no a trošku se mě to teda dotklo. Nepopírám, že se mi tenhle gavůnek hodně líbí, ale kdyby to byla rybka, která by nesnesla podmínky, jaký jí jsem schopná poskytnout, tak si jí nepořídím. Jistě, taky se nám doma sešly ryby nevyhovující(jde o ty, který donesl manžel, já je nevybírala - takže např. některé se odstěhovaly, jiných se asi "zbavím" odnesením do akvaristiky ...). Ryby, který si sama vyberu, tak ty vyberu s vědomím, že jim dokážu poskytnout vyhovující prostředí pro jejich život. Howg...
Hele, v druhovým akváriu není problém se snažit co nejvíc přiblížit podmínkám určitý oblasti a striktně se jí držet - většinou. Ale jak říká katterinecka, i ryby z jiných částí světa můžou mít hodně podobný požadavky.
Já se ale třeba teď pár dní snažila vypídit na netu co nejvíc informací o jedný řece v Kolumbii, no a s lítostí musím konstatovat, že mám peška. Takže prostě posbírám rostliny jižní Ameriky, který se k daný rybě budou podle mně hodit protože zrovna tohle akvo chci co nejpřírodnější, další rozhodnutí bylo (následkem nedostatku informací původních druhů), aby to mělo v rostlinách aspoň trochu barvy - a vážně ještě netuším, jak to dopadne).
Libore, tady bych se ohradila. Zrovna gavůnek gertudiin mě hodně zajímá a jedněch zahraničních stránkách jsem našla, v jakých možných podmínkách byl nalezen: Nicméně, stanovištní podmínky značně lišit a Pseudomugil gertrudae byly shromážděny z přírodních stanovišť v následujícím rozsahu vodních podmínek:
Teplota: 12 ~ 34 ° C
pH 3,68 ~ 9,4
Vodivost: 12 646 ~~~HEAD=NNS ìs / cm
Tvrdost 0 ~ 320 ppm
Alkalita 2 ~ 180 ppm
Takže zrovna tento konkrétní gavůnek by měl být schopen přijmout podmínky nádrže, která by byla podřízena neonkám.
malyLibor napsal: Kančík zelenooký? Cichlasoma sajica před pár lety?? A perleťovky?? S neonkama?? Nejsou neonky trochu drahé krmení?
Ten kančík žere neonky? Nevšimla jsem si. A perleťovky? Máš zkušenosti s druhem perleťovek který mám já? Když jsem ho tu ani nejmenovala (nebo ses koukl do mé prezentace)?
sice rybka může být z druhé strany zeměkoule, ale může mít hodně podobné nároky na vodu. Biotopů je všude plno a některé jsou si dost podobné i když jsou na druhé straně světa. Stejně tak můžou být ryby ze stejného světadílu, nebo dokonce ze stejné řeky a žijí v úplně jiném prostředí
Predátora k neonkám nebrat. Gavůnka k neonkám nebrat
Predátora proto, že je neonek škoda. Neonku si vezme klidně i skalára, a jak ráda. O větších cichlidách nemluvě. A gavůnek je rybka nádherná, avšak z opačné strany zeměkoule a má trochu jiné nároky na vodu než neonky. Já vím, asi jsem s tím už otravnej, ale já si prostě myslím, že by si člověk měl vybrat rybky ze zhruba stejné oblasti se zhruba stejnými požadavky na vodu. Když tomu ještě přizpůsobí rostlinky, tak si odpustí spoustu zbytečných problémů a rybičkám hromadu trápení... ale tak to vidím já, no... jiní si vybírají rybky nikoliv podle jejich nároků, ale podle jejich krásy.
Také si myslím, že by se držely pospolu, nicméně já bych dal přednost jednomu druhu. Jo, a ty pandy jsou taky dobrá volba. Zajímavé, že ti umíraly. Pancéřníčci jsou jedny z nejodolnějších rybek.
Ta otázečka až tak blbá nebyla.Co jsem měl možnost vidět nádrže,kde se chovaly společně N.obecná a N.červená,tak se tyto dva druhy držely pospolu.
ta otazecka byla blba, doslo mi ze je to nemozne. cervene se mi libi nejvic, ale kamaradka mi daruje obecne.
vsem mockrat dekuju za cenne rady.
asi se teda budu ridit tak ze posilnim tetry cerne na 8, na oziveni pridam neonky 10 a mozna nakonec ty pancernicky co si zminoval, ale promyslim si to, pandicky i v poctu 6 nakonec zahadne nedozili vsechny, 2x za celou mou zkusenost s akvaristikou se mi v akva snizili na pocet 3 a tak zili nadale. a protoze vyber teter a vubec plno dalsich rybek je preveliky. poradne to musim promyslet.
otazecka: udela hejno i vice druhu neonek? myslim treba ze se spolci 5 obecnych s 5 cervenyma?
i kdyz moji zkusenosti je ze rybky mi delali hejno jen prvni dva dny a pak se stejne rozplavali po celem akva, ale to mi nejak vyrazne nevadi. vzdy vypadali spokojene i bez hejnoveho chovani.
Kančík zelenooký? Cichlasoma sajica před pár lety?? A perleťovky?? S neonkama?? Nejsou neonky trochu drahé krmení?
