Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2016 13:41 xoxo – teploměr
Zdravím. Mám takový hloupý dotaz. :P Lepí se ten nalepovací teploměr dovnitř akvária že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   04.02.2016 19:49 jamajcan Re: nomic
Tenhle problém jsem vyřešil tak, že jsem si vzal silikonovou vzduchovací hadičku, kterou jsem rozřezal podélně a umístil na hranu skel po obvodu akvária jako těsnění. Po nasazení krytu už voda ven nestéká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2016 19:17 R Muž romant [28001] Re: nomic
Odvětrat ten kryt, prostě lehounce pootevřít víko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2016 19:16 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: nomic
Máš krycí skla? Pokud ne, asi je budeš muset nainstalovat. Ale v létě budeš mít větší teplotu v akváriu než jakou jsi míval. Druhou možností je dát do krytu větráček. Ten zase akvárium ochlazuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2016 19:13 nomic – Kondenzace vody ve víku
Prosím o poradu :
Mám na akvárku plastové originální víko a vždy po cca 3 dnech (když už je krajní lem plný kondenzované vody) začne zkapávat po akvárku ven. Vodu mám 24°C.

Nevím jak tento problém vyřešit

Děkuji za odborné rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2016 08:11 Muž Yirka [9185] Re: BuldozerGT86
Příklad jak mohou vypadat dobře obhospodařovaná akvária v restauraci najdeš zde. Není to v detailních fotografiích, musíš si to nalézt na zadní předělovací stěně mezi restaurací a salonkem.
Rybky pak ty, které zaujmou. Přírodní skalárky coby dominanta zaujmou vždy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.02.2016 01:49 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: BuldozerGT86
Rybam je naprosto jedno ze nekdo kolem chodi. Casto je to i lepsi. Kdyz jsem mel akva doma, kam jsem se tak prisel vyspat, ryby se porad schovavaly jak jsem se jen hnul. ted je akva v kanclu, hned u dveri, kde denne projdou stovky studentu a ryby jsou furt na skle. Urcite jsou nejake ryby kterem moc pohybu dlouhodobe vadi, ale vetsine ryb do spolecenskeho akva asi ne. Koukni do akvaristiky ci zoo. tam chodi lidi a rybam to taky nevadi.

Kostka akvacitu mozna filtruje, ale je v akva hnusna. Dej kanistr. jinou moznost v podstate nemas. Hlavne skrinka musi byt zamykaci a tak i kryt. nejvetsi nebezpeci je, ze ti tam nejaky debil neco hodi. Nebo dite. "Je hele, rybicky. Nakrmime je". "Co se stane, kdyz otocim timhle kohoutkem?" Problem je, ze i kdyz si tohlo pomysli jeden z tisice, mas pruser jednou rocne :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2016 01:01 Muž PaulZy [51] - RostlinyRe: BuldozerGT86
Atman FM-200 (či jak se jmenuje to čerpadlo) s kostkou bioakvacitu, to je taková jistota. Topítko podle teploty. Pokud nebude klesat pod 20 °C, tak se dá vybrat posádka, které to bude vyhovovat. Světlo chystám na stejně velké akvárko z LED pásků, ale výběr hotových je myslím také velký (jen ne těch LEDkových). Fauna, flora je v této kategorii hodně velký výběr.

Mají to být převážně mečovky, razbory a nějací pancéřníčci? Rájovci a dva druhy parmiček? Cichlidy a sumci? Skaláry a neonky? Ze všech těchto jde posbírat nenáročnou posádku. Z rostlin může být valisneria (doporučuje se přidat jílové kuličky), nebo Saggitaria (nekombinovat s valisnérkou), hygrophila, microsorum pteropus (kapradina), kořen s vlascem přivázaným mechem... Vymyslet se toho dá hodně. Doporučuji projít prezentace nádrží, i nenáročné akvárium může být pěkné. ;-)

