Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 27 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2018 15:15 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Otázka je, proč proboha cpát do akvária dezinfekci? Vodičky jsou zbytečné, ale nechat vodu chvíli odstát je myslím rozumné.

(při zakládání bez ryb může samozřejmě vklidu odstávat přímo v akváriu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2018 15:13 Maq Re: Losky
Losky napsal: pokud by to byl bordel z písku, že by to bylo znát na filtrační vatě v přepadovém filtru
Nemuselo by být, a myslím že pro přepadový filtr to platí obzvlášť.
Někdy je prach obsažený v písku tak jemný, že se mechanicky filtruje jen obtížně a hodně pomalu. Rozhodně s ním nic nenadělají biomolitany a ostatní běžně užívaná média.
A než bych používal nejmenované elixíry (vesměs vločkovače), tak bych ten písek znovu důkladně propral.
Doporučuji Tvé pozornosti práci, kterou v té věci tuhle vykonal Kubaa. Je to poučné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2018 15:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Losky
Pokud jsi založil už několik akvárií, je takový problém vzít z nich vodu? Tak to standardně dělám. Co nejvíc vody z jiného akva.
Mám hodně nádrží, vodu měním 10-25% dost často a nikdy neupravuji. Ani krevetkám ne. Být problém s chlórem, už je po nich.

Jaké akvárium vlastně plánuješ? Bez rostlin? Pokud ano, na co řešíš chlór?
Měl jsi spíš propláchnout ten štěrk - to je podle mě příčina stavu vody.

P.S. Co píše lacewings - věř tomu. Už dřív mě víc praktických akvaristů říkalo, že v menším množství je čerstvá voda prostě jen dezinfekce :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2018 15:07 R Muž Anthrax [4739] Re: Losky
Kvůli čemu, komu, tu vodu odchlórovávat? Vždyť v tom akvárku zatím nic živého nemáš. stydim Ale ani citlivým živočichům, jako jsou krevetky vodovodní voda bez jakékoli úpravy nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 15:06 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: MirekSazava
Ok, nebudu se tedy znepokojovat:) Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 14:52 Muž MirekSazava [71] Re: Losky
U me to same, zakal max dva dny. U posledniho skoro mesic, neresil jsem to a uz je paradni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.02.2018 14:51 R Muž ctibum [6867] Re: Losky
Losky napsal: Ta je bílá jak sníh :) Však máš bílý písek... hmm

Jinak co se chlóru týče cituji jeden zdejší příspěvek:
lacewings napsal:
-již jsem zde váděl info ohledně chloru ve vodovodním řádu
-rozdělím to na tři stupně, aby to bylo srozumitelné
-zbytkové množství chloru nacházející ve vodě ve vodovodním řádu, není při současné normě pro ryby škodlivé,působí jako antiseptikum,
-odstávkou nebo dodatečnou úpravou může sice vzniknou ve vodovodním řádu i silnější zbytkové zachlorování vody ,které lze vnímat jak chutově tak i čichově,ale ani zde se většinou nemusíme obávat, ale je třeba se mít na pozoru, protože se uvolnuje pomaleji,je to tedy odvislé od poměru množství vyměněné vody, opět antisepticky pozitivní účinek,
-pak je tu silné, až pačlivé zapáchající zachlorování,známé z uzavřených plaveckých bazénů. tento typ použití chloru je již pro většinu akva. ryb smrtelný
-záměrně zde nepoužívám jednotky ,aby nedošlo k experimentům s chlorem,jako antiseptického přípravku k bakteriální léčbě, desinfekci nebo použití, k odstranění řas
- v dřívější době byla úprava vody nejednotná na základě použité technologie, proto přetrvává názor o nutnosti odstáté vody pro použití. Jedná se setrvalost,která je převzatá , skutečnost v dnešní době zcela jiná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 14:49 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: MirekSazava
Já jich taky už pár založil a vše většinou druhé den bylo čisté. Tohle mě trošku překvapilo, nemile.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2018 14:48 Muž MirekSazava [71] Re: Losky
Nic nedelej, a kdyz to tam bude i za mesic, zacal bych to resit. Hlavne trpelivost palec
Me se posledni zalozene akva taky desne kalilo, minimalne tri tydny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 14:45 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: JirkaŠčobák
Aquatan je na odchlórování vody a jedna z mála věcí, co funguje. Vypouštět se mi to nechce. No, ještě tedy počkám. Myslím si, že pokud by to byl bordel z písku, že by to bylo znát na filtrační vatě v přepadovém filtru. Ta je bílá jak sníh:)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.02.2018 14:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Losky
Jsi si jistý, že to je nálevník?
U akvária napuštěného včera bych zakalenou vodu neřešil. Navíc s nepraným pískem. Čistá voda bude klidně až za 3-4 dny. Někdy to trvá týden. A nemyslím, že to je nálevník.
Netuším, co je Aquatan a možná dělám dobře.