Myslím, že nejlépe poradil peter1459. Doplnit hejno teter černých na 8-10ks a přidat neonky, které se ti líbí, ale určitě ne méně než 10-12ks. Jestli koupíš obecné, červené nebo modré, je to jedno, kup ty, co se ti nejvíce líbí. A skupinka malých pancéřníčků na dno by byla taky hezká. Skupinka je nejméně 5, lépe 6-7 ks. Doporučil bych pancéřníčka trpasličího (Corydoras hastatus). 7 takových prcků ti udělá tolik radosti, že se budeš divit. A nic víc tam už dávat nemusíš.
S perleťovkama nevím, ty jsem s nima neměl, ale akary i kančíky ano a teprve až skaláry je dostaly do houfu. Osobně si myslím, že je to tím, že na ně tlačí spíš z vrchních partií vodního sloupce.
Predátora radši asi ne
, to spíš oželím to hejnování. Až nebudou ty molly, chtěla bych toho gavůnka, kterýho jsem zmiňovala předchvílí. Nádherná rybka.
už tam mám hnědý akary, kančíky zelenooký a malý perleťovky a myslím že cichlid už je dost
Přidej jim tam mladý skaláry a budou se držet více po kupě.
to se moc nezmění, leda že by tam měly nějakého "predátora" co by je plašil, ale to taky nemusí být nejvhodnější. Pořídila jsem si nově neonky do čtyřstovky a stejně jsou některý spolu a některý zvlášť skoro všude. Zezačátku se bály ale teď už ne
Ale já jí mám ve 112. Do 30 bych jí fakt nedala, to nee. Možná se chování změní, až se zbavím mollynek (musím je nechat nejdřív dorůst, aby mi je vzali), teď je tam moc ryb a asi to by mohlo být tím (tak aspoň zatím čistím jako divá, než půjdou).
třeba modré neonky drží hejno mnohem líp než obecné
Tomu, jak popisuješ to chování teter já říkám, že jsou rozstřelený po akvárku a nejčastěji se s tím setkávám u prostorově nevyhovujících nádrží. Prostě to, že je neonka menšího vzrůstu, ještě neznamená, že je to rybka do 30 litrovýho akvária(vzato jako příklad), jak je zhusta mylně šířeno a opakováno.
OK. Já třeba 2 druhy teter mám, ale první jsou tetry císařský, ty hejno nedělaj. Neonek máme na počet dost, takže dělají spíš skupinky. Takže ani v akvárku o 30 l větším ty hejna vyniknout taky nemusí. Já koukala na tetry, protože Míša zmiňovala neonky. Jinak je samozřejmě spousta krásných menších rybek, který by si tam mohla dát. Třeba tady (tahle ryba mě fascinuje
)
rybicky.net/atlasryb/gavunek_gertrudin Já s tetrama taky nemám problém, ale v akváriu tazatelčiny velikosti dvě hejna teter zaniknou a jejich hejnová pospolitost nebude tak výrazná, proto jsem doporučil to hejno teter stávajících spíš posílit a doplnit třeba těma dániama, byť taktéž hejnovou rybou, leč daleko lépe držící kompaktní skupinu i v menším počtu než tetry. Co člověk to názor a nějaká zkušenost.
MíšaV: Závojnatky určitě ne (měli jsme je 5 měsíců ve 100 l a nikdy více, jsem šťastná, že jsou odstěhovaný).
Jak radili ostatní - doplň počet teter černých, těch 6 je málo. Aspoň o 2 kousky, budeme-li se držet doporučenýho počtu v atlasu (přikoupením 4 asi nic nezkazíš, ale vzhledem k velikosti akvárka si myslím, že těch 8 by jich stačilo).
romant: mně osobně se tetry moc líbí (slabost mám hlavně to menší tetry, cca o velikosti neonek), takže já bych byla pro ně místo danií. Takže buď ty neonky, pokud se Ti, Míšo, líbí. Nebo např. tetra žhavá, tetra Rodwayova nebo třeba tetra Wernerova či Wietzmanova - samý krásný rybky, i když poslední dvě jsem nikde neviděla.
Proběhni si atlas a vyber, co se Ti líbí, každej má jinej vkus.
Závojnatky to bych nedělal, to je kapitola sama pro sebe, mrkni na ně do atlasu. Když už tam jedny tetry jsou, tak další hejno teter bych nedával, třeba to stávající posílit. Pro oživení bych volil třeba klasiku v podobě
rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane nebo jiná barevnější dánia, výběr je slušný.
doplň tetry čierne aspoň na 10-15 ks a uvidiš aké budú, poprípade doplň t. čierne a kúp hejno aspoň 10ks neoniek, závojnatky určite nie sú to strašný bordelári- majú nedokonalé trávenie.
môžeš pri kúpiť nejakých pancierničkov tiež aspoň 5-6ks.
já mám stejnou zkušenost jako semtex,jen teda s živorodkama sličnýma,teď už asi 2 měsíce odlovuju krevetky,kterých tam bylo pak už moc.Když jsem málo krmila,přišlo mi,že to odnášel spíš potěr elegansek.
Taky jsem někde četla,že elegansky si do krevetek občas zobnou.U mě to tak nebylo.
Stačí nechat samičky trochu vyhladovět....
Krevetky jsem choval rok...ale odděleně, protože i s těmi endlery souhlasím
Přidat reakci
1 ...... [115] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199749x