PS: Méně je více. Je lepší zvolit 1-3 druhy hejnovek (hladina, střed, dno) a kdyžtak nějakou solitérní hvězdu. Podobně u rostlin - kousek od středu zasadit solitér (velký Anubis, Echinodor, Kryptokoryna nebo Lotos), zbytek méně výrazné druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2016 23:09 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce
Ahoj,

u nás v práci se bude dělat celková rekonstrukce restaurace. A překecal jsem šefovou do investice 200l akvaria. Jenže nevím co by se do něj mohlo dát. Nevím jak na to budou reagovat některé druhy ryb, když tam budou jak v zoo. potřeboval bych stímhle experimentem poradit. Jinak starat se budu o to jenom já. Nevím jaké druhy ryb a už vubec nevím co za techniku u tak velkého akva. Co si o tom myslíte? Dík pivo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2015 20:26 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: zdedo
Vzhledem k tomu že na závěr se ptáš co na dno tak asi akva není ještě založený (doufám) a tak je na výběr ryb dost brzy ....
studuj: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou (- je tam i o výběru dna)

Na výběr ryb se zkus podívat do tohoto vlákna, určitě se tam tahle kombinace už řešila a možná i docela nedávno: rybicky.net/forum/11330
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2015 21:50 zdedo
Dobrý den,
jsem úplná začátečník a potřebovala bych pár odpovědí.
Mám avárium Pacific 54l - set 60x30x30, které bylo pořízeno pro bojovnici pestrou.
Chtěla bych vědět, jak další ryby je možné do akvárka dát, tak aby se vzájemně nenapadali a jaké množství, aby nebylo přerybněno. Přemýšlela jsem nad neonkami, ale ty dle info potřebují 80l+, což jim (zatím) zajistit nemohu.
Dále jsem vybírala rostliny: štipatkovec odnožující, červenolistý, ozelot. Šiparka šidlatá, modřenka trojkvětá a siamensis, bakopa drobnolistá, babelka řezanovitá, zákruticha šroubovitá.
Nebudou se tlouct, budou si vzájemně vyhovovat? Možná bych přidala další, ale nevím jaké.
Na dno aqua excellent, je to dobrý písek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 22:26 Muž zotyo [3] Re: afc1886
to akva je už zrušené, svetlo je iné. Blau mini PL light 18w
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 22:23 R Muž afc1886 [15210] Re: zotyo
Já bych na světle přidal.I na těch fotkách vypadá to akva tmavé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 22:20 Muž zotyo [3] Re: afc1886
mám zatial kúpené staurogyne repens 30ks, chcem to samozrejme doplniť. ale zas nechcem vyhadzovať prachy na rastlinky, na ktoré nemám dostatočne svetlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 22:15 R Muž afc1886 [15210] Re: zotyo
Záleží,co chceš za rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 22:13 Muž zotyo [3] Re: afc1886
zajtra skočím a kúpim. potom prídem foto, ked to začnem robiť.
to svetlo čo mám, je dostatočné na to akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2015 22:02 R Muž afc1886 [15210] Re: zotyo
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 21:59 Muž zotyo [3] Re: afc1886
môže byť ten flexi obklad kremičitý?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.12.2015 21:59 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: zotyo
Myslím si, že černý bude vypadat přirozeněji. Ale co takhle obyčejný písek betoňák o podobné frakci? To bude vypadat zcela nejpřirozeněji. Já mám dno z flexi obkladů - vlastnosti pro růst rostlin sice vhodné, ale po dvou letech provozu bych řekl, že ani esteticky to oproti obyčejnému přírodnímu písku nic nepřináší a není to zrovna levná záležitost. Ale pokud tyhle barevné písky nemají ostré hrany nebo neobsahují vápenec, je to jen věcí vkusu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 21:55 R Muž afc1886 [15210] Re: zotyo
červený coze,raději ten černý,i rybky budou spokojenější ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 21:51 Muž zotyo [3] Re: vaaclav
okej, tak to radšej vynechám, určite nechcem po čase znovu vymieňať dno. momentálne mám k dispozícií za dve vedrá tohto piesku
www.akva-tera.sk/…