Koukni na toto mé dva týdny staré akvárium: rybicky.net/nadrze/28194-akvarium-v-emigraci Pod štěrk (promytý 5x) několik hrstí zeminy pro pokojové rostliny, voda ze zaběhnutého akvária, dolita i voda od jiného akvaristy (čímž jsem získal dafnie). Voda se vlastně nezakalovala vůbec, čirá byla asi za dva dny.

Myslím, že současná moderní akvaristika používá hromady chemických sra**k a některé věci zas dost ignoruje (třeba opakované propláchnutí nového substrátu).

Jestli mohu poradit, vykašli se na nějaký za****ý Aquatan, vylej vodu, propláchni substrát a založ znova. Nemáš tam nic, čemu by to ublížilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 14:21 Muž Vstrom [82] - Malawi
Fotka k příspěvku Prosím Vás, jak dlouho nálevník v akva zůstane. Napustil jsem v neděli, přidal Aquatan a pořád to vypadá stejně. Je pravda, že písek praný nebyl, ale to by si asi sedlo, ne?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 09:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Anthrax napsal:Po vložení nového filtru počkej měsíc, než ti tam dáš ryby. Pokud by jsi se rozhodla pro variantu bez filtru, tak musíš nechat akvárko bez ryb déle.
Souhlas a dodávám, že nejde jen o čas, ale MUSÍ VĚDĚT, jestli jí rostou a prosperují rostliny (viz, co píšu v článku) a NESMÍ PŘERYBYT.
Uvedené je stejně důležité i pro akvária s filtrem. Filtr případnou katastrofu obvykle jen o týden, dva oddálí - uvedený čas ale akvarista skoro nikdy nevyužije a vznikají z toho potom situace: "Všechno bylo úplně v pořádku a najednou mi začaly hynout ryby."
Akvarista bez filtru obvykle není blbec a ví, že přerybyt nemůže a na rostliny doopravdy musí počkat - podle mě pomáhá nepřítomnost filtru sebedisciplíně.

Na druhou stranu, začátečnické zázraky se dějí: Nedávno dala v jedné skupině na FB holka fotku akvária s pár evidentně novými rostlinami a čistým bílým substrátem, které bych od oka považoval za založené včera. Vyplynulo, že to hejno neonek jí tam plave už rok (doložila starší fotkou). Ok, gupky pochcípaly, pár parmiček taky, možná i pár skalár, ale ty neonky žily. Evidentně jí to stálo na filtru a vodě a co se neonek týče, odváděla i bez rostlinné džungle solidní práci (pravidelné výměny, atd.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2018 07:56 R Muž Anthrax [4739] Re: bereniké
Bublat ten filtr nemusí, staří, když čeří hladinu. Jak hluboko hi máš potopený? On je ten tvůj filtr celkově nic moc. Má malinkatý objem filtrační hmoty. Já bych ti doporučil: www.rostlinna-akvaria.cz/…
a k tomu www.rostlinna-akvaria.cz/…

Ale hodně záleží na tom, co tam chceš mít za osádku. Založ si zde prezentaci, ať se ti dá radit cíleněji. :-)