ale rozmýšľam,že pôjdem do čierného
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.12.2015 21:35 R Muž vaclav [14787] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zotyo
Výživný substrát je sice hezká věc, ale přišel s tím aquascaping, což jsou akvária na chvíli. Po čase ho musíš vyměnit protože přestane fungovat a v lepším případě nezačne hnít nebo něco podobného. Jestliže nemáš takovou ambici tak stačí písek nebo pálené jíly a nějaké hnojivo ke kořenů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 20:45 R Muž romant [28001] Re: zotyo
2cm postačují, přikrýt dvojnásobkem písku. Uhlí nahradit, buď molitnem a nebo nějakou kermikou(substrat pro, siporax). Kameny osprchovat a dát do akva, trochu pšíny v začátku akva je jenom prospěšný(krmení pro nitr. bakterie).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 20:22 Muž zotyo [3] Re: romant
Ten substrát, asi kolko? cca 2cm? vo filtri mám náplň Zeo Carb, nechať tam alebo ho je lepšie vybrať? šneky pokúpim.
kamene, ktoré mám z rieky, mám nechať odstáť vo vode?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 19:58 R Muž romant [28001] Re: zotyo
Dno, bohaté na výživu je spíš plusem, chce to posléze do dna moc hloubkově nevrtat, tedy mít ten výživovej substrát dostatečně překrytej finálním pískem(štěrkem), k filtru jsem se ti už vyjáídřil v jiným vlákně. Nikam nespěchat, akvo nechat řádně zaběhnout, klidně podpořit nitrifikaci přidáním trošky sušenýho krkmení do prázdnýho akvária(bez ryb), klidně dát šneky, okružák, piskořky, hned při založení akvária. Já osobně měním vodu i v době záběhu a to klidně velmi často, což nikomu nenařizuji, jenom doporučuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 19:47 Muž zotyo [3]
V stredu idem založiť na nové akva. Stále sa považujem za akvaristu začiatočníka. I keď som už mal nejaké akva a aj to celkom fungovalo.
Mám na pláne kúpiť na dno štrk- flexi obklad kremičitý v stavebníctve. Rozmýšľam či dať aj výživový substrát? Váš názor?
Mám kúpený filter Jet flo elite 75+molitan a svetlo Blau mini PL light 18w.
V akva chcem mať kamene, jedno väčšie a pár menších+ koreň.
Mám kúpených 30ks staurogyne repens, viete mi ešte odporučiť menej náročné rastlinky na začiatok?
Tak isto by chcel aby ste mi poradili čomu sa mám vyhýbať a dobré rady na začiatok.
Budem mať doma vyrobené CO2+ tekutý uhlík.
Na vrchu akva bude sklo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2015 09:56 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: lhajek
Ohnivky měli minulou sobotu ve Viváriu Mělník, to máš ale taky z ruky. Je fakt, že je shání dost lidí a jsou vidět málokdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2015 05:16 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Wendy2
neonky budou nejspis v pohode. Mel jsem neonky modre and nechaly betu na pokoji. Tetry modere naopak byly pekny svine. Ale ty jsou taky 2x vetsi nez neonky. Ale obecne, kdyz je ryb hodne a jsou dobre krmene, nechaji zcizi ploutve na pokoji.
Jo, a taky bych jich dal aspon 30.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 16:15 R Muž romant [28001] Re: Wendy2
No, konečně někdo, kdo se nebojí napsat, že by dal 30 teter. :) Jj dej jich tam 30 a už bych nedával ty pancéřníčky a udělal z toho skoro jednodruhovku, tedy s tím beťákem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 16:02 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: romant
jé dneska vyřeším všechno? šťastný to den! potlesk
kolik kousků těch ohnivek? 20? mohlo by být i 30? na dno pancéřníčky malé 10x ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 15:58 Muž Jifi [675] Re: Wendy2
No, já když jednu odpojím, tak mně zhasne i druhá tone
Takže poučení: ověřit to před koupí ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 15:57 R Muž romant [28001] Re: Wendy2
Tak, tak, beťák a ohnivky, kombinace ověřená, spokojenost a na tmavým, vyniknou všichni. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 15:57 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Wendy2
a už mi i přišla odpověď :)