Po vložení nového filtru počkej měsíc, než ti tam dáš ryby. Pokud by jsi se rozhodla pro variantu bez filtru, tak musíš nechat akvárko bez ryb déle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 01:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: bereniké
Rostliny filtr nepotřebují. Jde to i úplně bez něj, viz má akvária. Buď v klidu a peníze, za které bys kupovala nový filtr, dej raději do rostlin. Kupuj ale jen jednoduché.
Přečti si dennikn.sk/…

Proč sis vybrala zrovna tento nick? Umíš krásně kráčet nebo máš nádherné vlasy? Nebo jsi četla Liona Feuchtwangera?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 00:32 bereniké – nefunkční filtr?
Dobrý den, jsem tu poprvé, a jsem zcela úplný a naprostý vyjevený začátečník. coze Proto prosím o trpělivost, shovívavost nad triviálními dotazy a vlídné zacházení :-) , než se trochu rozkoukám a sama se něco naučím.
Jsem ve fázi, kdy poprvé v životě zařizuji akvárium. Koupila jsem si toto: www.vyprodeje24.cz/… Dnes jsem do něj dala vyprané kamínky, donesené rostlinky, a vložila jsem filtr. Očekávala jsem, že filtr, po zapojení do elektřiny bude bublat, nebo alespoň nějak čeřit vodu. Leč filtr si jen tichoulince hučí a nic se ani nepohne. Nemám sice zdání, jak přesně by se tenhle filtr DIVERSA CLARO 300 měl projevovat, ale obávám se, že takhle je to špatně. Nějaký tip, co bych při vložení filtru do akvária měla udělat, aby fungoval?
Vím, že na dálku mi asi neporadíte, asi budu muset zítra někde koupit jiný.
A ráda bych se ještě alespoň zeptala, zda, a jak dlouho voda a rostlinky vydrží zatím fungovat v akváriu bez toho filtru. Rybičky tam zatím ještě žádné nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 17:09 Muž TST [4] Re: MirekSazava
Díky Vám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2018 15:47 Muž MirekSazava [71] Re: TST
Kdyz chces nekde vyvysit dno, pouzij lavovou drt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.02.2018 14:52 R Muž afc1886 [14655] Re: TST
Když se dívám na popis dna ve tvé prezentaci, tak se ti divím, že vymýšlíš další psí kusy. Já bych to celé vykopal ven a dal jen vhodný akvarijní písek o zrnitosti 1-2 nebo 2-4 mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 14:20 Muž TST [4] Re: Anthrax
OK, díky za radu. Také mě něco takového napadlo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2018 14:01 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
Já bych si život takhle nekomplikoval. Bál bych se, že do toho molitanu napadá bordel a bude to dělat neplechu. Prostě bych vybral ten štěrk. Nebo ještě lépe zjednodušil bych to tak aby tam zůstala pouze jedna vrstva. Třeba křemičitý písek. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 13:55 Muž TST [4] Re: Anthrax
Výš než ho mám už jej zvedat nechci, jen jsem chtěl odebrat toho hrubého štěrku. Takže to nedoporučuješ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2018 13:54 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
To by už asi byl lepší polystyren nalepený na dno v místech, kde chceš mát vyšší dno. Otázka je proč chceš mít tak vysoké dno. Ubíráš si tím objem. Ve předu ti stačí 3 cm substrátu a vzadu 5 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2018 13:47 Muž TST [4] – Dno
Dobré odpoledne, prosím o názor - když chci zvednout dno a odlehčit jej od hrubého štěrku, je dobrý nápad tam dát tu houbičku, která se dává i do filtru? Nebo tam raději nechat ten štěrk? Nebudou se v té houbičce ukládat nějaké škodliviny? Teoreticky by se tam mohly usadit nitrifikační bakterie, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Díky za názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 14:19 Muž TST [4] Re: Anthrax
Díky, poohlédnu se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2018 14:11 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
Samozřejmě, že se to může ale u těch rostlin co tam máš se toho, že se rozrostou (snad krom té ludwigie a hygrophilie) asi v dohledné době nedočkáš. Takže bych na to moc nespoléhal. Ty tam tu rostlinou hmotu budeš potřebovat nejvíc právě v záběhu akvárka, čili teď. Dokup nějakou tu plovoucí rostlinu. Rostlou jak plevel, takže ti je tu možná i někdo daruje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 14:06 Muž TST [4] Re: Anthrax
S tím jsem počítal. Mám to tam spíše jen pro budoucí občasný efekt a na pumpu jsem to ještě ani nenapojil, byla u těch malých louží. :-)