Odpověď:
Dobrý den, obávám se, že na nenáročné rostliny by světlo bylo opravdu silné. Bohužel zářivky nelze vypnout, pouze odmontovat jednu. Doporučil bych toto osvětlení: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Takže děkuji mnohokrát všem za spolupráci, světlo je vybráno a osádku jdu řešit jinam ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 15:53 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Jifi
hm nám na jiném akva jedna ze dvou odmontovat šla, takže mě to ani nenapadlo, ale zaslala jsem dotaz přímo na rostlinna-akvaria.cz, tak uvidíme, kdyžtak se holt po něčem vhodnějším budu pídit dál, závěsné nechci kvůli dětem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2015 15:39 Muž Jifi [675] Re: afc1886
Bohužel, některá osvětlení mají zářivky zapojeny do série a tak se nedá jedna vypnout. Nesvítí pak ani ta druhá.

Spíš je výhoda, pokud se osvětlení zavěsí, pak se dá zvednout výš a tak se intenzita osvětlení dá regulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.12.2015 15:29 R Muž afc1886 [15210] Re: Wendy2
Nejsem si úplně jistý,ale myslím,že u dvouzářivkových variant nelze vypnout jednu zářivku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 15:22 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: michalt
Tak světlo je díky vám vybrané, trubicím se nebráníme a to, co jste s Jifi navrhli, vyhovuje. Kdyby bylo moc silné, odmontuje se jedna trubice. Díky potlesk

drvi: Voda má 22°GH, upravovat ji nebudou (natož chytat dešťovku), neonky jsem viděla chovat v brněnské vodě, tak proto. Odkalovat naučím synovce a neteř, třeba je to chytne ;-) Zbytek obstaráme my na návštěvě hmm
Beťáka potřebujeme přestěhovat jako prvního, je momentálně v neudržitelných podmínkách :/

Ještě jsem koukala na tetru ohnivou, 20 ks?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.12.2015 15:13 Žena drvi [2935] Re: Wendy2
A proč ti vycházejí jen Razbory klínoskvrnné? Tyhle například jsou mnohem hezčí a zároveň menší rybicky.net/atlasryb/razbora_espeho, takže klidně 15 kousků by tam být mohlo. A na rozdíl od neonek drží poměrně stále hejno. Ale doporučuju beťáka přidat až se trochu ostatní rybky zabydlí, jinak bude celé akvo považovat za své teritorium a mohl by je napadat (vlastní zkušenost :) ). A jiné ryby už nedávat, těch 60 l není nic moc.
a také prosím - ať zapomenou na "bezúdržbové akvarium" . Betta i ostatní rybky potřebují čistou vodu, 1 x týdně výměnu 1/3 objemu vody, odkalit detrit, starat se o rostliny atd. Jinak akvárko moc pěkné dlouho nebude. A pokud mají hodně vodu tvrdou, doporučuju přidávat trochu dešťovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 14:41 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Wendy2
Wendy2 napsala: Chtěla jsem neonky, aby vynikly na černém pozadí a bylo to hezky barevné k červenému beťákovi. Z razborek mi vychází akorát klínoskvrnné, ale proti černé se budou trochu ztrácet, ne?
Počkej, co Ti ještě napíšou ostatní. Možná jsem já s touhle kombinací prostě neměl štěstí. Nebo by se možná místo černého pozadí dala použít jiná barva.

Wendy2 napsala: Kryt na akva žádný nemají, aby se tam daly zabudovat trubice. Takže jsem s výběrem osvětlení totálně v koncích :( Hodně by mi pomohly konkrétní tipy. Peníze prý nejsou problém, ale sedlácký rozum mi říká, že investovat do toho x tisíc je hloupost. Těch 1500,- je asi tak max.
Jestli by byla ochota jít do klasického trubicového osvětlení, co třeba tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/… Není to sice to nejlepší na trhu, ale za tu cenu je to slušné provedení a intenzitou by to mohlo odpovídat té Diverse. LED osvětlení bude umět poradit někdo jiný líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 14:35 Muž Jifi [675] Re: Wendy2
Třeba danio perlové (Danio margaritatus) v hejnu cca 20 kousků by taky bylo pěkné.
Co nějaké takovéto osvětlení? www.rostlinna-akvaria.cz/…
Akorát na to vaše akvárko je to moc silné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 14:26 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: michalt
Nahoře bude krycí sklo.
Chtěla jsem neonky, aby vynikly na černém pozadí a bylo to hezky barevné k červenému beťákovi. Z razborek mi vychází akorát klínoskvrnné, ale proti černé se budou trochu ztrácet, ne?
Kryt na akva žádný nemají, aby se tam daly zabudovat trubice. Takže jsem s výběrem osvětlení totálně v koncích :( Hodně by mi pomohly konkrétní tipy. Peníze prý nejsou problém, ale sedlácký rozum mi říká, že investovat do toho x tisíc je hloupost. Těch 1500,- je asi tak max.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 11:16 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Wendy2
Přijde mě to jako dobrý plán jen s dvěma drobnostma. Topítko bych možná dal 75W. Já v podobném objemu mám 50W ale topím jen na 22°C a na tu vyšší teplotu by už mohlo být na hraně.
To osvětlení jsem neměl sice v ruce, ale když nechcete dávat CO2 a na tu skladbu rostlin co tam máte bych v LEDkách šel klidně na poloviční watáž. Nad svým 44L v práci svítím LED trubicí (účinnost nic moc) a ta má jen 9W na 60cm své délky a funguje mě to při výšce akva 35cm. Jukni do mé prezentace.