Díky za rady. Zkusím s rostlinkami ještě něco vymyslet- spíše počítám s tím, že pokud se to rozroste, budu redukovat nebo přesazovat. Doufám, že se to může?! Kdybych teď něco vyhazoval, manželka by mě neměla moc ráda. Šla to dokupovat... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2018 13:59 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
No já bych to dno celé zjednodušil. stydim Tj. dal bych tam například jen křemičitý písek jedné frakce (např. 1 - 2 mm) a barvy. Tohle co tam máš teď se ti bude míchat.

Na hladinu:
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_submersum
K zadní stěně:
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/bacopa_caroliniana
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_difformis

Vzduchování za normálních okolností není třeba, bohatě stačí aby filtr čeřil hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 13:37 Muž TST [4] Re: JirkaŠčobák
V 1. vrstvě je TETRA Plant Complete Substrate cca 1-3cm (dle terénu), ve 2. vrstvě je TETRA Active Substrate (takové granulky, připadá mi to jako malá rašelina, co se dává i do květináčů, jen ve větší velikosti) a ve 3. vrstvě je jemný štěrk (zrno 2-5 mm) cca 3 cm a pak tam jsou ty kameny, kde je největší vrstva vlevo pod "skalkou" (aby to bylo znatelně výše), kde nic neroste a jinak je to spíše posypáno. Kameny by neměl být problém postupně ubírat, ale nedovedu si představit ubírat toho jemného písku/štěrku. Ale dám na rady...

Takže kameny zkusím trochu probrat, není jich tam zase tolik, aby se to nedalo zvládnout. Jak tedy vzduchovat? A jakou rostlinku na odbourávání NO3 doporučujete nejlépe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2018 13:34 Muž powery [250] Re: JirkaŠčobák
To už je otázka názoru, osobně bych jemný neubíral ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2018 13:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TST
Obojí. I jemného je podle mě moc. Jaká je výška substrátu?

P.S. Mám dna vysoká často jen 2-3 cm a nikdy neodkaluju. Jen měním vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 12:54 Muž TST [4] Re: JirkaŠčobák
Dal jsem tam TETRA Active Substrate a ten se mi dostává nahoru a občas levituje v AQ. Mám strach, že až budu odkalovat, dostane se nad štěrk a bude to vypadat otřesně. Ty světlé kameny a štěrk si prosadila manželka (já chtěl něco do hněda) a tam už jsem neměl moc možností, jak ji přesvědčit. :-)
Jak často a po jakých dávkách tedy odebírat? A ubírat jen ten hrubý, nebo i ten jemný?
Díky, moc si cením Vašich rad! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2018 12:46 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TST
V nově založeném akváriu vodu neměním. A když, tak jen, když je nějaký problém.

K tomu, co píše Anthrax: Na můj vkus máš moc vysokou vrstvu štěrku. Být to moje, pomalu postupně ubírám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2018 12:44 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
Zatím neodkaluj, ve dně se ti tvoří užitečné organismy, takže by bylo kontraproduktivní. Akorát bych být tebou dal pryč tu vrchní vrstvu velkých kamínků, co tam máš. Jednak přes ně do budoucna odkalovat nepůjde a druhak se ti v tom budou obtížně rozrůstat rostliny. Ta moje rada neměnit vodu v tom velkém akvárku byla za předpokladu, že tam nebudou žádné ryby, když tam ty ryby dáš, tak častými výměnami vody nic nezkazíš a budeš mít jistotu, že se ti tam nekumuluje nic, co se kumulovat nemá. Neboj se to měnit klidně třikrát do týdne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 12:27 Muž TST [4] Re: JirkaŠčobák
Dobře, budu se řídit radami. Děkuji. potlesk
A prosím, kdy mám zase vyměnit vodu (1/3) ve velké nádrži? Týdenní výměna by připadla na sobotu.
...a ještě jedna věc, kdy poprvé odkalovat? Dá se to nějak poznat? Je třeba odkalovat každý týden, nebo bych tím spíše vodě/rybám/rostlinám ublížil? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2018 11:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TST
Pokud bude přesunutá rybka fajn a žravá i ve čtvrtek, přehoď druhou.
Ano, potěr můžeš ještě nějakou dobu vykrmovat (opatrně a raději několikrát denně po miniaturních dávkách doslova na špičku párátka) v těch dvou litrech.
I v té velké nádrži krm naprosto miniaturně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 11:00 Muž TST [4] Re: Anthrax
Děkuji. Jestli mohu otravovat, zítra se asi budu dotazovat dále... Tentokrát ohledně toho potěru, který nám taktéž přežívá odděleně od dospělých. Uvažujeme je ponechat v té malé nádržce (louži), dokud nepovyrostou, aby je dospělci neslupli jako potravu. Přesunutá rybka byla ráno čilá, žrala s chutí a nevykazovala žádné podivné chování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2018 10:50 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
Ano, když měníš část vody, tak je vodovodní voda naprosto v pořádku. Netřeba ji chemicky upravovat. Důležité je nevystavovat ryby příliš velkým teplotním změnám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 10:47 Muž TST [4] Re: powery
Ahoj, mohu ještě obtěžovat a poprosit, jestli voda z vodovodního řádu je, dle Tvého názoru, pro život ryb v pořádku? Chemie jsme do ní zatím moc nelili, ale nějaká tam přišla. Vše je v prezentaci. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2018 20:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TST
Aha. 1,9 litru. Zkus jednu rybu přehodit do velkého akva a počkej dva dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 20:00 Muž TST [4] Re: JirkaŠčobák
Tak to bych sem raději ani nedával, protože o nějaké nádrži se nedá ani mluvit a ještě mě zavřou za týrání zvířat. Dovolím si sem dát jen název pro "vygooglení" - AKVÁRIUM SAMOČISTÍCÍ MY FUN FISH. Jen s tím rozdílem, že místo umělé rostliny jsem ženu donutil s rybkami koupit živou a dal jsem tam kamínek na provzdušnění, aby ryby hned nelekly. Víc se k tomu opravdu nedá nic napsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 19:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TST
Ještě by mě zajímala prezentace té louže, kde aktuálně jsou ryby :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 19:09 Muž TST [4] Re: powery
Prezentace založena, děkuji za informace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2018 18:17 Muž Jifi [675] Re: Anthrax
Já nechávám vodu odstát proto, aby se trochu srovnala teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2018 15:11 Muž TST [4] Re: Anthrax
Ještě jednou děkuji. Zkusím co nejdříve udělat tu prezentaci a znovu bych si Vás dovolil požádat o rady. Sice se chybami člověk učí, ale nechce se mi to zkoušet/ověřovat na živých tvorech, na to máme veškerý život moc rádi! Chci být trochu připraven. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2018 13:03 R Muž Anthrax [4739] Re: TST
Je dobré, že měníte tak často vodu v té louži. Nadále bych tam měnil denně 1/3 vody ale za čerstvou místo za starou z akvárka. Vodu není potřeba nechávat odstát celý den, stačí chvilku (ale ani to není nutné), a je dobré napouštět vodu sprchou. V akvárku kde nejsou ryby bych na výměně vody ubral. A nasadil tam šneky (okružáky, piskořky, levatky) ať si nádrž zvyká na biologickou zátěž. Každé akvárko je jiné ale právě kolem toho druhého týdne záběhu je v akváriu nejvíce škodlivých látek, takže teď je důležité nepolevit s výměnami vody v tom plivátku s rybami. Měřit chemismu vody nutný není, když k tomu budeš i nadále postupovat takto poctivě. Ale je dobré zjistit si od vodáren, co teče u vás doma z kohoutku. To nic nestojí. :-)