Jinak jak už jsem psal, když se to povede tak by to mohla být fakt hezká nádrž s minimem údržby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2015 11:13 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Wendy2
Z techniky bych pouvažoval jen o trochu jiném osvětlení. Vlastnostmi se mi zdá být v pořádku, ale zdá se mi nespolehlivé. Několika známým odešlo po roku nebo roku a půl. A když neodešlo, tak mu poklesla intenzita. Bude tam kryt nebo jen osvětlovací rampa?

Když bude nádrž v místnosti, kde teplota poklesne pod 20 stupňů, je důležité, aby bylo akvárium zakryté, aby se beťák nad hladinou nenadechoval chladného vzduchu.

Co se týká osádky, byl bych opatrný u kombinace betty s modrými neonkami. Osobně nemám dobrou zkušenost s kombinací betty a tetrovitých ryb v menším objemu. Betta je teritoriální a neonky někdy láká beťákova ploutev. Ale někomu to funguje bez problémů. Možná místo těch neonek nějaké razborky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 10:30 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)
Zdravím, švára dostal akva o rozměrech 70*35*25 (výška) a nechal na nás, abychom s tím něco vyvedli. Podmínkou je - "bezúdržbové". Jelikož mají chudáka bettu v hrnku vody s umělou kytkou, bez topítka a jen 1x za 14 dní dolijí odpar (v akvaristice jim bylo řečeno, že to takhle může být), rozhodli jsme se z toho akvárka udělat bettárko.
Potřebuji, aby na to koukl někdo kovanější než my stydim

Vybrali jsme:
Filtr: JBL CristalProfi e401 greenline

Topítko: DIVERSA Topítko 50 W - vytopit bude potřeba na 25°C, ale v hale, kde akva bude, je možné, že teplota bude klesat pod 20°C, bude tohle topítko stačit nebo pořídit silnější?

Světlo: LED osvětlení Intenso 21.6W, 84 cm DIVERSA - půjde napasovat na akva o délce 70 cm? není příliš silné?

Osádka: betta, 30x neonka modrá (zvládne tvrdou vodu?), 10x pancéřníček drobný

Rostliny nenáročné - anubias, kryptokoryny, růžkatec, egeria, hnědovka, řasokoule, mechy (bez CO2)

Všem za pomoc a radu děkuji ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2015 12:14 JoKa Re: Berry
Zkus coca-colu. Zcela vážně, beze srandy... Nalej na to, nech chvilku působit a vyčisti... Až mě samotného překvapilo, co všechno vyčistila... Samozřejmě pak pořádně vypláchnout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2015 08:17 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: saint21
saint21 napsal:....Takže šance přenesení řasy pomocí vyprání filtru v usazeních staré nádrže nehrozí?
Zárodky těchto řas se většinou mohou šířit i vzduchem takže pokud nebude nádrž hermeticky uzavřená tak tohle fakt nemá cenu řešit a spíš se soutředit aby nenastali podmínky pro rozvoj té či oné řasy, ale to už napsal romant.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2015 08:00 sachlj
Na vyčištění a desinfekci savo, to na čištění bazenů a studní. dávkování co tam píší.a pak řádně propláchnout. a používám taky hypermangán.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 20:40 Berry Re: romant
Hm, citron tu mám. To mě nenapadlo. Zkusím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2015 20:38 R Muž romant [28001] Re: Berry
Kyselinu citrónovou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 20:36 Berry – špinavé akva
Ahoj, nevím kam to napsat a založit nové vlákno stále ještě nemůžu.

Zachránil jsem od vyhození do kontejneru jednu nádrž cca 114L. Bohužel moje myšlenka, že nechám špínu odmočit a půjde to samo byla špatná. Pravděpodobně v tom měli křečky nebo tak něco. Co pomáhá na důkladné vyčištění. Případnně je to velký problém to tam nechat? Vidět to přes dno nebude. Spíš jestli to nebude něco vypouštět. Nechce se mi moc do čistících prostředků, ale asi mi nic jiného nezbyde než nějakou chemii.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2778