Ale jak psal Powery, nevím o tom akvárku nic, a tak by ta prezentace byla vhodná, aby se daly vychytat případné mouchy, dokud je na to čas. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2018 12:56 Muž powery [250] Re: TST
To, že není dokonalé, nevadí. Aspoň tam bude vidět vývoj, zlepšování se ahoj Dobrý tah s výměnou za větší akvárko palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 12:54 Muž TST [4]
Děkuji, za reakci. Moc jsem nechtěl nikde vystavovat fotografie akvárka, protože pořád není podle mých představ a stále mi do toho někdo "kecá", ale asi to budu muset udělat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2018 12:50 Muž powery [250] Re: TST
Založ prezentaci akvária. Neznáme množství rostlin, dno, světlo, dobu svícení, filtr, nic. Pak se bude radit mnohem lépe. Obvykle se ryby dávají nejdříve po měsíci. Ale jestli jsou rybky dvě, lze je brát jako "záběhové" ryby a dal bych je tam hned po vytvoření prezentace ;-)

Čti informace obdržené při registraci sem.
- rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
- rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2018 12:40 Muž TST [4] – Nitrifikační bakterie
Zdravím všechny zkušenější akvaristy (což jsou momentálně asi úplně všichni - doufám, že do budoucna dočasně). Dovolte mi drobné odbočení, které sem možná nebude přímo patřit. Nevím, kde začít, ale pominu-li fakt, že akvária mě vždy fascinovala, ale vždy jsem měl strach se do toho pustit, abych rybkám spíš neubližoval, přiměla mě k jeho založení skutečnost, že si má drahá polovička pořídila "louži" (jak jsem tomu začal říkat) v podobě "samočitícího akvária" a do něj pořídila samičku a samečka živorodky duhové. Cca po dvou dnech se v této "louži" objevil ráno potěr - dalších pět rybek (ostatní se asi staly potravou svého druhu). To se stalo impulzem k tomu, že si má žena objednala na internetu další "louži" o obsahu 34l. Tady jsem už razantně zakročil a bez většího násilí ji přesvědčil objednávku zrušit a jeli jme koupit alespoň 70ti litrové akvárium (většího objemu se mi nepodařilo přesvědčováním dosáhnout) - ano vím, je to jen o trochu větší kaluž, ale zde se snad podaří nějak založit vodní ekosystém. Po založení a osázení dna rostlinami jsme pro nastartování filtrace dali do vody tabletu s nitrifikačními bakteriemi, akvárium jede již týden. A teď mé dotazy - kdy dát rybky z louže do akvária, abychom nenarušili rozbíhající se ekosystém v akváriu, když se zatím rybkám asi nějak daří, protože už cca 10 dní přežívají v louži a zdá se, že jsou docela v klidu (tím myslím, že si spokojeně plavou a nevykazují známky problémů)? Momentálně, což nevím, jestli děláme dobře, přeléváme denně z akvária cca 1/3 vody do louže a do akvária tu trochu dolijeme vodou den odstátou. Jak poznám, že se začaly tvořit nitrifikační bakterie, když je voda v akváriu bez osazenstava stále průzračná (mléčná byla jen den po vložení nitrifikační tablety)? Je to takto v pořádku? Předpokládám, že je to hloupý dotaz, ale odpověď se mi nikde nedaří najít. Trochu mě děsí ta chemie vody, je skutečně nutné kupovat nějaká měření na chemismus vody? V tom se zatím vůbec nevyznám. Ještě si dovoluji požádat, neodsuzujte nás za to, že si má žena pořídila "louži", aniž by něco věděla o akvaristice, když je všude tolik betárií a "odborných" prodavačů, co "skvěle" poradí... chtěla sobě i mě udělat radost. Akvária mám opravdu rád, týrání zvířat však nikoli! Předem děkuji. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [27] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1301